Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θεμελιώδης αρχή της Ευρώπης η κατανομή της ευθύνης και του βάρους, αλλά και η αλληλεγγύη»
  • [02] «Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, δεν πληροί τις απαιτήσεις»
  • [03] Στη Σμύρνη την Τρίτη ο πρωθυπουργός για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας
  • [04] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη άνω του 3%»
  • [05] Άνοδος 1,19% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [06] Επιστρέφουν αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα - Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος
  • [07] Περιφέρεια Αττικής: Σε λειτουργία το πρώτο κέντρο για τη διαχείριση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες
  • [08] Στο Ιπποκράτειο 12χρονος Σύρος πρόσφυγας που χτυπήθηκε από ρεύμα στην Ειδομένη
  • [09] Σουλτς: Η Άγκυρα ζητάει 3 δισ. ευρώ επιπλέον - Μην συνδέουμε το προσφυγικό με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [10] Υπέρ του κλεισίματος όλων των προσφυγικών διαδρομών τάσσεται ο Β. Φάιμαν
  • [11] Πρωτοφανούς εύρους επιθέσεις τζιχαντιστών στην Τυνησία με τουλάχιστον 50 νεκρούς
  • [12] Τα λιμοκτονούντα ζώα ενός ζωολογικού κήπου στη Γάζα αναζητούν αγοραστή
  • [13] Ο πνευματικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Παναγιώτη Τέτση
  • [14] Κ. Μητσοτάκης: Να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο για την συνεπή εφαρμογή του μνημονίου
  • [15] «Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να σηκώσει μόνη της ένα βάρος που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της»

  • [01] «Θεμελιώδης αρχή της Ευρώπης η κατανομή της ευθύνης και του βάρους, αλλά και η αλληλεγγύη»

    «Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

    «Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

    «Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] «Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, δεν πληροί τις απαιτήσεις»

    Στην εκτίμηση πως το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχει παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, δεν πληροί ούτε τις ελάχιστες απαιτήσεις τις οποίες από κοινού συμφωνήσε με τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή, προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζοντας πάντως πως δεν κάνει σχόλια σε μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε όμως πως «το προσχέδιο περνάει κάτω από τον χαμηλό πήχη που βάλαμε εμείς στον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή». Όπως είπε, «η ΝΔ από την πρώτη στιγμή, έχει τηρήσει μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση, έχει αναζητήσει πλαίσιο συναίνεσης και με τη δική της στρατηγική έχει φέρει τον Πρωθυπουργό σε γραμμή ρεαλισμού και κοινής λογικής», ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το δίλημμα «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά» του πρωθυπουργού στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ανθρωπισμός αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ειδομένη όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες χωρίς απολύτως καμία μέριμνα; Είναι ανθρωπισμός η μέχρι χθες εικόνα της πλατείας Βικτωρίας;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους διχαστικά διλήμματα δεν βοηθούν στο δημόσιο διάλογο. «Μεταξύ του ανθρωπισμού και της ακροδεξιάς υπάρχει κοινή λογική» είπε ,ξεκαθαρίζοντας πως στη ΝΔ δεν υπάρχει ακροδεξιά.

    Ο. Γεροβασίλη: Απίστευτη μικρότητα ναυιοθετεί διαρροές ο πρόεδρος της ΝΔ

    Για υιοθέτηση διαρροών που υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, κατηγόρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα όσα ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ρ/Σ Real Fm.

    «Αποτελεί ένδειξη απίστευτης μικρότητας και εθνικής ανευθυνότητας, την ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πριν ακόμη ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί διαρροές, οι οποίες μετά από λίγο διαψεύδονται, υπονομεύοντας την ελληνική προσπάθεια», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του».

    Απάντηση του εκπροσώπου Tύπου της ΝΔ στην κυβερνητική εκπρόσωπο

    «Πριν κάνουν δηλώσεις ας κοιτάνε πρώτα τους καθρέφτες του Μαξίμου», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για ομάδα εξουσίας που έχει φέρει τη χώρα στη σημερινή, όπως είπε, τραγική κατάσταση και που αγνοεί τα στοιχειώδη. Ανέφερε, επίσης, ότι ακόμα και ένας πρωτοετής Διεθνών Σχέσεων έχει μάθει ότι οι απαιτητικοί στόχοι που θέτει η αντιπολίτευση είναι διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια μιας κυβέρνησης για να διεκδικήσει -αν βέβαια μπορεί- περισσότερα για το εθνικό συμφέρον.

