Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πρόκληση» η αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά, αναφέρει το ΚΚΕ
  • [02] Την «αδυναμία της κυβέρνησης να έρθει σε συνεννόηση με τις περιφέρειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [03] «Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν, "τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα"»
  • [04] Πέτερ Πράετ: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια
  • [05] Η HSBC ξεκίνησε την αναζήτηση νέου προέδρου
  • [06] Σε 46.207 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
  • [07] Ερντογάν: Η ΕΕ πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα
  • [08] Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί την Τρίτη ο ηγέτης της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τ. Πιτέλα
  • [09] Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, στις 4 Απριλίου στο θέατρο Badminton
  • [10] «Ασπρόμαυρες ιστορίες» στην έκθεση ζωγραφικών έργων του Μ. Σκούρα, στη Θεσσαλονίκη
  • [11] Π. Κουρουμπλής: Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
  • [12] Η επιμήκυνση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μπορεί να συζητηθεί λέει ο Κ. Ρέγκλινγκ
  • [13] Νταβούτογλου: Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού
  • [14] Ισπανικός «εμφύλιος» σε Champions League και Europa League

  • [01] «Πρόκληση» η αποφυλάκιση του Γ. Ρουπακιά, αναφέρει το ΚΚΕ

    «Η αποφυλάκιση του δολοφόνου, στελέχους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Ρουπακιά, έστω και με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο για την οικογένεια του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, αλλά και για το σύνολο των θυμάτων της εγκληματικής και ναζιστικής αυτής οργάνωσης. Προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα του λαού μας» αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του.

    «Για την εξέλιξη αυτή, που οφείλεται στην καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, σοβαρές ευθύνες έχουν, τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή κυβέρνηση, που ολιγώρησαν στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την έγκαιρη και γρήγορη διεξαγωγή της» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    «Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι όροι για τη γρήγορη και απρόσκοπτη συνέχιση της δίκης, με τη μεταφορά της σε κατάλληλη αίθουσα και άλλα αναγκαία μέτρα» τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Ο λαός και η νεολαία να επαγρυπνούν και να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής».

    [02] Την «αδυναμία της κυβέρνησης να έρθει σε συνεννόηση με τις περιφέρειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφέρειες και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας λίγο νωρίτερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

    Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την «αδυναμία της κυβέρνησης να έρθει σε συνεννόηση με τις περιφέρειες» σε αυτό το θέμα και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να μη μείνει εκτός από τον ρόλο που θα προβλέπει η νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όπως είπε, οι περιφέρειες είναι εκείνες που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και μπορούν να σταθούν πάνω από μικροσυμφέροντα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε υπέρμαχος του ρόλου της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι με αυτήν την επίσκεψή του στην ΕΝΠΕ εγκαινιάζεται ένας κύκλος ουσιαστικής συνεργασίας. Εκτός από το προσφυγικό έδωσε συγχαρητήρια στις περιφέρειες για την αποτελεσματικότητά τους και την εγγύτητα που έχουν με τους πολίτες.

    [03] «Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν, "τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα"»

    «Βεβαίως θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2016, αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και θα είναι από ένα ύψος και πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.

    Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2015 και, όπως είπε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, αναδρομικά, κανένα νέο μέτρο.

    Ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για υπερβολές και υποκρισία των ΜΜΕ σε ό,τι αφορά επιβαρύνσεις και περικοπές σε μισθούς 1.500 και 2.000 ευρώ, ενώ λίγο αργότερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμένου, συντάχθηκε με την άποψη ότι το φορολογικό σύστημα έχει πολλές αδικίες. «Είναι σαφέστατο ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία να αναπτυχθεί. Υπάρχει πίεση, λόγω των συμφωνιών που έχουν γίνει, προσπαθούμε να κάνουμε πιο λογικές τις διατάξεις, που είναι σε πολλές περιπτώσεις παράλογες και άδικες» είπε χαρακτηριστικά.

