Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά
  • [02] Το σχέδιο για την επιστροφή μεταναστών από την Μυτιλήνη στην Τουρκία
  • [03] Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος
  • [04] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι
  • [05] Ημερίδα Καινοτόμου και Νεανικής Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του ΕΚ και του ευρωβουλευτή της GUE/ ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου
  • [06] Απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου
  • [07] «Χώρες της Βαλκανικής με στάση αντίθετη του ανθρωπισμού δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία»

  • [01] Στόχος η αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά

    Η πορεία και το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας 30.000 θέσεων φιλοξενίας, με κατεύθυνση την επιτάχυνση των διαδικασιών, συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, συζητήθηκε η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη και δόθηκε η κατεύθυνση αποσυμφόρησης του λιμανιού με επιταχυνόμενους ρυθμούς το επόμενο 10ήμερο, ώστε το λιμάνι να είναι πλήρως λειτουργικό πριν από την περίοδο του Πάσχα, αλλά και να εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης, η παρουσία των κρατικών αρχών και η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας από την Ειδομένη.

    Όσον αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου, πρώτη ημέρα της εφαρμογής επανεισδοχών στην Τουρκία, τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι η μεταφορά στην Τουρκία δεν αφορά όσους βρίσκονται σε διαδικασία ασύλου ούτε όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, στις 20 Μαρτίου.

    Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και για τα λοιπά εμπλεκόμενα μέρη (Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη-μέλη, Τουρκία).

    -- Στην Χίο

    Μέσω του λιμανιού των Μεστών γίνεται η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Χίου αφού το λιμάνι της πόλης έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από το χοτ σποτ.

    Ήδη προς το λιμάνι των Μεστών κινείται το πλοίο «Τέρα Τζετ» το οποίο για άγνωστους λόγους κινήθηκε από τη Μυτιλήνη όπου ελλιμενίζονταν επί πολλές μέρες ναυλωμένο όντας για τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Περί τις 11 στο λιμάνι των Μεστών αναμένεται να δέσει και το πλοίο «Μπλου Σταρ 1» το οποίο εκτελεί το τακτικό δρομολόγιο από Μυτιλήνη προς Χίο και Πειραιά.

    Οι επιβάτες του δρομολογίου προς Πειραιά έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στις 10 στο Δημαρχείο της Χίου προκειμένου να μετακινηθούν προς τα Μεστά απ? όπου θα επιβιβασθούν. Με λεωφορεία θα μετακινηθούν και προς τη Χίο οι επιβάτες του πλοίου οι οποίοι ταξιδεύουν από τη Μυτιλήνη στη Χίο.

    Οι διωκτικές αρχές ελπίζουν πως το λιμάνι της Χίου στη διάρκεια της νύχτας θα εκκενωθεί και οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό κουρασμένοι όντας θα κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου όπως τους έχει προταθεί. Στον καταυλισμό της Σούδας υπάρχουν όλες εκείνες οι απαραίτητες υποδομές ώστε να διαμείνουν εκεί με ασφάλεια οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

    [02] Το σχέδιο για την επιστροφή μεταναστών από την Μυτιλήνη στην Τουρκία

    Τον υπάρχοντα σχεδιασμό για τη επιστροφή μεταναστών το τριήμερο Δευτέρα 4 Απριλίου με Τετάρτη 6 Απριλίου από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί αποκαλύπτει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ήδη μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων τα οποία και θα μεταφέρουν 150 συνολικά μετανάστες τη φορά.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό στο πλοίο θα επιβαίνει ένας μετανάστης συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

    Το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα.

    Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα μια και έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα.

    Συνολικά δηλαδή το τριήμερο έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης ? Τουρκίας.

    Σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο στους μετανάστες και στους συνοδούς τους αστυνομικούς θα προσφέρονται σάντουιτς, χυμοί και νερό.

    Η πρώτη επαναπροώθηση έχει σχεδιασθεί να γίνει στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει μέσω του τελωνείου της Μυτιλήνης στο οποίο οι μετανάστες θα μεταφέρονται με ναυλωμένα λεωφορεία.

    Ας σημειωθεί ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη αστυνομικών της Frontex στη Λέσβο που θα επιληφθούν της όλης διαδικασίας. Γι αυτό το λόγο και από το βράδυ της Κυριακής έχει ενοικιασθεί το σύνολο των δωματίων σε ξενοδοχεία και των ενοικιαζομένων δωματίων στην πόλη της Μυτιλήνης και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από την πόλη.

