Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική
  • [03] Χειροτερεύει η θέση του ελληνικού λαού και των προσφύγων μετά την Σύνοδο Κορυφής είπε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Δ. Μάρδας: Ο μόνος δρόμος στα ελληνοτουρκικά είναι η διπλωματία
  • [05] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία αναστολής έως τις 15 Απριλίου της πώλησης των «κόκκινων δανείων»
  • [06] Γιώργος Κυρίτσης: Προτεραιότητα μας να αδειάσει η Ειδομένη
  • [07] Η πολιτική μετανάστευσης πρέπει να έχει ειδικές πρόνοιες για τη γυναίκα-πρόσφυγα, σύμφωνα με ψήφισμα του ΕΚ
  • [08] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας
  • [09] Ανοιχτός ο διάλογος με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [10] Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό
  • [11] «Χτύπησε» ξανά στο τέλος η Μπενφίκα και πέρασε στους «8»
  • [12] Στραματσόνι: «Χρωστάμε στον κόσμο μας τη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη»
  • [13] Τζόρτζεβιτς: «Θα είμαστε έτοιμοι για ένα δυνατό αγώνα»
  • [14] «Εμείς αντάμα και οι τέσσερις χώρια»

  • [01] Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

    Την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στο Digital Economy Forum 2016 , που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ) .

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται και άλλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως η κατάρτιση της ψηφιακής στρατηγικής, ωστόσο σημείωσε ότι ήδη γίνονται σημαντικά βήματα, σημειώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να απελευθερώσει την δυναμική ενός σημαντικού κλάδου της, της ψηφιακής οικονομίας που όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία του, και αυτό έχει κοστίσει,.

    Αν συνεργαστούμε σωστά μπορούμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο που να απογειώσει τις δυνατότητες της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της πληροφορικής και των επικοινωνιών, είπε ο πρωθυπουργός . Πρόσθεσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής ψηφιακής πολιτικής που πρέπει να βασίζεται σε θεσμούς να σέβεται και να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα και να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν και να καινοτομήσουν εδώ στην Ελλάδα.

    [02] Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική

    Την ανάγκη, η Ελλάδα να κινηθεί έτσι ώστε να μη χάσει την ευκαιρία της μεγάλης ψηφιακής επανάστασης, μιας επανάστασης που, όπως είπε, αλλάζει τον τρόπο της ζωής μας, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Digital Economy Forum 2016 που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», το οποίο διοργανώνει το ΣΕΠΕ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως ο ίδιος έχει μια έντονη σχέση με την τεχνολογία κάτι που του επιτρέπει, όπως υποστήριξε, να κατανοήσει τις προοπτικές του κλάδου καλύτερα.«Είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, είχα την ευκαιρία και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ασχοληθώ με τον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπου έγιναν σημαντικά βήματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως πως «υπάρχουν σημαντικές παθογένειες».

    Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τα βασικά βήματα που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του θεσμού της "Διαύγειας", που τον χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, έτσι ώστε ο πολιίης να ελέγχει πως το κράτος ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην καθολική εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στα προγράμματα "Εργάνη", "Ατλας" και "Ηλιος", καθώς και στην αναβάθμιση και εξέλιξη του ΤΑΧΙS, ασκώντας έντονη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. «Δυστυχώς, το 2015, στη χώρα σε πολλούς τομείς αποδομήθηκαν ωφέλιμες μεταρρυθμίσεις που προέκρουσαν σε αγκυλώσεις της αριστεράς» τόνισε, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας τον τελευταίο χρόνο συστηματικά διολισθαίνει. «Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας δείχνει ότι η Ελλάδα έπεσε από την ομάδα των χωρών που συγκλίνουν, στην ομάδα των χωρών που καθυστερούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι περήφανη. Αυτό εντάσσεται σε μια συνολική εικόνα υστέρησης. Σε ολους τους δείκτες παρατηρείται μια σημαντική απόκλιση, σε σχέση με τις χώρες που είναι στο ίδιο επίπεδο ανάπτυξης με την Ελλάδα» σημείωσε, κάνοντας λόγο για «συστηματικη αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τον κλάδο».

