Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βίτσας: Εντός της εβδομάδας, 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων
  • [02] Οι τέσσερις βασικούς άξονες της ελληνικής διπλωματίας στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία
  • [03] Στο Eurogroup κρίνεται η επανεκκίνηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
  • [04] Αλεξιάδης: Χωρίς μεγάλες αλλαγές η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [05] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη άνω του 3%»
  • [06] « Η Ευρώπη αποσυντίθεται, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
  • [07] «Η συνάντηση των μνημείων με τη ζωή είναι το μεγάλο στοίχημα του "Διαζώματος"»
  • [08] Οι τέσσερις βασικοί άξονες της ελληνικής διπλωματίας στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία
  • [09] Αχμέτ Νταβούτογλου: Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη
  • [10] Η ΕΕ θέλει να στείλει πίσω στην Τουρκία "όλους τους μη Σύρους μετανάστες", λέει ο Ολλανδός πρωθυπουργός
  • [11] Τον Ιούλιο ανακοινώνει η Τσέλσι τον Κόντε
  • [12] Νέα εντυπωσιακή εμφάνιση από Αντετοκούνμπο
  • [13] "A Bola": «Η Μπενφίκα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς του Μήτρογλου»

  • [01] Βίτσας: Εντός της εβδομάδας, 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

    Εντός της εβδομάδας θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας Δ. Βίτσας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη από τους πρόσφυγες.«Oι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας» ανέφερε.

    Στη χώρα βρίσκονται, σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σημείωσε πως θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις φιλοξενίας έως την επόμενη εβδομάδα. Για τον Πειραιά τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα.

    Ο κ. Βίτσας είπε πως από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, όπου δημιουργήθηκε η κεντρική αποθήκη συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, από την Περιφέρεια Αττικής και τη γγ Εμπορίου, οι προμήθειες θα κατανέμονται με σύστημα σε όλες τις δομές της χώρας, σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας θα παρέχονται όσα χρειάζονται, ενώ θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

    Ανάλογη αποθήκη σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στη Μακεδονία, καθώς, όπως είπε ο κ. Βίτσας, θα μιλήσει και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα «για να στηθεί άλλο ένα τέτοιο κέντρο εκεί».Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΝΑΤΟ και τη δράση του στα εθνικά χωρικά ύδατα είπε ότι περιπολεί, καταγράφει και ενημερώνει και τις δύο πλευρές. Δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο , ούτε «γκρίζες ζώνες»σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:Μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο στην ΠΓΔΜ, από την ουδέτερη ζώνη.

    [02] Οι τέσσερις βασικούς άξονες της ελληνικής διπλωματίας στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία

    Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.

    Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα. Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

    [03] Στο Eurogroup κρίνεται η επανεκκίνηση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

    H επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την επανεκκίνηση της αξιολόγησης αναμένεται να κριθεί στο σημερινό Eurogroup που ξεκινάει στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρόν στη συνεδρίαση θα είναι και το ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή του ευρωπαϊκού Τομέα, Πολ Τόμσεν.

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές οι εντάσεις μεταξύ των θεσμών έχουν αποκλιμακωθεί, παρά τα ανοιχτά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Παρόλο που το ΔΝΤ εξακολουθεί να προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό σε υψηλότερα επίπεδα από αυτό της Επιτροπής, παράγοντες της ευρωζώνης εκφράζουν αισιοδοξία ότι οι εκπρόσωποί των θεσμών ετοιμάζονται να πάνε στην Αθήνα με κοινή βάση διαπραγμάτευσης και να ανακοινώσουν την έλευσή τους εντός της εβδομάδας. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται σήμερα το Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατό, εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης.

