Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πια εξαερωθεί
  • [02] Σε εξέλιξη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς
  • [03] Σε εξηγήσεις καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς τον Στ. Παπασταύρου και τον Σ. Μιωνή
  • [04] Ένταση το μεσημέρι από μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [05] Κατάληψη της εισόδου του hot spot της Μόριας από 100 παράτυπους μετανάστες
  • [06] Δ. Αβραμόπουλος: Αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου
  • [07] Η μουσική του Γ. Χάυντν συναντά το φωτογραφικό φακό του Γ. Μπεχράκη στο Μέγαρο Μουσικής
  • [08] «Εκφράσεις Εξουσίας. Η εικόνα του πολιτικού ανδρός»: Έκθεση στο Μουσείο εκμαγείων του ΑΠΘ
  • [09] Ο. Γεροβασίλη: Όσο οι προσδοκίες του κ. Μητσοτάκη διαψεύδονται τόσο εκτίθεται
  • [10] Σε άλλο σημείο του λιμανιού θα μεταφερθούν έως το βράδυ οι πρόσφυγες από την πύλη Ε3
  • [11] Φρένο στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ζητάνε οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πια εξαερωθεί

    «Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πια εξαερωθεί», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι σήμερα οι πολίτες άκουσαν την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς καμία μείωση συντάξεων και χωρίς επιπλέον μέτρα». «Και θυμήθηκαν με πίκρα και αγανάκτηση μια άλλη (3.11.2015), πράγματι αξέχαστη, δήλωσή της: "Δεν έχουμε πει καμιά στιγμή ψέματα στον ελληνικό λαό"», προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [02] Σε εξέλιξη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς

    Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, και του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Όπως έχουν αναφέρει πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Σύμφωνα με παράγοντες από την πλευρά των θεσμών, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ανακοίνωσης. Σε αυτή θα γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο ή για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play).

    [03] Σε εξηγήσεις καλούν οι οικονομικοί εισαγγελείς τον Στ. Παπασταύρου και τον Σ. Μιωνή

    Ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων θα βρεθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος καλείται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπεράκτιας εταιρείας STABRI limited.

    Μαζί με τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, οι εισαγγελείς καλούν και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ο οποίος δηλώνει ιδιοκτήτης της ερευνώμενης off shore.

    Οι δύο συνεργάτες καλούνται την ερχόμενη εβδομάδα σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα μετά από νέα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων διαβιβάστηκαν στοιχεία, μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους σχετικά με την STABRI ltd. Ο φάκελος που έχουν στη διάθεση τους οι εισαγγελείς περιλαμβάνει περίπου 450 σελίδες εγγράφων δικηγορικού γραφείου, που φέρεται να παρέχει υπηρεσίες για την σύσταση και λειτουργία υπεράκτιων εταιρειών, τα οποία εκτιμώνται σημαντικά ως προς τον πραγματικό ιδιοκτήτη της επίμαχης εταιρείας.

    Να σημειωθεί ότι η STABRI ltd τέθηκε στο στόχαστρο των Οικονομικών Εισαγγελέων καθώς λογαριασμός της στην ελβετική HSBC, με περίπου 5,3 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνεται στα αρχεία της "λίστας Λαγκάρντ". Πληρεξούσιοι του λογαριασμού αυτού εμφανίζονται στο αρχείο της "λίστας Λαγκάρντ" ο άλλοτε συνεργάτης του κ. Σαμαρά και μέλη της οικογένειας του. Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία ωστόσο, που αμφισβητεί ο κ. Παπασταύρου, ο δικηγόρος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του λογαριασμού.

    Ήδη για τον λογαριασμό στην HSBC, ο κ. Παπασταύρου κατέβαλε στις οικονομικές αρχές ποσό 3,3 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που υποστηρίζει πως του δάνεισε ο κ. Μιωνή, ώστε να μην σχηματιστεί σε βάρος του ποινική δικογραφία για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σύμφωνα με την κρίση των φορολογικών αρχών, ο λογαριασμός αφορά τον κ. Παπασταύρου και το ποσό που καταγράφεται στην "λίστα Λαγκάρντ" είναι αποκρυβέντα εισοδήματα της περιόδου 2000-2012.

