Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Κυρώσεις για τα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό
  • [02] Οι Έλληνες καταναλωτές δεν γνωρίζουν και δεν διεκδικούν τα δικαιώματά τους
  • [03] Κάλεσμα προς τους φορείς για συμμετοχή στη διαβούλευση επί του σ/ν για τις δημόσιες συμβάσεις
  • [04] Αποκλείει μία νέα συζήτηση για Grexit, ο επικεφαλής του Euro Working Group
  • [05] Χαρταετοί και Κούλουμα με τους πρόσφυγες στο Ελληνικό
  • [06] Νέο ναυάγιο με 8 αγνοούμενους πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή της Κω
  • [07] Στους 44.532 ανήλθαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια
  • [08] Εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ
  • [09] Πλήγμα, σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές
  • [10] "Xρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ"
  • [11] Βίντεο ΕΚ: Οι ευρωβουλευτές λένε "οχι" στις συμφωνίες με τις καπνοβιομηχανίες
  • [12] Ηχηρό μήνυμα του ΠτΔ προς τους εταίρους
  • [13] Μεγάλη ομάδα προφύγων κατευθύνεται σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [14] Κούλουμα μετ' εμποδίων λόγω καιρού

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Κυρώσεις για τα κράτη-μέλη που δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως προς εκείνα τα κράτη-μέλη που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος «βασική ελληνική επιδίωξη είναι η ευρωπαϊκή διαχείριση των ροών δια του επιμερισμού των βαρών, με την αποφυγή μονομερών ενεργειών κρατών-μελών που επιβαρύνουν ασύμμετρα τη χώρα μας ως κύρια χώρα πρώτης υποδοχής, στη βάση του σεβασμού του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, καθώς και της αλληλεγγύης και των αρχών του Ανθρωπισμού».

    Μάλιστα, παρατήρησε ότι «δυστυχώς, σ' αυτό αντιδρούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα που παραπέμπουν σε υποδόριες ρατσιστικές τάσεις». «Τούτο είναι εντελώς ξένο προς τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «γι' αυτό στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου 2016 αυτά τα κράτη-μέλη ή πρέπει να συμμορφωθούν αμέσως ή, σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να υποστούν τις επιβαλλόμενες κυρώσεις. Είναι αδιανόητο αυτά τα κράτη-μέλη να υπονομεύσουν τελικώς το όλο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

    Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Αρμενίας, ο κ. Παυλόπουλος τον συνεχάρη, γιατί η χώρα του ανέλαβε την ευθύνη να υποδεχτεί ικανό αριθμό προσφύγων από την Συρία, κυρίως αρμενικής καταγωγής.

    Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αναπτύσσει, με συνέπεια και καλή διάθεση, πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να εντάσσονται σ' ένα πλαίσιο καλής γειτονίας που θα διέπεται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Στους εν λόγω κανόνες συμπεριλαμβάνονται, εξ ορισμού, και όσοι είναι διατυπωμένοι σε Διεθνείς Συνθήκες που βρίσκονται ήδη σε ισχύ καθώς και οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Επιθυμώ να τονίσω ότι και η Τουρκία οφείλει, από πλευράς της, να συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαρκούς συνεννόησης μεταξύ των δύο κρατών. Ιδίως δε στο προσφυγικό ζήτημα να προσαρμοσθεί αμέσως στις αρχές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτο δείγμα γραφής την αποκήρυξη και καταδίκη των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, οι οποίοι διαπράττουν καθημερινώς αποτρόπαια εγκλήματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία που αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης του. «Υποστηρίζουμε, όμως, όχι την οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση που θα σέβεται το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο, η οποία, αυτονοήτως και μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την εκ μέρους της Τουρκίας αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Επιπλέον δε σύμφωνη και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής. Μια λύση η οποία θα θέσει οριστικό τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων», επισήμανε.

    Αναφερόμενος στις Ελληνοαρμενικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι «τους Έλληνες και τους Αρμενίους συνδέουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί φιλίας, οι οποίοι, πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες, σφυρηλατήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και αποτελούν σημείο αναφοράς ανάμεσα στους δύο λαούς».

