Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ
  • [02] Στην Κύπρο ο Π. Καμμένος, για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα
  • [03] Γεννηματά και Θεοδωράκης συγκροτούν Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου
  • [04] Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής, στο Μαξίμου
  • [05] ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Μάρτιο
  • [06] Δύο νεκρά βρέφη από μηνιγγίτιδα στο Ζεφύρι - Τι μέτρα έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ
  • [07] Με προβλήματα η εγκατάσταση 210 προσφύγων στο κέντρο φιλοξενείας του Κατσικά Ιωαννίνων
  • [08] Τουρκία: Επαναλαμβάνεται κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των Ντουντάρ - Γκιούλ
  • [09] Νέα εκτόξευση πυραύλου φέρεται να πραγματοποίησε η Β. Κορέα
  • [10] ΠΓΔΜ: Το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αποσύρει τους υπουργούς του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση
  • [11] Ι. Μουζάλας: Νέο «παιχνίδι κατηγοριών» εναντίον της Ελλάδας
  • [12] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό
  • [13] Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου
  • [14] Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας από την ΠΟΕΔΗΝ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ

    Την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη Δικαιοσύνη.

    Οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, προτείνουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικότερα:

    - Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.

    - Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    - Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

    - Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

    Και ακόμη, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

    Όπως τονίζουν στο κείμενο της πρότασής τους οι βουλευτές, «τα τελευταία έξι χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δίνη επιβολής μέτρων λιτότητας, μέσω των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής των Μνημονίων που υπεγράφησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, την εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως στους νέους, την καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τελικά την υπονόμευση της ζωής και της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Η διαδικασία

    Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αφού η πρόταση υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης (δηλαδή εκπληρώνεται ο όρος των 60 υπογράφων, ήτοι του 1/5 του όλου αριθμού των βουλευτών) καθίσταται υποχρεωτικό από το προεδρείο της Βουλής να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια, να τυπωθεί, να διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές και να εγγραφεί με απόφαση που θα ληφθεί για τον προγραμματισμό από την Διάσκεψη των Προέδρων στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας

    Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

    Η απόφαση της Ολομέλειας για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου αριθμού των Βουλευτών (άρα την πλειοψηφία τουλάχιστον 120 βουλευτών). Η ψηφοφορία είναι φανερή.

    Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η Επιτροπή αξιολογεί τις αποδείξεις που συνέλεξε και συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα, στο οποίο καταχωρίζονται και οι γνώμες της τυχόν μειοψηφίας.

    Με πρόταση του ενός πέμπτου (1/5) του συνόλου των βουλευτών, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη για συζήτηση, που διεξάγεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 137.

    Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής

    Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Παράλληλα δήλωσε ότι αληθινό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν είναι η διαφάνεια και κατηγόρησε τα δύο κυβερνητικά κόμματα ότι προσπαθούν να εγκλωβίσουν το δημόσιο διάλογο και τα άλλα κόμματα σε μικροκομματικούς και επικοινωνιακούς τακτικισμούς τους.

    «Δεν θα το επιτύχουν», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι η ΝΔ έχει διαχρονικά ταχθεί εμπράκτως υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

    Υπενθύμισε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα έδωσε απτά δείγματα γραφής του σεβασμού του, όπως είπε, στους φορολογούμενους πολίτες, δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΝΔ και ένα αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων της.

    «Συνεπώς για λόγους αρχής η ΝΔ υπερψηφίζει την πρόταση σύστασης αυτής της εξεταστικής επιτροπής. Αναμένουμε από τα κυβερνητικά κόμματα να αποδεχθούν την πρόταση της ΝΔ για την εξεταστική επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν στις καταστροφικές εξελίξεις για την οικονομία πέρυσι το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    [02] Στην Κύπρο ο Π. Καμμένος, για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα

    Στη Λευκωσία βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα την 1η Απριλίου του 1955.Ο κ. Καμμένος παρέστη ήδη στην καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, ενώ αργότερα θα καταθέσει στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ σε κλειστό γυμναστήριο στη Λευκωσία, ενώ απόψε θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης.

    Αύριο θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και το στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, πριν αναχωρήσει στις 2 μετά το μεσημέρι, για την Αθήνα.