    "Εντός και εκτός Ελλάδας όλοι συμφωνούν ότι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς", είχε δηλώσει προ ημερών ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το Eurogroup διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό και την Ελλάδα. Ως προς το προσφυγικό η Ελλάδα αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για να φιλοξενήσει στο έδαφός της αριθμό προσφύγων και μεταναστών διπλάσιο από αυτόν στον οποίο έχει ήδη δεσμευτεί (50.000). Ως προς το οικονομικό, όμως οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, στέλνοντας ένα θετικό σήμα ότι η αξιολόγηση προχωράει.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν πιθανότατα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς

    [04] Αλεξιάδης: Χωρίς μεγάλες αλλαγές η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης προσθέτοντας ότι εφέτος δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναγνώρισε ότι υπάρχει μικρή καθυστέρηση στην (σ.σ.έναρξη της διαδικασίας) υποβολή δηλώσεων και τόνισε πως εκκρεμεί η ψήφιση διατάξεων από τη Βουλή που θα ρυθμίζουν λεπτομέρειες όπως για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, για άνεργους και φοιτητές.

    Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις για το 2016 ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να τις ζητούν, τονίζοντας ότι «η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση όλων».

    Αναφερόμενος στο αφορολόγητο είπε υπάρχει κατηγορία πολιτών που το δικαιούται και επανέλαβε πως ετοιμάζεται η σύνδεσή του με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

    «Αυτοί που δικαιούνται αφορολόγητο κρατούν τις αποδείξεις από 1η Ιανουαρίου, όταν όμως η αγορά γίνει με πλαστικό χρήμα, η διάταξη θα ορίζει ότι δεν θα χρειάζεται να κρατά κανείς την απόδειξη, αυτό όμως θα ισχύει τυπικά από την ημερομηνία που θα έρθει η διάταξη στη Βουλή» ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα επιβληθεί από την πρώτη μέρα εφαρμογής, ούτε σε όλες τις ηλικίες, ούτε σε απομακρυσμένες περιοχές.

    [05] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη άνω του 3%»

    Την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ανάπτυξη περισσότερο από 3%, φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ). «Την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%. Επιπλέον αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, διευκολύνθηκε η συγκέντρωση ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης πιστωτικών καρτών. Στα θέματα αυτά αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο Ευκλείδης Τακαλώτος υπογραμμίζει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο γιατί να μη μπορεί η Ελλάδα ήδη τώρα να επιστερέψει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% ετησίως. "Δεν είμαστε νεοφιλελευθεροι , οι οποίοι λένε η αγορά τα καθορίζει όλα, αλλά δεν είμαστε και παλαιομοδίτικοι οπαδοί της κρατικά σχεδιασμένης οικονομίας", προσθέτει.

    «Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαίου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», λέει ο Τσακαλώτος και προσθέτει: «Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φτάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Διότι δεν μπορεί κανείς να συζητά αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να παραμένει αιωνίας ανοικτή μια πληγή.»

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «σε μια συμφωνία με τους πιστωτές στέκεται όμως εμπόδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι ζητά ξανά από τους Έλληνες σημαντικές περικοπές των συντάξεων και των παροχών, ή ως εναλλακτική λύση ένα κούρεμα εκ μέρους των πιστωτών, με το οποίο να μειωθούν οι υποχρεώσεις καταβολών των Ελλήνων στο μέλλον" και προσθέτει : «Βρίσκουμε την άποψη του ΔΝΤ πολύ αιφνιδιαστική».

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει στην Frankfurter Allgemeine : «Δεν νομίζω πως εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης θα επηρεασθούν οι διαπραγματεύσεις (ενν. με τους θεσμούς). Ολοι θα εστιάσουν στο να επιτύχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα έναν έντιμο συμβιβασμό»

    [06] « Η Ευρώπη αποσυντίθεται, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»

    Κάλεσμα για τη «σωτηρία ανθρώπινων ζωών, της Σένγκεν και της ίδιας της Ευρώπης» απευθύνει, με ολοσέλιδο αφιέρωμα στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν", η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    «Θα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε άλλο να χάσουμε χρόνο» υπογραμμίζουν και προσθέτουν: «Είναι αξιοθρήνητη η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο προσφυγικό. Και ενώ τα κράτη μέλη φιλονικούν μεταξύ τους, άνθρωποι πεθαίνουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αποσυντίθεται. Εμείς οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του ΕΚ και απανταχού της Ευρώπης, καλούμε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συναντώνται σήμερα να δράσουν από κοινού», για τους κάτωθι στόχους:

    1.Μια κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, ώστε να προσφερθεί στέγη, περίθαλψη και τροφή στους πρόσφυγες.

