Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ειδομένη: Επίσκεψη Αν. Ξανθού και Τ. Κουίκ στον καταυλισμό
  • [02] ΝΔ: Προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια
  • [03] Συνεδριάζει, στις 16:30, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και υπουργού Εθνικής Άμυνας για την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • [05] Κατηγορηματική διάψευση του Τρ. Αλεξιάδη για κούρεμα καταθέσεων
  • [06] Ιδιαίτερα ισχυρή η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών διαβεβαιώνει ο Γ. Στουρνάρας
  • [07] Ανοίγει, εντός των ημερών, το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [08] Επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης οι ΜΚΟ
  • [09] Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Νέα Καβάλα του Κιλκίς
  • [10] Στους 49.085 οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια
  • [11] Συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού
  • [12] Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τα γεωπολιτικά παιχνίδια, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ
  • [13] Βέλγιο: «Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!»
  • [14] Θα μείνουμε σταθεροί στις αξίες μας, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γ.Τσίμερ
  • [15] Κατηγορηματική καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων από τον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου στο ΕΚ
  • [16] Θησαυροί από την πόλη του Δία στη Νέα Υόρκη
  • [17] Xορός με παλμό και σκέψη στο 3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
  • [18] Πάνος Καμμένος: Δεν πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία
  • [19] Μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο
  • [20] Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων
  • [21] Ενός λεπτού σιγή στην ΕΕ για τα θύματα των Βρυξελλών
  • [22] Συμφώνησε και μένει στην Μπενφίκα ο Μήτρογλου
  • [23] Η ελληνική κυβέρνηση απαντά σε FIFA και UEFA

  • [01] Ειδομένη: Επίσκεψη Αν. Ξανθού και Τ. Κουίκ στον καταυλισμό

    Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.

    «Γι αυτό προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους, σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» ανέφερε.

    Ο κ.Ξανθός παραδέχθηκε ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

    «Σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αποσταθεροποιηθεί λόγω των ελλειμμάτων, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο λειτουργικής ικανότητας των δημοσίων δομών αναβαθμισμένο, κάτι που είναι επιβεβλημένο ειδικά σ΄αυτές τις περιοχές» είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι κατά βάση υγιής. Ωστόσο, η πολιτεία θα ενισχύσει τις δομές τις επόμενες μέρες με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα πραγματοποιηθούν βασικοί εμβολιασμοί στα παιδιά.

    «Εδώ είναι ένας μη οργανωμένος καταυλισμός, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που οι συνθήκες είναι ασύγκριτα καλύτερες. Αποψή μας είναι ότι αυτός ο καταυλισμός πρέπει σταδιακά να φθίνει και να εξαλειφθεί» πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί υπό όρους να βοηθήσει στην εκτόνωση του προβλήματος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κουίκ, είπε για την συμφωνία ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί στο ακέραιο η Τουρκία.

    «Θα πρέπει να τιμήσει τη συμφωνία των Βρυξελλών και μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι τα δείγματά της είναι λίγο χαλαρά» τόνισε.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, οι εγκλωβισμένοι είναι ανάγκη να πεισθούν ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η παραμονή τους στον καταυλισμό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν παρουσία του στρατού, ξεκαθάρισε ότι «ο στρατός δεν είναι ΜΚΟ και προσφέρει πολύ συγκροτημένα εκεί που χρειάζεται».

    Οι κύριοι Ξανθός και Κουίκ συνομίλησαν με πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ και αποχώρησαν με προορισμό το κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Χέρσο και το νοσοκομείο Κιλκίς.

    [02] ΝΔ: Προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στα ζητήματα ασφάλειας, είπε ότι μετά τα αποτρόπαια δολοφονικά χτυπήματα δημιουργούνται ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη και τη χώρα μας.

    «Αναδεικνύεται το θέμα της ασφαλείας. Δεν πρέπει να γίνει αιτία για αποφάσεις υποταγής στο φόβο. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Στη δική μας αντίληψη ήταν πάντα προτεραιότητα. Όχι στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τυχόν παραγκωνισμό βασικών αρχών, αν όχι του συνόλου, της συνθήκης Σένγκεν.

    «Προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι η ασφάλεια. Πάνε χέρι-χέρι. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη», ανέφερε επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, μέχρι τώρα είχε υποβαθμισμένη την έννοια της ασφάλειας στην πολιτική του αντίληψη, στην ιδεολογία και το πρόγραμμά του.