    «Αυτό το τόσο απλό, αδυνατούν να το καταλάβουν οι "απίθανοι σύμβουλοι" του Μαξίμου και καταφεύγουν πάλι σε ύβρεις», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και προσέθεσε:

    «Απίστευτη "μικρότητα" και "εθνική ανευθυνότητα" είναι να ακυρώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μια εθνική στρατηγική, μιλώντας για "τρόικα εσωτερικού" και για δήθεν "ακροδεξιές ατζέντες", λίγες ώρες μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

    [03] Στη Σμύρνη την Τρίτη ο πρωθυπουργός για το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας

    Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, θα βρεθεί στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Σμύρνη. Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα συνοδεύουν δέκα υπουργοί.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα περιλαμβάνει κυρίως ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

    Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται από τις συναντήσεις που έχουν ζητηθεί, όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη γείτονα, επικεντρώνεται στα δομικά υλικά, και όσον αφορά τις τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στον τουρισμό και τα ακίνητα.

    Το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες από την Σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας στις Βρυξέλλες. Αναμένεται, κυρίως οι δύο πρωθυπουργοί να συζητήσουν περαιτέρω θέματα σχετικά με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και κυρίως, θα τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα της εφαρμογής αλλά και της επιτάχυνσης των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου . Ο κ. Ρούτε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει χαρακτηρίσει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα έχει τονίσει τον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.

    Στην κυβερνητική αντιπροσωπία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί:

    1. Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

    2. Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών

    3. Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    4. Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

    5. Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

    6. Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

    7. Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού

    8. Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος

    9. Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών

    10. Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών

    [04] «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ανάπτυξη άνω του 3%»

    Την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ανάπτυξη περισσότερο από 3%, φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ). «Την τελευταία χρονιά αναμέναμε ύφεση 2%, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 0,2%. Επιπλέον αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα, διευκολύνθηκε η συγκέντρωση ΦΠΑ μέσω του περιορισμού των αναλήψεων μετρητών και της αύξησης της χρήσης πιστωτικών καρτών. Στα θέματα αυτά αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα χρειαστούν λιγότερες διορθώσεις», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών.

    Ο Ευκλείδης Τακαλώτος υπογραμμίζει ότι δεν βλέπει κανένα λόγο γιατί να μη μπορεί η Ελλάδα ήδη τώρα να επιστερέψει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3% ετησίως. "Δεν είμαστε νεοφιλελευθεροι , οι οποίοι λένε η αγορά τα καθορίζει όλα, αλλά δεν είμαστε και παλαιομοδίτικοι οπαδοί της κρατικά σχεδιασμένης οικονομίας", προσθέτει.

    «Αυτό που χρειαζόμαστε μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, την 1η Μαίου, είναι η κρίση των διεθνών ΜΜΕ, ότι αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε μια συμφωνία, ότι δεν έγινε αναβολή και ότι η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο», λέει ο Τσακαλώτος και προσθέτει: «Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό, αν θέλουμε να φτάσουμε από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο. Διότι δεν μπορεί κανείς να συζητά αιωνίως για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να παραμένει αιωνίας ανοικτή μια πληγή.»

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνει ότι «σε μια συμφωνία με τους πιστωτές στέκεται όμως εμπόδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι ζητά ξανά από τους Έλληνες σημαντικές περικοπές των συντάξεων και των παροχών, ή ως εναλλακτική λύση ένα κούρεμα εκ μέρους των πιστωτών, με το οποίο να μειωθούν οι υποχρεώσεις καταβολών των Ελλήνων στο μέλλον" και προσθέτει : «Βρίσκουμε την άποψη του ΔΝΤ πολύ αιφνιδιαστική».

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει στην Frankfurter Allgemeine : «Δεν νομίζω πως εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης θα επηρεασθούν οι διαπραγματεύσεις (ενν. με τους θεσμούς). Ολοι θα εστιάσουν στο να επιτύχουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα έναν έντιμο συμβιβασμό»

    [05] Άνοδος 1,19% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να κινείται σε ανοδική τροχιά για όγδοη συνεχή συνεδρίαση, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup.

    Η πληροφορία ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένονται αύριο στην Αθήνα, για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επέδρασε θετικά στην αγορά.

    Υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Εθνικής, της Τιτάν, της Folli Follie, της Ελλάκτωρ και της Eurobank.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 559,44 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,19%.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 17,96%.