    2.Μια οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, θα πρέπει να προστεθεί στη χρηματοδότηση που προβλέπεται για τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

    3.Θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα η απόφαση μετεγκατάστασης των προσφύγων που έχει ήδη παρθεί. Δεν μπορούμε πλέον να χρονοτριβούμε και οι κυβερνήσεις που δεν σέβονται τις νομικές υποχρεώσεις τους θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

    4.Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν θα είναι καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πρόσκαιρα μέτρα στα σύνορα θα πρέπει να είναι πρόσκαιρα και χρειάζεται ένα ακριβές σχέδιο για την κατάργησή τους.

    5.Η Συμφωνία του Δουβλίνου, με βάση την οποία οι πρόσφυγες υποβάλλουν την αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα άφιξή τους, είναι πλέον νεκρή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει μια νέα και πρακτική λύση, που να βασίζεται σε μια επιμερισμένη ευθύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

    [07] «Η συνάντηση των μνημείων με τη ζωή είναι το μεγάλο στοίχημα του "Διαζώματος"»

    Πολλοί βλέπουν στα μνημεία μόνο ερείπια. 'Αλλοι τα αντιμετωπίζουν μουσειακά, στο περιθώριο της εποχής μας. Κάποιοι άλλοι, πάλι, τα αντιλαμβάνονται ως ζωντανούς οργανισμούς που στέλνουν μηνύματα ζωής, γνώσης, σοφίας, αισθητικής, συνύπαρξης και αειφορίας. Πόσοι όμως καταφέρνουν να τα αποκωδικοποιήσουν; Ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου "Διάζωμα", ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Δημιουργώντας την κοινωνία των πολιτών του "Διαζώματος", ενεργή και δραστήρια όσο λίγες, κατάφερε να αφουγκραστεί όχι μόνο τις ανάγκες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων, αλλά και την κινητήρια δύναμη που κρύβουν για πολίτες και θεσμούς. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε μαζί του για τη 'συνταγή επιτυχίας' του Διαζώματος, που διανύει ήδη τον έκτο χρόνο λειτουργίας, αλλά και το όραμα που το κινητοποιεί.

    Ερ: Μιλήστε μας λίγο για το «Διάζωμα»; Πώς γεννήθηκε;

    Απ: Ο ιδεολογικός πυρήνας του σωματείου μπορεί να αποδοθεί με δύο μόνο λέξεις: Η συνάντηση των μνημείων με τη ζωή. Για ιστορικούς λόγους στην πατρίδα μας τα μνημεία είχαν αποκοπεί από την καθημερινότητα των ανθρώπων και κυρίως απουσίαζαν εντελώς από την προσπάθεια για την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Αυτό έχει ιστορική ερμηνεία. Οι αρχαιολόγοι για μένα είναι μια σύγχρονη εποποιία. Είναι η μόνη συλλογικότητα στον δημόσιο χώρο που δεν έχει καμφθεί αξιακά και πολιτιστικά. Ποτέ δεν θα ακούσουμε κρούσμα διαφθοράς για αρχαιολόγο. Αυτό όμως δεν το τίμησε η πολιτεία, στο σύνολό της, δηλαδή οι θεσμοί της και οι πολίτες. Οι αρχαιολόγοι αντιστρόφως έγιναν οι εχθροί του λαού, χαρακτηρίστηκαν από περίεργοι ως επικίνδυνοι για τα σχέδιά τους. Ό,τι όμως σώθηκε και ό,τι προστατεύθηκε στη χώρα μας οφείλεται σε αυτούς. Εδώ λοιπόν τώρα, οι θεωρητικοί μάς λένε ότι σε τέτοιες περιστάσεις αναπτύσσεται το φαινόμενο του εξοστρακισμού. Δηλαδή, οι αρχαιολόγοι μας για να επιζήσουν από αυτή την κοινωνική πίεση βρήκαν μόνοι τους μια κοινωνική γωνίτσα, δηλαδή αυτοαπομονώθηκαν, αυτοεξοστρακίστηκαν. Μόνο που αυτό είχε μια οδυνηρή συνέπεια. Όρθωσαν ένα 'τείχος' ανάμεσα στα μνημεία και στους πολίτες, σαν να μας έλεγαν ότι "κοιτάξτε να δείτε, είστε όλοι επικίνδυνοι, μόνο εμείς είμαστε οι πεφωτισμένοι και επιφορτισμένοι να τα προστατεύσουμε". Το «Διάζωμα» λοιπόν γεννήθηκε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο. Να ρίξει αυτό το τείχος.

