Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Φ. Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό να επιμείνει στην εθνική γραμμή για το προσφυγικό
  • [02] «Για το προσφυγικό χρειάζεται μία λύση μεγάλης διάρκειας, συνεργαζόμαστε με την Τουρκία»
  • [03] Μυτιλήνη: Αυξήθηκε ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά
  • [04] Επτά πλάκες χρυσού εντόπισαν οι τελωνειακές αρχές των Κήπων στις αποσκευές επιβάτη
  • [05] Στα 50 χρόνια της δημόσιας τηλεόρασης είναι αφιερωμένο το 21ο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [06] Αυξημένα τα μέτρα Τροχαίας κατά την περίοδο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας
  • [07] Επίθεση στην Ελλάδα την Γερμανία και την ΕΕ από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ
  • [08] Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η παράδοση των πρώτων S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν
  • [09] Από το «μπουρανί» στον Τύρναβο, στο «γάμο του Κουτρούλη» στην Μεθώνη, μια χώρα που γιορτάζει
  • [10] Τζίντι Ματζά: Η ποίησή μου αποκτά ένα καινούργιο νόημα στην Ελλάδα
  • [11] Λ. Κρέτσος: Αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών
  • [12] Αλ. Τσίπρας: Η σοβαρή δουλειά με τους πρόσφυγες, να τύχει της ευρύτατης υποστήριξης
  • [13] Οι κινητήρες του νέου Μini Cabrio
  • [14] Λίβερπουλ απ΄ τα παλιά ισοπέδωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • [15] Αυτόχειρας στο Μπάμπεργκ ο Ολυμπιακός
  • [16] Πανόπουλος: «Οι ευθύνες που έχουν οι τέσσερις μεγάλοι είναι τεράστιες»

  • [01] Η Φ. Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό να επιμείνει στην εθνική γραμμή για το προσφυγικό

    Μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναβολή απόφασης για το προσφυγικό, δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στην "Εφημερίδα των Συντακτών" σημειώνει πως «οι οιωνοί για δεσμευτικές και ρεαλιστικές αποφάσεις δεν είναι καλοί...οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και οι κίνδυνοι αυξάνονται για τη χώρα».

    Η κ. Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό να επιμείνει στην εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Συμβούλιο των Αρχηγών και «να διαπραγματευθεί ουσιαστικά, χωρίς εκπτώσεις, υποχωρήσεις, συμψηφισμούς και παραχωρήσεις». Συμπληρώνει πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει, η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της προσφυγικής κρίσης».

    Τέλος, απευθύνει νέα πρόταση προς το Ποτάμι για διάλογο με σκοπό τη συγκρότηση μιας ισχυρής, προοδευτικής παράταξης.

    [02] «Για το προσφυγικό χρειάζεται μία λύση μεγάλης διάρκειας, συνεργαζόμαστε με την Τουρκία»

    «Για το προσφυγικό χρειάζεται μία λύση μεγάλης διάρκειας, συνεργαζόμαστε με την Τουρκία» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Ξυδάκης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

    O κ. Ξυδάκης είχε, χθες, σειρά συναντήσεων, στη Ρώμη, με τον υφυπουργό παρά την Προεδρία της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Φιλίππο Μούμπικο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Βιντσέντσο Αμέντολα.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί, στο εξής, η Αδριατική Θάλασσα, από την Αλβανία προς τις ιταλικές ακτές, για μαζικές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε στο Ansa: «Η θαλάσσια διαδρομή της Αδριατικής; Οι απελπισμένοι άνθρωποι θα βρουν έναν δρόμο. Εκείνοι που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον θάνατο, τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, τις βαρβαρότητες του Isis, δεν νομίζω ότι θα φοβηθούν να διασχίσουν ποταμούς, θάλασσες ή βουνά».

    «Η Τουρκία έχει τα κλειδιά της πόρτας. Η Ελλάδα είναι η αρχή του διαδρόμου. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έκλεισαν τα σύνορα, και εμείς πρέπει, λοιπόν, να μιλήσουμε και να δείξουμε εμπιστοσύνη στη γειτονική μας χώρα- στην Τουρκία- η οποία έχει τα κλειδιά της πόρτας. Η τουρκική πρόταση πρέπει να αξιολογηθεί, ίσως μαζί τους μπορεί να βρεθεί μία λύση» πρόσθεσε.

    [03] Μυτιλήνη: Αυξήθηκε ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά

    Αυξήθηκε ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Συνολικά, σήμερα στις 9 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, βρίσκονταν 7614, έναντι 7583 χθες, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν 821 άτομα στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Λέσβο.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί ξεπέρασε τον αριθμό όριο των 5.000 ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ανερχόταν στους 5019. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις στους 766.

    Στη Χίο, χθες και έως τις 9 σήμερα το πρωί, δεν πιστοποιήθηκε κανένας πρόσφυγας. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2081 άτομα.

    Τέλος στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 55 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 514 άτομα.

    [04] Επτά πλάκες χρυσού εντόπισαν οι τελωνειακές αρχές των Κήπων στις αποσκευές επιβάτη

    Περίπου έξι κιλά και 300 γραμμάρια χρυσού, σε επτά πλάκες, εντόπισαν οι υπάλληλοι του τελωνείου των Κήπων κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στις αποσκευές των επιβατών λεωφορείου που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη.Την ποσότητα χρυσού επιχείρησε να περάσει παράνομα στη γείτονα χώρα Τούρκος υπήκοος, επιβάτης του λεωφορείου, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την προέλευση των πολύτιμων αποσκευών του.

    Σύμφωνα με τις τελωνειακές Αρχές, ο κρυμμένος στον χώρο των αποσκευών χρυσός, δεν συνοδευόταν από παραστατικά προέλευσής του και δεν τεκμηριωνόταν ότι προερχόταν από την Ελλάδα.

    [05] Στα 50 χρόνια της δημόσιας τηλεόρασης είναι αφιερωμένο το 21ο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Στην ΕΡΤ, που πενηντάρισε και συνεχίζει, μετά το σοκ του μαύρου, καταβάλλοντας προσπάθειες να ξανακερδίσει το κοινό της και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, είναι αφιερωμένο το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Το Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα και που δίνει το λόγο κυρίως στους ανθρώπους της δημόσιας τηλεόρασης, τον γενικό διευθυντή Ενημέρωσης Σταύρο Καπάκο, τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Μαριλένα Κατσίμη, τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Αντώνη Αλαφογιώργο και τον πολιτικό και διπλωματικό ρεπόρτερ Αλφόνσο Βιτάλη, για να εκφράσουν τις αγωνίες τους, τα όνειρά τους.

    50 χρόνια προσπαθειών...

    του Χάρη Αναγνωστάκη

    Η τηλεόραση στην Ελλάδα ήρθε με καθυστέρηση. Είχαμε άλλα σοβαρότερα ζητήματα να λύσουμε, μετά τον εμφύλιο, τη φτώχεια, τη μετανάστευση. Έτσι, πολλές δεκαετίες μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετά χρόνια μετά από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξεκίνησε το πείραμα της ελληνικής τηλεόρασης.

    Απ'όσο θυμάμαι η τηλεόραση της γιαγιάς μου, η μοναδική στη μικρή οικογενειακή πολυκατοικία μας, ήταν ένα χοντρό έπιπλο, με μία γκρίζα γυάλινη οθόνη. Μου φαίνεται «Ιζόλα». Πολλές φορές ήταν καλυμμένη από ένα σεμέν και από πάνω της σαν καπέλο, το βάζο με λουλούδια. Δικαιολογημένα, αφού η τότε ΕΙΡ εξέπεμπε πρόγραμμα από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι λίγο μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα, με το τελευταίο δελτίο ειδήσεων, να προβάλλεται ακριβώς στις 12, για να το δει ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, που, όπως είχε δηλώσει, αν δεν το έβλεπε, δεν πήγαινε για ύπνο.

    Είχαν προηγηθεί, όμως, τα γεννητούρια της πριν από μερικά χρόνια. Ήταν ημέρα Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου του 1966. Πριν από μισό αιώνα. Όπως έγραψε η εφημερίδα της εποχής «Ελευθερία» περίπου 1.000 Αθηναίοι είχαν τηλεόραση και οι οποίοι «ηδυνήθησαν να παρακολουθήσουν την πρώτην δοκιμαστικήν εκπομπή». Ήταν 6.30 το απόγευμα, όταν η Ελένη Κυπραίου καλησπέρισε το λιγοστό κοινό. Το δίωρο ασπρόμαυρο πρόγραμμα περιελάμβανε διεθνή επίκαιρα, την εκπομπή μόδας «Για εσάς, κυρία μου», ένα ντοκιμαντέρ για την Αυστραλία, ένα αφιέρωμα στον Άγγλο γλύπτη Χένρι Μουρ, ελαφρά μουσική και μια βραζιλιάνικη ιστορία αγάπης.

    Όταν ξεκινούσε η ΕΙΡ, έκανα κι εγώ τα πρώτα μου βήματα και όταν άρχισα να καταλαβαίνω από τηλεόραση, κάτι εντυπωσιακό για ένα «πρωτάκι» του δημοτικού, δυστυχώς τον πρώτο λόγο για το πρόγραμμα τον είχαν οι στρατιωτικοί. Θυμάμαι την ΕΙΡΤ και την ΥΕΝΕΔ, πιο απλά για τον παππού μου, τα κανάλια «5» και «11» που αλλάζαμε με το χοντρό διακόπτη της θεόρατης συσκευής. Θυμάμαι αχνά τον μπαρμπα-Μυτούση, τον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα, τη «Μαύρη Καλλονή», τον «Ζορρό», την ελληνική ταινία του Σαββάτου, με εκείνο το τεράστιο «Α» όταν έπαιζε η Ζωή Λάσκαρη και μετά τον «Άγνωστο Πόλεμο», με τον συνταγματάρχη Βαρτάνη. Άλλοι, ίσως λίγο μεγαλύτεροι, μπορεί να θυμούνται και άλλα πολλά, νοσταλγικά ή που προκαλούν ρίγη, όπως την εκπομπή του δαιμόνιου παρουσιαστή, δημοσιογράφου, σόουμαν, παραγωγού, «τα πάντα όλα», μετά το Πολυτεχνείο, με τους συλληφθέντες φοιτητές. Αλλά και το σήμα κατατεθέν της χούντας, στην έναρξη και στο τέλος του προγράμματος ή το «Συγγνώμη διακοπή», όταν υπήρχε τεχνική βλάβη ή η αμηχανία των φαντάρων τεχνικών μπροστά στην αναποφασιστικότητα κάποιων ανόητων γαλονάδων, πιστών στο έκτρωμα της «εθνικής επανάστασης».