    [03] Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα

    Οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ερχόμενη Δευτέρα είναι σε εξέλιξη, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, σημειώνοντας πως στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί και οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει τόσο ο ΟΗΕ, όσο και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε σήμερα νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά νησιά «χειροτερεύουν», και κάλεσε τις αρχές να βρουν «εναλλακτικές» ως προς την κράτηση των αιτούντων άσυλο. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, καθώς, επικαλούμενη πολλές μαρτυρίες, αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν συλλογικές επαναπροωθήσεις Σύριων.

    «Δουλεύουμε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε η Μ. Αντρέεβα, σημειώνοντας, ωστόσο ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκούν οι εν λόγω οργανισμοί, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hot spot,s καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα, και πως βρίσκεται επί τόπου για να «βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο».

    Εξάλλου, σε σχέση με την κριτική που αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως η Επιτροπή λαμβάνει «σοβαρά» υπόψη της αυτούς τους «ισχυρισμούς», τους οποίους και θέτει επί τάπητος κατά τις συναντήσεις των στελεχών της με τις τουρκικές αρχές.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ν. Μπερτό, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι είχε χθες και σήμερα συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο. «Υπάρχει σαφής αναφορά στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «κανένα» άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα αυτά ισχύουν.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη της διαδικασίας επιστροφών αιτούντων άσυλο «απευθείας» από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξαρτάται και από τη διοικητική επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών, ζήτημα στο οποίο έχει σημειωθεί «πρόοδος». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 700 υπάλληλοι της Frontex είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον 40 από τους οποίους θα βρίσκονται εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι πρώτοι 30 περίπου εμπειρογνώμονες ασύλου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα.

    Τέλος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις με τις τουρκικές αρχές για την έναρξη της επανεγκάτασης προσφύγων. Σήμερα διεξάγεται στην Άγκυρα φόρουμ μεταξύ της ΕΕ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Τουρκίας, κατά το οποίο θα συζητηθούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ από την ερχόμενη Δευτέρα, παράλληλα με την έναρξη των επιστροφών. Χθες, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση με θέμα την επανεγκατάσταση συμμετείχαν επίσης η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία.

    [04] Ευεργετικές επιπτώσεις για το χρέος και τη ρευστότητα θα έχει η γρήγορη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς άλλες καθυστερήσεις είναι ρεαλιστική και θα προκαλέσει σειρά ευεργετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, με κυριότερη την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, τόνισε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Θεωρεί μάλιστα ότι το καλό σενάριο είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο της αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δρομολογήσει αποφάσεις της ΕΚΤ, με προοπτική την γρήγορη επανένταξη της Ελλάδας στις αγορές, αρχής γενομένης από την εισαγωγή των waivers και την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γκουαλτιέρι:

    -Είχατε σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Ποιά εντύπωση αποκομίσατε;

    -Υπάρχει διάθεση αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Πιστεύω ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης είναι ρεαλιστική και πολύ επιθυμητή. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αυτή η ολοκλήρωση, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη γενική εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

    -Πιστεύετε ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες ευνοϊκές εξελίξεις;

    -Ναι το πιστεύω αυτό. Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, βέβαια δεν μιλάμε για κούρεμα, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση, η περίοδος χάριτος και αυτό θα είναι αυτό καθ' αυτό θετικό γιατί θα χαλαρώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο διάστημα, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη καθώς θα υπάρχει σταθερότητα, πιο καθαρή προοπτική βιωσιμότητας του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

    -Η έναρξη της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

    -Ναι, πρέπει να είναι μέρος του πακέτου. Το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους

    -Αυτό θα προκαλέσει εξελίξεις στην ΕΚΤ;

    -Βέβαια, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να πάρει σειρά αποφάσεων, όπως η εισαγωγή των λεγόμενων waivers αναφορικά με την παροχή ρευστότητας, τη δυνατότητα άρσης των capital controls, να πάει η Ελλάδα στις αγορές και όλα αυτά θα επανεντάξουν την Ελλάδα στο ευρωσύστημα και τις χρηματοοικονομικές αγορές με πολύ θετικές επιπτώσεις.

    -Ένα σχόλιο για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση

    -Πρόκειται για ένα ιστορικό φαινόμενο τεράστιας εμβέλειας που απαιτεί κοινές απαντήσεις, αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι η συμφωνία με την Τουρκία δείχνει κατ αρχήν θετική, ασφαλώς δεν είναι λύση είναι ένα στοιχείο, σημαντικό όμως και χρειαζόμαστε ευρύτερα και αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφώσουμε μια πλήρη ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, με νέα εργαλεία.

