Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Φ. Γεννηματά: Το ΔΝΤ έχει κρατήσει σκληρή στάση και έχει εκφράσει ακραίες απόψεις
  • [03] Επιστολή πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου στον Πάπα Φραγκίσκο
  • [04] Κρ. Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα
  • [05] Ευ. Τσακαλώτος: Να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου
  • [06] Άνοιξε το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  • [07] Στη Λέσβο την άλλη εβδομάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας
  • [08] Συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
  • [09] Θ. Δρίτσας: Αποσυμφόρηση του λιμανιού έως το Πάσχα
  • [10] Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
  • [11] «Θησαυροί ένθεης τέχνης» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
  • [12] Καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μεθαύριο Πέμπτη
  • [13] ΕΚΠΟΙΖΩ: Αδικαιολόγητα υψηλές οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές

  • [01] ΝΔ: Να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του ο Αλ. Τσίπρας

    Νωρίτερα ηΝΔ με ανακοίνωσή της κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις της περιουσιακής του κατάστασης το 2009 και το 2010.

    «Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα ο Αλέξης Τσίπρας έχει την αυτονόητη υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010, προκειμένου να φανεί πραγματικά αν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρία "ΑΓΝΑΝΤΙ Ο.Ε.", καθώς και το αντίτιμο της μεταβίβασης», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης το δικό του πόθεν έσχες στη δημοσιότητα

    "Ζητήσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απολύσει από λογογράφο του, τον κ. Ψυχάρη, αλλά αυτός φαίνεται ότι τον προσέλαβε να γράφει τις ανακοινώσεις του κ. Κουμουτσάκου. Με την ουσία του αστείου σημερινού δημοσιεύματος των «Νέων» δε θα ξαναασχοληθούμε. Οι δηλώσεις πόθεν έσχες του πρωθυπουργού είναι καθαρές, δημόσιες και έχουν εγκριθεί από ορκωτούς λογιστές. Όποιος θέλει να τις ερευνήσει δεν έχει παρά να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία" αναφέρει απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο Τύπου της ΝΔ.

    "Η ΝΔ όμως, που καταπίνει αμάσητες τις εξωχώριες δραστηριότητες Παπασταύρου, αλλά διυλίζει τα στημένα δημοσιεύματα πανικόβλητων εκδοτών μας προκαλεί. Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα το δικό του πόθεν έσχες, προκειμένου να διαπιστώσει το πανελλήνιο εάν οι εταιρείες στις οποίες συμμετείχε η σύζυγός του με τον κ. Παπασταύρου (του Παναμά, βεβαίως - βεβαίως) είναι και αυτές δηλωμένες" καταλήγει η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ.

    [02] Φ. Γεννηματά: Το ΔΝΤ έχει κρατήσει σκληρή στάση και έχει εκφράσει ακραίες απόψεις

    Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια που βιώνουμε την κρίση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κρατήσει σκληρή στάση και έχει εκφράσει ακραίες απόψεις που συχνά μας έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση, εμάς αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά από τις Βρυξέλλες σε παρέμβαση της για το ΔΝΤ , στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης «Η Αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα» που διεξάγεται στη βελγική πρωτεύουσα.

    Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στοEurogroupτου 2012 έχει ληφθεί απόφαση για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αυτό θα πρέπει να το στηρίξουμε, επισήμανε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει μεγάλη ευθύνη να μην οδηγήσει τα πράγματα σε ένα νέο αδιέξοδο και να μην χάσει την ευκαιρία να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την απόφαση αυτή για να γίνει ένα ακόμη βήμα σχετικά με το δημόσιο χρέος, που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ανάπτυξη της χώρας και θα οδηγήσει πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση».

    [03] Επιστολή πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου στον Πάπα Φραγκίσκο

    Επιστολή πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο εστάλη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η οποία επιδόθηκεσήμερα το βράδυ από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Βατικανό, Αλέξανδρο Κουγιού.

    Ακολουθεί η επιστολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς τον Ποντίφικα

    «Αγιώτατε,

    Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται στις ημέρες μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου, τρόμου και φτώχειας, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ακραίας περιθωριοποίησης. Αναζητώντας ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, μακριά από τις ερειπωμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αδιαφορία και κλειστές πόρτες.

    Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης όλων όσων ενστερνίζονται τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και θέτει κάθε άνθρωπο προ των ευθυνών του.

    Γνωρίζοντας την μεγάλη ευαισθησία Σας για τις βασανιστικές κακουχίες των προσφύγων και έχοντας παρακολουθήσει τις συνεχείς εκκλήσεις Σας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία Σας για την τύχη τους καθώς και την πεποίθησή Σας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας.

    Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποδέχεται καθημερινά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, αλλά συναντούν στην συνέχεια ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους. Η απογοήτευση των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους.

    Έχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική.

    Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία Σας, στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους κατάσταση, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Με τη σκέψη αυτή, επιθυμώ να Σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων, τη νήσο Λέσβο του Ανατολικού Αιγαίου, και να βρεθείτε, μαζί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

    Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος και θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Παρακαλώ δεχθείτε, Αγιώτατε, την έκφραση των πλέον διακεκριμένων αισθημάτων μου».

    [04] Κρ. Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

    «Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», δήλωσε η Λαγκάρντ.

    Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».

    «Σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

    Μέρκελ: Να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

    Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι δυνατό στην Ευρωζώνη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, 'Αγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι επιθυμεί μία γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    «Δεν είναι απαίτηση της ομοσπονδιακής (γερμανικής) κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα, αλλά κατά την άποψή μας αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στην Ευρωζώνη», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, και τους επικεφαλής άλλων διεθνών οικονομικών Οργανισμών.

    «Η γερμανική θέση είναι να συμμετέχει το ΔΝΤ σε μία συμφωνία? Θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση των συζητήσεων», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.

    [05] Ευ. Τσακαλώτος: Να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου

    «Εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, το δικό μας Πάσχα και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το πιστεύω αυτό!». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως «θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά το Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σ' αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό».

    Σε συνέντευξή του στο news247 και ερωτηθείς για τις εξελίξεις μετά τα Wikileaks, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «από την απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό,τι και η ελληνική κυβέρνηση: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει».

    Σε ερώτημα για το χρέος, ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση πρέπει να μας δώσουν «κάτι για το χρέος». Και επισήμανε ότι το χρέος «θα είναι το τελικό τεστ. Εάν δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα (από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) δεν δώσουν τίποτα στην Ελλάδα και εδώ θα είμαστε πάλι σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε δεν θα επενδύσουν οι επενδυτές, δεν θα καταναλώσουν οι καταναλωτές, δεν θα επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και γενικά, θα είναι πολύ δύσκολο το πρόγραμμα». Πρόσθεσε δε ότι «ο στόχος είναι μία εβδομάδα μετά, αφού υπάρξει η συμφωνία για το συνολικό πακέτο, οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και οι μεγάλες πολιτικές εφημερίδες στο εξωτερικό, ελπίζω και στην Ελλάδα, να γράψουν ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι πήραν αποφάσεις».

    [06] Άνοιξε το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

    Άνοιξε πριν από λίγο η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    [07] Στη Λέσβο την άλλη εβδομάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας

    Με μία εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αναγνώρισή τους στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα - δημόσιες αρχές, κοινωνικές οργανώσεις και πολίτες - για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

    Οι πνευματικοί ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας με επανειλημμένες τους δηλώσεις και κηρύγματα όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν αναδείξει την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης και έχουν καταφερθεί εναντίον των ξενοφοβικών και απάνθρωπων πολιτικών των κλειστών συνόρων. Κατά το πρόσφατο πασχαλινό του μήνυμα, μάλιστα, ο Ποντίφικας καταδίκασε αυτούς που αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς βεβαίως και την τρομοκρατία, ενώ ευχήθηκε δρόμους ελπίδας για τη Συρία και τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους της.

    Πέραν της στάσης του στο Προσφυγικό, ο Πάπας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη του και στον ελληνικό λαό για τη δοκιμασία που περνά κατά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, την οποία έχει ήδη μεταφέρει και στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Βατικανό.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα καλωσορίσει τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικομενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως πολύτιμους υποστηρικτές και φίλους στον αγώνα για την ανακούφιση των προσφύγων και ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και τον Πάπα τη Λέσβο.

    Η επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου να επισκεφθεί την πατρίδα μας, εκφράστηκε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με σκοπό να συμβάλλει στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του Προσφυγικού.

