Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Χουλιαράκης: Χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής εάν συνεχιστεί η θετική εξέλιξη
  • [02] Σε ισχύ από την 1η Απριλίου το νέο σύστημα διακανονισμών για οφειλές προς τη ΔΕΗ
  • [03] ΔΝΤ: Aπαραίτητη η διαγραφή του ελληνικού χρέους
  • [04] Έ. Κουντουρά:Ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση για αφίξεις τουριστών από Ρωσία, Γερμανία και Αγγλία
  • [05] Αυξάνονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα νησιά
  • [06] Β. Αποστόλου: Να καθιερωθεί η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος
  • [07] Στ. Παπασταύρου: Διαστρεβλώνεται η αλήθεια
  • [08] Κομισιόν: Ενθαρρυντική η μείωση των ημερήσιων αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά
  • [09] Τουρκία: Τρία προσφυγόπουλα πέθαναν από πυρκαγιά στη σκηνή που διέμεναν
  • [10] Άτομα που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ παροτρύνουν πρόσφυγες να μην πηγαίνουν σε δομές φιλοξενίας
  • [11] Αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί τελική συμφωνία στο Κυπριακό, συστήνει ο Μ. Σουλτς
  • [12] Κύπρος-Αεροπειρατεία: Αίσια έκβαση μετά από επτά δραματικές ώρες

  • [01] Γ. Χουλιαράκης: Χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής εάν συνεχιστεί η θετική εξέλιξη

    Το μεγάλο στοίχημα το 2018, εφόσον θα είναι καλύτερη η πορεία των εσόδων, είναι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα νομοθετηθούν με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου, να μην υλοποιηθούν, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε επίσης, ότι αποτελεί γενική εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι ο ΟΑΣΑ, ότι από το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς που θα παραμείνουν υψηλοί και τα επόμενα χρόνια.

    Προσέθεσε δε, ότι στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα είναι στο 0,2% του ΑΕΠ ή 880 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου για έλλειμμα 0,25% που έθετε ο προϋπολογισμός.

    Αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "ιδιαίτερα ενθαρρυντικά" στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σημαντική υπέρβαση του μηνιαίου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

    «Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο, και αν συνεχιστεί θα μας επιτρέψει μεσοπρόθεσμα να λάβουμε ενδεχομένως λιγότερα μέτρα για το 2017 και το 2018», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

    Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό βασίζεται για πρώτη φορά στις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είχε έως σήμερα τον πρώτο λόγο σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

    [02] Σε ισχύ από την 1η Απριλίου το νέο σύστημα διακανονισμών για οφειλές προς τη ΔΕΗ

    Εγκρίθηκε σήμερα από το ΔΣ της ΔΕΗ και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, που προβλέπει για μεταβατικό διάστημα 4 μηνών τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις.

    Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης όπως έχει γίνει ήδη γνωστό είναι τα εξής:

    1. Για διάστημα 4 μηνών (από 1.4.2016 μέχρι και 31.7.2016) όλοι οι πελάτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 μηνιαίες δόσεις, χωρίς καμία προκαταβολή.

    Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και όσοι έχουν ήδη κάνει διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα. Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιπτώσεις πελατών με ρευματοκλοπή.

    2. Από την 1η Αυγούστου και μετά οι οικιακοί πελάτες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Διακανονισμών, ως εξής:

    Πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά:

  • Προκαταβολή: 5% της συνολικής οφειλής

  • Μηνιαίες δόσεις: ύψος ίσο κατ' αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

    Πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά (αυθαίρετη παραβίαση μετρητή):

  • Προκαταβολή: 15% της συνολικής οφειλής

  • 18 μηνιαίες δόσεις

    Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι εποχικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις, καθώς επίσης οι αγρότες, οι ενταγμένοι στο Μητρώο των ευάλωτων πελατών, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ), οι οποίοι ήδη απολαμβάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.

    3. Προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Σε περίπτωση που λόγω αδυναμίας, στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν καταβληθεί μια δόση ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση μη καταβολής περισσοτέρων της μίας δόσεων εντός του έτους, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων -πλην μίας- των οφειλομένων δόσεων.