    Οπως υποστήριξε, το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης πολεοδομικών αδειών δεν προχωρά αν και είναι έτοιμο, το σύστημα "Ατλας" για το ασφαλιστικό απαξιώνεται, στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου καθυστερεί η ένταξη φορέων, ενώ για το ψηφιακό σχολείο τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα εισήγαγε βασικούς κανόνες στην εκπαίδευση και η οποία εγκαταλείπεται «στον βωμό του αριστερού εξισωτισμού».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική. «Με το να προσλαμβάνουμε ανθρώπους με ρητορική ή καριέρα είναι χολέρα, δεν προωθούμε αυτές τις πολιτικές» δήλωσε καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μια εθνική ψηφιακή στρατηγική και να σταματήσουν οι παθογένειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική ψηφιακή στρατηγική που θα ξεπερνά το περιοριστικό πλαίσιο του τρόπου που το δημόσιο προκηρύσει ψηφιακά έργα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα εργαλεία για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους πολιτες να επικοινωνούν με το δημόσιο.

    «Η δημόσια διοίκηση έχει σήμερα πολλά δεδομένα, αλλά καμιά στρατηγική πως να τα χρησιμοποιήσει...Χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα κίνητρα για να εμπεδώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εκεί τα "κάπιταλ κοντρόλς" ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε ψηφιακή τεχνολογία για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να στηριχθούν οι νέες επιχειρήσεις με ψηφιακό αποτύπωμα. «Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τους κλάδους όπου η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός» είπε κάνοντας λόγο για πολλές ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα.

    «Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται είναι πολλές. Απαιτείται ένας συγκεκριμένο σχέδιο και μια συγκεκριμένη στρατηγική. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένες δομές για να τις υλοποιήσει» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ζητά την εμπειρία του ΣΕΠΕ για την κατάρτιση του προγράμματός της. «Ζητήσαμε από τεχνοκράτες, προτάσεις για το πρόγραμμα της ΝΔ. Δεν έχουμε πρόθεση να καταρτίσουμε το πρόγραμμά μας σε ένα αποστειρωμένο γραφείο. Θα αναβαθμίσουμε ψηφιακά τη ΝΔ. Ξεκινάμε από τη χρηματοδότηση του κόμματος μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «οι επενδύσεις στις νέες εφαρμογές είναι αναπτυξιακά εργαλεία».

    «Οι πολιτικοί πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος για να έρθει η ανάπτυξη ήταν από μεγάλα έργα υποδομών. Αυτά ανήκουν στο παρελθον. Οι επενδύσεις στην επανάσταση των εφαρμογών μπορούν να φέρουν εξίσου ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [03] Χειροτερεύει η θέση του ελληνικού λαού και των προσφύγων μετά την Σύνοδο Κορυφής είπε ο Δ. Κουτσούμπας

    Επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, που χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν δίστασε να προβλέψει ότι θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, εκτιμώντας ότι βεβαίως, μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της συνόδου, είπε, ευνόησε μόνο την τούρκικη πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους".

    Ο γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι έπρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή, προκειμένου να ανοίξει η δίοδος της Ειδομένης και ταυτόχρονα η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτες υποδοχής, Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

    Ωστόσο, χαρακτήρισε εξίσου απαράδεκτη την απόφαση ΕΕ, Τουρκίας, Ελλάδας -επισημαίνοντας ότι έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση- με βάση την οποία μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν θα θεωρούνται πλέον πρόσφυγες, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά καταστρατήγηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.

    Ο γραμματέας ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει χώρους προσωρινής φιλοξενίας, εκτιμώντας ότι τα hot-spot και οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται "είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι? αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ." Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή δεν έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με το "Δουβλίνο" και τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν την Συνθήκη Σένγκεν, επισημαίνοντας ότι μπορεί η χώρα να βρει συμμάχους επ? αυτών των θεμάτων.

