Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντός της εβδομάδος ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [02] Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το προσφυγικό, υγειονομικό πρόβλημα
  • [03] Ειδομένη: Αυξημένο το ενδιαφέρον των προσφύγων για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, σύμφωνα με την UNHCR
  • [04] Δ. Βίτσας:Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς
  • [05] Τ.Ερντογάν Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχθα «επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν
  • [06] Ο Ολάντ δηλώνει πως η Γαλλία θα προχωρήσει σε έρευνες βάσει των πληροφοριών από τον Παναμά
  • [07] Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ciudadanos, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [08] Τζο Μπάιντεν: H ΕΕ πρέπει να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας
  • [09] Συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το προσφυγικό
  • [10] «Χρυσές τουλίπες», ένα βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
  • [11] Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και η Ιωάννα Παππά από κοινού νικήτριες του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»
  • [12] Δόθηκαν από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η Γ Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου
  • [13] Ο Παναθηναϊκός νικητής στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με ρεσιτάλ Ουίλιαμς
  • [14] «Διπρόσωπος» αλλά νικητής στην Πάτρα ο Ολυμπιακός
  • [15] Αφαίρεση βαθμών και τιμωρία έδρας για ΑΕΚ - Ατρόμητο

  • [01] Εντός της εβδομάδος ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Εντός της εβδομάδος αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο ως και τον Ιούνιο, ενώ ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση τους θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Δεν αποκλείεται, πάντως, στο βαθμό που η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους θεσμούς, οι δόσεις να αυξηθούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή του φόρου.

    [02] Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το προσφυγικό, υγειονομικό πρόβλημα

    "Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το προσφυγικό και υγειονομικό πρόβλημα", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφης Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

    Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμη, ότι η έμφαση θα δοθεί στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής, η οποία αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την αποτροπή της εμφάνισης επιδημιών. Πρόσθεσε ότι έχει ανατεθεί ο συντονισμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, για τον Πειραιά έχει την ευθύνη η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), η οποία τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, όπως είπε, οι πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι, και ο στρατός που έχει αναλάβει "πολύ κρίσιμο ρόλο ο στρατός στην οργάνωση των καταυλισμών και την καλή τους λειτουργία".

    "Βεβαίως, όταν έχουμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση πάντα θα εμφανίζονται ανεπάρκειες και αδυναμίες", είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι, "στον βαθμό που δεν εκκενώνονται η Ειδομένη και ο Πειραιάς, που είναι χώροι ακατάλληλοι για την διαβίωση τόσων ανθρώπων, πάντα υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων".

    Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί το υγειονομικό προσωπικό στα κέντρα φιλοξενίας και στα νησιά με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προσλήψεις μέσω του ΚΕΛΠΝΟ.

    "Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση της ασφάλειας στους εργαζόμενους και στους πολίτες, ώστε η προίκα της ανθρωπιστικής συμπεριφοράς που έδειξαν έως τώρα οι πολίτες να μην μεταστραφεί και να μην οδηγήσει σε φαινόμενα ξενοφοβίας" κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

    [03] Ειδομένη: Αυξημένο το ενδιαφέρον των προσφύγων για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, σύμφωνα με την UNHCR

    Στην καλύτερη πληροφόρηση των προσφύγων αλλά και στη συνειδητοποίηση, από πλευράς τους, «της κατάστασης στο πεδίο» αποδίδει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ειδομένη, Λίνε Βάιντε (Liene Veide) το αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ενδιαφέρον των προσφύγων στην Ειδομένη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

    «Θα έλεγα πως οι άνθρωποι είναι καλύτερα πληροφορημένοι τώρα κι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πώς έχουν τα πράγματα», ανέφερε η κ. Βάιντε, επισημαίνοντας πως εκτός απ' αυτούς που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης υπάρχουν κι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αιτηθούν ασύλου στην Ελλάδα καθώς και αυτοί που επιθυμούν οικογενειακή επανένωση.

    Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως τόνισε, είναι «ότι και στις τρεις περιπτώσεις (μετεγκατάστασης, ασύλου στην Ελλάδα και οικογενειακής επανένωσης) τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν καθώς ήδη βρίσκονται πολύ καιρό εδώ, ενώ κάνει και πιο δύσκολο τον ρόλο μας στο να τους εξηγήσουμε την κατάσταση».

