Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προ ημερησίας στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη
  • [02] Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα χαιρέτισαν Σόιμπλε και Σαπέν
  • [03] Εμφανείς οι επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στη δράση ΜΚΟ, στη Λέσβο
  • [04] Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Μέτρα προστασίας από υψηλές χρεώσεις στην κατανάλωση νερού
  • [05] Ειδομένη: Διαμαρτυρία προσφύγων στις σιδηροδρομικές γραμμές με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα
  • [06] Μπαράζ επιθέσεων στις Βρυξέλλες
  • [07] Ανατόλι Βασίλιεφ: Έχουμε ανάγκη το θέατρο;
  • [08] Έκθεση για τις «γυάλινες χειροβομβίδες των μεσαιωνικών χρόνων από το Κάστρο της Μυτιλήνης»
  • [09] Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα κάνει πολλά και δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της

  • [01] Προ ημερησίας στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

    Συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης πρόκειται να ξεκινήσειστις 19:00.

    Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της δικαιοσύνης, σημείωνε ότι οι αιτιάσεις αυτές προωθούνται από κέντρα που έχουν λόγους να φοβούνται και χαρακτήριζε δυστύχημα ότι αυτές αναπαράγονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Για το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών έχει προϊδεάσει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δηλώνοντας ότι ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα θέματα της διαπλοκής και ο ελληνικός λαός να μάθει ποιοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ποιοι εκδότες δανείζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού από τις τράπεζες και τα έβγαζαν στο εξωτερικό, χρεώνοντας τα κανάλια τους.

    Στη σημερινήσυζήτηση θα λάβουν μέρος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ την Πέμπτη, οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης θα συζητηθούν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    [02] Την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα χαιρέτισαν Σόιμπλε και Σαπέν

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει με τη μαζική εισροή προσφύγων στη χώρα.

    "Υπό την παρούσα κυβέρνηση σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις", είπε ο Γερμανός υπουργός. Σημείωσε μάλιστα ότι κατά την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας -από την οποία εξαρτάται η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα - επιτεύχθηκε πρόοδος μολονότι η Αθήνα "θα πρέπει να κάνει ακόμη μερικά πράγματα".

    Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι ένα από τα σημεία που συζητούνται ακόμη, αυτό που αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι ένας τομέας "ιδιαίτερα δύσκολος πολιτικά" αλλά διαβεβαίωσε ότι όλες οι πλευρές "αναζητούν έναν τρόπο" ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι.

    "Μέχρι τώρα έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη, την οποία θα πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε", είπε από την πλευρά του ο Σαπέν, με την ευκαιρία της παρουσίασης, στο Βερολίνο, του βιβλίου των δύο υπουργών που στα γαλλικά τιτλοφορείται "Ποτέ χωρίς την Ευρώπη".

    [03] Εμφανείς οι επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας στη δράση ΜΚΟ, στη Λέσβο

    Στην αναδιάταξη των δυνάμεων της προχωράει η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση IRC - International Rescue Committee, η οποία απασχολεί περισσότερους από 140 εργαζομένους στη Λέσβο, στον τομέα της περίθαλψης προσφύγων από τον περασμένο Αύγουστο.

    Οι νέες συνθήκες στην υποδοχή και στην περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων, άλλαξαν άρδην το σχεδιασμό δράσης της οργάνωσης. Το μεγάλο κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής στην Εφταλού, δυναμικότητας 3.500 ατόμων που μαζί με το γραφείο της Μήθυμνας (Μολύβου) απασχολεί 110 άτομα, θα τεθεί σε διαθεσιμότητα - το δε προσωπικό της οργάνωσης στην περιοχή θα μειωθεί σε 30 άτομα συνολικά. Ο Πάνος Ναβροζίδης, υπεύθυνος της οργάνωσης στην Ελλάδα μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε πως το προσωπικό που σήμερα απασχολείται στις δομές της Λέσβου μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται στην οργάνωση σε άλλες δομές στην Αθήνα ή στη βόρεια Ελλάδα, όπου η οργάνωση θα αρχίσει να επιχειρεί. Ειδάλλως μετά την 30η Απριλίου, θα διακοπεί η εργασιακή σχέση μαζί τους.

