Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλυπητήρια επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αχμέτ Νταβούτογλου
  • [02] Ι. Στουρνάρας: Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος
  • [03] Κούλουμα μετ' εμποδίων λόγω καιρού
  • [04] Περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν, το τελευταίο 24ωρό, στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου
  • [05] Στους 3.680 οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά
  • [06] Ληστεία σε βενζινάδικο, στη Νέα Ιωνία
  • [07] Τουρκικά μαχητικά σφυροκοπούν βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ
  • [08] Περισσότεροι από 270.000 οι νεκροί του πολέμου στη Συρία
  • [09] Μαζικές διαδηλώσεις κατά της Προέδρου της Βραζιλίας
  • [10] ΠΓΔΜ: Τρεις νεκροί, πιθανότατα πρόσφυγες, σε χείμαρρο στη Γευγελή
  • [11] Μικροπροβήματα στα δρομολόγια των πλοίων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα
  • [12] Στους 37 οι νεκροί από την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας

  • [01] Συλλυπητήρια επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αχμέτ Νταβούτογλου

    Συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Άγκυρας.Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών, και στον τουρκικό λαό που πενθεί.

    Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο twitter ο κ.Μητσότακης αναφέρει: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία. Βιώνουμε πρωτοφανή γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας».

    [02] Ι. Στουρνάρας: Στις 15 Απριλίου πιθανόν να ξεκινήσει η συζήτηση για τo χρέος

    H συζήτηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουνάρας.

    Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 oreανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει η σχετική πιθανότητα, καθώς όπως ανέφερε «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εταίρους, θα υπάρξει συμφωνία, την οποία θα ακολουθήσει η καταβολή της δόσης από τον ESM, πράγμα που θα επιτρέψει την καταβολή των οφειλόμενων στην ΕΚΤ» (σσ περίπου 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο).

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να υλοποιηθούν, όχι επειδή το ζητούν οι πιστωτές, αλλά επειδή είναι απαραίτητες προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Επειδή χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποίο όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, πληρώνουν όσα οφείλουν».

    [03] Κούλουμα μετ' εμποδίων λόγω καιρού

    Ακυρώθηκαν λόγω της βροχόπτωσης οι μουσικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τον δήμο Αθηναίων, για τα Κούλουμα, στον λόφο του Φιλοπάππου.Κανονικά, πάντως, γίνεται η διανομή σαρακοστιανών εδεσμάτων από τους εργαζόμενους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου λόγω της προσέλευσης δεκάδων πολιτών από νωρίς το πρωί. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει ότι τα προϊόντα που θα περισσέψουν θα μεταφερθούν το μεσημέρι στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα.

    Επίσης, ο δήμος έχει προγραμματίσει εορταστικές εκδηλώσεις όπως:

    Στις 11.00 στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό - πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ., Παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.Την ίδια ώρα στην πλατεία Πηνελόπης Δέλτα - Ελληνορώσων, παραδοσιακά κούλουμα σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Ελληνορώσων και παραδοσιακοί χοροί από το Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Αρίων»

    Στις 12.00 στην πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Γαϊτάνι, γαϊτανάκι» με τραγούδια της Αποκριάς. Τραγουδούν: Κώστας Καντζιλιέρης και Μαρία Μανωλάκου

    Στις 20.00, στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά», μουσικοχορευτική παράσταση με μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο με τη σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη και τον ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα. Συμμετέχουν: Παύλος Μαρόπουλος (βαρύτονος), Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), Δημήτρης Χριστοδούλου (ακορντεόν), Φαίδων Χαλκιάς (φυσαρμόνικα). Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Μενούνος. Χορεύουν: Ισιδώρα Κοντοφρύου, Δήμητρα Παρτσανάκη και οι χορευτές της σχολής Bolero Dance School Academy. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπλωματάς.

    Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για τα Κούλουμα

    Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για τα Κούλουμα, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες ακύρωσαν το σημερινό προγραμματισμό για τη Φρεαττύδα.Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα από τις 11.00 το πρωί. Η Φιλαρμονική του δήμου θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από πολιτιστικούς συλλόγους του Πειραιά, με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι.

    [04] Περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν, το τελευταίο 24ωρό, στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

    Σημαντικά αυξημένος ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου. Συνολικά σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, βρισκόταν 9.259 άτομα, όταν χθες Κυριακή ήταν 8.281 και προχθές Σάββατο 7.212.

