Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος απο την Αίγυπτο: Ανάγκη συνεργασίας των χωρών της CEN-SAD με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
  • [02] Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ανακούφιση της κατάστασης στην Ειδομένη
  • [03] Παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως τις 4 Απριλίου
  • [04] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είναι σε πόλεμο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι
  • [05] Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κρίθηκε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς
  • [06] Βρυξέλλες: Να επανασχεδιαστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας προτείνει ο Ν. Τόσκας
  • [07] Π. Καμμένος απο την Αίγυπτο: Ανάγκη συνεργασίας των χωρών της CEN-SAD με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
  • [08] Καταστρέφεται τοιχογραφία του Θεόφιλου στον Μεσαγρό της Λέσβου
  • [09] Αλ. Τσίπρας: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους»
  • [10] Μείον 5 βαθμούς και 5 αγωνιστικές στον ΠΑΟΚ
  • [11] Σφαιρόπουλος: «Όλη τη χρονιά προετοιμάζεσαι για τέτοια ματς»
  • [12] Ματαιώθηκε οριστικά η συνάντηση του Στ. Κοντονή με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

  • [01] Π. Καμμένος απο την Αίγυπτο: Ανάγκη συνεργασίας των χωρών της CEN-SAD με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

    Η τρομοκρατία και η ανάγκη περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της ήταν το αντικείμενο της υπουργικής συνόδου των 28 χωρών της Sahel Sahara (CEN?SAD).

    Στη σύνοδο συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος στην παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των 28 χωρών της CEN-SAD με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, σε συνέχεια και της απόφασης των αρχηγών κρατών στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο, φέροντας ως παράδειγμα την συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Καμμένος είχε μακρές κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον ομόλογους από την Αίγυπτο στρατηγό Σεντκί Σομπί, από την Κύπρο Χριστόφορο Φωκαΐδη και από την Τυνησία Φαράτ Χορχάνι, καθώς με και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, που εκπροσώπησε τη χώρα του στη διάσκεψη.

    [02] Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ανακούφιση της κατάστασης στην Ειδομένη

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό γίνεται άμεσα η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτην την στιγμή σε δομές φιλοξενίας. Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας σε συνδυασμό με τις νέες θέσεις φιλοξενίας που δημιουργούνται." Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γ Κυρίτσης,μετα την σημερινη συνεδριαση του Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό.

    "Η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να πάψουν να υφίστανται.Αυτήν την στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά" , προσέθεσε ο κ Κυρίτσης

    Την προσεχή Τετάρτη η Κυβέρνηση καταθέτει στην Βουλη το νομοσχέδιο που θα διευθετεί τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απορρέουν από την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    Σε ότι αφορά την Συμφωνία, η Ελλάδα κινητοποιήθηκε ήδη από το περασμένο Σάββατο και έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία και αφορούν την εφαρμογή της.

    Αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη κατατίθεται στην Βουλή σχέδιο νόμου για την διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της Συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις.

    Προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και τις επιμέρους δομές.

    Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο ΓΓ του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας.

    Επίσης η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, σε Γενική Γραμματεία.

    Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συζητήθηκε το σχέδιο για προσλήψεις πολιτικού προσωπικού που θα στελεχώσει την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.

    Σε ότι αφορά την Συμφωνία είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για την διαδικασία επανεισδοχής.

    Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία εντός 20 ημερών 30.000 θέσεων φιλοξενίας πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.

    Επιπλέον

    Ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, ερωτηθείς "πως η κυβέρνηση θα καλύψει την φιλοξενία 14.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ειδομένη, με δεδομένο το γεγονός ότι τα κέντρα φιλοξενίας στην Β. Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτα", είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 2000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές και από την Δευτέρα η δυνατότητα αυτή θα αυξηθεί καθώς θα εντατικοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

    Στο ερώτημα "αν θα υπάρξει δημιουργία Γενικής Γραμματείας για την Υπηρεσία Ασύλου" είπε ότι υπάρχουν σκέψεις αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ σε ερώτηση για τα στελέχη με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η χώρα μας από την Ευρώπη, είπε ότι η πρόβλεψη με βάση τα συμφωνηθέντα είναι να βρίσκονται στην χώρα μας ως τις 28 Μαρτίου, οι συνεννοήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα να εγκατασταθούν.