    «Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν, "τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα"», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

    [04] Πέτερ Πράετ: Η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει ξανά τα επιτόκια, εάν δεν ενισχυθεί η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και - σε ακραίες συνθήκες- θα μπορούσε να εξετάσει ακόμη και την απευθείας ενίσχυση των πολιτών με τύπωμα χρήματος, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Πέτερ Πράετ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

    Με την ΕΚΤ να έχει μειώσει από την περασμένη εβδομάδα στο -0,4% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων και στο 0% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, ο Πράετ δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν έχουν φθάσει το κατώτερο όριό τους, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει την αρνητική επίπτωση που έχει το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στο περιθώριο κέρδους των τραπεζών.

    «Όπως έχουν καταδείξει άλλες κεντρικές τράπεζες, δεν έχουμε φθάσει το φυσικό κατώτερο όριο», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Εάν αρνητικά σοκ επιδείνωναν τις προοπτικές ή αν οι συνθήκες χρηματοδότησης δεν προσαρμόζονταν στην κατεύθυνση και την έκταση που χρειάζεται για να ενισχυθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός, μία μείωση των επιτοκίων παραμένει στο οπλοστάσιό μας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς, αν η ΕΚΤ θα μπορούσε απλά να τυπώσει χρήμα και να το διαθέσει στους πολίτες της Ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί μία ακραία μορφή πολιτικής χαλάρωσης που τη σκέφθηκε πρώτος ο Αμερικανός οικονομολόγος, Μίλτον Φρίντμαν, χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ενός ιπτάμενου ελικόπτερου που πετά χρήματα, ο Πράετ δήλωσε ότι αυτό είναι μία δυνατότητα, τουλάχιστον θεωρητικά.

    [05] Η HSBC ξεκίνησε την αναζήτηση νέου προέδρου

    Η HSBC, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε την αναζήτηση για το διάδοχο του προέδρου της Ντάγκλας Φλιντ, με στόχο να προτείνει έναν υποψήφιο το 2017.

    Η αντικατάσταση του 60χρονου Φλιντ θα επιτρέψει τότε στην τράπεζα να αρχίσει να αναζητά τον διάδοχο του διευθύνοντος συμβούλου Στιούαρτ Γκάλιβερ, είπε η HSBC, χωρίς να δίνει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την κίνηση αυτή.

    Οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή στους στη διαδικασία διαδοχής για τις δύο ανώτατες διοικητικές θέσεις στην τράπεζα, αφού νωρίτερα φέτος ξεκαθάρισε το τοπίο σε σχέση με το πού θα βρίσκεται η έδρα της,στο Λονδίνο.

    [06] Σε 46.207 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

    Σε 46.207 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 7.271 άτομα, από τους οποίους οι 670 είναι νέες αφίξεις. Στην Αττική φιλοξενούνται 13.592 πρόσφυγες. Από αυτούς οι 1.970 είναι στο Σχιστό, οι 712 στον Ελαιώνα, οι 4.490 στους χώρους στο Ελληνικό, οι 800 στη Μαλακάσα, οι 402 στις κατασκηνώσεις της Αγροτικής Τράπεζας στο Λαύριο και οι 264 στη δομή φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στο Λαύριο. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 4.954 άτομα.

    Στο στρατόπεδο της Ριτσώνας φιλοξενούνται 547, στο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες 392, στα Τρίκαλα 191 και στη Λάρισα 400. Στα Διαβατά βρίσκονται 2.211, στον Χέρσο Κιλκίς 3.852, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς 3.504, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας 731, στην Ελευθερούπολη Καβάλας 210, στη Δράμα 479, στην Κοζάνη 400, στην Κόνιτσα 162 και στην Πιερία 190. Για πρώτη φορά, 325 πρόσφυγες φιλοξενούνται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στην Ειδομένη, εντός του camp, βρίσκονται 10.500 άτομα και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.250.

    [07] Ερντογάν: Η ΕΕ πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, ενώ τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις της στον σεβασμό των δικαιωμάτων όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.

    "Την ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια (μετανάστες), αυτοί που είναι ανίκανοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες, που στη μέση της Ευρώπης κρατούν αυτούς τους αθώους σε επαίσχυντες συνθήκες, πρέπει πρώτα να κοιτάζουν τους εαυτούς τους", τόνισε.

    Οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βορειοδυτική πόλη Τσανάκαλε, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, διατυπώνονταν την ώρα που ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σχέδιο δράσης για τους μετανάστες.

