Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία ΥΠΕΞ κρατών-μελών της ΕΕ
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση ξανάφερε πίσω τη χώρα στην ύφεση
  • [03] Δ. Παπαδημούλης: Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να συνοδευτεί με επενδύσεις
  • [04] Λ. Κατσέλη: Κλειδί η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» για την επανεκκίνηση της οικονομίας
  • [05] Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για τις φορολογικές δηλώσεις
  • [06] ΥΠΟΙΚ: Ανάκτηση πινακίδων ΙΧ με καταβολή μέρους των τελών κυκλοφορίας
  • [07] Δ. Μάρδας: Κάποιοι ανέδειξαν σε θέμα υψηλής στρατηγικής το ζήτημα με τους Σύρους επενδυτές στην Ελλάδα
  • [08] Αντ. Μακίν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για να συνυπάρξουν οι διαφορετικές ταυτότητες πρέπει να εμπιστευτούμε την αγάπη
  • [09] Έκθεση του Αι Ουέι Ουέι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [10] Εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ποιητή Κλείτου Κύρου
  • [11] Γ. Δραγασάκης: Νέο παράδειγμα διακυβέρνησης, δίκαιης και αποτελεσματικής, μετά την αξιολόγηση
  • [12] Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δεύτερης επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία
  • [13] Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα

  • [01] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία ΥΠΕΞ κρατών-μελών της ΕΕ

    Αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,στις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους Μπερτ Κούντερς, υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., Αρλέμ Ντεσίρ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Σάντρο Γκότσι, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Ιταλίας, Μαργκαρίντα Μαρκές, υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Πορτογαλίας, και Ίαν Μποργκ, υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας.

    [02] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση ξανάφερε πίσω τη χώρα στην ύφεση

    «Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» είπε, από το βήμα του Ασιατικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες που περνάμε, είμαστε γνωστοί για την ικανότητά μας να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα, να βγαίνουμε σοφότεροι και δυνατότεροι. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις άμεσες βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στην Ελλάδα, ασκώντας σκληρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση.

    «Σήμερα, η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από ένα απίστευτο μίγμα ενός αριστερίστικου κι ενός ακραίου δεξιού κόμματος. Παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές, βρίσκονται "στην ίδια γραμμή": Ματαιώνουν την αλλαγή, καταργούν τις μεταρρυθμίσεις, εκτροχιάζουν την οικονομία και τα κάνουν αυτά με ψεύτικες υποσχέσεις και τερατώδη ψέματα» υποστήριξε, εξηγώντας ότι «οι ψεύτικες υποσχέσεις τελικά προκαλούν απογοήτευση, επιφέρουν βαθιά πόλωση, αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, προκαλούν διάχυτη απελπισία, ενισχύουν τον εξτρεμισμό».

    Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για επικίνδυνο κατήφορο που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει, τόνισε, να πολεμήσουμε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό που οδηγεί σε ακραία φαινόμενα.

    Για την ελληνική κρίση εκτίμησε, επίσης, πως είναι στην πραγματικότητα πολλά διαφορετικά πράγματα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η δημοσιονομική κρίση, η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, η τραπεζική που προκλήθηκε από τα ύφεση και τα κόκκινα δάνεια, η πολιτική κρίση και οι μεταναστευτικές ή προσφυγικές ροές που προέκυψαν από την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [03] Δ. Παπαδημούλης: Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να συνοδευτεί με επενδύσεις

    Την ανάγκη να συνοδευτεί με επενδύσεις η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στο βρετανικό digital media website Social Europe.

    «Εδώ και παραπάνω από ένα μήνα η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με το ΔΝΤ να παραμένει εμπόδιο και να μπλοκάρει τις εξελίξεις, προτείνοντας νέα μέτρα που θα διαμορφώσουν συνθήκες ασφυξίας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία», γράφει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και επισημαίνει: «Λαμβάνοντας υπόψη τους συσχετισμούς δυνάμεων και την σαφή και ξεκάθαρη πρόθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ΔΝΤ πρέπει να επιλέξει εάν θα παραμείνει ή όχι τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως έπειτα από πέντε χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αποκτήσει πλέον την κατάλληλη τεχνογνωσία στη διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την παράλογη στάση του ΔΝΤ και δίνει χώρο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελλάδα να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία».

    Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίσει στο άρθρο του ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει με συνέπεια τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου» και προσθέτει: «Είναι καιρός για τους θεσμούς να τηρήσουν και εκείνοι από την πλευρά τους τα συμφωνηθέντα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει την μείωση της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 είναι ενθαρρυντικές και πρέπει να συνοδευτούν από κατάλληλη στρατηγική στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν δυναμικά σε συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, και οι επενδυτές πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τώρα περισσότερο από ποτέ».

    [04] Λ. Κατσέλη: Κλειδί η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

    Η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - ιδιαίτερα των επιχειρηματικών - μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη βιωσιμότητα με πολλαπλούς τρόπους.

    Η απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία είναι σήμερα δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και η διοχέτευσή τους στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί κινητήριο δύναμη για την τόνωση των επενδύσεων, την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα η βιώσιμη ρύθμιση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων επιτρέπει την επανένταξή δανειοληπτών στην οικονομία και σε μια κανονική τραπεζική συμπεριφορά, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του QualityNet Foundation για την παρουσίαση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας.

    Η κ.Κατσέλη επισήμανε ότι η διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων στην πραγματική οικονομία με όρους βιωσιμότητας, απαιτεί την ανάπτυξη νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε αγοράς ή κλάδου. Συχνά παρατηρούμε το φαινόμενο να υπάρχουν οι πόροι, να είναι γνωστές οι ανάγκες, αλλά να μην υπάρχουν τα εργαλεία που θα αντιστοιχήσουν τους μεν στις δε, πρόσθεσε.

    Μιλώντας για την πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι δίνει έμφαση και στηρίζει τη βιωσιμότητα ολόκληρου του κυκλώματος Γεωργίας - Κτηνοτροφίας, μέσω συμβολαιακού τύπου προγραμμάτων, όπου γίνεται εφικτός ο εκσυγχρονισμός όλου του παραγωγικού - συναλλακτικού κυκλώματος.

    Επίσης προωθεί Καινοτόμα αναπτυξιακά Χρηματοδοτικά Εργαλεία όπως η Χρηματοδότηση Αλυσίδων Αξίας. Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για όλες τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται σε αλυσίδες αξίας παραγωγής και όπως ανακοίνωσε η κ,.Κατσέλη η Εθνική ξεκινά τον επόμενο μήνα με τη χρηματοδότηση συστάδας επιχειρήσεων, κυρίως ΜΜΕ, που συνδέονται με τη ναυπήγηση πλοίων. Έχοντας εγγυημένη τη τελική ζήτηση από τον τελικό αγοραστή, προσφέρουμε στις ΜΜΕ που προμηθεύουν κάθε πλοίο, συνολικές χρηματοδοτικές λύσεις, υποστηρίζοντας έτσι έμπρακτα την διεύρυνση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, τις εξαγωγές και τελικά τον οικονομικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Πρόκειται για μια στρατηγική win-win-win καθώς μέσω του εργαλείου αυτού ωφελείται ο τελικός αγοραστής, η κάθε συνεργαζόμενη ΜΜΕ που αλλιώς δεν θα είχε πρόσβαση στη χρηματοδότηση με επωφελείς όρους και η ίδια η Τράπεζα που διευρύνει τις δραστηριότητες της με ελαχιστοποίηση του πιστωτικού κινδύνου, επισήμανε.

    [05] Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με απόφαση που υπογράφηκε χθες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη.

    Ειδικότερα στην απόφαση προβλέπονται τα ακόλουθα:

    1. Η προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία (30.4) υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 30.6.2016 λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων.

    2. Εάν εμφανιστούν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων (μηχανογραφικά κλπ.) η ημερομηνία αυτή, θα μετακινηθεί ανάλογα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους φορολογούμενους.

    Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι στόχος του είναι να υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις και για τον λόγο αυτό καθορίζει από την αρχή διάστημα τριών μηνών για την υποβολή τους.

    Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του επιδίωξη είναι να μην υπάρξουν άλλες παρατάσεις και να ολοκληρωθεί έγκαιρα η όλη διαδικασία.

    Το υπουργείο καλεί τους φορολογούμενους να μην αφήσουν την υποχρέωσή τους αυτή για τις τελευταίες ημέρες, όπου εντοπίζονται συνήθως τα περισσότερα προβλήματα και να ανταποκριθούν άμεσα και να ολοκληρώσουν την όλη διαδικασία.

    Επίσης το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους λογιστές-φοροτέχνες να συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην υποβολή των δηλώσεων και να επιλέξουν άλλες μορφές κινητοποίησης για τα υπαρκτά προβλήματά τους. Όπως αναφέρει σε συναντήσεις με τους φορείς τους άμεσα, θα γίνει προσπάθεια βρεθούν εκείνες τις λύσεις που θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των δηλώσεων.

    [06] ΥΠΟΙΚ: Ανάκτηση πινακίδων ΙΧ με καταβολή μέρους των τελών κυκλοφορίας

    Με την καταβολή ενός μέρους από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων θα μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες του αυτοκινήτων τους τις οποίες κατέθεσαν στα τέλη του 2015 γα να αποφύγουν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας. Σχετική διάταξη νόμου έχει επεξεργασθεί το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με στόχο σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει ανάκτηση πινακίδων:

    - Για ένα μήνα, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

    - Για τρεις μήνες, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

    - Για το υπόλοιπο του έτους, καταβάλλοντας τέλη που αντιστοιχούν στον αριθμό των μηνών που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών δια 12.

    [07] Δ. Μάρδας: Κάποιοι ανέδειξαν σε θέμα υψηλής στρατηγικής το ζήτημα με τους Σύρους επενδυτές στην Ελλάδα

    «Αυτό που προτείναμε εμείς ήταν μια πολιτική χαμηλών ταχυτήτων και κάποιοι το ανέδειξαν ως θέμα υψηλής στρατηγικής» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, «Πρακτορείο 104,9 FM». Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή του για επενδύσεις από Σύρους επενδυτές στην Ελλάδα, σημείωσε ότι κεφάλαια από πλούσιους Σύρους μεταφέρθηκαν ήδη σε πέντε χώρες, οι οποίες, όπως είπε, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός.

    «Αντιγράψαμε τέτοιες πρακτικές πέντε κρατών που εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία που τους πρόσφεραν Σύροι πρόσφυγες πλούσιοι που μετέφεραν τα χρήματά τους» είπε ο κ. Μάρδας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και επέκρινε αυτούς ?που όπως υπογράμμισε? συνέδεσαν αυτό το γεγονός με την Ειδομένη και τον Πειραιά.

    «Ας κρατήσουν τις ηθικές διαστάσεις για διάφορα άλλα θέματα που είναι πολύ πιο ευαίσθητα παρά για κάποια που έχω την αίσθηση ότι δεν παρουσιάζουν μια τέτοια διάσταση» υπογράμμισε ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν χρήματα και αυτά τα χρήματα αντί να τα βάλουν στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, ή τη Γερμανία θα μπορούσαν να τα βάλουν στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η απλή σκέψη».

    [08] Αντ. Μακίν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για να συνυπάρξουν οι διαφορετικές ταυτότητες πρέπει να εμπιστευτούμε την αγάπη

    Για τη γενιά των στρατιωτών της Σοβιετικής Ένωσης που πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τα στρατόπεδα Γκουλάγκ της μεταπολεμικής εποχής, για την πολιτική λήθη που επικράτησε στη Ρωσία μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, αλλά και για το τι σημαίνει να ζει κανείς ανάμεσα σε δύο γλώσσες και σε δύο ταυτότητες βασισμένος στην αγάπη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μυθιστοριογράφος Αντρέι Μακίν, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, δίνοντας διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής στις 6 Απριλίου.