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι "και τα hot spot είναι κλειστά κέντρα", είπε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης ενώ σε ότι αφορά τα νησιά είπε "τα θεωρούμε κλειστές δομές, υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στην διάθεση των ελληνικών Αρχών, η αντίληψη δεν είναι να φυλακίσουμε τους ανθρώπους ".

    Είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός για την δημιουργία 30.000 θέσεων για το επόμενο εξάμηνο και ότι σε γενικές γραμμές είναι οριοθετημένα τα σημεία στα οποία θα υπάρξουν οι δομές φιλοξενίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι "οι σχετικές ανακοινώσεις δεν μπορεί να γίνουν από τον ίδιο διότι υπάρχουν συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές".

    Στο ερώτημα "αν η Ελλάδα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως 'ασφαλούς τρίτης χώρας'" ο κ. Κυρίτσης παρέπεμψε στα όσα είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ότι δηλαδή "η ελληνική πλευρά δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο".

    [03] Παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως τις 4 Απριλίου

    Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, για το θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αποφάσισε τη συνέχιση της πανελλαδικής αποχή των δικηγόρων έως και τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016.

    Ακόμη, την ερχόμενη Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016, θα συγκληθεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εκτιμήσει τις έως τότε εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στη σημερινή συνεδρίασή της επανέλαβε την πάγια θέση του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και την έναρξη διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τη δημιουργία επιτροπής για θέματα προσφύγων και μεταναστών, αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής επισκέφθηκε την πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης, σίτισης και υγιεινής των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

    [04] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Δεν είναι σε πόλεμο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την ιταλική «La Repubblica», την ισπανική«El Pais», την βελγική «Le Soir», τη γαλλική «Le Figaro»και τις ελβετικές «La Tribune de Geneve» und «Der Tagesanzeiger», επισήμανε ότι «οι τρομοκράτες ήθελαν να πλήξουν την Ευρώπη στη καρδιά της» και έκανε έκκληση στους νέους του Βελγίου και της Ευρώπης«να μην το βάλουν κάτω και να μην χάσουν την ελπίδα».

    Ο Γιουνκέρ αντέκρουσε ως «αλαζονικό» τον χαρακτηρισμό του Βελγίου, από τον γαλλικό και αγγλικό τύπο, ως αποτυχημένου κράτος («failed state») και είπε χαρακτηριστικά: «O αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ποιος δεν έχει κάνει λάθη στο θέμα της τρομοκρατίας; Δεν θα πρέπει λοιπόν να δίνει μαθήματα στους Βέλγους. Βλέπω πως οι βελγικές Αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας αντιδρούν με αληθινό επαγγελματισμό σε σχέση με τον ερασιτεχνισμό άλλων».

    Για το θέμα της ελλιπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος ο Γιούνκερ είπε: «Kι εγώ διαπιστώνω ότι η ανταλλαγή είναι πενιχρή, για να το διατυπώσω προσεκτικά. Θα επιθυμούσα τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουμε οι ίδιοι να τις εφαρμόζουμε ή να τους μετατρέπουμε σε νόμους».

    Για το αν χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό FBI o Γιούνκερ απάντησε: «Τάσσομαι απολύτως υπέρ της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών».

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν απορρίπτει την πρόταση του Σαρκοζί να διατυπωθεί το ευρωπαϊκό Σύνταγμα έτσι, ώστε να βασίζεται περισσότερο πάνω στις χριστιανικές αξίες: «Eίμαι χριστιανοδημοκράτης, αλλά αναφέρομαι απρόθυμα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πίστη. Αρνούμαι να δεχτώ ότι ο ισλαμικός κόσμος διαπνέεται από διαφορετικές ουσιώδεις αξίες από τον δικό μας ιουδαϊκό-χριστιανικό. Έχω πολλούς φίλους μουσουλμάνους, ακόμα και άθεους όπως και χριστιανούς και δεν διακρίνω την παραμικρή διαφοράσε αυτό ή το άλλο θέμα όταν μιλάμε για τα πραγματικά σημαντικά θέματα της ζωής. Το να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν βασιζόμαστε αρκετά στις χριστιανικές αρχές, μου φαίνεται ότι είναι μια επικίνδυνη απλούστευση των πραγμάτων, διότι προκαλεί μια κριτική ματιά της πλειοψηφίας πάνω σε αυτούς οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εμάς. Δενμ΄αρέσει να τονίζω τις διαφορές, είμαι άνθρωπος της εξεύρεσης κοινών στοιχείων».