    [03] ΔΝΤ: Aπαραίτητη η διαγραφή του ελληνικού χρέους

    O επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Οπστφελντ επαναφέρει το θέμα της προσωρινής χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης: «Βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού» δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Λέει, επίσης, ότι σε τελευταία ανάλυση τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα, όπως, επίσης και η αμφισβιτούμενη από τους ευρωεταίρους διαγραφή χρέους παραμένει απαραίτητη.

    Ο 'Οπστφελντ συνιστά προσοχή στο θέμα της επιστροφής σε εθνικούς τρόπους σκέπτεσθαι: «Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως ακριβώς τώρα είναι αναγκαία όχι λιγότερη αλλά περισσότερη συνεργασία.

    Κυρίως η επανακατασκευή συνοριακών φρακτών στην Ευρώπη ανησυχεί τον Αμερικανό οικονομολόγο. Αυτή η πολιτική επιδρά «στην ιδέα της νομισματικής ένωσης εκ διαμέτρου αντίθετα» υποστηρίζει και επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει «να βρει έναν δρόμο, ώστε να μοιράσει τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής με την υποδοχή και της ενσωμάτωση των προσφύγων».

    Για το ξεπέρασμα της ευρωκρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Σε αυτές ανήκει η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων, μια πρόταση την οποία απορρίπτει κυρίως η Γερμανία, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

    [04] Έ. Κουντουρά:Ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση για αφίξεις τουριστών από Ρωσία, Γερμανία και Αγγλία

    Πολύ αυξημένη είναι έως στιγμής η ζήτηση για αφίξεις το καλοκαίρι στην Ελλάδα τουριστών από τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Αγγλία, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζοντας ότι και για το 2016 υπάρχει θετικό πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό.

    «Από Ρωσία, Γερμανία και Αγγλία η ζήτηση των αφίξεων είναι πολύ αυξημένη και εκτιμάμαι ότι το 2016, αν όλα πάνε καλά, θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό» είπε η κ. Κουντουρά, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, από τις 7 Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου.

    Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε επίσης και το ότι η Ελλάδα κατάφερε να καθιερωθεί ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός κρουαζιέρας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και από τη Ρωσία και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας ? Ρωσίας.

    Όπως είπε, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, σε συνεννόηση με την αρμόδια υπουργό της Ρωσίας κ. Μανίλοβα, στις 20 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα φόρουμ με στόχο τη στήριξη του θρησκευτικού ? προσκυνηματικού τουρισμού.

    «Η ροή από τη Ρωσία αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη και η κ. Μανίλοβα τόνισε το ενδιαφέρον της να έρθουν όλες οι περιφέρειες της Ρωσίας εδώ, ώστε να γνωρίσουν τη χώρα και να μπορέσουν να την προτείνουν στους κατοίκους τους» τόνισε η κ. Κουντουρά.

    [05] Αυξάνονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα νησιά

    Τις τραγικές εικόνες που αντικρίζουν σε πολλά συμβάντα διασώσεων μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, περιέγραψαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στελέχη του λιμενικού σώματος που υπηρετούν στα νησιά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φτάνουν προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζει αύξηση.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Θάνος Τσατσουλής, στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει 537.

    Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες τα 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).

    Ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στη Μυτιλήνη, επιχειρώντας να απαντήσει γιατί παρατηρείται η αύξηση αυτή στα ασυνόδευτα παιδιά, είπε ότι από μαρτυρίες κάποιων που μιλούν αγγλικά, τους έχει αναφερθεί ότι ήρθαν μόνα τους καθώς οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα - και ότι τα περισσότερα επικοινωνούν με την οικογένειά τους μέσω facebook. Μάλιστα, τους ανέφεραν ότι όταν θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα δώσουνε το «στίγμα» τους μέσω Facebook, λέγοντας σε ποιο μέρος βρίσκονται, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς τους ή συγγενείς τους να τα συναντήσουν.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, είπε ότι οι συνάδελφοι του είναι πιεσμένοι ψυχολογικά με τις εικόνες που αντικρίζουν από πέρυσι, κυρίως από τότε που αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά στο Αιγαίο είναι κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία και για την υλική ανταμοιβή για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά.

    [06] Β. Αποστόλου: Να καθιερωθεί η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος

    «Υπάρχει πράγματι κρίση στην αγορά γάλακτος, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι τιμές παραγωγού. Από τη δική μας πλευρά, για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, επιμένουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος». Αυτό τόνισε σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος κάλεσε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική, έστω και σε προαιρετικό επίπεδο.