    [05] Ημερίδα Καινοτόμου και Νεανικής Επιχειρηματικότητας υπό την αιγίδα του ΕΚ και του ευρωβουλευτή της GUE/ ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, την Παρασκευή 1 Απριλίου, στην Καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (οδός Καπνεργατών) ώρα 10.30. Σκοπός της είναιτην παρουσίαση εργαλείων για τη μείωση της νεανικής ανεργίας, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Θα παρουσιαστούν επίσης οι αναπτυξιακές πρακτικές που προκύπτουν μέσα από την δραστηριοποίηση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, καθώς και μέσα από την καλλιέργεια της κλωστικής και βιομηχανικής κάνναβης.

    Η ημερίδα εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών του ευρωβουλευτή, προκειμένου να συνεισφέρει στην εκκίνηση συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας και όχι μόνο το παρελθόν. Να δοθούν δηλαδή ιδέες και εργαλεία για τη στήριξη νέων οικονομικών προσπαθειών. Η ημερίδα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες και φορείς της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

    [06] Απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

    Απαντώντας στη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία εξέφραζε έκπληξη και κυρίως λύπη για την κατάργηση της παρουσίας των Ελλήνων δημιουργών στο Ελληνικό φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, έκανε λόγο για ?αφελληνισμό? του φεστιβάλ και ζητούσε από τον πρωθυπουργό ?να αναιρέσει την απόφασή του?, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ.Μπαλτάς τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ?θα παραμείνει έκπληκτος, αλλά με χαρά αυτή τη φορά, όταν πληροφορηθεί και τα ελληνικά δρώμενα του Φεστιβάλ» και τον παρέπέμψε στη σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ. Επίσης ο κ. Μπαλτάς αναφέρει ότι ?τον διεθνή προσανατολισμό του Φεστιβάλ υποσχέθηκε να διευρύνει ο κ. Γιαν Φαμπρ και μέσα από ένα συστηματικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και πρόκειται να συνδέσει στενότερα την ούτως ή άλλως πολύ σημαντική ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή με την Ευρώπη και τον κόσμο?.

    Σχολιάζοντας στη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρου Θεοδωράκη που έκανε λόγο για αναιτιολόγιτη αποπομπή του Γιώργου Λούκου ο υπουργός Πολιτισμού σημειώνει: ?Δηλαδή Το Ποτάμι θα επιθυμούσε να διατηρούνται στις θέσεις τους διευθυντές δημοσίων οργανισμών, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν κακοδιαχείριση δημοσίου χρήματος;? και τονίζει ότι ?η αμοιβή του κ. Φαμπρ είναι η κατώτερη αμοιβή που έχει λάβει ποτέ Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και θα αναρτηθεί στη Διαύγεια από τον αρμόδιο φορέα?.

    --Παραίτηση των Αρ. Μπαλτά και Γ. Φαμπρ ζητούν Έλληνες καλλιτέχνες

    Τις παραιτήσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και του νέου επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιαν Φαμπρ, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Θέατρο Σφενδόνη. Στόχος τους ήταν να αναζητηθεί ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σχετικά με τη νέα φυσιογνωμία του φεστιβάλ, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση.

    Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους προς τον Αριστείδη Μπαλτά, οι καλλιτέχνες ανεφέρουν σχετικά με το διορισμό του Γ. Φαμπρ και το πρόγραμμα που ανακοίνωσε: «Συμφωνήσαμε με συντριπτική πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη και έκθετη, τόσο νομικά, όσο και ηθικά ενέργεια, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και εναντίον των χειμαζόμενων ή και ανέργων Ελλήνων δημιουργών. Επειδή οι συγκεκριμένες αυτές πράξεις ελέγχονται ως παράνομες και κυρίως εχθρικές για τη ζωντανή καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό του τόπου, ζητάμε την άμεση παραίτησή σας».

    Επίσης σε δεύτερη επιστολή που στηρίχθηκε σε κείμενο του ηθοποιού Γιάννη Μαυριτσάκη, χαρακτηρίζουν τον Γιαν Φαμπρ persona non grata για «την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επέδειξε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψει σε διεθνές ένα φεστιβάλ που είναι ήδη διεθνές από τα γεννοφάσκια του και αποκλείοντας για φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια τους Έλληνες δημιουργούς». Τέλος, του ζητούν να επιστρέψει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

    Στη συνάντηση που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, παραβρέθηκε πλήθος καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Χουβαρδάς, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Αργύρης Ξάφης, Ολια Λαζαρίδου, Αντζελα Μπρούσκου, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Κραμπέτη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Στέλιος Μάινας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Άρης Σερβετάλης, Νίκος Χατζόπουλος, Αντζελα Μπρούσκου, Ρένη Πιττακή, Αργύρης Πανταζάρας, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν το λόγο. Στην παρέμβασή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, είπε ότι συναντήθηκε χθες με τον Γιαν Φαμπρ και τον ενημέρωσε για την δυσφορία του καλλιτεχνικού κόσμου. «Μας ρώτησε αν είμαστε θυμωμένοι και του δώσαμε μια εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας. Ότι υπάρχει πολύ θυμός και ανεργία» τόνισε.