    Η κρατική τηλεόραση έκανε τα πρώτα της βήματα υπό την εποπτεία και την αισθητική των συνταγματαρχών. Με σπασμένο αγκώνα και θρύψαλα το γόνατο. Αν η τηλεόραση ήταν παιδί, θα είχε παιδικά τραύματα. Και δεν μιλάμε για το γύψο στον οποίο μας είχε βάλει η χούντα. Εννοώ τα ψυχολογικά τραύματα που αφήνουν πάντα οι αρρωστημένες καταστάσεις, η ανωμαλία, τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Η τηλεόραση λαβώθηκε όπως και μια ολόκληρη γενιά. Είναι λογικό, είναι φυσικό. Όμως μέσα στη γενικευμένη μαυρίλα υπήρξαν και τα θετικά. Ουσιαστικά η ιδιότυπη εφαρμογή του «Λούφα και παραλλαγή». Νέοι άνθρωποι που ήξεραν από κινηματογράφο, είχαν ακούσει για τηλεόραση και «έτρεχαν» τουλάχιστον τεχνικά την ΤΕΔ («Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων» και μετέπειτα ΥΕΝΕΔ), κατάφεραν να επιζήσουν απίστευτων καταστάσεων και να παλέψουν όπως μπορούσαν την καταιγίδα της χουντικής προπαγάνδας. Όπως είχε πει και ο Ουμπέρτο Έκο «σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση». Είναι μία αρχή, για τη δύναμη της εικόνας, που γνωρίζουν και ακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι της εξουσίας «οποιασδήποτε μορφής»σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

    Και όμως, μέσα στη χούντα ξέφυγαν και αγκάθια που έγδαραν το στρατιωτικό καθεστώς. Ήταν ο Λουκάς και ο Σόλων ή γνωστότερα «Εκείνος και εκείνος», μία εξαίρετη σειρά σε πανούργο σενάριο του Κώστα Μουρσελά. Πραγματικά δεν μπορείς να πιστέψεις πως το «έχαψαν» οι λογοκριτές της εποχής. Ακόμη και τις επόμενες δεκαετίες θα πόνταρες όλα τα λεφτά σου στο κόψιμο της αξέχαστης αυτής σειράς. Και όμως άντεξε από το 1972 μέχρι το 1974. Αξιομνημόνευτη η ερμηνεία των Βασίλη Διαμαντόπουλου και Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

    Και μπορεί να έριξε αυλαία η σειρά «Εκείνος και Εκείνος», αλλά η μεταπολίτευση έδωσε μία ισχυρή δόση ελευθερίας στην ΕΡΤ, που όμως δύσκολα μπορούσε να διαχειριστεί όποιος αναλάμβανε τη διοίκησή της. Μέχρι και ο στενός φίλος του Καραμανλή, Δημήτρης Χορν, που ανέλαβε την ΕΡΤ της μεταπολίτευσης, δεν άντεξε και τα βρόντηξε κάτω. Όπως και ο άλλος φίλος του τότε πρωθυπουργού, ο Μάνος Χατζιδάκης, που ανέλαβε το «Τρίτο Πρόγραμμα» και εγκατέλειψε την προσπάθειά του όταν οι κυβερνητικοί άρχισαν να τον στριμώχνουν. Η θέση του προέδρου στην ΕΡΤ, για πάρα πολλά χρόνια, ήταν γνωστή και ως «ηλεκτρική καρέκλα» και με το που αναλάμβανε κάποιος τις τύχες της, την επόμενη μέρα άρχιζαν τα στοιχήματα για το «πότε φεύγει». Η ΕΡΤ ήταν πάντα μία πολύ δύσκολη περίπτωση. Οι ιστορίες της, άλλες χαριτωμένες και πικάντικες, άλλες που σε διαολίζουν ή σε κάνουν να θυμώνεις, είναι αμέτρητες. Είναι οι ιστορίες με τις αμέτρητες προσλήψεις τις δεκαετίες του ?80 και του ?90, με τα πτυχία της σχολής του Σταυράκου, τις αργομισθίες, τους «ημετέρους», αργότερα με τις χρυσές αμοιβές, τις μικτές παραγωγές και τους κομματικούς εγκάθετους να συνθέτουν ολόκληρους τόμους.

    Ωστόσο, παρ? όλα τα τραύματα, τις ανοιχτές πληγές της και τον περίφημο ομφάλιο λώρο που τη συνδέει με την εκάστοτε κυβέρνηση, η ΕΡΤ κατάφερε να συνδεθεί με τον ελληνικό λαό και να του κάνει συντροφιά, να του χαρίσει ωραίες στιγμές, εξαιρετικά προγράμματα, ντοκουμέντα της ιστορίας μας.

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη «Λωξάντρα», με την Μπέτυ Βαλάση, τη «Μαντάμ Σουσού», του Τσιφόρου, «Το μινόρε της αυγής», του Φώτη Μεσθεναίου, το «Χριστός ξανασταυρώνεται» του Βασίλη Γεωργιάδη, τον «Γιούγκερμαν», με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στη μεγαλύτερη επιτυχία του, αλλά και το «Θέατρο της Δευτέρας». Αλλά και τις αξιοπρεπέστατες δημοσιογραφικές παραγωγές, όπως το «Σαν σήμερα» και τον πιο πρόσφατο «Εξάντα», καθώς και τη σοβαρή κάλυψη σημαντικών γεγονότων. Προφανώς ξεχνάω πολλές ακόμη άξιες δουλειές που κατάφεραν να βάλουν στην καρδιά της ελληνικής οικογένειας την ΕΡΤ. Ένα ξεφύλλισμα, ηλεκτρονικό πια, στο αρχείο της ΕΡΤ μπορεί να σας δώσει ακόμη μεγαλύτερες συγκινήσεις.

    Η ΕΡΤ, δεν έγινε ποτέ BBC, αλλά κατάφερε πολλά. Το καταλάβαμε καλύτερα όταν είδαμε και τα ιδιωτικά κανάλια, που στη σύντομη πορεία τους, σε σχέση με την ΕΡΤ, πρόλαβαν να κατέβουν αρκετά σκαλοπάτια αξιοπιστίας και ποιότητας.

    Αν η ιδιωτική τηλεόραση είναι ένα μεγάλο τσίρκο, όπως το είδε και ο Φεντερίκο Φελίνι στο «Τζίντζερ και Φρεντ», με κλόουν υποκρισίας και σοβαροφάνειας, με ακροβατικά συμφερόντων, με ταχυδακτυλουργούς χειραγώγησης, με χαμογελαστά άγρια θηρία και αισθητική κιτς (σαφώς και υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις), τότε η δημόσια τηλεόραση ήταν και είναι η ισορροπία, η μετριοπάθεια, η προβολή του πολιτισμού ?έστω μερικές φορές και του εφήμερου?, η καλλιτεχνική ματιά, η αξιοπιστία και η προσπάθεια για ποιότητα, κόντρα στους μηχανισμούς θεαματικότητας.

    Και αυτό φάνηκε περισσότερο όταν αποφασίστηκε το -σχεδόν απίστευτο για κάποιους -κλείσιμό της. Όταν το «μαύρο» νίκησε κατά κράτος το πολύχρωμο, όταν ένα περίλυπο «καληνύχτα σας» έκανε κομμάτια το τσιριχτό «τσάο» της ελαφρότητας. Είχε προηγηθεί η κατασυκοφάντηση της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ είχε αναπτυχθεί και η πεποίθηση ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ θα γινόταν δεκτό με ανακούφιση από τους «φορολογούμενους πολίτες», τη «σιωπηλή πλειοψηφία». Είχαν κάνει λάθος. Ο λαός ξέχασε τα στραβά και ανάποδα της ΕΡΤ, κράτησε την ουσία από τη δημόσια τηλεόραση, τη μοναδική διέξοδο προς την ψυχαγωγία και κυρίως ζήτησε πίσω αυτό που του ανήκει. Την περιουσία του. Γιατί η ΕΡΤ είναι κομμάτι της ζωής των Ελλήνων -ακόμη και αν υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα απ'αυτή, ακόμη και αν τους αρέσει να την κακολογούν.

    Σήμερα η ΕΡΤ κάνει και πάλι μία νέα προσπάθεια. Το σοκ από το βίαιο κλείσιμό της έχει αφήσει πάνω της τα έντονα σημάδια του. Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να ξαναβρεί εύκολα το ρυθμό του, να επιστρέψει δυνατός, μετά το σοκ του «μαύρου». Το ζητούμενο, τώρα, είναι να κάνει και μια νέα αρχή.

    [06] Αυξημένα τα μέτρα Τροχαίας κατά την περίοδο των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

    Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης ενόψει του φετινού εορτασμού των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας, από σήμερα έως και τις 14-3-2016, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

    Καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

    Ο σχεδιασμός των μέτρων, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, περιλαμβάνει:

    - Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, συνεκτιμημένων και των μέτρων που ισχύουν για την χειμερινή περίοδο που διανύουμε και τους δείκτες επικινδυνότητας συνεπεία δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    - Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου , όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

    - Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.

    - Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις , για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

    - Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

    - Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

    - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

    - Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

    - Ενημέρωση των πολιτών μέσω του Γραφείου Τύπου , σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

    Κατά το εορταστικό τετραήμερο θα ισχύει η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

    - Παρασκευή (11-3-2016): 16.00-21.00 για το ρεύμα εξόδου

    - Σάββατο (12-3-2016): 08.00-13.00 για το ρεύμα εξόδου

    - Την Κυριακή (13-3-2016) δεν ισχύουν απαγορεύσεις

    - Καθαρά Δευτέρα (14-3-2016): 15.00-21.00 για το ρεύμα εισόδου.

    Σε περίπτωση που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οδηγοί παρακαλούνται:

    - Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση

    - Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

    - Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους.

    - Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    [07] Επίθεση στην Ελλάδα την Γερμανία και την ΕΕ από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ

    O Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα BILD ξιφουλκεί κατά πάντων: της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατηγορεί τηΓερμανία ότι αρνείται τη συνεργασία με την ΠΓΔΜ σε θέματα ασφαλείας και θεωρεί ότι απέτυχε στο θέμα της ασφάλειας και την Ελλάδα ότι επιτρέπει σε τζιχαντιστές να περνούν από το έδαφός. Προσθέτει δε, πως αν η χώρα του είχε βασιστεί στις Βρυξέλλες και δεν είχε αντιδράσει, η Ευρώπη θα είχε κατακλυστεί από τζιχαντιστές.

    Θεωρεί ότι η ΠΓΔΜ είναι εγκαταλελειμμένη από την Ε.Ε. στο προσφυγικό αν και προστατεύει ένα κράτος μέλος της, την Ελλάδα. Ο Ιβάνοφ λέει, επίσης, ότι η χώρα του ήταν πάντα θύμα των θεσμών της ΕΕκαι ότι επί 25 χρόνια της λένε ψέμματα.

    Μέμφεται την Ελλάδα ότι μπλοκάρει την ένταξή της στην ΕΕκαι προσθέτει πως κανένας δεν τα πάει καλά με τους Έλληνες, αλλά η χώρα του πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της στην διαμάχη μαζί της, ενώ παραπονείται, ότι παρά τις αμέτρητα θετικές εκθέσεις η ΠΓΔΜ είναι εγκλωβισμένη σε ένα ασανσέρ, χωρίς να έχει καμμιά ευρωπαϊκή προοπτική.

    [08] Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η παράδοση των πρώτων S-300 από τη Ρωσία στο Ιράν

    Η πρώτη συστοιχία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300 θα παραδοθεί στο Ιράν τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις του Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθυντή του ρωσικού ομίλου επιχειρήσεων Rostec, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.Πρόσφατα μη επιβεβαιωμένη πηγή είχε δηλώσει ότι οι παραδόσεις του αναφερόμενου συστήματος στο Ιράν είχαν προγραμματιστεί ν' αρχίσουν τον προηγούμενο μήνα.

    Παράλληλα, η Μόσχα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει στο Ιράν και τη νέα έκδοση του αναβαθμισμένου αντιπυραυλικού σύστηματος (S-400) η οποία ενσωματώνει πολλές τεχνολογικές καινοτομίες.Τις προηγούμενες ημέρες το Ιράν πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, προκαλώντας την ανησυχία της Δύσης.

    [09] Από το «μπουρανί» στον Τύρναβο, στο «γάμο του Κουτρούλη» στην Μεθώνη, μια χώρα που γιορτάζει

    Μπορεί οι πόλεις της Πάτρας, του Ρεθύμνου και της Ξάνθης να είναι πανελληνίως -και όχι μόνο-γνωστές για τον τρόπο που γιορτάζουν το Καρναβάλι, ωστόσο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας η Αποκριά και η Καθαρά Δευτέρα είναι η περίοδος που αναβιώνουν παραδοσιακά έθιμα και γιορτές, πολλές από τις οποίες έχουν την αφετηρία τους ακόμη και στην περίοδο των ελληνιστικών χρόνων.

    Εθιμα που διακωμωδούν, παραδόσεις που συνδέονται με ιστορικές μνήμες των τοπικών κοινωνιών, δρώμενα που ανακαλούν στην μνήμη στιγμές από το παρελθόν, αναβιώνουν και έχουν ένα κοινό στόχο: Την συμμετοχή εν τέλει σε μια γιορτή που συνδέει τους ανθρώπους και προσφέρει -όπως κάθε γιορτή άλλωστε- την ευκαιρία για ψυχαγωγία, και μια διέξοδο από την πεζή και ίσως σκληρή, πολλές φορές πραγματικότητα.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σας παρουσιάζει την άλλη Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα έτσι όπως γιορτάζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

    Το «Μπουρανί» στον Τύρναβο

    Ίσως πρόκειται για το πλέον "προχωρημένο" έθιμο της Αποκριάς, πουμπορεί να μαςκάνει να κοκκινίσουμε απόπουριτανισμό και αμηχανία αν είμαστε σεμνότυφοι και συντηρητικοίή να μας κάνει να ξεκαρδιστούμε στα γέλια και να διασκεδάσουμε με την καρδιά μας, αν είμαστε άνετοι με τις σόκιν καταστάσεις.

    Αυτό είναι το έθιμο του "Μπουρανί", που την Καθαρή Δευτέρα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στον Τύρναβο, σε ένα ξεφάντωμα κεφιού,όπου μέσα από μια παράδοση από την αρχαία Ελλάδα, σπάει τα ταμπού, αναβιώνει τη Διονυσιακή λατρεία, και γιορτάζειτην Αποκριά, αποθεώνοντας? τους φαλλούς!

    Επί της ουσίας, το "Μπουρανί" είναι η γιορτή του φαλλού, συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία. Το έθιμο ορίζει (θα το διαπιστώσετεαν πάτε την Καθαρή Δευτέρα στον Τύρναβο)τουςάντρες να κρατούν στα χέρια τους φαλλούς, σαν σκήπτρα, φτιαγμένα από ξύλο ή πηλό και να περιφέρονται στους δρόμους και τις πλατείες.

    Οι ρίζες του εθίμουχάνονται στο χρόνο αλλά τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση του εθίμου εμφανίζονται το 1898 και υπάρχουν δυο εκδοχές.

    Η πρώτη αναφέρει ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα αρχαίαΕλλάδα και σε γιορτές όπως τα Διονύσια, τα Αφροδίσια και τα Θεσμοφόρια. Το ποτό έρρεε άφθονο και οι "άσεμνες" πράξεις και συνευρέσεις εξυμνούνταν κατά τη διάρκεια των Βακχικών τελετών.

    Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι οι Τυρναβίτες πήγαιναν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε μορφή πομπής, έστρωναν στοδρόμο διάφορα φαγητά και μια φιάλη σε σχήμα φαλλού με κρασί. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας "νικητής" ήταν αυτός που θα μεθούσε περισσότερο και"στεφόταν" από τους κατοίκους "Βασιλιάς της Αποκριάς".

    Σύμβολο του Τυρναβίτικου καρναβαλιού ήταν και παραμένει ο φαλλός. Τεράστιες κατασκευές, σε διαφορετικά χρώματα, είτε από πηλό είτε από πλαστικό ή σε μορφή μπαλονιών "έντυναν" ανέκαθεν την εκδήλωση και τους εορτασμούς. Όσο κι αν προσπάθησαν κάποιοι να λογοκρίνουν το πανηγύρι, οι κάτοικοι αντιδρούσαν καις συνέχιζαν τους εορτασμούς και πρόσθεσαν την παρέλαση από μεγάλα άρματα, με θέματα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις αλλά και από την επικαιρότητα. Όλες οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρή Δευτέρα.

    Το έθιμο των φανών στην Κοζάνη

    Το χαρακτηριστικά τηςΚοζανίτικης αποκριάςείναι οιΦανοί. Είναι φωτιές που ανάβουν στης γειτονιές της πόλης και γύρω τους στήνεται ένα γλέντι με χορό και προπαντός τραγούδι. Οι φανοί της Κοζάνης στηρίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων της, αυτοί τον ετοιμάζουν και αυτοί πρωτοστατούν στο γλέντι με τα παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια η τα λεγόμενα «ξινέτροπα η τα σκωπτικά», φυσικά υπό τους ήχους των πνευστών και των χάλκινων.

    Κεντρικό στοιχείο της αποκριάς, είναι οι φανοί, δηλαδή οι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

    ΟΦανόςανάβει κατά τις 8 το βράδυ τηςΜεγάλης Αποκριάς, κι αμέσως ξεκινούν τοτραγούδικι οχορόςγύρω του. Τοκέφιαρχίζει να ανεβαίνει σιγά-σιγά και, καθώς τοκρασίκαι οιπαραδοσιακές κοζανίτικες πίτες -τα γνωστά «κιχί»- κυκλοφορούν και ζεσταίνουν πνεύμα και πόδια, οι κύκλοι γύρω απ' το βωμό μεγαλώνουν και πληθαίνουν. Τατραγούδιαδιαδέχονται το ένα το άλλο, άλλοτεγρήγορακαιπολυφωνικά, και άλλοτεβαριά,μονότονα, σε χρόνο αργό και συρτό. Ακούγονται τραγούδια τηςαγάπηςκαι του έρωτα, και ορισμένα εμπνευσμένα από τα κατορθώματα τωνκλεφτώνκατά την Επανάσταση. Επίσης άλλα τραγούδια που είναισκωπτικάκαι διακωμωδούνάνδρες καιγυναίκες και μερικά που είναι μόνο για μεγάλους τα λεγόμενα ??ξινέντροπα?? όπως τα λένε στην Κοζάνη. Είναι πολύ αθυρόστομα και τραγουδιούνται αργά το βράδυ, «τις ώρες δηλαδή που τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες με τα παιδιά επέστρεφαν στα σπίτια τους».