    Γεννημένος το 1957, στην πόλη Kρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, ο Μακίν άρχισε να μαθαίνει γαλλικά, χάρη στη γιαγιά του, από την ηλικία των τριών χρόνων. To 1987 ταξίδεψε στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής δασκάλων, και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Είχαν προηγηθεί τα φοιτητικά του χρόνια, πρώτα στο Καλίνινγκραντ και μετά στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε ομάδες καλλιτεχνικής αμφισβήτησης και πολιτικής καταγγελίας. Ο Μακίν έγινε γνωστός στο διεθνές λογοτεχνικό προσκήνιο το 1995 με το μυθιστόρημά του «Reves de mes etes russes», το οποίο πούλησε πάνω από δυο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, ένα άλλο του μυθιστόρημα, το «Le testament francais», απέσπασε το βραβείο Goncourt και το βραβείο Medicis, τα δυο σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στη Γαλλία.

    Κουβεντιάζοντας με τον Μακίν για τη δουλειά του, ξεκινάμε από το μυθιστόρημα «Η κόρη του ήρωα» (μετάφραση Μαρία Χωρεάνθη, εκδόσεις Φυτράκη, 2002), όπου ένας ήρωας της μάχης του Στάλινγκραντ χάνει, μετά το τέλος του πολέμου, τα πάντα και παρασύρεται στην άβυσσο, χωρίς ουδείς πλέον να τον θυμάται και να τον τιμά. Τι μας λέει κάτι τέτοιο για τη γενιά του πρωταγωνιστή, αλλά και για τη μεταπολεμική Σοβιετική Ένωση; «Το να ξεχνά κανείς είναι κάτι σχεδόν φυσικό. Θα μπορούσαμε να το πούμε και διαφορετικά: ότι πρόκειται για την αχαριστία της επόμενης γενιάς, έναντι εκείνων που ξόδεψαν το αίμα τους για την πατρίδα. Φιλοσοφικά, πρόκειται για μια διαλεκτική κίνηση: από τη θέση στην αντίθεση και από εκεί στη σύνθεση. Διότι αν στο ψυχαναλυτικό επίπεδο η νέα γενιά σκοτώνει τους πατεράδες της (τους σκοτώνει γιατί θέλει να τους απωθήσει), στο ιστορικό πεδίο οι νεώτεροι προχωρούν στην πράξη της διαγραφής γιατί θέλουν να προχωρήσουν και σε μια καινούργια αξιολόγηση».

    Στην «Ελεγεία για την Ανατολική Ευρώπη» (μετάφραση Μ. Χωρεάνθη, εκδόσεις Φυτράκη, 2002) η Σοβιετική Ένωση καταρρέει υπό το βάρος των πεπραγμένων της, αλλά ο συγγραφέας δεν θέλει να στερήσει από τους ανθρώπους την ελπίδα. Σε τι, όμως, ακριβώς στηρίζεται η ελπίδα; «Το βιβλίο αναφέρεται σε μιαν εποχή μετάβασης. Ξέρετε, η επικαιρότητα, ακόμα και αν πρόκειται για ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, είναι κάτι ρευστό: φεύγει και χάνεται, δείχνοντας πως τα πράγματα δεν είναι όσο σημαντικά νομίζουμε ότι είναι την ώρα που συμβαίνουν. Το βασικό θέμα, το θέμα της ελπίδας, είναι το τι απομένει μετά την κατάρρευση: εδώ πέφτει το μεγαλύτερο βάρος κι ίσως εκείνο το οποίο απέμεινε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης να είναι όλη η ουσία». Ως προς την ελπίδα, ο Μακίν επικαλείται κι ένα άλλο μυθιστόρημά του, το«Η μουσική μιας ζωής» (μετάφραση Χριστίνα Σπυριδάκη, εκδόσεις Φυτράκη, 2004), συμπληρώνοντας: «Υπάρχει και η δύναμη της τέχνης και του πνεύματος. Ο Βαλερύ έλεγε ότι τέχνη σημαίνει την ικανότητα του να δώσει κανείς στο θνητό και το πεπερασμένο μόνιμη διάρκεια».

