Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Παραιτηθείτε κ. Τσίπρα - Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση για το συμφέρον της χώρας»
  • [02] Για απόπειρα να στήσει παραμάγαζο στη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Στ. Θεοδωράκης
  • [03] Κ. Μητσοτάκης: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε
  • [04] Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στο Σκαραμαγκά
  • [05] Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το προσφυγικό
  • [06] «Αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί τελική συμφωνία στο Κυπριακό»
  • [07] Πάνω από 1.500 μετανάστες διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή νότια της Σικελίας
  • [08] Κλειστό και την Τετάρτη το αεροδρόμιο των Βρυξελλών
  • [09] Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται στην Τουρκία
  • [10] Έχει ακόμη δρόμο η Εθνική, ήττα 2-3 με ανατροπή από την Ισλανδία

  • [01] «Παραιτηθείτε κ. Τσίπρα - Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση για το συμφέρον της χώρας»

    «Εμείς θα στηρίξουμε πρόταση για εξεταστική για όλα τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά γιατί δεν τολμάτε να πείτε ναι στην πρόταση μας για εξεταστική στην οικονομία από το 2002 έως σήμερα; Τι φοβάστε;», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε πως « το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη χειραγώγηση του Κράτους και της Δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών».

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό είπε «μιλάει ακόμα σαν αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης. Ασχολείται με το παρελθόν και καταδικάζει τους αντιπάλους του σαν να είναι ένοχοι για κάτι που δεν διευκρινίζει, αοριστολογεί και δεν αποδεικνύει. Είστε όμως κάθε λέξη από τα ψέματα και τις υποσχέσεις που είπατε». Επεσήμανε δε «ότι κάνατε με το σκίσιμο των μνημονίων τα ίδια θα κάνετε και με το σκίσιμο της διαπλοκής. Θα σκίσετε τη γάτα!!!»

    Σε υψηλούς τόνους επέκρινε τις παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη της κάνουν ο κ. Παπαγγγελόπουλος και η κ. Θάνου στη Δικαιοσύνη λέγοντας: «Με ποιο δικαίωμα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει στις δικαστικές ενέργειες Εισαγγελέα για την άσκηση των καθηκόντων της ; Με ποιο δικαίωμα παρίσταται στην διάσκεψη των δικαστών και αρνείται να εξέλθει όταν του το ζητούν; Την ίδια στιγμή βλέπουμε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από τη θεσμική της θέση, στην κορυφή της Ελληνικής Δικαιοσύνης να επεμβαίνει απροκάλυπτα στη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

    Να επιχειρεί να παρεμποδίσει την ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία των βουλευτών, παρεμβαίνοντας στην νόμιμη, δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων».

    Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «η χώρα έχει ανάγκη ισχυρούς θεσμούς και όχι υπουργούς που παζαρεύουν τηλεοπτικές άδειες ή υπουργούς που μποϋκάρουν στα γραφεία των εισαγγελέων», ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να οικοδομήσει το δικό της καθεστώς κι απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα είπε:

    «Αποκεφαλίσατε τις Ανεξάρτητες Αρχές. Και επιχειρήσατε να επιβάλλετε στη σύνθεσή τους πρόθυμα προς εσάς πρόσωπα. Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο κατάλογος συνεχίζεται.

    Δεν διστάσαμε να εκθέσουμε και να καταγγείλουμε αυτήν την εξωθεσμική παρέμβαση. Κι ύστερα απ' όλα αυτά, αναρωτιόμαστε:

    Σ' αυτή τη χώρα υπάρχει και εφαρμόζεται η διάκριση των εξουσιών», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης .

    Σ΄άλλο σημείο η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι από το ΠΑΣΟΚ άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου. «Εμείς κύριε Τσίπρα στείλαμε στην δικαιοσύνη και αυτή την υπόθεση!

    Μήπως θυμάστε τι κάνατε τότε εσείς και το κόμμα σας κύριε Τσίπρα; Θα σας πω εγώ Την Πάπια. Και δεν μας αγγίζετε με τις αναφορές σας για τα οικονομικά των κομμάτων. Εμείς οι ίδιοι κάναμε τις αναγκαίες τομές, πήραμε όλα τα μέτρα για την εξυγίανση των οικονομικών μας».