    Ερ: Γνωρίζουμε ότι το «Διάζωμα» δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Βλέπουμε όμως ότι προτείνει και ενότητες μνημείων μέσα από πολιτιστικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα. Αυτό είναι κάτι που προέκυψε στη συνέχεια;

    Απ: Το «Διάζωμα» έχει δυο κύκλους ζωής: Ο πρώτος ήταν αυτά καθεαυτά τα θέατρα και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ όλων, αρχαιολόγων, ΥΠΠΟ, δήμων και περιφερειών, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, πολιτών και κινημάτων τους. Τώρα μπήκαμε στη δεύτερη φάση, που είναι η επιτακτική ανάγκη της διαχείρισης των καρπών της πρώτης. Δηλαδή, τι κάνουμε με τις πάρα πολλές υποδομές (ανασκαφές, μελέτες, αναστηλώσεις) που δημιουργήσαμε; Πώς τις βάζουμε στη ζωή; Σε αυτό απαντούν τα αρχαιολογικά πάρκα και οι πολιτιστικές διαδρομές. Και το μέγιστο εργαλείο για να το επιτύχουμε είναι το νέο ΕΣΠΑ.

    Ερ: Δώστε μας ένα παράδειγμα...

    Απ: Πρώτα θα σας δώσω ένα αρνητικό παράδειγμα υποδομών, που δεν συνδέθηκαν ποτέ με τη ζωή. Είναι τα ολυμπιακά έργα, που είναι κουφάρια τώρα. Δυστυχώς και τα αρχαιολογικά έργα έτσι είναι, ξεχασμένα. Αυτό λοιπόν κάνουμε με τις πολιτιστικές διαδρομές, όπως της Ηπείρου, η πρώτη διαδρομή που εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και για την οποία έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες προσκλήσεις. Ακολουθεί ο Ορχομενός Βοιωτίας, που είναι αρχαιολογικό πάρκο, το δεύτερο έργο που εντάχθηκε. Έχουμε δηλαδή δυο μεγάλες ενταγμένες ενότητες, δράσεις που υπακούουν σε ένα ωραίο τρίπτυχο: διαχείριση του περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού αποθέματος, επιχειρηματικότητα και κοινωνική συνοχή.

    Ερ: Εξηγήστε μας λίγο τη λειτουργία της δεύτερης συνιστώσας, της επιχειρηματικότητας.

    Απ: Πάρτε το παράδειγμα της πολιτιστικής διαδρομής της Ηπείρου. Η διαδρομή αυτή θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καινούργια αναπτυξιακή δυναμική, καθώς θα φέρει πολύ κόσμο στην περιοχή, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει -μέσω του φορέα διαχείρισης "Ήπειρος ΑΕ", τη θυγατρική αναπτυξιακή εταιρεία της περιφέρειας- ένα σύμφωνο ποιότητας το οποίο θα τη συνδέει με ό,τι παράγουν οι άνθρωποι. Δηλαδή, θα είναι ένα σύστημα προδιαγραφών τύπου ISO για την ένταξη όλων των μορφών της επιχειρηματικότητας στη διαδρομή, ένα σήμα που θα δίνεται ως έπαθλο στους ενδιαφερόμενους, αγρότες, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων κι άλλους επιχειρηματίες, αρκεί να τηρούν κάποιες προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ολικής ποιότητας.

