Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Νέο παράδειγμα διακυβέρνησης, δίκαιης και αποτελεσματικής, μετά την αξιολόγηση
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ο κ. Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πολιτικές που χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερες
  • [03] «Η κυβέρνηση, με τις επιλογές της, φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη»
  • [04] Ο. Γεροβασίλη: Επιθέσεις βίας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πράξεις απόλυτα καταδικαστέες
  • [05] Η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης
  • [06] Μεγάλο βήμα η σημερινή συμφωνία για τον ΟΛΠ λένε οι πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ και της COSCO
  • [07] «Πράξη αλληλεγγύης και οικουμενικής εγγύτητας η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο»
  • [08] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η επανεξέταση πολιτικών προσφυγικού και ασύλου στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών
  • [09] Ψηφιακό άλμα ποιότητας σε όλες τις προξενικές αρχές της Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι Ν. Κοτζιάς και Π. Κουρουμπλής
  • [10] «Πρόκληση για τους εργαζόμενους οι κυβερνητικές φιέστες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ»
  • [11] Υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΛΠ παρουσία του πρωθυπουργού
  • [12] Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο σημερινό EuroWorking Group
  • [13] «O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός»
  • [14] ΑΕΚ: Η «απολογία» του Πογέτ
  • [15] Το όνειρο του ΝΒΑ «κολλάει» την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Ουίλιαμς

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Νέο παράδειγμα διακυβέρνησης, δίκαιης και αποτελεσματικής, μετά την αξιολόγηση

    Τη βούληση της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση «με τρόπο που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε σελίδα και να μπούμε σε μια φάση επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, υπέρβασης των παθογενειών του παρελθόντος και διαμόρφωσης ενός νέου παραδείγματος διακυβέρνησης, δίκαιης και αποτελεσματικής», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη με τίτλο «Χρυσές τουλίπες».

    Οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η αξιολόγηση

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Απρίλιος θα είναι καταλυτικός, με την έννοια ότι και μπορεί αλλά και πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, και σκιαγράφησε πέντε άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί. Ειδικότερα, τόνισε την ανάγκη η αξιολόγηση να κλείσει έγκαιρα μέσα σε αυτόν τον μήνα, να είναι υλοποιήσιμη και ρεαλιστική με αξιόπιστες παραδοχές, να συνοδεύεται με επαρκή χρηματοδότηση, να εντάσσεται και να προβλέπει ένα σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους και να είναι πλήρης, και όχι μερική και τμηματική, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.

    Κατέστησε μάλιστα σαφές πως η κυβέρνηση υλοποίησε σχεδόν το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων και υπογράμμισε ότι για να επιτύχει η αξιολόγηση η ευθύνη ανήκει σε όλους μας.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων, σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, «όλα στη χώρα μας πήγαιναν καλά μέχρι που έγινε κυβερνητική αλλαγή», αναρωτήθηκε: «Αν τα πράγματα ήταν τόσο καλά, γιατί διακόπηκε η χρηματοδότηση το καλοκαίρι του 2014; Aν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά, γιατί δεν έγινε συζήτηση και ρύθμιση του χρέους όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Eurogroup το 2012; Αν τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η 5η αξιολόγηση; Γιατί έπρεπε να στηθεί όλος αυτός ο μηχανισμός πίεσης στη νέα κυβέρνηση ενάντια στη λαϊκή εντολή για να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση την 5η αξιολόγηση του παλαιού προγράμματος, που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υλοποιήσει;» Στην ουσία, σημείωσε, το τρίτο μνημόνιο σε μεγάλο βαθμό είναι η 5η αξιολόγηση που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

    Παρά την λιτότητα η παγκόσμια υπερχρέωση διογκώνεται

    Στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως τα δομικά χαρακτηριστικά της κρίσης που άρχισε στις ΗΠΑ από το 2008, δεν έχουν εξαλειφθεί και επισήμανε ότι παρά την παρατεταμένη λιτότητα η παγκόσμια υπερχρέωση κρατών και ιδιωτών που είναι και μια από τις εκδηλώσεις της κρίσης, όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά έχει διογκωθεί.