    [02] Για απόπειρα να στήσει παραμάγαζο στη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Στ. Θεοδωράκης

    Για απόπειρα να στήσει παραμάγαζο, όπως είπε, στη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης εστιάζοντας στη στάση και τους χειρισμούς της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Επιλέξατε την κυρία Θάνου για την προεδρία του Αρείου Πάγου, αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου. Ήταν δικαστής, αλλά θεωρούσε «παράνομο, απεχθές και επονείδιστο» το χρέος. Ήταν δικαστής αλλά έστελνε επιστολές στο Γιούνκερ λέγοντάς του ότι ο λαός στηρίζει την κυβέρνησή του στον αγώνα της κατά της λιτότητας.

    Και βεβαίως ανταμείφθηκε η κυρία Θάνου. Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η κυρία Θάνου συνηθίζει να λέει από τότε στις συνεντεύξεις της ότι «ο δικαστής δίνει λόγο μόνο στη συνείδησή του και στο Θεό». Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Θεός» είναι το ψευδώνυμο του κ.Τσίπρα. Έφτασε στο σημείο να μηνύσει τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη για εξύβριση και δυσφήμιση.Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια.

    Για τον κ. Παπαγγελόπουλο ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι «το καλοκαίρι του 2009 διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ.Τη μια μέρα παραιτήθηκε από δικαστής και την άλλη τοποθετήθηκε στην ΕΥΠ. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να πιστεύουμε ότι ήταν ένας υπάκουος κυβερνητικός δικαστής και γι' αυτό επελέγη στην έμπιστη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Στη συνέχεια ιδιώτευσε, μέχρι που τον ανακαλύψατε ξανά εσείς κ. Τσίπρα. Ή για να είμαι δικαιότερος ίσως ήταν φαεινή ιδέα του κ. Καμμένου, ο οποίος τον είχε προτείνει για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ποιος όμως ήταν ο δικαστής κ. Παπαγγελόπουλος; Είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες αντί να τις διαλευκάνει συνήθως τις έθετε στο αρχείο. 'Αλλο Παπαγγελόπουλος.'Αλλο Ντι Πιέτρο».

    [03] Κ. Μητσοτάκης: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, να παραιτηθείτε

    Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να δώσει τη λύση, όπως είπε ο ελληνικός λαός. Στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν αντέχει τη συνεννόηση και πως οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

    «Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε κλίμα συνεννόησης. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση. Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές χωρίς να υπάρχει εθνικός λόγος. Τώρα υπάρχει. Ας δώσει τη λύση ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσής σας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως «ο χειρότερος τέως πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα».

    Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ως σε μια δημοκρατική χώρα η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης της Βουλής καθώς όλοι σέβονται τη διάκριση των εξουσιών και την απόλυτη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική δημοκρατία» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

    «Δεν είστε κατήγορος , είστε κατηγορούμενος για τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει πει πρωθυπουργός. Παραλάβατε κράτος και παραδίδετε κράτος ανομίας και περιορισμένης κυριαρχίας. Παριστάνετε ότι διαπραγματεύεστε και διαλύετε τη χώρα. Προδώσατε τις ελπίδες όσων σας πίστεψαν. Είστε ο βασικός υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκετε σήμερα η χώρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως πήρε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση για να μεταθέσει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να γίνει συζήτηση για την ανεργία, τη φτωχοποίηση, το προσφυγικό αλλά επιθυμεί να κατασκευάσει εχθρούς. «Δεν αντέχει ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για την πραγματική κατάσταση της χώρας γιατί έχει πει τα μεγαλύτερα ψέματα. Τον νοιάζει πως θα μείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο και κάθε μέσο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό τον οποίο και κατηγόρησε πως εμπεδώνει την αίσθηση της απόλυτης αβεβαιότητας.

    «Η μεσαία τάξη βιώνει μια φοροκαταιγίδα, η δική σας Ελλάδα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι στην τέλεια καταιγίδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση στη χώρα με το προσφυγικό.

    «Ο δήθεν ανθρωπισμός της αριστεράς βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης. Σήμερα επιτρέπετε να γίνει ο Πειραιάς μια νέα Ειδομένη. Γιατί επιτρέπετε στους υπουργούς σας να κάνουν γελοίες δηλώσεις περί προσφύγων επενδυτές; Με τις ανοησίες σας θα κάνετε όλους τους επενδυτές μετανάστες» τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για διάλυση του συστήματος υγείας και της παιδείας αλλά και για νέα φοροκαταιγίδα.

    Οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν αλλά η αξιολόγηση δεν κλείνει και η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοφανή φοροκαταιγίδα στη μεσαία τάξη. Η πραγματική οικονομία βουλιάζει στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τη μνημειώδη ανικανότητά σας. Η κρίση έχει μετατραπεί σε μια καθολική κρίση της κοινωνίας. Δεν είναι αυτό το μέλλον που μας αξίζει» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ενώ άσκησε κριτική και στο γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δεν παραιτήθηκε παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Μουζάλας παρέμεινε στη θέση του.

    «Το τελευταίο σας καταφύγιο είναι η σκηνοθεσία μας σαπουνόπερας. Είστε μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση και για αυτό θέλετε να δημιουργήσετε κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Για να ξεφύγετε από τη λάσπη της Ειδομένης πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα της διαπλοκής» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως απαξιώνει τους θεσμούς, υπονομεύει την πολυφωνία της ενημέρωσης, και παρεμβαίνει ωμά στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. «Δεν σας φοβόμαστε , η Ελλάδα θα μείνει ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα όσα και αν έχετε στο μυαλό σας και δεν θα καταπατήσετε το σύνταγμα. Όσα πρωτοσέλιδα και αν παραγγείλετε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η ΝΔ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει ως στόχο την άλωση του κράτους χτίζοντας τη δική της διαπλοκή.

    «Μέσα σε ένα χρόνο υιοθετήσατε όλες τις κακές συνήθειες της μεταπολίτευσης. Αποδειχτήκατε πιο παλιός από το παλιό. Οδηγήσατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, φτωχοποιήσατε τη μεσαία τάξη, η χώρα έχει καταντήσει σκιά του εαυτού της. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου που μαζέψατε στον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθήματα ήθους και εντιμότητας στην παράταξη του Κώστα Καραμανλή δεν μπορείτε εσείς να δώσατε» δήλωσε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό και μυστικά παζάρια με επιχειρηματίες.

    «Γιατί ο πολέμιος της διαπλοκής συναντιέται μυστικά με ένα βαρόνο της διαπλοκής. Γιατί χρειαστήκατε 4 συναντήσεις; Για να πείτε ένα όχι; Ή μήπως το όχι ήταν σαν του δημοψηφίσματος που έγινε ναι; Μπήκατε σε μυστικά παζάρια» τόνισε διερωτώμενος αν ο πρωθυπουργός θα ελέγξει και το τί έγινε με το ΑΛΤΕΡ.

    «Δεν φαντάζομαι ο συγκεκριμένος εκδότης να εξαιρεθεί από τον έλεγχο τώρα που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου; Πάει πολύ, εσείς, το αγαπημένο παιδί του νεοαυριανισμού να μιλάτε για διαφάνεια» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως προχώρησε σε προσλήψεις πολιτικών του φίλων κάνοντας λόγο για «ψευτοαριστερά της μετριότητας και της ήσσονος προσπάθειας» η οποία, όπως είπε « δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για ηθικό πλεονέκτημα». Απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις περιβόητες λίστες ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε λιγότερα χρήματα από υποθέσεις φοροδιαφυγής από όσες η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έκανε «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του Μπόργιανς σχετικά με τη δική του λίστα.

    Αναφερόμενος στα της δικαιοσύνης ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσπάθειες ασφυκτικού πολιτικού ελέγχου από την κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

    «Παρενέβη ή δεν παρενέβη ο κ .Παπαγγελόπουλος στο έργο της δικαιοσύνης. Ζήτησε ή δεν ζήτησε να επιστραφεί η δικογραφία που είχε δοθεί νόμιμα; Με ποια αρμοδιότητα επικοινωνούσε; Που ακούστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης να εισβάλλει σε σύσκεψη δικαστών για να δει αν κάνουν καλά τη δουλειά τους; Δεν υπάρχει θέμα με το ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν και διοικητής της ΕΥΠ;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στήριξε τον Γιώργο Κουμουτσάκο στη διαμάχη του με την Όλγα Γεροβασίλη.

    [04] Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στο Σκαραμαγκά

    Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών δημιουργείται στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπως προκύπτει από τη διακήρυξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα διενεργήσει στις 8 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω κέντρο.

    Στο τοπικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης (ΤΟΣΚΕΔΠ) Σκαραμαγκά - όπως ονομάζεται - εκτιμάται σύμφωνα με τη διακήρυξη, ότι θα φιλοξενούνται 6.296 άτομα.

