Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κυρίτσης Δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ αίτημα για επανεισδοχή των προσφύγων
  • [02] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Για τη Σύνοδο Κορυφής κρατώ μικρό καλάθι
  • [03] Αλ.Τσίπρας: Συνεκτικές πολιτικές και αλληλεγγύη για το προσφυγικό
  • [04] Έλεγχοι ΣΔΟΕ: Στο 43,24% το μέσο ποσοστό παραβατικότητας, το 2015
  • [05] Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, υπό την πίεση της υπερπροσφοράς
  • [06] Σχέδιο ενεργοποίησης των καταυλισμών σε Μανταμάδο και Συκαμνιά
  • [07] Στις 4.000 αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, στο λιμάνι του Πειραιά
  • [08] Καλά στην υγεία του, το κοριτσάκι που βρέθηκε μέσα σε κάδο απορριμμάτων στην Πάτρα
  • [09] Στη Μυτιλήνη η Α. Τζολί, με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης του ΟΗΕ
  • [10] Η Ρωσία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία
  • [11] Συνάντηση Τουσκ-Νταβούτογλου στην Άγκυρα για το προσφυγικό
  • [12] Ένςα νεκρός από έκρηξη μηχανισμού σε αυτοκίνητο στο Βερολίνο
  • [13] Αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων eισήλθαν χθες στην ΠΓΔΜ
  • [14] Πάνω από 8600 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου
  • [15] Σε δασκάλα που διδάσκει σε προσφυγικό καταυλισμό, το Νομπέλ των Δασκάλων
  • [16] Πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου για έξι μήνες στους φωτορεπόρτερ και τους ακτιβιστές που εισήλθαν στην ΠΓΔΜ

  • [01] Γ. Κυρίτσης Δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ αίτημα για επανεισδοχή των προσφύγων

    Έως στιγμής δεν έχει υποβληθεί από την πΓΔΜ προς την Ελλάδα επίσημο αίτημα για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν χθες τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», o εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

    «Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι εφόσον από την άλλη πλευρά υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής. αυτό θα εξεταστεί» ξεκαθάρισε ο κ. Κυρίτσης και πρόσθεσε: «Η τελευταία ενημέρωση που είχα είναι ότι δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Αν υπάρχει αίτημα, θα εξεταστεί, δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός».

    Μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ο κ. Κυρίτσης επισήμανε, επίσης, ότι έως στιγμής δεν επιβεβαιώνεται επίσημα ούτε η πληροφορία ότι οι συνοριοφύλακες των Σκοπίων έστειλαν πίσω στην Ελλάδα, από την ίδια διαδρομή, 200 πρόσφυγες και μετανάστες και είπε ότι πιθανόν να τους συγχέουν με ορισμένα άτομα που εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε δύο ποταμούς επί ελληνικού εδάφους.

    Εξάλλου, ο κ. Κυρίτσης έκανε γνωστό ότι οι 80 περίπου δημοσιογράφοι, τεχνικοί τηλεοπτικών συνεργείων, φωτορεπόρτερ, αλληλέγγυοι και μέλη ΜΚΟ, που είχαν συλληφθεί χθες από αστυνομικούς στο έδαφος πΓΔΜ, επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα το πρωϊ, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ειδομένη να δείξουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές Αρχές και να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης.

    [02] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Για τη Σύνοδο Κορυφής κρατώ μικρό καλάθι

    «Για τη Σύνοδο Κορυφής κρατώ μικρό καλάθι» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα στην Ελλάδα θα πρέπει να συνταχθούν με τη θέση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για επιβολή κυρώσεων στις χώρες - μέλη που διαφοροποιούνται κλείνοντας τα σύνορά τους στους πρόσφυγες.

    Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», επέκρινε την ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία ?όπως είπε- παρότι γνωρίζει ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν είναι λύση, τις ανέχεται και τις αποδέχεται. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη «ντροπή και αποτυχία της ενωμένης, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, Ευρώπης».

