Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O. Γεροβασίλη: Οι λαοί Ελλάδας και Ρωσίας συνδέονται με άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς
  • [02] Η Ό. Γεροβασίλη σε συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό στη Μόσχα
  • [03] Σε πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές Μαΐου,αναφέρθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ
  • [04] ΕΚΠΟΙΖΩ: Αδικαιολόγητα υψηλές οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές
  • [05] Ρίχνει τους τόνους η Κριστίν Λαγκάρντ
  • [06] Εβ. Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας
  • [07] Αυξάνεται το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας
  • [08] Έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου
  • [09] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 Σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»
  • [10] Τουλάχιστον 130 συλλήψεις στη Γαλλία σε επεισόδια στο περιθώριο διαδηλώσης
  • [11] Την Παρασκευή η επόμενη επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα, δηλώνει Τούρκος αξιωματούχος
  • [12] Νέα ανοιχτή συνάντηση καλλιτεχνών στο θέατρο «Σφενδόνη»
  • [13] Π. Σκουρλέτης: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να μειώσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [14] Π. Ρήγας: Η προσπάθεια που κάνουμε θέλει και την κοινωνία όρθια και το χρέος βιώσιμο

  • [01] O. Γεροβασίλη: Οι λαοί Ελλάδας και Ρωσίας συνδέονται με άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς

    «Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς, που έχουν εδραιωθεί στο βάθος της ιστορίας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στους τομείς με σημαντικές προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τις δύο επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία το περασμένο έτος, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο ρωσικό τουρισμό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ασφαλή και φιλικό προορισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διακρίνεται για τη φιλοξενία της.

    Αναφερόμενη στο σκοπό της επίσκεψής της στη Ρωσία, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι το 2015 αποτέλεσε χρονιά σύσφιξης και πολυεπίπεδης αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων. Υπενθύμισε παράλληλα ότι το 2016, αφιερωματικό έτος Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα, αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς.

    «Στις εκδηλώσεις του Έτους 2016, Ελλάδα και Ρωσία θελήσαμε να εκπροσωπείται όλο το εύρος των τομέων συνεργασίας μας, περιλαμβάνοντας δράσεις που αφορούν και την Οικονομία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Τέχνη, την Έρευνα και Τεχνολογία, και την Επιστήμη», είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Η κ. Γεροβασίλη, αναφερόμενη στις πολιτιστικές δράσεις του Αφιερωματικού Έτους, είπε ότι προγραμματίζεται αξιόλογη σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων για το ελληνικό Πρόγραμμα στη Ρωσία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εμβληματική έκθεση κλασσικών αρχαιοτήτων στο Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας, τη μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στο Μουσείο Ερμιτάζ, την έκθεση σημαντικών Ελλήνων δημιουργών στο εκθεσιακό κέντρο Μανιέζ της Πετρούπολης και τη νομισματική έκθεση στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Είπε ακόμη ότι στο τέλος της εβδομάδας εγκαινιάζεται ως Πρόδρομο Έκθεμα στο Ερμιτάζ η παρουσίαση ενός σημαντικού αγάλματος «Κόρης» από το Μουσείο της Ακρόπολης της Αθήνας, που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ό. Γεροβασίλη σε συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό στη Μόσχα

    [02] Η Ό. Γεροβασίλη σε συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό στη Μόσχα

    «Το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα διευρύνει την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ελληνικός Παραδοσιακός Πολιτισμός στα Πλαίσια του Ευρωπαϊκού», του πανεπιστημίου Λομονόσωφ, στη Μόσχα.

    Ειδικότερα, στον χαιρετισμό της στο συνέδριο - που εντάσσεται στο κύκλο των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα - η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ισχυροί, «γιατί είναι θεμελιωμένοι πάνω σε σταθερές αξίες και αρχές, καθώς και στην κοινή μας ορθόδοξη πίστη». Τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την ουσιαστική επανεκκίνηση των παραδοσιακά στενών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε ήδη δύο φορές τη Ρωσία - επισκέψεις, όπως είπε, «που συνέβαλαν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος».

