Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων, έθεσε ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής
  • [02] Ο Γ. Δραγασάκης διαψεύδει δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»
  • [03] Γ.Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
  • [04] Ετοιμάζονται νέες δομές φιλοξενίας για τους 36.419 πρόσφυγες και μετανάστες
  • [05] Τα 766 αιτήματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα έκαναν δεκτά μέχρι τώρα άλλα κράτη-μέλη
  • [06] Γ. Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Τουρκίας
  • [07] Σουλτς: Η Άγκυρα ζητάει 3 δισ. ευρώ επιπλέον - Μην συνδέουμε το προσφυγικό με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
  • [08] Διπλάσια βοήθεια στην Άγκυρα ως το 2018, προβλέπει προσχέδιο απόφασης της Συνόδου
  • [09] Επίτιμος διδάκτορας της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ ο Πέτρος Μάρκαρης
  • [10] Εγκαίνια έκθεσης στη Ρόδο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [11] Ημερίδα στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • [12] Γ. Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος
  • [13] Στο 0-0 έμειναν Αστέρας Τρίπολης και ΑΕΚ
  • [14] Μπεργκ: «Πάμε για να νικήσουμε τον Ολυμπιακό»

  • [01] Τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων, έθεσε ο Α. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

    Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

    Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

    Τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προέβη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στις εξής δηλώσεις:

    «Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί. Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις σε ότι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία.

    Διαβάστε επίσης:

    «Θεμελιώδης αρχή της Ευρώπης η κατανομή της ευθύνης και του βάρους, αλλά και η αλληλεγγύη»

    [02] Ο Γ. Δραγασάκης διαψεύδει δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»

    Κάνοντας λόγο για ψευδή ισχυρισμό και για "κατάντια" , ο Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζει και διαψεύδει δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", κατά το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ασυνεπής ως προς την υποχρέωση που έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταβάλλουν κάθε μήνα ειδική εισφορά για ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης και του κόμματος.

    Με ανάρτησή του-"απάντηση στο ψέμα και τη συκοφαντία" στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει συγκεκριμένα:

    "Είναι γνωστό ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πάγια τραπεζική εντολή, καταβάλλουν κάθε μήνα ειδική εισφορά για την ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης και του κόμματος. Αυτονόητα, το ίδιο πράττει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Παρ' όλα αυτά, το Πρώτο Θέμα, η εφημερίδα που επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια συκοφάντησης του #?syriza, έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο Γιάννης Δραγασάκης είναι ασυνεπής ως προς την υποχρέωση αυτή.

    [03] Γ.Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

    Tην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών αύριο στην Αθήνα ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Έχει γίνει ικανοποιητική προετοιμασία, έτσι ώστε να συνεχίσει η αποστολή στην Αθήνα προς μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε ο Γ.Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει, υπάρχουν δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εμβαθυνθούν».

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 , θα πρέπει να υπάρξει ένα πιο ?συμπαγές? πακέτο μέτρων και πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης ίσως θα πρέπει να είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες στη συζήτηση για το χρέος είναι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν.

    Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις εντατικές εργασίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί σε μια σειρά από θέματα: στη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, στη φορολόγηση εισοδήματος, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όσον αφορά το δημοσιονομικό, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. ?Θα εργαστούμε από κοινού για να συμφωνήσουμε στα μέτρα που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου?, δήλωσε ο ίδιος.

    Όσον αφορά την προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, πόσω δε μάλλον όταν στην Ελλάδα ασκείται μεγάλη πίεση λόγω του προσφυγικού. Εκτίμησε, πάντως ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το ελληνικό Πάσχα την 1η Μαΐου, τονίζοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα για να βρεθεί λύση όσο το συντομότερο δυνατόν.

    Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα και ότι η Επιτροπή θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

    Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

    «Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "πολύ καλή".

    «Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

    [04] Ετοιμάζονται νέες δομές φιλοξενίας για τους 36.419 πρόσφυγες και μετανάστες

    Δεκατρείς νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται πρώην στρατόπεδα στη Μαλακάσα,, τη Δράμα και το Λιτόχωρο, η κατασκήνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στον Άγιο Ανδρέα, ένα ακόμα ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες, τέσσερις εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τέσσερις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, που επιλέγονται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες περιφέρειες. Επίσης, δρομολογείται και η επέκταση του κέντρου στον Ελαιώνα, προκειμένου να φιλοξενήσει άλλα 700 άτομα. Όλες οι παραπάνω δομές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν επιπλέον 17.400 άτομα.

