Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα
  • [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • [03] Το φορολογικό στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς
  • [04] Μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [05] ΓΓ Δημοσίων Εσόδων: Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η ίδρυση Φορολογικής Ακαδημίας
  • [06] Χιλιάδες οι επισκέπτες και περισσότερες οι φιάλες που ανοίχθηκαν στο «Οινόραμα 2016»
  • [07] Εισιτήρια «ελπίδας» διακινούνται παράνομα από παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων
  • [08] Μεταρρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού, πρότεινε η Ρ. Δούρου
  • [09] Στο Παρίσι το πρώτο βιβλιοπωλείο όπου ο πελάτης θα εκτυπώνει το βιβλίο του
  • [10] Γ. Στόλτενμπεργκ: Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
  • [11] Συνεργάτες και φίλοι του Κώστα Κουτσομύτη μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [12] Η Ελλάδα έθεσε στο Συμβούλιο ΥΠΕΣ της ΕΕ το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης προσφύγων
  • [13] Τουλάχιστον 14 πούλμαν με πρόσφυγες αναχώρησαν από τον Πειραιά για τα κέντρα φιλοξενίας

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα

    Σειρά συναντήσεων με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης είχε σήμερα στην Ρώμη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, με τον Φιλίππο Μούμπικο, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Βιντσέντσο Αμέντολα.

    Μετά το πέρας των επαφών, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το μέλλον της Ένωσης, ο κύριος Ξυδάκης δήλωσε «ικανοποιημένος, και μάλιστα, μάλλον πάνω από τις προσδοκίες μας»:

    «Οι συναντήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια μιας σαφώς θετικής επαφής που είχαμε στην Λισαβόνα» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης. Στην Ρώμη υπάρχει συγκατανόηση γι' αυτό που διαδραματίζεται στην Μεσόγειο, κατανόηση και πολιτική θέληση με καθαρότητα γι' αυτό που συμβαίνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ότι αφορά την φυγοκέντριση μέσα στην Ένωση: Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της, του χρόνου συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τα πρώτα ευρωπαϊκά θεμέλια που μπήκαν στην Ρώμη και φαίνεται ότι η Ιταλία έχει συναίσθηση αυτής της θέσης, και αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο - μαζί με την παλαιά Ευρώπη - για μια επανανοηματοδότηση και μια πολιτική επανεκκίνηση της Ευρώπης. Είναι αυτό που χρειάζεται επειγόντως, διαφορετικά, αν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο των αποκλίσεων και των μικροεθνικών πολιτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ σύντομα μπορεί να βρεθεί στην τροχιά κερματισμού και αποσάθρωσης. Και αυτό είναι κάτι που θα μας ρίξει, όχι μόνον στα χρόνια του πενήντα, αλλά πολύ φοβάμαι, στα χρόνια του μεσοπολέμου».

    [02] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας

    Ως σημαντική ευκαιρία για την εγκαινίαση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο, τον οποίο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός είπε ότι το αφιερωματικό έτος συνιστά σημαντικό σταθμό για τους λαούς και τα κράτη της Ελλάδας και της Ρωσίας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τον ελληνικό και τον ρώσικο λαό τους συνδέουν παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά περισσότερο από όλα τους ενώνουν οι αγώνες ενάντια στον φασισμό, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «δεν μείναμε ουδέτεροι, παλέψαμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για τις ανθρώπινες αξίες».

    Πρόσθεσε ότι με το αφιερωματικό έτος, οι πολύ σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα δώσουν ώθηση στις σχέσεις των δύο λαών.

    Επίσης ανέφερε ότι σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλ. Πούτιν.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ότι θα υπάρξει προσπάθεια περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων σε όλους τους τομείς και υπογράμμισε ότι ο ελληνορωσικός διάλογος είναι διαρκής και χωρίς διακοπές.

    [03] Το φορολογικό στο επίκεντρο της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, «έθεσαν και οι θεσμοί τις δικές τους προτάσεις για το φορολογικό» και προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για μεθαύριο Σάββατο.

    Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών (παρουσία του υπουργού Οικονομικών), με θέμα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

    Στις 11.00 αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

    Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14.30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων (18.00).

    [04] Μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Σε νέα μείωση των επιτοκίων προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες μειώνεται στο -0,40%, ενώ το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης μειώνεται στο 0,25%.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει κατά 80 δισ. ευρώ το μηνιαίο όριο εξαγορών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (ποσοτική χαλάρωση) καθώς και να διευρύνει το εύρος των ομολόγων.

