Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα διαλυθεί όμορφα κι ωραία»
  • [02] Πυρά βουλευτών της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό
  • [03] Φ. Γεννηματά: «Όχι» συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ - «Ναι» σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»
  • [04] Θέμα για τις αρμοδιότητες των Τούρκων αστυνομικών στα νησιά, έθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [05] Εμπλοκή με Τούρκο σύνδεσμο στην Χίο που είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους στο διαβατήριο
  • [06] Ιερώνυμος: Οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης
  • [07] Ένταση έξω από δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα Ιωάννινα
  • [08] Απάντηση Μουζάλα σε Κουμουτσάκο για τις αρμοδιότητες Τούρκων αστυνομικών στα νησιά

  • [01] «Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα διαλυθεί όμορφα κι ωραία»

    «Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα διαλυθεί όμορφα κι ωραία», διαβεβαίωσε από την Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος -απαντώντας σε σχετική με το Προσφυγικό επερώτηση της ΝΔ- χαρακτήρισε την Συμφωνία των Βρυξελλών «πάρα πολύ δύσκολη», ωστόσο την καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί. Έτσι, κάλεσε τα κόμματα να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να επιτευχθεί «και να χαμηλώσουν οι τόνοι».

    «Είχαμε στρατηγική η οποία εντέλει οδήγησε εδώ. Πρακτικά εμείς και η Γερμανία την υπερασπιστήκαμε. Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την προχωρήσουμε, πιθανώς σε αυτή την φάση είναι η μόνη λύση», κάλεσε ο Γιάννης Μουζάλας.

    Απέναντι στην κριτική που άσκησαν οι επερωτώντες βουλευτές, αφού διαβεβαίωσε ότι τον επόμενο μήνα «η Ειδομένη θα διαλυθεί», επισήμανε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα, «πιθανώς και ναι», αλλά εξήγησε πως «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά». Διαβεβαίωσε επίσης ότι το «κράτος είναι λίγο πιο δίπλα, λίγο πιο κάτω, έχουμε γιατρούς, καθαρό νερό, φτιάχνει θέσεις, ώστε να διαθέτει τα ελάχιστα που δικαιούνται οι πρόσφυγες, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε κάμπινγκ, θα φτιάξουμε ένα καινούργιο Καλαί, θα είναι μία πηγή ανωμαλίας».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε «λογικό» η αντιπολίτευση να έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση είναι μια κακή κυβέρνηση και πρέπει να πέσει, αλλά επισήμανε πως είναι λάθος σε αυτή τη λογική να εντάσσει τα πάντα και να προσπαθεί να συμπιέσει εκεί ζητήματα του προσφυγικού. «Είναι εθνικό θέμα. Καταλαβαίνω ότι η ΝΔ το αναγνωρίζει ως τέτοιο, αλλά πολλές φορές κάποιοι, όχι όλοι και όχι ο πρόεδρος της ΝΔ, λειτουργούν αλλιώς» πρόσθεσε, ωστόσο.

    «Είναι μια καλή, αλλά δύσκολη συμφωνία»

    Ειδικώς, για την συμφωνία με την οποία η χώρα μας γύρισε από την ΕΕ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός τόνισε σε όλους τους τόνους πως «είναι μια καλή συμφωνία» και απευθυνόμενος προς την ΝΔ παραδέχθηκε πως «είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία, έχετε απόλυτο δίκιο σ? αυτό» και αιτιολόγησε «κι είναι δύσκολη όποια κυβέρνηση και να ήταν επάνω, αφού οι δυνατότητες και τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού είναι δεδομένα».

    [02] Πυρά βουλευτών της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό

    Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος άσκησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στην Βουλή επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Ο βαλκανικός δρόμος είναι οριστικά σφραγισμένος, η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό εγκλωβισμένων, οι οποίοι διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας" ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι "μπλοκαρισμένη ιδεολογικά και ανήμπορη πολιτικά δεν μπορεί να ασκήσει αποτρεπτική πολιτική".

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε κατ'αρχήν "θετική" την συμφωνία που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό υποστήριξε όμως ότι είναι "πολύπλοκη, δύσκολη, ασαφής και προβληματική". Συνεχίζοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα εκτοξευθεί ο αριθμός των προσώπων που θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση τη στιγμή, που όπως είπε, οι υπηρεσίες ασύλου δε μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν λειτουργούν.

    Αναφέρθηκε επίσης στις ΜΚΟ, λέγοντας ότι δρουν "διάσπαρτες, χωρίς έλεγχο και δεν ξέρουμε τι κάνουνε πως το κάνουνε και γιατί το κάνουνε", ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο των Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως "για τον τρόπο με τον οποία θα ενταχθούν στην ελληνική νομιμότητα".

    Έθεσε, τέλος, θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, λόγω της καθυστέρησης η οποία υπήρξε από την κατάθεση έως την συζήτηση της επερώτησης.