    Δεόντως ενημερώθηκε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά τη συνεδρία της.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, «ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για τα κάτωθι:

    Σε απάντηση των επιστολών που απηύθυνε τον μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, το ΠΣΕ και τους επικεφαλής των Ορθόδοξων και άλλων Εκκλησιών, ώστε να ευαισθητοποιηθούν για το προσφυγικό πρόβλημα άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες και κοινωνική επιρροή, ο Μακαριώτατος δέχθηκε την επίσημη ενημέρωση και από τις αρμόδιες αρχές του Βατικανού».

    Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίστηκε στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμεί, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, «την ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που έχει προκληθεί από τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

    Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται ότι «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεδέχθη την πρόταση να επισκεφθεί ο Πάπας Φραγκίσκος ένα νησί του Αιγαίου, εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μιας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει.

    Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας».

    Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται την ερχομένη εβδομάδα.

    Σημειωτέον ότι η τελευταία επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα έγινε επί αρχιεπισκοπείας Μακαριστού Χριστοδούλου και Ιωάννη Παύλου Β'το έτος 2000.

    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σήμερα στην πρώτη συνεδρία της για τον μήνα Απρίλιο, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και κατά τη σημερινή συνεδρία επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

    O ιταλικός Τύπος για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο

    Αναφορά στην επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Λέσβο κάνουν οι ηλεκτρονικές πύλες ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

    «Μετά τη Λαμπεντούζα, ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στην καρδιά της Μεσογείου, για να πορευθεί προς της ροές ανθρώπων, παιδιών και γυναικών, οι οποίες, από την Μέση Ανατολή προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διαμέσου της Ελλάδας», γράφει η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.

    Η εφημερίδα προσθέτει ότι στις 21 Μαρτίου είχε έλθει στην Ρώμη ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, για να εξετασθούν και να αποφασισθούν, σε απόλυτη εχεμύθεια, οι λεπτομέρειες του ταξιδίου αυτού του Αργεντινού ποντίφικα.

    «Ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στη Λέσβο για να συναντήσει, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους πρόσφυγες και μετανάστες», γράφει στην έκδοσή της στο διαδίκτυο η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο, προσθέτοντας ότι «οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες θα συνοδεύονται από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο».

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Άνσα, επίσης, αναφέρεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ο οποίος περιορίσθηκε να τονίσει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο γίνεται αναφορά».

    [08] Συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων

    Συνεχίζεται ο μερικός αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων από πρόσφυγες και μετανάστες, στο ύψος του Πολυκάστρου.

    Στο σημείο, όπως και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του Λιμνότοπου, όπου επίσης βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες, επιτρέπεται ηδιέλευση σε Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία, όχι όμως και στα φορτηγά, τα οποία κινούνται μέσω παρακαμπτήριου δρόμου.

    Στο μεταξύ, για 18η μέρα συνεχίζεται η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

    [09] Θ. Δρίτσας: Αποσυμφόρηση του λιμανιού έως το Πάσχα

    Ευρεία σύσκεψη, με στόχο να βελτιωθεί η διαδικασία ενημέρωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν και να μπορέσουν να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπ.Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλειος Παπαδόπουλος, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, Άμυνας Γιάννης Ταφύλης, εκπρόσωποι της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά και μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Ο κ.Δρίτσας είπε ότι εκπρόσωποι των μεταναστών εξέφρασαν τη θέληση οι άνθρωποι που βρίσκονται και διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά να πάνε σε ποιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας, ενώ εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του λιμανιού θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα στο μεγαλύτερο βαθμό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το λιμάνι να γίνει μόνιμη δομή φιλοξενίας.

    Στόχος μας είπε είναι να κλείσει πρώτα ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε-3 και σιγά σιγά όλοι οι υπόλοιποι επιβατικοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες.

    Ο υπουργός κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τη διανομή φυλλαδίου σε τρεις γλώσσες που έγινε σήμερα από αλληλέγγυους σε μετανάστες και πρόσφυγες στην πύλη Ε-3 είπε ότι δεν έχει δει ακόμα το συγκεκριμένο έγγραφο, ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν είναι μία πολιτική κίνηση από κάποιους που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Ανέφερε πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά προτρέπουν τους μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές.