    Σήμερα το πρωί οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν στους 36.419, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ανοίξτε τα σύνορα», το μήνυμα που στέλνουν οι πρόσφυγες στη Σύνοδο Κορυφής

    [05] Τα 766 αιτήματα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα έκαναν δεκτά μέχρι τώρα άλλα κράτη-μέλη

    Σε 766 ανέρχονται οι θέσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα που έχουν κάνει δεκτές τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων που έχουν προσφέρει ανέρχεται σε 2.000, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου.

    Στην Υπηρεσία Ασύλου υποβλήθηκαν μέχρι χτες 1.380 αιτήσεις μετεγκατάστασης, από τις οποίες η Υπηρεσία προώθησε προς τα άλλα κράτη - μέλη 1.200 (δεν προωθεί αιτήματα όταν υπάρχουν αμφιβολίες για θέματα ασφάλειας ή υπηκοότητας) και οι άλλες χώρες έκαναν από αυτές δεκτές τις 766.

    Από τα εξερχόμενα αιτήματα λίγοι παραπάνω από τους μισούς ήταν Σύροι (636). Επίσης, οι 374 ήταν Ιρακινοί, 97 Ερυθραίοι, 81 Υεμένιοι, δέκα ανιθαγενείς, ένας από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και ένας από το Ιράν. Οι 704 ήταν άνδρες και οι 496 γυναίκες. Σχετικά με το ηλικιακό τους προφίλ το 34,7% ήταν παιδιά ως 13 ετών, το 5,7% έφηβοι 14 - 17 ετών, το 38% ενήλικες 18-34 ετών, το 20,8% ηλικίας 35 - 64 ετών και το 0,9% άνω των 65 ετών.

    [06] Γ. Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση στα χωρικά ύδατα Ελλάδας-Τουρκίας

    Το NATO ανέπτυξε σήμερα πλοία στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακινητών μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι καθησυχάστηκαν οι ανησυχίες τόσο της Αθήνας, όσο και της Άγκυρας.

    «Επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX και αυξάνουμε τον αριθμό των πλοίων που αναπτύσσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να στείλουν πολεμικά στο Αιγαίο.

    Η Γερμανία ηγείται της αποστολής του NATO η οποία συμφωνήθηκε την 11η Φεβρουαρίου. Στην αποστολή μετέχουν επίσης πλοία της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Καναδά. Μέχρι τώρα, τα σκάφη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έπλεαν στα διεθνή ύδατα.

    [07] Σουλτς: Η Άγκυρα ζητάει 3 δισ. ευρώ επιπλέον - Μην συνδέουμε το προσφυγικό με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

    Την άποψη ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ως προϋπόθεση για την άμεση αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του γεύματος μεταξύ των 28 ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε πως η Τουρκία ζητά 3 δισ. επιπλέον για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και τη γρηγορότερη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για επιστροφή στην Τουρκία και των Σύρων προσφύγων, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης ως μοναδικός τρόπος να λάβουν άσυλο στην ΕΕ, ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών.

    [08] Διπλάσια βοήθεια στην Άγκυρα ως το 2018, προβλέπει προσχέδιο απόφασης της Συνόδου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

    Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αργότερα σήμερα.

    Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.

    Η ΕΕ θα προσφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως τα τέλη του 2018 για να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές να παράσχουν στέγη στους Σύρους, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί ως σήμερα. Ακόμη, θα χαλαρώσει τους όρους για τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, πάντοτε σύμφωνα με το προσχέδιο.

    Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».

    [09] Επίτιμος διδάκτορας της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ ο Πέτρος Μάρκαρης

    «Ο μεταφραστής βρίσκεται ανάμεσα σε δυο γλωσσικές πατρίδες: Τη δική του και την άλλη λόγω της γλώσσας. Καθίσταται έτσι γέφυρα μεταξύ των λαών, στο βαθμό που η γνώση του δεν σταματά στις αντιστοιχίες των λέξεων αλλά και των εννοιών και της ψυχοσύνθεσης των λαών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Μάρκαρης, λίγο πριν την αναγόρευση του απόψε, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.

    Εξάλλου, η τιμή του έγινε «ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα και στην αλληλοκατανόηση των λαών και των πολιτισμών στους οποίος ζει και δημιουργεί», σύμφωνα με την προσφώνηση που του έκανε κατά την έναρξη της αποψινής τελετής, η πρόεδρος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Αγγελική Κοιλιάρη.

    [10] Εγκαίνια έκθεσης στη Ρόδο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Την ευχή ότι το μήνυμα που εκπέμπουν τα σκίτσα με θέμα το προσφυγικό να φθάσει εκεί που πρέπει εξέφρασε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας στη Ρόδο την έκθεση «Μετέωρο Βήμα» αναφερόμενος στην Ευρώπη.

