Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για τη διαχείριση του Προσφυγικού
  • [02] Αντίθετοι οι βενζινοπώλες σε πιθανή αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης
  • [03] Συμφωνία συνεργασίας του ΑΠΕ- ΜΠΕ με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Καζακστάν
  • [04] Μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το λιμάνι του Πειραιά
  • [05] Πολύ μικρές οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου
  • [06] Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
  • [07] Πολιτικά ενισχυμένος ο Μπέρνι Σάντερς έναντι της Χίλαρι Κλίντον
  • [08] Η Ιαπωνία ενεργοποίησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα
  • [09] «Με το κλείσιμο των συνόρων οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν τα προβλήματα στην Ελλάδα»
  • [10] Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Outview συμπληρώνει δέκα χρόνια και επιστρέφει από τις 14 Απριλίου

  • [01] Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, για τη διαχείριση του Προσφυγικού

    Το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με μέλη της κυβέρνησης και συνεργάτες του, αυτήν την ώρα στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και απαιτούν νομικές διευθετήσεις. Επίσης, ότι προχωρεί η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα και ακόμη ότι θα προχωρήσει η ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία.

    Το Κυβερνητική Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία, εντός 20 ημερών, 30.000 θέσεων φιλοξενίας, πρόσθετων σε αυτές που ήδη υπάρχουν.

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ανακούφιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη και για τον λόγο αυτό εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και η διάθεση μεταφορικών μέσων για τη μετακίνηση σε θέσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή σε δομές φιλοξενίας.

    [02] Αντίθετοι οι βενζινοπώλες σε πιθανή αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης

    Την αντίθεσή της με την κυοφορούμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν θα φέρει περισσότερα έσοδα καθώς θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.«Αυτό το είδαμε και με το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο φοβόμαστε ότι θα υπάρξει ανάλογη αυξητική κίνηση από την κυβέρνηση στη νέα περίοδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ιδίως στις μεταφορές και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, θα είναι βαριές».

    Όπως επισημαίνει η ΟΒΕ, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ανέρχεται σήμερα στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη στα 670 ευρώ/χιλιόλιτρο. Σε περίπτωση εξίσωσης και αφού υπολογιστεί η επιβάρυνση του ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τιμή του πετρελαίου θα επιβαρυνθεί συνολικά με 0,418 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή η λιανική τιμή του ντήζελ κίνησης με τα σημερινά δεδομένα θα φθάσει στο 1,418Euro/λ! Αντίστοιχα, πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 10 λεπτά το λίτρο θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής (μαζί με το ΦΠΑ) κατά 12,3 λεπτά.

    [03] Συμφωνία συνεργασίας του ΑΠΕ- ΜΠΕ με το Πρακτορείο Ειδήσεων του Καζακστάν

    Συμφωνία συνεργασίας με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Καζακστάν «Kazinform»υπέγραψε το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με στόχο την έγκυρη ενημέρωση ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν από τον Γενικό Διευθυντή του Kazinform Ντάρεν Ντιγιάροφ και τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο. Προβλέπει την ανταλλαγή ειδήσεων, βίντεο, γραφημάτων και ενημερωτικού υλικού για διμερή και διεθνή θέματα.

    Το Kazinform ιδρύθηκε πριν από 95 χρόνια και μεταδίδει ειδήσεις στα καζάκικα, τα ρωσικά, τα αγγλικά και τα αραβικά. Στα άμεσα σχέδιά του είναι η μετάδοση ειδήσεων στα κινεζικά και τα ισπανικά. Στο δυναμικό του έχει πάνω από 100 δημοσιογράφους και ανταποκριτές στη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

    Το Kazinform είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων «ΟΑΝΑ» (Οργάνωση Πρακτορείων Ειδήσεων Ασίας και Ειρηνικού) στην οποία το ΑΠΕ- ΜΠΕ ενδιαφέρεται να μετάσχει ως παρατηρητής με δεδομένο ότι στην Αυστραλία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστες και ομογενείς.