    [04] Ένταση το μεσημέρι από μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

    Με βασικό σύνθημα «ανοίξτε τα σύνορα», πάνω από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ελπίζοντας ότι σύντομα θα έρθει η ημέρα που θα επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη, προκειμένου να συνεχίζουν το ταξίδι τους μέσω ΠΓΔΜ στη βόρεια Ευρώπη.

    Πολλοί από αυτούς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι, όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Αφγανιστάν ή από τη Συρία, είχαν ως στόχο να φτάσουν με κάθε τρόπο στον τελικό προορισμό και να μην «κολλήσουν» σε ενδιάμεσες χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο λιμάνι του Πειραιά έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων δύο διαφορετικές απόψεις.

    Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και με ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης ασύλου. Και η άλλη που υπερασπίζει την άποψη ότι κανένας δεν θα πρέπει να μετακινηθεί από το λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις για άνοιγμα των συνόρων.

    Πάντως στο στόχο των αρμόδιων φορέων, είναι έως αργά το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί να έχει εκκενωθεί ο χώρος αναμονής επιβατών στην Ε-3, ο οποίος στη συνέχεια θα καθαριστεί και θα κλειδωθεί προκειμένου να αποδοθεί για τις ανάγκες της ακτοπλοΐας.

    Επιπλέον σύμφωνα με το σχεδιασμό έως τις 20 του μήνα θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί ο μεγαλύτερος όγκος των μεταναστών και προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά προς τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς αναμένεται η εφαρμογή των μέτρων και η αύξηση της επιβατικής κίνησης ενόψει των εορτών του Πάσχα.

    Σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέβαλαν προσπάθειες να ενημερώσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην πύλη Ε-3 για το τι θα πρέπει να πράξουν από εδώ και στο εξής.

    Η ενημέρωση έγινε από τους τρεις γενικούς γραμματείς των υπουργείων (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλειο Παπαδόπουλο, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτο Φιλιππάκο, και Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλη) με τη βοήθεια εκπροσώπων μεταναστών στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενημερωτική συνάντηση ζητήθηκε από τους πρόσφυγες και μετανάστες για άλλη μία φορά να εμπιστευτούν τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και «να μην επηρεάζονται από άλλα δίκτυα παραπληροφόρησης», ενώ τους αναφέρθηκε ότι τα σύνορα είναι κλειστά και στο λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί να γίνει καμία διαδικασία ασύλου καθώς δεν είναι οργανωμένος χώρος φιλοξενίας. Τους διατυπώθηκε επίσης το αίτημα ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σταδιακά προς την Ε-1 και πιθανόν από αύριο σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

    Μετά την ενημερωτική συνάντηση ακολούθησε μικροένταση από ομάδα μεταναστών και προσφύγων η οποία πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις με στελέχη του Λιμενικού. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες άρχισαν να φωνάζουν ότι τα σύνορα θα πρέπει να ανοίξουν και ότι είναι και αυτοί άνθρωποι ενώ ένα μετανάστης άρχισε να κραδαίνει ψηλά κινούμενος προς τους λιμενικούς ένα βρέφος. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν με βοήθεια ανδρών του Λιμενικού.

    [05] Κατάληψη της εισόδου του hot spot της Μόριας από 100 παράτυπους μετανάστες

    Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίσουν την κατάληψη μέρους της εισόδου του hot spot, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και φωνάζοντας κατά διαστήματα, συνθήματα για την απελευθέρωση τους.

    Οι μετανάστες ζητούν να απελευθερωθούν για 15 μέρες και να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Ας σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών, βρίσκεται και το σύνολο των όσων αρνούνται να εκφράσουν βούληση ασύλου και άρα να παγώσει γι αυτούς η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι ένας από αυτούς σήμερα το μεσημέρι, ανέβηκε σε κολώνα της ΔΕΗ και απειλούσε να κρεμαστεί από αυτήν με το κασκόλ του. Τα δυσάρεστα απεφεύχθησαν με την παρέμβαση ψυχραιμότερων συντρόφων του και αστυνομικών.

