Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Σ. Φάμελλος
  • [02] Σημαντική πρόοδος σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό δηλώνουν εκπρόσωποι των θεσμών
  • [03] Την εμπιστοσύνη τους στον Αλ. Τσίπρα εξέφρασαν Σαπέν και Σόιμπλε
  • [04] Ειδομένη: Παραμένουν στον καταυλισμό οι περισσότεροι πρόσφυγες
  • [05] Στους 48.141 οι πρόσφυγες που βρίσκονται καταγεγραμμένοι σήμερα στην Ελλάδα
  • [06] «Πολλοί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των προσφύγων»
  • [07] Η Ιστορία γυρίζει σελίδα: Στην Κούβα ο Μπαράκ Ομπάμα
  • [08] Αρ. Μπαλτάς: Η κρίση της Ευρώπης είναι υπαρξιακή
  • [09] Τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
  • [10] Γ. Κατρούγκαλος: Συμφωνία για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και μη μείωση των κύριων συντάξεων
  • [11] Τουλάχιστον 14 νεκροί από τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο στην Ισπανία
  • [12] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε Νέα Υόρκη και Αριζόνα

  • [01] Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Σ. Φάμελλος

    Η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και τις καταγγελίες της για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης και ο λαός θα μάθει ποια είναι η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

    "Δεν έχουμε κρατήσει καμία λίστα στα συρτάρια μας, δεν έχουμε αφήσει καμιά υπόθεση η οποία να μην έχει πάει στον εισαγγελέα. Το προτέρημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων Πρασίνων είναι ότι η πολιτική γίνεται μπροστά στον πολίτη. Γι αυτό και η συζήτηση θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής για να μαθαίνει απευθείας και αδιαμεσολάβητα ο ελληνικός λαός ποια είναι η η πραγματική κατάσταση της Ελλάδα. Δεν θα υπάρχουν πια στεγανά, δεν θα υπάρχουν πια εξυπηρετήσεις", είπε ο κ. Φάμελλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: "Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι από τις βασικές μας δεσμεύσεις. Δεν αφορά μόνο την πολιτική σκηνή. Αφορά και την κοινωνία και πολύ περισσότερο την οικονομία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γύρω από την οικονομία και την πολιτική υπήρξε μια διαπλοκή με όλα τα συστήματα εξουσίας η οποία έχει αφήσει την Ελλάδα πίσω τελευταία στην Ευρώπη. Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ότι παρά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αποκαλύπτεται όλο και μια μεγαλύτερη διαπλοκή και σύνδεση των κομμάτων την αντιπολίτευσης, του παλιού δικομματισμού, και με τη δικαστική εξουσία, αλλά και με το σύστημα των τηλεοπτικών καναλιών και των ΜΜΕ που για μας η μόνη διέξοδος και η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι να υλοποιήσουμε την εντολή που μας έχει δώσει ο λαός. Να καθαρίσουμε το παλιό και να αποκαταστήσουμε ένα νέο περιβάλλον ισονομίας και ανάπτυξης για τη χώρα μας".

    [02] Σημαντική πρόοδος σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό δηλώνουν εκπρόσωποι των θεσμών

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών που αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ενώ ήδη τονίζεται εκ μέρους της Επιτροπής ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και ορισμένες πτυχές του συνταξιοδοτικού.

    Λίγο πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών,, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν».

    [03] Την εμπιστοσύνη τους στον Αλ. Τσίπρα εξέφρασαν Σαπέν και Σόιμπλε

    Την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν από κοινού ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele, με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις Γάλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη.

    «Ποτέ χωρίς την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του βιβλίου στα γαλλικά, «Μαζί διαφορετικοί» στα γερμανικά.

    «Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου προς τους υπουργούς.

    - Εγώ τον εμπιστεύομαι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν

    - Φυσικά και εγώ, απάντησε ο Β. Σόιμπλε

    «Πως έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

    «Όχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα ώστε οι αποφάσεις στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».

    Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη «μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Η ελληνική κρίση μας επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία. Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα. Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

    Παίρνοντας το λόγο ο Γάλλος υπουργός Μ. Σαπέν δήλωσε από μέρους του: «Θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας».