    Ερ: Έχετε αναφέρει τις τρεις πύλες χρηματοδότησής σας. Τους μεγάλους χορηγούς, τις πόλεις και τις περιφέρειες μέσω των προγραμματικών συμβάσεων και τους πολίτες. Ποια λειτουργεί καλύτερα και γιατί;

    Απ: Και οι τρεις λειτουργούν εντυπωσιακά. Βεβαίως η αγαπημένη μας είναι η τρίτη. Δεν το λέω αλαζονικά, αλλά το σύστημα με τους κουμπαράδες και με το σύνθημα θέλουμε λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους έχει γίνει παγκόσμιος θεσμός, το crowdfunding. Τώρα μάλιστα έχουμε δημιουργήσει έναν άλλο θεσμό, καινοτομικό, τα εταιρικά μέλη. Οι επιχειρήσεις δηλαδή συμμετέχουν κι εκείνες ως μέλη, είναι οικογένειά μας, πέρα από τα φυσικά μας μέλη. Και με ένα από τα εταιρικά μας μέλη, την Εθνική Τράπεζα, είμαστε ευτυχείς που θα κάνουμε φέτος το πρώτο crowdfunding για το υπέροχο θέατρο της Κασσώπης. Δηλαδή, η Εθνική Τράπεζα θα συνεργαστεί μαζί μας στην επικοινωνιακή και χρηματοδοτική εκστρατεία ώστε να συγκεντρώσουμε 80.000 ευρώ για τη μελέτη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. Αυτό θα έχει και αντισταθμίσματα. Κάποιος, ας πούμε, που θα βάζει ως 20 ευρώ θα παίρνει μια ευχαριστήρια επιστολή, από 20 ως 50 ευρώ μια ωραία αφίσα, από 50 ως 200 ευρώ μια έκδοση, από 200 ως 1.000 ευρώ ένα εκμαγείο, από 1.000 ως 5.000 ευρώ θα έχει μια πολύ ωραία ξενάγηση από πολύ σημαντικούς αρχαιολόγους στο μνημείο και από 5.000 ευρώ και πάνω σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό, το άλσος των χορηγών. Δηλαδή, φανταστείτε σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε μια γωνίτσα που θα μας υποδείξουν οι αρχαιολόγοι, ένα μικρό δάσος, όπου θα φυτεύει το δεντράκι του ο χορηγός, τον οποίο θα μπορεί να βλέπει ο επισκέπτης από το κινητό του, μέσω ενός barcode. Είναι κάτι πολύ διακριτικό, χωρίς καμία βλάβη για το μνημείο.

    [08] Οι τέσσερις βασικοί άξονες της ελληνικής διπλωματίας στη σημερινή σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία

    Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές.

    Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα. Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

    [09] Αχμέτ Νταβούτογλου: Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη

    Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ ? Τουρκίας σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για τη δεύτερη Σύνοδο ΕΕ ? Τουρκίας μέσα σε τρεις μήνες, παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι απαραίτητη για την Τουρκία και το αντίστροφο.

    «Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, όχι μόνο την παράτυπη μετανάστευση» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σήμερα συζητείται το μέλλον της Ευρώπης και ότι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει ποιές είναι οι προκλήσεις.

    Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ήταν «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

    «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ», δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου και κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ και ότι η ένταξή της θα ήταν επιτυχία για την ΕΕ και σημείο καμπής για τις μεταξύ τους σχέσεις.