    [10] Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

    Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην μεθαυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε η Ένωση Συντακτών. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος μαζικά και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η απεργία των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, αρχίζει στις 06:00 π.μ. της Πέμπτης 7 Απριλίου έως τις 06:00 π.μ. της Παρασκευής 8 Απριλίου και αφορά όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και τα Γραφεία Τύπου.

    Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι διεκδικούν «δουλειά, αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνική ασφάλιση για όλους», αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και διασφάλιση των πόρων τους, καθώς και κανόνες διαφάνειας στην αδειοδότηση και λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι στρέφονται ενάντια στη συγκέντρωση των μμε, είτε αυτή εξυπηρετεί την πολιτική εξουσία, είτε επιχειρηματικά συμφέροντα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Στη διάρκεια της απεργίας, η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ, θα επιτρέψουν τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 ? 13:30, και τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 ? 20:15. Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, όπως και το Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.

    Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις, θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία, μόνο από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό και από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το εργατικό ρεπορτάζ, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν εκ των προτέρων στην απεργιακή επιτροπή της Ένωσης, από τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε μμε, ή τους υπευθύνους των δελτίων.

    [11] «Θησαυροί ένθεης τέχνης» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

    Οδοιπορικό μυσταγωγίας και ξενάγησης του ΑΠΕ ΜΠΕ στις βυζαντινές εκκλησίες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εκεί,όπου η τέχνη συναντά την προσευχή και η ιστορική αφήγηση τις ζωντανές μνήμες. Θέαμα που δημιουργεί έκσταση και πνευματική ανάταση οι ναοί, που όχι απλώς σώζονται, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν θυμίζοντάς μας ότι ο ορίζοντας του χρόνου καμπυλώνει για να αγκαλιάσει τις προσευχές όλων των ανθρώπων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.«Θησαυροί ένθεης τέχνης, κληρονομιά αιώνων, που στέκονται σιωπηλοί και ταπεινοί, μα συγχρόνως υποβλητικοί και ευλογητικοί, στο ιστορικό κέντρο, στην αρχαία Αγορά, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και σε άλλες όμορφες και γραφικές γωνιές της ξεχασμένης Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Ιερός Ναός της Παναγίας της Καπνικαρέας: θεία παρέμβαση

    Ο ναός της Καπνικαρέας στο σύγχρονο εμπορικό κέντρο της πόλης, στην οδό Ερμού, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που σχεδόν πάντα συνενώνει το υπερβατικό με το γήινο, μέσα από καλλιτεχνήματα απαράμιλλης ποιότητας. Αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, είναι μια υπόμνηση της υψηλότερης και αγνότερης αγάπης που μπορεί να εκδηλώσει ένας άνθρωπος, η Θεοτόκος, προς τον Θεό.

    Η ονομασία του ναού πιθανόν σχετίζεται με την ιδιότητα του κτήτορά του, ο οποίος ήταν εισπράκτορας φόρων της ακίνητης περιουσίας, (Καπνικός φόρος: λογιζόταν με βάση τις καπνοδόχους του κάθε οικήματος). Είναι ένας σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία, ο οποίος οικοδομήθηκε στα τέλη του 11ου αι. Το παρεκκλήσι, που είναι προσκολλημένο στη βόρεια πλευρά, είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα. Δεν έχουν διασωθεί σαφείς πληροφορίες για την εσωτερική διακόσμηση του ναού. Στην τοιχοποιία του ανιχνεύονται οικοδομικά στοιχεία της κλασικής αρχαιότητας, δείγμα της συνεχούς τάσης των προγόνων μας να οικοδομούν ναούς και ιερά πάνω σε προγενέστερες ανάλογες κατασκευές. Η τάση αυτή υπηρέτησε και υπηρετεί μέχρι και σήμερα τη συνεχή ανάγκη των ανθρώπων να αναφέρονται στο υπερβατικό και να νοηματοδοτούν την καθημερινή τους ζωή από δεδομένα που αντλούνται από το επίπεδο της πίστης αλλά αποτυπώνονται στο πεδίο των αισθήσεων. Αυτά τα δεδομένα ενέπνευσαν το διάσημο αγιογράφο και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, ο οποίος και κόσμησε τη μικρή αυτή Εκκλησία με τη Θεοτόκο την Πλατυτέρα, θέμα που περιγράφει την ωραιότητα της ταπείνωσης που εξυψώθηκε στα έσχατα όρια από την ένσαρκη Αγάπη, τον Χριστό.