    Ο Μισέλ Σαπέν υπενθύμισε στη συνέχεια ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε. Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι ``ναι``, όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».

    [04] Ειδομένη: Παραμένουν στον καταυλισμό οι περισσότεροι πρόσφυγες

    Σε ένα θαύμα φαίνεται να ελπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως θα ήταν καλύτερο να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες, οι περισσότεροι παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

    Λίγοι παίρνουν τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ η πλειονότητα συνεχίζει να ζει με τους ίδιους ρυθμούς στον πολύβουο καταυλισμό της Ειδομένης. Υπάρχουν, μάλιστα, και μερικοί που συνεχίζουν να καταφτάνουν στο μικρό ακριτικό χωριό.

    «Υπάρχει μια σχετική κινητικότητα σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αλλά τίποτα το εντυπωσιακό, όπως ίσως ανέμενε κάποιος μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπαμπάρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ειδομένη.

    Το προσωπικό της UNHCR στην Ειδομένη, αλλά και στα άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, όπως στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο, προσπαθούν να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τις προοπτικές που έχουν εφεξής, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί που μοιάζουν να μην κατανοούν πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν.

    «Εξακολουθώ να ελπίζω επειδή η ελπίδα είναι μονόδρομος για μένα. Ο μικρός μου γιος είναι στη Γερμανία (πήγε εκεί ως ασυνόδευτος ανήλικος) και καθημερινά μού τηλεφωνεί και με ρωτάει πότε θα πάμε κι εμείς, η υπόλοιπη οικογένεια» λέει η Φάτιμα, η μητέρα της 9χρονης που είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α' και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για περίπου μία εβδομάδα.

    [05] Στους 48.141 οι πρόσφυγες που βρίσκονται καταγεγραμμένοι σήμερα στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 48.141 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, ενώ ως τις 7.30 το πρωί σημειώθηκαν 875 νέες αφίξεις.

    Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη βόρεια Ελλάδα (25.994), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (12.000), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.855) και στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.500).

    Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 7.316, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.181 άτομα και τη Χίο 1.870, στην Αττική 13.010, εκ των οποίων 4.370 στο λιμάνι του Πειραιά και στην κεντρική Ελλάδα 1.821, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, και τη Λάρισα.

    [06] «Πολλοί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των προσφύγων»

    «Πολλοί δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των προσφύγων» τόνισε πριν λίγο ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Ο πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι με την σκέψη του είναι στο πλευρό των προσφύγων και παρομοίασε την εγκατάλειψη και τα πάθη τους, με εκείνα του εσταυρωμένου Ιησού.

    Ο πάπας αναφέρθηκε στην ύψιστη ταπείνωση στην οποία υποβάλλεται ο Ιησούς, λόγω των παθών και της στάσης του Πόντιου Πιλάτου και αυθόρμητα, χωρίς γραπτό κείμενο, υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να μην σκεφθώ τόσα άτομα που βρίσκονται στο περιθώριο, τόσους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, σκέφτομαι ότι πολλά άτομα δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της μοίρας των ανθρώπων αυτών».

    [07] Η Ιστορία γυρίζει σελίδα: Στην Κούβα ο Μπαράκ Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται σήμερα να γυρίσει μια σελίδα της Ιστορίας με την επίσκεψή του στην Κούβα, ένα από τα τελευταία προπύργια του κομμουνισμού με το οποίο σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες εχθρότητας.

    Όταν φθάσει σήμερα γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας, ο Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη λατινική Αμερική -- μια εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σ' αυτό που θεωρούσαν αυλή τους.

    Από την άποψη αυτή, ο παλιός κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

    Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

    Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοιξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Έγινε έτσι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κουβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

    [08] Αρ. Μπαλτάς: Η κρίση της Ευρώπης είναι υπαρξιακή

    «Η κρίση της Ευρώπης είναι υπαρξιακή. Είναι διαιρεμένη σε επίπεδο αξιών και πολιτικών που συναρτώνται μ' αυτές τις αξίες. Οι πιέσεις πάνω της, έμμεσα και άμεσα, είναι πάρα πολύ μεγάλες». Αυτό τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής» και εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, κρατώντας σταθερές τις αξίες της σε σχέση με το προσφυγικό. «Η Ελλάδα αποτελεί σημείο σταθερότητας στην Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά.