    [03] Συνεδριάζει, στις 16:30, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Για τις 16:30 ορίστηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, για την οποία κομματικές πηγές αναφέρουν ότι θα γίνει πιθανόν παρουσία του προέδρου του κόμματος, Αλ. Τσίπρα, αναμένεται να βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις.

    [04] Αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και υπουργού Εθνικής Άμυνας για την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και υπουργού Εθνικής 'Αμυνας προέκυψε με αφορμή την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής 'Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή δήλωσε τα εξής: «Παρά την οικονομική κρίση και τον δραστικό περιορισμό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, ο κ. Πάνος Καμμένος δεν διστάζει να προκαλεί τους Έλληνες. Επιστράτευσε το προεδρικό αεροσκάφος, αλλά και την Πολιτική Αεροπορία προκειμένου να μεταβεί σε κοινότητα των Η.Π.Α., επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Σημειώνεται ότι μέρος της αποστολής αποτελούσε τμήμα της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχε σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε με υψηλό αντίτιμο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι ο ίδιος δεν είχε καμία επίσημη επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες των Η.Π.Α.».

    "Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η στάση του κ. Δαβάκη και της Νέας Δημοκρατίας που με ερώτησή τους στη Βουλή προτείνουν την κατάργηση των παρελάσεων της Ομογένειας", απάντησε το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας. "Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος θεωρεί υποχρέωσή του να συμβάλλει ώστε να συνεχιστούν και να ενδυναμωθούν οι εθνικές εορτές στην Ομογένεια, οι οποίες αποτελούν εθνικό καθήκον και όχι μόνο αναγκαίο καλό", πρροστίθεται στην ανακοίνωση.

    [05] Κατηγορηματική διάψευση του Τρ. Αλεξιάδη για κούρεμα καταθέσεων

    «Δεν υπάρχει, ούτε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά ούτε και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, σκέψη για κούρεμα των καταθέσεων. Όποιος τα λέει αυτά κινδυνολογεί πολιτικά».

    Αυτό δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτικές Οδηγίες που αφορούν τη φορολογία.

    Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα αυτοκίνητα, τονίζοντας ότι το θέμα θα κλείσει μέσα στο 2016 και η λύση που θα δοθεί θα είναι πιο λογική, πιο ρεαλιστική και πιο ανταποδοτική για το Δημόσιο. Όπως ανέφερε, η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Μεταφορών, θα μελετήσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αυτοκίνητο και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, ώστε η φορολογία να είναι δίκαιη, αναλογική και αποτελεσματική.

    [06] Ιδιαίτερα ισχυρή η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών διαβεβαιώνει ο Γ. Στουρνάρας

    Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι ιδιαίτερα ισχυρή διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας, στο Ζάγκρεμπ.

    Προσέθεσε, δε, ότι έχουν αναληφθεί δράσεις στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

    Γενικότερα όμως η εικόνα αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο της ευρωζώνης καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ έχουν αυξηθεί από περίπου 8% το 2008 σε περίπου 14% σήμερα.

    Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί το πλαίσιο εποπτείας των τραπεζών τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι οι προκλήσεις αφορούν την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα σχετικά με την επάρκεια των πόρων του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRF), τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τους επικριτές, το μέγεθος του SRF είναι ανεπαρκές και η δομή της διακυβέρνησής του είναι υπερβολικά πολύπλοκη.

    Η δεύτερη πρόκληση σχετίζεται με το ζήτημα της αυξημένης επιβάρυνσης που συνεπάγεται για τις τράπεζες η συμμόρφωσή τους προς το νέο κανονιστικό πλαίσιο και τούτο διότι η απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια συνοδεύεται από αύξηση του κόστους.

    [07] Ανοίγει, εντός των ημερών, το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προετοιμάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

    Η ψήφιση στη Βουλή των διατάξεων για τα μπλοκάκια και για τις διαδικασίες υποβολής δήλωσης όσων έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της ειδικής εφαρμογής στο TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το μόνο που απομένει σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου για την έναρξη της διαδικασίας είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ των διατάξεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή κάτι που είναι θέμα μερικών ημερών.

    Παρά τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιμεριστεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις η καταβολή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση, τελικά και φέτος, αυτή θα γίνει σε τρείς διμηνιαίες δόσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

    Η καταβολή των δόσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Μάιο οπότε προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δεν αποκλείουν πάντως στο υπουργείο και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια καλύτερη ρύθμιση για τους φορολογούμενους αν, στο επόμενο διάστημα και μέχρι την έναρξη της διαδικασίας καταβολής του φόρου, αυτή συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

    Σημειώνεται ότι και φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν στις φορολογικές δηλώσεις συμπληρωμένα τα στοιχεία με τα εισοδήματα τους αφού οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου υποχρεούνται να τα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών.