    Στο τραγούδι των φανών κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο στο εορταστικο δωδεκαήμερο και την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή και με ρυθμικό τρόπο επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους. Την Κυριακή της Αποκριάς ανάβουν ταυτόχρονα και οι δεκαπέντε φανοί της πόλης με τον δήμαρχο να δίνει το έναυσμα της γιορτής με το άναμμα του φανού στην κεντρική πλατεία όπου ο ίδιος υπό τους ήχους των πνευστών και χάλκινων θα χορέψει και τον πιο γνωστό αποκριάτικο σκοπό της περιοχής το περίφημο «εντεκα». Σε ότι αφορά τηνκαταγωγήτου εθίμου, πολλοί μελετητές της λαογραφίας υποστηρίζουν την άμεση σύνδεσή του με τιςαρχαίες διονυσιακές γιορτές, και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Οι αλλαγές που έχει υποστεί το έθιμο κατά την διάρκεια του χρόνου του έχει προσδώσει περισσότερη αίγλη και έχει αγαπηθεί από χιλιάδες επισκέπτες που φθάνουν στην Κοζάνη έστω για μια φορά να τραγουδήσουν τα ερωτικά και τα «βρώμικα» τραγούδια των φανών και να χορέψουν υπό τους ήχους των χάλκινων γύρω από την φωτιά.

    ΑΜΦΙΣΣΑ: Τα στοιχειά της Χάρμαινας

    Οι θρύλοι για τα «στοιχειά» έχουν μεγάλη διάδοση στην περιοχή. Λέγεται πως τα «στοιχειά» αποτελούν ψυχές σκοτωμένων ανθρώπων ή ζώων που τριγυρίζουν στην περιοχή. Το σπουδαιότερο στοιχειό που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση είναι το στοιχειό της «Χάρμαινας».

    Τότε που τα παραμύθια ήτανε ακόμα αλήθεια, ζούσε στην Άμφισσα ένα παλικάρι, ο Κωνσταντής. Ήτανε ένας όμορφος, ψηλός και περήφανος νέος, αλλά πάνω απ? όλα ειλικρινής και ντόμπρος. Δούλευε στο βυρσοδεψείο του θείου του, στη Χάρμαινα. Μοχθούσε καθημερινά για να βγάλει το ψωμί του, αλλά δεν τον ένοιαζε, ούτε η σκληρή δουλειά, ούτε η φτώχεια. Αγαπούσε την Λενιώ και ήταν ευτυχισμένος.

    Η Λενιώ, ήταν όμορφη, καλοσυνάτη νέα, χωρίς κανένα ψεγάδι πάνω της. Βοηθούσε στ΄ αμπέλια και στα ελαιόδεντρα που είχε ο πατέρας της. Ήταν μοναχοθυγατέρα και ανεκτίμητη για τους γονείς της. Αγαπούσε τον Κωνσταντή και λαχταρούσε να τον συναντήσει, στο Κάστρο της Ωριάς. Οι δύο νέοι ήταν ερωτευμένοι και έπλαθαν όνειρα για το μέλλον τους. Η ζωή απλωνόταν μπροστά τους και τους χαμογελούσε. Πίστευαν ότι τίποτα δεν μπορούσε, να τους αρπάξει την ευτυχία τους.

    Ένα πρωί ο Κωνσταντής φόρτωσε το κάρο του με ολοκαίνουργα δέρματα και έφυγε από την πόλη. Έπρεπε να παραδώσει τα εμπορεύματα και ν΄ αγοράσει εργαλεία, απαραίτητα για την δουλειά του. Περιόδευε από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό για βδομάδες και οι παραγγελίες των δερμάτων ολοένα αυξανόταν. Όλες του οι προσπάθειες, δεν πήγανε στράφι και μετά από κάμποσο καιρό γύρισε στην Άμφισσα μ? ένα δαχτυλίδι για την αγαπημένη του. Έτρεξε ανυπόμονα στο σπίτι της Λενιώς για να την ζητήσει, από τον πατέρα της, σε γάμο. Πλησιάζοντας τον ??ζώσανε τα φίδια??, γιατί το σπίτι έστεκε αλλόκοτο. Ήταν αμπαρωμένο και μια σκιά θανάτου πλανιόταν στον αέρα.

    Έμαθε από τους γείτονες και τον καρδιακό του φίλο Γιάννο, τον απρόσμενο θάνατο της αγαπημένης του. Η Λενιώ, είχε πάει στην Πηγή της Χάρμαινας, για να γεμίσει την στάμνα της δροσερό νερό. Ξαφνικά, χάλασε ο καιρός και άρχισαν να πέφτουν αστραπές και κεραυνοί. Μια καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε τους χωματόδρομους. Άρχισε να σουρουπώνει, ερημιά, ψυχή δεν φαινόταν τριγύρω. Ήταν μόνη της κάτω από τα γέρικα πλατάνια. Ο αέρας φυσούσε με μανία και τίποτα δεν άφηνε όρθιο. Δεν πρόλαβε να φύγει. Ένας κεραυνός τη χτύπησε και σωριάστηκε εκεί, στην πηγή τους, μ? ένα φρεσκοκομμένο ματσάκι γιασεμί, να ανεμίζει στα μακριά μαλλιά της.

    Οι γονείς της Λενιώς, βουτήχτηκαν σε λύπη βαθιά. Μη μπορώντας ν? αντέξουν το θάνατο της μονάκριβης θυγατέρας τους, πούλησαν το βιο τους, κακήν κακώς και πήραν των ομματιών τους και έφυγαν από την πόλη.

    Η λύπη και ο πόνος τρύπωσαν στην καρδιά του Κωνσταντή. Ένιωθε ανήμπορος, μπρος στο θάνατο, μετέωρος. Δεν μπόρεσε να αντέξει τον άδικο χαμό της αγαπημένης του και ράγισε η καρδιά του. Την άλλη μέρα, βρήκαν το άψυχο σώμα του κάτω από το Κάστρο της πόλης. Η όψη του ήταν γαλήνια και ένα αχνό χαμόγελο, διαγραφόταν στο πρόσωπό του. Πίστευε ότι η ψυχή του θα ενωνόταν με την αγαπημένη του Λενιώ. Έτσι, θα μπορούσε μα την έχει για πάντα κοντά του, χωρίς να φοβάται ότι θα πάψει να την αγαπάει. Η θρησκεία δεν τον δέχτηκε στην αγκαλιά της και καταδικάστηκε να περιπλανιέται. Από τότε, ο Κωνσταντής στοίχειωσε και καταφεύγει στο λημέρι του, την Πηγή της Χάρμαινας. Μοιρολογεί για τα νιάτα που δεν έζησε, θρηνεί για την αγάπη που έχασε.

    Το Στοιχείο της Χάρμαινας, ήταν ένα ανθρωπόμορφο τέρας, πανύψηλο, με μακρουλά χέρια. Είχε άγριο και φριχτό παρουσιαστικό. Φύλαγε την Πηγή της Χάρμαινας, που δούλευαν οι ταμπάκηδες της πόλης και τους προστάτευε από κάθε κακό και από τ? άλλα στοιχειά της περιοχής. Γιατί, τους αγαπούσε τους βυρσοδέψες, τους ένιωθε δικούς του ανθρώπους. Κι όταν κάποιος απ? αυτούς, ήταν ετοιμοθάνατος, τότε γύριζε έξω από το σπίτι του και άρχιζε ένα αξιοθρήνητο ουρλιαχτό πόνου.

    Όταν το έζωνε η μοναξιά, το στοιχειό, έβγαινε από το ησυχαστήριο του και περιφερόταν από σοκάκι σε σοκάκι, βγάζοντας άγριες στριγκλιές και βογκητά. Μαζί με τα ουρλιαχτά ακούγονταν και περίεργοι θόρυβοι και σύρσιμο από αλυσίδες.

    Ακολουθούσε πάντα την ίδια διαδρομή. Περνούσε από το σπίτι της Λενιώς, από το πατρικό του και από τα σπίτια των φίλων του. Τότε ο κόσμος κλειδαμπαρωνόταν στα σπίτια τους και γεμάτοι φόβο, προσεύχονταν στο Θεό να τους φυλάει.

    Στην Άμφισσα τότε, εκτός από το Χαρμαινιώτικο, υπήρχαν και άλλα στοιχειά. Το καθένα από αυτά, προστάτευε κάποια πηγή νερού, κάποια συνοικία, τους αμπελώνες, τα ελαιόδεντρα κα. Πολλές φορές τα στοιχειά συγκρούονταν μεταξύ τους και πάλευαν μερόνυχτα ολόκληρα. Πάντα όμως νικούσε το Χαρμαινιώτικο, γιατί ήταν το πιο δυνατό και έξυπνο. Η πάλη γινόταν στην Χάρμαινα, κάτω από τα πλατάνια και τα πεύκα. Οι Αμφισσιώτες φοβόνταν και δεν ??έβγαζαν μύτη?? κατά την διάρκεια του αγώνα. Περίμεναν καρτερικά, ώσπου να τελειώσουν όλα και να σταματήσουν οι κραυγές και τα ουρλιαχτά των στοιχειών.

    Μετά από τα τριπλάσια χρόνια της ηλικίας του Κωνσταντή και της Λενιώς μαζί, το Στοιχειό της Χάρμαινας, ησύχασε, καταλάγιασε. Έπαψε να φοβίζει τους ανθρώπους. Φαίνεται, ότι ο Θεός το συγχώρησε.

    Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς αναβιώνει στην Άμφισσα ο θρύλος του «στοιχειού». Από τη συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα, και τα σκαλιά του Αη Νικόλα κατεβαίνει το «στοιχειό» και μαζί ακολουθούν νεράιδες, ξωτικά, σκιάχτρα και άλλα αλλόκοτα πλάσματα.

    «Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξιδι

    Στο Γαλαξίδι, την Καθαρή Δευτέρα παίζουν «αλευροπόλεμο». Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας.

    Ο ?βλάχικος γάμος? της Θήβας

    Κάθε Καθαρή Δευτέρα γίνεται αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες περίπου στο 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα.

    Η γιορτή ξεκινά την Τσικνοπέμπτη, συνεχίζεται την Κυριακή το απόγευμα με το χορό των συμπεθέρων και το προξενιό στην κεντρική πλατεία της πόλης. Την επόμενη γίνονται τα αρραβωνιάσματα του ζευγαριού, η παράδοση των προικιών, το ξύρισμα γαμπρού και το στόλισμα της νύφης.