    Επίσης, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος άσκησε πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας της να αφήσει την πολιτική της "επιείκειας" που ακολουθεί για τους κούρδους αντάρτες, πέντε ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση.

    "Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα (όπως αυτή) που εξερράγη στην Άγκυρα να μην εκραγεί μια ημέρα σε μια άλλη πόλη στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ερντογάν, "παρά την πραγματικότητά αυτή, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν προσέχουν, είναι σαν να χορεύουν μέσα σε ναρκοπέδιο".

    [08] Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί την Τρίτη ο ηγέτης της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τ. Πιτέλα

    Επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο, πραγματοποιεί την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ( 22 και 23 Μαρτίου) ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Με την ευκαιρία της επίσκεψης δήλωσε ότι "η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και ότι θεωρεί τηδιαδικασία των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη,"ως πραγματική ευκαιρία για συνολική λύση του προβλήματος".

    Ο κ. Πιτέλα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και τον Υπουργό των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Θα έχει επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τους Προέδρους της ΕΔΕΚΜαρίνο Σιζόπουλο και του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, εκπροσώπους των δύο κομμάτων που ανήκουν στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών-παρουσία των Ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδάκη και Κώστα Μαυρίδη.

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ. Πιτέλα θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτηΜουσταφά Ακιντζί και με τον πρόεδρο του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματοςΜεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα μιλήσει σε ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία (Τρίτη 22/3 ώρα 19.00, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αγλατζιά) με θέμα ΕΕ: εσωτερικές κ εξωτερικές προκλήσεις

    [09] Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, στις 4 Απριλίου στο θέατρο Badminton

    Μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη αγαπημένες μελωδίες για τον έρωτα και αξέχαστα τραγούδια για τις παρέες, για την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, υπόσχεται η παράσταση «Σ' αναζητώ», τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο θέατρο Badminton.Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά μουσική παράσταση - αφιέρωμα στο έργο του πρόωρα χαμένου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι δύο πρώτες συναυλίες στο Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.Ένα μουσικό ταξίδι από τα «Λαδάδικα», τα «Δίδυμα φεγγάρια» και τις «Θάλασσες» της Ελλάδας, στον «Πενταδάχτυλο» της Κύπρου, την πατρίδα που έχει μοιραστεί στα δύο.

    Στην παράσταση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης και Δήμητρα Σταθοπούλου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη σύνθεση του προγράμματος έχει αναλάβει ο παραγωγός και μελετητής της ελληνικής μουσικής Ηλίας Μπενέτος, ενώ τα κείμενα είναι του συγγραφέα και δημοσιογράφου, Μηνά Βιντιάδη.

    [10] «Ασπρόμαυρες ιστορίες» στην έκθεση ζωγραφικών έργων του Μ. Σκούρα, στη Θεσσαλονίκη

    Κάνει η ζωγραφική κινηματογράφο; Το αντίστροφο;"Γεννούν" τα λογοτεχνικά κείμενα εικαστικά έργα;Εικονοποιημένα κείμενα ή λογοτεχνικο-ποιημένες εικόνες, τα 44 -"ζωγραφικά μονοπλάνα" τα ονομάζει ο ίδιος- του Μίλτου Σκούρα, συνθέτουν την πρωτότυπη έκθεση με τον τίτλο "Black and White Stories" που φιλοξενείται από αύριο Σάββατο 19 Μαρτίου,στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,

    Κάθε ένας από τους πίνακες εμπεριέχει μια εν δυνάμει ιστορία που εκκρεμεί να αποκαλυφθεί. Οι εικόνες συνοδεύονται από αποσπάσματα κειμένων γνωστών λογοτεχνών, συνθέτοντας έτσι μια πιθανή αφηγηματική εκδοχή.

    Με διαστάσεις 20x20 εκατοστά (λάδι σε καμβά) ασπρόμαυρα όλα ...σαν επιζωγραφισμένες ιστορίες εποχής...συνθέτουν ίσως (θέμα "εικαστικής ανάγνωσης" κι αυτό) μια νέα ασπρόμαυρη "ζωγραφική ταινία" με πρωταγωνιστές ήρωες/μύθους των ταινιών της δεκαετίας του ΄50.