    [09] Έκθεση του Αι Ουέι Ουέι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Τηνπρώτη τουέκθεση στην Ελλάδα πραγματοποιείο διάσημοςΚινέζος καλλιτέχνης Αϊ Ουεί Ουέι, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από 20 Μαΐου έως 30 Οκτωβρίου. Πρόκειται επίσης και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο, παγκοσμίως μέχρι σήμερα,ανακοινώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Η συνεργασία του ΄Αι Ουεί Ουέι με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015, όταν έπειτα από πρόσκληση του μουσείου, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Κάποια από τα έργα του εκεί, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», απευθύνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

    Εκτός από τα 25 έργα της έκθεσης -ανάμεσα τους οι πιο γνωστές δημιουργίες του, όπως τo Grapes (2011), το Divina Proportione (2012), το Mask (2011) και το Cao (2014)- ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από την συλλογή του μουσείου.

    Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοινώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    [10] Εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του ποιητή Κλείτου Κύρου

    «Πληκτρολογείται ανεπαισθήτως -όπως θα 'λεγε και ο Αλεξανδρινός- το τέλος μιας ολόκληρης εποχής/ Πού θα καταγράφονται του λοιπού τόσα σκιρτήματα, τόσα όνειρα φτερωτά;... /H ποίηση θα καταντήσει τελικώς ένα πολικό τοπίο» γράφει ο Κλείτος Κύρου σε ανέκδοτο ποίημά του (δημοσιευμένο στο περιοδικό «Εντευκτήριο», 2002), με τίτλο «Το τέλος μιας εποχής». «Στα χρόνια που ζούμε η ποίηση βγήκε από τα μικρά δωμάτια των δημιουργών. Δεν εμπαίζεται πια, αλλά ούτε και λοιδορείται. Δεν πρέπει λοιπόν να ανησυχούμε, αφού σ' έναν κόσμο φθοράς, η ποίηση είναι άφθαρτη» αντέτεινε, λίγο αργότερα, στον προφορικό του πρόλογο για τον ψηφιακό δίσκο 50 λεπτών που κυκλοφόρησε το ίδιο περιοδικό.

    Προτιμώ για επιμύθιο «Χαμηλά φώτα, χαμηλές φωνές» δήλωνε στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Κλείτος Κύρου, με αφορμή τότε την έκδοση του «Εν όλω» (της ποιητικής συγκομιδής 54 χρόνων).

    Με χαμηλά φώτα, με χαμηλές φωνές έφυγε το μεσημέρι της 10ης Απριλίου 2006 -δέκα ακριβώς χρόνια πριν- δέκα μόλις μήνες μετά τη «φυγή» του παιδικού του αγαπημένου φίλου, του Μανόλη Αναγνωστάκη.

    «Κλείτος Κύρου, Δέκα χρόνια απουσίας» τιτλοφορείται η εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει, αύριο το βράδυ (Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 20:00, στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού), με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    [11] Γ. Δραγασάκης: Νέο παράδειγμα διακυβέρνησης, δίκαιης και αποτελεσματικής, μετά την αξιολόγηση

    Τη βούληση της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση «με τρόπο που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα και να μπούμε σε μια φάση επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, υπέρβασης των παθογενειών του παρελθόντος και διαμόρφωσης ενός νέου παραδείγματος διακυβέρνησης, δίκαιης και αποτελεσματικής», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τίτλο «Χρυσές τουλίπες».

    Οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η αξιολόγηση

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Απρίλιος θα είναι καταλυτικός, με την έννοια ότι και μπορεί αλλά και πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, και σκιαγράφησε πέντε άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί. Ειδικότερα, τόνισε την ανάγκη η αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα μέσα σε αυτόν τον μήνα, να είναι υλοποιήσιμη και ρεαλιστική με αξιόπιστες παραδοχές, να συνοδεύεται με επαρκή χρηματοδότηση, να εντάσσεται και να προβλέπει ένα σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους και να είναι πλήρης, και όχι μερική και τμηματική, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.

    Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η κυβέρνηση υλοποίησε σχεδόν το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων και υπογράμμισε ότι για να επιτύχει η αξιολόγηση η ευθύνη ανήκει σε όλους μας.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, «όλα στη χώρα μας πήγαιναν καλά μέχρι που έγινε κυβερνητική αλλαγή», αναρωτήθηκε: «Αν τα πράγματα ήταν τόσο καλά, γιατί διακόπηκε η χρηματοδότηση το καλοκαίρι του 2014; Aν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, γιατί δεν έγινε συζήτηση και ρύθμιση του χρέους όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Eurogroup το 2012; Αν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η 5η αξιολόγηση; Γιατί έπρεπε να στηθεί όλος αυτός ο μηχανισμός πίεσης στη νέα κυβέρνηση ενάντια στη λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση την 5η αξιολόγηση του παλαιού προγράμματος, που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υλοποιήσει;» Στην ουσία, σημείωσε, το τρίτο μνημόνιο σε μεγάλο βαθμό είναι η 5η αξιολόγηση που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

    Παρά την λιτότητα η παγκόσμια υπερχρέωση διογκώνεται

    Στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως τα δομικά χαρακτηριστικά της κρίσης που άρχισε στις ΗΠΑ από το 2008, δεν έχουν εξαλειφθεί και επισήμανε ότι παρά την παρατεταμένη λιτότητα η παγκόσμια υπερχρέωση κρατών και ιδιωτών που είναι και μια από τις εκδηλώσεις της κρίσης, όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά έχει διογκωθεί.

    Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις θέσεις του, εκτίμησε ότι η κρίση αυτή θα παρατείνεται και ενδεχομένως θα περιπλέκεται αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα στροφή στην ανάπτυξη, απομείωση μεγάλου μέρους του χρέους και δραστική καταπολέμηση των περιφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων.

    Τα Panama Papers αποδεικνύουν που βρίσκεται ο πλούτος

    Αναφέρθηκε εξάλλου και στις τελευταίες αποκαλύψεις από τις διαρροές απόρρητων εγγράφων για τους φορολογικούς παραδείσους, τα λεγόμενα Panama Papers. Οι τεράστιες αυτές αποκαλύψεις δείχνουν πού βρίσκεται ο πλούτος τελικά, που τόσο άνισα διανέμεται, επισήμανε.

    Οι «Χρυσές τουλίπες» ως εργαλείο κατανόησης των κρίσεων

    Εστιάζοντας στο βιβλίο του Π. Ρουμελιώτη «Χρυσές τουλίπες», ανέφερε ότι μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ορισμένους από τους μηχανισμούς των επαναλαμβανόμενων καπιταλιστικών κρίσεων, καθώς και σημαντικές πτυχές της τρέχουσας κρίσης. Ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας των κρίσεων δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες, καθολικές, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν με τρόπο ριζικό, οι κοινωνικές θα μένουν πάντα αθωράκιστες σε κινδύνους φτωχοποίησης, ακόμα και αποσύνθεσης.

    Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και υπεράσπισης και διεύρυνσης της δημοκρατίας που απειλείται, όπως είπε, από την ξενοφοβία, από τον ρατσισμό, από τις ακροδεξιές ή και φασιστικές δυνάμεις. Αυτό απαιτεί ευρύτερες συμπαρατάξεις, ευρύτερες συμμαχίες, επισήμανε και προσέθεσε πως χρειάζεται μια ευρύτερη στράτευση δυνάμεων, με σαφείς κοινωνικές αναφορές στον κόσμο της εργασίας πρώτα απ' όλα, στα θύματα της κρίσης γενικότερα και επίσης με σαφές ιδεολογικό πολιτικό στίγμα και πολιτικό προσανατολισμό.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, αφού σημείωσε πως οι εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και η διαπραγμάτευση επιτάχυναν, μεταξύ άλλων, τις μετατοπίσεις προς τα αριστερά σε αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, προκαλώντας ή επιταχύνοντας διαφοροποιήσεις και στον ευρύτερο χώρο των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, παρατήρησε πως αρχίζουν να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για μια ευρεία συμμαχία ανάμεσα σε δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, δυνάμεις σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές που αποδεσμεύονται από τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία, δυνάμεις της Οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι αυτές οι τάσεις αργά η γρήγορα θα κυριαρχήσουν και στη χώρα μας.