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στο ότι «πέρα από σημαντικός γείτονας και εταίρος της Ελλάδας, η Ρωσία διατηρεί πάντοτε τον κεντρικό της ρόλο στις διεθνείς σχέσεις και παραμένει χρήσιμος συνομιλητής μας, σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος». Χαρακτήρισε αυτή την επισήμανση ως ιδιαίτερα επίκαιρη, «δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που βιώνει η ανθρωπότητα και που δοκιμάζουν τις αντοχές του διεθνούς συστήματος». Τόνισε ότι «μέσα σε αυτό το ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, γίνεται ολοένα πιο εμφανές ότι η οικονομική ανάπτυξη και οι εμπορικές σχέσεις δεν αρκούν για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας», για να προσθέσει ότι πολύ σημαντικότερες είναι οι πολιτιστικές και πνευματικές ανταλλαγές μεταξύ κοινωνιών διαφορετικών πολιτιστικών παραδόσεων.

    Αναφερόμενη στο Αφιερωματικό Έτος 2016, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι «αποτελεί ευκαιρία για την επισήμανση της σπουδαιότητας των μακρών και στενών διμερών μας σχέσεων», καθώς επίσης και «χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά τομέων, όπως αυτοί του πολιτισμού, της τέχνης, της οικονομίας, της έρευνας, της επιστήμης, του τουρισμού». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων των χωρών μας, συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση κοινών προγραμμάτων σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Προεξάρχουσα θέση, είπε, έχει η επιτυχής διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε πανεπιστήμια της Ρωσίας. Εξέφρασε τη βεβαιότητά της, ότι το Αμοιβαίο Αφιερωματικό Έτος θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και ότι «θα διευρύνει ουσιαστικά την συνεργασία των δύο χωρών και θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνωρισιμότητα των λαών μας».

    [03] Σε πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές Μαΐου,αναφέρθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ

    Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

    «Η ελπίδα μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση στις αρχές Μαΐου, πριν το ορθόδοξο Πάσχα», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

    [04] ΕΚΠΟΙΖΩ: Αδικαιολόγητα υψηλές οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές

    «Οι προμήθειες που λαμβάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ιδίως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (εμβάσματα) είναι αδικαιολόγητες, καταχρηστικές και αδιαφανείς». Αυτό υπογραμμίζει η Ένωση καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σε ανακοίνωσή της, μετά από έρευνα που διενήργησε, κατόπιν καταγγελιών από καταναλωτές.

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από καταναλωτές «για την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών εκ μέρους όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά τη διενέργεια συναλλαγών μεταφοράς κεφαλαίων (εμβασμάτων), που πραγματοποιούνται είτε στο γκισέ των τραπεζών είτε ηλεκτρονικά (μέσω internet banking). Παρόλο που, κατά τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκε ο όγκος των παραπάνω τραπεζικών συναλλαγών, εξαιτίας της επιβολής των capital controls, οι τράπεζες επιβαρύνουν τους καταναλωτές με δυσανάλογα υψηλές προμήθειες, που ξεκινούν από 8 ευρώ για καταθέσεις εμβασμάτων στο κατάστημα και από 3 ευρώ για μεταφορά μέσω internet banking εισερχόμενων εμβασμάτων και αυξάνονται αναλογικά με το ύψος της πραγματοποιούμενης συναλλαγής. Το πρόβλημα δε είναι ακόμα εντονότερο για μικρά ποσά συναλλαγής, όπου το κόστος της χρέωσης είναι δυσανάλογο με την αξία. Το ίδιο παρατηρείται και κατά την ανταλλαγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας, όπου επιβάλλεται εκ μέρους των τραπεζών προμήθεια ίση με το 0,15% του ποσού, με ελάχιστη χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 ευρώ, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της κάθε τράπεζας».