    Στην παρατήρηση ότι η άποψη αυτή θεωρείται από πολλούς αφελής ο Γιούνκερ απάντησε: «Προτιμώ να είμαι αφελής από το να είμαι εχθρικά διακείμενος προς άλλους. Βρίσκω ότι δικαίως εμμένουμε στις βασικέςπολιτιστικές αξίες οι οποίες είναι άλλωστε οι δικές μας. Αρνούμαι κατηγορηματικά να χωρίσω τον κόσμο σε δύο τμήματα, αυτό των ενάρετων χριστιανών και των απίστων».

    Στο ερώτημα που εντάσσεται η Τουρκία στο θέμα της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών, ο Γιουνκέρ απαντά ότι το περίμενε αν και δεν έχει να κάνει με το θέμα του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες: «Με θυμώνει, όταν μας κατηγορούν σχετικά με τις συμφωνίες με την Τουρκία ότι δεν σεβόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες. Κατά τις μακρόχρονες σχέσεις μας με τη Τουρκία πάντα φρόντιζα, ώστε να αναγνωρίζονται αυτές οι αρχές. Στις συμφωνίες μας με την Τουρκία απαιτήσαμε να συνυπογράψουν το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και το έκαναν. Και εμμένουμεστην αδήριτη ανάγκη να γίνει σεβαστή η συνθήκη της Γενεύης, επιμένουμε σαφέστατα στις πεποιθήσεις μας όταν πρόκειται για τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.Το 1997, η Τουρκία ήθελε να γίνει υποψήφιο κράτος μέλος και απέρριψα την αίτηση, αν και η πίεση από τη Γαλλία ήταν μεγάλη. Τότε είχα πει "σε μια χώρα όπου γίνονται βασανιστήρια, δεν έχει θέση στο ευρωπαϊκό τραπέζι". Σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν χρειάζομαι μαθήματα από άλλους».

    Δεν υπάρχει κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

    Για το αν είναι απογοητευμένος ως προς την ολοένα και μειούμενη αλληλεγγύη που δείχνουν ορισμένες από τις 28 χώρες της ΕΕ,ο κ. Γιούνκερ είπε: «Μερικές φορές ασφαλώς και λυπάμαι γι΄ αυτές τις ρωγμές και τις ρήξεις, οι οποίες προφανώς και έχουν δημιουργηθεί. Δεν υπάρχει κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Γιατί λοιπόν μετά από τόσες τραγικές εμπειρίες αλλά και τόσες ευτυχείς στιγμές, όπως για παράδειγμα η επανένωση της Γερμανίας έχουμε ακόμα αμφιβολίες, γιατί ορισμένες χώρες προτιμούν τους εθνικούς δρόμους, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση οδηγούν ξανά σε επικίνδυνες αντιπαραθέσεις;» αναρωτήθηκε.

    Στο ερώτημα αν η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος των Βρυξελλών, λέει: «Αρνούμαι να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, διότι κανένας δεν θα πρέπει να αποκομίσει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Πρέπει νακερδίσουμε μια μάχη, να δώσουμε μιασκληρή μάχηκαι να την διεξάγουμε, αν είναι αναγκαίο χωρίς έλεος, απέναντι σε εκείνους οι οποίοι θέτουν τον τρόπο ζωής μας υπό αμφισβήτηση, αλλά την έκφραση "πόλεμος" δεν μ΄αρέσει να τον χρησιμοποιώ».

    Διαβάστε επίσης:

    Βέλγιο: Καταζητείται και δεύτερος συνεργός των τρομοκρατών

    Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ασφαλείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

    Ο Ιμπραχίμ Μπακράουι είχε απελαθεί δύο φορές από την Τουρκία

    [05] Ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κρίθηκε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Δικαστές του ΟΗΕ αποφάνθηκαν ότι ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων δολοφονιών και διώξεων, στις πόλεις της Βοσνίας, μία από τις δύο κύριες κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε.

    Ο Κάρατζιτς απαλλάχθηκε από μια πρώτη κατηγορία για γενοκτονία στις πόλεις της Βοσνίας, όμως οι δικαστές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την απόφασή τους για τη σφαγή του 1995 στη Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι, για την οποία έχει απαγγελθεί σε βάρος του Κάρατζιτς μια δεύτερη κατηγορία για γενοκτονία.

