Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα
  • [02] Π. Ρήγας: Ο Τουσκ ίσως θέλει να στηρίξει τις ακραίες οπτικές των χωρών του Βίσεγκραντ
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • [04] «Στηρίζουμε την ανάκαμψη της Ελλάδας»
  • [05] Συνεδριάζει η επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής για τον Στ. Ψυχάρη
  • [06] Γ. Στόλτενμπεργκ: Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα

    Σειρά συναντήσεων με μέλη της ιταλικής κυβέρνησης είχε στην Ρώμη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Προεδρίας της κυβέρνησης αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, με τον Φιλίππο Μούμπικο, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Βιντσέντσο Αμέντολα.

    Μετά το πέρας των επαφών, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το μέλλον της Ένωσης, ο κύριος Ξυδάκης δήλωσε «ικανοποιημένος, και μάλιστα, μάλλον πάνω από τις προσδοκίες μας»:

    «Οι συναντήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια μιας σαφώς θετικής επαφής που είχαμε στην Λισαβόνα» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης. Στην Ρώμη υπάρχει συγκατανόηση γι' αυτό που διαδραματίζεται στην Μεσόγειο, κατανόηση και πολιτική θέληση με καθαρότητα γι' αυτό που συμβαίνει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ότι αφορά την φυγοκέντριση μέσα στην Ένωση: Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της, του χρόνου συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τα πρώτα ευρωπαϊκά θεμέλια που μπήκαν στην Ρώμη και φαίνεται ότι η Ιταλία έχει συναίσθηση αυτής της θέσης, και αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο - μαζί με την παλαιά Ευρώπη - για μια επανανοηματοδότηση και μια πολιτική επανεκκίνηση της Ευρώπης. Είναι αυτό που χρειάζεται επειγόντως, διαφορετικά, αν συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο των αποκλίσεων και των μικροεθνικών πολιτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ σύντομα μπορεί να βρεθεί στην τροχιά κερματισμού και αποσάθρωσης. Και αυτό είναι κάτι που θα μας ρίξει, όχι μόνον στα χρόνια του πενήντα, αλλά πολύ φοβάμαι, στα χρόνια του μεσοπολέμου».

    [02] Π. Ρήγας: Ο Τουσκ ίσως θέλει να στηρίξει τις ακραίες οπτικές των χωρών του Βίσεγκραντ

    Για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της Ευρώπης στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συνοχή στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αναφέρθηκε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή αν δεν ακολουθήσει άλλο προσανατολισμό, αν δεν αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με διαφορετικές προοπτικές, που να είναι και μέσα στις διαχρονικές αξίες της, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε λύση.

    «Ο κ. Τουσκ ίσως θέλει να πυροδοτήσει αυτά που συζητήθηκαν, και ήταν σύμφωνη και η Γερμανία, και να στηρίξει τις ακραίες οπτικές των χωρών του Βίζεγκραντ», είπε ο κ. Ρήγας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να υιοθετεί άκριτα και να στηρίζει πράγματα τα οποία πυροδοτούν την προσπάθεια που γίνεται. «Ή θα αποφασίσει να βοηθήσει και να στηρίξει αυτά τα οποία με ειλικρίνεια πιστεύω ότι συμφωνήθηκαν στη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων, ή θα παίζει ένα παιχνίδι για λόγους μικροπολιτικούς, το οποίο βοηθάει αυτούς τους κύκλους που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε πως αν η Ευρώπη οδηγηθεί σε άλλη πορεία θα έχουμε μία μορφή αποσύνθεσης της. «Όσοι θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να υπάρξει με συνοχή και αλληλεγγύη δεν μπορούν να πυροδοτούν είτε από το εσωτερικό της χώρας είτε από το εξωτερικό μια τέτοια κατάσταση», είπε ο κ. Ρήγας.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

    Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και τις αρχές της μεθεπόμενης θα ανοίξουν οι εφαρμογές του taxisnet για τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, κλείνοντας τις εργασίες του φορολογικού φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Αμέσως μετά. είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξιάδης. θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την λαθρεμπορία των καπνικών προϊόντων, το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα κ.α. Για το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα είπε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για την χρήση του και υποχρεωτικά μέτρα αλλά με γεωγραφικές και ηλικιακές εξαιρέσεις (ανέφερε για παράδειγμα νησιά κλπ).

    Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι το 2016 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής, αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από διάλογο, με όποιον θέλει να κάνει διάλογο. Αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος θα προχωρήσουν οι αλλαγές με στόχο ένα απλό, δίκαιο και σταθερό αλλά και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, είπε ο κ. Αλεξιάδης.