    [05] ΓΓ Δημοσίων Εσόδων: Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η ίδρυση Φορολογικής Ακαδημίας

    «Το μήνυμα είναι ένα, με δύο αποδέκτες: Υγιής φορολογικός ανταγωνισμός τόσο μεταξύ των κρατών όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων. Διότι ο αγώνας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δεν είναι μόνο υπέρ του δημοσίου ταμείου, με την προστασία των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και υπέρ της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και λοιπών φορολογουμένων που πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στο 12o Athens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    «Η φοροδιαφυγή και η φοροαπάτη δημιουργούν, εκτός από προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό και ισχυρές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο κ. Πιστιλής, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι «η ΓΓΔΕ, η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Παρακολουθεί τις εξελίξεις, συμμετέχοντας στα φόρα και του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ετοιμάζει τις υποδομές της, για να μπορέσει και να υποδεχθεί τον όγκο της πληροφορίας, που αναμένεται να υποδεχθεί, αλλά και να αποστείλει αντίστοιχο όγκο πληροφοριών προς τις συνεργαζόμενες φορολογικές διοικήσεις, ενώ, παράλληλα, ετοιμάζει τον ελεγκτικό μηχανισμό, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί κατάλληλα και αποδοτικά ο όγκος της πληροφορίας, που θα ληφθεί, μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών».

    Ο γενικός γραμματέας έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης και αυτονομίας, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων (ΓΓΔΕ).

    [06] Χιλιάδες οι επισκέπτες και περισσότερες οι φιάλες που ανοίχθηκαν στο «Οινόραμα 2016»

    Στις 24.000 εκτιμάται ο αριθμός των φιαλών που δοκιμάστηκαν εφέτος, κατά τη διάρκεια του τριημέρου που διήρκεσε το Οινόραμα 2016. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι χιλιάδες αυτές φιάλες ανοίχθηκαν για χάρη των 10.000 περίπου επισκεπτών που πέρασαν από την έκθεση στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2016, σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Ζάππειο Μέγαρο, αποδεικνύοντας πως, παρά τη σκληρή κρίση που μαστίζει τη χώρα, υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία και στην οικονομία θύλακοι δυναμισμού και αισιοδοξίας.

    Εκατοντάδες οινοποιεία από κάθε γωνιά της χώρας προσήλθαν στην Αθήνα, για να δειγματίσουν περισσότερα από 1.500 κρασιά σε οινόφιλους και επαγγελματίες, σε μία πρωτοφανή επίδειξη... οινικής δύναμης που άφησε άφωνους πολλούς από τους επιφανείς επισκέπτες της έκθεσης.

    Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησαν οι καινοτομίες του φετινού Οινοράματος, όπως η σχεδιασμένη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων» με κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου (πολλές από τις οποίες στο μέλλον πιθανά θα αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές του ελληνικού αμπελώνα) και δεκάδες μικρά και άγνωστα οινοποιεία, πολλά από τα οποία έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην αγορά της Αθήνας.

    [07] Εισιτήρια «ελπίδας» διακινούνται παράνομα από παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων

    Με εισιτήρια για Ειδομένη, που διακινούν παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων που άνοιξαν στη Μυτιλήνη τους τελευταίους μήνες, φεύγουν για Πειραιά ακόμα και σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά εισιτήρια «ελπίδας», που διακινούνται παράνομα από Έλληνες και ξένους -μετανάστες με άδεια παραμονής στην πλειονότητά τους, που γνωρίζοντας τη γλώσσα επικοινωνούν και πείθουν τους ανθρώπους πως μπορούν να περάσουν τα σύνορα αν φτάσουν στην Ειδομένη.

    Τα εισιτήρια αυτά πουλιούνται προς 50 ευρώ το ένα και στην πραγματικότητα είναι προϊόντα απάτης και πλαστογραφίας αφού στον Πειραιά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά απλά χαρτιά.

    Από την άλλη μεριά, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία διερευνά το όλο θέμα, ενώ χθες ενημέρωσε το σύνολο των τουριστικών πρακτορείων στην πόλη της Μυτιλήνης πως δεν θα πρέπει να κόβουν εισιτήρια για λεωφορεία με κατεύθυνση την Ειδομένη.

    [08] Μεταρρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού, πρότεινε η Ρ. Δούρου

    «Η περιφέρεια Αττικής έχει κάνει αρκετά για το προσφυγικό. Μπορούμε ακόμη περισσότερα. Με το κατάλληλο νομοθετικό υπόβαθρο. Με συντονισμό. Με σύστημα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο.