    Η Ελλάδα και η πρόκληση της προσφυγικής κρίσης

    Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην «πρόκληση» που δημιουργεί στη χώρα μας η προσφυγική κρίση. Η πρόκληση, διευκρίνισε, τίθεται ακριβώς όχι στο ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά ότι αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, ως λαός, με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αναλαμβάνοντας ένα μερίδιο ευθύνης μεγάλο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα υπάρξει εκτόνωση. «Είναι η περίοδος αυτή που θα δοκιμαστεί στην πράξη η συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και ελπίζουμε ότι οι τελευταίες μειώσεις των ροών δεν είναι κάτι παροδικό», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται να έχουμε επαγρύπνηση, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε όσο τα σύνορα είναι κλειστά, όσο η Ευρώπη δεν δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, τουλάχιστον όλες οι χώρες, και όσο οι ρίζες του προβλήματος, που είναι παρά οι πόλεμοι και η αποσταθεροποίηση και οι κρίσεις στην περιοχή, όσο αυτές είναι ζωντανές θα πρέπει και εμείς να είμαστε σε εγρήγορση».

    Διαβάστε επίσης:

    Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα

    [12] Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δεύτερης επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία

    Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε, στις 8.30 περίπου το πρωί, η πρώτη φάση της δεύτερης επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία. Τέσσερις αλληλέγγυοι στους επαναπροωθούμενους, έπεσαν στη θάλασσα και κολυμπώντας ακόμα και κάτω από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος,έφθασαν οι τρεις από αυτούς και κρεμάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου «Λέσβος», στο οποίο ήδη είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση 45 Πακιστανών μεταναστών και των συνοδών τους αστυνομικών, εμποδίζοντάς το, για λίγα λεπτά, να αναχωρήσει.

    Με παρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο τέταρτος ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της επανεισδοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

    Τελικά, το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιολ» αναχώρησε για το λιμάνι της πόλης Δικελί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, με 45 μετανάστες. Μαζί τους και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη, αλλά και ομάδα ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης. Η εθνική καταγωγή και των 45 είναι από το Πακιστάν.

    Η σημερινή δεύτερη διαδικασία της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία δεν ολοκληρώθηκε όμως. Η δεύτερη της φάση ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο «Τέρα Τζετ», το οποίο μεταφέρει, από την Κω και τη Σάμο, 80 συνολικά μετανάστες. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10 το πρωί και οι επιβαίνοντες σε αυτό θα μετεπιβιβασθούν συνοδεία Αστυνομικών της Frontex στο πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» προκειμένου να μεταφερθούν και αυτοί στο Δικελί της Τουρκίας.

    Σημειώνεται ότι την ώρα που, από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους 45 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

    [13] Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα

    «Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία»τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης.

    Υπογραμμίζουν ότι από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό και αποκρούουν αιτιάσεις κάποιων που "φαντασιώνονται" πρόσθετα μέτρα, καταλογίζοντάς τους "καταστροφολογία" αναφορικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για 5,4 δισ. σε βάθος της τριετίας, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλούσαν για "success story" έχοντας λάβει από το 2010 μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. Επισημαίνουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας (έως το τέλος του 2018) και σημειώνουν ότι το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, σε διάστημα 30 μηνών (δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση).

    «Όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία»

    Ειδικότερα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Προσθέτουν πως τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται», καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Ανέφεραν επίσης ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις και επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο, στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

    «Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν»

    Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας - μέχρι το τέλος του 2018 και θυμίζουν ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. "Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν", σχολιάζουν.

    "Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. Ευρώ»", σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι: Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. "Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε- γι' αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη", συμπληρώνουν.

    «Η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό»

    Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

    Ειδικότερα, αναφέρουν ότι στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

    -Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

    -Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

    -Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ' αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

    «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων»

    Ως προς το ασφαλιστικό, τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια -θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

    Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα που έπεσαν έξω

    Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα και πως αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 April 2016 - 8:32:35 UTC