    [03] Γεννηματά και Θεοδωράκης συγκροτούν Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου

    Την συγκρότηση Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, ώστε να διαμορφωθεί κοινό πολιτικό πλαίσιο για την συμπόρευση των δυνάμεων του μεσαίου χώρου, αποφάσισαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι οποίοι συναντήθηκαν μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής του Ποταμιού.

    Η κοινή Επιτροπή θα αποτελείται από 25 περίπου μέλη, μεταξύ των οποίων πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που ενδιαφέρονται, καθώς και από μεμονωμένα πρόσωπα με κοινωνική δράση και αναφορά και σε δύο μήνες, θα έχει καταλήξει στο πλαίσιο θέσεων για την περαιτέρω συμπόρευση και συνεργασία.

    Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα, το οποίο θα αποτελέσει τον τρίτο πολιτικό φορέα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφεραν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, η Ένωση Κεντρώων και ο ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος ακολουθεί συντηρητική πολιτική- δεν εντάσσονται στις προοδευτικές δυνάμεις και κατ? επέκτασιν στο σχετικό διάλογο.

    Η συνάντηση των δυο αρχηγών έγινε στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή και κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Αμέσως μετά, ο Στ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα συζήτηση», επαναλαμβάνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να ενωθούν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία για τη σωτηρία της χώρας.

    Τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και η πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, διέψευσαν ότι ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Είναι απαραίτητο για την κοινωνία να γνωρίζει ότι υπάρχει μια δύναμη προοδευτική, φιλελεύθερη, κεντροαριστερή, φιλοευρωπαϊκή, πείτε την όπως θέλετε, στην οποία θα βασίζεται για να βρει ένα καινούργιο πλαίσιο για τη χώρα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν απέκλεισε δε, την συνεργασία στη Βουλή των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων, όσο θα προχωράει τις εργασίες της η Κοινή Επιτροπή.

    Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του ελληνικού λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο, που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».

    [04] Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής, στο Μαξίμου

    Συνεδριάζει αυτήτην ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Σημειώνεται πως το μεσημέρι εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό, πουεγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές, χθες Πέμπτη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί έναν τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», ενώ η αντιπολίτευση στηλίτευσεμε σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και μίλησε για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο.

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν σήμεραστην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

    [05] ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, τον Μάρτιο

    Βελτιώθηκε οριακά τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 90,1 (από 89) μονάδες, σε επίδοση που είναι όμως πολύ χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (97,3 μονάδες), σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

    «Η μικρή αυτή βελτίωση είναι αποτέλεσμα ελαφρώς καλύτερων προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της σταθεροποίησης στο λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στις κατασκευές, τόσο στις ιδιωτικές, όσο και στα δημόσια έργα σημειώνεται επιδείνωση, ενώ σε ότι αφορά τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυτός υποχωρεί εκ νέου, στο δυσμενέστερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2013. Είναι πιθανό, η προσδοκία για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοσμένου προγράμματος σύντομα, να συμβάλλει θετικά στο οικονομικό κλίμα. Από την άλλη πλευρά όμως εύλογα προεξοφλούνται ήδη αρνητικές εξελίξεις από την οριστικοποίηση των νέων φορολογικών μέτρων στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ειδικά στην πλευρά της ζήτησης, στα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα δημιουργούνται πρόσθετα στοιχεία αβεβαιότητας, όπως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που επιβαρύνουν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον» επισημαίνεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

    [06] Δύο νεκρά βρέφη από μηνιγγίτιδα στο Ζεφύρι - Τι μέτρα έλαβε το ΚΕΕΛΠΝΟ

    Εγρήγορση προκαλεί στους επιστήμονες ο θάνατος δύο βρεφών από μηνιγγίτιδα στο Ζεφύρι. Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώθηκε, την Τετάρτη 30/3/2016, σχετικά με 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε βρέφη Ρομά -εκ των οποιών τα δύο κατέληξαν- που διέμεναν στη περιοχή του Ζεφυρίου Αττικής και νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία Γ.Ν.Π. «Π. & Α. Κυριακού» και Γ.Ν.Π. «Αγ. Σοφία».