    «Όσες χώρες ? μέλη της ΕΕ καταφεύγουν σε μονομερείς ενέργειες και θέλουν μια Ευρώπη αλά καρτ, να παίρνουν επιδοτήσεις για τα αγροτικά προϊόντα, να παίρνουν λεφτά από τα κοινοτικά ταμεία για έργα αλλά να μην δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα, πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 7, παρ.1,2 της ευρωπαϊκής συνθήκης» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι με τη θέση αυτή συντάσσονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαδημούλης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με τη σημερινή επίσκεψή του στην Ειδομένη δεν σέβεται την πρόσφατη συμφωνία και κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και ότι με την παρουσία του στα σύνορα προσπαθεί να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

    «Αντί ο Μητσοτάκης να σχεδιάζει να πάει στην Ειδομένη για να χρησιμοποιήσει τη λάσπη της Ειδομένης για να χτυπήσει τον Τσίπρα, να συμβάλει σ΄αυτό το πράγμα σε ευρωπαϊκό μέτωπο» είπε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να σεβαστεί το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και να μη σύρεται στη γραμμή Γεωργιάδη, Βορίδη, Πλεύρη».

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στις γερμανικές εκλογές, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίας τρέμουν αυτή την άνοδο και υποκύπτουν ?όπως είπε? στην πολιτική των κλειστών συνόρων. «Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι δεν θα απολογηθούν στους δημοσκόπους, αλλά στην ιστορία, διότι αν η Ευρώπη συνεχίζει έτσι στο προσφυγικό, τότε θα κινδυνεύσει με μια τεράστια διαλυτική κρίση» υπογράμμισε.

    [03] Αλ.Τσίπρας: Συνεκτικές πολιτικές και αλληλεγγύη για το προσφυγικό

    Την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, σε κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως είπε ο κ. Τσίπρας τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα. Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένουτων, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών απο τη Συρία προς την Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση οτι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκκεριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την ανιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν οτι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας

    [04] Έλεγχοι ΣΔΟΕ: Στο 43,24% το μέσο ποσοστό παραβατικότητας, το 2015

    Στο 43,24% διαμορφώθηκε το μέσο ποσοστό παραβατικότητας, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ το 2015, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλέξιάδη. Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Μπουκώρου (ΝΔ), αναφέρεται ότι από τους προληπτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, διαπιστώθηκαν υποθέσεις απάτης ΦΠΑ από τις οποίες τα διαφυγόντα έσοδα ανέρχονται σε 71,7 εκατομμύρια ευρώ. Στο έγγραφο παρατίθενται και στοιχεία για τις συναλλαγές με πλαστά και εικονικά στοιχεία.

    Ο βουλευτής είχε ζητήσει να ενημερωθεί πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν διενεργηθεί, ποιες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας διαπιστώθηκαν, σε ποια χρηματικά ποσά ανέρχονται συνολικά οι συναλλαγές που έγιναν με πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία και πόσα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί.

    [05] Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, υπό την πίεση της υπερπροσφοράς

    Μείωση κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, διερύνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανάκαμψη των τιμών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες, θα εξανεμιστεί σταδιακά. Στο επίκεντρο της ανησυχίας αυτής, βρίσκεται το γεγονός της υπερπροσφοράς του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που έχουν ηγετική θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου, μαζί με το Κατάρ και τη Βενεζουέλα δήλωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι θα προχωρήσουν σε πάγωμα της παραγωγής τους, προκειμένου να δημιουργήσουν θετική δυναμική για την αύξηση των τιμών. Η εξέλιξη αυτή, θα δρομολογηθεί με την προϋπόθεση συμμετοχής όλων των χωρών που παράγουν πετρέλαιο, προκειμένου να υπογραφεί η πρώτη πετρελαϊκή συμφωνία των τελευταίων 15 ετών.

    Ωστόσο, με τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ ν' αυξάνονται και το Ιράν να δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του στη συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής πετρελαίου, οι τιμές του πετρελαίου φέρονται ν' αυξήθηκαν υπερβολικά και γρήγορα τις προηγούμενες εβδομάδες.

    ?Με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το πάγωμα της παραγωγής, οι αγορές πετρελαίου παραμένουν επιφυλακτικές καθώς οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο καθυστερούν τη μείωση της παραγωγής τους,? σημειώνει η τράπεζα ANZ Bank.

    Οι τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης καταγράφηκε στα 37,04 δολ το βαρέλι, μειωμένη κατά 14 σεντς, καθώς χθες σημείωσε διόρθωση με μείωση 3,4% στα 37,18 δολ το βαρέλι.

    Τα συμβόλαια μελλονικής εκτέλεσης του πετρελαίου τύπου Brent κατέγραψαν μείωση κατά 20 σεντς στα 39,33 δολ το βαρέλι, μετά το χθεσινό κλείσιμο στα 39,53 δολ το βαρέλι.

    Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση ρεκόρ για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς αυξήθηκαν κατά 3,3 εκατ βαρέλια. Η Σαουδική Αραβία κράτησε σταθερή την παραγωγή της, το Φεβρουάριο, λίγο πιο πάνω από το επίπεδο των 10 εκατ βαρελιών ημερησίως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τηρεί την προκαταρτική συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής της. Από την πλευρά του το Ιράν, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων, ενδιαφέρεται άμεσα για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής του, στα επίπεδα που ήταν πριν από την επιβολή του εμπάργκο. Η σημερινή ιρανική παραγωγή πετρελαίου φτάνει γύρω στα 3,1 εκατ βαρέλια ημερησίως.

    [06] Σχέδιο ενεργοποίησης των καταυλισμών σε Μανταμάδο και Συκαμνιά

    Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, αλλά όπως έγινε γνωστό χθες υπάρχει σχέδιο ενεργοποίησης των καταυλισμών σε Μανταμάδο και Συκαμνιά. Σημειώνεται, ότι σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο 5.143 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, όπως στους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ ή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία.

    «Είμαστε σε άμεση συνεννόηση με το γενικό συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό και υπάρχει σαφές σχέδιο ώστε στα νησιά να μη λιμνάσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτήν τη στιγμή, η Λέσβος και τα υπόλοιπα νησιά, φιλοξενώντας για λίγες ημέρες όσους φτάνουν από την Τουρκία, δίνουν χρόνο για την ετοιμασία των δομών στην ηπειρωτική χώρα. Μέχρι τώρα το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Σε περίπτωση που η προσφυγική ροή αυξηθεί θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην ξαναζήσει το νησί της Λέσβου εικόνες του περσινού καλοκαιριού» δήλωσε στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η συντονίστρια του Κέντρου Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβουν Ανθή Καραγγελή.

    Εν τω μεταξύ, τη σίτιση 2.500 ατόμων που βρίσκονται στο hotspot της Μόριας ανέλαβε ο στρατός, από το περασμένο Σάββατο.

    [07] Στις 4.000 αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, στο λιμάνι του Πειραιά

    Σε προσωρινά κέντρα -σε Λαύριο, Ριτσώνα και Γραμματικό- αναμένεται να μεταφερθούν με πούλμαν, από το λιμάνι του Πειραιά, περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες που λόγω της χθεσινής κακοκαιρίας διανυκτέρευσαν το περασμένο βράδυ στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος». Οι επιβατικοί σταθμοί του ΟΛΠ είναι και σήμερα γεμάτοι και σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την άφιξη δύο πλοίων εντός της ημέρας από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι αναμένεται να ανέλθει σε 4.000 άτομα.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 με 511 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη αλλά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» που μεταφέρει 23 πρόσφυγες από το Καστελόριζο.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι λιμενικές και οι αστυνομικές Αρχές είναι ότι θα πρέπει να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι η μεταφορά τους σε πιο ασφαλείς και λειτουργικές δομές δεν θα τους εγκλωβίσει και ότι προς το παρόν τα σύνορα στην Ειδομένη είναι κλειστά.Μάλιστα για τον λόγο αυτό, με τη βοήθεια μεταφραστών σε πολλούς από τους μετανάστες και πρόσφυγες επέδειξαν βίντεο και φωτογραφίες από διάφορα κέντρα φιλοξενίας που πρόκειται να μεταφερθούν.

    Σημειώνεται ότι ένα εσωτερικό δίκτυο πληροφόρησης, που δεν μπορεί να εντοπιστεί εύκολα, συνεχίζει να ενημερώνει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά να μη μετακινηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας καθώς θα εγκλωβιστούν και ότι σύντομα δικοί τους άνθρωποι θα μπορέσουν να τους οδηγήσουν από άλλες οδούς εκτός ελληνικών συνόρων.