    [08] Επιστρέφουν στον καταυλισμό της Ειδομένης οι ΜΚΟ

    Επιστρέφουν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ειδομένη και η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν.

    Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις. Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός.

    Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωϊ. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

    [09] Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας Νέα Καβάλα του Κιλκίς

    Σε πορεία διαμαρτυρίας προχώρησαν περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, αντιδρώντας στο κλείσιμο των συνόρων.

    Οι πρόσφυγες έφτασαν με πορεία μέχρι το Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου έκλεισαν την αερογέφυρα του Πολυκάστρου με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο προς το Κιλκίς, καθώς είναι κλειστά και τα δύο ρεύματα.

    Οι πρόσφυγες κάθονται στο οδόστρωμα και σύμφωνα με δήλωση τους είναι αποφασισμένοι να μην φάνε και να μην πιουν τίποτα μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ δηλώνουν αγανακτισμένοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.

    [10] Στους 49.085 οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια

    Στους 49.085 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Ο αριθμός εμφανίζεται αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα χθεσινά νούμερα, οπότε οι πρόσφυγες ξεπερνούσαν τους 52.000, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από το Συντονιστικό, οι αυξομειώσεις έχουν να κάνουν με τον τρόπο καταγραφής. Τα στοιχεία αναφέρονται στην καταγραφή που διενεργείται κάθε πρωί στις 8 και μπορούν να μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς όσοι πρόσφυγες βρίσκονται εκτός κέντρων φιλοξενίας ή σε μετακίνηση, δεν μπορούν να καταγραφούν από τις Αρχές.

    Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, στα νησιά βρίσκονται 3.890 πρόσφυγες, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι μόλις 260 (207 στη Λέσβο και 53 στη Μεγίστη).

    Στην Αττική φιλοξενούνται 13.850 άτομα, εκ των οποίων 5.094 είναι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα παραμένουν 2.933 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 101 στον χώρο φιλοξενίας που στήθηκε στο ΣΕΑ Αερινού, στη Μαγνησία.

    Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 28.412 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 12.000 είναι εντός του camp στην Ειδομένη και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στα Διαβατά, το λιμάνι Θεσσαλονίκης, τον Χέρσο, τη Νέα Καβάλα, τη Νέα Καρβάλη, την Ελευθερούπολη, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κόνιτσα, την Πιερία, τη Φιλιππιάδα, τα Δολιανά, τον Κατσικά και τα Γιαννιτσά.

    [11] Συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πρόβλεψης της ΕΜΥ, για επιδείνωση του καιρού από σήμερα, με θυελλώδεις ανέμους και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

    -Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    -Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    -Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

    -Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

    -Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

    -Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

    -Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

    [12] Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τα γεωπολιτικά παιχνίδια, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει τα "γεωπολιτικά παιχνίδια" της και να ενωθεί με τη Ρωσία στη μάχη κατά των "τρομοκρατών", δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

    "Ελπίζω πραγματικά ότι οι Ευρωπαίοι θα βάλουν στην άκρη τα γεωπολιτικά παιχνίδια και θα ενωθούν (με τη Ρωσία) ώστε να μην επιτρέψουν στους τρομοκράτες να πάρουν τον έλεγχο της κοινής μας ηπείρου", δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

    Από την πλευρά του ο γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος για χάσιμο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη συριακή σύγκρουση και κάλεσε τα μέρη να μην καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις.

    "Γνωρίζουμε όλοι... δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Κανείς, και επίσης κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης, δεν πρέπει να προσπαθήσει να κωλυσιεργήσει σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Ο Σταϊνμάιερ αναμένεται επίσης να συναντηθεί το απόγευμα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Θα τον ακολουθήσει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Οι επιθέσεις που έπληξαν χθες το πρωί το αεροδρόμιο και έναν σταθμό του μετρό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας προκάλεσαν περίπου τριάντα θανάτους και περισσότερους από 200 τραυματισμούς. Την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη ενός από τους φερόμενους ως δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε τις επιθέσεις και εκτίμησε πως "δείχνουν για άλλη μια φορά πως η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και απειλεί τους πληθυσμούς όλου του κόσμου".

    "Η μάχη εναντίον του κακού απαιτεί την πιο δραστήρια διεθνή συνεργασία", πρόσθεσε.

    [13] Βέλγιο: «Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!»