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) "Η Παρέμβαση", στην οποία είναι μέλος, ζητούν:

    «- Να μειωθεί το κόστος προμήθειας των τραπεζών που επιβαρύνει τους καταναλωτές στις διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων (εμβάσματα) και να αποκατασταθεί η διαφάνεια στις τραπεζικές προμήθειες εν γένει.

    - Την άμεση εφαρμογή του Κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε. και τη μείωση του κόστους των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

    - Την κατάργηση της προμήθειας 3-5 ευρώ που λαμβάνουν οι περισσότερες τράπεζες, στις περιπτώσεις ανταλλαγής χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

    Καλούν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, να επιβάλουν τη νομιμότητα στις τραπεζικές προμήθειες και, τέλος, καλούν του καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε προμήθεια που επιβαρύνονται κατά τη συναλλαγή τους με την τράπεζα και θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη, υπέρογκη παράνομη και καταχρηστική.

    [05] Ρίχνει τους τόνους η Κριστίν Λαγκάρντ

    H ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους "καλή τη πίστει" για θέματα δημοσίου χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

    Όπως επεσήμανε η ίδια, στόχος ήταν να αποκατασταθεί η ελληνική ανταγωνιστικότητα σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας του χρέους.

    "Οι στόχοι δεν έχουν αλλάξει", δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

    Ερωτηθείσα εάν το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και ιδιαίτερα σε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό από εκείνο που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιρίου είπε: «ότι ολα πρέπει να συνυπολογιστούν".

    [06] Εβ. Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας

    Αρνητικός στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζεται ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, λέγοντας ότι το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να το χειριστούν μόνοι τους οι Ευρωπαίοι. Η δήλωση του Αυστριακού Κεντρικού τραπεζίτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση που εξέφρασε το πρωί ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν ο οποίος είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα απαραίτητο κομμάτι των προγραμμάτων διάσωσης.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Presse ο κ. Νοβότνι κλήθηκε να σχολιάσει την αντιπαράθεση για τις συνομιλίες του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου που διέρρευσαν τα Wikileaks. Ο πρόεδρος της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αμφισβητώντας μάλιστα και την γνησιότητα της συνομιλίας.

    Ωστόσο έσπευσε να αναφερθεί στις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα δηλώνοντας ότι «το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για την σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας.» Ο κ. Νοβότνι είπε ακόμη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορούν να το λύσουν μόνοι τους οι Ευρωπαίοι και αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν θα προσφέρει περισσότερα στην χώρα. «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο» είπε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και σχολίασε ότι οι τελευταίες εξελίξεις αντίκεινται σε μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.

    [07] Αυξάνεται το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας

    Με γεωμετρικούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, καθώς κέντρα διδασκαλίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Το φαινόμενο, που ευνοούν οι παραδοσιακά στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, εξελίσσεται σε ένα φόντο αισιοδοξίας και οικονομικού διεξόδου που διαβλέπουν στην ρωσική αγορά Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες.

    Μετά την μεγάλη πολιτική αλλαγή στα τέλη του 20ου αιώνα, η οικονομική εξωστρέφεια που επέδειξε η Μόσχα ξύπνησε μνήμες, κληροδοτημένες από παλαιότερες γενεές επιχειρηματιών, και παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον των νεότερων για την αναζήτηση αγορών και οικονομικών εταίρων στη Ρωσία. Και καθώς το «Τείχος» γκρεμιζόταν μια άλλη «γέφυρα» άρχιζε να οικοδομείται, για την επικοινωνία και την διακίνηση των ιδεών, για την μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού. Το πέρασμα στον νέο αυτό κόσμο, που γινόταν για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια προσβάσιμος στη Δύση =συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων-, απαιτούσε ένα απαραίτητο διαβατήριο, τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

    Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Πούσκιν», το οποίο συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, (λειτούργησε στην Ελλάδα από το 1945 μέχρι το 1991), παλιότερα έντονο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα υπήρξε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ?40, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του ?60. Από τη δεκαετία του ?90, παρουσιάζεται μια σταθερά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, λόγω του ανοίγματος της σύγχρονης Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά και του ρόλου της ως παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής δύναμης, αναφέρεται από το ίδιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα,

    Ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας δείχνουν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, από όλη την Ελλάδα, αλλά ως επί το πλείστον από την Αθήνα καθώς και από περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου σημειώνεται έντονη κίνηση ρωσόφωνων τουριστών και αναμένεται επιπλέον αύξηση ιδιαίτερα μετά και τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

    [08] Έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου

    Στην υλοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου καταγραφής αιτήσεων ασύλου για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προχωρά η Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να λάβουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα ή να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η καταγραφή των αιτήσεων αυτών, που θα γίνει σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές και με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου ένα μήνα.

    Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου έχει διευρύνει και τη λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων να υποβάλουν αίτημα ασύλου μέσω skype. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της γραμμής εξυπηρέτησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.asylo.gov.gr.

    [09] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 Σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου ότι 78 Σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Δύο Σύροι περιλαμβάνονται στους δεκάδες πακιστανούς κυρίως μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν χθες από τη Λέσβο στην τουρκική πόλη Δικέλι, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου.

    Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία θα δεχθεί αύριο στο έδαφός της 200 «παράτυπους» μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.

    [10] Τουλάχιστον 130 συλλήψεις στη Γαλλία σε επεισόδια στο περιθώριο διαδηλώσης

    Ταραχές, συλλήψεις, αποκλεισμοί: βίαια επεισόδια αμαύρωσαν σήμερα στη Γαλλία τις νέες διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν μαθητές λυκείου και φοιτητές, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    Στο Παρίσι, αστυνομικοί συγκρούστηκαν νωρίτερα σήμερα με περίπου 50 νεαρούς κουκουλοφόρους, οπλισμένους με γκλομπ, οι οποίοι παρεισέφρησαν στο πλήθος των διαδηλωτών.

    Οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τις ομάδες των νεαρών διαδηλωτών που πέταγαν πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και αυγά, ενώ φώναζαν το σύνθημα «αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά».

    Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κατόπιν προχώρησαν σε 130 συλλήψεις.

    Στη Ρεν (δυτικά), όπου οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση και πορεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

    Στην Αβρ (δυτικά), όπου 1.200 άνθρωποι διαδήλωσαν, ακυρώθηκαν επίσης δρομολόγια πορθμείων και επιβατηγών πλοίων σε παρόμοιες συνθήκες.

    Ενώ το κίνημα διαμαρτυρίας εισήλθε πλέον στην πέμπτη εβδομάδα του, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας φωνάζοντας το σύνθημα «μαθητές λυκείου, φοιτητές, άνεργοι και μισθωτοί, όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να πολεμήσουμε, όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να νικήσουμε».

    Στην πορεία, ο Τζο, 23 ετών, εξήγησε ότι διαδηλώνει εναντίον των σχεδίων μεταρρύθμισης του κώδικα των εργασιακών σχέσεων, όπως επίσης «κατά των συνθηκών ζωής και του απαράδεκτου κόσμου που μας προσφέρουν».

    Επιπλέον, εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα της Πλατεία της Δημοκρατίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας, για να καταγγείλουν το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που κρίνεται ότι ευνοεί τους εργοδότες, όπως επίσης τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η σοσιαλιστική κυβέρνηση, τις συνθήκες στέγασης ή ακόμα και την φορολογική εξορία...

    [11] Την Παρασκευή η επόμενη επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα, δηλώνει Τούρκος αξιωματούχος

    Η Ελλάδα ανέβαλε ως την Παρασκευή την επαναπροώθηση της επόμενης ομάδας μεταναστών στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν αναμένεται να υπάρξει επανεισδοχή άλλων μεταναστών στη χώρα του μέχρι τότε.

