Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση διαθέτει πρόσφατη και ισχυρή εντολή να ολοκληρώσει τη συμφωνία
  • [02] «Οχι» στις πρόωρες εκλογές, από τον Στ. Θεοδωράκη - Συνάντηση με Φ. Γεννηματά, το απόγευμα
  • [03] Δ. Κουτσούμπας: Το ν/σ για το ασφαλιστικό δεν θα πρέπει να έρθει καν στη Βουλή
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα
  • [05] Τ. Πετρόπουλος: Αποδεκτή από τους θεσμούς η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ
  • [06] Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών
  • [07] Λίγες οι αφίξεις μεταναστών και προφύγων, στα νησία του βορείου Αιγαίου
  • [08] Συμφωνία Βρετανίας- ΗΠΑ - ΕΕ για ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρική χρήση
  • [09] Αργεντινή: Η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους
  • [10] Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ, σε κοινή συνεδρίαση στο ελληνικό κοινοβούλιο
  • [11] Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Ίμρε Κέρτες
  • [12] Χορευτικός μινιμαλισμός από τον Τάο Γιε, για 1η φορά στην Ελλάδα
  • [13] «Πολιτισμοί του Διαδικτύου», μελέτες για των Ελλήνων τις ψηφιακές κοινότητες
  • [14] Την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο Ι. Μουζάλας, αναφορικά με το ν/σ για το Προσφυγικό

  • [01] Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση διαθέτει πρόσφατη και ισχυρή εντολή να ολοκληρώσει τη συμφωνία

    «Η κυβέρνηση διαθέτει πρόσφατη και ισχυρή εντολή να ολοκληρώσει την συμφωνία και να διαμορφώσει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο για την οικονομία και την κοινωνία» αναφέρει με δήλωσή της στο Real.gr η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Όπως εξάλλου σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος «οι μόνοι που ενδιαφέρονται για άμεσες εκλογές, είναι αυτοί που έχουν λόγο να αποτρέψουν τη νομοθέτηση κανόνων για τη θωράκιση της διαφάνειας και του δημόσιου συμφέροντος».

    «Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να μην ταυτίζει την πολιτική του με αυτά τα σχέδια. Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που δεν το πιστεύει καλά καλά ούτε ο ίδιος. Ο τόπος έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [02] «Οχι» στις πρόωρες εκλογές, από τον Στ. Θεοδωράκη - Συνάντηση με Φ. Γεννηματά, το απόγευμα

    Κριτική στην κυβέρνηση, άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας πως δεν προστατεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά συνεχίζει το «χόμπι» παρεμβάσεων στο έργο δικαστών και εισαγγελέων.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε «βουτιά στην επετηρίδα» και επέλεξε τους πιο «βολικούς» στο πλευρό της προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ότι δεν αντιλαμβάνεται τους δικαστές αξιοκρατικά, αλλά ως φίλους ή εχθρούς της κυβέρνησης.

    Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι δεν έχει πρόθεση να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλει το Ποτάμι να «πολλαπλασιαστεί» σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να «τα αλλάξουμε όλα».

    Τόνισε πως το Ποτάμι δεν είναι μία κεντροαριστερή δύναμη, ώστε να λάβει μέρος στην ανασυγκρότηση του αριστερού χώρου που επιδιώκει η κ. Γεννηματά. Ξεκαθάρισε,όμως, ότι αν «υπάρχουν στο δωμάτιο» προοδευτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούνται ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το Ποτάμι, τότε είναι «χρέος μας είναι να ενωθούμε μαζί τους».

    Απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατό η χώρα να προσφεύγει στις κάλπες «κάθε έξι μήνες», ειδικά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

    «Είμαστε ακόμα με το ένα πόδι στο γκρεμό» είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει την τετραετία και σημείωσε: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές...Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποδεχτεί την αδυναμία του και να αναζητήσει άλλη κυβερνητική λύση».

    Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μόνο τέσσερις άδειες τη στιγμή που λειτουργούν οκτώ σταθμοί «αυξάνει τη διαπλοκή» και δίνει μεγάλες εξουσίες στον υπουργό σε βάρος των ανεξάρτητων Αρχών.