    [03] Φ. Γεννηματά: «Όχι» συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ - «Ναι» σε κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

    «Πιστεύω ότι μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να ζητήσει καλύτερες συνθήκες για το χρέος. Πρέπει να έχει δύναμη στο εξωτερικό και στο εσωτερικό για να ετοιμάσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει η χώρα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για να σχηματισθεί, αλλά ήταν λάθος που δεν ανέλαβαν όλοι τις ευθύνες τους», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το βράδυ στην εκπομπή "Ενικός"στην τηλεόραση του Star.

    Η Φώφη Γεννηματά κατέστησε σαφές, ότι δεν θα δεχθεί να μπει στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν μπουν όλα τα κόμματα και η ΝΔ.

    «Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε», είπε, «όσο στο πρώτο μνημόνιο αρχικά, αλλά και αργότερα με λάθη και με συγκεκριμένες επιλογές ενδεχομένως, να το κάνει για να εξαλείψει ένα μεγάλο έλλειμμα.

    Εξήγησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι το περασμένο καλοκαίρι ψήφισε το μνημόνιο γιατί η Ελλάδα είχε φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Την στήριξη που είχε η κυβέρνηση Τσίπρα δεν την είχε καμία άλλη προηγούμενη κυβέρνηση».

    Eξέφρασε επίσης, την ανησυχία της για την πορεία της αξιολόγησης και επέκρινε την κυβέρνηση πως ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Αφήνει το χρόνο να τρέχει. Ανησυχώ όταν ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την αξιολόγηση με το προσφυγικό. Πήγε με τη πλάτη στο τοίχο στην Σύνοδο Κορυφής» υποστήριξε η Φ. Γεννηματά.

    [04] Θέμα για τις αρμοδιότητες των Τούρκων αστυνομικών στα νησιά, έθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος

    Το θέμα του τρόπου με τον οποίο θα ενταχθούν στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας και ποιες αρμοδιότητες θα έχουν, οι ξένοι και κυρίως οι Τούρκοι στρατιωτικοί, που θα ασχοληθούν με το προσφυγικό έθεσε στη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστήριξε ότι τίθεται θέμα κυριαρχίας του κράτους, και αναρωτήθηκε εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να νομοθετήσει.

    Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του Τούρκου στρατιωτικού το διαβατήριο του οποίου είχε σφραγίδα από τις αρχές των κατεχομένων στην Κύπρο και είπε ότι ο συγκεκριμένος ορίζεται σαν πολίτης της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, «όπως αποκαλούν τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    "Πρόκειται για πονηριά και μεθόδευση ο πρώτος αστυνομικός που πήγε στη Χίο να έχει τέτοια προβλήματα" υποστήριξε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος είχε κάνει αναφορά στο ίδιο θέμα και στην πρωτολογία του και απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα είπε: Δεν πιστεύω εν τη ρύμη του λόγου σας να πείτε «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου».

    [05] Εμπλοκή με Τούρκο σύνδεσμο στην Χίο που είχε σφραγίδα του ψευδοκράτους στο διαβατήριο

    Ολοκληρώθηκε η άφιξη των Τούρκων συνδέσμων αστυνομικών καθηκόντων, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στα πέντε hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως προβλέπεται στην συμφωνία για τις επιστροφές των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ξεκίνησε ήδη η μετάβαση Ελλήνων αστυνομικών συνδέσμων στην Τουρκία, οι οποίοι θα παρακολουθούν εκεί τις επαναπροωθήσεις, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόβλημα προέκυψε με έναν απο τους Τούρκους συδέσμους στην Χίο, καθώς στο διαβατήριο του υπάρχει σφραγίδα του ψευδοκράτους, κάτι που δημιούργησε εμπλοκή, την στιγμή μάλιστα που πρόκειται να παραμείνει στην χώρα μας και να εργαστεί σχετικά με τις επαναπροωθήσεις.

    Από αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, έγινε γνωστό στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το θέμα διευθετήθηκε και διευκρινίστηκε το εξής:

    Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όιμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχες, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο.

    Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είναι Τούρκος και μάλιστα κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της υπαλληλικής του ιδιότητος, πράγμα που σημαίνει οτι δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα, στην παρούσα φάση.

    Επειδή όμως το συγκεκριμένο διαβατήριο φέρει σφραγίδα από επίσκεψη του στο ψευδοκράτος, τέθηκε το ζήτημα αν θα μπορούσε να παραμείνει στην χώρα μας χωρίς βίζα, κάνοντας χρήση του συγκεκριμένου διαβατηρίου.

    Η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ο Τούρκος σύνδεσμος θα παραμείνει με ένα τέτοιο ξεχωριστό χαρτί, σφραγισμένο από τις ελληνικές υπηρεσίες, που ισοδυναμεί με άδεια εισόδου.

    [06] Ιερώνυμος: Οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης

    «Οι Έλληνες δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό της Ευρώπης», τόνισε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στα εγκαίνια του Κοινωνικού Οδοντιατρείου του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκπροσώπου της περιφερειάρχου, δημάρχων, του διευθυντή του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, π. Βασιλείου Χαβάτζα, της διευθύντριας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Μαίρης Πίνη, κληρικών και πλήθους κόσμου.