    [12] Νέα ανοιχτή συνάντηση καλλιτεχνών στο θέατρο «Σφενδόνη»

    Δεύτερη ανοιχτή συνάντηση καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο θέατρο «Σφενδόνη».

    Εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που συμμετείχαν και στο προηγούμενο ανοιχτό κάλεσμα την Παρασκευή 1 Απριλίου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «επιθυμούν να συνεχιστεί η συζήτηση για τον Πολιτισμό και το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου» και σημειώνουν ότι «η παρουσία του νέου διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα είναι ευπρόσδεκτη».

    [13] Π. Σκουρλέτης: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να μειώσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ

    «Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για να κάνει μείωση στα τιμολόγια», ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγας Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι παρά τη γενική πτωτική τάση διεθνώς των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν έχουν μειωθεί λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, παρότι είχαν φέτος κατακόρυφη πτώση, φθάνουν στα 2.300.000.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η δυνατότητα για μείωση των τιμολογίων, συναρτάται με την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, με τη διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των διεθνών τιμών του πετραλαίου και του φυσικού αερίου, και τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά ενέργειας.

    Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο υπουργός Περιβάλλοντος, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενσωμάτωση της ΔΕΗ στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με τρόπο που να διασφαλίζει ότι της αναλογεί, μέσω των συμπράξεων με ιδιώτες, «στον αντίποδα της απαξίωσης και της ιδιωτικοποίησης, όπως τα είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της βουλευτού της .Δ Φωτεινής Αραμπατζή, είπε ότι «δεν τίθεται θέμα ειδικού φόρου στο αέριο κίνησης, αλλά εκείνο που συζητείται στη διαπραγμάτευση είναι ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αέριο κίνησης».

    [14] Π. Ρήγας: Η προσπάθεια που κάνουμε θέλει και την κοινωνία όρθια και το χρέος βιώσιμο

    «Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το 2017 υπάρχει, με βάση τα στοιχεία που έχουμε η δυνατότητα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να ξεδιπλωθεί το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά Fm". Σημειώνει ότι «είναι πολύ κρίσιμο και γι' αυτό επιμένουμε ότι μέχρι τις 20 Απριλίου πρέπει να έχει τελειώσει η αξιολόγηση, δεν αντέχει η οικονομία άλλη καθυστέρηση».

    «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», τόνισε, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μην έχει τελειώσει η διαδικασία της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου και αν υπάρχει η πιθανότητα να ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015. Σημείωσε ότι «έχουν αντιληφθεί όλοι, το είπε και ο κ. Σόιμπλε κάποια στιγμή, ότι πια η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για το ασφαλιστικό και δεν μπορεί να κάνει περισσότερα». Ο κ. Ρήγας είπε, επίσης, ότι θεωρεί πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «έχουν βάλει μυαλό ως προς το πώς αντιμετωπίζανε όλα αυτά τα θέματα», ότι «ο κ. Σόιμπλε και όλοι όσοι επιβάλανε το ΔΝΤ στην Ευρώπη έχουν εγκλωβιστεί τώρα και βεβαίως πρέπει να πάρουν και τις αποφάσεις τους». «Εμείς θεωρούμε ανεξάρτητα από το τι θα κάνει τώρα το ΔΝΤ ότι θα μπορούσε να είχε αποχωρήσει και να αναλάβουν οι Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί», τόνισε.

    «Εμείς λέμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει και πλεόνασμα να υπάρχει και η ύφεση να μην είναι όσο την προέβλεπαν και ότι συνεπώς «δεν έχουν έρεισμα όσα φαίνεται να προτείνει το ΔΝΤ». Είπε ότι με το ασφαλιστικό και με το φορολογικό «γίνεται μια προσπάθεια να μην πληγούν και δεν θα πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα με αναδιανομή εντός του συστήματος, ώστε να συνεισφέρουν λίγο περισσότερο αυτοί οι οποίοι μπορούν και έχουν τη δυνατότητα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 16:32:29 UTC