    Η διαπραγμάτευση θα διενεργηθεί στις 8 Απριλίου μέσω της Ανωτάτης Επιτροπής Προμηθειών (ΑΕΠ) του Κέντρου Εφοδιασμού Ναυτικού (ΚΕΦΝ) για την ανάδειξη μειοδότη αναδόχου για την κάλυψη αναγκών σίτισης στους πρόσφυγες που θα φιλοξενούνται στο κέντρο, με κριτήριο την χαμηλότερη τιμή (εκφρασμένη ως ποσοστό έκπτωσης επί του ημερήσιου χρηματικού αντιτίμου των 5,87 ευρώ ανά άτομο την ημέρα), εκτιμώμενου προϋπολογιζόμενου ποσού ύψους 997.853,04 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α..

    Η παροχή σίτισης αφορά το χρονικό διάστημα, ή μέχρι αναλώσεως του προϋπολογιζομένου ποσού ή μέχρι ευοδώσεως ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως αναφέρει το κείμενο της διακήρυξης.

    Σημειώνεται ότι στις 9 Μαΐου 2016, θα διενεργηθεί ανοικτός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός, με έγγραφες ενσφράγιστες προσφορές - με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών (Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗ ΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr - και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

    Σκοπός του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ, είναι η «Σύναψη Συμφωνίας - Πλαίσιο για Ανάδειξη Αναδόχων Παροχής Σίτισης σε Πρόσφυγες της Ανοικτής Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Σχιστού Περάματος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, Λαυρίου Ανατολικής Αττικής και Τυχόν Έτερων Ανάλογων δομών από Φορείς του ΥΠΕΘΑ, Συνολικού Προϋπολογιζόμενου Κόστους 9.979.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και κρατήσεων, ενδεικτικά αντιστοιχούντος σε 1.700.000 ημερήσιες ατομικές μερίδες τροφής (1 μερίδα = 3 γεύματα)».

    [05] Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για το προσφυγικό

    Έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στις 8 το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος. Aυτήν τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται 5724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.

    Η σύσκεψη διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, και σ? αυτήν αποφασίστηκε από αύριο το πρωί με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου, να διανεμηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερωτικά φυλλάδια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα τους εξηγούν γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών που θα διαθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης και σε κέντρο φιλοξενίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

    [06] «Αμοιβαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί τελική συμφωνία στο Κυπριακό»

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας στο Κυπριακό, καθώς, όπως σημείωσε, ισχύει η αρχή «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα».

    Μιλώντας από το βήμα της κυπριακής Βουλής, ο κ. Σουλτς υπέδειξε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις στο ένα ή το άλλο σημείο για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί». Η τύχη της Κύπρου, είπε, «δεν επιτρέπεται τώρα να εξαρτηθεί από λεπτομέρειες», διότι, όπως σημείωσε, «αν επιτευχθεί η επανένωση, αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, από πολιτική, οικονομική και πολιτιστική άποψη».

    Επίσης, τόνισε: «Τώρα η επανένωση της Κύπρου έχει γίνει ρεαλιστική πιθανότητα και πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία».

    Ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι η Ευρώπη λειτουργεί διαρκώς υπό καθεστώς κρίσης και σημείωσε ότι το 2015 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος, που βίωσε στην 30ετή πολιτική του σταδιοδρομία.

    «Αυτό που μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι οι κρίσεις αυτές δεν μας φέρνουν πιο κοντά εμάς του Ευρωπαίους, αλλά απειλούν να μας διχάσουν», είπε.

    [07] Πάνω από 1.500 μετανάστες διέσωσε η ιταλική ακτοφυλακή νότια της Σικελίας

    Το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε σήμερα ότι 1.569 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα σε ένδεκα επιχειρήσεις νότια της Σικελίας, στη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει την Ιταλία από τις λιβυκές ακτές.

    Το πλοίο Diciotti του ιταλικού λιμενικού σώματος διέσωσε μετανάστες που επέβαιναν σε τέσσερα φουσκωτά κι ένα ακόμη πλεούμενο, συνολικά 774 ανθρώπους, από τους οποίους 125 είναι γυναίκες και 5 παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Τρία πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού διέσωσαν εξάλλου πάνω από 660 ακόμη μετανάστες σε διάφορες επιχειρήσεις. Ένα πλοίο του γερμανικού πολεμικού ναυτικού διέσωσε ακόμη 105.