    [10] Η ΕΕ θέλει να στείλει πίσω στην Τουρκία "όλους τους μη Σύρους μετανάστες", λέει ο Ολλανδός πρωθυπουργός

    Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία να πάρει πίσω "όλους τους μη σύρους πρόσφυγες" και να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την αναχώρηση σύρων μεταναστών από τις ακτές της, τόνισε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής που αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στη μεταναστευτική κρίση.

    "Είναι σημαντικό η Τουρκία να είναι κατ' αρχάς έτοιμη να πάρει πίσω όλους τους μη σύρους πρόσφυγες", δήλωσε ο Ρούτε, ο οποίος παρευρέθη χθες το βράδυ σε μια σύνοδο συντονισμού με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

    "Όμως αυτό δεν αρκεί, τελικά θέλουμε επίσης να έχουμε ως προοπτική να μειωθεί στο μηδέν η ροή των σύρων προσφύγων (σ.σ.: που αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές), θα δούμε ποια μέτρα θα ληφθούν", πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

    Ταυτόχρονα ο Ρούτε δήλωσε πως είναι "μετρίως αισιόδοξος", όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις "παραχωρήσεις" που η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει στην ΕΕ. Η τελευταία έχει μεγάλη ανάγκη τη συνεργασία της Τουρκίας για να μειώσει τις αφίξεις μεταναστών στις ελληνικές ακτές που υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν ακόμη περισσότερο όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη.

    [11] Τον Ιούλιο ανακοινώνει η Τσέλσι τον Κόντε

    Ο Αντόνιο Κόντε είναι οριστικά αυτός που το καλοκαίρι θ' αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι. Αυτό αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, τα οποία στα σχετικά δημοσιεύματά τους αναφέρουν πως ο Ιταλός τεχνικός έχει συμφωνήσει σε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ρώσο μεγιστάνα, Ρομάν Αμπράμοβιτς, με τις ετήσιες αποδοχές του να φθάνουν τα 12 εκατ. ευρώ, τις τριπλάσιες από αυτές που λαμβάνει τώρα στην εθνική ομάδα της χώρας του. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ η ανακοίνωση της πρόσληψης Κόντε θα γίνει τον Ιούλιο, μετά τα τελικά του EURO.

    [12] Νέα εντυπωσιακή εμφάνιση από Αντετοκούνμπο

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «έλαμψε» και πάλι στον ουρανό του ΝΒΑ, μολονότι η ομάδα του δεν απέφυγε την ήττα από την Οκλαχόμα στο Μιλγουόκι με 104-96. Ο 21χρονος άσος έγινε ο πρώτος παίκτης των Μπακς με τρία τριπλ-νταμπλ σε μια σεζόν μετά τον Άλβιν Ρόμπερτσον τη σεζόν 1990/91, καθώς τελείωσε την αναμέτρηση έχοντας 26 πόντους (10/11 βολές, 8/18 δίποντα, 0/2 τρίποντα), 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 κοψίματα και μόλις 2 λάθη σε 42:26 λεπτά συμμετοχής.

    [13] "A Bola": «Η Μπενφίκα αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς του Μήτρογλου»

    Η Μπενφίκα το αποφάσισε: θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα 7.000.000 ευρώ που υπάρχει στον δανεισμό του Κώστα Μήτρογλου από την Φούλαμ και θα τον κάνει οριστικά δικό της. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της "A Bola", είδηση που μάλιστα είναι το πρώτο θέμα της, το γκολ στο ντέρμπι με την Σπόρτινγκ που χάρισε τη νίκη στην Μπενφίκα, αλλά και τα προηγούμενα 9, συνολικά 10 στα 9 τελευταία παιχνίδια για τον 27χρονο Έλληνα επιθετικό, όπως φυσικά και η παρουσία του, υποχρέωσαν την πρωταθλήτρια Πορτογαλίας να αποφασίσει άμεσα για την αγορά του, κάτι πρέπει να γίνει υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια του μήνα του Μαΐου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2016 - 11:32:36 UTC