    Είναι γνωστό- όπως είπε- ότι κατά τον 20ό αιώνα τα έθνη μας έζησαν μαρτυρικές στιγμές από κοινή αιτία, όπως προκύπτει από την ιστορία τόσο του αρμενικού λαού όσο και του ποντιακού ελληνισμού αλλά και του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Δεν λησμονούμε την Γενοκτονία του 1915. Είμαστε περήφανοι διότι η Ελλάδα υπήρξε από τις λίγες χώρες που παραχώρησαν άσυλο στους τότε διωκόμενους Αρμένιους, αλλά και από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την γενοκτονία του αρμενικού λαού, ενώ και το Αρμενικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων.

    «Επιθυμώ να τονίσω, στο σημείο αυτό, ότι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί αναγκαίο όρο για την διασφάλιση της συλλογικής αυτοσυνειδησίας της Ανθρωπότητας. Πρέπει να θυμόμαστε, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες και μπροστά στα βαριά σύννεφα που σωρεύονται στον παγκόσμιο ορίζοντα, τις χειρότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας -όπως είναι, για παράδειγμα, κυρίως οι γενοκτονίες- όχι για να καλλιεργούμε το μίσος και αισθήματα ρεβανσισμού εναντίον κρατών που τις διέπραξαν, αλλά για να μας θυμίζουν τη "σκοτεινή πλευρά" της Ιστορίας του Ανθρωπίνου Γένους, με σκοπό ν' αποφύγουμε στο μέλλον, ως Ανθρωπότητα, ανάλογες δραματικές εμπειρίες», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπογράμμισε την ευγνωμοσύνη του αρμενικού λαού προς τους Έλληνες για το καταφύγιο που προσέφεραν πριν από περίπου 100 χρόνια στους προγόνους τους και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αρμενία συνδέονται με μακραίωνη ιστορία και φιλία.

    [02] Οι Έλληνες καταναλωτές δεν γνωρίζουν και δεν διεκδικούν τα δικαιώματά τους

    «Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που, ενώ αντιμετώπισαν ένα μη αμελητέο πρόβλημα στις συναλλαγές τους, εντούτοις δεν επιδίωξαν την επίλυσή του». Αυτό επισήμανε η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου και με βάση τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τα θέματα προστασίας του καταναλωτή.

    Όπως δήλωσε η κ. Κοντογιάννη: «Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή συμπίπτει φέτος με μια μεγάλη πρόκληση: Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τα θέματα προστασίας του καταναλωτή, οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στην τελευταία θέση των 28 κρατών-μελών, τόσο ως προς τη γνώση των δικαιωμάτων τους, όσο και ως προς τη διεκδίκησή τους. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών που, ενώ αντιμετώπισαν ένα μη αμελητέο πρόβλημα στις συναλλαγές τους, εντούτοις δεν επιδίωξαν την επίλυσή του. Αυτό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο να μην εμπιστεύονται επαρκώς τους εμπόρους και τους παρόχους υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό ότι οι Έλληνες καταναλωτές καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 σε ό,τι αφορά το αίσθημα εμπιστοσύνης τους στους αντισυμβαλλομένους τους.

    Όλα αυτά τα στατιστικά ευρήματα μας οδηγούν στην εντατική προώθηση δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών με έμφαση στα σχολεία, ώστε να διαμορφώσουμε σήμερα τους υπεύθυνους καταναλωτές του αύριο. Εκτός από τους ανήλικους, ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για άλλες κατηγορίες πιο ευάλωτων σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές καταναλωτών, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, τα άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, ή καταναλωτές οι οποίοι συναλλάσσονται σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική τους, άτομα που ζουν σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές ή δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών».

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας εξέδωσαν ενημερωτικό φυλλάδιο με 10 βασικά δικαιώματα που κάθε καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας με κεντρικό τίτλο «Είσαι καταναλωτής; Έχεις δύναμη! Αρκεί να γνωρίζεις και να διεκδικείς».

    [03] Κάλεσμα προς τους φορείς για συμμετοχή στη διαβούλευση επί του σ/ν για τις δημόσιες συμβάσεις

    Να πάρουν μέρος στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου δημοσίων συμβάσεων καλεί όλους τους φορείς του τεχνικού κλάδου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός απευθύνεται στους τεχνικούς, επιστημονικούς, επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (ΤΕΕ, εργοληπτικές οργανώσεις, τεχνικούς και επιστημονικούς συλλόγους, ενώσεις και συλλογικότητες), όπως και το σύνολο του τεχνικού επιστημονικού κόσμου, ιδιώτες μηχανικούς και στελέχη των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών, και ζητά να συμμετάσχουν ενεργά και να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου.

    Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού έθεσαν από την Παρασκευή 11-3-2016 σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μέρος του νέου σχεδίου νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις για την προσαρμογή στην οδηγία 2014/24/ΕΕ, που αφορά στις διαδικασίες ανάθεσης, σύναψης και εκτέλεσης συμβάσεων έργων, μελετών, παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών και προμηθειών.

    Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου προς διαβούλευση είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypoian/?p=6339. Η διαβούλευση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου 2016.Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες το Μέρος ΙΙ (προσαρμογή στην Οδηγία 2014/25/ΕΕ) του παραπάνω νομοσχεδίου, και εν συνεχεία το Μέρος ΙΙΙ (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) και Μέρος ΙV (έννομη προστασία).

    [04] Αποκλείει μία νέα συζήτηση για Grexit, ο επικεφαλής του Euro Working Group

    «Αποκλείεται μία νέα συζήτηση για Grexit (έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια», τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα "Βίρτσαφτσμπλατ", ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ, ο οποίος αναμένει για τα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου, μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή "οι συνάδελφοι" βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.

    Είναι ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση αρκετά πιο φιλόδοξοι από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.

    Σύμφωνα με τον Τόμας Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

    Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Euro Working Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.

    [05] Χαρταετοί και Κούλουμα με τους πρόσφυγες στο Ελληνικό

    Παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα διοργάνωσαν η Κοινωνική Κουζίνα "Ο άλλος άνθρωπος", ο Σύλλογος Σενεγαλέζων στην Αθήνα και πλήθος αλληλέγγυων με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Ελληνικό, κι έτσι όλοι πήραν μια γεύση της Καθαράς Δευτέρας.

    Παράλληλα, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι χόρεψαν στους ρυθμούς αφρικανικού συγκροτήματος και τα παιδιά, με ζωγραφισμένα πρόσωπα και ντυμένα αποκριάτικα, έπαιζαν τριγύρω. Χαρταετοί σηκώθηκαν στο συννεφιασμένο ουρανό, ενώ ο κόσμος παρά το τσουχτερό κρύο και τον αέρα, περίμενε υπομονετικά να σερβιριστεί έξω από την αίθουσα αφίξεων του παλιού αεροδρομίου.

    Εντυπωσιακή παραμένει η συνεισφορά του κόσμου που συνεχώς φέρνει τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, παιχνίδια για τους πρόσφυγες. «Ο κόσμος έρχεται με διάφορα πράγματα και ενώ τους λέμε "αφήστε τα εδώ και θα τα τακτοποιήσουμε εμείς", θέλουν να κάτσουν και να βοηθήσουν, δεν φεύγουν», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αλληλέγγυα Μαίρη Ηλιάδη. Ο Τζακ, 24 χρονών από την Αγγλία, βρίσκεται εδώ και τρεις βδομάδες στην Ελλάδα με την ολλανδική οργάνωση "Μπόουτφλιχτελιγκ" (Bootvluchteling). Πρώτα στην πλατεία Βικτωρίας, μετά στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα στο Ελληνικό. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια προσφορά στη ζωή μου», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από γιαγιάδες που έρχονται και φέρνουν μια σακούλα από το παντοπωλείο, μέχρι επιχειρηματίες που προσφέρουν κούτες με τρόφιμα και χυμούς». «Είναι συγκλονιστικό και αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση», εξηγεί ο Τζακ.

    Είναι μια πολύχρωμη και χαρούμενη μέρα, στη μουντάδα που επιφύλαξε η κακοκαιρία, για την νέα κοινότητα που δημιουργείται στο παλιό αεροδρόμιο. Αρκετοί μεταφραστές διευκολύνουν την επικοινωνία ντόπιων και ξένων, ο Κώστας από τον "'Αλλο 'Ανθρωπο" τραγουδά Σαββόπουλο και πολλοί τον συνοδεύουν με παλαμάκια. Παραδίπλα, στην αφετηρία που σταθμεύουν τα λεωφορεία, ο οδηγός της γραμμής 155 για Άγιο Δημήτριο δίνει συγχαρητήρια σε ένα 6χρονο Αφγανάκι για το πόσο επιδέξια πετάει τον χαρταετό.