    Αναπτύσσοντας περαιτέρω τις θέσεις του, εκτίμησε ότι η κρίση αυτή θα παρατείνεται και ενδεχομένως θα περιπλέκεται αν δεν υπάρξει ταυτόχρονα στροφή στην ανάπτυξη, απομείωση μεγάλου μέρους του χρέους και δραστική καταπολέμηση των περιφερειακών και των κοινωνικών ανισοτήτων.

    Τα Panama Papers αποδεικνύουν που βρίσκεται ο πλούτος

    Αναφέρθηκε εξάλλου και στις τελευταίες αποκαλύψεις από τις διαρροές απόρρητων εγγράφων για τους φορολογικούς παραδείσους, τα λεγόμενα Panama Papers. Οι τεράστιες αυτές αποκαλύψεις δείχνουν πού βρίσκεται ο πλούτος τελικά, που τόσο άνισα διανέμεται, επισήμανε.

    Οι «Χρυσές τουλίπες» ως εργαλείο κατανόησης των κρίσεων

    Εστιάζοντας στο βιβλίο του Π. Ρουμελιώτη «Χρυσές τουλίπες», ανέφερε ότι μας επιτρέπει να κατανοήσουμε ορισμένους από τους μηχανισμούς των επαναλαμβανόμενων καπιταλιστικών κρίσεων, καθώς και σημαντικές πτυχές της τρέχουσας κρίσης. Ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας των κρίσεων δείχνει, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες, καθολικές, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν με τρόπο ριζικό, οι κοινωνικές θα μένουν πάντα αθωράκιστες σε κινδύνους φτωχοποίησης, ακόμα και αποσύνθεσης.

    Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και υπεράσπισης και διεύρυνσης της δημοκρατίας που απειλείται, όπως είπε, από την ξενοφοβία, από τον ρατσισμό, από τις ακροδεξιές ή και φασιστικές δυνάμεις. Αυτό απαιτεί ευρύτερες συμπαρατάξεις, ευρύτερες συμμαχίες, επισήμανε και προσέθεσε πως χρειάζεται μια ευρύτερη στράτευση δυνάμεων, με σαφείς κοινωνικές αναφορές στον κόσμο της εργασίας πρώτα απ' όλα, στα θύματα της κρίσης γενικότερα και επίσης με σαφές ιδεολογικό πολιτικό στίγμα και πολιτικό προσανατολισμό.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, αφού σημείωσε πως οι εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και η διαπραγμάτευση επιτάχυναν, μεταξύ άλλων, τις μετατοπίσεις προς τα αριστερά σε αρκετές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, προκαλώντας ή επιταχύνοντας διαφοροποιήσεις και στον ευρύτερο χώρο των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, παρατήρησε πως αρχίζουν να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για μια ευρεία συμμαχία ανάμεσα σε δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, δυνάμεις σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές που αποδεσμεύονται από τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία, δυνάμεις της Οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι αυτές οι τάσεις αργά η γρήγορα θα κυριαρχήσουν και στη χώρα μας.

    Η Ελλάδα και η πρόκληση της προσφυγικής κρίσης

    Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην «πρόκληση» που δημιουργεί στη χώρα μας η προσφυγική κρίση. Η πρόκληση, διευκρίνισε, τίθεται ακριβώς όχι στο ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά ότι αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, ως λαός, με όρους αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, αναλαμβάνοντας ένα μερίδιο ευθύνης μεγάλο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του τρέχοντος μήνα θα υπάρξει εκτόνωση. «Είναι η περίοδος αυτή που θα δοκιμαστεί στην πράξη η συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία και ελπίζουμε ότι οι τελευταίες μειώσεις των ροών δεν είναι κάτι παροδικό», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται να έχουμε επαγρύπνηση, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε όσο τα σύνορα είναι κλειστά, όσο η Ευρώπη δεν δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, τουλάχιστον όλες οι χώρες, και όσο οι ρίζες του προβλήματος, που είναι παρά οι πόλεμοι και η αποσταθεροποίηση και οι κρίσεις στην περιοχή, όσο αυτές είναι ζωντανές θα πρέπει και εμείς να είμαστε σε εγρήγορση».