    [06] Βρυξέλλες: Να επανασχεδιαστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας προτείνει ο Ν. Τόσκας

    «Ερχόμαστε σήμερα καταρχήν για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στο βελγικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Ερχόμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

    «Νομίζω ότι είναι καιρός να επανασχεδιαστεί η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με βάση τις κοινωνικές επιδιώξεις και όχι εναντίον των κοινωνικών επιδιώξεων. Η απομόνωση έως τώρα δεν έχει προσφέρει. Χρειάζεται επανασχεδιασμός, χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην οποία φυσικά είμαστε όλοι απέναντι», συνέχισε ο Νίκος Τόσκας.

    Σε ό,τι αφορά την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) και την ανταλλαγή πληροφοριών, εκδήλωσε την υποστήριξη της Ελλάδας για την υιοθέτηση τους, αναφέροντας πως «αυτά τα μέτρα, τα τεχνικά μέτρα διασφάλισης και των ταξιδιωτών και των πολιτών πρέπει να ληφθούν».

    Τέλος, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και των ΜΚΟ σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, σημείωσε: «Συνεργαζόμαστε με όλες τις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, γιατί ο στόχος είναι κοινός για την αποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά κάτω από συγκεκριμένους κανόνες».

    [07] Π. Καμμένος απο την Αίγυπτο: Ανάγκη συνεργασίας των χωρών της CEN-SAD με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

    Η τρομοκρατία και η ανάγκη περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της ήταν το αντικείμενο της υπουργικής συνόδου των 28 χωρών της Sahel Sahara (CEN?SAD).

    Στη σύνοδο συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος στην παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των 28 χωρών της CEN-SAD με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, σε συνέχεια και της απόφασης των αρχηγών κρατών στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο, φέροντας ως παράδειγμα την συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Καμμένος είχε μακρές κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον ομόλογους από την Αίγυπτο στρατηγό Σεντκί Σομπί, από την Κύπρο Χριστόφορο Φωκαΐδη και από την Τυνησία Φαράτ Χορχάνι, καθώς με και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης, που εκπροσώπησε τη χώρα του στη διάσκεψη.

    [08] Καταστρέφεται τοιχογραφία του Θεόφιλου στον Μεσαγρό της Λέσβου

    Ένα μοναδικής αξίας έργο τέχνης, η τοιχογραφία του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ διαστάσεων 3,60 επί 3,50 μέτρων, 12,5 σχεδόν τετραγωνικών μέτρων, που παριστάνει σκηνές από την ιστορία του ψωμιού υπό τη σκιά μιας τεράστιας θεάς Δήμητρας και βρίσκεται στο Μεσαγρό της Γέρας Λέσβου, καταστρέφεται ημέρα με την ημέρα. Παραδομένο στην υγρασία και κυρίως στην εγκατάλειψη.

    Μεγάλα μέρη της τοιχογραφίας αυτής, πέφτουν μαζί με τον υποκείμενο σοβά που παρασέρνεται από τις υγρασίες ακόμα και από τα νερά της βροχής. Που κατακλύζουν το χώρο από τη σκεπή κι από τα σπασμένα παράθυρα!

    Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού. Αγοράστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη. Αποτελεί δε μέρος ενός διατηρητέου συνόλου, ενός πέτρινου ισόγειου κτίσματος των αρχών του 20ου αιώνα, του «φούρνου Μαρμαρέλλη - Χατζηκωνσταντή». Ένα μνημείο που παρουσιάζει, εκτός της τοιχογραφίας, και ενδιαφέρον ως προς την αρχιτεκτονική και διαμόρφωση του χώρου (παραδοσιακός τρόπος παρασκευής άρτου) με το χαρακτηριστικό πατάρι - ζυμωτήρι.

    [09] Αλ. Τσίπρας: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους»

    Την πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΡΤ «να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους», χαιρετίζει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σημειώνεται ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενημερώνει στην αραβική γλώσσα, με χρηστικές πληροφορίες και ειδήσεις που ενδιαφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της σχετικής ιστοσελίδας του: http://www.ana-mpa.gr/arabic/

    Ειδικότερα στην ιστοσελίδα δημοσιεύονται:

    - Χρήσιμες πληροφορίες, σύνδεσμοι, οδηγίες και ανακοινώσεις του Συντονιστικού Οργάνου για τους αραβόφωνους προσφυγικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Οι πληροφορίες, οδηγίες, ανακοινώσεις συνοδεύονται από το σχετικό ενημερωτικό πολυμεσικό υλικό, χάρτες κ.λπ.