    [03] Δ. Κουτσούμπας: Το ν/σ για το ασφαλιστικό δεν θα πρέπει να έρθει καν στη Βουλή

    Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκπομπή "42 λεπτά" του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι χθες χαρακτήρισε "τσίρκο" την προχθεσινή συζήτηση στην Βουλή, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταπολεμήσει την διαφθορά η κυβέρνηση.

    Είπε επίσης ότι η συζήτηση αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό του λαού ενόψει των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται και επεσήμανε ότι κάθε φορά που έρχονται αντιλαϊκά μέτρα "βγαίνει και ένα σκάνδαλο".

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η δικαιοσύνη είναι έτσι κι αλλιώς εξαρτημένη από την εκτελεστική εξουσία, η οποία καταθέτει νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα οι δικαστικές αρχές διορίζονται από την κυβέρνηση.

    Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για ανάδειξη των δικαστικών αρχών από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να διασφαλιστούν κάποιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας.

    Τάχθηκε σαφώς υπέρ της διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, ενώ στην παρατήρηση ότι "το ΚΚΕ δεν δίνει ονόματα" είπε, "Θα θέλατε ένας εργαζόμενος που δίνει μια μικρή συμβολή να δει το όνομά του στις κρατικές λίστες και στις λίστες των υπουργείων;" υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν πολλοί άνθρωποι του λαού αντιμετώπισαν πολλαπλές διώξεις διότι συνέδραμαν το ΚΚΕ. Είπε ότι για τα μεγάλα ποσά και την κρατική χρηματοδότηση υπάρχουν ορκωτοί λογιστές και τόνισε ότι "από τον Περισσό έχουν περάσει όλες οι ελεγκτικές αρχές".

    Ερωτηθείς "πώς από το σκίσιμο των μνημονίων φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο", ο γγ είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει στον ελληνικό λαό από πριν το τι θα συμβεί και επιβεβαιώθηκε, και τούτο "όχι γιατί είμαστε προφήτες", αλλά γιατί τέτοιο ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Όταν έχεις τέτοια πολιτική εκτίμηση, σαφώς δεν συμμετέχεις σε τέτοια κυβέρνηση, ενώ επιπλέον με τέτοιες κυβερνήσεις που δεν προχωρούν σε καμία ριζική αλλαγή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έλθουν αντιλαϊκά μέτρα", πρόσθεσε.

    "Απ' ότι φαίνεται η αξιολόγηση θα κλείσει", πρόσθεσε, απαντώντας στην σχετική ερώτηση, ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, αναφερόμενος και στην προετοιμασία εργατικών κινητοποιήσεων και στην πορεία των ανέργων από την Πάτρα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και τα ποσοστά του ΚΚΕ και το κίνημα είναι αναντίστοιχα του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός και κάλεσε και αυτούς "που δεν έχουν αποφασίσει να συγκρουστούν να βγουν στους δρόμους και να συμπορευθούν με το ΚΚΕ".

    Οι κινητοποιήσεις, τόνισε, δεν είναι υποτονικές και ανέφερε ότι το ΚΚΕ εμμένει πως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν πρέπει καν να έλθει στην Βουλή, ενώ για το τι μέλλει γενέσθαι είπε πως "η κυβέρνηση λέει πως θα το περάσει, εμείς θα παλέψουμε να μην περάσει, μπορεί και να περάσει, αλλά από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά".

    Είπε ότι πέραν της Ένωσης Κεντρώων, αν χρειαστεί η κυβέρνηση έχει και άλλες δυνάμεις που μπορεί να την στηρίξουν, και ανέφερε συγκεκριμένα όλα τα κόμματα που ψήφισαν Μνημόνια και τα οποία δέχονται πιέσεις και από το "Κουαρτέτο", αλλά και από τους εταίρους τους στην ΕΕ και τα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία ανήκουν.

    Τόνισε ότι η όλη κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά αν ανασυνταχθεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

    Κληθείς να σχολιάσει την "στροφή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο θέμα Μουζάλα" είπε ότι ο κ. Καμμένος είναι συνεπής με αυτό που είναι και ως πρόσωπο και ως πολιτικό κόμμα, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υιοθετεί κατά καιρούς διάφορες θέσεις "και αριστερές τώρα που είναι στην συγκυβέρνηση", ενώ χαρακτήρισε "λογική" αυτήν την εξέλιξη (στο θέμα Μουζάλα) για τον κ. Καμμένο. "Με αυτά τα "δεξιά" και τα "αριστερά" έχουμε μπερδευτεί, η διαχωριστική γραμμή στην πολιτική δεν είναι γεωγραφία, εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τον εργαζόμενο λαό με τέτοιους όρους", πρόσθεσε.

    Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα "αστικό κόμμα που θέλει να πάρει, αν δεν έχει ήδη πάρει, την θέση του ΠΑΣΟΚ".

    Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι "έχει σύμμαχο στην κυβέρνηση έναν ακροδεξιό", ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι "θέλουν να εντάξουν τον Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής, αύριο μπορεί να είναι οργανικό μέλος".

    Αναφορικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ "κάνει κακό στη Αριστερά", ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως "πρώτα κάνει κακό στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα, απογοήτευσε οικτρά τον λαό και αυτό κάνει ζημιά και στο κίνημα".

    Χαρακτήρισε "αστεία προπαγάνδα" τον ισχυρισμό ότι "το ΚΚΕ βολεύεται στην αντιπολίτευση", προσθέτοντας "θα μπούμε σε διακυβέρνηση, όταν ο λαός είναι στην εξουσία".

    Σε ότι αφορά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, είπε ότι "δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιο πρότυπο", ενώ ερωτηθείς για τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, τόνισε ότι "από το πείραμα του περασμένου αιώνα έχουμε βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν λάθη, αν το σχέδιο είναι σωστό, αξίζει να το παλέψουμε".

    Υπογράμμισε οτι η "επανάσταση δεν γίνεται κατά παραγγελία, ούτε επειδή την αποφασίζει κάποιο κομματικό επιτελείο" αλλά είναι απόφαση του λαού.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και το ΚΚΕ επείγεται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, όμως είναι ο λαός που πρέπει να αποφασίσει την ανατροπή της πολιτικής που τον βασανίζει.

    Ερωτηθείς αν η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει "πολυκομματισμό", είπε "τι σημαίνει πολυκομματισμός;" υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε δικτατορία του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικές κρατικές ενώσεις και όταν τα έχεις αυτά ο λαός είναι δεμένος πισθάγκωνα".

    Είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό σύστημα με εντελώς νέους θεσμούς, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκλογή των βουλευτών και από τους τόπους δουλειάς, ενώ οι βουλευτές θα είναι ανακλητοί από τους ψηφοφόρους τους.

    "Η ίδια η εργατική τάξη θα επιλέξει τις μορφές αυτών των θεσμών στο καμίνι του αγώνα", πρόσθεσε.

    "Στο προσφυγικό όλα έγιναν λάθος και οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι αδιέξοδες. Αν συνεχιστούν αυτές οι ροές, και πολύ περισσότερο, αν συνεχιστούν οι επεμβάσεις, θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα πολλές χιλιάδες", προειδοποίησε ο κ. Κουτσούμπας.

    Ο γγ του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες για την πολιτική επί του ζητήματος αυτού, τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσα κόμματα υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, "που έδινε γραμμή στον Τσίπρα να αποδεχθεί μια συμφωνία που εγκλωβίζει πρόσφυγες".

    Χαρακτήρισε "γελοιότητα" και "απαράδεκτη δήλωση" αυτά που είπε ο κ. Μάρδας, αναφέροντας στην συνέχεια "και δεν ξέρω γιατί βρίσκεται στην θέση που βρίσκεται", προσθέτοντας "με αυτά τα μυαλά δημιουργούν προβλήματα σε όλους".

    Υπογράμμισε οτι η ΕΕ, αναθεωρώντας δικές της αποφάσεις, πρέπει να αποφασίσει την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία "που επιβραβεύθηκε από την ΕΕ", ως μία εκ των βασικών υπευθύνων για τις προσφυγικές ροές λόγω των βομβαρδισμών στην Συρία και ως συνεργό στο έγκλημα.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η κατάσταση βαίνει προς αδιέξοδο και εξέφρασε την ανησυχία του ότι "πάμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις".

    "Ο πρωθυπουργός έπρεπε να βάλει βέτο. Το πρόβλημα είναι πως θεωρεί την απόφαση (ΕΕ-Τουρκίας) θετική", ανέφερε.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά οι προσφυγικές ροές ήταν μικρότερες, προσθέτοντας "τα ίδια θα έκανε γιατί ήταν στην ίδια λογική με κύριο μέλημα 'σιγά μην τα χαλάσουμε με την ΕΕ'".