    Είναι στην έκθεση, η οποία ιδανικά εντάσσεται και συνδιοργανώνεται με το 18ο Φεστιβαλ ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης, που ...συνυπάρχουν εικαστικά ο ...Τζέιμς Ντην και Μέριλιν Μονρό, ο Άντον Τσέχωφ και ο Τζακ Κέρουακ, η Νάταλι Γούντ, η Γκρέις Κέλι, ο Αντονιόνι, ο Μίλαν Κούντερα, η Μαργκερίτ Ντυράς, ...διηγήματα, βιβλία, ταινίες, συγγραφείς, σκηνοθέτες -όλοι οι μύθοι των μυθικών δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα σ΄ ένα ...μονοπλάνο. Και μάλιστα ζωγραφικό.

    [11] Π. Κουρουμπλής: Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

    «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στην Ειδομένη είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους ΜΚΟ και εθνοτήτων, με στόχο να πειστούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.

    «Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος» σχολίασε ο κ. Κουρουμπλής ο οποίος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ?όπως είπε? ότι «η Ευρώπη υποκύπτει σε μεγάλο βαθμό στον αφυπνιζόμενο εθνικισμό νεόκοπων χωρών που μπήκαν και με την υπογραφή της Ελλάδας στην ΕΕ».

    Επισήμανε ότι, παρά τα όσα αναφέρονται, η παρουσία του κράτους στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης είναι δεδομένη και διαρκής και υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες Αρχές, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, προσπαθούν να πείσουν όσους βρίσκονται εκεί να μετακινηθούν στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. «Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, να τους πείσουμε ότι πρέπει να πάνε στα κέντρα, γιατί εκεί θα έχουν και καλύτερη φροντίδα και θα μπορέσουν εφόσον ανοίξουν τα σύνορα με σωστό και αξιόπιστο τρόπο χωρίς λαθροχειρία να προσπαθήσουν να φύγουν με τη σειρά τους» είπε ο κ. Κουρουμπλής.

    [12] Η επιμήκυνση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων μπορεί να συζητηθεί λέει ο Κ. Ρέγκλινγκ

    Η περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας και η αναστολή πληρωμής των τόκων τους για μεγαλύτερο διάστημα μπορούν να συζητηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. «Το κούρεμα του ονομαστικού χρέους δεν συζητείται. Μπορούμε, όμως, να συζητήσουμε για μία περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων ή μία πρόσθετη αναστολή (της καταβολής) τόκων», δηλώνει ο Ρέγκλινγκ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν με την προσέγγιση αυτή μεταφέρεται το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές, ο Ρέγκλινγκ σημειώνει: «Όχι, είναι λάθος αυτός ο τρόπος θεώρησης. Πρώτον, το επιτόκιό μας είναι γενικά πολύ χαμηλό. Επομένως, το βάρος του επιτοκίου δεν μεταφέρεται σε βάθος χρόνου, αλλά θα παραμείνει χαμηλό και στο μέλλον. Ως συνέπεια, το ελληνικό κράτος εξοικονομεί πολλά χρήματα κάθε χρόνο και αυτό θα ισχύει και στο μέλλον. Δεύτερον, τα δάνεια συνδέονται με μεταρρυθμίσεις και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον. Αυτό είναι επίσης προς όφελος των μελλοντικών γενεών».

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM είναι κατηγορηματικός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση, αν θα προτιμούσε να παραμείνει το ΔΝΤ, απαντά : «Κατηγορηματικά, ναι. Και αυτό είναι που αναμένω, επίσης. Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για εμάς να δώσουμε τα χρήματα, αλλά η εμπειρία του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για εμάς».

    Ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαπιστώνει πως «η Eλλάδα πλέει σε πιο ήρεμα νερά σε σχέση με πέρυσι» και ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση απαντά: «διότι πρόκειται για πολύ σύνθετα και δύσκολα θέματα, όπως είναι λ.χ. η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όταν κάποιος πρέπει να μειώσει ήδη υποσχεθείσες παροχές, είναι πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Διαψεύδονται προσδοκίες επί των οποίων χτίζονται σχέδια για τη ζωή. Δεν είναι εύκολο. Αλλά και η (ελληνική) κυβέρνηση πρεσβεύει την άποψη ότι το παρόν συνταξιοδοτικό σύστημα θα χρεοκοπήσει το αργότερο σε μερικά χρόνια, γι΄αυτό κατανοεί πλήρως την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος».

    Σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθεί ο ESM για να χρηματοδοτήσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ρέγκλινγκ λέει ότι επισήμως είναι 86 δις. ευρώ, αλλά ο ESM αναμένει ότι θα είναι πολύ μικρότερο. «Επί του παρόντος, εκτιμούμε ότι θα χρειασθούν 60 δις. ευρώ έως το 2018. Προσαρμόζουμε συνέχεια αυτή την εκτίμηση. Για παράδειγμα, εάν η παγκόσμια οικονομία διολίσθαινε σε μεγάλη ύφεση, θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε αυτή την εκτίμηση προς τα πάνω».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, ο Ρέγκλινγκ απαντά: «Υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί». Συμφωνεί πάντως με την εκτίμηση του Επιτρόπου της ΕΕ για την οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου. «Αυτό είναι δυνατό, επειδή τα θέματα έχουν αναγνωρισθεί και οι κύριοι στόχοι έχουν τεθεί. Επομένως, δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για αυτά. Πρέπει, όμως, να έχετε κατά νου ότι το προσφυγικό έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί πολύ χρόνο από την ελληνική κυβέρνηση».

    Ο Ρέκλινγκ είναι σαφής ως προς το αν θα δοθούν οικονομικά περιθώρια εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης: «Οχι, τα δύο θέματα, οι μεταρρυθμίσεις και το προσφυγικό, θα διαχωριστούν αυστηρά μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα υποστηριχθεί από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την μεταναστευτική θύελλα, για το θέμα αυτό θα διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όχι χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕSM). Και είναι σωστό αυτό, διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δίνει δάνεια, για τους μετανάστες όμως είναι ορθότερο να διατεθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα θα οποία δεν πρέπει να επιστραφούν».

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της επόμενης δόσης, ο επικεφαλής του ESM απαντά: «Ναι, η κατάσταση γίνεται λίγο σφιχτή. Μερικές φορές, όμως, λίγη πίεση μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει τα πράγματα. Επειδή, εμμένουμε πάντα στην αρχή μας ότι δίνουμε χρήματα μόνο αν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις έχουν πράγματι εφαρμοσθεί». «Με βάση την εμπειρία μου, οι πιστωτές θα επιμείνουν στους όρους τους. Και αυτό είναι επίσης προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

    [13] Νταβούτογλου: Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού

    «Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

    "Είμαστε πάλι εδώ", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

    Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας»

    Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι «καλά νέα για την ήπειρό μας».

    Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των «28», για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

    [14] Ισπανικός «εμφύλιος» σε Champions League και Europa League

    Με τις τρεις από τις οκτώ ομάδες να είναι ισπανικές, ήταν πολύ πιθανό να βγει ένας ισπανικός «εμφύλιος» στα προημιτελικά του Champions League κι αυτός προέκυψε ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

    Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι δείχνει να είναι αυτό της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης κληρώθηκε με την Βόλφσμπουργκ και η Μπάγερν με την Μπενφίκα των Μήτρογλου και Σάμαρη.

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 5-6 Απριλίου και οι επαναληπτικοί 12-13 του ίδιου μήνα.

    Τα «ζευγάρια» των προημιτελικών του Champions League, όπως προέκυψαν μετά την σχετική κλήρωση που έγινε, είναι τα εξής:

    Βόλφσμπουργκ (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

    Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)

    Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)

    Ισπανικός «εμφύλιος» όμως προέκυψεκαι στα προημιτελικά του Europa League, καθώς η Μπιλμπάο θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Σεβίλη, ενώ «βγήκε» και μιαδυνατή αναμέτρηση, αυτή της Ντόρτμουντ με τη Λίβερπουλ.

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου και οι επαναληπτικοί στις 14 του ίδιου μήνα.

    Τα «ζευγάρια» των προημιτελικών του Europa League, όπως προέκυψαν μετά την σχετική κλήρωση που έγινε, είναι τα εξής:

    Μπράγκα (Πορτογαλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)

    Βιγιαρεάλ (Ισπανία)-Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)-Σεβίλη (Ισπανία)

    Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2016 - 12:32:38 UTC