    «Ο καταναλωτής», σημείωσε, «πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα».

    Ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου «να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του "Ελληνικού Σήματος", του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα» και γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται «παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος του».

    [07] Στ. Παπασταύρου: Διαστρεβλώνεται η αλήθεια

    «Διαστρέβλωση ή παρανόηση της αλήθειας» με στόχο την «πολιτική εκμετάλλευση» καταλογίζει -με ανακοίνωση του- ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, σε σημερινά δημοσιεύματα που επικαλούμενα στοιχεία από τις Παρθένες Νήσους τον φέρουν ιδιοκτήτη -και όχι διαχειριστή- της εταιρείας για τον λογαριασμό της οποίας στην HSBC, κατέβαλε στις οικονομικές αρχές ποσό 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου στην ανακοίνωση του αναφέρει πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας , κάνει λόγο για «επιλεκτική» επιλογή εγγράφων αλληλογραφίας και επαναλαμβάνει πως πραγματικός δικαιούχος της επίμαχης εταιρείας, ο λογαριασμός της οποίας εντοπίστηκε από τα αρχεία της "λίστας Λαγκάρντ", είναι ο επιχειρηματίας είναι ο Σάμπυ Μιωνή.

    [08] Κομισιόν: Ενθαρρυντική η μείωση των ημερήσιων αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά

    «Λιγότερες από χίλιες είναι πλέον οι ημερήσιες αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά, ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000 ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Αυτή η απότομη μείωση είναι ενθαρρυντική», σημείωσε η ίδια εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής».

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, είπε πως πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας πως στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου 71. Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας "ένας προς έναν") στις 4 Απριλίου.

    Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε πως η Επιτροπή τελεί εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ανέφερε πως οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και αναμένεται να περάσει από την ελληνική Βουλή «τις επόμενες ημέρες, αν όχι αύριο». Προσέθεσε, δε, πως οι όποιες αλλαγές είναι «απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

    Η Τουρκία, από την άλλη, συνέχισε, καλείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την προστασία των προσφύγων όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Σύμφωνα με τη Νατάσα Μπερτό, στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα γι'αυτό το σκοπό, ενώ ο συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Φερβέι, θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

    [09] Τουρκία: Τρία προσφυγόπουλα πέθαναν από πυρκαγιά στη σκηνή που διέμεναν

    Τρία παιδιά, ηλικίας τριών έως οχτώ ετών, πρόσφυγες από την Συρία, έχασαν τη ζωή τους, ενώ έξι ακόμη τραυματίστηκαν, όταν ξέσπασε φωτιά στην σκηνή που διέμεναν σε ένα κέντρο υποδοχής στην πόλη Ντερίκ της νοτιοανατολικής επαρχίας Μαρντίν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα H?rriyet. Η φωτιά ήταν η δεύτερη που ξέσπασε μέσα σε μια εβδομάδα, όταν 21 σκηνές κάηκαν στις 25 Μαρτίου.

    Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 3 το πρωί, στοιχίζοντας τη ζωή τριών παιδιών. Τα άλλα έξι παιδιά που τραυματίστηκαν διακομίστηκαν σε κρατικό νοσοκομείο της περιοχής.

    Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να εξιχνιάσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Το περιστατικό ήταν το δεύτερο που συνέβη μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, όταν στις 25 Μαρτίου, περίπου 21 σκηνές κάηκαν εξαιτίας πυρκαγιάς που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες από την πυρκαγιά εκείνης της ημέρας, καθώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής από το προσφυγικό κέντρο και από το δήμο της περιοχής επενέβησαν άμεσα.

    [10] Άτομα που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ παροτρύνουν πρόσφυγες να μην πηγαίνουν σε δομές φιλοξενίας

    Οι μεταναστευτικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να παρουσιάζουν μικρή μείωση, ωστόσο οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά μέρα με τη μέρα αυξάνονται, καθώς πολλοί είναι αυτοί που από διάφορα κέντρα φιλοξενίας επιστρέφουν στο συγκεκριμένο σημείο.

