Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις από ενδιαφερόμενους και κόμματα
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση
  • [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο
  • [04] Στους 8.281 έφτασε ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [05] Καρναβάλι με βενετσιάνικο χρώμα στο Ναύπλιο
  • [06] Φθηνότερο κατά 2,4% το φετινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
  • [07] Αγνωστοι έριξαν μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΗΠΑ: Ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ και την Ουάσινγκτον
  • [09] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού
  • [10] Επίθεση αγνώστων στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι
  • [11] Οι διακινητές στην Τουρκία συνεχίζουν να θησαυρίζουν από τους πρόσφυγες
  • [12] Εκλογές - βαρόμετρο για τη Μέρκελ, σε τρία γερμανικά κρατίδια

  • [01] Ν. Παππάς για τηλεοπτικές άδειες: Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις από ενδιαφερόμενους και κόμματα

    Θέμα διεύρυνσης της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ θέτει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews. Ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση, ενώ αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, δηλώνει «ανοιχτός» σε προτάσεις.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί απαραίτητη τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προς ποια κατεύθυνση, ο κ. Παππάς σημειώνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχήσει την κοινωνική δυναμική του κυρίαρχου πολιτικού κόμματος στα αριστερά του πολιτικού φάσματος με την οργανωμένη του βάση. Άρα ναι. Χρειάζεται γενναίο άνοιγμα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στον απλό κόσμο που μας πιστεύει και μας παρακολουθεί. Αν δεν το τολμήσουμε θα είμαστε κατώτεροι της ιστορικής περίστασης». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δε, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή πολύς κόσμος που αυτοτοποθετείται στην Κεντροαριστερά ή στη Σοσιαλδημοκρατία «ακουμπά στον ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύεται την ιστορική Αριστερά και το πρόγραμμά της»

    Σε ερώτηση σχετικά με διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απαντά πως «η κυβέρνηση βαδίζει στη βάση της συμπαγούς σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (...) Οι σημερινές μας δυνάμεις επαρκούν απόλυτα για να τα καταφέρουμε. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι θεμιτός, συνεχής και εφικτός».

    Ο ίδιος απορρίπτει τα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής, ωστόσο σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεννόηση για εθνικά θέματα, «η απομείωση του χρέους ασφαλώς και είναι τέτοιο», και επιδίωξη της κυβέρνησης να πάει στην Ευρώπη με κοινή γραμμή που να ενισχύει την εθνική προσπάθεια.

    Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη «μέρος του παλιού κατεστημένου και ακραία νεοφιλελεύθερο», ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η απαίτηση να μπει η ΝΔ στην κυβέρνηση από ένα κόμμα που θέλει να χαρακτηρίζεται κεντροαριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό προκαλεί απορία στον κόσμο που το παρακολουθεί». Ασκεί κριτική στον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας ότι έχει εγκαταλείψει οποιαδήποτε αναφορά στην Κεντροαριστερά και έχει υιοθετήσει μια ακραία ρητορική ενάντια στην κυβέρνηση, καθώς και στον Βασίλη Λεβέντη σημειώνοντας ότι «πνίγεται στην αναξιοπιστία και το γνωστό από παλιά ύφος του. Στο δε θέμα της αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών συμπεριφέρεται αχαρακτήριστα».

    Τέλος, ερωτώμενος για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφέρει ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Ακολούθως θα ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις και θα δημοσιευθεί η προκήρυξη του ανοιχτούν διεθνούς διαγωνισμού», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος ?γύρω στον ενάμιση μήνα- για την κατάθεση των φακέλων και τονίζει: «Δηλώνω από τώρα ότι είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις από ενδιαφερόμενους και κόμματα για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού και τις προϋποθέσεις, πάντα βεβαίως τηρώντας τη νομιμότητα».

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: Σκληρή αλλά όχι αγεφύρωτη η διαπραγμάτευση

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, το Σάββατο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός, εξερχόμενος από τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκαν θέματα της αρχιτεκτονικής μεταρρύθμισης, δηλαδή ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη.

    «Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

    Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

    [03] Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, για το δημοσιονομικό πλαίσιο

    Σήμερα θα πραγματοποιηθείη προγραμματισμένη για χθες συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, για το δημοσιονομικό πλαίσιο.Η συνάντηση ορίστηκε γιατις 14:00,όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

    Σημειώνεται πως τοζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Παρασκευή.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.

    Συνάντηση Σταθάκη-θεσμών για τα «κόκκινα δάνεια»

    Έως την ερχόμενη Τρίτη, θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών μία σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων που αφορούν στο φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν ποια από τα "κόκκινα" δανείων θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα, θα ξανασυζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο νέο ραντεβού τους που έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη.