    Η Ρένα Δούρου έκανε αναφορά στις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της περιφέρειας Αττικής σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ανάγκη να προχωρήσει άμεσα «η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του ζητήματος». Η ίδια, ζήτησε, ύστερα από τη σχετική συζήτηση του θέματος από τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, την συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για την καλύτερη διαχείριση του θέματος, τονίζοντας ότι «σήμερα δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά ούτε και την πολυτέλεια της δημιουργίας εντυπώσεων, οι οποίες δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος». Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις της περιφέρειας Αττικής, έκανε αναφορά στην από κοινού με την γ.γ. Εμπορίου, δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα, κέντρου logistics, «προκειμένου, πρώτον, να προστατέψουμε τους πρόσφυγες από ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης και δεύτερον, να δώσουμε στους πολίτες την δομή εκείνη που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην εκδήλωση της αλληλεγγύης τους».

    Η περιφερειάρχης Αττικής, χαρακτήρισε αναγκαιότητα την άμεση επίλυση τριών προβλημάτων για να καταστεί εφικτή η υλοποίηση νέων παρεμβάσεων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αυτά σημείωσε είναι:

    - Πρώτον, η μεταρρύθμιση - συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου μαζί με την παράλληλη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ.

    - Δεύτερον, η ανάγκη προσλήψεων στα κέντρα φιλοξενίας. Και τρίτον, η σύσταση Διαπαραταξιακής επιτροπής.

    [09] Στο Παρίσι το πρώτο βιβλιοπωλείο όπου ο πελάτης θα εκτυπώνει το βιβλίο του

    Ένα "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος", το πρώτο στην Ευρώπη, θα ανοίξει τις πύλες του αυτό το Σάββατο στο κέντρο του Παρισιού και θα δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέσα σε λίγα λεπτά το βιβλίο της επιλογής τους.

    Στο "βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ", που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη Σορβόνη, οι πελάτες θα επιλέγουν το βιβλίο που επιθυμούν και οι υπάλληλοι θα το τυπώνουν και θα το βιβλιοδετούν επί τόπου, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η εκδοτική εταιρεία Presses Universitaire de France (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας, PUF).

    Χάρη στο Espresso Book Machine, ένα ρομπότ-εκτυπωτή που τίθεται στη διάθεση του κοινού, το βιβλίο θα είναι έτοιμο "μέσα σε λίγα λεπτά, στο χρόνο που οι πελάτες θα πίνουν έναν καφέ ή θα συνομιλούν με τους συγγραφείς", συνέχισε.

    Τα βιβλία αυτά θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα "κλασικά" βιβλιοπωλεία. Ωστόσο το μέγεθός τους δεν θα ξεπερνά τις 850 σελίδες, αφού αυτό είναι το όριο του εκτυπωτικού μηχανήματος.

    Οι αναγνώστες θα μπορούν να επιλέξουν κάποιον από τους 5.000 τίτλους των PUF αλλά και μεταξύ πολλών εκατομμυρίων έργων, απ' όλον τον κόσμο, που έχουν περιέλθει σε καθεστώς ελεύθερης χρήσης, δεν διέπονται δηλαδή πλέον από συγγραφικά δικαιώματα. Οι πελάτες θα συμβουλεύονται τον κατάλογο των διαθέσιμων έργων μέσω τάμπλετ.

    [10] Γ. Στόλτενμπεργκ: Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

    Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια δηλώσεων προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

    Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ ενώ σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.

    Σε ό,τι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.

    [11] Συνεργάτες και φίλοι του Κώστα Κουτσομύτη μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεργάτες και φίλοι του Κώστα Κουτσομύτη μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον σκηνοθέτη που πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στη μικρή οθόνη,με τη μεταφορά έργων, κυρίως της νεοελληνικής λογοτεχνίας, στην τηλεόραση. Σ αυτά συγκαταλέγονται τα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» , η «Πρόβα νυφικού», ο «Κίτρινος Φάκελος» , τα «Ματωμένα Χώματα».

    Φιλαρέτη Κομνηνού:

    Όταν γνώρισα τον Κώστα Κουτσομύτη, αρχές της δεκαετίας του ?90, ήταν ο απόλυτος άρχοντας της ελληνικής τηλεόρασης. Όταν σου τηλεφωνούσε ο Κουτσομύτης να σου προτείνει συνεργασία δεν ζητούσες χρόνο να απαντήσεις, έλεγες αμέσως το «ναι». Ήταν τιμή να δουλεύεις μαζί του. Ήταν ο πρώτος μου σκηνοθέτης στην τηλεόραση, τον θαύμαζα και τον αγαπούσα πολύ. Κάναμε μαζί τέσσερα σίριαλ, με τελευταίο τα «Ματωμένα Χώματα». Όλα εποχής. Ο Κώστας λάτρευε τα έργα εποχής. Είχε μια μοναδική μαεστρία, κινηματογραφική ματιά για να τα μεταφέρει στην ελληνική τηλεόραση. Έχω πολλά να θυμηθώ από τον Κώστα και τη γυναίκα του Ρένα, γιατί μετά από 16 χρόνια συνεργασίας ήταν σαν συγγενείς μου.