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής, με την επισήμανση όμως ότι «μέσα στις δυσκολίες και στα προβλήματα ο Θεός μας χαρίζει εκπλήξεις. Γι? αυτό κάποτε που θα γραφτεί αυτή η ιστορία, για τις περιπέτειες του ελληνικού λαού τότε θα εκπλαγεί κανείς από τις λεπτομέρειες και το μέγεθος της αγάπης και της λεπτότητας. Τότε θα φανεί η διαφορά του ελληνορθόδοξου πολίτη από τους πολίτες των άλλων χωρών».

    Μίλησε για την αξία του να ασχολείται ο άνθρωπος με τον συνάνθρωπό του, αλλά και για το τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, με τη παροχή δωρεάν γευμάτων σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά και στην επέκταση του προγράμματος με συσσίτια και την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για τους Έλληνες που ξεχωρίζουν από τους άλλους. «Είδαμε ανθρώπους να ανοίγουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες. Τα προβλήματα είναι πολλά και ο κόσμος διχάζεται, αλλά έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό και ζεστασιά σε οποιονδήποτε είναι πλάι μας και έχει», τόνισε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε, ακόμη, ότι η χώρα μας δυσκολεύεται να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού ζητήματος, με την επισήμανση, όμως, ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, «εικόνες του Θεού και δεν μπορούμε παρά να τους βοηθήσουμε». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «κανείς δεν εγκαταλείπει το σπίτι του ευχάριστα. Άλλοι είναι αυτοί που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, οι πολιτισμένοι. Οι πολιτισμένοι είναι αυτοί που τους βομβάρδισαν, γιατί άλλοι θέλουν πετρέλαια, άλλοι υπόγεια ευρήματα και ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στους δρόμους. Και ενώ περίμεναν να βρουν ανταπόκριση από αυτούς που τους έβγαλαν από τα σπίτια τους, αυτοί τους έφραξαν τους δρόμους για να μην μπορούν να πλησιάσουν. Οι Έλληνες, όμως, οι φτωχοί, δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό. Η ανθρωπιά και ο πολιτισμός χάθηκε στην Ευρώπη κι αυτό είναι το τραγικό που πρέπει να μας ανησυχεί και διερωτώμεθα έχουμε μία Ευρώπη, όπως ξεκίνησε, όπως ήταν από τους θεμελιωτές της; Μετακινήθηκαν οι βάσεις. Έγινε η Ευρώπη των συμφερόντων και όχι της αγάπης».

    Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι «οι Έλληνες θα αντέξουμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα» και ευχήθηκε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή να σκεφτόμαστε και τους άλλους, «για να έχουμε ένα Πάσχα ζωντανό, που μας ενισχύει και μας κάνει πραγματικά ανθρώπους».

    [07] Ένταση έξω από δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα Ιωάννινα

    Συνεχίζεται η ένταση έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Δολιανά Καλπακίου. Οι κάτοικοι παραμένουν στους δρόμους και εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες .

    Όσον αφορά το επεισόδιο στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατσικά Ιωαννίνων, σήμερα το βράδυ, έγινε γνωστό πως εισέβαλε μια ομάδα αντιεξουσιαστών την στιγμή που στελέχη του κόμματος συνεδρίαζαν για να οργανώσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο στρατόπεδο όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες και θέλησαν να μοιράσουν φυλλάδια. Αποχωρώντας προπηλάκισαν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έσπασαν τις τζαμαρίες των γραφείων και ακολούθησε η προσαγωγή 18 ατόμων από την αστυνομία.

    [08] Απάντηση Μουζάλα σε Κουμουτσάκο για τις αρμοδιότητες Τούρκων αστυνομικών στα νησιά

    Η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρακτικής ανάμεσα στις χώρες που ανταλλάσσουν πρόσφυγες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στη Βουλή, στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, που είχε θέσει νωρίτερα θέμα νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα ενταχθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

    Οι αξιωματούχοι αυτοί είναι συνήθως αστυνομικοί και δεν έχουν σχέση με το στρατό είπε ο κ. Μουζάλας. "Μετράνε εάν αυτοί που μπήκανε είναι αυτοί που φεύγουν και προστίθενται άλλοι που είχαν μπει από αλλού και εμείς στη δική τους την ακτή μετράμε εάν αυτοί που ήρθανε είναι όλοι όσοι μπήκανε στην Τουρκία" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ αναφερόμενος στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου στην τουρκοκυπριακή προέλευση ενός αξιωματούχου, είπε 'ότι, "έχετε λάθος ενημέρωση για τον Τούρκο αξιωματικό με βάση την ενημέρωση που είχα".

    Διαβάστε επίσης:

    Θέμα για τις αρμοδιότητες των Τούρκων αστυνομικών στα νησιά έθεσε ο Γ. Κουμουτσάκος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 March 2016 - 22:32:30 UTC