    Αρχικά, εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση μέρους των βραχυχρόνιων κερδών, οδηγώντας την αγορά έως τις 546,20 (-1,20%), οι οποίες απορροφήθηκαν προς το τέλος των συναλλαγών και η αγορά έκλεισε με νέα άνοδο.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,022 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 100.342.456 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,82%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,29%.

    [06] Επιστρέφουν αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα - Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος

    Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών αύριο στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν πηγές με έγκυρη πληροφόρηση από τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του Eurogroup. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος τον Απρίλιο.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της ευρωομάδαςδήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η προσήλωση στη συμφωνία του καλοκαιριού είναι η κοινή θέση των θεσμών και του Eurogroup. Ο ίδιος τόνισε στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά.

    Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Προσέθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

    Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «οι θεσμοί πρέπει να δείξουν σήμερα ότι έχουν κοινή άποψη για την αξιολόγηση». Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό σημαίνει πρώτον, ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα είναι εποικοδομητικές, δεύτερον, ότι υπάρχει ακόμα ορισμένη δουλειά που πρέπει να γίνει, τρίτον, υπάρχουν περιθώρια ελιγμών στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, τέταρτον, ότι είναι αναγκαία η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

    «Αυτή είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε ο Γάλλος επίτροπος. «Σήμερα θα συζητήσουμε αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να ζητήσουμε στους επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα», ανέφερε στη συνέχεια ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη κάποιο κενό και πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Κατέληξε, λέγοντας ότι κατά την άποψή του σήμερα θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

    [07] Περιφέρεια Αττικής: Σε λειτουργία το πρώτο κέντρο για τη διαχείριση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

    Σε πλήρη λειτουργία είναι από σήμερα το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο logistics, για τη διαχείριση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, που δημιουργήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τη ΓΓ Εμπορίου, στο χώρο «Εσπλανάδα», δίπλα στις εγκαταστάσεις του TAE KBON NTO. Η λειτουργία του αφορά όλη τη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Με τον τρόπο αυτό, τόνιζαν κύκλοι της Περιφέρειας, γίνεται δυνατή η οργάνωση της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι πολίτες απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσης σε βάρος των προσφύγων. Σύμφωνα με την Περιφέρεια όσοι πολίτες «ενδιαφέρονται να συνδράμουν τους πρόσφυγες με είδη πρώτης ανάγκης και αναλαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου αυτές να είναι αποτελεσματικές, παρακαλούνται να έρχονται καταρχήν σε επαφή με την Περιφέρεια Αττικής στην ηλεκτρονική διεύθυνση center@patt.gov.gr, στο τηλέφωνο 2104819001, φαξ 2104819002 και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα:http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=18182&Itemid=76».

    Η ιστοσελίδα, όπου δίνονται αναλυτικές πληροφορίες πρόσβασης στο «Κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων», θα επικαιροποιείται συστηματικά στη βάση των αιτημάτων των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική.Ήδη πάντως χθες, Κυριακή, σημειώθηκε η πρώτη παρέμβαση του Κέντρου Διαχείρισης, όταν με ενέργειες των εθελοντών του έγινεδυνατή η μεταφορά και η φύλαξη των απαραίτητων και χρήσιμων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από πολίτες στο Σύνταγμα. Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη ενέργεια, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου επισήμανε ότι αυτή «αποδεικνύει εμπράκτως τη μεγάλη ανάγκη συστηματικής δράσης και συντονισμού των ενεργειών αλληλεγγύης πολιτών και οργανώσεων προς τους πρόσφυγες». «Διαφορετικά, οι αποσπασματικές και πρόχειρες ενέργειες δεν βοηθούν τους πρόσφυγες ενώ απαξιώνουν την προσφορά των πολιτών», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης Αττικής.

    Με σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων μέσω των υπηρεσιών και των δομών της, η Περιφέρεια Αττικής εμπλουτίζει το πρότυπο κέντρο συγκέντρωσης, διαχείρισης και διαμονής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, που δημιούργησε στο Φάληρο. Επίσης με δράσεις ευαισθητοποίησης, συντονίζονται οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι εθελοντικές οργανώσεις οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κέντρων Φιλοξενίας.

    [08] Στο Ιπποκράτειο 12χρονος Σύρος πρόσφυγας που χτυπήθηκε από ρεύμα στην Ειδομένη

    Στην παιδοχειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε ο 12χρονος Σύρος πρόσφυγας που χτυπήθηκε από ρεύμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 12χρονος μαζί με άλλα δύο παιδιά έπαιζαν σε οροφή βαγονιού όταν χτυπήθηκαν και τα τρία από ρεύμα. Ωστόσο, μόνο ο 12χρονος έφερε εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα του και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι από τις 6 το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή.

