Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Επιδείνωση στο προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Αλ.Τσίπρας:Κοινό προοδευτικό μέτωπο για αλλαγή πορείας της Ευρώπης
  • [03] Η Ευρώπη δεν βοήθησε όσο έπρεπε, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γουέι Γουέι
  • [04] Ρωσία: Σφυροκόπημα κουρδικών θέσεων από την Τουρκία, στη Συρία
  • [05] Κρούσμα ηπατίτιδας Α, στην Ειδομένη

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Επιδείνωση στο προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Επιδείνωση της κατάστασης σε όλα τα ζητήματα, σχετικά με το προσφυγικό, αναμένει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ο κ. Κουτσούμπας επέρριψε ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ «που είναι στον αντίποδα των αρνητικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής».

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση -έστω και παρασκηνιακά- επιχειρεί να συνδέσει την αξιολόγηση με το προσφυγικό, είπε ότι αυτή η κυβέρνηση άλλα λέει δημόσια και άλλα πράττει πίσω από κλειστές πόρτες με τους εταίρους της, προσέθεσε ότι πέραν του παρασκηνίου, στο προσκήνιο βρίσκονται προτάσεις-λαιμητόμος της ίδιας της κυβέρνησης και επισήμανε ότι «η όποια σύνδεση της αξιολόγησης με το προσφυγικό στην ουσία θα αφορά νέα παζάρια της κυβέρνησης με τους εταίρους της στην ΕΕ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα ούτε για τον ελληνικό λαό ούτε για τους πρόσφυγες».

    [02] Αλ.Τσίπρας:Κοινό προοδευτικό μέτωπο για αλλαγή πορείας της Ευρώπης

    «Η εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα αφορά τόσο το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης όσο και το μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι. «Για αυτό και η πρόκληση να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις δυο παράλληλες κρίσεις στην Ελλάδα, την οικονομική και την προσφυγική, δε θα αποτελεί επιτυχία μόνο για την Ελλάδα, αλλά επιτυχία της Ευρώπης, την οποία θα πιστωθούν κατά κύριο λόγο οι προοδευτικές δυνάμεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του.

    «Η Ευρώπη είναι σήμερα στις συμπληγάδες της λιτότητας και της προσφυγικής κρίσης. Η λιτότητα διαμόρφωσε το γόνιμο έδαφος για την Ακροδεξιά», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πορείας στην Ευρώπη αλλά και την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού προοδευτικού μετώπου που θα διεκδικήσει την αλλαγή αυτή.

    «Πρέπει να σπάσουμε την ηγεμονία των ακροδεξιών ιδεών στην προσφυγική κρίση. Αυτό είναι το πρόβλημα με το προσφυγικό», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από Τουρκία, αν και δύσκολη, πρέπει να εφαρμοστεί. «Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο πρόσφυγας που έχει διακινδυνεύσει τη ζωή του στις βόμβες και στο Αιγαίο, με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βρει τρόπους να περνάει στην Ευρώπη», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως κάποιοι επιμένουν να ζητάνε από την Ελλάδα εν όψει της πρώτης αξιολόγησης, περισσότερα από όσα προβλέπει η Συμφωνία. «Ξεκαθαρίζω ότι η Ελλάδα δε θα κάνει τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από όσα προβλέπει η συμφωνία του Ιούλη», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως το χειρότερο για την Ευρώπη είναι να συνεχιστεί η ανοχή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα. «Είναι απαραίτητο οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, σε ένα Σύμφωνο αλληλεγγύης με στόχο την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή μέσα στα πλαίσια ισορροπημένων προϋπολογισμών, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «η κοινωνική Ευρώπη δεν είναι διεκδίκηση, είναι ανάγκη».

    «Χρειαζόμαστε κοινά δημοσιονομικά εργαλεία αλλά και κοινούς φορολογικούς κανόνες. Τραπεζική ένωση αλλά και πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, γιατί διαφορετικά θα συνεχίζεται η μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου, σε αυτές του Βορρά», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους, άρα και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο ιδίως για τις χώρες του Νότου, που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας, - καθώς δε γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, στα οποία μάλιστα να μη λαμβάνονται υπόψηκοινωνικοί δείκτες, όπως αυτός της υψηλής ανεργίας».

    [03] Η Ευρώπη δεν βοήθησε όσο έπρεπε, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γουέι Γουέι

    Στη γέφυρα που οδηγεί από την εθνική οδό προς την Ειδομένη, οι άνθρωποι που περπατούν φορτωμένοι με πράγματα είναι συνήθως πρόσφυγες. Σήμερα το πρωί, στα "βήματα" των προσφύγων περπάτησε ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός Άι Γουέι Γουέι, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στο μικρό αυτό ακριτικό χωριό, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει στρέψει πάνω του τα βλέμματα του πλανήτη.

    «Η Ειδομένη δεν έχει τύχει της προσοχής και της βοήθειας που χρειάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να το χειριστεί όλο αυτό μόνη της», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κινέζος εικαστικός, ο οποίος βρίσκεται στην Ειδομένη, με αφορμή ντοκιμαντέρ που γυρίζει σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

    «Βρισκόμαστε εδώ σε μια κατάσταση, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν πάψει να υπάρχουν», λέει και εξηγεί πως «ζούμε μία ιστορική στιγμή, κι εμείς είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε όλο αυτό τον ανθρώπινο αγώνα και να τον προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο».

    [04] Ρωσία: Σφυροκόπημα κουρδικών θέσεων από την Τουρκία, στη Συρία

    To σφυροκόπημα των κουρδικών θέσεων στη Συρία από την Τουρκία συνεχίζεται, κατήγγειλε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    «Το σφυροκόπημα της συριακής επικράτειας από την Τουρκία συνεχίζεται. Το ρωσικό κέντρο συμφιλίωσης έχει λάβει πληροφορίες από κατοίκους της επαρχίας του Χαλεπίου σχετικά με πλήγματα του πυροβολικού εναντίον θέσεων των κουρδικών μονάδων κοντά στην περιοχή Αντ Ντάνα» επισημαίνεται σε ένα ενημερωτικό δελτίο.

    Επιπλέον, αναφέρεται ότι καταγράφηκαν 10 παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Συρία τις τελευταίες 24 ώρες.

    «Η εκεχειρία σε γενικές γραμμές τηρείται. Την ίδια ώρα, 10 παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες (Δαμασκός- 6, Χαλέπι- 3, Χάμα- 1)», σύμφωνα με το δελτίο του Ρωσικού κέντρου για τη συμφιλίωση στη Συρία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    [05] Κρούσμα ηπατίτιδας Α, στην Ειδομένη

    Κρούσμα ηπατίτιδας Α εντόπισε χτες το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, το οποίο αντιμετώπισε άμεσα το περιστατικό και μετέφερε τον ασθενή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

    Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

    Διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες

    «Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει». Με τη φράση αυτή οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας. «Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.

    Διαβάστε επίσης: Στους 41.464 οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2016 - 17:32:28 UTC