Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας για Πολάκη και Σταθάκη - «Παρών» ψήφισαν οι ΑΝΕΛ
  • [02] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών
  • [03] Ο γάτος-πρόσφυγας της Ειδομένης
  • [04] Περισσότεροι από 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα
  • [05] Ρ. Δούρου: Ενάντια στο «νόμο της σιωπής» η Γραμμή ψυχολογικής Στήριξης 11528 για ομοφυλόφιλους
  • [06] Βρέθηκε ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης;
  • [07] Κ. Μητσοτάκης: Ανάγκη για λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
  • [08] Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία

  • [01] Απορρίφθηκε η άρση ασυλίας για Πολάκη και Σταθάκη - «Παρών» ψήφισαν οι ΑΝΕΛ

    Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία, την άρση ασυλίας του υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλος Πολάκης.

    Ειδικότερα:

    Κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη, ο οποίος σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα ελεγχόταν για μη ορθή διαχείριση ενός ειδικού λογαριασμού του Πανεπιστημίου Κρήτης την περίοδο που ήταν καθηγητής, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι.

    Υπέρ της άρσης τάχθηκαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ εξέφρασε επιφυλάξεις.

    Από την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ, δήλωσαν «παρών» ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Ένωση Κεντρώων.

    Στην περίπτωση του κ. Πολάκη, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΚΕ, ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας του.

    Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, ενώ ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

    Η υπόθεση του κ. Πολάκη αφορούσε την περίοδο που ήταν δήμαρχος Σφακίων, και ελεγχόταν γιατί έδωσε άδεια σε τουριστικό πλοιάριο που δεν ήταν εγκεκριμένο από το νηολόγιο να παραλάβει τουρίστες.

    [02] Νέες συναντήσεις υπουργών με εκπροσώπους των θεσμών

    Οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης συναντώνται σήμερα εκ νέου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος πριν από την αναχώρηση των πιστωτών από την Αθήνα. Σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

    Χθες, παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν γίνει, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.Στο φορολογικό, μεγάλο "αγκάθι" μεταξύ των δύο πλευρών αναδεικνύεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να πιέζει για μείωσή του στα επίπεδα των 8.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα. Διαφωνεί η κυβέρνηση, λόγω των επιβαρύνσεων που θα επιφέρει η μείωση αυτή ακόμη και σε χαμηλά εισοδήματα. «Το αφορολόγητο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει» δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των Θεσμών για τα φορολογικά θέματα. Είχε προηγηθεί, νωρίτερα χθες το πρωί, συνάντηση των δύο πλευρών για το φορολογικό από την οποία είχαν προκύψει σημάδια αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας στην απογευματινή συνάντηση. Αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, εντέλει, λόγω των διαφορών στο αφορολόγητο ποσό, με αποτέλεσμα αρμόδιες πηγές μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν λόγω για «τζαρτζαρίσματα» αλλά και για «τον νόμο του Πάρκινσον, σύμφωνα με τον οποίο η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο τον διαθέσιμο χρόνο» μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα της διαπραγμάτευσης για τη φορολογία, στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, στο καθεστώς φορολόγησης των ενοικίων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων ( κλιμάκια και συντελεστές) θα κλείσουν, όταν κλείσει και το αφορολόγητο ποσό.

    Για τους επαγγελματίες εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει για τους μισθωτούς χωρίς το αφορολόγητο. Για τα ενοίκια παραμένει στο τραπέζι η πρόβλεψη του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα.

    [03] Ο γάτος-πρόσφυγας της Ειδομένης

    Στον καταυλισμό της Ειδομένης, ένας παράξενος ταξιδιώτης κλέβει την παράσταση. Πρόκειται για έναν γάτο ...πρόσφυγα, τον Ταμπούς, ο οποίος δεν αφήνει ούτε λεπτό την αγκαλιά της 22χρονης Εσρά αλ Αμπούντ από τη Δαμασκό της Συρίας, που ζει σε μία από τις σκηνές στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    «Δεν μπορούσαμε να τον αφήσουμε. Είναι μέλος της οικογένειάς μας. Πώς θα μπορούσαμε να τον αφήσουμε πίσω;» λέει η νεαρή από τη Συρία.

    «Ήταν πολύ δύσκολο το ταξίδι, ιδιαίτερα από τη Συρία ως την Τουρκία. Οι γάτες φοβούνται τα πάντα και ιδίως το νερό. Όλη την ώρα κοιμόταν. Τον κουβαλάω με μάρσιπο και όχι σε κλουβί», εξηγεί η 22χρονη.

    Ο Ταμπούς, ο οποίος γιόρτασε χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης τα πρώτα του γενέθλια, όπως λέει χαριτολογώντας η Εσρά, προτιμά να μένει στη σκηνή, ενώ όταν βγαίνει είναι κολλημένος στην αγκαλιά της. «Βλέπει πολύ κόσμο και αυτοκίνητα και φοβάται. Δεν φεύγει ακόμη κι όταν είναι ανοιχτή η σκηνή», σημειώνει η 22χρονη.

    Η Εσρά θέλει να πάει στη Σουηδία, όπου βρίσκεται ήδη ο αδελφός της, και το όνειρό της είναι να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Στη Συρία εργαζόταν ως δασκάλα και παρόλο που της αρέσει πολύ η επαφή με τα παιδιά θέλει να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν, όπως τονίζει.