    «Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι σοβαρή λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο Neisseria meningitides,το οποίο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή και σηψαιμία, σοβαρές επιπλοκές ακόμα και θάνατο» υπενθυμίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. , που, από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, προκειμένου να μεριμνήσουν για την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε όλα τα άτομα πο ήρθαν σε επαφή με τα βρέφη που εμφάνισαν μηνιγγίτιδα.

    Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πήγε στο τόπο εμφάνισης των κρουσμάτων και προέβη σε επιδημιολογική επιτήρηση, αναζήτηση επαφών των κρουσμάτων και χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε όλους τους άμεσα εκτεθειμένους.

    [07] Με προβλήματα η εγκατάσταση 210 προσφύγων στο κέντρο φιλοξενείας του Κατσικά Ιωαννίνων

    Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στις 3 τα ξημερώματα 210 πρόσφυγες και μετανάστες, δέχτηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά.Τέσσερα λεωφορεία έφτασαν στις 9:30 το βράδυ από τον Πειραιά και με την άφιξη άρχισαν οι διαμαρτυρίες των προσφύγων που ανάμεσα τους ήταν πολλοί με τραύματα στο κεφάλι από τις συμπλοκές που είχαν γίνει στο λιμάνι. Πολλοί υποστήριζαν πως οι οικογένειες κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία, χωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Κυλλήνη.

    Όταν είδαν τους δημοσιογράφους, φώναζαν πως δεν θέλουν να μείνουν, πως επιθυμούν να γυρίσουν στον Πειραιά και δήλωναν ότι δεν τους άρεσαν οι συνθήκες στο κέντρο, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί, που τους προέτρεπαν να φύγουν.

    [08] Τουρκία: Επαναλαμβάνεται κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των Ντουντάρ - Γκιούλ

    Επαναλαμβάνεται η δίκη των δύο Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για «κατασκοπεία και απόπειρα πραξικοπήματος», σε μία υπόθεση που θεωρείται «τεστ» για την «ελευθερία του Τύπου» στην Τουρκία.

    Σφοδροί επικριτές του ισλαμο-συντηρητικού καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της Cumhuriyet, και ο Ερντέμ Γκιούλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, απειλούνται με ισόβια κάθειρξη διότι αποκάλυψαν ότι η χώρα τους προμήθευε με όπλα τους ισλαμιστές αντάρτες της Συρία.

    [09] Νέα εκτόξευση πυραύλου φέρεται να πραγματοποίησε η Β. Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα φέρεται να πραγματοποίησε εκτόξευση πυραύλου σήμερα, με τροχιά εκτόξευσης προς τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας.Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται ώρες μετά την προειδοποίηση που απηύθυναν προς τη Βόρεια Κορέα, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της.

    Η σημερινή εκτόξευση δεν έχει διευκρινιστεί αν αφορά σε πύραυλο ή ρουκέτα πυροβολικού και καταγράφηκε κοντά στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, δήλωσε τηλεφωνικά στρατιωτικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, σημειώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προσπαθούν να εξακριβώσουν τον ακριβή τύπο του πυραύλου που εκτοξεύτηκε.Το ενδεχόμενο να ήταν βαλλιστικός πύραυλος, αφήνει ανοιχτό το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας.

    [10] ΠΓΔΜ: Το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αποσύρει τους υπουργούς του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση

    Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι αποφάσισε να αποσύρει τους υπουργούς του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.Το προεδρείο του κόμματος αυτού εξουσιοδότησε τον Αλί Αχμέτι να αποφασίσει για όλα τα επόμενα βήματα και να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας ότι τις επόμενες ημέρες θα επανεξετάσει την πολιτική του.