    Ο ναός διεσώθη δύο φορές, ύστερα από διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και τη δραστική παρέμβαση του πατέρα τού Όθωνα, Λουδοβίκου της Βαυαρίας, από προγραμματισμένη κατεδάφιση, σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Leo von Klenze. Από το 1931, ο ναός λειτούργησε ως πανεπιστημιακός για την πρακτική άσκηση των φοιτητών της Θεολογικής, ενώ από το 1932 ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξ ου και η ονομασία του «Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός».

    [12] Καμία πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μεθαύριο Πέμπτη

    Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μεθαύριο Πέμπτη 7 Απριλίου, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των εργαζομένων στην Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό.

    Η απεργία των ελεγκτών θα ξεκινήσει στις 0:01 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης) και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας (Πέμπτης).

    Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας οι εξυπηρετούμενες πτήσεις, όπως αναφέρεται από την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, ορίζονται σε ΝΟΤΑΜ και αφορούν σε:

    ? Πτήσεις που υπερίπτανται του Athinai Fir Hellas Uir.

    ? Πτήσεις που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών.

    ? Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.

    ? Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.

    ? Νοσοκομειακές πτήσεις, πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και πτήσεις αεροσκαφών Έρευνας και Διάσωσης.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να επικοινωνεί με την αεροπορική εταιρεία.

    [13] ΕΚΠΟΙΖΩ: Αδικαιολόγητα υψηλές οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές

    «Οι προμήθειες που λαμβάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ιδίως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (εμβάσματα) είναι αδικαιολόγητες, καταχρηστικές και αδιαφανείς». Αυτό υπογραμμίζει η Ένωση καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σε ανακοίνωσή της, μετά από έρευνα που διενήργησε, κατόπιν καταγγελιών από καταναλωτές.

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από καταναλωτές «για την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών εκ μέρους όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά τη διενέργεια συναλλαγών μεταφοράς κεφαλαίων (εμβασμάτων), που πραγματοποιούνται είτε στο γκισέ των τραπεζών είτε ηλεκτρονικά (μέσω internet banking). Παρόλο που, κατά τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκε ο όγκος των παραπάνω τραπεζικών συναλλαγών, εξαιτίας της επιβολής των capital controls, οι τράπεζες επιβαρύνουν τους καταναλωτές με δυσανάλογα υψηλές προμήθειες, που ξεκινούν από 8 ευρώ για καταθέσεις εμβασμάτων στο κατάστημα και από 3 ευρώ για μεταφορά μέσω internet banking εισερχόμενων εμβασμάτων και αυξάνονται αναλογικά με το ύψος της πραγματοποιούμενης συναλλαγής. Το πρόβλημα δε είναι ακόμα εντονότερο για μικρά ποσά συναλλαγής, όπου το κόστος της χρέωσης είναι δυσανάλογο με την αξία. Το ίδιο παρατηρείται και κατά την ανταλλαγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας, όπου επιβάλλεται εκ μέρους των τραπεζών προμήθεια ίση με το 0,15% του ποσού, με ελάχιστη χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 ευρώ, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της κάθε τράπεζας».

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) "Η Παρέμβαση", στην οποία είναι μέλος, ζητούν:

    «- Να μειωθεί το κόστος προμήθειας των τραπεζών που επιβαρύνει τους καταναλωτές στις διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων (εμβάσματα) και να αποκατασταθεί η διαφάνεια στις τραπεζικές προμήθειες εν γένει.

    - Την άμεση εφαρμογή του Κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε. και τη μείωση του κόστους των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

    - Την κατάργηση της προμήθειας 3-5 ευρώ που λαμβάνουν οι περισσότερες τράπεζες, στις περιπτώσεις ανταλλαγής χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.

    Καλούν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, να επιβάλουν τη νομιμότητα στις τραπεζικές προμήθειες και, τέλος, καλούν του καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε προμήθεια που επιβαρύνονται κατά τη συναλλαγή τους με την τράπεζα και θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη, υπέρογκη παράνομη και καταχρηστική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 20:32:32 UTC