    [04] Δ. Μάρδας: Ο μόνος δρόμος στα ελληνοτουρκικά είναι η διπλωματία

    Ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία και αυτό ήθελε να πει, ότι δηλαδή η Ελλάδα επιζητεί επίλυση των θεμάτων διά της διπλωματικής οδού, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας σε διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση του αναφορικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι πρέπει να κινηθούμε διπλωματικά , διαφορετικά ο άλλος τρόπος είναι ο πόλεμος.

    Η φράση για πόλεμο με την Τουρκία, διευκρίνισε ο κ. Μάρδας, όπως μετέδωσε o Real Fm 97,8 ο οποίος επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, ήταν σχήμα λόγου και ότι εννοούσε πως επειδή δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο πρέπει να δώσουμε διπλωματική λύση.

    [05] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία αναστολής έως τις 15 Απριλίου της πώλησης των «κόκκινων δανείων»

    Με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», υπερψηφίστηκε η τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προστασία των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

    Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.

    Πάντως, από την πλευρά της, η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    «Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα των κόκκινων δανείων η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να το αντιμετωπίζει με τρόπους που θα φέρουν και αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλό βαθμό την κοινωνική προστασία», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

    Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, καμιά εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί ή αδειοδοτηθεί για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ενώ τόνισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τον τρόπο λειτουργία αυτών των εταιρειών, θα πάρει χρόνο μέχρι να διαμορφωθεί θεσμικά.

    [06] Γιώργος Κυρίτσης: Προτεραιότητα μας να αδειάσει η Ειδομένη

    "Προτεραιότητά μας είναι να αδειάσει η Ειδομένη τις επόμενες ημέρες", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

    Διαψεύδοντας ωστόσο δημοσιεύματα που τον φέρουν να δήλωσε ότι θα γίνει εκκένωση της περιοχής από την Αστυνομία ο κ. Κυρίτσης διευκρινίζει ότι "σχεδιάζουμε να έχουμε στην Ειδομένη αρκετό κόσμο που να μιλάει τις γλώσσες των προσφύγων και να διανείμουμε φλάιερς για να εξηγούμε στους πρόσφυγες την κατάσταση και ότι υπάρχουν δομές διαθέσιμες για τη φιλοξενία τους". Ο ίδιος εκτιμά ότι κάποια στιγμή και όσο συνεχίζονται οι κακές καιρικές συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν από την Ειδομένη.

    Η μετακίνηση των προσφύγων θα γίνεται με λεωφορεία σταδιακά όσο ετοιμάζονται νέες δομές για τη φιλοξενία τους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και στις υπάρχουσες δομές. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά.

    Αύριο θα μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 1.000 άτομα σε χώρους στη Λάρισα,τον Βόλο, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Επίσης σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο 300 με 400 πρόσφυγες θα μεταφερθούν από τον Πειραιά στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Εξάλλου γίνονται προκαταρκτικές εργασίες από το στρατό και σε δύο χώρους στη Φιλιππιάδα και τα Δολιανά Ηπείρου.

    [07] Η πολιτική μετανάστευσης πρέπει να έχει ειδικές πρόνοιες για τη γυναίκα-πρόσφυγα, σύμφωνα με ψήφισμα του ΕΚ

    Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να διασφαλίζει και τις γυναίκες που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τρίτη.

    "Το ψήφισμα υπογραμμίζει την εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση των γυναικών προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, κάνοντας ένα επικίνδυνο ταξίδι προκειμένου να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος. Κατά την άφιξή τους στα κέντρα υποδοχής αυτές οι ήδη ευάλωτες γυναίκες, οι οποίες μπορεί να είναι θύματα σεξουαλικής βίας, εμπορίας ανθρώπων ή άλλων βίαιων εγκλημάτων, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόσθετα εμπόδια που επιδεινώνουν την ήδη ευάλωτη κατάστασή τους", δήλωσε η εισηγήτρια Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο).

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 388 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 159 αποχές

    Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και διαδικασίες ασύλου πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη διάσταση του φύλου ενώ οι ατομικές και με βάση το φύλο μορφές βίας, όπως ο βιασμός, η σεξουαλική βία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο εξαναγκασμός σε γάμο ή η ενδοοικογενειακή βία θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως έγκυροι λόγοι για την αναζήτηση ασύλου στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν επίσης την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες τους στα κέντρα υποδοχής, καθώς η βία κατά αυτών των ατόμων είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις εγκαταστάσεις υποδοχής.