    Οι «Γέροι» της Σκύρου

    Με την αρχή του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο των ημερών της Αποκριάς, το έθιμο του νησιού θέλει τον «γέρο» και την «κορέλα» να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν μια ξεχωριστή εικόνα των ημερών.

    Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποτε στη Σκύρο ένας γέρος με τη γριά του είχαν λίγα κατσίκια. Όμως μια νύχτα του χειμώνα έπεσε στο βουνό χιόνι και άγρια παγωνιά και όλα τους τα ζώα πέθαναν. Απελπισμένος ο γέρος βοσκός ζώστηκε τα κουδούνια και τα τομάρια των πεθαμένων ζώων του και μαζί με τη γυναίκα του (κορέλα) κατέβηκαν μέχρι τη Χώρα. Οι χτύποι των κουδουνιών έφεραν στους συγχωριανούς το μήνυμα της καταστροφής.

    Ο Γέρος φοράει άσπρο μάλλινο παντελόνι, φαρδύ από το γόνατο και πάνω, (το τυπικό παντελόνι των βοσκών του νησιού), άσπρες κάλτσες που τις στερεώνει κάτω από το γόνατο με μαύρες καλτσοδέτες, σανδάλια με πλεχτά δερμάτινα λουριά και μαύρη κάπα, την οποία φοράει ανάποδα, ώστε το τριχωτό μέρος να είναι απ? έξω. Μέσα από την κάπα στερεώνει κουρέλια στην πλάτη, που δημιουργούν μια ψεύτικη καμπούρα. Στη μέση του στερεώνει 2-3 σειρές κουδούνια, το βάρος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά. Τα κουδούνια δεν είναι όλα ίδια, άλλα είναι μικρά, άλλα μεγάλα με διαφορετικό σχέδιο και ήχο. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με τη ?μουτσούνα?, τη μάσκα δηλαδή, η οποία είναι ολόκληρο το τομάρι ενός μικρού κατσικιού και φοριέται με την τριχωτή πλευρά προς τα έξω. Όταν στερεωθεί καλά η μάσκα, η οποία έχει δυο μικρές τρύπες για μάτια, φοριέται η κουκούλα της κάπας. Στο τέλος, αφού βάλει και ένα ωραίο μαντίλι στο λαιμό, στολισμένο με τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια, ο Γέρος παίρνει τη γκλίτσα του και είναι έτοιμος!

    «Μακαρούνα» της Καρύστου

    Ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο της Νότιας Εύβοιας είναι το έθιμο του «Μακαρούνα». Σύμφωνα με την παράδοση ο «Μακαρούνας» ήταν ένας άντρας με πολύ ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση που προφανώς οφείλονταν σε ανάλογες ικανότητες. Δεν άφηνε καμία γυναίκα παραπονεμένη. Όλες είχαν περάσει από τα χέρια του. Ανύπαντρες, παντρεμένες, χήρες και ζωντοχήρες, νέες, μεσόκοπες και γριές κι όλες είχαν να λένε μόνο καλά λόγια για τις επιδόσεις του. Ήρθε όμως η τελευταία Κυριακή της αποκριάς όπου σύμφωνα με τα έθιμα της Καρύστου φτιάχνουν ζυμαρικά (μακαρούνες). Ο «Μακαρούνας» έφαγε τόσο πολύ που έσκασε. Μέγας θρήνος ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό.

    Κάθε Καθαρή Δευτέρα λοιπόν μια ομάδα από καρναβαλιστές φτιάχνει το πτώμα του «Μακαρούνα», ένα σκιάχτρο με παλιά ρούχα παραγεμισμένα με άχυρα ή κουρέλια πάνω σε ένα πρόχειρο φορείο. Για να τονίσουν το κωμικό μέρος του εθίμου φροντίζουν να έχει μια τεράστια κοιλιά από το πολύ φαΐ κι ένα τεράστιο πέος να βγαίνει μέσα από το ξεκούμπωτο παντελόνι.

    Αφού ετοιμάσουν τον νεκρό ετοιμάζονται και οι «γυναίκες» που θα τον μοιρολογήσουν. Ακολουθούν την πομπή στην οποία προηγείται ο παπάς και οι ψαλτάδες που ψέλνουν νεκρώσιμα μεν, αλλά παραλλαγμένα με πολύ καυστικό τρόπο, πίνοντας και οδυρόμενοι. Στη συνέχεια στήνεται τρικούβερτο γλέντι. Χορεύουν κρατώντας το «νεκρό» ψηλά και πίνοντας μέχρι τελικής πτώσεως.

    Χέι και κοντοσούβλι γίγας στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας

    Οι Απόκριες ξεκινούν με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς το γνωστό χέι τόσο στις γειτονιές του χωριού όσο και το μεγάλο χέϊ στην πάνω Πλατεία του χωριού. Πρόκειται για διονυσιακό κατάλοιπο με χορό μασκαράδων συνοδεία τούμπανου και καραμούζας.

    Την Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι της Αμφίκλειας ετοιμάζουν το γνωστό κοντοσούβλι που έχει μήκος 120 μέτρα με περισσότερα από 800 κιλά κρέας που κάθε χρόνο αφιερώνουν στην Μέρκελ και την παρέα της. Το μεσημέρι της Κυριακής στήνουν ένα τρικούβερτο γλέντι κάτοικοι και προσκεκλημένοι.

    Την Καθαρά Δευτέρα μετά τοπέταγμα του χαρταετού γίνεται γλέντι στην Κάτω Πλατεία της Αμφίκλειας με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα και άλλα σαρακοστιανά, χορός με τούμπανο και καραμούζα, πίπιζες και νταούλια.

    ΟιΚουδουναραίοι του Διστόμου

    Ιδιαίτερα ...θορυβώδης είναι η αποκριά στο Δίστομο με το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο των «Κουδουναραίων» μεαυτοσχέδιαδρώμενα, τραγούδι καιφυσικάάφθονη επίκαιρη καικαυτήσάτιρα!

    Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα παλιό έθιμο (30 αιώνων) της περιοχής του Διστόμου Βοιωτίας που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων - νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με μεγάλες κουδούνες στη μέση τους, προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

    Μαζί με την αθυρόστομη "αριστοφανικής προέλευσης" γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και ενκινήσει''παράσταση'', αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

    Η εντυπωσιακή παρουσία τους σημαδεύεται με το καθιερωμένο "τολμηρό" τραγούδι τους, μπροστά στους θεατές τους!

    Οι «Τζαμάλες» στα Γιάννινα

    Οι τζαμάλες, οι μεγάλες φωτιές, θα ανάψουν για το «καλό». την Κυριακή της Αποκριάς, στις γειτονιές των Ιωαννίνων.

    Το παραδοσιακό λαϊκό έθιμο, που βασίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, θα αναβιώσει σε όλες της συνοικίες της πόλης.

    Μέσα σε ένα κύκλο από ψιλή άμμο , μεδιάμετρο 4 έως 6 μέτρα, τοποθετούν μεγάλακούτσουρα απόκορμούς δέντρων που τα ανάβουν , αμέσως μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς. Γύρω απότην φωτιά, η οποία θα καίει μέχρι το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, θα στηθεί ένα μεγάλο ολονύκτιο γλέντι με χορό, κρασί και ζεστή φασολάδα. Χοροί, τραγούδια και κλαρίνα θα δώσουν νότα χαράς και αισιοδοξίας σε μικρούς και μεγάλους..

    Το έθιμο στην ουσία ,είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Για παράδειγμα, επί Τουρκοκρατίας οι σκλαβωμένοιΓιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδειααπό την διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά, εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

    Το έθιμο που οι ετοιμασίες του και η συλλογή των ξύλων στις γειτονιές, αρχίζει 4 ημέρες νωρίτερα, στηρίζει Δήμος των Ιωαννιτών σε συνεργασία με τους συλλόγους της κάθε συνοικίας. Η λέξη τζαμάλα, όπως υποστηρίζουν λαογράφοι μάλλον είναι ανερμήνευτη ,ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν πως είναι αρβανίτικη η τουρκική.

    Το Έθιμο της Καμήλας στην Κάινα Χανίων

    Ένα έθιμο μοναδικό, που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, είναι αυτό της καμήλας που αναβιώνει κάθε Καθαρά Δευτέρα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Κάινας του Δήμου Βάμου. Όλοι οι κάτοικοι της Κάινας αρχίζουν από πολύ νωρίς τις ετοιμασίες για την κατασκευή της καμήλας αλλά και του μουτζουρώματος. Από τις 8 το πρωί αρχίζουν οι προετοιμασίες. Ταπαιδιά μαζεύονταισ' ένα σπίτι και βοηθάνετο ένα το άλλο για να φτιάξουν τις πρωτότυπες στολές . Οι ενήλικοι κάτοικοι που συμμετέχουν στην κατασκευή της καμήλας, μαζεύουν τα απαραίτητα υλικά από την προηγούμενη μέρα. Γύρω στις 10 το πρωί μαζεύονται σε ένα ανοιχτό χώρο για να την κατασκευάσουν.

    Η Καμήλα είναι ένα Διονυσιακό έθιμο και πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Κατασκευάζεται από μια ξύλινη σκάλα, δύο κοφίνια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, μία παλέτσα (είδος νάιλον πανιού που χρησιμοποιείται για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) και το σκελετό του κεφαλιού ενός γαϊδάρου. Στον ουρανίσκο του κεφαλιού τοποθετείται ένα καρούλι για να ανοιγοκλείνει το στόμα του με το τράβηγμα ενός σχοινιού. Στα μάτια του τοποθετούνται δύο μανταρίνια ζωγραφισμένα και ντύνεται με προβιές κουνελιών. Στην καμήλα μπαίνουν συνήθως τρεις άνθρωποι. Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σε ένα ξύλο, και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των κοφινιών σχηματίζουν τις καμπούρες της.