    [04] Μείωση των μεταναστευτικών ροών προς το λιμάνι του Πειραιά

    Μείωση παρουσιάζουν και σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star 2»χωρίς να μεταφέρει κανέναν μετανάστη και πρόσφυγα ενώ σημειώνεται ότι χθες δεν υπήρξε καμία άφιξη από τα νησιά του Αιγαίου.Στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση 5.330 μετανάστες και πρόσφυγες.

    [05] Πολύ μικρές οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

    Πολύ μικρές είναι πλέον οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Χθες Κυριακή και μέχρι σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 144 άτομα κυρίως Πακιστανοί μετανάστες. Στη Λέσβο, χθες και μέχρι σήμερα Δευτέρα στις 9 το πρωί, αποβιβάσθηκαν 17 άτομα. Στη Χίο αποβιβάσθηκαν 63, ενώ στη Σάμο αποβιβάσθηκαν 64 άτομα.

    Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι αναμένεται σταδιακά να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 337 στη Σάμο.

    Στα χοτ σποτς

    Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20η Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 1588, στη Χίο 1308 και στη Σάμο 189.

    [06] Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    Σε βαρύ κλίμα, που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες από τοποθετήσεις της 'Αγκυρας σε σχέση με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ενταξιακά της κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η Κύπρος, συναντώνται σήμερα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Ν.Αναστασιάδης και Μ.Ακιντζί.

    Κύριο θέμα συζήτησης τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του έργου των διαπραγματευτών για μετατροπή των συναντιλήψεων στις θέσεις των δύο πλευρών σε ορισμένα θέματα σε συγκλίσεις.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, «τα οποία έχει μονομερώς μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία». Οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Βολκάν Μποζκίρ «είναι ανάξιοι περαιτέρω σχολιασμού» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι τη θέση της Λευκωσίας δέχονται όλοι οι εταίροι της στην Ένωση.

    [07] Πολιτικά ενισχυμένος ο Μπέρνι Σάντερς έναντι της Χίλαρι Κλίντον

    Πολιτικά ενισχυμένος από τις νίκες που κατέγραψε στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς ελπίζει στην τελική θετική έκβαση της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι διαθέτει την πολιτική δυναμική που μπορεί να του εξασφαλίσει την υποστήριξη των κέντρων εξουσίας του κόμματος στον αγώνα του κατά της Χίλαρι Κλίντον.

    Ο Σάντερς επικράτησε με ευκολία στους προκριματικούς κύκλους που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Αλάσκα, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, αλλά και τη Χαβάη. Οι τελευταίες δηλώσεις του δείχνουν τη στόχευσή του προκειμένου ν' ανατρέψει την ηγετική πορεία της Κλίντον και τελικά να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούνται ώστε να επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες, ο Σάντερς τονίζει ότι οι Δημοκρατικοί ?υπερεκλέκτορες? που μπορούν ν' αλλάξουν την υφιστάμενη δυναμική στους προκριματικούς κύκλους, μπορούν να τον υποστηρίξουν, καθώς μερικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από την Κλίντον, να νικήσει έναν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

    ?Η πολιτική δυναμική είναι με το μέρος μας. Πολλοί από τους υπερεκλέκτορες είναι ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη στάση τους με τη Χίλαρι Κλίντον,? δήλωσε Γερουσιαστής από το Βερμόντ σε πολιτικό εκομπή του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

    [08] Η Ιαπωνία ενεργοποίησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα

    Η Ιαπωνία σήμερα ενεργοποίησε σταθμό ραντάρ στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Ο σταθμός αυτός, μπορεί να λειτουργήσει ως μόνιμο στρατηγικό σημείο συλλογής πληροφοριών σε μικρή απόσταση από την Ταϊβάν, αλλά και σε ομάδα αμφισβητούμενων νησιών μεταξύ της Ιαπωνίας και της Κίνας.Η βάση ραντάρ βρίσκεται στο νησί Γιοναγκούνι, στο δυτικό άκρο μιας σειράς ιαπωνικών νησιών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, σε απόσταση 150 χλμ., νοτίως των αμφισβητούμενων νησιών Σενκάκου.