    Διαβάστε επίσης:

    Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ο κ. Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πολιτικές που χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερες

    «Νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τη σημερινή υπογραφή παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco.

    «Ο κ. Τσίπρας βάζει την υπογραφή του σε πολιτικές που χαρακτήριζε νεοφιλελεύθερες. Ο νεοφιλελεύθερες πρωθυπουργός έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του» τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Κουμουτσάκος, υπενθυμίζοντας πως έχει προηγηθεί η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. «Καλοσωρίζουμε την καθυστερημένη προσχώρηση στην πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Οσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πρόθεση να δεχθεί μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε υφεσιακά και αναποτελεσματικά. «Η κυβέρνηση ομολογεί απολογία συνθηκολόγησης 5,5 δισ.» δήλωσε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως με τα μέτρα αυτά η χώρα δεν θα ανακάμψει και ούτε θα μαζέψει χρήματα. Σχετικά με τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του κ. Δρίτσα κατά το παρελθόν, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, το κατά πόσον θέσεις που έχουν δημοσίως εκφραστεί από στελέχη της και αρμόδιους υπουργούς αναιρούνται. Εκανε, μάλιστα λόγο, για ασυνέπεια και αναποτελεσματικότητα.

    [03] «Η κυβέρνηση, με τις επιλογές της, φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη»

    «Η κυβέρνηση, με τις επιλογές της, φτωχοποιεί τη μεσαία τάξη και εξαθλιώνει καθημερινά τους φτωχούς» δήλωσε από την Κόρινθο, πρώτο σταθμό της περιοδείας της στην περιοχή και την Τρίπολη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Κάθε μέρα και περισσότερο ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι έχει παραπλανηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ. Η ελπίδα που τους υποσχέθηκε καταπλακώθηκε από το τρίτο μνημόνιο» πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για άλλη μία φορά, όπως ακριβώς έκανε και το 2015, χάνει πολύτιμο χρόνο. Διαπραγματεύεται χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική και με δεδομένες τις ακραίες θέσεις που διαχρονικά εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι άγονες συγκρούσεις που η κυβέρνηση προκαλεί, θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας και απομακρύνουν, δυστυχώς, την ελπίδα για μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους».

    «Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν μόνο έναν δρόμο, να τα καταφέρουμε. Να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό πόλο, έναν κεντροαριστερό πόλο εξουσίας και να διαμορφώσουμε μία πρόταση που θα δίνει διέξοδο οριστικά από την κρίση, θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες που δημιουργήθηκαν κυρίως μέσα από τη διαχείριση της κρίσης και θα εξασφαλίζει ευκαιρίες για τους Έλληνες πολίτες και πριν απ' όλα και τη νέα γενιά» τόνισε η κ. Γεννηματά.

    [04] Ο. Γεροβασίλη: Επιθέσεις βίας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πράξεις απόλυτα καταδικαστέες

    «Επιθέσεις βίας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά είναι πράξεις απόλυτα καταδικαστέες», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε ανάρτηση της στο Twitter, με αφορμή την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

    [05] Η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις επισήμανε ο Γ. Δραγασάκης

    Ως σημαντική ημέρα που ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις σε τουρισμό, εμπόριο και πολιτισμό, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά την εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco.