    [09] Σουλτς: Η Άγκυρα ζητάει 3 δισ. ευρώ επιπλέον - Μην συνδέουμε το προσφυγικό με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

    Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ζητά 3 δισ. επιπλέον για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και τη γρηγορότερη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για επιστροφή στην Τουρκία και των Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης ως μοναδικός τρόπος να λάβουν άσυλο στην ΕΕ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών.

    [10] Υπέρ του κλεισίματος όλων των προσφυγικών διαδρομών τάσσεται ο Β. Φάιμαν

    Στο κλείσιμο όλων των προσφυγικών διαδρομών, επιμένει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες, και σε αντίθεση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, πως ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαμηνυθεί σαφώς προς όλους : "Θα κλείσουμε όλες τις διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της Διαδρομής των Βαλκανίων. Οι διακινητές δεν πρέπει να έχουν καμία ευκαιρία".

    Ο Αυστριακός καγκελάριος εμφανίστηκε σκεπτικός ως προς τη βιωσιμότητα μιας λύσης με την Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι καλό όταν κάποιος συμφωνεί κάτι με τον γείτονα, όμως το εάν αυτό θα κρατήσει θα το δείξει το μέλλον.

    "Ολα όσα επιτευχθούν είναι καλά, όμως κανείς δεν θα πρέπει να επαφίεται σε αυτά, αλλά θα πρέπει να μπορεί να προστατεύσει και μόνος του τα εξωτερικά σύνορα", ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως η ΕΕ δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τις αρχές της απέναντι στην Τουρκία, σε θέματα διευκολύνσεων στη βίζα και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    [11] Πρωτοφανούς εύρους επιθέσεις τζιχαντιστών στην Τυνησία με τουλάχιστον 50 νεκρούς

    Tουλάχιστον 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές, αλλά και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε μία περιοχή της Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, σε πρωτοφανούς εύρους «ταυτόχρονες» επιθέσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων με την χώρα αυτή.

    Οι περιπολίες από εδάφους και αέρος αναμένεται να ενισχυθούν κατά μήκος των κοινών συνόρων με τη Λιβύη, όπου το χάος βοήθησε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να κερδίσουν έδαφος, ανακοίνωσαν οι αρχές της Τυνησίας.

    Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν το ξημέρωμα, είχαν ως στόχο έναν στρατώνα των ενόπλων δυνάμεων, ένα φυλάκιο της αστυνομίας κι ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς της Τυνησίας στο Μπεν Γκερντάν, μια κοινότητα με πληθυσμό 60.000 κατοίκων πολύ κοντά στη Λιβύη.

    Στις εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται στρατιώτες και αστυνομικοί να καλύπτονται μπροστά από τις εισόδους των σπιτιών και να ακροβολίζονται στις στέγες ενώ ριπές όπλων αντηχούν στο κέντρο της πόλης. Πτώματα μαχητών κείτονταν στους δρόμους πλησίον των οδοφραγμάτων του στρατού αφού τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο.

    O πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι καταδίκασε σήμερα την «πρωτοφανή» και «συντονισμένη» επίθεση των τζιχαντιστών στο Μπεν Γκερντάν, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, ενώ υποστήριξε ότι «πιθανός στόχος (της επίθεσης) ήταν να τεθεί υπό τον έλεγχο» των τζιχαντιστών αυτή η περιοχή και «κηρυχθεί μια νέα επαρχία» προπύργιο των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    [12] Τα λιμοκτονούντα ζώα ενός ζωολογικού κήπου στη Γάζα αναζητούν αγοραστή

    Ο ιδιοκτήτης ενός ζωολογικού κήπου στη Λωρίδα της Γάζας, μην μπορώντας πλέον να συντηρήσει τα ζώα του, αναζητά αγοραστές πρόθυμους να τα φροντίσουν και, κυρίως, να τα... ταΐσουν.

    Ο Μοχάμαντ Οουέιντα κάποτε οργάνωνε εκπαιδευτικές και οικογενειακές εκδρομές στον ζωολογικό κήπο που διατηρούσε στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Όμως ο πόλεμος και οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε είχαν ως αποτέλεσμα η επιχείρησή του να μετατραπεί σε μια αξιοθρήνητη "συλλογή" 15 κάτισχνων ζώων, τα οποία λιμοκτονούν.