    Επίσης, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «πρέπει να σταθεί σωστά» και στο προσφυγικό και στο οικονομικό θέμα και σχολιάζοντας τα ζητήματα που προέκυψαν από τις δηλώσεις του ίδιου και του Γ. Μουζάλα, αναφέρει ότι κάποιοι δημοσιογράφοι «ντροπιάζουν την έννοια της επικοινωνίας». Ειδικότερα, για τη δήλωσή του, σχετικά με την Ειδομένη, σχολιάζει ότι ήταν μια συνειδητή δήλωση, η οποία όμως δεν αναπαρήχθη αυτούσια, ενώ για τη δήλωση του κ. Μουζάλα, εκτιμά ότι ήταν εν τη ρύμη του λόγου και πιστεύει ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί.

    Εξάλλου, σχετικά με τις αρμοδιότητές του στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι καθήκον του είναι να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών που είναι υπό την εποπτεία του.

    [09] Τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Ένα ταξίδι με μια προϊστορική πεντηκόντορο από το Βόλο στην αρχαία Κολχίδα, μια ορχήστρα από την Παραγουάη που ανακυκλώνει την ελπίδα και ερμηνεύει την "ωδή στη χαρά" με ...τενεκεδένια βιολιά, οι επτά σονάτες για πιάνο που έγραψε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν της Τσεχίας ο κρατούμενος συνθέτης Βίκτωρ Ούλμαν, ένα ντοκιμαντέρ για ένα άλλο επικό ντοκιμαντέρ (Shoah) "για το μεγαλύτερο κακό της σύγχρονης εποχής" , τα σημάδια τ΄ουρανού στην Αμοργό, τα προσφυγόπουλα της Συρίας που ζουν στο Λίβανο, είναι μερικές μόνο από τις "εικόνες του 21ου αιώνα" που επέλεξαν να βραβεύσουν κοινό και κριτικοί στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Σε μια φορτισμένη από τα τραγικά γεγονότα ανά τον κόσμο βραδιά - την τελευταία με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ - ιδρυτή του Δημήτρη Ειπίδη, το 18ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ , ολοκλήρωσε μάλλον αμήχανα την πρώτη "ενήλικη" διοργάνωση του. Την βραδιά της τελετής λήξης παρουσίασε η Μάγια Τσόκλη.

    Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο αποχωρών Δημήτρης Εϊπίδης (παραιτήθηκε προ τριμήνου από τη θέση ενώ εκκρεμεί η τοποθέτηση νέου διοικητικού αλλά και καλλιτεχνικού διευθυντή στο Φεστιβάλ) τόνισε πως "θα συνεχίσω να στηρίζω το φεστιβάλ" ενώ η πόλη και οι κινηματογραφόφιλοι ευχαρίστησαν τον κ.Εϊπίδη με μια ανθοδέσμη που του πρόσφερε επί σκηνής μια "εκπρόσωπος των σινεφίλ της πόλης".

    [10] Γ. Κατρούγκαλος: Συμφωνία για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και μη μείωση των κύριων συντάξεων

    Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.

    Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).

    Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

    Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

    Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

    Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.

    [11] Τουλάχιστον 14 νεκροί από τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο στην Ισπανία

    Τουλάχιστον 14 είναι οι νεκροί από το τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο που έγινε σήμερα το πρωί στην Ισπανία. Το λεωφορείο ταξίδευε από τη Βαλένθια στη Βαρκελόνη, μεταφέροντας σπουδαστές πανεπιστημίου, μεταξύ αυτών και ξένους φοιτητές, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου.

    Το λεωφορείο μετέφερε 56 επιβάτες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων από τη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας. Μερικοί από τους σπουδαστές συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, Erasmus.