    Σήμερα, από τους 3.097 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας, έχουν εκφραστεί 3.083 δηλώσεις βούλησης παροχής ασύλου, γεγονός που απομακρύνει σοβαρά το ενδεχόμενο νέων επιστροφών στην Τουρκία - τουλάχιστον από τη Μυτιλήνη - στο αμέσως προσεχές μέλλον.

    Σημειώνεται πως ο αριθμός των υπό περιορισμό μεταναστών αυξάνει καθημερινά, αν και οι ροές από τα απέναντι παράλια μειώνονται. Αυτό οφείλεται στο ότι από την Αστυνομία, εντοπίζονται και μεταφέρονται στο hot spot μετανάστες που έχουν αποφύγει τη σύλληψη για να μην σταλούν πίσω, ή μετανάστες που εντοπίζονται με πλαστά έγγραφα.

    Κλείνουν οι τριγύρω καταυλισμοί

    Η υπό περιορισμό κράτηση μεταναστών και προσφύγων οδηγεί στο κλείσιμο των παράλληλων δομών που στήθηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανεξάρτητους εθελοντές στα γύρω χωράφια. Σήμερα, για παράδειγμα, έκλεισαν οι σκηνές ενός μεγάλου καταυλισμού με το χαρακτηριστικό τίτλο Better days for Moria, που λειτουργούσε από τον περασμένο Νοέμβριο κυρίως περιθάλποντας εκατοντάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική και το Πακιστάν.

    [06] Δ. Αβραμόπουλος: Αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου

    Την αναποτελεσματικότητα του υφιστάμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, υπό την πίεση των μεταναστευτικών ροών που δέχεται σήμερα η ΕΕ, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα από κοινού, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, παρουσίασαν τις προτάσεις της Επιτροπής προς συζήτηση με τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ανάπτυξη ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Και οι δύο υπογράμμισαν, ότι στόχος της Επιτροπής είναι να υποβάλει τις νομοθετικές προτάσεις της πριν από το καλοκαίρι.

    Όσον αφορά τη συζήτηση για τη μελλοντική αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή προτείνει δύο «εναλλακτικές λύσεις» που στοχεύουν σε μια πιο δίκαιη ανακατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών και σε μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις προτάσεις της Επιτροπής «τολμηρές» και «φιλόδοξες» και προσέθεσε ότι και στις δύο «εναλλακτικές λύσεις», οι αιτούντες άσυλο αυτόματα θα κατανέμονται στα κράτη-μέλη, με βάση μία «κλείδα κατανομής».

    Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έως ότου αναθεωρηθεί το Δουβλίνο πρέπει και να εφαρμόζεται. Αυτό αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να συμβεί σε χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, όπως η Ελλάδα, η οποία σημείωσε ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της. «Η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή λύση στη νέα πραγματικότητα», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι το Δουβλίνο τέθηκε σε εφαρμογή πολύ πριν η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με το κύμα προσφύγων.

    [07] Η μουσική του Γ. Χάυντν συναντά το φωτογραφικό φακό του Γ. Μπεχράκη στο Μέγαρο Μουσικής

    Μια εκδήλωση που φιλοδοξεί να γίνει αφορμή για σκέψη πάνω στο δράμα των προσφύγων, όπου η υποβλητική σύνθεση του Γιόζεφ Χάυντν για το Θείο Πάθος «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» (εκδοχή για πιάνο) συνδυάζεται με το οπτικό υλικό του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη, φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο φετινό Κύκλο «Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα».