    Ντόρα Γιαννακοπούλου:

    Εκτός από την αγάπη μου οφείλω και ευγνωμοσύνη στον Κώστα γιατί ανέδειξε στη μικρή οθόνη τρία βιβλία μου: Την «Πρόβα του νυφικού», τον «Μεγάλο θυμό» και τις «Τρεις χήρες». Ο Κώστας Κουτσομύτης προσέφερε πολλά στην ελληνική τηλεόραση. Όσο για τα βιβλία μου, ενώ είχαν διαγράψει ήδη εμπορική πορεία πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα πριν γίνουν τηλεοπτικά σίριαλ, εξακολούθησαν να πωλούν ακόμα περισσότερο μετά την επιτυχημένη μεταφορά τους στη μικρή οθόνη.

    Γιώργος Νταλάρας:

    Ήταν ένας ξεχωριστός σκηνοθέτης, σπουδαίος έμπειρος, σοβαρός και ευγενής, με επιμονή στη λεπτομέρεια. Έδινε κύρος και αίγλη σε όλες τις δουλειές και ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη στους συνεργάτες του. Είχα την τύχη να συνεργαστούμε το 1992 στα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» του Κώστα Μουρσελά και το 2008 στα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου. Μας έφερε κοντά η μουσική ενός άλλου αγαπημένου φίλου και μόνιμου συνεργάτη του, του Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος έφυγε κι αυτός πρόσφατα ξαφνικά από κοντά μας. Θα θυμάμαι πάντα τον Κώστα Κουτσομύτη με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

    Κώστας Αρζόγλου:

    Συνεργάστηκα μαζί του περίπου 20 χρόνια, όχι μόνο στα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», αλλά και στο «Εν Αθήναις», στο «Τερέζα Βάρμα Δακόστα», στην «Εκτέλεση»? Είχε μια κινηματογραφική ματιά επάνω στο σίριαλ, κάτι που λείπει από την τηλεόραση σήμερα. Ο Κώστας ήταν η γέφυρα μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης. Ήταν ένας παρά πολύ εύστροφος, ευαίσθητος και ευθύς άνθρωπος, αυτό που λέμε «μπεσαλής».

    Πέγκυ Τρικαλιώτη:

    Έχω κάνει τρία σίριαλ με τον Κώστα Κουτσομύτη («Πρόβα νυφικού», «Η αγάπη άργησε μια μέρα» και ο «Μεγάλος Θυμός»). Δυστυχώς η Ελλάδα έχασε έναν σημαντικό σκηνοθέτη. 'Αφησε μεγάλο έργο πίσω του και στεναχωριέμαι που τα τελευταία χρόνια δεν έκανε περισσότερα. Ήταν ένας άνθρωπος που θα έπρεπε όλοι να ήταν δίπλα του και να τον στηρίζουν για να κάνει συνέχεια έργα και παραγωγές. Για μένα ήταν ένας μεγάλος δάσκαλος που μου έμαθε τη τέχνη της κάμερας.

    [12] Η Ελλάδα έθεσε στο Συμβούλιο ΥΠΕΣ της ΕΕ το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης προσφύγων

    Την εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της περασμένης Συνόδου Κορυφής. εξέτασε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας από τις Βρυξέλλες.

    Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε επίσης ότι μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε «με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το ζήτημα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά πολλά κράτη-μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

    Σύμφωνα με το Γ. Μουζάλα, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος. Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.

    [13] Τουλάχιστον 14 πούλμαν με πρόσφυγες αναχώρησαν από τον Πειραιά για τα κέντρα φιλοξενίας

    Τουλάχιστον 14 πούλμαν με μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησαν το μεσημέρι από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό προσωρινούς χώρους φιλοξενίας στα Τρίκαλα, τη Λάρισα και σε κατασκήνωση στη Νέα Μάκρη.

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις 23:30 σήμερα το βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" μεταφέροντας 476 μετανάστες και πρόσφυγες από τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 215 άτομα από τη Μυτιλήνη,138 από τη Χίο και 123 από τη Σάμο.

    To πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία μεταφέροντας συνολικά 762 μετανάστες και πρόσφυγες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2016 - 19:32:31 UTC