    «Θα έλεγα ακόμη», προσέθεσε, «ότι προηγουμένως υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και δεν επεδείκνυαν (οι πρόσφυγες) μεγάλο ενδιαφέρον στο να πάρουν πληροφορίες. Τώρα που είναι πλέον σαφές ότι η προοπτική αυτή δεν υπάρχει και τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αρχίζουν να σκέφτονται το "plan b"».

    Στο μεταξύ, σε σχέση με τη χθεσινή διάρρηξη σε αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Ειδομένη, η κ. Βάιντε διευκρίνισε ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αστυνομία και η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε να αυξηθεί η ασφάλεια.

    Σύμφωνα με την ίδια, στην αποθήκη υπήρχε ξηρά τροφή και κάποια άλλα πράγματα.

    [04] Δ. Βίτσας:Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς

    Την πεποίθηση πως πριν από το Πάσχα όλοι οι πρόσφυγες από τον Πειραιά θα έχουν μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

    Ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε πως ως το τέλος της εβδομάδας "ο Πειραιάς θα έχει ανακουφιστεί πάρα πολύ και θα αρχίσει η μεταφορά των προσφύγων και από την Ειδομένη".

    Ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε πως αυτές τις ημέρες έφυγαν από τον Πειραιά περίπου 1.500 πρόσφυγες, οι οποίοι πήγαν κατά κύριο λόγο στον Ελαιώνα, το Κουτσόχερο της Λάρισας και στον Κάτσικα των Ιωαννίνων. Η μεταφορά των προσφύγων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν σημειώθηκαν νέες ροές προς τον Πειραιά.

    "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας και κατασκευάζονται περίπου ακόμα 10.000, που το μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι έτοιμο μέχρι την επόμενη Κυριακή, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Περιμένουμε αυτή την εβδομάδα να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα Οινόφυτα, να ανοίξουν κάποια μικρά ξενοδοχεία, τα οποία ανακατασκευάζουμε και μας έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, καθώς και κάποιοι άλλοι χώροι. Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία θα έχει ολοκληρώσει ένα κομμάτι που έχει αναλάβει στα Λαγκαδίκια, όπως η ίδια το ζήτησε", πρόσθεσε ο Δημήτρης Βίτσας.

    Σχετικά με τις διαδικασίες ασύλου, περιέγραψε πως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αιτήσεις για άσυλο στη νησιά και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη και δήλωσε πως μικρό ποσοστό εμπειρογνωμόνων έχει φθάσει από την Ευρώπη, αλλά μέσα στην εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί, αφού ξεκινάει η διαδικασία της συμφωνίας.

    Τέλος, αναφερόμενος στο φαγητό που διατίθεται στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, επισήμανε πως είναι είτε από κέτερινγκ, είτε μέσω του Στρατού, είναι πιστοποιημένο και οι εταιρείες οι οποίες λειτουργούν έχουν την ευθύνη για την ποιότητα, η οποία, υποστήριξε ο Δημ. Βίτσας, είναι πάρα πολύ καλή.

    [05] Τ.Ερντογάν Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχθα «επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν

    Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν το Γερεβάν και το Μπακού, «θα επιστρέψει μια μέρα» στο Αζερμπαϊτζάν, τον «αρχικό νόμιμο κάτοχό του», έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Το Καραμπάχ θα επιστρέψει μια μέρα, χωρίς καμιά αμφιβολία, στον αρχικό νόμιμο κάτοχό του, θα ενταχθεί (ξανά) στο Αζερμπαϊτζάν», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στο Μπακού μετά την επανέναρξη, την Παρασκευή το βράδυ, των εχθροπραξιών από τις οποίες έχουν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 33 άνθρωποι στις δύο πλευρές.

    Οι μάχες, οι πιο πολύνεκρες αφότου είχε τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού το 1994, είχαν επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 200 ακόμη στρατιωτικοί στις δύο πλευρές.

    Εκφράζοντας εκ νέου τα «συλλυπητήριά του» στους οικείους των Αζέρων «μαρτύρων», ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τόνισε: «αυτή η καταπίεση δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον».

    Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα αίτια της οποίας είναι προαιώνια αλλά αποκρυσταλλώθηκαν επί σοβιετικής εποχής, όταν ο Μόσχα αποφάσισε να παραχωρήσει τον θύλακα όπου ζουν κατά πλειονότητα στη σοσιαλιστική σοβιετική δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνει χώρα σε μια περιοχή του Καυκάσου με ιδιαίτερη, στρατηγική σημασία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, κοντά στο Ιράν, στην Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή.

    [06] Ο Ολάντ δηλώνει πως η Γαλλία θα προχωρήσει σε έρευνες βάσει των πληροφοριών από τον Παναμά

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι οι αποκαλύψεις για φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών offshore, που οφείλονται στη δημοσιογραφική έρευνα και προέκυψαν από τα αποκαλούμενα πλέον "έγγραφα του Παναμά" (Panama Papers), είναι μια καλή είδηση που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

    "Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα διενεργηθούν έρευνες βάσει των πληροφοριών που έρχονται στο φως, θα ανοιχθούν υποθέσεις και θα γίνουν δίκες", δήλωσε ο Ολάντ στο περιθώριο επίσκεψής του σε μια εταιρεία σε προάστιο του Παρισιού. "Αυτές οι αποκαλύψεις είναι καλή είδηση επειδή θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα απ' αυτούς που διαπράττουν απάτες".

    Ο Ολάντ ευχαρίστησε γι' αυτό τους καταμηνυτές ατασθαλιών οι οποίοι προέβησαν σ' αυτές τις αποκαλύψεις.

    [07] Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ciudadanos, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας και το νεόκοπο κόμμα Ciudadanos θα μπορούσαν να κερδίσουν μια μικρή πλειοψηφία στο κοινοβουλίου αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.

    Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Sigma Dos για τη συντηρητική εφημερίδα El Mundo, είναι η πρώτη που δείχνει προβάδισμα μιας πιθανής συμμαχίας ανάμεσα στο PP -που έχει σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου -και στο φιλικό προς την αγορά κόμμα Ciudadanos (Πολίτες).

    Δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύθηκε χθες στην κεντροαριστερή εφημερίδα El Pais έδειξε επίσης πως το PP και οι Ciudadanos κερδίζουν έδαφος, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβερνητικής πλειοψηφίας από δύο κόμματα, εκτός από την περίπτωση ενός μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο PP και στους Σοσιαλιστές, μια επιλογή που απορρίπτεται ευρέως.

    Τα κύρια κόμματα της Ισπανίας στα δεξιά και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος προσπαθούν να συγκροτήσουν μια ομάδα αρκετά μεγάλη προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και μήνες αποτυχημένων συνομιλιών δείχνουν πως μια συμφωνία μεταξύ τους είναι όλο και λιγότερο πιθανή.

    Αν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 2 Μαΐου, θα διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανόν στα τέλη Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της El Mundo, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το PP θα καταλάμβανε 128 έδρες και οι Ciudadanos, που έχουν δείξει προθυμία να σχηματίσουν συνασπισμό με το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, 52 έδρες.

    [08] Τζο Μπάιντεν: H ΕΕ πρέπει να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την σημασία που αποδίδει στην τήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των δεσμεύσεών της για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    « Ο αντιπρόεδρος... υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

    Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

    Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις περαιτέρω προσπάθειες προώθησης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», υπογραμμίζεται.

    Ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.

    [09] Συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για το προσφυγικό

    Την ανάγκη να γίνουν βήματα προόδου από τουρκικής, ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς για να εφαρμοστεί πλήρως η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό υπογράμμισε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Δ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος μας και η ΕΕ είναι εταίρος της Τουρκίας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Σε ότι αφορά την μετανάστευση, σκοπός μας είναι να αντικαταστήσουμε τις ανοργάνωτες, χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές με οργανωμένες, ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

    Σήμερα, περίπου 70 άτομα που χρήζουν προστασίας θα επανεγκατασταθούν άμεσα και με ασφάλεια από την Τουρκία προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Αυτή η διαδικασία τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη.