    Τα μέτρα που προτείνουν οι ευρωβουλευτές προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ανάγκες των γυναικών καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου αφορούν στην παροχή:

    ξεχωριστών εγκαταστάσεων ύπνου και υγιεινής για τις γυναίκες και τους άνδρες, γυναικών για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και τη διερμηνεία,

    εξειδικευμένης παροχής συμβουλών και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε γυναίκες που έχουν υποστεί τραυματική βλάβη λόγω φύλου υπηρεσιών φροντίδας παιδιών κατά τη διάρκεια της εξέτασης και των συνεντεύξεων για τη χορήγηση ασύλου, πληροφοριών στις γυναίκες για το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, ανεξάρτητα από το σύζυγό τους, και να ζητούν και να διατηρούν το καθεστώς του πρόσφυγα ή του αιτούντος άσυλο ανεξάρτητα από την κατάσταση των λοιπών μελών της οικογένειάς τους, εξειδικευμένης εκπαίδευσης στο προσωπικό υποδοχής για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν να τεθεί άμεσο τέλος, σε όλα τα κράτη μέλη, στην κράτηση παιδιών, εγκύων και των θηλαζουσών καθώς και θυμάτων βιασμού, σεξουαλικής βίας και εμπορίας ανθρώπων και να παρασχεθεί κατάλληλη ψυχολογική στήριξη.

    Τονίζουν επίσης ότι για να βελτιωθεί η ασφάλεια και η προστασία των γυναικών και να αντιμετωπισθούν τα δίκτυα παράνομης διακίνησης, πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και νόμιμες δίοδοι προς την ΕΕ, ενώ προσθέτουν ότι η νομοθεσία και οι πολιτικές που αφορούν την παράνομη μετανάστευση δεν πρέπει να εμποδίζουν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου της ΕΕ.

    [08] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας

    Την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης ζητάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στο πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση .

    «Την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης.

    Οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία.

    Το πραγματικό δυστύχημα όμως είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από άλλα κόμματα του κοινοβουλίου.

    Κεντρικός όμως και δεδηλωμένος στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων» αναφέρει ο [πρωθυπουργός στην επιστολή και υπογραμμίζει:

    «Η δέσμευση εξάλλου της Κυβέρνησης στο στόχο αυτό αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων που είχαν μέχρι πρότινος εγκαταλειφθεί «στην τρωκτική κριτική των ποντικών». Ενδεικτικά αναφέρω την πρόοδο στην διερεύνηση των υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμα και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας.

    Με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση.

    Για τον λόγο αυτό σας ζητώ να ορίσετε ημερομηνία για την διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    Η ημερομηνία της συζήτησης, θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι, μετά την Διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες αναμένεται να οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

    [09] Ανοιχτός ο διάλογος με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος

    «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο», ανέφερε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περαιτέρω περιορισμών που επέβαλαν χώρες βόρεια της Ελλάδας, σημείωσε ότι προς το παρόν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.

    «Το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

    [10] Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο νέο ασφαλιστικό

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς στο Σύνταγμα ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

    Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί) και ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε πως «μαζευτήκαμε σήμερα εδώ ενάντια σε αυτό το ασφαλιστικό το οποίο καταστρέφει κάθε είδος παραγωγικού τομέα στη χώρα μας και το οποίο αν θεσμοθετηθεί θα οδηγήσει πολύ κόσμο στην ανεργία ή στην υπαλληλοποίηση με μισθούς πείνας».

    Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Μανώλης Καλομοίρης δήλωσε «βρισκόμαστε σε ακόμα μία κινητοποίηση αντίστασης, αντιπαράθεσης στα κυβερνητικά σχέδια που αποβλέπουν στο να κατεδαφίσουν πλήρως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, άνεργοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, συνταξιούχοι θα συνεχίσουμε με όλες τις μορφές αγώνα για να μην περάσει αυτό το αντιασφαλιστικό τερατούργημα. Για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το καταθέσει στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε με μαζικό παλλαϊκό αγώνα».