    Το λεωφορείο προσέκρουσε και ανατράπηκε σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο, κατά μήκος της ανατολικής ισπανικής ακτής, ενώ ταξίδευε από τη Βαλένθια προς τη Βαρκελόνη. Οι σπουδαστές παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου του φεστιβάλ ?Fallas? που πραγματοποιείται στη Βαλένθια και είναι γνωστό για το θέαμα των πυροτεχνημάτων που προσφέρει.

    ?Επέβαιναν σπουδαστές στο λεωφορείο, μερικοί από αυτούς είναι ξένοι, που σπουδάζουν στην Καταλονία και στη Βαρκελόνη, ενώ είχαν ταξιδέψει στη Βαλένθια για το φεστιβάλ ?Fallas? και επέστρεφαν,? δηλώνει ο Jordi Jane περιφερειακός υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι εθνικότητες των σπουδαστών.

    Ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε τοπικό αστυνομικό σταθμό, ενώ τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί άμεσα. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες στο λεωφορείο που έχουν τραυματιστεί, δεν έχουν υποστεί τραύματα που να είναι απειλητικά για τη ζωή τους, δήλωσε ο περιφερειακός υπουργός Εσωτερικών.

    Νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι δεκατέσσερις νεκροί και 43 τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος με λεωφορείο που έγινε στη Βόρεια Ισπανία, σύμφωνα με τις αρχές της Καταλονίας.

    Στο λεωφορείο επέβαιναν φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ μετέφερε και φοιτητές του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus.

    Το λεωφορείο επέστρεφε στη Βαρκελώνη από τη Βαλένθια, ενώ το δυστύχημα συνέβη σε απόσταση 150 χλμ., νοτίως της Βαρκελώνης.

    [12] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ σε Νέα Υόρκη και Αριζόνα

    Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, σύμφωνα με τους ίδιους, που επιδεικνύει ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

    «Ντόναλντ Τραμπ, φύγε, ρατσιστή, σεξιστή, πολέμιε των ομοφυλοφίλων» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Κολόμπους Σάιρκλ, σε κοντινή απόσταση από τους ουρανοξύστες Τραμπ στη Νέα Υόρκη, υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    «Να απελάσετε τον Τραμπ», «να υψώσετε έναν τοίχο γύρω από τον Τραμπ» ήταν μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών κάθε ηλικίας.

    «Μην επιτρέψετε στη μισαλλοδοξία να επικρατήσει στο Σύνταγμά μας» διάβαζε επίσης κανείς, όπως επίσης «ανταλλάσσω τον Ντόναλντ Τραμπ για 25.000 πρόσφυγες».

    «Οικοδομήστε γέφυρες, όχι τείχη» έγραφε επίσης στο πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής.

    Τη διαδήλωση οργάνωσε το "Cosmopolitan antifascists" με τη συμμετοχή πολλών τοπικών ομάδων, και στόχο να κινητοποιηθούν χιλιάδες πολίτες. Μεταξύ αυτών κάτοικοι της Νέας Υόρκης, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την προεκλογική του «προέλαση» και ταυτόχρονα τη διχαστική ρητορική του δισεκατομμυριούχου.

    «Οι λευκοί είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ βρίσκεται εδώ σήμερα. Είναι η σιωπή μας, η έλλειψη ενδιαφέροντός μας, η αδιαφορία που οδήγησαν σε αυτό. Εάν οι λευκοί άνδρες και γυναίκες, όλοι εκείνοι που δεν συμφωνούν με τον Τραμπ δεν λάβουν θέση σήμερα, είμαστε το ίδιο ένοχοι με εκείνους που ψηφίζουν τον Τραμπ» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάτρικ Ουάλντο, ιστορικός στο επάγγελμα, ηλικίας 31 ετών.

    «Είναι ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός, ισλαμοφοβικός, ξενοφοβικός, είναι ένας φασίστας. Αυτό θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον των ΗΠΑ» τόνισε ο διαδηλωτής αναφέροντας μια «κατάσταση όπως εκείνη στη Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν το θέλω αυτό να συμβεί στην χώρα μου».

    Στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές πολλοί συνέδεαν την εικόνα του Τραμπ με εκείνη του Χίτλερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 20 March 2016 - 12:32:33 UTC