    Συγκεκριμένα, εξερχόμενος από τησυνάντηση της Παρασκευής με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος.

    Θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα. Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία.

    Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας».

    Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι τα όρια που ανέφερε για τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων είναι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματικών δανείων τα 250.000 ευρώ και για τα καταναλωτικά δάνεια με όριο είναι τα 20.000 ευρώ.

    [04] Στους 8.281 έφτασε ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Στους 8.281 έφτασε ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συνολικά, σήμερα στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο βρισκόταν περίπου 1.000 περισσότεροι από χθες (7.212 ήταν χθες) πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν 2.632 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη Λέσβο.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Κυριακή στις 9.00 το πρωί ήταν 5.310. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε τους 1.370.Στη Χίο χθες και μέχρι τις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 974 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.561 άτομα.Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 288 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 410 άτομα.

    [05] Καρναβάλι με βενετσιάνικο χρώμα στο Ναύπλιο

    Εντυπωσιάζει και φέτος το Αναπλιώτικο καρναβάλι, όπου η τρέλα και η φαντασία κυριάρχησαν, σε βενετσιάνικο, όμως, ύφος και στυλ.Χθες Σάββατο, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, από νωρίς ομάδες θεάτρου δρόμου και καρναβαλιστές καλωσόρισαν ντόπιους κι επισκέπτες στο Βενετσιάνικο Ναύπλιο με τη θεατρική ομάδα «Προσκήνιο».

    Συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και διασχίζοντας τον Μεγάλο Δρόμο, την Αμαλίας, την Σταϊκοπούλου και την Μπουμπουλίνας, έφτασαν στις εισόδους της πλατείας Συντάγματος, όπου τη σκυτάλη πήρε η Πειραματική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου, ταξιδεύοντας όλο τον κόσμο σ' ένα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας. Όλη η πλατεία μετατράπηκε σε μια τεράστια σάλα χορού και χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι χόρεψαν σε ρυθμούς ταραντέλας.

    Το Βενετσιάνικο καρναβάλι του Ναυπλίου, που διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και Τουρισμού και οι Φίλοι του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, συνεχίζεται σήμερα το πρωί στο Τριανόν με παιδική γιορτή.

    Το απόγευμα θα ακολουθήσει η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και θα ολοκληρωθεί το βράδυ σε ξέφρενους Διονυσιακούς ρυθμούς με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι και συναυλία από νεανικά σχήματα.

    [06] Φθηνότερο κατά 2,4% το φετινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

    Κυριακή σήμερα, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία, κατά το έθιμο που επιβάλλει η ψαραγορά, να ανοίγει κατά τις 10.00 η ώρα το βράδυ και να μένει ανοιχτή συνεχώς ως το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας, για να προμηθευτούν οι καταναλωτές θαλασσινά και σαρακοστιανά για τα κούλουμα.

    Αύριο, Καθαρά Δευτέρα οι φούρνοι θα είναι ανοικτοί για την παραδοσιακή λαγάνα, ενώ και οι λαϊκές θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Τιμές

    Φθηνότερο κατά 2,4% θα είναι φέτος το συνολικό κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, φέτος οι καταναλωτές θα δαπανήσουν 77,9 ευρώ για να αγοράσουν τα παραδοσιακά νηστήσιμα είδη από 79,8 ευρώ πέρσι.

    Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά, ενώ ακριβότερα κοστίζουν φέτος ο ταραμάς και η λαγάνα. Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

    Ειδικότερα από τις δειγματοληπτικές έρευνες στις ιχθυαγορές, προκύπτει μεσοσταθμική πτωτική πορεία των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, της τάξεως του 2,7%.

    Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το Σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

    Συγκεκριμένα τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνται από 8 έως 18 ευρώ το κιλό, δηλαδή στην ίδια τιμή με πέρυσι, ενώ τα κατεψυγμένα καλαμάρια πωλούνται από 4 εώς 7 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 8,3%. Το φρέσκο χταπόδι θα το βρείτε από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ το κιλό, 6,3% φθηνότερα από πέρσι. Οι τιμές για τα μύδια κυμαίνονται από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό, όπως και πέρσι, και για κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ το κιλό, και είναι κατά 3,4% χαμηλότερες από πέρσι.

    Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα, με την τιμή του φθηνού τάραμα να κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 8,2%, και της λαγάνας από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, και είναι ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι.

    [07] Αγνωστοι έριξαν μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Αγνωστοι έριξαν πέντε βόμβες μολότοφ, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Διδότου, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    Η αστυνομία αναζητεί τους δράστες.