    Ανάλογα η IRC θα πράξει και στην περιοχή της Μυτιλήνης όπου εργάζονται περισσότερα από 30 άτομα στο γραφείο της οργάνωσης και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. «Σε περίπτωση που επιλεγεί να κλείσει ο, ανοικτός σήμερα, καταυλισμός του Καρά Τεπέ θα υπάρξει και η σχετική μείωση του προσωπικού που δραστηριοποιείται στην περιοχή» είπε ο κ. Ναβροζίδης.

    Ας σημειωθεί ότι από σήμερα η IRC διέκοψε και τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας, από τις ακτές της Λέσβου όπου αποβιβάζονται.

    Και η UNHCR

    Από σήμερα διέκοψε τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τις ακτές προς το hot spot της Μόριας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Εκφράζοντας έμμεσα πλην σαφώς την αντίθεση του Οργανισμού στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, ο εκπρόσωπος τύπου Μπορίς Τσεσίρκοφ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «για λόγους αρχής η Ύπατη Αρμοστεία αποχωρεί από τη διαδικασία συνδρομής βοήθειας στο hot spot της Μόριας αφού αυτό από σήμερα σε εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε -Τουρκίας είναι ένα κλειστό κέντρο. Επίσης για τους ίδιους λόγους διακόπτει τη χορήγηση ανθρωπιστικού υλικού, όπως κουβέρτες και φαγητό. Η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Λέσβο, στις ακτές και στο λιμάνι της πόλης κατά την άφιξη των προσφύγων, καθώς και μέσα στο hot spot σε θέματα επανένωσης οικογενειών προσφύγων, επανεγκατάστασης και ασύλου».

    [04] Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Μέτρα προστασίας από υψηλές χρεώσεις στην κατανάλωση νερού

    Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάζεται σήμερα 22 Μαρτίου, αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση όλων, στην υιοθέτηση απλών αλλά αποτελεσματικών καθημερινών πρακτικών, με τις οποίες και η κατασπατάληση του νερού αποφεύγεται και η εξοικονόμηση πόρων, υδάτινων και οικονομικών, επιτυγχάνεται.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος του Καταναλωτή υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα των διαρροών, οι οποίες αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες για υψηλές χρεώσεις των καταναλωτών που προσφεύγουν στην Αρχή.

    Πρόκειται για αφανείς διαρροές σε σημεία του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και ιδίως στο φρεάτιο ύδρευσης ή για μικρές, εμφανείς διαρροές ή για μη ορθολογική χρήση της ύδρευσης (όπως με το αυτόματο πότισμα). Με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη των υψηλών καταναλώσεων αλλά και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των υδάτινων πόρων, ο Συνήγορος του Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των προμηθευτών και των καταναλωτών, στη λήψη απλών μέτρων καθημερινής επιμέλειας.

    [05] Ειδομένη: Διαμαρτυρία προσφύγων στις σιδηροδρομικές γραμμές με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα

    Περίπου 50 άτομα παραμένουν, από χθες το μεσημέρι, πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενοι επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

    Το συγκεντρωμένο πλήθος είναι πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, που πραγματοποιούν την κατάληψη της γραμμής και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν ώσπου να ανοίξουν, όπως λένε, τα σύνορα.

    Αργά χθες το βράδυ ένα άτομο περιλούστηκε με εύφλεκτο -όπως λένε οι μαρτυρίες- υλικό, αλλά τον απομάκρυναν οι πιο ψύχραιμοι.

    [06] Μπαράζ επιθέσεων στις Βρυξέλλες

    Διπλή έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στο Ζάβεντεμ, αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Χριστίνα Βασιλάκη.

    Αρκετοί είναι οι νεκροί, σύμφωνα με το δημόσιο βελγικό δίκτυο RTBF.

    Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών έκλεισε, ενώ σταμάτησε και η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης και τονιστότοπο του Eurocontrol.

    Το Sky News στο Λονδίνο μετέδωσε ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων επικαλούμενο πληροφορίες που είχε από πηγή κοντά στο γραφείο των American Airlines.

    Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε πωςυπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις.

    Οι εκρήξεις αυτές σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη βελγική πρωτεύουσα υπόπτου για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.Η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα.

    Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται από την αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, στην οποία έχουν σπάσει όλα τα τζάμια, ενώ δείχνουν τους άνθρωπους που περίμεναν να επιβιβαστούν να τρέχουν για να φύγουν από την αίθουσα για να γλιτώσουν.

    Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο "πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις"."Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι"."Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση - αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο", σημείωσε.

    Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποιο επίσημο σχόλιο σχετικά με την αιτία των εκρήξεων.