    Η καμήλα ξεκινάει τη βόλτα της από το ένα άκρο του χωριού και περνώντας από την πλατεία περιπαίζειτον κόσμο που έχει μαζευτεί εκεί. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ανεξαρτήτου ηλικίας, ντύνονται με πρωτότυπες αυτοσχέδιες στολές ακολουθώντας την καμήλα ως το σημείο του ξεφαντώματος. Την ακολουθούν επίσης γαϊδούρια, μασκαρεμένα και αυτά. Οι μεταμφιεσμένοι έχουν κρεμασμένα επάνω τους κυρίως λέρια προβάτων και προβιές ζώων. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το βράδυμε τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων

    Για τη φετινή χρονιά για όσους βρεθούν στο χωριό ο δήμος και ο πολιτιστικός σύλλογος θα προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα.

    Κέρκυρα: Ο «χορός των παπάδων» και ο «κορφιάτικος γάμος»

    Η αυλαία της Αποκριάς στην Κέρκυρα πέφτει με την αναβίωση των εθίμων του «κορφιάτικου γάμου» και του «χορού των παπάδων».

    Και τα δύο έθιμα αναβιώνουν σε χωριά του νησιού, διαχωρίζοντας τις Απόκριες στο νησί, σύμφωνα με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Κέρκυρας Λίζα Γαστεράτου-Αλεξάκη, σε δύο είδη καρναβαλιού, στο αστικό και στης υπαίθρου.

    Την Κυριακή της Τυρινής, η πόλη της Κέρκυρας ετοιμάζεται πυρετωδώς το μεσημέρι, να κάψει τον Σιορ Καρνάβαλο, μετά από μία μεγαλειώδη βενετσιάνικη παρέλαση, με τις μαζορέτες να παρέχουν ένα θαυμάσιο θέαμα γυμναστικών επιδείξεων και τους τυμπανιστές να πλημμυρίζουν τα καντούνια και την κεντρική πλατεία, από εμβατήρια θριάμβου.

    Την ίδια ώρα, σε πολλά χωριά του νησιού, κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας, τον πρωταρχικό ρόλο για το κλείσιμο των αποκριών, αναλαμβάνουν οι παπάδες, με το μοναδικό παραδοσιακό «χορό των Παππάδων».

    Σύμφωνα με το έθιμο που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου, όταν τελειώσει ο εσπερινός, στα προαύλια των ιερών ναών, ο πρεσβύτερος ιερέας βγαίνει στην αυλή της εκκλησίας και δίνει το έναυσμα του χορού. Τίθεται επικεφαλής και τον ακολουθούν οι υπόλοιποι ιερείς, μέλη της επιτροπής της εκκλησίας, οι ψάλτες, οι τοπικοί άρχοντες, γέροντες και όσοι επιθυμούν. Στον «χορό των παπάδων» συμμετέχουν μόνο άνδρες, που μπαίνουν στη σειρά κατά ηλικία, δίνοντας προτεραιότητα πάντα στους μεγαλύτερους.

    Τον «χορό των παπάδων» δεν συνοδεύει κανένα μουσικό όργανο, παρά μόνο η μελωδία από το τραγούδι που ακούγεται, που θυμίζει περισσότερο έναν εκκλησιαστικό ύμνο.

    Ο πρεσβύτερος ιερέας σέρνει το χορό τραγουδώντας πρώτος τον κάθε στίχο και οι υπόλοιποι τον επαναλαμβάνουν. « Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χει πάσα ημέρα. Δόξα να 'χει πάσα ημέρα και ο Υιός με τον Πατέρα. Δόξα να, δόξα να, δόξα να 'χουν και τα τρία. Δόξα να 'χουν και τα τρία και η Δέσποινα Μαρία?»

    Όταν τελειώσει ο «χορός των παπάδων» ο ιερέας ευλογεί τον ποίμνιο του και τους εύχεται «καλή νηστεία και καλή σαρακοστή...»

    Στη Νότια Κέρκυρα, την ίδια ημέρα αναβιώνει το έθιμο του «κορφιάτικου γάμου» ή «Ιερός Γάμος». Σύμφωνα με το δρώμενο, οι άντρες μαζεύονται σε ένα σπίτι και στολίζουν το γαμπρό και οι γυναίκες τη νύφη, η οποία όμως είναι άντρας και πολλές φορές μουστακαλής. Αυτό θεωρείται από τους περισσοτέρους, ως κατάλοιπο της πατριαρχικής κοινωνίας κάποτε στην περιοχή, που περιόριζε τις γυναίκες να έχουν την οποιαδήποτε θέση στα δρώμενα του τόπου. Το έθιμο ξεκινά από το πρωί και διαρκεί σχεδόν ολόκληρη τη μέρα. Κατά την τελετή του μυστηρίου ο δαίμονας με τη μορφή του «σάτυρου», προσπαθεί να χαλάσει το γάμο, ενώ οι παριστάμενοι πειράζονται μεταξύ τους και συνήθως αισχρολογούν. Το γλέντι ξεκινά μετά το γάμο και πολλές φορές διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα.

    Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε του 16ου αιώνα

    Ένα δρώμενο που μας γυρνά πίσω πολλές δεκαετίες και αναπαριστά τον αρχοντικό και πλούσιο γάμο των Ενετών του 16ου αιώνα, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ζάκυνθο.

    Το έθιμο του Βενετσιάνικου γάμου, που εμπνεύστηκε και πραγματοποίησε το 2005 ο ζωγράφος Αντώνης Μιλάνος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ζακυνθινού καρναβαλιού και κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες αλλά και Ζακυνθινοί, πλημμυρίζουν την πλατεία Αγ. Μάρκου, ώστε να θαυμάσουν τα ειδικά σκηνικά και τα εκθαμβωτικές ενδυμασίες, των πρωταγωνιστών του δρώμενου.

    Ο Βενετσιάνικος γάμος στο Τζάντε, μας μεταφέρει πίσω στον 16ο αιώνα, όταν η Ζάκυνθος ήταν υπό την Ενετική κατοχή.

    Η επίδειξη χρηματικής δύναμης, ο εντυπωσιασμός και η επίδειξη της θέσης τους στην εξουσία, έκανε αυτόν γάμο μοναδικό και λόγω του πλούτου και της χλιδής των κόντηδων και των ευγενών τραβούσε πάνω του, τα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας.

    Σήμερα ο Βενετσιάνικος γάμος, αρχίζει από την πλατεία Αγ. Παύλου και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Ζακύνθου, καταλήγει στην πλατεία Αγ. Μάρκου, όπου εκεί τελείται ο γάμος.

    H μεγαλειώδη πομπή του γάμου ανοίγει με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολουθούν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) μεταφέρεται μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς) ενώ ακολουθούν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά. Την πομπή πλαισιώνουν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Στην συνέχεια ακολουθεί το γαμήλιο γλέντι, με αναγεννησιακούς χορούς και πολλά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα όπως είναι τα ζαχαροκούκα (κουφέτα), ορτζάδες ( σουμάδα) και πάντολες (παντεσπάνι).

    Καρναβάλι στα Λαγκάδια Γορτυνίας με την «παρέα του τράγου»

    Ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο καρναβάλι διοργανώνει στα Λαγκάδια Γορτυνίας την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο σύλλογος νέων Λαγκαδίων «Δράσις», στο οποίο αναβιώνουν οι αρκαδικοί μύθοι, με την «παρέα του Τράγου».

    Το αυθεντικό αρκαδικό καρναβάλι επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια και υπόσχεται χορό, ποτό και ξεφάντωμα, με κυρίαρχο στοιχείο την συμμετοχή του κόσμου και πρωταγωνιστή τον τραγοπόδαρο Πάνα.

    Ντόπιοι και επισκέπτες θα παρελάσουν στα γραφικά καλντερίμια του χωριού και η καρναβαλική πομπή θα καταλήξει στην πλατεία, όπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η ενσάρκωση μυθικών όντων του Μαινάλου.

    Εκεί, ο θεός Διόνυσος με τους Βάκχους, θα προσφέρουν κρασί και ο τραγοπόδαρος Πάνας θα κυνηγά τις Νύμφες, ενώ γύρω τους σε κατάσταση ευφορίας θα χορεύουν τα ξωτικά, οι αμαζόνες, οι μάγισσες με το δράκο, οι μάγοι και οι καλικάντζαροι.

    Ακολούθως μέσα από ένα εντυπωσιακό σόου με φωτιές και χειροποίητα άρματα, η πομπή με το κάψιμο του Τράγου και τον εκστατικό χορό γύρο από τη φωτιά, συνοδεία κρουστών.

    Η βραδιά θα συνεχιστεί με γλέντι έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

    «Ο γάμος του Κουτρούλη» στην Μεθώνη

    Στη Μεθώνη, ο καρναβαλίστικος γάμος του Κουτρούλη κρατάει από τον 14ο αιώνα. Φέτος το «ευτυχές γεγονός» ξεκινάει το Σάββατο (12/3) με το «Προγαμιαίο Γλέντι», που γίνεται στις 9:00 το βράδυ, στη Σάλα Μπούρτζι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης.

    Την Κυριακή (13/3) στον πεζόδρομο της Αγοράς γίνεται η «Παρουσίαση Προικιών», ενώ την Καθαρά Δευτέρα στην πλατεία της Παραλίας τελείται μεγαλοπρεπώς... «Ο Γάμος του Κουτρούλη». Το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο! Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

    Στη Μεσσήνη, την Καθαρά Δευτέρα (14/3) γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλατης πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το πρωί, στις 10:30, από την κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, με τους φουστανελάδες των συλλόγων της Μεσσήνης να οδεύουν προς την Κρεμάλα.

    Στις 11:00 γίνεται η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσήνης, ενώ ακολουθεί κέρασμα παραδοσιακής φασολάδας από το Σύλλογο Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων.

    Ο καντής του Ρεθύμνου

    «Εμίσεψεν η Αποκριά με λύρες και παιγνίδια, ήρθενε η σαρακοστή με ελιές χαλβά κρομμύδια. Απόκαμε ο καρνάβαλος η πλουμιστή κοπέλα, ξημέρωσε η σαρακοστή η λαχανοσκουτέλα.