    [08] ΗΠΑ: Ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ και την Ουάσινγκτον

    Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ έχασε χθες στις ρεπουμπλικανικές συνελεύσεις (caucus) στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ και στην ομοσπονδικαή πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, αλλά εξακολουθεί να παραμένει πρώτος στην κούρσα για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Στο Ουαϊόμινγκ, ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ προηγείται με εννέα από τους 12 εκλέκτορες που επρόκειτο να αναδειχθούν σε αυτή τη δυτική πολιτεία, με περίπου το 66% των ψήφων, αφήνοντας πίσω τον γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο (19,5%) και τον Ντόναλντ Τραμπ (7,2%).Στην Ουάσινγκτον, τον πολιτικό μικρόκοσμο που υποστηρίζει περισσότερο τους Δημοκρατικούς από τους Ρεπουμπλικάνους στις εθνικές εκλογές, ο Ρούμπιο επικράτησε του Τζον Κέισικ με 37,3% έναντι 35,5% που έλαβε ο κυβερνήτης του Οχάιο, ενώ ο Τραμπ είναι στην τρίτη θέση με 13,8%.

    [09] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού

    Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού, με την μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 14:00 και την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί στις 21:00, στο παλιό λιμάνι.

    Οι χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στην Πάτρα, παρακολούθησαν χθες το βράδυ τη νυκτερινή ποδαράτη παρέλαση, διασκέδασαν σε καρναβαλικούς ρυθμούς και σήμερα περιμένουν να δουν από κοντά τα σατιρικά άρματα του καρναβαλικού εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων, καθώς και τις ευφάνταστες στολές και κατασκευές των 30.000 καρναβαλιστών.

    Την παρέλαση θα ανοίξει η μπάντα του Δήμου και θα την ακολουθεί ο βασιλιάς καρνάβαλος.

    Ο φετινός βασιλιάς καρνάβαλος είναι μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, σε πλήρη και διαρκή κίνηση.

    Ειδικότερα πρόκειται για ένα πλουτοκράτη, με ημίψηλο και πούρο, που στο ένα του χέρι κρατά ένα βιβλίο, τα μνημόνια 1 και 2 και στο άλλο το μνημόνιο 3, καθώς και ένα ακόμη μνημόνιο με ερωτηματικό.

    Τον βασιλιά καρνάβαλο θα συνοδεύει το καλλιτεχνικό και πολύχρωμο άρμα της βασίλισσας που είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο.

    Στην συνέχεια θα παρελάσουν τα άρματα με τους τίτλους, «Ψωνίσαμε» και «Σύμφωνο πολιτικής Συμβίωσης», όπου κυριαρχούν οι φιγούρες του πρωθυπουργού και του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Ακόμη θα παρελάσουν τα άρματα από το καρναβάλι των μικρών, «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος», «Ο Γάτος στη Σκεπή», «Πειρατικό Καράβι», «Το Τρενάκι», «Το Κάστρο», «Δεντράκια και Μανιτάρια» και το Μουσικό Άρμα.

    Θα ακολουθήσουν οι 30.000 καρναβαλιστές, όπου με το κέφι τους και τη ζωντάνια τους αναμένεται να παρασύρουν τους θεατές σε έντονους καρναβαλικούς ρυθμούς. Παράλληλα οι πολύχρωμες και ευρηματικές στολές τους, καθώς και οι σατιρικές κατασκευές τους, αναμένεται να συνθέσουν ένα μεγάλο και ξεχωριστό καρναβαλικό σκηνικό.

    Η παρέλαση της Κυριακής θα ολοκληρωθεί με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου και τους πέντε συλλόγους των σοκολατοριχτών, «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατομαχίες» και «Σοκολατοπαίκτες», οι οποίοι τηρούν πιστά παραδοσιακό έθιμο.

    Στις 9:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στον μόλο της Αγίου Νικολάου η τελετή λήξης του πατρινού καρναβαλιού. Εκεί η παρουσιάστρια της τελετής λήξης, η δημοσιογράφος Νατάσσα Τραγουστή, θα υποδεχθεί τους χιλιάδες καρναβαλιστές και τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος θα κηρύξει τη λήξη του καρναβαλιού.

    Αμέσως μετά θα παραδοθεί στην πυρά ο βασιλιάς καρνάβαλος, ενώ τα πυροτεχνήματα αναμένεται να δώσουν λάμψη και χρώματα στην καρναβαλική νύχτα.

    Θα ακολουθήσει δίωρη συναυλία με το συγκρότημα Passepartout και την τετραμελή ελληνική μπάντα Alcatrash.