    Η απόφαση αυτή του DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ και συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας τα τελευταία χρόνια, προκάλεσε έκπληξη όσο και σύγχυση, καθώς δεν αναφέρονται οι λόγοι της απόσυρσης των υπουργών του από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.Πάντως, πηγές του DUI ανέφεραν ότι το κόμμα παραμένει στη θέση για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

    [11] Ι. Μουζάλας: Νέο «παιχνίδι κατηγοριών» εναντίον της Ελλάδας

    Σειρά συναντήσεων με διεθνείς παράγοντες και επικεφαλής αντιπροσωπειών από κράτη που πλήττονται άμεσα από την προσφυγική κρίση στη Συρία είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, με θέμα τη διεθνή κατανομή, μέσω νομίμων οδών, των Σύρων προσφύγων, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου. Κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της διάσκεψης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη βοήθεια από την ΕΕ προς την Ελλάδα με στοιχεία, από τα οποία διαπιστώνεται ότι υπάρχει κενό σε σχέση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με το με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) William Lacy Swing, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές Karen AbuZayd, τον ειδικό εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Tomar Bocek, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Higginbottom, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβυ Ali Naci Koru και τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Rachid Derbas.

    Ο κ. Μουζάλας και ο κ. Grandi συζήτησαν το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το οποίο αφορά τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spots), στα Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αλλά και στην εν γένει διαχείριση του ανθρωπιστικού ζητήματος του προσφυγικού.

    Ότι τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δεν συνιστούν κέντρα κράτησης αποσαφήνισε ο κ. Μουζάλας στον κ. Grandi.

    Κατά τη συνάντηση με την κ. AbuZayd, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως ειδικούς στο 'Ασυλο. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν φθάσει 200 ειδικοί, ενώ έχει υπάρξει δέσμευση των κρατών-μελών της ΕΕ για ενίσχυση με 2.500.

    Στην παρέμβασή του στη Ολομέλεια της Διάσκεψης ο κ. Μουζάλας υποστήριξε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της προοπτικής «να αποτελέσει την αρχή μιας λύσης, για να δώσει μορφή στο χάος», χωρίς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».

    Ειδικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια. Όμως την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση (relocation) - που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ - βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο) στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής που ζητήθηκε.

    Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες.

    Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε ένα νέο "παιχνίδι κατηγοριών" που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

    [12] Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό

    Με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και να μιλά για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν την Παρασκευή στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

    Ο κ. Βίτσας, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, απάντησε και σε όσους εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας πως η γειτονική FYROM και άλλες βαλκανικές χώρες είναι εκείνες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και αναρωτήθηκε «πως γίνεται να υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο;».

    Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της Βουλής, "πλην ενός", όπως είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο, «επιλύει σημαντικά προβλήματα», όπως το ότι προσφέρει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

    [13] Περίπου 400 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου

    Παραμένουν λίγες οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, χθες Πέμπτη και μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συνολικά, στα νησιά και έως σήμερα τα χαράματα αποβιβάσθηκαν 401 άτομα. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 190 άτομα, στη Χίο 211, ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

    Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα ή απελαύνονται εφόσον είναι βορειοαφρικανοί ή Πακιστανοί είναι 620 στη Μυτιλήνη, και 216 στη Σάμο. Στη Χίο με το παλιό καθεστώς δεν έμεινε κανένας, δηλαδή οι εκτός χοτ σποτ δομές του νησιού είναι άδειες. Σημειώνεται ότι οι 211 αφιχθέντες χθες στη Χίο παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του λιμεναρχείου αφού δεν χωράνε στο χοτ σποτ.

    Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών μιας και μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 2574, στη Χίο 1660 και στη Σάμο 218.Τέλος, περίπου 200 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν αποβιβασθεί σήμερα Παρασκευή από το πρωί στη Λέσβο.

    [14] Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας από την ΠΟΕΔΗΝ

    Με αλυσίδες έκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, συνδικαλιστικά στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Από νωρίς το πρωί, έχουν προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν.

    Όπως ανέφερε στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, «πριν ένα χρόνο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε 4.500 προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης. Κανένα από τα δύο δεν υλοποιήθηκε, η χρηματοδότηση μειώθηκε, ενώ σύμφωνα με στοιχεία οι μισθωτοί στο ΕΣΥ είναι λιγότεροι φέτος κατά 2500 από πέρυσι».

    Όπως είπε ο κ. Γιαννακός, μετά το υπουργείο Υγείας θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ένα από τα βασικά αιτηματά τους παραμένει η ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 April 2016 - 8:32:32 UTC