    Έτσι, το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 25 Απριλίου, στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, ο διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα και την Κύπρο Γιάννης Μπεχράκης, παράλληλα με την εκτέλεση του μουσικού έργου από τον διακεκριμένο πιανίστα Νίκου Λαάρη, θα καταθέσει προσωπικές εμπειρίες, αλλά και μαρτυρίες προσφύγων όπως τις έχουν καταγράψει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

    Η αμιγώς ορχηστρική σύνθεση του Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809) αποτελείται από επτά σύντομες σονάτες γραμμένες επάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού στο Σταυρό («Πάτερ, άφες αυτοίς?», «Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ' εμού έση?», «Γύναι, ίδε ο υιός σου?», «Θεέ μου, Θεέ μου, ινατί με εγκατέλιπες;», «Διψώ», «Τετέλεσται» και «Πάτερ, εις χείρας Σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου»). Οι σονάτες συνοδεύονται από μια εισαγωγή και καταλήγουν στο τελευταίο μέρος που τιτλοφορείται «Ο σεισμός». Η σύνθεση συγκίνησε βαθιά το εκκλησίασμα όταν παρουσιάστηκε τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 1787 στον ναό της Σάντα Κούεβα στην Ισπανία και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Στη συνέχεια, προκειμένου το έργο του να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις, ο Χάυντν το μετέγραψε για κουαρτέτο εγχόρδων και για πληκτροφόρο. Συχνά ερμηνεύεται και σε μορφή ορατορίου.

    Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τη στήριξη των δράσεών τους σε σχέση με το προσφυγικό.

    Τιμές εισιτηρίων: 12,00 ευρώ (Ζώνη Β΄) * 20,00 ευρώ (Ζώνη Α΄) .

    Ειδικές τιμές: 5,00 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) * 8,00 ευρώ (65+, πολύτεκνοι).

    [08] «Εκφράσεις Εξουσίας. Η εικόνα του πολιτικού ανδρός»: Έκθεση στο Μουσείο εκμαγείων του ΑΠΘ

    Ηταν οι γλύπτες της αρχαιότητας οι σύγχρονοι... image makers των πολιτικών?Ήταν τα αγάλματα και κυρίως οι προτομές των πολιτικών ανδρών πρόδρομοι των σύγχρονων πολιτικών αφισών και των τηλεοπτικών πολιτικών διαφημίσεων?

    "Ακριβώς ετσι. Η...υπό μία έννοια. Ο σύγχρονες κοινωνίες διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα μέσων επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών και μηνυμάτων. Στην αρχαιότητα τον ρόλο των media αναλαμβάνουν τα έργα τέχνης που ιδρύονται στους δημόσιους χώρους, και κυρίως οι ανδριάντες"λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Καθηγήτρια Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου - διευθύντρια του Μουσείου Εκμαγείων του ΑΠΘ και επιμελήτρια της Έκθεσης με τίτλο «Εκφράσεις Εξουσίας. Η εικόνα του πολιτικού ανδρός από τον Περικλή ως τον Θεοδόσιο Β΄» που εγκαινιάζεται αύριο (Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00), στο Μουσείο Εκμαγείων της Φιλοσοφικής Σχολής.

    Η έκθεση περιλαμβάνει περί τις 30 κεφαλές πολιτικών ανδρών από την εποχή του Περικλή (5ος π.Χ αιώνας) ως και την εποχή του Θεοδοσίου Β΄ και του τέλους των αγαλμάτων (5ος μ.Χ)

    Η θεματική της βασίζεται σε μια σειρά από εκμαγεία έργων γλυπτικής που αποδίδουν κεφαλές πολιτικών προσώπων της αρχαιότητας και συνοδεύεται από πλούσιο συμπληρωματικό υλικό, δηλαδή κείμενα και εικόνες. Στόχος της είναι να παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους προβάλλονται οι πολιτικοί άνδρες και ειδικότερα, τα πρόσωπα της εξουσίας στον κοινωνικό χώρο και να δείξει τι είδους μηνύματα εκπέμπονται μέσω των απεικονίσεών τους στους ανθρώπους της εποχής εκείνης.

    Σε άλλο έκθεμα με την κεφαλή του Καρακάλλα (Ρώμη, Μουσεία Καπιτωλίου) ο αυτοκράτορας που βασίλευσε μόνος (212-217 μ.Χ.) αφού δολοφόνησε τον συναυτοκράτορα και αδελφό του Γέτα, η δυνατή, γεμάτη ενέργεια και θυμό έκφραση, όπως και τα κοντά μαλλιά παραπέμπουν στον στρατό με τον οποίο είχε ιδιαίτερα στενή σχέση λόγω των κινδύνων που αντιμετώπιζε η αυτοκρατορία....