    « Η ζωή συνεχίζεται! Πάμε!». Ο μηχανοδηγός στο μετρό κλείνει την πόρτα της καμπίνας και ξεκινά τον συρμό. Την επομένη των επιθέσεων στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας, οι Βρυξελιώτες προσπαθούν να γυρίσουν στην κανονικότητα καταπολεμώντας τον φόβο τους.

    Επειτα από μία ημέρα πλήρους ακινησίας, η λειτουργία του μετρό άρχισε και πάλι τμηματικά σήμερα στις 07.00. Το τμήμα στο οποίο περιλαμβάνεται ο σταθμός του Μάλμπεκ, σημείο της χθεσινής επίθεσης, παραμένει κλειστό και η συγκοινωνία γίνεται με λεωφορεία. Στην είσοδο των 11 υπόγειων σταθμών που λειτουργούν, επί 60 σταθμών συνολικά, οι τσάντες ελέγχονται συστηματικά.

    Η Ντομινίκ Σαλαζάρ, 18χρονη φοιτήτρια, ομολογεί ότι «φοβάται λίγο». «Κυρίως που συνοδεύει τα δύο μικρά της αδέλφια, 3 και 6 ετών, στο σχολείο».«Αλλά δεν έχουμε εναλλακτικό τρόπο για να μετακινηθούμε», λέει.

    «Ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει τι συνέβη, ακολουθώ ακόμη τη ρουτίνα μου. Μπορεί να είναι καλύτερα έτσι», λέει ο Πιερ Παρντόν, εργαζόμενος σε δημόσιο κέντρο κοινωνικής δράσης, στον δρόμο προς τη δουλειά του.

    Κι αυτός ομολογεί ότι αισθάνεται κάποιον φόβο. «Είναι φυσικό. Εμαθα ότι ο γιος μιας συναδέλφου της γυναίκας μου που βρισκόταν στο μετρό πέθανε τη νύκτα. Εγώ βρισκόμουν σε απόσταση 20 λεπτών από το Μάλμπεκ. Φαίνεται ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου», προσθέτει ο 43χρονος.

    Η Βαλερί, 40 ετών, γραμματέας σε οργανισμό προσχολικής εκπαίδευσης «σκέφτηκε να πάρει μία μέρα άδεια σήμερα, αλλά υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας». Θα πάρει ιδιαίτερες προφυλάξεις; «Δεν έχω τον χρόνο, πρέπει να ασχοληθώ πολύ για να βρω πώς λειτουργούν τα μέσα συγκοινωνίας, πού πάνε οι συρμοί, ποιοι σταθμοί λειτουργούν...», απαντά χαμογελώντας.

    «Και επίσης, δεν θέλω να πέσω στην παράνοια. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με την ασφάλεια», λέει δείχνοντας τρεις στρατιώτες που περιπολούν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

    «Κανονικά, προσέχουμε να μην καθυστερούμε. Σήμερα, είναι λίγο διαφορετικά. Είμαι εκπαιδευτικός και δεν μπορώ να εργασθώ από το σπίτι. Και δεν πρόκειται να αλλάξω τη ζωή μου διότι τρεις χαζεμένοι αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο», λέει η 27χρονη Ελέν, χωμένη στο παλτό της και κόκκινη από το κρύο.

    "Υπάρχει ερημιά. Αυτό με εκπλήσσει και με στενοχωρεί λίγο», εξηγεί ο Ζαν-Κλοντ Ντεμπεκέρ, 61χρονος αστυνομικός, που δηλώνει ότι δεν φοβάται καθόλου. «Αν είναι να γίνει, θα γίνει», λέει.

    Τα ποδήλατα ήταν ασυνήθιστα πολλά σήμερα στους δρόμους των Βρυξελλών, που δεν φημίζονται για την ασφάλεια των ποδηλατοδρόμων τους.

    «Οι άνθρωποι δεν είναι τελείως ήρεμοι», λέει ο Βάσκο, εργαζόμενος σε πολυκατάστημα, που έφθασε στη δουλειά του με τρένο από το Ενγκιεν, τριάντα χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες. «Αλλά έρχονται ακόμα χαμογελαστοί, είδα ανθρώπους να κάνουν πλάκα με τα χθεσινά. Το βελγικό πνεύμα παραμένει ζωντανό».

    [14] Θα μείνουμε σταθεροί στις αξίες μας, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γ.Τσίμερ

    «Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ μετά από τα σημερινά γεγονότα στις Βρυξέλλες. Η σκέψη μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Οι δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις χτύπησαν στο κέντρο του Βελγίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια μαύρη ημέρα για όλους μας. Θα μείνουμε σταθεροί στις αξίες μας για αλληλεγγύη, ειρήνη και ελευθερία, τώρα περισσότερο από ποτέ.»

