Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των εκλογών από τον Κ. Μητσοτάκη
  • [02] Εντός της ημέρας η κατάθεση αιτήματος της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls
  • [03] Έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας η Εθνική Τράπεζα, τονίζει η Λούκα Κατσέλη
  • [04] Standard & Poor's: Με "ένα κινητήρα πετά" η οικονομία της ευρωζώνης
  • [05] Λ. Κατσέλη: Έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας η Εθνική Τράπεζα
  • [06] Στον εισαγγελέα Εφετών ο Λ. Μπόμπολας
  • [07] Το Ποδέμος έτοιμο για ένα κυβερνητικό συνασπισμό της Αριστεράς
  • [08] Γαλλία: Αποσύρει το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος ο Φ. Ολάντ
  • [09] Κύπρος: Αντιμέτωπος με σοβαρά αδικήματα ο αεροπειρατής
  • [10] Πρ. Παυλόπουλος: Μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας
  • [11] «Αντιπολιτευτικές κορώνες» η πρόταση Μητσοτάκη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, είπε ο Κ. Χρυσόγονος
  • [12] Κοντά στους πρόσφυγες στον Πειραιά η Βανέσα Ρεντγκρέιβ
  • [13] Συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ
  • [14] Ντ. Κοστέλο: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου
  • [15] Οπαδοί της ΑΕΚ στην άφιξη των εκπροσώπων της FIFA και UEFA

  • [01] Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των εκλογών από τον Κ. Μητσοτάκη

    Αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των εκλογών σηματοδοτεί η χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε καθαρά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Το σκεπτικό περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε, να φύγετε πριν φτάσετε τη χώρα στην καταστροφή. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Αφού αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει τη λύση ας την δώσει ο λαός. Δυστυχώς εδώ που φτάσαμε το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει ότι η παράταξή του έχασε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την περασμένη χρονιά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ?η τέταρτη φορά δεν θα είναι τυχερή. Θα έχετε το προνόμιο να είστε ο πιο νέος τέως πρωθυπουργός".

    Το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού απορίπτει τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές γιατί πιέζεται από το εσωτερικό του κόμματός του, και διαβεβαίωνει ότι δεν είναι συγκυριακό.

    Η ΝΔ εκτιμά ότι το παιχνίδι των εκλογών θα παιχθεί στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιος ότι είτε κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς είτε όχι, η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Συνεργάτης του λέει: "Δεν ισχύει ότι δήθεν δεν θέλουμε εκλογές για να περάσει τα δύσκολα μέτρα ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε την χώρα να καταρρέει και να μένουμε απαθείς. Ακόμη κι αν καταφέρει να περάσει από την Βουλή αυτά που του ζητάνε οι εκπρόσωποι των θεσμών, που δεν είναι καθόλου βέβαιο με την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη στην εφαρμογή. Ως εκ τούτου το θέμα των εκλογών υπάρχει εξ αντικειμένου στο τραπέζι αμέσως μόλις κλείσει η συμφωνία". Η εναλλακτική θα ήταν να δεχθεί η ΝΔ να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση όπως ζητά ο Βασίλης Λεβέντης αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το έχει εξ αρχής αποκλείσει.

    Διαβάστε επίσης :

    Εντός της ημέρας η κατάθεση αιτήματος της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls

    [02] Εντός της ημέρας η κατάθεση αιτήματος της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Συγγρού, εντός της ημέρας η ΝΔ θα καταθέσει την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Επίσης θα διερευνήσει εάν υπήρξε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μέσω έκδοσης παράλληλου νομίσματος και κουρέματος των ομολόγων που βρίσκονταν στα χέρια της ΕΚΤ, καθώς και εάν υπήρξε σχέδιο εισβολής στο Νομισματοκοπείο, στο οποίο είχαν ανάμειξη και υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα, θα διερευνήσει εάν αυτό το σχέδιο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίζονται υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ή εάν ενεργούσαν χωρίς να έχει δώσει εντολή και χωρίς να έχει γνώση ο κ. Τσίπρας.

    Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι χθες, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συμφωνήσουν ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και αντίστοιχα η κυβέρνηση να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    [03] Έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας η Εθνική Τράπεζα, τονίζει η Λούκα Κατσέλη

    Η Εθνική, όπως έκανε πάντοτε, ανταποκρίνεται σήμερα στις πιεστικές ανάγκες της χώρας για ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, για προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και συνεχή αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου. Και το κάνει με τη στήριξη βιώσιμων επενδυτικών πρωτοβουλιών, τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων, την προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και με το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λ.Κατσέλη, σε εκδήλωση με αφορμή τον εορτασμό των 175 χρόνων από την ίδρυση της.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τόνισε η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις της στο να ηγηθεί της ανάκαμψης της οικονομίας.

    Η Εθνική, με κεφαλαιακούς δείκτες χωρίς προηγούμενο στην αγορά μας, και μέσω της πλεονάζουσας ρευστότητάς της, είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την οικονομία και να υποστηρίξει επιχειρήσεις νέας νοοτροπίας, μέσω ορθής ανάληψης κινδύνου, και ευθυγράμμιση κινήτρων μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης, πρόσθεσε.

    [04] Standard & Poor's: Με "ένα κινητήρα πετά" η οικονομία της ευρωζώνης

    Με «ένα κινητήρα» πετά η οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor?s, που αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

    Σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του S&P για την Ευρώπη Ζαν-Μισέλ Σιξ παρομοίασε την ευρωζώνη με ένα αεροπλάνο που «πετά με ένα κινητήρα» και προσπαθεί να «διατηρήσει το ύψος του» και είπε ότι ενώ υπάρχουν λόγοι για να ελπίζει ότι η οικονομία θα ανακτήσει το ύψος της, δεν φαίνεται πιθανή «μια τροχιά πτήσης» ισχυρής ανάπτυξης όπως ήταν πριν από την κρίση.

    Από τις αρχές του έτους, ο Σιξ τόνισε ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές προκάλεσε «βουτιά στις χρηματοοικονομικές συνθήκες? (το οποίο) αποδυνάμωσε κάπως την οικονομία της ευρωζώνης» και ενώ οι συνθήκες στην ευρωζώνη έχουν έκτοτε βελτιωθεί ? χάρη κυρίως στα διευκολυντικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία σύμφωνα με τον οικονομολόγο έτυχαν καλής υποδοχής ? η ευρωζώνη βασίζει πολύ την ανάπτυξή της στην εγχώρια κατανάλωση.

    Ο διεθνής οίκος αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2016 (από 1,8% που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου) και στο 1,6% το 2017. Ο S&P προχώρησε σε πιο «ουσιαστική» αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, προβλέποντας ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,4% από 1,1% που ανέμενε προηγουμένως.

    Παράλληλα, προέβλεψε ότι η απασχόληση θα αυξηθεί στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017, εκτιμώντας ότι «το ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί φέτος κατά μέσο όρο στο 10,2% φέτος (10,9% το 2015% και στο 9,7% το 2017».

    [05] Λ. Κατσέλη: Έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας η Εθνική Τράπεζα

    Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 175 χρόνων από την ίδρυση της, προγραμματίζει η Εθνική Τράπεζα, με δεδομένο ότι στις 30 Μαρτίου του 1841, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος «περί συστάσεως της Εθνικής Τραπέζης».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κυκλοφόρησε από τα ΕΛΤΑ αναμνηστική σειρά τεσσάρων γραμματοσήμων «175 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας».

    Στην πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της σειράς και ημέρα της επετείου, σήμερα, στα κεντρικά ταχυδρομικά καταστήματα 8 πόλεων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο και Ερμούπολη Σύρου) οι φιλοτελιστές είχαν την ευκαιρία να σφραγίσουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με αναμνηστικές σφραγίδες οι οποίες μάλιστα ήταν και διαφορετικές για κάθε πόλη.