    Με αυτή τη Μαντινάδα υποδέχονται στο Ρέθυμνο την καθαρή Δευτέρα και την περίοδο της νηστείας τη Σαρακοστή, αμέσως μετά τα γλέντια, τους χορούς, τα χρώματα και το αναγεννησιακό κλίμα που επικρατούσε όλη την προηγούμενη καρναβαλική περίοδο. Καθαρά Δευτέρα και όλα ξεκινούν με τη Νηστεία που ως «τραπεζομάντηλο απλώνεται» στο τραπέζι και τις υπαίθριες τάβλες που στήνονται για να υποδεχτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα πριν και μετά την πραγματοποίηση των εθίμων της ημέρας. Μπορεί το πέταγμα του χαρταετού να κυριαρχεί στο Ρεθεμνιώτικο ουρανό πόλης και χωριών, όμως η γη, το χώμα, υποδέχονταιξεχωριστά έθιμαόπως η αρπαγή της νύφης, το μουτζούρωμα, η Καμήλα, ο Καντής. Στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου, Στο Γεράνι, στους Αρμένους, στα Ανώγεια, στο Αμάρι, τα παιχνίδια και οι πλάκες συνάδουν με το έθιμο, όπου στην περίπτωση του Καντή του άρχοντα δηλαδή, που μπροστάρης με την ακολουθία του επισκέπτεται τα σπίτια και δίνει εντολές για το τι να κάνουν οι κάτοικοι. Παράλληλο έθιμο αυτό του εξομολόγου που συνταιριάζει με του Καντή αλλά αντί για άρχοντα υπάρχει ο ρόλος του Παπά. Έθιμο με λαϊκές δίκες και αστεία περιστατικά δίνουν ζωή σε παρέες, όπως η γαϊδουροκαβαλαρία όπου σε μία προσπάθεια τους οι παρέες ανταγωνίζονται σε δύναμη, αντοχή άλλων στις πλάτες τουςκαι άφθονες πλάκες όταν η μακριά γαϊδούρα από ανθρώπους δεν αντέχει και πέφτει από χάμου εις χάμου όπως χαρακτηριστικά λένε στα χωριά. Έθιμο, όπως η αυτοσχέδια από ξύλα και κουβέρτες καμήλα, η οποία με τη βοήθεια κρυμμένων ανθρώπων κάνει τα δικά της στις παρέες και στο χωριό. Το μουτζούρωμα που δίνει χαρά και διάθεση σε μικρούς και μεγάλους που δε φοβούνται να λερωθούν και να τους μουτζουρώσουν οι άλλοι χωριανοί.

    [10] Τζίντι Ματζά: Η ποίησή μου αποκτά ένα καινούργιο νόημα στην Ελλάδα

    «Τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό για την αρχαία Ελλάδα και με συγκινεί η ιδέα πως θα διαβάσω απόψε μπροστά σε ελληνικό κοινό. Τα ποιήματά μου θα φωτιστούν έτσι με ένα διαφορετικό φως και θα αποκτήσουν ένα καινούργιο νόημα. Η Ελλάδα δεν έχει πάψει να είναι σημαντική για τον κόσμο και η ποίηση είναι ένας δρόμος προκειμένου να συναντηθούν δύο τόσο διαφορετικοί πολιτισμοί όπως ο ελληνικός και ο σινικός. Στην Κίνα έχουμε διαβάσει εξαντλητικά τους έλληνες ποιητές και συγγραφείς και σκέφτομαι με την ευκαιρία πως ο Όμηρος μας υποδεικνύει έναν τρόπο για να κατανοήσουμε τον οικουμενικό χαρακτήρα της ποίησης». Έτσι συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ο Κινέζος ποιητής Τζίντι Ματζά (Jidi Majia) στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Megaron Plus στις 10/3, σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο Κύκλος Ποιητών και την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Μιλώντας για το έργο του Τζίντι Ματζά (από τις εκδόσεις Κοινωνία των [δε] κάτων κυκλοφορεί το βιβλίο του «Λόγια της φωτιάς»), ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας θύμισε τον τόπο της καταγωγής του ο οποίος βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα όπου ζουν εδώ και αιώνες τα μέλη της εθνότητας Γι: μια πολυπληθής εθνότητα (φτάνει τα επτά εκατομμύρια σήμερα) η οποία έχει μια περίπλοκη θρησκευτική ταυτότητα, συναποτελείται από πολλές φυλές και συνδυάζει τις πιο διαφορετικές παραδόσεις: «Οι Γι έζησαν ανέκαθεν στο περιθώριο του σινικού πολιτισμού και δεν εντάχθηκαν ποτέ στη σφαίρα της επιρροής του. Νιώθουν πως συνδέονται μέσω προαιώνιων δεσμών με τη φύση, αλλά στις ημέρες μας συνειδητοποιούν πως απειλούνται σοβαρά από τη ρυμοτομία, που έχει αρχίσει να καταστρέφει το περιβάλλον τους».

    [11] Λ. Κρέτσος: Αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

    Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης τονίζει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος απαντώντας στο "παραπλανητικό", όπως το χαρακτηρίζει, δελτίο Τύπου της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή με αφορμή ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νόμο περί τα ΜΜΕ.

    Από κανένα σημείο της απάντησης του Επιτρόπου ΓκίντερΈτινγκερ δεν συνάγονται τα συμπεράσματα που εφηύρε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ο κ. Κρέτσος και συνεχίζει: Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να δημοσιεύσει αποσπάσματα άσχετα με το περιεχόμενο της ερώτησής της, αποκρύπτοντας τόσο το συνολικό κείμενο όσο και τις συγκεκριμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων της.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Κρέτσος, η απάντηση του κ. Έτινγκερ διευκρινίζει:

    -Πρώτον, ότι η αδειοδότηση των παρόχων περιεχομένου ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα ευθύνης των κρατών μελών.

    -Δεύτερον, ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν παρέχει νομική βάση για παρέμβαση στις σχέσεις των κρατών μελών με τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές τους.

    -Τρίτον, ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση και το σύστημα χρηματοδότησής της είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών.

    Υπογραμμίζει, δε, ότι "όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης".

    Δεδομένου ότι εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Καϊλή θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε θέματα δεοντολογίας και ορθής μεταχείρισης των κειμένων υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καταλήγει ο κ. Κρέτσος.

    [12] Αλ. Τσίπρας: Η σοβαρή δουλειά με τους πρόσφυγες, να τύχει της ευρύτατης υποστήριξης

    «Η πολιτεία, το ελληνικό κράτος, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, χτίζουμε περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ, όσο σημαντική κι αν είναι η συνεισφορά της» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.

    «Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα, αυτή η σοβαρή δουλειά που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα να τύχει της ευρύτατης και ουσιαστικής υποστήριξης και από την Κομισιόν αλλά και από κάθε κράτος ξεχωριστά που θέλει να συνδράμει, είτε σε υλικοτεχνική βοήθεια, είτε σε προσωπικό, γιατί, νομίζω, η ανθρωπιστική κρίση που έχουμε αυτήν τη στιγμή στην Ειδομένη δεν είναι ελληνική υπόθεση, είναι ευρωπαϊκή υπόθεση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    [13] Οι κινητήρες του νέου Μini Cabrio

    Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ιδανικές για τα αυτοκίνητα κάμπριο. Οι λάτρεις των ανοικτών αυτοκινήτων απολαμβάνουν τον ήλιο, τον αέρα και την οδήγηση σε μαγευτικές περιοχές. Η νέα γενιά του Μini Cabrio, προστέθηκε στη γκάμα των αυτοκινήτων χωρίς σταθερή οροφή. Χρειάζονται μόνο 18 δευτερόλεπτα για να ανοίξει η οροφή του βρετανικού αυτοκινήτου και να ξεκινήσει η οδηγική εμπειρία.

    Οι διαστάσεις αυξήθηκαν σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο στο μήκος προστέθηκαν 98 χιλ., στο πλάτος 44 χιλ. και στο ύψος 7 χιλ. Μακρύτερο είναι το μεταξόνιο κατά 28 χιλ., μεγαλύτερο το πλάτος του μετατροχίου (+ 42χιλ. μπροστά, + 34 χιλ. πίσω). Διαστάσεις, μήκος 3,82 μ., πλάτος 1,72 μ., υψος 1,41 μ. Μεταξόνιο 2.495 χιλ.

    Οι εσωτερικοί χώροι αυξήθηκαν και είναι πιο άνετη η είσοδος στα πίσω καθίσματα. Επίσης αυξήθηκε η χωρητικότητα του πορτ παγκαζ κατά 25%, έφθασε τα 215 λίτρα με την οροφή κλειστή και τα 160 λίτρα όταν η οροφή είναι ανοικτή.

    Η γκάμα περιλαμβάνει πέντε κινητήρες:

    Cooper S Cabrio, τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας με υπερσυμπίεση, 2.000 κ.εκ. Ισχύς 192 ίπποι, μέγιστη ροπή 28,4 χλγμ. από τις 1.250 - 4.000 σ.α.λ. Επιτάχυνση 0?100 χλμ./ώρα σε 7,2΄΄, τελική ταχύτητα 230 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση 6,1 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 142 γραμ./χλμ.

    Cooper Cabrio, τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας με υπερσυμπίεση,1.500 κ.εκ. Ισχύς 136 ίπποι, μέγιστη ροπή 22,4 χλγμ. από τις 1.250 σ.α.λ. Επιτάχυνση 0?100 χλμ./ώρα σε 8,8΄΄, τελική ταχύτητα 208 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση 5,1 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 118 γραμ./χλμ.

    One Cabrio, τρικύλινδρος βενζινοκινητήρας με υπερσυμπίεση, 1.200 κ.εκ. Ισχύς 102 ίπποι, μέγιστη ροπή 18,2 χλγμ. από τις 1.400 ? 3.900 σ.α.λ. Επιτάχυνση 0?100 χλμ./ώρα σε 10,6??, τελική ταχύτητα 190 χλμ./ώρα, μέση κατανάλωση 5.2 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 120 γραμ./χλμ.