    Παράλληλα, σήμερα το πρωί, 202 άνθρωποι επέστρεψαν από τη Λέσβο και τη Χίο προς την Τουρκία με φεριμπότ. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία της 20ης Μαρτίου και που δεν έχουν ζητήσει άσυλο, ή οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί. Ταυτόχρονα ,διασφαλίζουμε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

    [10] «Χρυσές τουλίπες», ένα βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

    «Χρυσές τουλίπες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του οικονομολόγου και πρώην υπουργού Παναγιώτη Ρουμελιώτη το οποίο κυκλοφορεί εντός των ημερών από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Με χαρακτηριστικό υπότιτλο «Πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες», ο συγγραφέας ανατρέχει σε όλες τις μεγάλες κρίσεις που συγκλόνισαν την παγκόσμια οικονομία για να καταλήξει στην κρίση η οποία συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και την Ελλάδα.

    Το βιβλίο «Χρυσές Τουλίπες» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 9 Απριλίου, σε εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πρώην παλιά Βουλή), στις 7.00 μμ.

    Την παρουσίαση θα κάνουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, και ο πρόεδρος & γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ προδημοσιεύει σήμερα τον πρόλογο και τον επίλογο του βιβλίου.

    «Στο βιβλίο αυτό θα προσπαθήσω να αναδείξω ένα βασικό θέμα: Πώς γίνεται διαχρονικά η αρπαγή πλούτου από τους κάθε είδους κερδοσκόπους που προκαλούν και εκμεταλλεύονται τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις (π.χ. χρηματιστηριακές, συναλλαγματικές, πιστωτικές χρέους κ.ά.). Θα ανατρέξουμε, λοιπόν, στις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισαν ιστορικά οι διάφορες χώρες, και η παγκόσμια οικονομία γενικότερα, και θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις δύο τελευταίες, στην κρίση των δομημένων στεγαστικών ομολόγων (subprimes), που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2007-2008, και την "Ευρωφούσκα", που εκδηλώθηκε πρώτα στην Ελλάδα το 2010. Ειδικότερα, στόχος μου είναι να αποδειχτεί ο αποσταθεροποιητικός και παρασιτικός ρόλος ορισμένων αδίστακτων κερδοσκόπων, και πολλές φορές τραπεζιτών, που με τη δίψα τους να πραγματοποιούν όλο και περισσότερα κέρδη δε διστάζουν να κερδοσκοπούν (π.χ. με μετοχές, νομίσματα, επιτόκια, ομόλογα, ακίνητα κ.ά.), να δημιουργούν πλασματική ευφορία και τελικά «φούσκες». Όταν, με τη σειρά τους, οι «φούσκες» αυτές σπάνε, τότε προκαλούνται τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές ζημιές, τις οποίες οι φορολογούμενοι, και κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβά. Οι ίδιοι οι κερδοσκόποι που προκαλούν τις κρίσεις αυτές καταφέρνουν σχεδόν πάντα να κερδίζουν τόσο από τη δημιουργία των ?'φουσκών'', όσο και από το σπάσιμό τους, ή τουλάχιστον, στην τελευταία περίπτωση, να περιορίζουν τις ζημιές τους με κρατικές συνήθως επιδοτήσεις και χρηματοδοτική στήριξη. Συνήθως, οι διασυνδέσεις των κερδοσκόπων με το πολιτικό σύστημα τους διευκολύνουν να προωθούν τα σχέδιά τους με ευνοϊκούς γι' αυτούς νόμους και εποπτικούς μηχανισμούς, ώστε να κερδοσκοπούν ευκολότερα. Επίσης, όταν προκαλούνται οι κρίσεις, το πολιτικό σύστημα τους προστατεύει από την κατακραυγή της κοινωνίας, ώστε όταν ξεπεραστεί η κοινωνική οργή να συνεχίσουν ανενόχλητα την κερδοσκοπική δραστηριότητά τους, μέχρι να ξεσπάσει η επόμενη κρίση. Αντίθετα, τα φτωχά και αδύναμα κοινωνικά στρώματα υφίστανται τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται συνήθως για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως και οι φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος των κρίσεων αυτών. Έτσι, τα φτωχά και αδύναμα στρώματα οδηγούνται σε μια διαδικασία φτωχοποίησης. Τα στρώματα αυτά είναι καταδικασμένα σε μείωση του εισοδήματός τους ή ανεργία, σε αυξήσεις φόρων, περιορισμούς στην περίθαλψη, την εκπαίδευση κ.λπ. Όταν οι κερδοσκόποι βάζουν στο κερδοσκοπικό τους στόχαστρο κράτη, αρχικά πλουτίζουν από τη χρηματοδότηση που τους χορηγούν (π.