    [06] Νέο ναυάγιο με 8 αγνοούμενους πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή της Κω

    Έρευνες διεξάγονται στη θαλάσσια περιοχή της Κω από σκάφος του λιμενικού σώματος και ελικόπτερο super puma, για τον εντοπισμό 8 αγνοούμενων προσφύγων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λέμβος στην οποία επέβαιναν συνολικά 13 άτομα ανετράπη υπό αδιευκρίνιστη αιτία. Πέντε άτομα κατάφεραν να κολυμπήσουν και να βγουν σώοι στη στεριά.Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στο σκάφος επέβαιναν μικρά παιδιά.

    [07] Στους 44.532 ανήλθαν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια

    Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 44.532 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.042).

    Στα νησιά κατεγράφησαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ ως τις 8.00 το πρωί σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις.

    Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.

    Όσο αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ειδομένη συνεχίζουν να βρίσκονται 12.000 άνθρωποι, ενώ στο Χέρσο του Κιλκίς φιλοξενούνται 3.640, στο Πολύκαστρο 3.370 και στα Διαβατά 2.003.

    [08] Εκατοντάδες πρόσφυγες προσπαθούν να μπουν στην ΠΓΔΜ

    Κρατώντας ένα σχοινί προσπαθούν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, περίπου 500 πρόσφυγες που ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης αποφασισμένοι να φτάσουν στην ΠΓΔΜ, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

    Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

    Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

    Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν.

    Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι "εικονικά κλειστά" και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.

    Δαβάστε επίσης:

    ΠΓΔΜ: Αφγανοί πρόσφυγες, οι τρεις νεκροί, σε χείμαρρο στη Γευγελή

    [09] Πλήγμα, σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι χαμηλές επιδόσεις που κατέγραψε το κόμμα της στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής σηματοδοτούν μία δύσκολη στιγμή για τους Χριστιανοδημοκράτες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προωθεί μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενός θέματος που κυριάρχησε στις χθεσινές εκλογικές αναμετρήσεις.

    «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα για το CDU» είπε η Μέρκελ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση που είχε με αξιωματούχους από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών. «Χωρίς καμια αμφιβολία, διανύσαμε πολύ δρόμο προς την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο» πρόσθεσε η ίδια.

    [10] "Xρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ"

    H Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, ωστόσο εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ, δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία), πριν από τη συζήτηση στην ολομέλεια την τελευταία εβδομάδα στο Στρασβούργο, για την πρόοδο που επιτεύχθηκε το 2015. Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν και ψήφισαν την έκθεσή του στις 10 Μαρτίου.

    Τα τελευταία χρόνια οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και κοινούς κανόνες για το πώς θα αντιμετωπίζονται οι τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

    «Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων, που θα προσφέρει ευρωπαϊκή προστασία για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Αυτό θα πρέπει "να δώσει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ανώτατο όριο των 100.000 ευρώ", είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταλήξει σε νομοθετική πρόταση.

    Κατά τη γνώμη του δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη δημιουργία της ένωσης άλλα μέτρα για την μείωση του τραπεζικών κινδύνων. "Η ιδέα ότι πρέπει πρώτα να εφαρμόσουμε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε ενιαίο σύστημα για την εγγύηση των καταθέσεων δεν έχει βάση και είναι απαράδεκτη. Πρέπει στην πραγματικότητα αυτά να γίνουν παράλληλα", τόνισε.

    [11] Βίντεο ΕΚ: Οι ευρωβουλευτές λένε "οχι" στις συμφωνίες με τις καπνοβιομηχανίες

    [12] Ηχηρό μήνυμα του ΠτΔ προς τους εταίρους

    Ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν (Serzh Sargsyan) στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη διαχείρισης του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος υπό όρους Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης και τόνισε ότι το μήνυμα αυτό απευθύνεται κατά προτεραιότητα, στους εταίρους της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι οφείλουν -όπως είπε-, ιδίως κατά την Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου, να υπερασπισθούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τα ανθρωπιστικά του θεμέλια και να μην αφήσουν εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, εταίρους που διακατέχονται από φοβικά σύνδρομα -εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- να το υπονομεύσουν.

    Αναφερόμενος στην χθεσινή τρομοκρατική τραγωδία στην Άγκυρα, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον τουρκικό λαό, την οποία, όπως τόνισε, μετέφερε και στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι παρά τις όποιες διαφορές μας, στον ως το τέλος αγώνα κατά των αδίστακτων εγκληματιών τρομοκρατών είμαστε ειλικρινώς και ανεπιφυλάκτως αλληλέγγυοι.