    «Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος ότι θα γίνει» ανέφερε στον χαιρετισμό του επισημαίνοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο σταυροδρόμι και δεν θα πρέπει να χάσει την ευκαιρία για να διασφαλίσει την συνοχή της.

    Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από την έκθεση σκίτσων αλλά όχι μόνο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ότι το κέντρο βάρους της Ευρώπης πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κοινό νόμισμα.

    Η έκθεση «Μετέωρο Βήμα» φιλοξενείται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου και περιλαμβάνει 120 έργα Ελλήνων σκιτσογράφων με θέμα το προσφυγικό. Από την Ρόδο θα μεταφερθεί στη Λέρο και στο Αγαθονήσι και στη συνέχεια στην Αθήνα για να καταλήξει στις Βρυξέλλες με την φιλοδοξία να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη της Ευρώπης.

    Χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης απεύθυναν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο πρόεδρος της λέσχης γελοιογράφων κ. Πάνος Μαραγκός.

    [11] Ημερίδα στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, διοργάνωσε σήμερα ημερίδα με θέμα: Η γυναίκα στη μάχη της ενημέρωσης.

    Στην ημερίδα, η οποία όπως ήταν φυσικό, ήταν «γένους θηλυκού», μίλησαν καθηγήτριες πανεπιστημίου και δημοσιογράφοι. Πρωταρχική θέση στην ιστορική αναδρομή για το ρόλο της γυναίκας στην μάχη της ενημέρωσης, είχε η ζωή της Καλλιρόης Παρρέν, της λόγιας και από τις πρώτες Ελληνίδες, φεμινίστριας. Σημειώνεται ότι η Καλλιρόη Παρρέν ήταν σύζυγος του Κωνσταντινοπολίτη Ιωάννη Παρρέν, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Η διδάκτωρ Ευαγγελία Άντζακα, μιλώντας για την πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφο, εκδότρια και διευθύντρια, (καθώς η Κ. Παρρέν από το 1887 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών»), έκανε λόγο για μια γυναίκα η οποία σημάδεψε με το έργο της πολλούς τομείς, από την εκπαίδευση την οποία υπηρέτησε ως νεαρή δασκάλα στην Πόλη, μέχρι και το εθνικό ιδεώδες, καθώς ήταν φανατική κατά της ξενομανίας και του αφανισμού του ελληνικού στοιχείου.

    Στην εκδήλωση«έπαιξε» μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της Ελληνοαμερικανίδας αρθρογράφου και ιδρύτριας της Huffington Post, Αριάννας Χάφινγκτον, η οποία αναφέρθηκε στον διαρκή στόχο της επίτευξης ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το σύστημα που ζούμε δεν αποδίδει πλέον, και έχει φτιαχτεί από άνδρες»?

    Για έναν ισότιμο ταξικά κόσμο, στον οποίο η γυναίκα αναφαίρετα έχει τον ρόλο που της αρμόζει, μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη.

    Κλείνοντας την εκδήλωση, τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα, η οποία μίλησε για τα πρότυπα της γυναίκας που προβάλλονται και στον κόσμο της ενημέρωσης ? «μια όμορφη κούκλα η οποία μπορεί να εκφέρει και λόγο».

    Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη, και στην εκδήλωση παρέστη και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Κατά τη λήξη της εκδήλωσης, στις κυρίες μοιράστηκαν όμορφες γλάστρες με ανθισμένα ανοιξιάτικα λουλούδια.

    [12] Γ. Ντάισελμπλουμ: Επιστρέφουν οι θεσμοί, ξεκινά η συζήτηση για το χρέος

    Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώστις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος τουEurogroup τόνισε ότι ξεκινά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέκλινγκ επισήμανε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

    [13] Στο 0-0 έμειναν Αστέρας Τρίπολης και ΑΕΚ

    Η ΑΕΚ πήγε στην Τρίπολη για να μην χάσει και πέτυχε το στόχο της, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) με τον Αστέρα στο ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 25η αγωνιστική της Super League. Με 10 παίκτες τελείωσε το ματς η Ένωση, λόγω της αποβολής του Τζιμπούρ στις καθυστερήσεις με 2η κίτρινη κάρτα.

    [14] Μπεργκ: «Πάμε για να νικήσουμε τον Ολυμπιακό»

    Ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το στόχο του Παναθηναϊκού στο μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό ήταν ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός στράικερ, ο οποίος στο ματς με τον Ατρόμητο συμπλήρωσε 100 συμμετοχές με την πράσινη φανέλα, τόνισε ότι ο Παναθηναϊκός θα κατέβει στο Καραϊσκάκη με αποκλειστικό στόχο τη νίκη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κακή κατάσταση που βιώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 March 2016 - 19:32:37 UTC