    Η κατάσταση δε γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη, καθώς πολλά μικρά παιδιά κατά της ώρες αιχμής φόρτωσης των πλοίων, παίζουν μπάλα ή τρέχουν ανέμελα στους προαύλιους χώρους. Το περασμένο Σάββατο 26/03 ένα 4χρονο αγόρι πρόσφυγας, που είχε διαφύγει της προσοχής των οικείων του, από απροσεξία έπεσε, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί, μπροστά σε διερχόμενη υπηρεσιακή μηχανή λιμενικού που κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτατα μπροστά από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε2. Και τα λεωφορεία του ΟΛΠ έχουν μηδενίσει τις ταχύτητες κατά τη διέλευσή τους από τους επιβατικούς σταθμούς όπου έχουν στηθεί δεκάδες σκηνές.

    Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 5.467 που ήταν την Δευτέρα. Το μεσημέρι κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 124 πρόσφυγες από τη Σάμο, ενώ αύριο το πρωί αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά άλλα δύο πλοία, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί αν μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

    Οι περισσότεροι πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά εξακολουθούν να είναι «εγλωβισμένοι» σε ένα δίκτυο παραπληροφόρησης, όπως κατήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αθανάσιος Τσατσουλής. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι άτομα που δηλώνουν ως μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, παροτρύνουν πολλές φορές τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

    Ο κ. Τσατσουλής, ωστόσο, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων και προσέθεσε ότι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες συλλέγει στοιχεία από τους συναδέλφους του και όταν τα συγκεντρώσει θα τα προσκομίσει.

    [11] Αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί τελική συμφωνία στο Κυπριακό, συστήνει ο Μ. Σουλτς

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας στο Κυπριακό, καθώς, όπως σημείωσε, ισχύει η αρχή «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα».

    Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο κ. Σουλτς υπέδειξε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στο ένα ή το άλλο σημείο για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί». Η τύχη της Κύπρου, είπε, «δεν επιτρέπεται τώρα να εξαρτηθεί από λεπτομέρειες», διότι, όπως σημείωσε, «αν επιτευχθεί η επανένωση, αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, από πολιτική, οικονομική και πολιτιστική άποψη».

    Επίσης, τόνισε: «Τώρα η επανένωση της Κύπρου έχει γίνει ρεαλιστική πιθανότητα και πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία».

    Ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι η Ευρώπη λειτουργεί διαρκώς υπό καθεστώς κρίσης και σημείωσε ότι το 2015 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος, που βίωσε στην 30ετή πολιτική του σταδιοδρομία.

    «Αυτό που μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι οι κρίσεις αυτές δεν μας φέρνουν πιο κοντά εμάς του Ευρωπαίους, αλλά απειλούν να μας διχάσουν», είπε.

    [12] Κύπρος-Αεροπειρατεία: Αίσια έκβαση μετά από επτά δραματικές ώρες

    Με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, λίγο πριν τις 15.00, του Αιγύπτιου πρώην αξιωματικού Σεϊφεντίν Μουσταφά, έληξε αίσια η αεροπειρατεία, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί σε αεροσκάφος τύπου airbus 320 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ενώ αυτό βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου. Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υπηρεσίες, την αστυνομία και το ΥΠΕΞ για τις συντονισμένες ενέργειες και τον τερματισμό της αεροπειρατείας.

    Το αεροσκάφος ελέγχθηκε από πυροτεχνουργούς της κυπριακής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

    Μετά το αίσιο τέλος της αεροπειρατείας η υπουργική ομάδα (υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη διαχείριση της υπόθεσης οι κυπριακές αρχές είχαν ως πρώτιστο μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

    Υπήρξε, επισήμανε, πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία βρισκόταν στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, επρόκειτο για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά που έφερε πάνω του ήταν... καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

    Είχαμε μια τέτοια υποψία, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

    Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού απορρίφθηκε το αίτημα του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους προκειμένου να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη. Επίσης, είχε ζητήσει να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες, που κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

    Ευχαριστίες Σίσι προς Αναστασιάδη

    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, ευχαρίστησε για τον χειρισμό από τις κυπριακές αρχές της υπόθεσης της αεροπειρατείας.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος μετέβη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου είχε συνάντηση με τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνό, και Νιτρίας, Νικόδημο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 March 2016 - 16:32:32 UTC