    Cooper SD Cabrio, τετρακύλινδρος ντίζελ με υπερσυμπιεστή, 2.000 κ.εκ. Ισχύς 170 ίπποι, μέγιστη ροπή 36,4 χλγμ. από τις 1.500 σ.α.λ. ? 2.750 σ.α.λ. Επιτάχυνση 0?100 χλμ./ώρα σε 7,7΄΄, τελική ταχύτητα 218 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση 4,4 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 116 γραμ./χλμ.

    Cooper D Cabrio, τρικύλινδρος ντίζελ με υπερσυμπιεστή 1.500 κ.εκ. Ισχύς 116 ίπποι, μέγιστη ροπή 27,2 χλγμ. από τις 1. 750 ? 2.250 σ.α.λ. Επιτάχυνση 0?100χλμ./ώρα 9,9??, τελική ταχύτητα 195 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση 4 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 105 γραμ./χλμ.

    John Cooper Works Cabrio, τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας με υπερσυμπίεση 2.000 κ.εκ. Ισχύς 231 ίπποι, μέγιστη ροπή 32,4 χλγμ. από τις 1.450 ? 4.800 σ.α.λ. Επιτάχυνση 0?100 χλμ./ώρα σε 6,6΄΄, τελική ταχύτητα 242 χλμ./ώρα. Μέση κατανάλωση 6,5 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 152 γραμ./χλμ.

    Μετάδοση στους εμπρός τροχούς. Κιβώτια εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο(στάνταρ), έξτρα εξατάχυτο Steptronic.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] Λίβερπουλ απ΄ τα παλιά ισοπέδωσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Η Λίβερπουλ κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο Ευρωπαϊκό ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «reds» του Γιούργκεν Κλοπ επικράτησαν 2-0 της Γιουνάιτεντ στο «Ανφιλντ», με τον Νταβίντ ντε Χέα να είναι αυτός που με τις αποκρούσεις του διατηρησε «ζωντανό» το ενδιαφέρον ενόψει της ρεβάνς του «Ολντ Τραφορντ». Ο Ισπανός γκολκίπερ ήταν εκπληκτικός αλλά «προδόθηκε» δύο φορές από τους συμπαίκτες του: στο 20΄ από τον Ντεπάι που υπέπεσε σε... ανόητο πεναλτι πάνω στον Κλάιν (μετουσίωσε σε γκολ ο Στάριτζ) και στο 73΄ όταν ο Κάρικ.... δώρισε τη μπάλα λίγο έξω από τη μικρή περιοχή στον Φιρμίνο, ο οποίος εύκολα διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

    Αποφασιστικό βήμα για πρόκριση έκανε και η Βιγιαρεάλ που νίκησε με το ίδιο σκορ τη Λεβερκουζεν του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο οποίος επέστρεψε από τραυματισμό και αγωνίστηκε σε όλο το ματς. Τέλος, αήττητη παρέμεινε στη διοργάνωση η Σπάρτα Πράγας, όμως δύσκολα θα συνεχίσει στους «8» αφού παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Λάτσιο.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ:

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Άντερλεχτ (Βέλγιο) 3-1

    (21΄ Τάισον, 24΄ Κουτσερ, 79΄ Εντουάρντο - 68΄ Ατσεαμπόνγκ)

    Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Τότεναμ (Αγγλία) 3-0

    (30΄ Ομπαμεγιάνγκ, 61΄,70΄ Ρόις)

    Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) 1-0

    (82΄ Μεχμέτ Τοπάλ)

    Βασιλεία (Ελβετία)-Σεβίλη (Ισπανία) 0-0

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Λεβερκούζεν (Γερμανία) 2-0

    (4΄,56΄ Μπακαμπού)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία) 1-0

    (20΄ Ραούλ Γκαρθία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία)-Μάντσεστερ Γιουν. (Αγγλία) 2-0

    (20΄πεν. Στάριτζ, 73΄ Φιρμίνο)

    Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Λάτσιο (Ιταλία) 1-1

    (13΄ Φρίντεκ - 38΄ Παρόλο)

  • Οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 17 Μαρτίου.

    [15] Αυτόχειρας στο Μπάμπεργκ ο Ολυμπιακός

    Ένα «δικό του» παιχνίδι έχασε ο Ολυμπιακός στη Γερμανία, γνωρίζοντας την ήττα με 72-71, από την Μπάμπεργκ, για την 10η αγωνιστική της φάσης των «16» στη Euroleague. «Μοιραίος» ο αρχηγός του, Βασίλης Σπανούλης που ήταν άστοχος σε δίποντο στα 26΄΄ ενώ υπέπεσε σε λάθος, όταν στην ντρίπλα η μπάλα ακούμπησε στα πόδια του αμυνόμενου στα 3΄΄, κατά την τελευταία επίθεση των Πειραιωτών. Στην αμέσως προηγούμενη φάση και συγκεκριμένα στα 4,6'' ο Λετονός γκαρντ, Γιάνις Στρέλνιεκς, με τρίποντο από την αριστερή γωνία (τρίτο διαδοχικό των Γερμανών) είχε δώσει για πρώτη φορά στο β΄ μέρος προβάδισμα στην ομάδα του μετά την ασίστ του Γουαναμέικερ. Η υπόθεση πρόκριση στα πλέι οφ φαίνεται πλέον στόχος μη εφικτός για την ομάδα του Πειραιά που βρίσκεται στην προτελευταία θέση του 6ου ομίλου (4 νίκες - 6 ήττες), ισόβαθμη με την Μπάμπεργκ που «πλήγωσε» τον φιναλίστ της διοργάνωσης πέρυσι και στο ΣΕΦ. Ραντόσεβιτς και Γουαναμέικερ είχαν από 11 πόντους για την ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, ενώ ο Νίκος Ζήσης πέτυχε μόνο ένα τρίποντο, αυτό που ξανάβαλε τους γηπεδούχους στο παιχνίδι, πριν προηγηθεί η «μαχαιριά» του Στρέλνιεκς (10π.). Πριν τον Ζήση έξω από τα 6.75 είχε ευστοχήσει ο Τάις. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού ο Γιώργος Πρίντεζης με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ, 17 σημείωσε ο Χάντερ που έκανε ό,τι μπορούσε στην τελευταία περίοδο και 15 ο Σπανούλης. Κι όμως, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν αυτός που έδωσε αέρα 6 πόντων, 63-69, με τρίποντο, 1.54΄΄ πριν τη λήξη.

    Τα δεκάλεπτα: 19-21, 38-37, 51-56, 72-71

    [16] Πανόπουλος: «Οι ευθύνες που έχουν οι τέσσερις μεγάλοι είναι τεράστιες»

    «Έχουμε φτάσει στον πάτο του πάτου» τόνισε ο Χρήστος Πανόπουλος στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης κατηγόρησε τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ (Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) για την κατάσταση του ποδοσφαίρου, καθώς και για την απαξίωση του προϊόντος.

    «Πάντα οι μεγάλοι είχαν διαφορές, αλλά οι κόντρες έμειναν στα θεσμικά όργανα. Υπήρχε ευπρέπεια, πολιτισμός και σεβασμός στην προσωπικότητα του απέναντί μας, του αντιπάλου μας, ανεξάρτητα με τις όποιες διαφορές υπήρχαν. Αυτό το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει τελευταία με τις προσωπικές προσβολές, πρέπει να σταματήσει... χθες. Δεν είναι αργά, διότι, αν συνεχιστεί αυτό, κάποιοι από εμάς που έχουμε άδεια οπλοφορίας, θα πάρουμε στα επόμενα παιχνίδια όπλα, άλλοι καραμπίνες, φτυάρια και τσεκούρια» είπε μεταξύ άλλων ο «ισχυρός άνδρας» της Ξάνθης και συνέχισε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα:

    «Είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο. Έχω ζήσει θετικές και αρνητικές στιγμές. Η πιο θετική στιγμή ήταν όταν η Ελλάδα, η πατρίδα μου, κέρδισε το EURO. Η πιο αρνητική είναι η σημερινή κατάσταση που ζούμε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Διαχρονικά πάντα υπήρχε αντιπαράθεση. Αυτά όμως που γίνονται σήμερα, ενέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις που δεν θυμάμαι να τα έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν».

    Μιλώντας για τη βία στα γήπεδα σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να κατηγορούμε το φίλαθλο κοινό για την κακή τους συμπεριφορά, όταν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων έχουν τέτοια συμπεριφορά. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες», ενώ για τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι μηδαμινές οι ευθύνες που έχουν οι μικρομεσαίες ομάδες. Οι ευθύνες είναι τεράστιες που έχουν οι τέσσερις μεγάλοι. Πόσα χρόνια έχει να πάρει χορηγία η Σούπερ Λίγκα; Η ασυνεννοησία των μεγάλων φταίει. Από το κακό προϊόν την πληρώνουν πρώτα απ' όλα οι ίδιοι».

    Χαρακτήρισε δίκαιη την πρόταση της ΠΑΕ ΑΕΚ να μοιραστεί το 40% των εσόδων του Champions League στις μικρομεσαίες ομάδες, για την οποία υπογράμμισε ότι «είναι η ελάχιστη εξιλέωση για το πού έχουν καταντήσει το ποδόσφαιρο οι μεγάλοι όλα αυτά τα χρόνια», ενώ, αναφερόμενος στο πώς ξεκίνησε η Super League και το πώς είναι τώρα, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βλέπαμε τη Σούπερ Λίγκα σε αυτό το σημείο. Τότε ήμασταν όλοι μαζί, όταν την ξεκινούσαμε. Τα 3-4 πρώτα χρόνια ήταν από καλά ως πολύ καλά. Οι τέσσερις μεγάλοι άρχισαν πάλι να βλέπει ο καθένας από τη σκοπιά του διαφορετικά το ποδόσφαιρο και σιγά-σιγά απαξιώθηκε το προϊόν. Έχουμε φτάσει σε αυτό τον πάτο. Πιο πάτος δεν γίνεται».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2016 - 11:32:48 UTC