    Αυτό σημαίνει ότι άρχισαν να δοκιμάζονται σοβαρά οι δομές φιλοξενίας. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητιέται το άνοιγμα για φιλοξενία δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και της Συκαμνιά στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες σήμερα παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής απ'ό,τι όταν δημιουργήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

    Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρό στα νησιά βγήκαν 1.756 άτομα, για πρώτη φορά περισσότεροι στη Χίο απ? ό,τι στη Λέσβο.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Δευτέρα στις 9.00 το πρωί ήταν 5.696. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε τους 728. Περίπου 500 Πακιστανοί και Βορειοαφρικανοί μετανάστες παραμένουν στον χώρο έξω από το hot spot και δεν παρουσιάζονται για να καταγραφούν, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη σύλληψη και στη συνέχεια στη απέλαση τους. Διαμένουν δε, σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί από ΜΚΟ στον εξωτερικό χώρο του hot spot σε πραγματικά πολύ άσχημες συνθήκες.

    Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9.00 σήμερα το πρωί πιστοποιήθηκαν 777 άτομα. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3.006 άτομα, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που «σηκώνουν» οι υπάρχουσες δομές.

    Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 251 νεοεισερχόμενοι, ενώ στο νησί βρίσκονται 557 άτομα.

    [05] Στους 3.680 οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά

    Σε 3.680 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταλύσει σε επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα.Συγκεκριμένα στους επιβατικούς σταθμούς της πύλης Ε1 φιλοξενούνται 1.000 πρόσφυγες, της Ε2 1.200, της Ε3 300, της Ε6 30, της Ε7 250 και στην πέτρινη αποθήκη 900.

    Μέλη του Ερυθρού Σταυρού και εθελοντικές οργανώσεις αναμένεται το μεσημέρι να διανείμουν εκ νέου ξηρά τροφή, ενώ μέχρι στιγμής έχει προγραμματιστεί κάποια μεταφορά προσφύγων/μεταναστών σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.Αργά το βράδυ αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά δύο πλοία από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    [06] Ληστεία σε βενζινάδικο, στη Νέα Ιωνία

    Ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα σε πρατήριο υγρών καυσίμων, που βρίσκεται στη λεωφόρο Ηρακλείου, στη Νέα Ιωνία. Δύο άγνωστοι, με την απειλή όπλου και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ακινητοποίησαν τον υπάλληλο του πρατηρίου και αφού πήραν όσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο τράπηκαν σε φυγή.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [07] Τουρκικά μαχητικά σφυροκοπούν βάσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

    Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν σήμερα βάσεις του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες στο κέντρο της Άγκυρας, προκαλώντας τον θάνατο 36ανθρώπων και ενός εκ των δραστών της, ανακοίνωσε ο στρατός.

    Συνολικά 11 πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν θέσεις στην περιοχή Καντίλ, στα βουνά του βορειότερου άκρου του Ιράκ, όπου έχουν οχυρωθεί οι ηγέτες των ανταρτών του ΡΚΚ, διευκρίνισε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

    Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ, προκειμένου ο στρατός να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον κούρδων μαχητών στην περιοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

    [08] Περισσότεροι από 270.000 οι νεκροί του πολέμου στη Συρία

    Περισσότεροι από 270.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια χώρα ερειπωμένη: η εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

    Θύματα

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στη χώρα, έχει μετρήσει 271.138 νεκρούς. Ανάμεσά τους είναι 79.106 άμαχοι από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016.Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες αγνοούμενους, τους αντικαθεστωτικούς στις φυλακές του καθεστώτος και τα μέλη των δυνάμεων πιστών στον πρόεδρο Ασαντ που κρατούνται από τους αντάρτες και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

    Πρόσφυγες και μετανάστες

    Στη χώρα αυτή με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (στοιχεία 12ης Ιανουαρίου 2016).

    [09] Μαζικές διαδηλώσεις κατά της Προέδρου της Βραζιλίας

    Περί το 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσανμόνο στο Σάο Πάολο για να ζητήσουν την αποχώρηση της Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία, ανακοίνωσε η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας του Σάο Πάολο, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρη τη Βραζιλία κατά της Ντίλμα Ρουσέφ κινητοποίησαν τρία εκατομμύρια Βραζιλιάνους καθ΄όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

    Οι πολιτικοί της αντίπαλοι καταλογίζουν στη Ντίλμα Ρουσέφ την σοβαρή ύφεση που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας και σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται και προκάτοχος και μέντοράς της Λούλα ντα Σίλβα.Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν έχει την πρόθεση να παραιτηθεί.

    [10] ΠΓΔΜ: Τρεις νεκροί, πιθανότατα πρόσφυγες, σε χείμαρρο στη Γευγελή

    Τρεις άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σήμερα τα πρωί σε ένα χείμαρρο στην κωμόπολη Γευγελή.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, δύο άνδρες και μία γυναίκα, πνίγηκαν στα νερά του χειμάρρου. Άλλοι 23 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή.

    Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι τρεις πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, και άλλοι 23 που διασώθηκαν, είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στον χείμαρρο.

    Τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν σημειωθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα χείμαρροι και ποτάμια να έχουν ξεχειλίσει.

    Η ΠΓΔΜ, από την περασμένη Δευτέρα κρατά κλειστό το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και δεν επιτρέπει σε κανένα να εισέλθει στο έδαφος της.

    [11] Μικροπροβήματα στα δρομολόγια των πλοίων, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα

    Μικροπροβλήματα έχουν παρουσιαστεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, κυρίως στη βόρειαΕλλάδα, καθώς σε πολλές θαλάσσιες περιοχές πνέουν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια από Βόλο για Σποράδες, ενώ κλειστές είναι και οι γραμμές Καβάλα-Πρίνου και Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου.Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία

    [12] Στους 37 οι νεκροί από την επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας

    Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο αυξάνοντας σε 37 τον απολογισμό των θυμάτων από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο κέντρο της 'Αγκυρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου."Χάσαμε τρεις πολίτες μας στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται ο δράστης της επίθεσης.Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι 71 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο και μεταξύ αυτών 15 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Μια γυναίκα, μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), πιστεύεται ότι είναι ένας από τους δύο ύποπτους που πραγματοποίησαν τη χθεσινή επίθεση, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας."Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε και έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρχει και δεύτερος "καμικάζι".

    Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των κούρδων ανταρτών το 2013, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Η γυναίκα είχε γεννηθεί το 1992 και καταγόταν από την πόλη Καρς της ανατολικής Τουρκίας.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ, εξέφρασε αποτροπιασμό για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην 'Αγκυρα και καταδίκασε την τρομοκρατία απ' όπου κι αν προέρχεται. "Εκφράζουμε την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον τουρκικό λαό,στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη "βαθιά αλληλεγγύη" του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

    Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στην Άγκυρα μόλις πουγλίτωσε από την επίθεση. "Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων", είπε.

    Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, το παγιδευμένο όχημα εξερράγη στις 18.45' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε στάση λεωφορείου στην πολυσύχναστη πλατεία Κιζιλάι στην καρδιά της Άγκυρας, που είναι γεμάτη από καταστήματα και απ' όπου περνούν γραμμές λεωφορείων και μετρό.Αρκετά λεωφορεία και πολλά οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Δεν έγινε αμέσως ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει με την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 17 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, όχι μακριά από την πλατεία Κιζιλάι, που είχε στόχο οχήματα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.Μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), που έχει αποσχιστεί από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είχε αναλάβει την ευθύνη τρεις ημέρες μετά προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις, κυρίως εναντίον των τουρκικών τουριστικών σημείων.

    "Συγκεκριμένες πληροφορίες"

    Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχαν αποδώσει την επίθεση εκείνη στους αντάρτες της κουρδικής συριακής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) λέγοντας ότι έδρασαν με την υποστήριξη του PKK. Και οι δύο οργανώσεις είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

    Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.

    "Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

    Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε "επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας" και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. "Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή", τόνισε.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της την Παρασκευή για "πιθανή τρομοκρατική επίθεση" στην Άγκυρα στόχος της οποίας θα ήταν "υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και κτίρια" στη συνοικία όπου είχε σημειωθεί η επίθεση στις 17 Φεβρουαρίου.

    Απαγόρευση στο διαδίκτυο

    Χθες βράδυ, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.

    Από το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία είναι σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων, τέσσερις από τις οποίες αποδόθηκαν από τις αρχές στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Η πλέον πολύνεκρη μεταξύ αυτών ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που συγκεντρώνονταν για να υποστηρίξουν το κουρδικό ζήτημα μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, με αποτέλεσμα 103 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Στις 12 Ιανουαρίου, 12 γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στην τουριστική συνοικία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

    Η Άγκυρα που κατηγορείται εδώ και καιρό για επίδειξη επιείκειας απέναντι στις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις ανταρτών στον πόλεμο κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, εντάχθηκε το καλοκαίρι στον συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές και πολλαπλασίασε τις συλλήψεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης πυρήνων του ΙΚ στο έδαφός της.

    Η Τουρκία επίσης συγκλονίζεται από τον περασμένο Ιούλιο από την επανέναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ. Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

    Οι μάχες αυτές προκάλεσαν στην κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης με του PKK το φθινόπωρο του 2012, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί μια εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από το 1984.

    Διαβάστε επίσης: Συλλυπητήρια επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αχμέτ Νταβούτογλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2016 - 10:32:42 UTC