    - Αναλυτικά οι ειδήσεις από την Ελλάδα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, και οι σημαντικότερες ειδήσεις από την Ελλάδα, με έμφαση σε εκείνες που αφορούν στον αραβικό κόσμο. Όλες οι ειδήσεις εμπλουτίζονται από σχετικές φωτογραφίες.

    - Επιπλέον, δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα τίτλοι ειδήσεων από την ελληνική επικαιρότητα. Η ιστοσελίδα είναι προσαρμόσιμη για απεικόνιση σε ταμπλέτες και έξυπνα κινητά, ενώ υπάρχουν σύνδεσμοι για τις άλλες ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ελληνική, αγγλική και τουρκική γλώσσα.

    Σημειώνεται ότι στο τουίτ του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους».

    Αναφερόμενος στο αραβόφωνο δελτίο της ΕΡΤ, αλλά και στην πρωτοβουλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ώστε σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαθέτει ελεύθερο Wi-Fi για δωρεάν πρόσβαση στη αραβόγλωσση σελίδα του πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών Γ Κυρίτσης είπε ότι "είναι πρωτοβουλίες που βοηθούν πάρα πολύ την εκστρατεία ενημέρωσης την οποία και η κυβέρνηση θέλει να εντείνει διότι θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο που φθάνει στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι απολύτως ενήμερος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του".

    [10] Μείον 5 βαθμούς και 5 αγωνιστικές στον ΠΑΟΚ

    Πολύ ακριβά θα πληρώσει ο ΠΑΟΚ τη διακοπή του αγώνα με τον Ολυμπιακό, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε τον «Δικέφαλο» με αφαίρεση 5 βαθμών, κλείσιμο της έδρας για 3 αγωνιστικές για τον ημιτελικό με τους «ερυθρόλευκους», συν άλλες δύο για τους αγώνες με Καλλονή και Πανιώνιο, καθώς και συνολικό πρόστιμο που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

    [11] Σφαιρόπουλος: «Όλη τη χρονιά προετοιμάζεσαι για τέτοια ματς»

    Νίκη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (25/3 - 21:45) με +13 αναζητά ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, για τη 12η αγωνιστική της φάσης των «16» στη Euroleague. Δηλώσεις που συνήθως γίνονται από τους προπονητές σε φάιναλ φορ θύμισαν τα λόγια του κόουτς της ομάδας του Πειραιά Γιάννη Σφαιρόπουλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ένδειξη της κρισιμότητας του αγώνα απέναντι στην ισπανική ομάδα και πρωταθλήτρια Euroleague πέρυσι.

    «Όλη τη χρονιά προετοιμάζεσαι για να παίξεις τέτοια σημαντικά ματς», σχολίασε ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» εξηγώντας πως η ομάδα του είναι έτοιμη πάντως για έναν ακόμη «τελικό». Ίσως σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει τους παίκτες του από την πίεση πρόσθεσε πως απλά... «Θα μειωθούν οι πιθανότητες για όποιον χάσει».

    [12] Ματαιώθηκε οριστικά η συνάντηση του Στ. Κοντονή με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

    Ματαιώθηκε οριστικά η προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τους μεγαλομετόχους τριών μεγάλων ΠΑΕ της Super League, τους Δημήτρη Μελισσανίδη (ΑΕΚ), Ιβάν Σαββίδη (ΠΑΟΚ) και Βαγγέλη Μαρινάκη (Ολυμπιακός).

    Με επίσημη ανακοίνωση από το υφυπουργείο Αθλητισμού, έγινε γνωστό ότι η συνάντηση ματαιώθηκε, αλλά οι προσπάθειες του υπουργείου «θα συνεχιστούν σταθερά και αποφασιστικά στον δρόμο της σύγκλισης, του εκσυγχρονισμού, της διαφάνειας και της πλήρους αναγέννησης του ποδοσφαίρου».

    Το σίριαλ για την πραγματοποίηση της συνάντησης ξεκίνησε νωρίτερα, όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ο κ. Μαρινάκης, λόγω του νομικού κωλύματος που έχει για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και τις επιφυλάξεις για την παρουσία του, που εξέφρασε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος.

    Ακολούθως διέρρευσε από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ ότι χωρίς την παρουσία Μαρινάκη δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για την πραγματοποίηση της συνάντησης, αφού είχε τεθεί ως όρος από τους κυρίους Μελισσανίδη και Σαββίδη η συμμετοχή των ιδιοκτητών και των τριών ΠΑΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 March 2016 - 18:32:34 UTC