    [15] Κατηγορηματική καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων από τον Μεγάλο Μουφτή της Αιγύπτου στο ΕΚ

    Με κατηγορηματική καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες άρχισε την ομιλία του στο ΕΚ ο επιφανής θρησκευτικός ηγέτης, Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σαούκι Ιμπραίμ Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ, Μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την πνευματική δουλειά που κάνει προκειμένου να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα των εξτρεμιστών και τόνισε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρέπει να σταματήσουν τον διάλογο μεταξύ της Αιγύπτου και της Δύσης, υπενθυμίζοντας ότι η πλειονότητα των θυμάτων της τρομοκρατίας είναι Μουσουλμάνοι.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Μεγάλος Μουφτής είπε ότι έχει δημιουργήσει ένα κέντρο με ιστοτόπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία παρέχει την αυθεντική ερμηνεία του Ισλάμ, με τη λειτουργία ηλεκτρονικών εφημερίδων, βίντεο σε 10 γλώσσες και συμμετοχή στο Facebook.

    «Η σωστή εκπαίδευση είναι η σωστή απάντηση στην άγνοια και τον εξτρεμιστό» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κηρύξει το 2016 Ετος της Νεολαίας με σκοπό να βοηθήσει τη νέα γενιά να αποκτήσει οράματα.

    Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν τις προσπάθειες του θρησκευτικού ηγέτη, ενώ ορισμένοι παρατήρησαν ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένας αποτελεσματικός διάλογος στο εσωτερικό του Ισλάμ μεταξύ των διάφορων κλάδων του. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να ενισχυθεί στην Αίγυπτο το κράτος δικαίου και κυρίως η διάκριση των εξουσιών, γιατί μόνον μια πραγματικά δημοκρατική χώρα θα μπορέσει να προσφέρει προοπτικές στη νεολαία της.

    [16] Θησαυροί από την πόλη του Δία στη Νέα Υόρκη

    Περισσότερα από 90 εκθέματα, ψηφιδωτά, γλυπτά, κοσμήματα, κεραμικά, νομίσματα, γυάλινα αντικείμενα και εργαλεία, που χρονολογούνται από το 10ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και τα οποία βρέθηκαν στο αρχαίο Δίον, παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη από σήμερα, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θεοί και Θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία (Gods and Mortals at Olympus: Ancient Dion, City of Zeus)»

    Χάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» στη Νέα Υόρκη, όπου φιλοξενείται η έκθεση, οι αρχαιολογικοί θησαυροί από την ιερή πόλη των Μακεδόνων, θα παρουσιαστούν στην αμερικανική μητρόπολη, έως τις 18 Ιουνίου, για να διηγηθούν την ιστορία του βουνού των θεών και της ιερής πόλης του Διός, μέσα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων μιας αρχαίας πόλης χτισμένης στους πρόποδες του Ολύμπου.

    Ανάμεσα στα εκθέματα είναι μαρμάρινα αγάλματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που αναπαριστούν θεότητες όπως ο Δίας, η Δήμητρα και η Αφροδίτη, διακοσμητικά αντικείμενα και σκεύη που ανάγονται στο 1000 π.Χ., καθώς και ένα εντυπωσιακό σύνολο ψηφιδωτών από την «Οικία του Διονύσου», οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

    [17] Xορός με παλμό και σκέψη στο 3ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

    Βήμα σε νέους δημιουργούς, Έλληνες της διασποράς που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην καλλιτεχνική σκηνή της Ευρώπης, αλλά και σε εγχώριες δυνάμεις που καταθέτουν το στίγμα τους, διαμορφώνοντας τις τάσεις στον σύγχρονο ελληνικό χορό, δίνει σήμερα και αύριο (23/3 έως 24/3) η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

    Εχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη χορογραφία, μια εκ των τριών χορογράφων, η Ιωάννα Αγγελοπούλου, επιστρέφει στην Αθήνα από την Δρέσδη της Γερμανίας για να παρουσιάσει μια δεύτερη, επεξεργασμένη εκδοχή του έργου της «Παλάμη με Παλάμη». Μια πρώτη εκδοχή (με τον ίδιο τίτλο, αλλά στα γερμανικά, Fl?che an Handfl?che) παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2015 στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν. Πηγή έμπνευσης, όπως δηλώνει η χορογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτέλεσε το βιβλίο «Μαθαίνοντας να ζούμε: Η σοφία των μύθων», του Γάλλου φιλοσόφου Λικ Φερί, για τον οποίο οι μύθοι δεν αποτελούν απλώς ιστορίες που αφηγούνται «φανταστικά» γεγονότα, αλλά εμπεριέχουν φιλοσοφικούς στοχασμούς