    [11] «Χτύπησε» ξανά στο τέλος η Μπενφίκα και πέρασε στους «8»

    Όπως και στο πρώτο ματς στη Λισαβόνα, έτσι και στην Αγία Πετρούπολη, η Μπενφίκα σκόραρε στο τέλος, νίκησε 2-1 τη Ζενίτ και έγινε η τρίτη ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Champions League. Ο Νίκο Γκαϊτάν στο 85΄ ήταν αυτός που ισοφάρισε το γκολ του Χουλκ στο 69΄, ενώ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ταλίσκα διαμόρφωσε το τελικό σκορ κι έδωσε πανηγυρικό τόνο στην πρόκριση των Πορτογάλων, που είχαν επικρατήσει 1-0 στον πρώτο αγώνα.

    [12] Στραματσόνι: «Χρωστάμε στον κόσμο μας τη νίκη μέσα στο Καραϊσκάκη»

    Να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες του ενόψει του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό επιχείρησε πριν τη σημερινή προπόνηση ο Αντρέα Στραματσόνι. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μάζεψε τους παίκτες στ΄ αποδυτήρια και τους ζήτησε να τα δώσουν όλα για το «τρίποντο» στο Καραϊσκάκη, τονίζοντάς τους χαρακτηριστικά ότι «χρωστάμε στον κόσμο μία μεγάλη νίκη».

    [13] Τζόρτζεβιτς: «Θα είμαστε έτοιμοι για ένα δυνατό αγώνα»

    Τη βεβαιότητα ότι οι παίκτες του θα κάνουν ό,τι καλύτερο για να συμπληρώσει ο Παναθηναϊκός τις έξι διαδοχικές νίκες στη φάση των «16» της Euroleague, εξέφρασε ο τεχνικός των «πράσινων», Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, ενόψει της αναμέτρησης με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, για την 10η αγωνιστική της διοργάνωσης.

    «Ο Ερυθρός Αστέρας κατάφερε να μας νικήσει στο ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο. Ξέρουμε ότι είναι καλοί και εμείς θα πρέπει να αγωνιστούμε σαν ομάδα σε άμυνα και επίθεση. Πιστεύω στην ομάδα και στους παίκτες μου και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να φτάσουμε στην έκτη διαδοχική νίκη. Θα είμαστε έτοιμοι για ένα δυνατό αγώνα», είπε μεταξύ άλλων ο Τζόρτζεβιτς στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague.

    [14] «Εμείς αντάμα και οι τέσσερις χώρια»

    Επιστολή προς στους 12 ιδιοκτήτες των ΠΑΕ της Super League, με εξαίρεση αυτών του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, έστειλε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος, μετά την άτυπη συνάντηση που έγινε την Τρίτη (8/3), στα γραφεία της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος στην Αθήνα, μεταξύ μεγαλομετόχων των σωματείων. Με την επιστολή αυτή ζητείται η σύμπραξη όλων, εκτός των 4 «μεγάλων», για το πρωτάθλημα και γίνεται κάλεσμα για συνάντησή τους στις 17/3, προκειμένου να «...σκιαγραφήσουμε και να οριοθετήσουμε το ποδόσφαιρο που πραγματικά θέλουμε σε όλα τα επίπεδα».

    Όπως αναφέρει ενδεικτικά: «Θα παρουσιάσουμε στους τέσσερις «μεγάλους», το ποδόσφαιρο όπως εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι. Η παρουσίαση θα γίνει σε κάθε έναν ξεχωριστά και εν συνεχεία και στους τέσσερις μαζί. Εάν το αποδεχθούν έχει καλώς. Εάν δεν το αποδεχθούν, ή κάποιος από αυτούς δεν το αποδεχθεί, πάλι έχει καλώς.

    Θα έχουν και θα έχουμε τις εξής επιλογές:

    α) Εμείς μεν, να κάνουμε ένα πρωτάθλημα με 12 ή 14 ομάδες με play offs και play out.

    β) Οι δε άλλοι τέσσερις, ένα πρωτάθλημα με τέσσερις, με play off και play out.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2016 - 19:33:16 UTC