χ. αγορά ομολόγων και άφθονες τραπεζικές πιστώσεις). Στη συνέχεια, και πριν σκάσουν οι «φούσκες», αποσύρονται απότομα και σταματούν κάθε νέα χρηματοδότηση των κρατών που θεωρούνται επισφαλή. Με τον τρόπο αυτόν τα κράτη αναγκάζονται να χρεοκοπήσουν, ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να προστατευτούν πιέζοντας, και πολλές φορές εκβιάζοντας, για την επιστροφή των δανείων τους τόσο τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών, όσο και τους διεθνείς οργανισμούς. Τα κράτη που χρεοκοπούν χάνουν την πρόσβασή τους στις διεθνείς χρηματαγορές, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη οικονομική κρίση. Οι πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μηδενίζονται, η παραγωγή συρρικνώνεται, η ανεργία, κυρίως των νέων, αυξάνεται επικίνδυνα και η κοινωνική δυσαρέσκεια διογκώνεται. Η φτωχοποίηση που υφίστανται τα αδύναμα στρώματα, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις και συγκρούσεις, καθώς και σε πολιτική αστάθεια κ.ά. Η παγκόσμια κοινωνία έχει υποχρέωση να αυτοπροστατευτεί από την αστάθεια και αποσταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκαλεί η άκρατη φιλελευθεροποίησή τους, καθώς και από την κερδοσκοπική δραστηριότητα των τραπεζών και των κερδοσκόπων. Οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2007-2008 θα πρέπει να εντατικοποιηθούν, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος που απειλεί τις κοινωνίες από την εκδήλωση μιας νέας κρίσης, η οποία μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Σήμερα, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να περιέλθει σε μια νέα σοβαρή κρίση. Τα χρηματιστήρια, και ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η Κίνα αντιμετωπίζει τη φυγή κεφαλαίων με χρησιμοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της και ελεγχόμενη υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος. Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχει προκαλέσει σημαντική μείωση των συναλλαγματικών εισπράξεων των χωρών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πολλές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους προς τις τράπεζες. Οι τελευταίες (π.χ. η Deutsche Bank) έχουν μεγάλη έκθεση σε ασφάλιστρα κινδύνου και ενδέχεται να πτωχεύσουν, προκαλώντας μια νέα συστημική κρίση. Τα συμφέροντα των κοινωνιών, και ιδιαίτερα των αδυνάμων και των φτωχών, είναι αυτά που πρέπει να προστατεύονται και οι πολιτικοί οφείλουν να τα διαφυλάξουν αποτελεσματικά, έστω και αν χρειαστεί να συγκρουστούν με τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες, όπως έκανε ο πρόεδρος F. Roosevelt το 1932- 1933 για να αντιμετωπίσει τη Μεγάλη Κρίση. Ο πρόεδρος F. Roosevelt δε δίστασε να συγκρουστεί με τα κατεστημένα τραπεζικά συμφέροντα της εποχής εκείνης. Δε φοβήθηκε. Είχε τον λαό με το μέρος του. Οι πρωτοβουλίες του πρόσφεραν τέσσερις δεκαετίες σταθερότητας στις ΗΠΑ. Ας τολμήσουν και οι νεότερες γενιές πολιτικών σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, ώστε συντονισμένα να προφυλάξουν την παγκόσμια κοινότητα από μια νέα σοβαρότερη και τραγικότερη χρηματοπιστωτική κρίση. Τα όπλα που διαθέτουν σήμερα οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ?'τοξικά'' και επικίνδυνα. Η αλόγιστη χρήση τους, για την εξασφάλιση των ιδίων συμφερόντων τους, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει άμεσες και παράπλευρες ανθρώπινες και υλικές ζημιές. Η αποκατάσταση των ζημιών αυτών θα απαιτήσει δεκαετίες. Άρα θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση των ?'τοξικών'' όπλων των χρηματοπιστωτικών αγορών για να σωθούν κοινωνίες, οικονομίες και ανθρώπινες ζωές, αντί να επιτρέπεται σε ολίγους να πλουτίζουν αθέμιτα και προκλητικά. Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από την πρώτη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στην Ολλανδία το 1636- 1637, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι μεσάζοντες- ανθοπώλες στο εμπόριο της τουλίπας. Οι μεσάζοντες αυτοί μετέτρεψαν την αγορά φυσικών προϊόντων σε χρηματοπιστωτική αγορά, ώστε να μπορούν να κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών τουλίπας. Έκτοτε η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε όλο το φάσμα των χρηματοπιστωτικών αγορών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ?'φούσκες''».