    Το Σαββατοκύριακο και χθες Δευτέρα διασώθηκαν περίπου 1.500 άνθρωποι στη Μεσόγειο, εντείνοντας τις ανησυχίες των ιταλικών αρχών λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών και του κλεισίματος της λεγόμενης βαλκανικής οδού περί επανέναρξης των μαζικών ελεύσεων μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη.

    [08] Κλειστό και την Τετάρτη το αεροδρόμιο των Βρυξελλών

    To διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό για τους επιβάτες και αύριο Τετάρτη, ανακοίνωσε απόψε η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αερολιμένα, μία εβδομάδα μετά την επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία ισοπεδώθηκε η αίθουσα αναχωρήσεων.

    «Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό για τις εμπορικές πτήσεις, για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις από τις Βρυξέλλες, αύριο Τετάρτη 30 Μαρτίου» ανέφερε σε μήνυμά της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter η εταιρεία Brussels Airport.

    Μια διαδικασία προσομοίωσης που προέβλεπε τη μερική επαναλειτουργία του, κατά τη διάρκεια της οποίας άνοιξαν ορισμένες θυρίδες ελέγχου των εισιτηρίων σε ένα κτίριο του αερολιμένα, πραγματοποιήθηκε σήμερα και η Brussels Airport θέλει να μελετήσει περαιτέρω τα αποτελέσματα, εξήγησε μία εκπρόσωπος τύπου με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η απόφαση να μην λειτουργήσει το αεροδρόμιο «δεν είναι συνέπεια της προσομοίωσης, που ολοκληρώθηκε στις 17.00» ώρα Βρυξελλών (18.00 ώρα Ελλάδας), διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος τύπου Άνκε Φράνσεν, διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής δεν θα είναι γνωστά πριν από αύριο το πρωί.

    Επιπλέον, η εταιρεία Stib, που διαχειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι όλοι οι σταθμοί του μετρό θα επαναλειτουργήσουν αύριο εκτός του σταθμού Μάαλμπεκ, όπου βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του την 22α Μαρτίου.

    [09] Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται στην Τουρκία

    Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έδωσε εντολή σε μέλη οικογενειών κυβερνητικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή, καθώς αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «προειδοποιεί τους υπηκόους των ΗΠΑ για τις αυξημένες απειλές που απορρέουν από τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλη την Τουρκία» ενώ καλεί τους Αμερικανούς «να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη νοτιοανατολική Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση αυτή.

    Ακόμη, το αμερικανικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως διέταξε να αποχωρήσουν τα μέλη των οικογενειών των εργαζομένων στο προξενείο των ΗΠΑ στα Άδανα, καθώς και πολιτικοί υπάλληλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις επαρχίες της Σμύρνης και των Μούγλων.

    Επιπλέον το Πεντάγωνο καλεί τις οικογένειες των στρατιωτικών που εδρεύουν στα Άδανα, τη Σμύρνη και τη Μούγλα να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές.

    [10] Έχει ακόμη δρόμο η Εθνική, ήττα 2-3 με ανατροπή από την Ισλανδία

    «Διπρόσωπη» η Εθνική ομάδα στον δεύτερο συνεχή φιλικό εντός έδρας αγώνα της σε πέντε ημέρες, έχασε με 2-3 από την Ισλανδία στο «Γ. Καραϊσκάκης», παρότι είχε προηγηθεί 2-0, με αρκετά καλή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο, δείχνοντας ότι ο Μίχαελ Σκίμπε έχει ακόμη αρκετή δουλειά για να την παρουσιάσει έτοιμη στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018.

    Σε αυτό το διάστημα η ελληνική ομάδα μπορεί να μην έφτασε στο επίπεδο απόδοσης του νικηφόρου (2-1) παιχνιδιού με το Μαυροβούνιο, όμως έβγαλε διάθεση και νεύρο για μία ώρα, έτρεξε και προβλημάτισε έναν αντίπαλο που σε περίπου 2,5 μήνες θα παίξει στα τελικά του EURO 2016.

    Στα «αρνητικά» τα αμυντικά κενά, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο και η «καθίζηση» μετά το 60ό λεπτό, που επέτρεψε στην ομάδα του Λάγκερμπακ να φύγει νικήτρια και μάλιστα με ανατροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 March 2016 - 20:32:31 UTC