    [10] Επίθεση αγνώστων στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι

    Νέα επίθεση από αγνώστους σε σταθμό μετρό, μετά από αυτή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στον Κεραμεικό, σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ, στο Μοναστηράκι αυτή τη φορά.

    Ειδικότερα, περίπου 20 άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κρατώντας βαριοπούλες, έσπασαν μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ακυρωτικά και τζαμαρίες, ενώ έγραψαν διάφορα συνθήματα στους τοίχους με σπρέι. Αμέσως μετά τράπηκαν σε φυγή.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [11] Οι διακινητές στην Τουρκία συνεχίζουν να θησαυρίζουν από τους πρόσφυγες

    Δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συνωστίζονται στη τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, ψάχνοντας τρόπο αγωνιωδώς να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Επίσημα, γράφει σήμερα Κυριακή η Χουριέτ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων σε όλη την Τουρκία ανέρχεται στα 2.587.000 και μαζί με τους Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς ο αριθμός αυτός φτάνει τα τρία εκατομμύρια.

    Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι, λοιπόν, οι Σύροι, που συνωστίζονται στα παλιά σπίτια της συνοικίας του Μπασμανέ. Πολλοί και οι μετανάστες, Αφγανοί και Πακιστανοί οι περισσότεροι, που ζουν στα παράλια του Τσεσμέ, αυτοί σε παλιά εγκαταλειμμένα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχεία.

    Όλοι τους περιμένουν τη στιγμή που ο μεταφορέας θα τους ανάψει το πράσινο φως της μετακίνησής τους στα ελληνικά νησιά. Όλοι ξέρουν πως μετά το πέρασμα ο δρόμος για τη Γερμανία είναι ανοικτός. Κι η Γερμανία για αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτι σαν τον παράδεισο των μουσουλμάνων με τα ουρί. Παράδεισος με επίδομα 1.000 ευρώ ο καθένας, ακόμα και για κάθε νεογέννητο παιδί... Και... σπίτι δωρεάν, και άλλα πολλά που έντεχνα οι μεταφορείς τούς λένε πως θα βρουν αμέσως μετά το πέρασμα, σε μια διαδικασία λίγων μόλις ημερών μέχρι να πάνε στη Γερμανία. Μια μέρα στη Χίο ή στη Μυτιλήνη, άλλο λίγο, μια δυο μέρες στην Αθήνα και μετά πέρασμα με τραίνο στη Γερμανία...

    Σαν τους δείχνεις στο κινητό φωτογραφίες από την κατάσταση στην Ελλάδα ή στην Ειδομένη απαντάνε πως όχι δεν είναι έτσι. Σε βλέπουν και περίεργα. Αυτούς, ο άνθρωπος τους, ο μεταφορέας που εμπιστεύονται και είναι εξαρτημένοι από αυτόν, τους είπε πως όλα είναι εύκολα μετά το ταξίδι. Εξάλλου τόσα λεφτά έχουν δώσει ήδη...

    Ο μεταφορέας των προσφύγων, Τούρκος ή ομοεθνής τους που συνεργάζεται με τους αόρατους μεγαλοδουλεμπόρους, είναι κάτι ανάμεσα στον προ 30 ετών πλασιέ βιβλίων και το «βαποράκι» ναρκωτικών. Από σπίτι σε σπίτι, από μαγαζί σε μαγαζί, από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο κι από αλάνα σε αλάνα. Κάθε μέρα περνάν «πουλώντας» ταξίδια στη γη της επαγγελίας. Για πολλούς έχουν ανοίξει και καρτέλα. Πληρώνονται έναντι των ταξιδιών τους σε δόσεις. Πέντε-δέκα ευρώ την εβδομάδα μέχρι να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό.

    Οι παλιές μέρες με τους Σύρους, κυρίως, πρόσφυγες με τα πολλά λεφτά είναι παρελθόν. Στην πλειοψπλειονότητά τους οι άνθρωποι που περιμένουν να περάσουν είναι φτωχοί φυγάδες του πολέμου ή της ανέχειας. Άνθρωποι που θέλουν απλά να ζήσουν καλύτερα.

    Δουλεύουν, οι περισσότεροι μαζεύουν χαρτί και μέταλλο από τα σκουπίδια και τα πουλάν σε εταιρείες ανακύκλωσης. Κι ότι κερδίζουν το ακουμπάνε στον μεταφορέα.