    Το Πεκίνο ανησυχεί για τις διεκδικήσεις χωρών όπως, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν, αλλά και το Μπρουνέι στη Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ η Ιαπωνία βρίσκεται σε περιφερειακή διένεξη με την Κίνα, για τα νησιά της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας. «Μέχρι χθες δεν είχαμε δυνατότητα παρατήρησης στα δυτικά της Οκινάουα. Υπήρχε κενό που έπρεπε να καλύψουμε. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορούμε να παρακολουθήσουμε την περιοχή που περιβάλλει την Ιαπωνία, αλλά και ν' ανταποκριθούμε σε όλες τις καταστάσεις»δήλωσε ο Ντάιγκο Σιομίτσου, διοικητής της αναφερόμενης βάσης.

    «Η λειτουργία του σταθμού ραντάρ θα ενοχλήσει την Κίνα»σημειώνει ο Νοζόμου Γιοσιτόμι, απόστρατος στρατηγός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Nihon, προσθέτοντας ότι η βάση αυτή, θα μπορεί να υποστηρίξει τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

    [09] «Με το κλείσιμο των συνόρων οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν τα προβλήματα στην Ελλάδα»

    Με το κλείσιμο των συνόρων, οι βαλκανικές χώρες φόρτωσαν απλώς τα προβλήματα στην Ελλάδα και η συνέπεια ήταν να δημιουργηθεί κατάσταση ανάγκης εκεί, είπε σε συνέντευξή του, στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

    Ο κ. Στάινμαϊερ επέκρινε δριμύτατα τις μονομερείς πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών κρατών για τη μείωση των ροών των προσφύγων. «Ερχονται λιγότεροι πρόσφυγες στην Κεντρική Ευρώπη, διότι παραμένουν στην Ελλάδα. Εκεί δημιουργήθηκε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά.

    «Δεν είναι τρόπος συμπεριφοράς μεταξύ μας στην Ευρώπη το να απαλλασσόμαστε από τα δικά μας προβλήματα θέτοντας έναν Ευρωπαίο εταίρο σε κατάσταση ανάγκης» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του.

    Ο κ. Στάινμαϊερ επισήμανε ότι χωρίς τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, «θα είχαμε σήμερα 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι θα έπρεπε να επιβιώσουν μέσα στη βρωμιά και τη λάσπη». Γιαυτό και ο προσανατολισμός προς τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, οι συμφωνίες με την Τουρκία και η υποστήριξη της Ελλάδας είναι ο σωστός δρόμος».

    «Μπορεί να το θεωρήσει κανείς καλό ή κακό, είναι (όμως) μια πραγματικότητα, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη της μια υπεύθυνη πολιτική». Φυσικά και πρέπει η συμφωνία να επαληθευθεί στην πράξη, αλλά «έγινε τουλάχιστον ένα βήμα προς τον μεγαλύτερο έλεγχο και τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    [10] Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Outview συμπληρώνει δέκα χρόνια και επιστρέφει από τις 14 Απριλίου

    Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Outview Film Festival και με «σύνθημα» Give me your Hand -You are Wonderful (στίχος από το τραγούδι Rock'n Roll Suicide από το θρυλικό άλμπουμ Ziggy Stardust του D.Bowie) επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 14 έως 24 Απριλίου με ένα δυνατό κινηματογραφικό πρόγραμμα τόσο σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, workshop, πάνελ, αφιερώματα όσο και σε καλεσμένους.

    Η αφίσα του Φεστιβάλ φέτος παραπέμπει στον Ντέιβιντ Μπόουι, στον άνθρωπο που έδωσε «χείρα βοηθείας» σε όλη την κοινότητα των «διαφορετικών» ανθρώπων να βρούν κοινωνική αποδοχή. Παράλληλα με το φετινό σύνθημα το Outview προσκαλεί όλη την κοινωνία να απλώσει χείρα βοηθείας σε όσα άτομα την έχουν ανάγκη γιατί, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μπορεί αυτόςο κόσμος να γίνει καλύτερος!»

    Την Απονομή Βραβείων (Σάββατο 23 Απριλίου στην Ταινιοθήκη) θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Γιάννης Αγγελάκης και η Κωνσταντία Χριστοφορίδου και τα βραβεία θα απονεμηθούν από γνωστούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παράγοντες της κινηματογραφικης σκηνής. Τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν σύντομα και μαζί και τα ονόματα της φετινής Κριτικής Επιτροπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 March 2016 - 8:32:30 UTC