    Ο Π. Ρουμελιώτης κλείνει με τον ακόλουθο τρόπο το βιβλίο του:

    «Πέρα από τον αδιαμφισβήτητο ρόλο των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών στη δημιουργία και εκμετάλλευση των συνθηκών των χρηματοπιστωτικών «φουσκών», που αναδείχτηκε στο βιβλίο αυτό, ένα βασικό ερώτημα παραμένει ακόμα αναπάντητο: Θα συνεχίσει η παγκόσμια πολιτική ελίτ να διαχειρίζεται κατασταλτικά τις κρίσεις αυτές, με την ελπίδα ότι, αργά ή γρήγορα, θα επανέλθει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και θα ξεχαστούν οι κοινωνικές «παράπλευρες καταστροφές» που προκάλεσαν οι κρίσεις αυτές, ώστε να εκτονωθούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας και να αποφευχθούν οι ουσιαστικές μεΒ­ μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν τέτοιες κρίσεις στο μέλλον; Η πρώτη πολιτική επιλογή οδηγεί με βεβαιότητα στην προετοιμασία των επόμενων χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Η μέχρι τώρα ιστορική εμπειρία κατέδειξε ότι τα ισχυρότατα κερδοσκοπικά και τραπεζικά συμφέροντα, που έχουν πλέον ενισχυθεί από την παγκοσμιοποίηση και έχουν επίσης αποδυναμώσει τις εθνικές κυβερνήσεις, πετυχαίνουν, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, να επιβάλουν και να διαΒ­ σφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα, σε βάρος βέβαια των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Τη μοναδική, ίσως, εξαίρεση στον ιστορικό αυτό κανόνα αποτέλεσε η περίπτωση της αντιμετώπισης της Μεγάλης Κρίσης που απαγόρεψε στις τράπεζες να κερδοσκοπούν με χρήματα των καταθετών τους, αποτράπηκαν νέες κρίσεις για μια σχετικά μεγάλη περίοδο. Η ανατροπή του ρυθμιστικού αυτού πλαισίου από έναν δημοκρατικό επίσης πρόεδρο (Clinton), έστω και αν στη συνέχεια ο ίδιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι' αυτή του την ενέργεια, άνοιξε και πάλι τον εύκολο δρόμο, μαζί με την παγκοσμιοποίηση, στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες. Οι τελευταίοι συνεΒ­χίζουν να αγωνίζονται, με αποτελεσματική μέχρι σήμερα επιτυχία, για την αποτροπή κάθε προοπτικής επαναφοράς ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου τύπου Glass-Steagall, ώστε να εξακολουθήσουν ανενόχλητα την κερδοσκοπική δραστηριότητά τους, που τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις αποτελούν σαφέστατα μια καΒ­ τάρα για τις κοινωνίες. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ευκαιρίες για την ανασύνταξή τους, ώστε να διεκδικήσουν και να πετύχουν, κάτω από την πίεση της ύφεσης, της ανεργίας και της φτωχοποίησής τους, μια καλύτερη προστασία από τους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες, καθώς και τους πολιτικούς, που θα έπρεπε να φροντίζουν περισσότερο τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι των ολιγαρχών και της οικονομικής ελίτ γενικότερα. Η δημοκρατία θα έπρεπε να προστατεύει τους πολίτες από την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αντίθετα, είδαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, με εξαίρεση την πεΒ­ρίοδο διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Franklin Roosevelt, η δημοκρατία υπέκυψε στις πιέσεις της τραπεζικής οικονομικής ελίτ και προώθησε νόμους και ρυθμιστικά πλαίΒ­σια που την ευνοούσαν, οδηγώντας σε ακόμα σοβαρότερες κρίσεις, με θηράματα τις ίδιες τις κοινωνίες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της οικονομίας. Αποτελούν το αιμοδοτικό σύστημα της οικονομίας. Πρέπει, λοιπόν, να λειτουργούν με βάση το όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα. Η επαναρρύθμιση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου μπορεί να τις επαναφέρει σ' έναν ορθολογικό τρόΒ­πο λειτουργίας. Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το ρυθμιστικό και κανονιστικό αυτό πλαίσιο, χωρίς εκπτώσεις και πολιτικές πιέσεις των οικονομικών ελίτ. Κι αυτό επειδή οι χρηματαγορές αποτελούν ένα «δημόσιο αγαθό», που είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της χρηματοδότηΒ­ σης της οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών γενικότερα. Δε θα πρέπει, λοιπόν, να αφήνονται στα χέρια των κερδοσκόπων για να πλουτίζουν και να φτωχοποιούν κοινωνίες. Ο πρόεδρος Roosevelt τόλμησε το 1932, παρά τις αφόρητες πιέσεις των κερδοσκόπων και των τραπεζών, να προωθήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που προστάτεψε την κοινωνία από τις τραΒ­πεζικές κρίσεις. Συμμάχησε με την κοινωνία και υπερασπίστηΒ­κε τα συμφέροντά της. Το σύνθημά του προς τους συμπολίτες του ήταν: "The only thing we have to fear is fear itself" (Το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος)».