    Είπε ότι ο κ. Τσίπρας με την αποστροφή του για τα "θαλάσσια σύνορα" "ήθελε να πει κάτι άλλο, ότι είναι δύσκολη η επιχείρηση διάσωσης στην θάλασσα, εκτός κι αν στο βάθος του μυαλού του - πράγμα που δεν θέλω να πιστεύω για Έλληνα πρωθυπουργό - είχε αυτό που έχει στο μυαλό της και η τουρκική αστική τάξη και το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα".

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία έχει σαφή στόχο και πάγια πολιτική την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

    Τέλος, σχετικά με τις προβλέψεις του για την οικονομία και για το αν η χώρα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη φάση εν σχέσει με το 2014, ο κ. Κουτσούμπας είπε "είμαστε στα ίδια, και θα πάμε χειρότερα, καθώς οι εξελίξεις δεν σχετίζονται μόνο με την κρίση στην χώρα αλλά και με την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και διεθνώς".

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: Η ΕΕ καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα

    Η Ευρωπαϊκη'Ενωση καλείται να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην ανθρωπότητα, περιβάλλοντας με αλληλεγγύη και αγάπη τους πρόσφυγες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

    «Τα μηνύματα που στέλνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μέσα από τη χριστιανική διδασκαλία και τη συνύπαρξη, αφορούν την ΕΕ που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Μόνο η χριστιανκή διδασκαλία μπορεί να οδηγήσει τα βήματα εκείνων που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της ανθρωπότητας, ώστε να σναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στον ΄Ανθρωπο».

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τον αναγόρευσε σε Σταυροφόρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου και του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Πανάγιου Τάφου.

    Από την πλευρά του, ο κ.Παυλόπουλος απένειμε στον Πατριάρχη Θεόφιλο τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [05] Τ. Πετρόπουλος: Αποδεκτή από τους θεσμούς η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ

    Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.Μιλώντας στο MEGA o κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμη η διαδικασία συνεχίζεται με συζήτηση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ αναγνώρισε ότι "υπάρχουν διαφορές" με τους θεσμούς, εκτίμησε, όμως, ότι οι διαφορές "θα γεφυρωθούν με κοινή λογική".

    «Κάποιοι μέσα στον χώρο που διαπραγματευόμαστε -και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ- εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική» εξήγησε.Για το ποσοστό αναπλήρωσης σημείωσε πως «πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και ως εκ τούτου κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα έτη, λόγω ανεργίας και χαμηλών εισοδημάτων, δεν είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση ασφαλισμένου».

    Ο κ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε ότι «πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλει πάρα πολλές εισφορές, να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της συνδρομής του».Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ότι αυτές «έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».

    Έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», αλλά, όπως είπε, «επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών» η πολιτεία δεν συνεισφέρει, απλώς «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει «να υπάρξει αύξηση εισφοράς» κάτι που, όπως υποστήριξε, εάν «το είχαν δεχθεί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει» επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την θέση της εναντίον του μέτρου.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με το αίτημα για εκλογές καθυστερεί τη συμφωνία. Σημείωσε πως «σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, που πρέπει να έχουμε συμφωνία ακόμα και πριν τις 16 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει θέμα μη συμφωνίας -αντικειμενικά και πρακτικά- και βάζει πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν συμφωνία για τη χώρα».

    [06] Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

    Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούνστις 12 το μεσημέρι τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ του νομού Αττικής.Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για αθέτηση δεσμεύσεων σε αιτήματα του κλάδου, ενώ προειδοποιεί με κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

    Ζητεί, μεταξύ άλλων, νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και υπολογισμό του στις συντάξιμες αποδοχές, επαναφορά της διάταξης που αφορά στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης, να μην καταταχθούν στα μισθολογικά κλιμάκια της κατηγορίας ΥΕ εργαζόμενοι κατηγορίας ΔΕ που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία, καθώς και διενέργεια ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, καθώς όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

    Επιπλέον, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 7 Απριλίου που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

    [07] Λίγες οι αφίξεις μεταναστών και προφύγων, στα νησία του βορείου Αιγαίου

    Λίγες ήταν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, χθες Τετάρτη και μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά και μέχρι σήμερα τα χαράματα αποβιβάσθηκαν 124 άτομα, όλα στη Λέσβο, ενώ σε Χίο και Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας. Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι Βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί, είναι 647 στη Μυτιλήνη και 211 στη Σάμο. Στη Χίο με το παλιό καθεστώς δεν έμεινε κανένας, δηλαδή οι εκτός χοτ σποτ δομές του νησιού είναι άδειες.