    Σε εκδήλωση, στο Μέγαρο Μελά, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Εθνικής τονίζοντας ότι «από τα πρώτα της βήματα η Τράπεζα ήταν μια εξωστρεφής, παγκοσμιοποιημένη τράπεζα, καθώς άλλωστε το 42% των μετοχών της ανήκε σε 113 ομογενείς από 12 ευρωπαϊκές χώρες ενώ από το 1926 ξεκινά να δραστηριοποιείται στην Αμερική».

    « Η πορεία της Εθνικής Τράπεζας, μέσα από τους αιώνες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την ιστορία του Ελληνικού κράτους. Μία παράλληλη διαδρομή, μία συμπόρευση, που μέσα από καίριες δραστηριότητες και παρεμβάσεις της Εθνικής Τράπεζας, την έχουν καθιερώσει, όχι ως μια ακόμη Τράπεζα, αλλά ως έναν θεσμό του τόπου μας: Ως την «Εθνική Τράπεζα» όλων των Ελλήνων. Η διαχρονική παρουσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Εθνικής στην αναπτυξιακή, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή της χώρας, είναι αυτό που προσδίδει και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Τράπεζας», ανέφερε η κ.Κατσέλη.

    [06] Στον εισαγγελέα Εφετών ο Λ. Μπόμπολας

    Στον εισαγγελέα Εκδόσεων εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις κυπριακές Αρχές για την υπόθεση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στην Πάφο.

    Πληροφορίες από το εφετείο αναφέρουν πως οι συνήγοροι του κ. Μπόμπολα αμφισβητούν τη δικαιοδοσία των κυπριακών δικαστηρίων στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι κάποια από τα αδικήματα, για τα οποία εκζητείται ο εντολέας τους, έχουν τελεστεί στην Ελλάδα και επομένως τα ελληνικά δικαστήρια θα πρέπει να κρίνουν την υπόθεσή του.

    Ο κ. Μπόμπολας αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα μέχρι να αποφανθεί, το αργότερα μέσα σε 60 ημέρες, το Συμβούλιο Εφετών για την έκδοσή του ή μη στην Κύπρο.

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αφορά καταγγελίες ότι η εταιρία HELECTOR, συμφερόντων του κ. Μπόμπολα, στην οποία είχε ανατεθεί έργο στον ΧΥΤΑ Πάφου, υπερχρέωνε, από το 2008 έως το 2015, τον δήμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

    [07] Το Ποδέμος έτοιμο για ένα κυβερνητικό συνασπισμό της Αριστεράς

    Ο επικεφαλής του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσεότι είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς, όπως το να μην είναι ο ίδιος μέλος της κυβέρνησης, για να ανοίξει ο δρόμος για έναν κυβερνητικό συνασπισμό της αριστεράς στην Ισπανία.

    "Αν, για να έχουμε έναν προοδευτικό συνασπισμό στην Ισπανία, η παρουσία μου στην κυβέρνηση είναι πρόβλημα για το σοσιαλιστικό κόμμα, τότε είμαι πρόθυμος να παραμερίσω και να μην είμαι μέλος αυτής της κυβέρνησης", δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου αφού συναντήθηκε με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.

    "Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες. Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε στην άκρη. Στην πολιτική, είναι καλό να ξέρεις πότε να παραμερίζεις και τώρα είναι η σειρά του σοσιαλιστικού κόμματος", δήλωσε επίσης ο Ιγκλέσιας.

    [08] Γαλλία: Αποσύρει το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος ο Φ. Ολάντ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει στο σχέδιό του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατά την οποία θα περιλαμβανόταν σε αυτό ρήτρα που θα επέτρεπε την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από αυτούς που θα καταδικάζονταν για τρομοκρατία, καθώς το κοινοβούλιο δεν συμφώνησε στο μέτρο αυτό.