    [04] «Στηρίζουμε την ανάκαμψη της Ελλάδας»

    «Η Ελλάδα έχει πολλές καλές και ισχυρές επιχειρήσεις. Το πνεύμα επιχειρηματικότητας δεν έχει συνθλιβεί από τα χρόνια της ύφεσης και είναι έτοιμο να ανακάμψει. Η διάθεση και η ανάγκη για επενδύσεις είναι τεράστιες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) είναι έτοιμη να το στηρίξει αυτό με δικούς της πόρους, προσελκύοντας χρηματοδότηση από τρίτους και εργαζόμενη στην πολιτική μεταρρυθμίσεων μαζί με τις αρχές, με τις οποίες επίσης χαρτογραφούμε τη στρατηγική μας για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της EBRD σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.

    «Έχουμε ήδη λάβει μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συμμετείχαμε σε αγορά ενός ομολόγου και επενδύσαμε σε ταμείο που προωθεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν οι μεταρρυθμίσεις παραμείνουν στο σωστό δρόμο, αναμένουμε τώρα να κινηθούμε πρόσω ολοταχώς και να υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα έργα», επισημαίνει ο πρόεδρος της EBRD που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα για τα εγκαίνια λειτουργίας της τράπεζας στην χώρα μας.

    «Η σύντομη διαμονή μου στην Αθήνα μου έδωσε την ευκαιρία να συναντηθώ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου και να εγκαινιάσω το γραφείο το οποίο θα λειτουργεί ως έδρα των δραστηριοτήτων μας στη χώρα», αναφέρει ο πρόεδρος της EBRD, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έφυγα από την Ελλάδα με δυνατές εντυπώσεις. Είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν επιστροφή σε ανάπτυξη πριν τον επόμενο χρόνο και το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν βοηθά. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τολμηρές και επίπονες μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα,για να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη. Παράλληλα, είδα πολλές ελπιδοφόρες ενδείξεις»

    Ο σερ Σούμα Τσακραμπάρτι αναφέρεται και στην σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου. «Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι μικρές και ανήκουν σε ιδιώτες, να ανακτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση», επισημαίνει.

    «Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να μετατραπεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας σε πλεονέκτημα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα δέχεται τεράστιες πιέσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει ένας κόμβος σε ξηρά και θάλασσα για τις μεταφορές και την ενέργεια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», επισημαίνει επίσης ο πρόεδρος της EBRD.

    O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η βελτίωση των περιφερειακών συνδέσμων θα βοηθήσουν την ενσωμάτωση των ελληνικών εταιριών στην παγκόσμια οικονομία. «Όποιος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα έχει διαπιστώσει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Ωστόσο, οι εξαγωγές παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να συμβάλλουμε για πρώτη φορά στη στήριξη του ελληνικού εξαγωγικού τομέα υπογράφοντας μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για το εμπόριο με μεγάλη εγχώρια τράπεζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου», προσθέτει.

    Επισημαίνει επίσης ότι η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές επιχειρήσεις από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, έναν τοπικό κλάδο στον οποίο βλέπουμε πολλές δυνατότητες. Παράλληλα, αναπτύσσει έργα στον τουρισμό, τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και του εφοδιασμού (logistics).

    Το μήνυμα του προέδρου της EBRD για την Ελλάδα είναι σαφές: «Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και επίσης θα επιδιώξουμε να εργαστούμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα προκειμένου να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δεν αποτυπώνουν απλά τα σχέδια της EBRD για την Ελλάδα αλλά τονίζουν τις τεράστιες δυνατότητες που βλέπουμε στην Ελλάδα. Για πάρα πολλά χρόνια αυτό επισκιαζόταν από την κρίση. Τώρα, είναι η ώρα να γυρίσει η σελίδα και να αρχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Η EBRD είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό».

    [05] Συνεδριάζει η επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής για τον Στ. Ψυχάρη

    Συνεδριάζει αύριο στις 09:00 η επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

    Η επιτροπή, θα ασχοληθεί με την υπόθεση του Σταύρου Ψυχάρη για τον οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν έχει καταθέσει σειρά δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται προβλήματα και στα κατατεθειμένα πόθεν έσχες του εκδότη.

    [06] Γ. Στόλτενμπεργκ: Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

    Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια δηλώσεων προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

    Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ ενώ σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.

    Σε ό,τι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2016 - 23:32:28 UTC