    [11] Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και η Ιωάννα Παππά από κοινού νικήτριες του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη»

    Στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ιωάννα Παππά απονεμήθηκε εξημισίας το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» στην αποψινή, δέκατη κατά σειρά, τελετή απονομής του βραβείου .

    Η Αλ. Αϊδίνη βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στη μεγάλη θεατρική επιτυχία «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση (σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου) ενώ η Ιωάννα Παππά για την ερμηνεία της στο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου « Οδός Πολυδούρη» (σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη).

    Συνυποψήφιες των δύο νικητριών ήταν οι Κίττυ Παϊταζόγλου και Ηρώ Μπέζου.

    [12] Δόθηκαν από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η Γ Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου

    Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, έδωσε στο δικηγόρο της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, έγγραφο με το οποίο εξειδικεύει «τι είναι αυτό που της αποδίδεται» κατά την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της, σχετικά με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου.

    Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου καλεί την εισαγγελέα Εφετών να απαντήσει σε εξής ερωτήματα: 1) ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να φτάσει στα χέρια της η δικογραφία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, 2) αν υπήρχε συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για να διερευνηθούν συγκεκριμένα αδικήματα από την ελληνική Δικαιοσύνη (σ.σ.: συμφωνία η οποία να έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου φέρεται να σημειώθηκε λεκτικό επεισόδιο μεταξύ της κ. Τσατάνη και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου) και 3) αν «συμπωματικά» την ημέρα που κάλεσε σε εξηγήσεις τον επιχειρηματία, εξέδωσε διάταξη για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του.

    Να σημειωθεί ότι η κυρία Θάνου εξειδίκευσε με την μορφή ερωτημάτων, το τι αποδίδεται στην κυρία Τσατάνη, μετά την αναφορά που κατέθεσε η τελευταία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη και με την οποία χαρακτήριζε αόριστη την κλήση που έλαβε προς πειθαρχική απολογία και ζητούσε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

    Παράλληλα, η κ. Τσατάνη έλαβε μέσω του συνηγόρου της, προθεσμία δέκα ημερών για να προετοιμάσει τις απαντήσεις της.

    [13] Ο Παναθηναϊκός νικητής στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με ρεσιτάλ Ουίλιαμς

    Ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης να... βγει από την κατάσταση ύπνωσης που τον είχε υποβάλει η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Έλιοτ Ουίλιαμς (8 πόντοι στα τελευταία 2,5 λεπτά) πέτυχε την ανατροπή και πήρε το ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών. Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 78-71 της -τυπικά φιλοξενούμενης- ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και διατήρησαν τις λιγοστές ελπίδες που έχουν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου, η οποία δίνει το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ.