    "Πρέπει να τα πουλήσω για να τα σώσω" είπε ο 24χρονος Οουέιντα, καθισμένος κοντά στο κλουβί μιας τίγρης που δεν έχει φάει τίποτα εδώ και τέσσερις ημέρες.

    Περίπου 200 ζώα, ορισμένα από τα οποία τα είχε εισαγάγει παράνομα από τις σήραγγες που συνδέουν την Αίγυπτο με το παλαιστινιακό έδαφος, έχουν πεθάνει από την πείνα στον ζωολογικό κήπο μετά τον πόλεμο των επτά εβδομάδων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το καλοκαίρι του 2014.

    [13] Ο πνευματικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Παναγιώτη Τέτση

    Ο πνευματικός κόσμος της χώρας, συγγενείς, φίλοι και μαθητές του αποχαιρέτησαν σήμερα τον ακούραστο ζωγράφο, ακαδημαϊκό και τρυφερό δάσκαλο Παναγιώτη Τέτση, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.

    Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας- Σπετσών- Αιγίνης- Ερμιονίδος- Τροιζηνίας, Εφραίμ. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Βασίλης Θεοχαράκης, η Λίνα Μενδώνη, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Νίκος Σηφουνάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας, ο ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης, ακαδημαϊκοί και πολλοί εικαστικοί.

    [14] Κ. Μητσοτάκης: Να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο για την συνεπή εφαρμογή του μνημονίου

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβερώφ Νεοφύτου.

    "Είναι μια ιδιαίτερα σημαδιακή ημέρα για την Κύπρο, καθώς στο σημερινό Eurogroup, επικυρώνεται η έξοδός της από το μνημόνιο μετά απο τρία χρόνια συστηματικής προσπάθειας", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Είπε επίσης ότι σε αντίθεση με την Κύπρο, δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στη μέγγενη ενός τρίτου προγράμματος, από το οποίο δεν προβλέπεται να εξέλθουμε σύντομα.

    Είναι λοιπόν, συνέχισε, εξαιρετικά σημαντικό να πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο, να δούμε τι έκαναν σωστά οι Κύπριοι αδερφοί μας, "πως, κυρίως, εφάρμοσαν με συνέπεια ένα πρόγραμμα λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες", πως δημιούργησαν διακομματική συναίνεση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως πέτυχαν δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να αυξάνουν φόρους.

    "Τα μηνύματα αυτά θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τη χώρα μας. Και εμείς, ως ΝΔ, θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τη μεγάλη επιτυχία του ΔΗ.ΣΥ, του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου και φίλου μου, Αβέρωφ διότι σήμερα πράγματι ειναι μια σημαντική ημέρα για την Κύπρο", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    "Στο πρόσωπό σου αντικατοπτρίζεται για εμάς το πρόσωπο της υπεύθυνης Ελλάδας, της σύνεσης και της αξιοπρέπειας", είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Νεοφύτου, συμφωνώντας με τον πρόεδρο της ΝΔ ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Κύπρο.

    Είπε επίσης ότι στην Κύπρο επιβλήθηκε ένα πιο σκληρό μνημόνιο από τα μνημόνια στην Ελλαδα, καθως και κούρεμα καταθέσεων.

    [15] «Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να σηκώσει μόνη της ένα βάρος που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της»

    Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη της να σηκώσει ένα βάρος που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της, και μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά η ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες-μέλη, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σημερινό άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ".

    Ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως τώρα που κλείνουν ολοένα και περισσότερα σύνορα προμηνύεται μία ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μία πρόταση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της ΕΕ και ταυτόχρονα επεξεργάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε στενή συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου θα πρέπει γρήγορα να επαναπροωθούνται και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται με ασφάλεια από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενώ αποφασιστική πρέπει να είναι η καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.

    Επιπλέον, ο ίδιος υπολογίζει πως οι χώρες-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναινέσουν στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ώστε το καλοκαίρι να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό σύστημα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το οποίο θα λειτουργεί.

    Όπως σημειώνει ο επίτροπος Μετανάστευσης σε άλλο σημείο του άρθρου του, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην κανονική κατάσταση στη Ζώνη του Σένγκεν, χωρίς εσωτερικά σύνορα. Επίσης αναφέρει ότι σε μερικές εβδομάδες η Επιτροπή θα εξηγήσει πώς θα μεταρρυθμιστεί ο Μηχανισμός του Δουβλίνου ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των βαρών, ωστόσο, σημειώνει, στον ενδιάμεσο χρόνο οι χώρες-μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2016 - 17:32:38 UTC