    Στα χοτ σποτς

    Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μια και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2384. Στη Χίο 1449. Και στη Σάμο 218.

    Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί σήμερα Πέμπτη από το πρωί στη Λέσβο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Πακιστανοί μετανάστες.

    [08] Συμφωνία Βρετανίας- ΗΠΑ - ΕΕ για ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρική χρήση

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια συμφωνία μεταξύ της χώρας του, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (CEEA ή Euratom) και των ΗΠΑ για την ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

    «Θα ανακοινώσει μια ιστορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Euratom για τη μετατροπή πυρηνικών αποβλήτων σε θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανία θα μεταφέρει 700 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ προκειμένου να αποθηκευτούν εκεί, ενώ οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Euratom εμπλουτισμένο ουράνιο «υπό διαφορετική μορφή για να χρησιμοποιηθεί στους ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ισοτόπων, τα οποία θα προορίζονται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος του θυρεοειδή»διευκρίνισε.

    Σύμφωνα με το Λονδίνο, θα είναι η μεγαλύτερη μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει καταγραφεί ποτέ.

    [09] Αργεντινή: Η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους

    Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι εξασφάλισε την υποστήριξη της Γερουσίας για επδιωκόμενο διακανονισμό με τους διεθνείς δανειστές της χώρας, που έχουν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα της Αργεντινής, σύμφωνα με τηλεοπτικές μεταδόσεις που σηματοδοτούν τον τερματισμό της 14χρονης διαμάχης με τους δανειστές της.Οι Γερουσιαστές με πλειοψηφία 54 έναντι 16 και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερο από 12 ώρες, ψήφισαν υπέρ της προτεινόμενης συμφωνίας.Η Κάτω Βουλή της Γερουσίας είχε εγκρίνει τη συμφωνία στις αρχές του μήνα.

    Ο Πρόεδρος Μάκρι επιδιώκει την ομαλοποίηση των σχέσεων με τους διεθνείς δανειστές, προκειμένου να δρομολογηθεί η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, ενώ είχε επισημάνει τους κινδύνους του υπερπληθωρισμού και της δραστικής μείωσης των δαπανών, στην περίπτωση που η Γερουσία δεν ενέκρινε τη συμφωνία.

    [10] Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ, σε κοινή συνεδρίαση στο ελληνικό κοινοβούλιο

    Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων θα συμμετάσχει την Πέμπτη η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υπό την Πρόεδρο Ντανούτα Μαρία Χούμπνερ η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, από την Τετάρτη 30 Μαρτίου έως την Παρασκευή 1η Απριλίου έχει επίσης σειρά επαφών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη και άλλους αξιωματούχους.

    Οι ευρωβουλευτές θα έχουν συναντήσεις και με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και εκπροσώπους φορέων

    [11] Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Ίμρε Κέρτες

    Ο Ίμρε Κέρτες, Ούγγρος συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2002, επιζήσας του Αουσβιτς, πέθανε σήμερα σε ηλικία 86 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

    Το έργο του «Το Μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο» (1975), στο οποίο περιγράφεται η εμπειρία ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ορισμένοι υποστήριξαν ότι είναι αυτοβιογραφικό, ο ίδιος όμως το αρνήθηκε, αν και είναι εμπνευσμένο από τα προσωπικά του βιώματα. Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίστηκε από Γερμανούς κριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του αιώνα μας και έκανε γνωστό τον Κέρτες.

    Άλλα έργα του,που μεταφράστηκαν και στα ελληνικά: «Το φιάσκο» (1988), «Η αγγλική σημαία» (1990), «Καντίς για ένα αγέννητο παιδί» (1990), «Ημερολόγιο της γαλέρας» (1992), «Εγώ, ένας άλλος» (1997), «Εκκαθάριση», «Φάκελος Κ». Εξέδωσε επίσης συλλογές δοκιμίων («Το Ολοκαύτωμα ως πολιτισμός» (1993) και «Η εξόριστη γλώσσα» (2001)) και έγραψε ένα μυθιστορηματικό ημερολόγιο σε δύο μέρη που καλύπτει τις περιόδους από το 1961 έως το 1991 και το από το 1991 μέχρι το 1995.