    Πρώτος σκόρερ των νικητών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν χωρίς εντός έδρας απώλειες τις υποχρεώσεις τους στην κανονική περίοδο της Α1 (σ.σ. τελευταία αγωνιστική παίζουν στην Κηφισιά), ήταν ο Έλιοτ Ουίλιαμς με 24 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι επίσης διψήφιοι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (14π.) και Νικ Καλάθης (10π.).

    Από την ΑΕΚ, η οποία θα τερματίσει τέταρτη στην κανονική περίοδο και έφτασε μία... ανάσα από ένα σπουδαίο «διπλό», χάρη στην κυριαρχία της στα επιθετικά ριμπάουντ (16 έναντι 6 του Παναθηναϊκού), ξεχώρισε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 16 πόντους. Τρία λεπτά πριν τη λήξη ο Μαλίκ Χέρστον «γύρισε» το δεξί πόδι του και αποχώρησε υποβασταζόμενος, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

    Τα δεκάλεπτα: 23-15, 41-32, 57-56, 78-71

    [14] «Διπρόσωπος» αλλά νικητής στην Πάτρα ο Ολυμπιακός

    Με 4/4 βολές του Βασίλη Σπανούλη στο τέλος (15π., 9 ασίστ), αλλά και 2 κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ του Κώστα Παπανικολάου, ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από την Πάτρα, επικρατώντας 77-72 του Απόλλωνα, και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα (με πλεονέκτημα σε ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό), μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. Δύο... πρόσωπα έδειξαν οι «ερυθρόλευκοι»: Αυτό του +22 στο α΄ μέρος (19-41) και αυτό του +3 (68-71 και 70-73) λίγο πριν τη λήξη. Με 13 πόντους, ο Ντάριους Τζόνσον Όντομ ήταν ο δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού, ενώ 12 πόντους πρόσθεσε ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο Κέβιν Ντίλαρντ θα είχε αναδειχθεί ήρωας των Αχαιών σε περίπτωση νίκης των γηπεδούχων, με 16 πόντους (3/5 τρίποντα) και καταλυτική συμβολή στην ανάκαμψη και αντεπίθεση της ομάδας του. Ο Τόνι Μέιερ πρόσθεσε 15 πόντους (3/7 τρίποντα), ενώ ο Νίκος Αργυρόπουλος που «κρεμά τα παπούτσια του» και τιμήθηκε πριν το τζάμπολ είχε συνεισφορά 14 πόντων. Από 11 τρίποντα σημείωσε κάθε ομάδα στην Πάτρα. Χωρίς Πρίντεζη και Λοτζέσκι παρατάχθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» που επικεντρώνονται πλέον στην καταληκτική αναμέτρηση του Top-16 της Euroleague με την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ, ελπίζοντας στο... θαύμα μιας τετραπλής ισοβαθμίας για να μην αποκλειστούν από τα πλέι οφ, μετά από 10 διαδοχικές παρουσίες στους «8» της διοργάνωσης. Οι Αχαιοί που αποχαιρέτησαν το... όνειρο συμμετοχής στα πλέι οφ δεν είχαν στη σύνθεσή τους τον Δημήτρη Βεργίνη.

    Τα δεκάλεπτα: 13-19, 27-48, 55-64, 72-77

    [15] Αφαίρεση βαθμών και τιμωρία έδρας για ΑΕΚ - Ατρόμητο

    Δεν απέφυγαν εν τέλει τη βαριά τιμωρία ΑΕΚ και Ατρόμητος για τα επεισόδια στον μεταξύ τους αγώνα στο Περιστέρι, που είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο της 21ης ημέρας του πρωταθλήματος.

    Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε αμφότερους τους συλλόγους με αφαίρεση τριών βαθμών και δύο παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που σημαίνει ότι η Ένωση ισοβαθμεί πια με τον Παναθηναϊκό στους 51 βαθμούς.

    Η Ένωση θα παίξει χωρίς κόσμο στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο και σε έναν αγώνα των πλέι οφ, ενώ ο Ατρόμητος πάει για του... χρόνου, μιας και τα δύο ματς που απομένουν ως τη λήξη είναι εκτός έδρας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξαναρχίσει το Κύπελλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2016 - 20:32:32 UTC