    [18] Πάνος Καμμένος: Δεν πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία

    «Οι ΑΝΕΛ δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής» επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένος. Μιλώντας στον Αντ1 ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για το πρόσωπο, αλλά για τις δηλώσεις που έκανε για την ΠΓΔΜ τις οποίες χαρακτήρισε «πάρα πολύ βαριές» και υποστήριξε ότι αν η ΝΔ κάνει πρόταση μομφής, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν κατά του Γιάννη Μουζάλα. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό να γίνει πρώτα η συζήτηση για τη διαφθορά στη Βουλή και στη συνέχεια θα τεθεί το θέμα.

    Ξεκαθάρισε πως ο στρατός δεν θα εμπλακεί στο θέμα τροφοδοσίας της Ειδομένης, λέγοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων. Όπως ανέφερε, ο στρατός ανέλαβε ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξει τις υποδομές άμεσα και να οργανώσει τη λειτουργία τους. Ο στρατός, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, ανέλαβε την τροφοδοσία, μέσω εταιρειών, σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, κάτι που δεν είναι η Ειδομένη.

    Για το θέμα της τρομοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι τεράστιο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, εκτίμησε ότι υπάρχει διείσδυση τρομοκρατών και στα Βαλκάνια, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι πρόσφυγες είναι θύματά τους. Οι Σύροι πρόσφυγες είναι θύματα των τζιχαντιστών καιδεν πρέπει να συνδέουμε τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία, τόνισε ο κ. Καμμένος, κάτι που χαρακτήρισε ως «πολύ επικίνδυνο».

    Επισήμανε ότι «πρέπει να παρθούν αυστηρά μέτρα για όποιον εισέρχεται στην Ευρώπη», ανέφερε ότι «το ευρωπαϊκό σύστημα με τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι ανίκανο να ταυτοποιήσει τον οποιονδήποτε» και κατέληξε: «Θα επιμείνουμε για τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων και ανταλλαγής πληροφοριών».

    [19] Μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο

    Εξακολουθούν να είναι μειωμένες οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά, αποβιβάστηκαν μόλις 474 άτομα, 327 στη Λέσβο, 110 στη Χίο και 37 στη Σάμο. Μάλιστα, από το πρωί οι ροές είναι μηδενικές, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι πιστοποιημένοι πρόσφυγες με το παλιό καθεστώς, οι οποίοι περιμένουν να αναχωρήσουν, ανέρχονται στους 1.847.

    Στις 9:00, οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στη Λέσβο ήταν 1.481 και αναχωρούν τμηματικά από το νησί με τα πλοία της γραμμής, με εισιτήρια που είχαν εκδοθεί τις προηγούμενες ημέρες. Στη Χίο βρίσκονται 47 άτομα, έτοιμα να αναχωρήσουν, ενώ στη Σάμο βρίσκονται 319 άτομα.

    Στα hot spots των νησιών βρίσκονται υπό περιορισμό, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

    Στο hot spot της Μόριας, σήμερα, βρίσκονται περίπου 1.600 άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 400 Πακιστανοί μετανάστες που κρατούνται και θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο, προκειμένου να απελαθούν. Στο hot spot της Χίου βρίσκονται περίπου 1.200 άτομα και της Σάμου 100.

    [20] Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων

    Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στη μνήμη των θυμάτων των χθεσινών αιματηρών επιθέσεων στη βελγική πρωτεύουσα.

    Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Χρηματιστηρίου στο κέντρο των Βρυξελλών, οι οποίοι έσπασαν τη νεκρική σιγή, μετά το λεπτό που αφιερώθηκε στη μνήμη των θυμάτων στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος), φωνάζοντας "Ζήτω το Βέλγιο" και χειροκροτώντας, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, Φίλιππος και Ματθίλδη, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, συνοδευόμενος από τον γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετείχαν στην εκδήλωση αυτή που έγινε στην έδρα της Κομισιόν, στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.

    Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, Άρναουντ Φάιστ, ανακοίνωσε ότι αυτό θα παραμείνει και αύριο Πέμπτη κλειστό.

    "Δεν θα υπάρχουν εμπορικές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών αύριο (Πέμπτη) 24 Μαρτίου", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter o Φάιστ.