    Νέα έκρηξη στο μετρό

    Έκρηξη σημειώθηκε σεσταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες κοντά σε γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το δίκτυο RTBF.

    [07] Ανατόλι Βασίλιεφ: Έχουμε ανάγκη το θέατρο;

    «Έχουμε ανάγκη το θέατρο;» αναρωτιέται στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου ο διεθνούς φήμης Ρώσος σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής Ανατόλι Βασίλιεφ. Ο ίδιος επισημαίνει πως χρειαζόμαστε κάθε είδους θέατρο, εκτός από το πολιτικό.

    «Αυτό που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε είναι το θέατρο της καθημερινής τρομοκρατίας, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι το θέατρο πτωμάτων και αίματος στις πλατείες και στους δρόμους, στις πρωτεύουσες ή στις επαρχίες, ένα κάλπικο θέατρο συγκρούσεων μεταξύ θρησκειών και εθνικών ομάδων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) και εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τιμά κάθε χρόνο αυτή την παγκόσμια γιορτή καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει το μήνυμα, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο.

    [08] Έκθεση για τις «γυάλινες χειροβομβίδες των μεσαιωνικών χρόνων από το Κάστρο της Μυτιλήνης»

    «Οι γυάλινες χειροβομβίδες των μεσαιωνικών χρόνων από το Κάστρο της Μυτιλήνης» παρουσιάστηκαν στο κτίριο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης από τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου, αρχαιολόγο Παύλο Τριανταφυλλίδη, στο πλαίσιο της νέας θεματικής ενότητας που θα παρουσιασθεί στη Μυτιλήνη για το έτος 2016 με τίτλο «η αρχαία ελληνική τεχνολογία: τέχνη και τεχνικές σε γυαλί, μέταλλο, πηλό και λίθο».

    Πάνω από εκατό σχεδόν ακέραιες χειροποίητες χειροβομβίδες από φυσητό γυαλί που μάλιστα σε ορισμένες σώζεται και το φυτίλι παρουσιάσθηκαν και θα βρίσκονται για τρεις μήνες σε ειδική προθήκη στον ισόγειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης. Το όπλο χρησιμοποιήθηκε κατά το μεσαίωνα και εκτοξευόταν με βαλίστρα επέφερε δε καίριο πλήγμα στον εχθρό από τα υαλοθραύσματα που δημιουργούσε. Το συγκεκριμένο σύνολο ευρημάτων που αποτελεί από τη φύση του ένα ιδιαίτερο έκθεμα, αρκετά σπάνιο, βρέθηκε στο μεσαιωνικό Κάστρο της Μυτιλήνης. Η έκθεσή τους δε συνοδεύεται από ψηφιακή απεικόνιση αλλά και έντυπο πληροφοριών.

    Η Εφορία αρχαιοτήτων Λέσβου στις 17 Απριλίου προγραμματίζει στο δημοτικό θέατρο εκδήλωση παρουσίασης των ευρημάτων στο νομό Λέσβου την προηγούμενη χρονιά.

    [09] Σκα Κέλερ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα κάνει πολλά και δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της

    Για «κρίση αλληλεγγύης και ευθύνης» στη σημερινή Ευρώπη κάνει λόγο η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ, η οποία, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αφού επισκέφθηκε την Ειδομένη και άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, εκφράζει την απογοήτευσή της για την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, καθώς, όπως εκτιμά, αφήνει μεγάλο μέρος της ευθύνης στην Ελλάδα, η οποία «κάνει πραγματικά πολλά» και «δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη της».

    Σε ό,τι αφορά τηΖώνη Σένγκεν, η κ. Κέλερ, υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία της Κομισιόν το 2014, υποστηρίζει ότι είναι απολύτως παράλογο να αποκλειστεί η Ελλάδα επειδή δεν λειτουργούν τα εξωτερικά σύνορα, ενώ θα ήταν προτιμότερο να αποκλειστεί π.χ. η Ουγγαρία.

    Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα «Πράσινη» δεν φαίνεται να πείθεται από την ρητορική της 'Αγγελα Μέρκελ περί ανοιχτών συνόρων, αφού, όπως λέει, τα σύνορα είναι εκ των πραγμάτων κλειστά και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στηΓερμανία έχει μειωθεί, όπως ακριβώς επεδίωκε το κόμμα της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 March 2016 - 8:32:40 UTC