    [08] Καλά στην υγεία του, το κοριτσάκι που βρέθηκε μέσα σε κάδο απορριμμάτων στην Πάτρα

    Καλά στην υγεία του είναι το οκτάχρονο κοριτσάκι, το οποίο βρέθηκε χθες το βράδυ μέσα σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Γούναρη, στο κέντρο της Πάτρας και ήδη φιλοξενείται από συγγενικό του πρόσωπο.Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κοριτσάκι εντόπισε μέσα στον κάδο απορριμμάτων ένας πολίτης, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την 'Αμεση Δράση. Το παιδί μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο αστυνομικό τμήμα και από εκεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, το οκτάχρονο κοριτσάκι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των ερευνών που έκανε η Αστυνομία για την υπόθεση, εντόπισε τους γονείς του παιδιού, ηλικίας 30 χρόνων και οι δύο, οι οποίοι συνελήφθησαν. Επίσης, όπως διαπιστώθηκε, το παιδί διέμενε με την 50χρονη γιαγιά του, διότι οι γονείς του ισχυρίστηκαν πως αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τη γιαγιά του παιδιού, η οποία μαζί με τους γονείς θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

    Όσον αφορά το παιδί, του παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη και στην συνέχεια παραδόθηκε σε συγγενικό του πρόσωπο.Σχετικά με το πώς βρέθηκε το παιδί μέσα στον κάδο, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι αστυνομικοί, είναι να μπήκε μέσα ψάχνοντας να βρει ρούχα.

    [09] Στη Μυτιλήνη η Α. Τζολί, με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης του ΟΗΕ

    Με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επισκέπτεται σήμερα το βράδυ τη Λέσβο, η γνωστή ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί. Την είδηση μετέδωσε πριν από λίγο η ιστοσελίδα της εφημερίδας της Μυτιλήνης «Εμπρός» και επιβεβαιώνεται από τις τοπικές αρχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τζολί θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια αλλά και τον Καρά Τεπέ. Σημειώνεται ότι η κ. Τζολί έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προτιμούσε να αφήσει σε άλλους τα ζητήματα πολιτικής φύσης σε σχέση με τους πρόσφυγες, ενώ η ίδια επικεντρώνεται στις ανθρωπιστικές ανάγκες των περιοχών που επισκέπτεται.

    [10] Η Ρωσία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία

    Η Ρωσία άρχισε σήμερα να αποσύρει τον στρατιωτικό της εξοπλισμό από τη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση χθες βράδυ του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών στρατιωτικών στρατευμάτων από τη χώρα αυτή."Οι τεχνικοί άρχισαν να προετοιμάζουν τα αεροσκάφη για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων προς τις βάσεις τους στην Ομοσπονδία της Ρωσίας", διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το στρατιωτικό προσωπικό φορτώνει τον εξοπλισμό στα αεροσκάφη.

    Εικόνες που μετέδωσε σήμερα το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειχναν προσωπικό στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια να φορτώνει στρατιωτικό εξοπλισμό σε ένα αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 μεταφοράς βαρέων φορτίων.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε χθες βράδυ την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία από τις 30 Σεπτεμβρίου, τερματίζοντας μια μακρά σειρά βομβαρδισμών.Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Μόσχας έγινε τη στιγμή όπου είχε αρχίσει στη Γενεύη νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης. Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της πίεσης επί του προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ για να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου.

    "Τουλάχιστον, για να επιτραπεί η παρακολούθηση της εκεχειρίας, η ρωσική πλευρά διατηρεί επί του συριακού εδάφους μια θέση διατήρησης πτήσεων", σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ρωσική προεδρία δεν διευκρίνισε ποια αεροσκάφη διασφαλίζουν την παρακολούθηση αυτή αλλά από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία στις 27 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι στρατιώτες κατέφυγαν στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    [11] Συνάντηση Τουσκ-Νταβούτογλου στην Άγκυρα για το προσφυγικό

    Συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Τουσκ βρίσκεται ήδη στην Κύπρο όπου σήμερα το πρωί συναντάται στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Οι δύο συναντήσεις έχουν στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και Παρασκευής, κατά την οποία θα επιχειρηθεί μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία έτσι ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

    Η στάση που θα κρατήσει η Κύπρος αναμένεται να είναι καθοριστική για την επίτευξη ή όχι της συμφωνίας, καθώς ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας είναι το άνοιγμα των μπλοκαρισμένων από την Κύπρο ενταξιακών κεφαλαίων. Από την πλευρά της η Κύπρος θέτει ως προϋπόθεση να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή να μπορούν να ελλιμενίζονται πλοία με κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου της Κύπρου με πόλεις της Τουρκίας.

    Σημειώνεται πως η σημερινή συνάντηση Τουσκ-Νταβούτογλου δεν ήταν προγραμματισμένη και προστέθηκε στην ατζέντα του πρόεδρου της ΕΕ σήμερα το πρωί.