    Παράλληλα, η βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαιώθηκε ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του Βελγίου και της Πορτογαλίας που θα γινόταν την Τρίτη 29 Μαρτίου στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος των δημοτικών αρχών των Βρυξελλών.

    "Για λόγους ασφαλείας και προληπτικά, οι δημοτικές αρχές των Βρυξελλών ζήτησαν από την URBSFA (τη βελγική ποδοσφαιρική ομοσπονδία) να ματαιώσει το ματς Βέλγιο-Πορτογαλία της 29ης Μαρτίου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

    [21] Ενός λεπτού σιγή στην ΕΕ για τα θύματα των Βρυξελλών

    Με δάκρυα στα μάτια υπάλληλοι και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τήρησανενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες

    [22] Συμφώνησε και μένει στην Μπενφίκα ο Μήτρογλου

    Η διοίκηση της Μπενφίκα το αποφάσισε και θα πληρώσει τη ρήτρα στη Φούλαμ για την απόκτηση του Κώστα Μήτρογλου. Ο Έλληνας διεθνής φορ έχει σημειώσει 15 γκολ σε 27 ματς των «αετών», αγωνιζόμενος δανεικός από την αγγλική ομάδα, και επειδή αρκετές ομάδες τον έχουν στη μεταγραφική λίστα τους, η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αγοράς από τη Φούλαμ, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα μάλιστα με σημερινό πρωτοσέλιδο της πορτογαλικής εφημερίδας «O' Jogo», οι «αετοί» δέχτηκαν να αυξήσουν τις αμοιβές του Έλληνα άσου, για να υπογράψει το νέο συμβόλαιο συνεργασίας, έως το καλοκαίρι του 2020. Ο Μήτρογλου, που αμείβεται με 1.3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συμφώνησε να παραμείνει στη Λισαβόνα, με αύξηση των αποδοχών του στα 1.7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

    [23] Η ελληνική κυβέρνηση απαντά σε FIFA και UEFA

    Με μακροσκελή επιστολή απάντησε η ελληνική κυβέρνηση στις απειλές της FIFA και της UEFA περί κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η απόφαση διακοπής του κυπέλλου Ελλάδας. Στο επίσημο έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή του να μην κάνει πίσω, ενώ παράλληλα εκφράζεται απορία για το γεγονός ότι οι παγκόσμιες ποδοσφαιρικές αρχες ζητούν να παρέμβει η Πολιτεία για μια υπόθεση η οποία έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

    Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στις δύο διεθνείς Συνομοσπονδίες αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

    «Αξιότιμοι Κύριοι,

    Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε την από 21.03.2016 κοινή επιστολή σας και τα διαλαμβανόμενα σ? αυτήν, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί επί χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον σας αυτό γνωρίζουμε ότι είναι ειλικρινές, λαμβάνοντας υπ? όψιν την προ έτους εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε για την ψήφιση του νόμου 4326/2015 και την εξ ολοκλήρου αποδοχή τού περιεχομένου του από εσάς μετά την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

    Ο προαναφερόμενος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 13η Μαΐου 2015 και μεταξύ των άλλων παρέχει την δυνατότητα στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό υπουργό, να αποφασίσει την προσωρινή ή οριστική διακοπή επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών αθλητικών διοργανώσεων, όχι ως μέσο εφαρμογής πειθαρχικών μέτρων, αλλά προληπτικά, για την αποφυγή επεισοδίων βίας και χουλιγκανισμού.

    1.Είμαι εξάλλου βέβαιος ότι γνωρίζετε, πως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έχει ήδη προσφύγει ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ελλάδας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της από 03.03.2016 απόφασής μου, περί οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

    2. Επιπροσθέτως είναι αναγκαίο να σας αναφέρουμε, ότι πέραν του ανωτέρω δικαιώματος, δηλαδή της υποβολής αιτήσεως ακυρώσεως της από 03.03.2016 απόφασής μου, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, είχε την εκ του νόμου δυνατότητα, να υποβάλει ενώπιον μου αίτηση θεραπείας-ένσταση, δηλαδή να ζητήσει την κατάργηση ή την μεταρρύθμιση της αποφάσεως που εξέδωσα, δικαίωμα το οποίο ουδέποτε άσκησε.

    3. Με ιδιαίτερη προσοχή μελετήσαμε τους νομικούς ισχυρισμούς σας, σχετικά με τις αμφιβολίες που σας γεννήθηκαν, εάν η απόφασή μου είναι σύμφωνη με την «αρχή της αναλογικότητας», αρχή η οποία διαλαμβάνεται και στο Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 25,παρ.1).