    "Κάποια μέρη της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικά σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζω τη λύπη μου γι'αυτήν τη στάση", δήλωσε ο Ολάντ έπειτα από εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Μετά τη διαπίστωση ότι η Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αριστερά, και η Γερουσία, στην οποία την πλειοψηφία έχει η δεξιά, "δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω σε ένα κείμενο" και "ένα μέρος της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικό σε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση", "αποφάσισα να κλείσω τη συζήτηση", σημείωσε ο πρόεδρος Ολάντ.

    Η απόσυρση του σχεδίου αυτού φέρνει σε πολύ δυσάρεστη θέση τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος το είχε ανακοινώσει σε ομιλία που είχε απευθύνει στο κοινοβούλιο μόλις τρεις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν προκαλέσει το θάνατο 130 ανθρώπων.

    Η πρωτοβουλία αυτή είχε ωστόσο διχάσει τους βουλευτές και είχε προκαλέσει μήνες έντονων διαξιφισμών όσον αφορά ένα, σύμφωνα με τους επικριτές του, ανεπαρκές και καθαρά συμβολικό μέτρο.

    Επίσης εγκαταλείφθηκε και το σχέδιο του Ολάντ να εγγραφούν στο Σύνταγμα οι κανόνες για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    [09] Κύπρος: Αντιμέτωπος με σοβαρά αδικήματα ο αεροπειρατής

    Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε, με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, δράστης της αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε χθες σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Όπως αναφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για τον 59χρονο Σελίχ Ελντίν Μουσταφά διερευνώνται, μεταξύ άλλων, τα αδικήματα της πειρατείας, της απαγωγής προσώπων, της απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης με εκρηκτικές ύλες και αδικήματα του νόμου περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Το ανακριτικό έργο της κυπριακής αστυνομίας συνδράμουν και μέλη των αιγυπτιακών Αρχών ασφαλείας, που έφθασαν στην Κύπρο χθες το απόγευμα.

    Σύμφωνα με τον υπαστυνόμο Ανδρέα Λαμπριανού, ο οποίος διερευνά την υπόθεση, ο αεροπειρατής απείλησε με ανατίναξη του αεροσκάφους μόλις απογειώθηκε από την Αλεξάνδρεια. Ζήτησε από τον πιλότο να κατευθύνει το αεροσκάφος προς την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Κύπρο, απειλώντας ότι αν το αεροσκάφος κατευθυνθεί σε αιγυπτιακό αεροδρόμιο θα το ανατίναζε. Ο ίδιος φέρεται να συγκέντρωσε τα διαβατήρια όλων των επιβατών της πτήσης ενώ, όταν το αεροσκάφος έφτασε στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, του δόθηκε άδεια προσγείωσης λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο αεροπειρατής φερόταν να φορούσε γύρω από τη μέση του θήκες, μέσα στις οποίες υπήρχαν κυλινδρικοί ράβδοι και από την κάτω πλευρά της έφευγαν καλώδια, τα οποία κατέληγαν σε τηλεχειριστήριο που κρατούσε στο χέρι του.

    [10] Πρ. Παυλόπουλος: Μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας

    «Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, που προσβάλλει και υπονομεύει τον πολιτισμό μας και δεσμευόμαστε από την υπόσχεση που έχουμε δώσει: «Ποτέ Ξανά Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στο Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και επισήμανε ότι «το Ολοκαύτωμα μας δίδαξε με τον πλέον οδυνηρό και φρικτό τρόπο, ότι οι αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού δεν είναι, στην πράξη, αυτονόητες. Άρα είναι χρέος όλων μας να επαγρυπνούμε για την περιφρούρησή τους. Ιδίως σήμερα που, για διάφορες αιτίες τις οποίες δεν χρειάζεται ν'απαριθμήσω, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο αντισημιτισμός, βρίσκονται, δυστυχώς, και πάλι σ'έξαρση. Γι'αυτό και είναι θεμελιώδους σημασίας η διατήρηση και καλλιέργεια της μνήμης του Ολοκαυτώματος και η μεταβίβαση των διδαγμάτων του στη νέα και τις επόμενες γενιές».

    Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι για τον ίδιο «χρέος εθνικής συνείδησης» να μνημονεύσει «μεταξύ των εκατομμυρίων θυμάτων, τους 67.151 Εβραίους Έλληνες, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα».

    «Το Yad Vashem δεν είναι μόνον ο τόπος που αποτυπώνει την φρικτή ικανότητα του ανθρώπου για τον απόλυτο παραλογισμό. Μας υπενθυμίζει, ταυτοχρόνως, και την δυνατότητά του για το μεγαλείο, μέσ'από τις πράξεις θάρρους και γενναιότητας των Δικαίων των Εθνών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και 327, γνωστοί ως σήμερα, Έλληνες Χριστιανοί, που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν Εβραίους συμπολίτες τους», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε ο Δάσος των Εθνών, όπου φύτεψε συμβολικά ένα ελαιόδεντρο, «ένα δένδρο που αντέχει στο χρόνο, όπως ακριβώς και οι, βαθειά ριζωμένοι στην ιστορία, δεσμοί των δύο Λαών μας», όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

    «Το Δάσος των Εθνών, στον επισκέπτη που έρχεται εδώ, μετά το Yad Vashem, το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, δεν αντικατοπτρίζει μόνον το όραμα ενός Λαού ο οποίος οικοδόμησε το σύγχρονο Ισραήλ, αλλά υπενθυμίζει και την δέσμευση όλων μας ότι οι βαρβαρότητες του παρελθόντος δεν θα ξανασυμβούν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [11] «Αντιπολιτευτικές κορώνες» η πρόταση Μητσοτάκη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, είπε ο Κ. Χρυσόγονος

    «Αντιπολιτευτικές κορώνες» χαρακτηρίζει την πρόταση του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογράμμισε ότι η χώρα δεν αντέχει τώρα, ούτε στο προσεχές μέλλον, νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

    «Εκλογές δεν μπορούν να γίνουν, όπως ζητάει ο κ. Μητσοτάκης, τώρα ούτε στο προσεχές μέλλον, διότι δεν τις αντέχει η χώρα» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αντίφαση και για έλλειψη σοβαρότητας. «Είναι εντελώς αντιφατικό σε εκδήλωση προχθές να ζητάει, η βουλευτική περίοδος να επεκταθεί στην πενταετία αντί της τετραετίας που είναι σήμερα και από την άλλη μεριά να ζητάει εκλογές μέσα σε έξι μήνες από τις προηγούμενες. Αυτά δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας» είπε αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

    Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, για θέματα Δικαιοσύνης, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της Δικαιοσύνης με την εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να καταργηθούν οι θέσεις αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια, οι εισηγητές υποθέσεων να κληρώνονται και να μην ορίζονται από τους προέδρους των δικαστηρίων και να θεσπιστεί ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης στις μεταθέσεις και στις αποσπάσεις των δικαστικών λειτουργών.

    Ο κ. Χρυσόγονος, εξάλλου, χαρακτήρισε σημαντική για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και για τη Διαφάνεια, τη στελέχωση των επιτροπών δηλώσεων «πόθεν έσχες» με εξειδικευμένο ελεγκτικό προσωπικό, γιατί, όπως ανέφερε, σήμερα οι επιτροπές περιορίζονται στην καταχώρηση και όχι στον έλεγχο των δηλώσεων.

    Καταλήγοντας, επισήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να καταπολεμηθεί το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα, κυρίως στη διακίνηση καυσίμων και προϊόντων καπνού, προκειμένου να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξης των 2 δισ ευρώ, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία επαναδιαπραγμάτευσης της «σκανδαλώδους σύμβασης ? συμβιβασμού» με τη Siemens.