    [12] Ένςα νεκρός από έκρηξη μηχανισμού σε αυτοκίνητο στο Βερολίνο

    Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι θεωρεί πως εκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε την ανατίναξη αυτοκινήτου στο Βερολίνο.

    [13] Αδιευκρίνιστος αριθμός προσφύγων eισήλθαν χθες στην ΠΓΔΜ

    Αδιευκρίνιστος παραμένει, για την ώρα, ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν χθες στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν χθες το απόγευμα στο έδαφος της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν χθες μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (μεταξύ του ελληνικού χωριού Χαμηλό και του χωριού Μόιν στην ΠΓΔΜ).

    [14] Πάνω από 8600 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

    Ελαφρά μειωμένος είναι, σε σχέση με χθες, ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο και σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, βρίσκονταν 8607 άτομα, σε σχέση με τα 9259 χθες Δευτέρα, τα 8281 την Κυριακή και τα 7212 το Σαββάτο.

    Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή από χθες νωρίς το πρωί είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακοπούν οι ροές από τα απέναντι παράλια προς τα νησιά.

    Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί ήταν 5143. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε μόλις τους 16.

    Στη Χίο χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί δεν πιστοποιήθηκε κανένας πρόσφυγας και μετανάστης. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 2941 άτομα.

    Τέλος στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 116 νεοεισερχόμενοι ενώ στο νησί βρίσκονται 523 άτομα.

    [15] Σε δασκάλα που διδάσκει σε προσφυγικό καταυλισμό, το Νομπέλ των Δασκάλων

    Η Παλαιστίνια Χανάν Αλ Χρουμπ ανακηρύχθηκε η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο, ανάμεσα σε 8.000 υποψήφιους, από την κριτική επιτροπή του ιδρύματος Varkey Foundation, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι.

    Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που απονέμεται το βραβείο «Global Teacher Prize», γνωστό και ως Νομπέλ των Δασκάλων. Η 43χρονη Αλ Χρουμπ, μητέρα πέντε παιδιών, διδάσκει στον προσφυγικό καταυλισμό της Βηθλεέμ. Πριν από μερικά χρόνια εμπνεύστηκε μια μέθοδο διδασκαλίας, η οποία βασίζεται στο παιχνίδι. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο συμπεριελήφθη στην ομάδα των πενήντα καλύτερων δασκάλων (εκεί ήταν και η Ελληνίδα Αγγελική Παπά, ιδρύτρια των εκπαιδευτηρίων I Love Dyslexia), και στη συνέχεια στην ομάδα των δέκα φιναλίστ.

    Για την καλύτερη δασκάλα του κόσμου, όλα ξεκίνησαν από μια τραγωδία: τα παιδιά της είδαν τον πατέρα τους να πυροβολείται μπροστά στα μάτια τους στον καταυλισμό προσφύγων της Βηθλεέμ όπου ζούσαν από ισραηλινούς. Από το σοκ τούς ήταν αδύνατον να διαβάσουν. Εκείνη αποφάσισε τότε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στην αγγλική φιλολογία και να γίνει η δασκάλα τους. Πώς; Μετατρέποντας τη μετάδοση της γνώσης σε παιχνίδι. Η μέθοδος διδασκαλίας τής Χανάν ήταν ένας τρόπος για να ξεπεράσουν το σοκ της βίας τα παιδιά της. Και σύντομα έγινε μέθοδος διδασκαλίας και για τα άλλα παιδιά του καταυλισμού.

    [16] Πρόστιμο και απαγόρευση εισόδου για έξι μήνες στους φωτορεπόρτερ και τους ακτιβιστές που εισήλθαν στην ΠΓΔΜ

    Την απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες επέβαλαν οι αρχές των Σκοπίων στους ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ακτιβιστές που εισήλθαν στο έδαφός τους, ακολουθώντας τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εισέβαλαν παράνομα.Οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ στον καθένα, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ τούς άφησε ελεύθερους, επιβάλλοντάς τους το μέτρο απαγόρευσης εισόδου στην ΠΓΔΜ για έξι μήνες.

    Συνολικά, οι Αρχές της ΠΓΔΜ συνέλαβαν χθες πάνω από 50 ξένους φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες, ακτιβιστές και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες κατά τη μαζική είσοδό τους στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Διαβάστε επίσης: Αδιευκρίνιστος ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν χθες στην ΠΓΔΜ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2016 - 10:32:41 UTC