    [04] Περισσότεροι από 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

    Σε 45.856 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

    Οι πρόσφυγες στα νησιά ανέρχονται σε 7.931, με τις νέες αφίξεις να υπολογίζονται σε 239.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 13.181 άτομα. Για πρώτη φορά αναφέρεται το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Λαύριο, όπου διαμένουν 242 πρόσφυγες (πρόκειται για προνοιακή δομή που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας). Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου, Βασίλης Λυρίτσης, το κέντρο κανονικά φιλοξενεί πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, ωστόσο, λόγω των επειγουσών συνθηκών, φιλοξενούνται τις τελευταίες ημέρες και πρόσφυγες οι οποίοι σκοπεύουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Οι διαμένοντες στη δομή είναι κυρίως Σύροι, Σύροι κουρδικής καταγωγής και Αφγανοί. Η δομή έχει χωρητικότητα 300 ατόμων, ωστόσο το καλοκαίρι -και πάλι λόγω της επείγουσας κατάστασης που είχε διαμορφωθεί- χρειάστηκε να φιλοξενήσει ακόμα και 600 άτομα, αρκετά από τα οποία διέμεναν με σκηνές στο προαύλιο.

    Επίσης, πρόσφυγες βρίσκονται στο Σχιστό (1.972), στον Ελαιώνα (720), στους τρεις χώρους του Ελληνικού (4.642), στη Μαλακάσα (750) και στην κατασκήνωση της Αγροτικής Τράπεζας στο Λαύριο (390). Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται 4.465 άτομα.

    Στο πρώην στρατόπεδο στη Ριτσώνα κοντά στη Χαλκίδα βρίσκονται 300 πρόσφυγες, στο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες 296, στα Τρίκαλα 191 και στη Λάρισα 386.

    Στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 2.202, στον Χέρσο Κιλκίς σε 3.806, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.513, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 728, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 189, στη Δράμα 479, στην Κοζάνη 400, στην Κόνιτσα 190 και σε ξενοδοχείο που έχει μισθωθεί προσωρινά στην Πιερία 190 άτομα. Επίσης, 286 πρόσφυγες βρίσκονται σε αναμονή εντός λεωφορείων στην περιοχή «Κόμβος Μουσθένης» του δήμου Καβάλας πριν μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.

    Στην Ειδομένη εντός του camp οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.500 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.200.

    [05] Ρ. Δούρου: Ενάντια στο «νόμο της σιωπής» η Γραμμή ψυχολογικής Στήριξης 11528 για ομοφυλόφιλους

    Πρωτοβουλία ενάντια στο "νόμο της σιωπής" χαρακτήρισε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, την επίσημη έναρξη λειτουργίας της πρώτης πανελλαδικής εμβέλειας Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528 για λεσβίες, gay, αμφί, τρανς άτομα, τις οικογένειές τους, κ.α .

    Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528, που λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, μεταξύ 13.00 - 21.00, υλοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση». Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος), και οι οργανώσεις «Θετική Φωνή», «Athens Pride» και «Thessaloniki Pride». Οργανισμός υποστήριξης και χρηματοδότησης του έργου είναι το «αλληλεγγύη-SolidarityNow».

    [06] Βρέθηκε ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης;

    Είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στο Λούξορ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αρχαιοτήτων κάνοντας λόγο για προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης που έγινε με σύγχρονα ραντάρ.

    Αυτή η σχεδόν βεβαιότητα ενισχύει την άποψη του βρετανού αρχαιολόγου και αιγυπτιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι ίσως πρόκειται για τον ηλικίας 3.300 και πλέον ετών τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης .

    Ο αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι κλίνει μάλλον προς την εκδοχή ο τάφος να ανήκει σε άλλη σύζυγο του φαραώ Ακενατών, πατέρα του Τουταγχαμών.

    Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης με ραντάρ που διεξήχθη από τον ιάπωνα ειδικό Χιροκάτσου Βατανάμπε αποκαλύπτουν ότι "είναι 90% πιθανόν να υπάρχουν δύο θάλαμοι κρυμμένοι πίσω από τον τάφο του Τουταγχαμών", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο. "Υπάρχουν κενοί χώροι" πίσω από δύο τοίχους "αλλά όχι εντελώς κενοί, περιέχουν οργανικά και μεταλλικά υλικά".

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι πιο προωθημένες έρευνες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου μέσα στον τάφο που βρίσκεται στην κοιλάδα των Βασιλέων, στην όχθη του Νείλου, απέναντι από το Λούξορ.

    [07] Κ. Μητσοτάκης: Ανάγκη για λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

    Την ανάγκη επίτευξης μιας «λειτουργικής και αποτελεσματικής» συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημιουργείται μια «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση», με 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένους στη χώρα. Σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα «ανεύθυνων μονομερών αποφάσεων ορισμένων κρατών-μελών της ΕΕ που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ , τόνισε ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαία μια «λειτουργική και αποτελεσματική» συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Παράλληλα, πρόσθεσε, είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ούτως ώστε να μετριαστεί το προσφυγικό βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες.

    Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η όποια συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αξίες της ΕΕ.

    [08] Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία

    Ολοκληρώθηκεη τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας η οποία διήρκησε 45 λεπτά. Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

    Το πλήρες πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

    Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

    16:00-16:30Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz

    16:45-19:30Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    19:45-22:00Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

    Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

    9:15-9:45'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκίας

  • Οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Βρυξελλών
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 March 2016 - 14:32:28 UTC