    [12] Χορευτικός μινιμαλισμός από τον Τάο Γιε, για 1η φορά στην Ελλάδα

    Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σύγχρονα δείγματα πολιτισμού από την μακρινή Κίνα, πόσο μάλλον σύγχρονο χορό. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας δίνει αυτή την ευκαιρία προσκαλώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον διεθνώς αναγνωρισμένο χορογράφο Τάο Γιε, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τις σκηνές του κόσμου με τις μινιμαλιστικές του χορογραφίες.

    Στις 9 και 10 Απριλίου, δύο παραστάσεις σύγχρονου χορού του Κινέζου δημιουργού θα καταλάβουν την κεντρική σκηνή της Στέγης. Η μία τιτλοφορείται «6» και η άλλη «7» και έχουν να κάνουν με τον αριθμό χορευτών που υπάρχουν επί σκηνής.Ο Γιε δημιουργεί ένα ελκυστικό σύμπαν όπου κυριαρχούν οι μονοχρωματικές κινούμενες εικόνες. Η πρόθεσή του σαφής εξαρχής: ο χορός πρέπει να «καθαριστεί» από όλα τα φανταχτερά, πληθωρικά στοιχεία και να επιστρέψει στις ρίζες του.

    [13] «Πολιτισμοί του Διαδικτύου», μελέτες για των Ελλήνων τις ψηφιακές κοινότητες

    Μια πρωτότυπη μελέτη 17 Ελλήνων και ξένων ερευνητών, που εξετάζουν το ρόλο του κυβερνοχώρου στα λαϊκά δρώμενα, είναι το βιβλίο «Πολιτισμοί του Διαδικτύου», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο με επιστημονική επιμέλεια του Ευάγγελου Αυδίκου, καθηγητή της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Ο καθηγητής, έχοντας ως ερευνητικά ενδιαφέροντα τις τελετουργίες, το υπερφυσικό, τον αστικό χώρο και τις πολιτισμικές ταυτότητες, στο δικό του κεφάλαιο με τίτλο «Like it. Συλλογικότητες στο διαδικτυακό χωριό του Facebook» αναφέρεται στην πρώτη του γνωριμία με το επικοινωνιακό παγκόσμιο χώρο ( όταν άρχισε να καταγράφει ανέκδοτα ) και θέτει τα εξής ερωτήματα: Έχει σχέση ο ψηφιακός πολιτισμός με αυτό που ορίζεται ως λαϊκός πολιτισμός; Ανταποκρίνεται ο κυβερνοχώρος στα όσα γνωρίζουμε για τη διαπροσωπική σχέση στο επικοινωνιακό γεγονός της παραγωγής και μετάδοσης του λαϊκού πολιτισμού; Έχει θέση η λαογραφία στο νέο πεδίο;

    Το Facebook- υπογραμμίζει o πανεπιστημιακός- ανασυγκροτεί τον συμβολικό τόπο των συμβολικών σχέσεων, λειτουργεί ως αχαρτογράφητος και αναδιατυπώνει τον φαντασιακό χώρο των εθνικοτοπικών συλλόγων που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν τις τοπικές εφημερίδες για να επικοινωνήσουν για τους συντοπίτες τους. Θεωρώντας αυτόν τον χώρο κοινωνικής δικτύωσης διατράνωση της νεωτερικής κοινωνίας, σημειώνει ότι ναι μεν είναι αφετηρία ενός λαϊκού προβληματισμού αλλά έχει ως βασικό στόχο την προβολή του εαυτού. Ενός εαυτού ο οποίος είναι «τμηματικός» στον αχανή χώρο των ψηφιακών εταίρων.

    [14] Την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο Ι. Μουζάλας, αναφορικά με το ν/σ για το Προσφυγικό

    Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερώσει, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας αναφορικά με το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το προσφυγικό.

    Η ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίστηκε για σήμερα το μεσημέρι ενόψει της έναρξης της επεξεργασίας και συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Διαβάστε επίσης: Εισάγεται στη Βουλή το ν/σ που κυρώνει τη συμφωνία για το Προσφυγικό


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2016 - 8:32:48 UTC