    Η πολυ-αναπαραγμένη ( από την σύγχρονη με τη ζωή του εποχή έως και αρκετούς αιώνες μετά ) μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου αντίθετα, αναγνωρίζεται παντού . Εκείνος -αντίθετα με το καθιερωμένο πρόσωπο του πολιτικού που είναι συνήθως ώριμος άνδρας με γένια και ήπια μορφή με κύρος- είναι νέος, όμορφος, φιλόδοξος, με αξιώσεις ήρωα ημίθεου -ενίοτε και Θεού. Η αναπαράσταση της μορφής του υιοθετεί τους τύπους των μυθικών αγαλμάτων και παρουσιάζεται συνήθως γυμνός (όπως οι θεοί) σε αντίθεση με τις προτομές και τα αγάλματα των πολιτικών τα σώματα των οποίων παρουσιάζονται με περιορισμένη τυπολογία (στρατιώτης ή πολίτης ανάλογα με το ένδυμα που φέρει).

    Η Έκθεση θα λειτουργήσει έως και τον Δεκέμβριο του 2016. Θα είναι ανοιχτή στο κοινό δωρεάν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες 9:00 με 14:00. Επισκέψεις ομαδικές ή και ξεναγήσεις θα είναι δυνατόν να γίνουν κατόπιν ραντεβού, στο τηλ. 2310 997351.

    [09] Ο. Γεροβασίλη: Όσο οι προσδοκίες του κ. Μητσοτάκη διαψεύδονται τόσο εκτίθεται

    «Όσο περισσότερο οι προσδοκίες του κ. Μητσοτάκη διαψεύδονται, τόσο περισσότερο ο ίδιος εκτίθεται», τονίζει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεορβασίλη.

    Αναφέρει ειδικότερα ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο σχεδιασμός κάποιων ακραίων για κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση και για εκ νέου δημιουργία συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην χώρα, έπεσαν στο κενό».

    Σημειώνει, επίσης, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν αντέχει στην σκέψη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς μείωση συντάξεων και χωρίς επιπλέον μέτρα, από αυτά προσδοκούσε να καρπωθεί πολιτικό όφελος».

    «Για να διασώσει ο πρόεδρος της ΝΔ κάτι από το πολιτικό του σχέδιο, σπεύδει, για μια ακόμα φορά, λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση και σε μια κρίσιμη για τη χώρα και την οικονομία στιγμή, να ζητήσει, εκ του ασφαλούς, εκλογές», προσθέτει η κ. Γεροβασίλη και σημειώνει:

    «Όσο περισσότερο οι προσδοκίες του διαψεύδονται, τόσο περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται».

    Γ. Κουμουτσάκος: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πια εξαερωθεί

    «Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πια εξαερωθεί», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι σήμερα οι πολίτες άκουσαν την κυβερνητική εκπρόσωπο να λέει ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς καμία μείωση συντάξεων και χωρίς επιπλέον μέτρα». «Και θυμήθηκαν με πίκρα και αγανάκτηση μια άλλη (3.11.2015), πράγματι αξέχαστη, δήλωσή της: "Δεν έχουμε πει καμιά στιγμή ψέματα στον ελληνικό λαό"», προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [10] Σε άλλο σημείο του λιμανιού θα μεταφερθούν έως το βράδυ οι πρόσφυγες από την πύλη Ε3

    Σε άλλο σημείο του λιμανιού του Πειραιά αναμένεται να έχουν μεταφερθεί έως το βράδυ οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε σκηνές και στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε3. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι αυτοί αναμένεται πιθανότατα αύριο να μετακινηθούν με λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

    Το μεσημέρι οι τρεις γενικοί γραμματείς των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλειος Παπαδόπουλος, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος και Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ταφύλης, με τη βοήθεια εκπροσώπων μεταναστών στην Ελλάδα πραγματοποίησαν ενημερωτική συνάντηση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον χώρο.

    Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε νωρίτερα από τις τηλεοπτικές κάμερες να μην παραβρίσκονται στη σχετική ενημέρωση που θα γίνει προς τους πρόσφυγες.

    Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην πύλη Ε3, μαζί με τα παιδιά, πραγματοποιούν από τις 12:15 εκδήλωση διαμαρτυρίας αποκλείοντας την προβλήτα.

    [11] Φρένο στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ζητάνε οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων

    Τις συνέπειες στην αγορά αυτοκινήτου, στα έσοδα του κράτους, στο περιβάλλον και στους καταναλωτές από τις αθρόες εισαγωγές μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων προηγούμενων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών, ανέλυσαν οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), Γιώργος Βασιλάκης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας. «Τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αποτελούν «τροχοπέδη» στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε ευρωπαϊκού κράτους, αφού ζημιώνουν σοβαρά την αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων, μέσω της οποίας προκύπτουν σημαντικά φορολογικά έσοδα, αλλά και πλήρης είσπραξη του ΦΠΑ, ενώ επίσης απαξιώνουν την αγορά των εγχωρίων κυκλοφορούντων μεταχειρισμένων» τόνισε ο Γιώργος Βασιλάκης.

    Στην Ελλάδα, τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αποτελούσαν παραδοσιακά το 8-9% των συνολικών εισαγωγών. Από τις αρχές του 2014, εξαιτίας ατυχούς προσαρμογής του φορολογικού πλαισίου, προέκυψε μια εξαιρετικά ευνοϊκή φορολόγηση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα εις βάρος των εγχωρίων μεταχειρισμένων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό των πωλήσεων των πρώτων και της βαρύτητας αυτών επί του συνόλου της αγοράς.

    Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι «υφίστανται σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για νέα, περαιτέρω επιδότηση των εισαγομένων μεταχειρισμένων, μέσω της αναβολής της προσαύξησης του φόρου (Τέλους Ταξινόμησης) που προβλέπεται στα παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα».

    Σύμφωνα με τους εισαγωγείς, μια τέτοια εξέλιξη θα επιδείνωνε την ήδη ανεξέλεγκτη κατάσταση σε βάρος: α) του επίσημου κλάδου του αυτοκινήτου, που θα δεχτεί καίριο πλήγμα, β) των εσόδων του κράτους (υστέρηση κατά 50-60 εκατομμύρια ευρώ/έτος), γ) του περιβάλλοντος και δ) των καταναλωτών.

    Προπαντός για τους καταναλωτές, αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την τεράστια απαξίωση που υπέστησαν τα εγχώρια μεσαία και μεγαλύτερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, αυτή η εξέλιξη θα προκαλούσε σχεδόν ανάλογη ζημιά στις αξίες των εγχώριων μικρών, ευρύτερα πωλούμενων αυτοκινήτων, κατέληξε ο κ. Βασιλάκης.

    Ο ΣΕΑΑ κάνει τις εξής προτάσεις για την αποκατάσταση των κανόνων στην αγορά αυτοκινήτου: Η μη παράταση της προσαύξησης του Τέλους Ταξινόμησης που προβλέπεται στα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα. Η άμεση προσαρμογή των απομειώσεων του Τέλους Ταξινόμησης για την ηλικία και τα χιλιόμετρα των εισαγομένων μεταχειρισμένων στα πραγματικά επίπεδα των εγχωρίων αυτοκινήτων. Ο αυστηρός έλεγχος για την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ στη χώρα μας. Η επιτυχής λειτουργία της Επιτροπής του Υπ. Οικονομικών για την αναμόρφωση της φορολογίας του αυτοκινήτου. Η δημιουργία μητρώου (με το ιστορικό χρήσης κλπ). Η εκλογίκευση της φορολογίας των καυσίμων. Η καλή λειτουργία των ΚΤΕΟ, με την έναρξη ελέγχου αυτών από ανεξάρτητη αρχή και η αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών σε περίπτωση κακής λειτουργίας αυτών.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 April 2016 - 16:32:33 UTC