    Για την άρση κάθε αμφιβολίας θέλουμε να σας αναφέρουμε τ? ακόλουθα:

    - Ο ισχυρισμός περί παραβίασης της συνταγματικής «αρχής της αναλογικότητας» είναι αν όχι ο κύριος, σίγουρα ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στην δίκη της 29ης Μαρτίου. Πιστεύουμε ότι κι εσείς συμφωνείτε, πως δεν είναι καθόλου παραγωγικό κι εποικοδομητικό, να αναλωθούμε σε θεωρητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις περί συνταγματικών ζητημάτων, την στιγμή που αυτά θα επιλυθούν με τρόπο αυθεντικό και αμετάκλητο από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ελλάδας, στο οποίο έχει προσφύγει η ΕΠΟ. Ας αναμένουμε την απόφασή του και ας σεβαστούμε την κρίση του, χωρίς να εμφιλοχωρήσει οποιαδήποτε άλλη άγονη και αλυσιτελή αντιπαράθεση.

    - Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε, ότι η από 03.03.2016 εκδοθείσα απόφαση περί οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας της τρέχουσας αθλητικής περιόδου, εκδόθηκε δυνάμει του νόμου 4326/2015, ήταν δηλαδή νόμιμη. Πλην όμως εκφράζετε τις αμφιβολίες σας για την τήρηση της «αρχής της αναλογικότητας» και μάλιστα προτείνετε άλλα, λιγότερο επαχθή μέτρα, όπως η διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδας χωρίς την παρουσία θεατών. Επιθυμούμε να γνωρίζετε, ότι την απόφαση αυτή την πήραμε μετά από στάθμιση όλων των δεδομένων και ενδεχομένων. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση και γι? αυτό το λόγο ανακοινώθηκε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 03.03.2016, διαδικασία που από μόνη της μαρτυρά την σοβαρότητα της κατάστασης.

    - Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, στις αγωνιστικές σεζόν 2014-5 και 2015-6, τόσο η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όσο και σημερινή, υποχρεώθηκαν να λάβουν αυστηρότατα μέτρα για την καταπολέμηση της βίας: δύο (2) φορές διεκόπησαν προσωρινά τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (01-06.10.2014 και 28.2-02.03.2015) και στη συνέχεια επεβλήθη και το μέτρο της διεξαγωγής των αγώνων του επαγγελματικού πρωταθλήματος «κεκλεισμένων των θυρών» επίσης για 2 (δύο) αγωνιστικές (07-09.03.2015 και 14-15.03.2015). Στη δε διάρκεια της περιόδου 2015-16, στο πλαίσιο διοικητικών μέτρων, έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα και τρίμηνος αποκλεισμός κερκίδων (19.01.2016). Ως εκ τούτου αποδεικνύεται κατά τρόπο σαφή και εμπεριστατωμένο, ότι δεν οδηγηθήκαμε αμέσως στην λήψη αυστηρών μέτρων, αλλά επί ένα έτος -με διοικητικά μέτρα και αποφάσεις- προσπαθούμε να ελέγξουμε το απαράδεκτο φαινόμενο της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Συναφώς, τηρήθηκε κατά γράμμα και η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία, με κατάθεση γνώμης από την ΕΠΟ. Η οριστική διακοπή της διοργάνωσης του κυπέλλου, αποτελεί ένα ακόμη προληπτικό μέτρο, που αποσκοπεί στην προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης, και ουδόλως τιμωρητικό, το οποίο είναι μεν ιδιαιτέρως σοβαρό, πλην όμως δεν είναι και το έσχατο, αφού ο νόμος προβλέπει ακόμη και την διακοπή του πρωταθλήματος, εάν κριθεί το τελευταίο αναγκαίο.

    4. Ελπίζω να γίνεται αντιληπτό, εκ των ανωτέρω, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ουδεμία παρέμβαση ασκεί δια της απόφασης διακοπής της διοργάνωσης του κυπέλλου, αφού το ενδιαφέρον της εξαντλείται στην προστασία θεμελιωδών κοινωνικών αγαθών όπως η δημόσια τάξη και η κοινωνική ειρήνη.

    5. Με ιδιαίτερη χαρά, τέλος, θα δεχθούμε την κοινή αντιπροσωπία της FIFA και της UEFA στην Αθήνα, ώστε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και πάλι για όλα τα ανοιχτά θέματα και προβλήματα, που και οι δύο πλευρές διαπιστώνουμε.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2016 - 12:32:36 UTC