    ---Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

    "Οι αντιδράσεις που προκάλεσε στον κόσμο του θεάτρου και σε όσους μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στο καλλιτεχνικό πεδίο, το θεωρητικό πλαίσιο της τετραετούς θητείας του Γιαν Φαμπρ στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τρίτης, ήταν αναμενόμενες, παρ όλη την υπερβολή τους" αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο "Για το Ελληνικό και (ανέκαθεν διεθνές) Φεστιβάλ".

    "Δυστυχώς, αφού διανύσαμε τους προηγούμενες μήνες παγιδευμένοι σε μια προσωποκεντρική πόλωση (με πέτρα του σκανδάλου τον κ. Γ. Λούκο), βρισκόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με μια νέα προσωποκεντρική αντίληψη για το Φεστιβάλ" αναφέρει στην συνέχεια, προσθέτοντας "δεν αμφισβητούμε την αξία και το διεθνές κύρος του Γιαν Φαμπρ, οφείλει ωστόσο, κάποια στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού να εστιάσει όχι στα πρόσωπα αλλά στους θεσμούς, και να παρουσιάσει μια συγκροτημένη πρόταση πολιτιστικής πολιτικής με σαφείς στόχους, μια πρόταση που θα εμπνέεται από το αριστερό όραμα και το υπάρχον πρόγραμμα για τον πολιτισμό και δεν θα δίνει λευκή επιταγή σε εγχώριους ή εισαγόμενους σταρ."

    Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι "η περιγραφή του θεωρητικού πλαισίου, έτσι όπως εκφράστηκε από τη συνέντευξη Τύπου, υπήρξε μερική, πρόχειρη και οπωσδήποτε ανισοβαρής τόσο ως προς το πληροφοριακό μέρος, όσο και ως προς την κατηγοριοποίηση των στόχων" υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

    Επισημαίνει δε, ότι "η άγνοια του ελληνικού καλλιτεχνικού πεδίου από τον νέο διευθυντή (ή επιμελητή, όπως προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται) είναι αναμενόμενη και συγγνωστή. Ωστόσο αυτή δεν μπορεί να μετατρέπεται σε απαξίωση του εγχώριου δυναμικού και αποκλεισμού του από έναν σημαντικό δημόσιο θεσμό."

    [07] «Χώρες της Βαλκανικής με στάση αντίθετη του ανθρωπισμού δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία»

    Ξεκάθαρο μήνυμα στην ΠΓΔΜ, χωρίς να την κατονομάσει, πως δεν μπορεί να σκέφτεται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός του ΝΑΤΟ εάν τηρεί μια στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στους πρόσφυγες, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσιρνάντακ. «Το προσφυγικό και η αντιμετώπισή του υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ένα θέμα αρχής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα φυσικά. Άρα, χώρες της Βαλκανικής που τηρούν μια στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στους πρόσφυγες είναι αυτονόητο ότι, εφόσον συνεχίσουν αυτήν την τακτική, δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλες τις χώρες της Βαλκανικής και επισήμανε πως επιθυμεί τη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Σε ό,τι αφορά την πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Παυλόπουλος παρέπεμψε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κ. Τσιρνάντακ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε το δρόμο της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών άριστες και τόνισε πως «συμφωνήσαμε για την εμβάθυνση αυτών των καλών σχέσεων και στον πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στον τουριστικό, οικονομικό και γενικότερα σ? όλους τους τομείς».

    Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, όπως είπε, και στον πολιτικό και διπλωματικό τομέα, αλλά και γενικότερα στο θέμα των εμπειρογνωμόνων, στο δρόμο της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα και στον τρόπο αντιμετώπισης του, σημείωσε πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν εμπλέκεται άμεσα στον διαβαλκανικό διάδρομο και παρατήρησε πως «δυστυχώς, σε όλο αυτό το διάστημα δεν είδαμε μια ενιαία και σθεναρή απάντηση της Ευρώπης στο θέμα αυτό». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θα πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο.

    Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφτεί τη χώρα του σύντομα και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα από την αρχή δέχθηκε τη Βοσνία έτσι όπως είναι, σεβόμενη τους τρεις λαούς που την αποτελούν, σεβόμενη τις δύο μεγάλες οντότητες που υπάρχουν και το πολιτικό μας σύστημα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 April 2016 - 20:32:25 UTC