    Εξαρτημένοι από τον μεταφορέα δεν μπορούν και δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το όνειρο τους σταματά σε έναν λασπότοπο στην Ειδομένη, στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

    Η ιεραρχία σήμερα

    Στην κορυφή του κυκλώματος της διακίνησης ανθρώπων προς την Ελλάδα, σήμερα και μετά τις αλλαγές που επήλθαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και τα υπέρογκα κέρδη που κάποιοι εξασφάλισαν και που υπολογίζονται σε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, είναι οι κορυφαίοι της τουρκικής μαφίας. «Αν η τουρκική κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνουμε τη δουλειά που κάνουμε εμείς δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε στην Ελλάδα ούτε μύγα», είχε πει ένας από αυτούς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα άλλο ταξίδι στην τουρκική μεγαλούπολη της Σμύρνης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους επικεφαλής, κάνουν αυτή τη δουλειά πάνω από 20 χρόνια.

    Στην άλλη άκρη του δικτύου είναι οι τοπικοί παράγοντες. Αυτοί που διαθέτουν χώρους- ασφαλή περάσματα απ? όπου και ξεκινούν οι βάρκες. Είναι υπεύθυνοι να διατηρούν το πέρασμα καθαρό και ασφαλές και να εξασφαλίζουν είτε την εκπαίδευση κάποιου από τους μεταφερόμενους στον χειρισμό της βάρκας, είτε την εξασφάλιση κάποιου που έναντι καλού μεροκάματου θα μεταφέρει τη βάρκα στο νησί και θα επιστρέψει στη συνέχεια στη βάση.

    Στο ενδιάμεσο των κορυφαίων και των τοπικών παραγόντων οι «ντίλερς» που μαζεύουν πελατεία και οι «μπάνκερς» οι οποίοι εισπράττουν τα κόμιστρα. Αυτοί και πληρώνουν όσους έχουν λαμβάνειν. Περίπου το 15-20% πληρώνεται σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες στη μεταφορά, ενώ το υπόλοιπο ποσό το παραλαμβάνει ο κορυφαίος του κυκλώματος. Αυτός πληρώνει και τους «μπανκερς». Περίπου 10 με 30 ευρώ για κάθε είσπραξη.

    Και οι τιμές

    Χαμηλές πλέον είναι οι τιμές για όσους περνάνε στα ελληνικά νησιά. Χαμηλές σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015. Το πέρασμα με πλαστική βάρκα κοστίζει 300 με 350 ευρώ ο ενήλικας και 150 με 200 ευρώ το παιδί.

    Για τους ελάχιστους έχοντες βέβαια υπάρχουν και οι VIP μεταφορές. Μεταφορά από ξηράς με πλαστά έγραφα κοστίζει περί τα 1.800 ευρώ. Αντίστοιχη μεταφορά με αεροπλάνο φτάνει και τα 10.000 ευρώ. Στα μισά, 5.000 ευρώ πέφτει η τιμή για μεταφορά με εμπορικό πλοίο. Η ίδια τιμή ισχύει και για μεταφορά στα νησιά με ταχύπλοο ή ιστιοφόρο. Τέλος VIP μεταφορά με jet ski είναι στα 8.000 ευρώ με οδηγό και στα 15.000 ευρώ χωρίς οδηγό- μιας και στο jet ski θα κατασχεθεί.

    [12] Εκλογές - βαρόμετρο για τη Μέρκελ, σε τρία γερμανικά κρατίδια

    Περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τρεις περιφερειακές εκλογές σε μια χώρα που ταλανίζεται από τις αμφιβολίες για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, εκλογές που μπορεί να καταβαραθρώσουν το στρατόπεδο της Μέρκελ και να αναδείξουν στα ύψη τη λαϊκιστική δεξιά.Για τις εκλογές αυτές που αποτελούν ένα τεστ δεκαοκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές απόψε μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας και το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στα περιφερειακά κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης (νοτιοδυτικό), Ρηνανίας-Παλατινάτου (δυτικό και Σαξονίας-Άνχαλτ (ανατολικό).

    Για να αποτρέψει μια οδυνηρή αποτυχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η Μέρκελ δεν σταμάτησε να πηγαίνει στα περιφερειακά κρατίδια, πολλαπλασιάζοντας τις εκλογικές συγκεντρώσεις, κυρίως στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο των συντηρητικών όπου όμως το αποτέλεσμα δείχνει αμφίρροπο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου η CDU δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

    Και χθες, η καγκελάριος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δημόσιας παρέμβασης στην προσφυγική κρίση που απειλεί το βάθρο της για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που είναι στην εξουσία. Η Μέρκελ επέμεινε στο "δικαίωμα" ένταξης των προσφύγων, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπεσχημένες ευρωπαϊκές λύσεις εδώ και μήνες θα μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που αρχίζουν μια επικίνδυνη οδύσσεια για τη βόρεια Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2016 - 10:32:36 UTC