    «Ακριβώς δε αυτή η τραγωδία και η συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό αποδεικνύει ότι όταν εμείς οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, επιμένουμε να υπενθυμίζουμε και τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, δεν το κάνουμε για λόγους αντεκδίκησης προς τον Τουρκικό λαό» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε: «Το κάνουμε μόνο για να θυμόμαστε στο διηνεκές και να μην επιτρέψουμε, στο παρόν και στο μέλλον, να διαπραχθούν τέτοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Είναι, λοιπόν, αυτές οι μνήμες και αυτά τα διδάγματα που μας ενώνουν και κατά των εγκληματιών τρομοκρατών της χθεσινής τραγωδίας στην Άγκυρα».

    Από την πλευρά, του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων και αλληλοκατανόηση Ελλάδος και Αρμενίας και συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο, ότι δεν πρέπει να θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε μίσος, «εμείς θυμόμαστε τις Γενοκτονίες για να εκφράσουμε καταρχήν ευγνωμοσύνη προς αυτούς που μας έτειναν χείρα βοηθείας και μπορέσαμε να αναγεννηθούμε, και αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να προλάβουμε και να εξαλείψουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον».

    [13] Μεγάλη ομάδα προφύγων κατευθύνεται σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Συνεχίζουν την απέλπιδα προσπάθεια να περάσει από κάποιο σημείο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας- ΠΓΔΜ, οι πρόσφυγες που έφυγαν νωρίτερα από την Ειδομένη.Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για περίπου 500 ανθρώπους που έφυγαν από τον καταυλισμό, φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους, αποφασισμένοι να βρουν κάποιο αφύλακτο σημείο για να μπουν στη γειτονική χώρα.

    Οι πρόσφυγες μπήκαν στο χωριό της Ειδομένης και συνέχισαν να περπατούν από αγροτικούς δρόμους, φτάνοντας μέχρι το χωριό Χαμηλό, απ΄ όπου συνεχίζουν την πορεία τους. Βρίσκονται δε, υπό τη διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας, άνδρες της οποίας τους ενημερώνουν ότι ακόμα κι αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

    Ανάμεσα στους πρόσφυγες είναικαι ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

    [14] Κούλουμα μετ' εμποδίων λόγω καιρού

    Ακυρώθηκαν λόγω της βροχόπτωσης οι μουσικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τον δήμο Αθηναίων, για τα Κούλουμα, στον λόφο του Φιλοπάππου.Κανονικά, πάντως, γίνεται η διανομή σαρακοστιανών εδεσμάτων από τους εργαζόμενους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου λόγω της προσέλευσης δεκάδων πολιτών από νωρίς το πρωί. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει ότι τα προϊόντα που θα περισσέψουν θα μεταφερθούν το μεσημέρι στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα.

    Επίσης, ο δήμος έχει προγραμματίσει εορταστικές εκδηλώσεις όπως:

    Στις 11.00 στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό - πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ., Παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.Την ίδια ώρα στην πλατεία Πηνελόπης Δέλτα - Ελληνορώσων, παραδοσιακά κούλουμα σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Ελληνορώσων και παραδοσιακοί χοροί από το Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Αρίων»

    Στις 12.00 στην πλατεία Προσκόπων, στο Παγκράτι, μουσική εκδήλωση με τίτλο «Γαϊτάνι, γαϊτανάκι» με τραγούδια της Αποκριάς. Τραγουδούν: Κώστας Καντζιλιέρης και Μαρία Μανωλάκου

    Στις 20.00, στον πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά», μουσικοχορευτική παράσταση με μουσική και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο με τη σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη και τον ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα. Συμμετέχουν: Παύλος Μαρόπουλος (βαρύτονος), Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο), Δημήτρης Χριστοδούλου (ακορντεόν), Φαίδων Χαλκιάς (φυσαρμόνικα). Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Μενούνος. Χορεύουν: Ισιδώρα Κοντοφρύου, Δήμητρα Παρτσανάκη και οι χορευτές της σχολής Bolero Dance School Academy. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Παπλωματάς.

    Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για τα Κούλουμα

    Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του δήμου Πειραιά για τα Κούλουμα, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες ακύρωσαν το σημερινό προγραμματισμό για τη Φρεαττύδα.Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παραδοσιακό γλέντι και σαρακοστιανά εδέσματα από τις 11.00 το πρωί. Η Φιλαρμονική του δήμου θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μελωδίες και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από πολιτιστικούς συλλόγους του Πειραιά, με παραδοσιακή μουσική, χορό και τραγούδι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2016 - 14:32:39 UTC