    [12] Κοντά στους πρόσφυγες στον Πειραιά η Βανέσα Ρεντγκρέιβ

    Tους μετανάστες και πρόσφυγες στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε το πρωί η πολυβραβευμένη Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, γνωστή για την ακτιβιστική δράση της.

    Η κ. Ρεντεγκρέιβ συνομίλησε με πρόσφυγες και μετανάστες, ακούγοντας τους με προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πολλοί ανέφεραν ότι θέλουν να φύγουν προς την Ευρώπη, αλλά τα σύνορα είναι κλειστά.

    Η Βρετανίδα ηθοποιός αγκάλιασε πολλά μικρά παιδάκια και χαιρέτισε πολλές μητέρες, ενώ σε δηλώσεις της τόνισε ότι η είναι ντροπή για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους που δεν δέχονται τους πρόσφυγες και πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν κλειστά τα σύνορα.

    [13] Συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ

    Με αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συναντηθούν σήμερα στις 14.30 στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο.

    [14] Ντ. Κοστέλο: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου

    Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα το πρωί με τα μέλη των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη στη Βουλή κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Ο Ντέκλαν Κοστέλο ενημέρωσε την αντιπροσωπεία υου Ευρωκοινοβουλίου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι "γεφυρώσιμες", όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

    "Αναμένουμε μια ταχεία και ακριβοδίκαιη αξιολόγηση", ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος τόνισε ότι "δεν θέλουμε ούτε χατίρια ούτε χάδια, αλλά την άρση της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία βρίσκεται η ελληνική δημόσια σφαίρα".

    Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι θεσμοί θα μπορούσαν να συμβάλλουν με την προσφορά τεχνογνωσίας στη σταθεροποίηση και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης θα πρέπει να εργασθούν για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής και πολιτικής συνοχής. Ο κ. Ξυδάκης έκανε επίσης λόγο για "αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη" και υποστήριξε ότι αυτό οδηγεί στον ευρωπαϊκό σκεπτικισμό, ευνοεί τη δημιουργία λόγου μίσους κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων.

    [15] Οπαδοί της ΑΕΚ στην άφιξη των εκπροσώπων της FIFA και UEFA

    Με 20 λεπτά καθυστέρηση έφτασαν οι εκπρόσωποι της FIFA, της UEFA, αλλά και της ΕΠΟ στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, ενόψει της συνάντησης με τον Σταύρο Κοντονή για το θέμα της ματαίωσης του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και άλλων θεμάτων που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο αρκετή ώρα πριν είχαν κάνει την εμφάνισή τους περίπου 50 οπαδοί της ΑΕΚ, οι οποίοι εισήλθαν στον περιβάλλοντα χώρο του Υπουργείου, κρέμασαν ένα πανό, το οποίο έφερε την υπογραφή «Θύρα 21» και στη συνέχεια μοίρασαν ένα κείμενο γραμμένο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, με τίτλο «Όλοι σας γνωρίζετε», όπου γίνεται αναφορά σε παρασκηνιακές καταστάσεις του ποδοσφαίρου.

    Τελικά έφτασαν οι αντιπροσωπείες και πιο συγκεκριμένα οι Κωστάκης Κουτσοκούμης (πρόεδρος κυπριακής ομοσπονδίας), Πρίμο Κορβάρο (Ελβετία) ως μέλη της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA και ο ελληνοϊταλός νομικός σύμβουλος της UEFA Άντζελο Ριγκόπουλο, ενώ την ΕΠΟ εκπροσωπούν ο πρόεδρος Γιώργος Γκριτζίκης και ο εκτελεστικός διευθυντής Παυσανίας Παπανικολάου, οι οποίοι κατά την είσοδό τους στο Υπουργείο αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους οπαδούς της ΑΕΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 March 2016 - 12:32:30 UTC