    Πριν έναν χρόνο, είπε ο κ. Δραγασάκης, εκπροσώπησα την κυβέρνηση στην Κίνα, οπού είχαμε ουσιαστικές συζητήσεις και θέσαμε τις βάσεις για ένα τριετές πρόγραμμα συνεργασίας. Αυτή η διαπίστωση στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος είναι ότι οι δυο λαοί εκπροσωπούμε πολιτισμικές παραδόσεις ιστορικού βάθους, είμαστε πολιτισμοί που επηρέασαν την εξέλιξη του κόσμου κατά τρόπο μοναδικό. Ο δεύτερος είναι ότι οι πολιτικές σχέσεις των δυο χωρών, παρά τις διαφορετικές διαδρομές, είναι ανέφελες, χωρίς γκρίζες ζώνες και προβλήματα, υπήρξε και θα υπάρχει στενή πολιτική συνεργασία σε πολλές περιπτώσεις και πολλά διεθνή φόρα. Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι υπάρχει στρατηγική σύμπτωση συμφερόντων ανάμεσα στον σχεδιασμό της Κίνας και την επιλογή της να δημιουργήσει εμπορική λεωφόρο συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και η λεωφόρος αυτή περνά από το λιμάνι του Πειραιά. Αυτές οι επιλογές, προσέθεσε, είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δεν είναι κάτι πρόσκαιρο, δημιουργούν προοπτικές που αφορούν στις επόμενες δεκαετίες.

    [06] Μεγάλο βήμα η σημερινή συμφωνία για τον ΟΛΠ λένε οι πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ και της COSCO

    Ως σημαντική συμφωνία και μεγάλο βήμα για τη στρατηγική συνεργασία της COSCO με το λιμάνι του Πειραιά, χαρακτήρισαν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο πρόεδρος της COSCO Xu Lirong, τη συμφωνία που υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του λιμανιού για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

    Στην εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, που ακολούθησε την υπογραφή της συμφωνίας, ο πρόεδρος της COSCO τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η COSCO δεσμεύεται για αρμονική και αμοιβαία επωφελή ανάπτυξη στο λιμάνι του Πειραιά. Θα επενδύσουμε, είπε, στην αναβάθμιση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων του λιμανιού και θα διαχειριστούμε κάθε υπηρεσία με μοντέρνα νοοτροπία. Θα κάνουμε, προσέθεσε, τον Πειραιά τον μεγαλύτερο κόμβο κοντέινερ στη Μεσόγειο, θα αναμορφώσουμε τον χώρο αυτοκινήτων και θα ενισχύσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα. Θα επενδύσουμε στη συντήρηση ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών, θα επιδιώκουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην κρουαζιέρα και ομαλή διαχείριση της ακτοπλοΐας. Θα γίνει ο Πειραιάς το διεθνές κέντρο διανομής της ανατολικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με τον Xu Lirong, η επένδυση της COSCO στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά πρόχειρη, είναι γεμάτη πεποίθηση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Θα δώσουμε κεφάλαια, ακόμη και το αίμα μας, για αυτό το λιμάνι, θα κάνουμε τον Πειραιά ένα μαργαριτάρι της Μεσογείου. Το λιμάνι του Πειραιά είναι σαν την Αργώ, ας την αφήσουμε να ανοίξει τα πανιά, ας την αφήσουμε να φέρει το χρυσόμαλλο δέρας», είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Κίνας Zou Xiaoli, μίλησε για επιπλέον συνεισφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και μετέφερε τα συγχαρητήρια του Κινέζου πρωθυπουργού. «Το αρχαίο λιμάνι του Πειραιά», είπε, «αποτελεί πεδίο διευρυμένης συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Μετά το χαλάζι και τη βροχή θα φανεί το ουράνιο τόξο. Όπως λέει ένα κινεζικό ρητό, η απόλυτη ειλικρίνεια και η πλήρης συνεργασία μπορεί να λιώσει μέταλλα και πετρώματα».

    [07] «Πράξη αλληλεγγύης και οικουμενικής εγγύτητας η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο»

    «Τώρα που η κατάσταση εκτάκτου ανάγκη είναι τόσο έντονηστο μέτωπο του Αιγαίου, με την επίσκεψή του στην Λέσβο, ο πάπας θέλει να κάνει σαφήτην ανησυχία και την συμμετοχή του», δήλωσε στο ραδιόφωνο Radio Vaticana, o εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

    «Από την στιγμή, όμως, που βρισκόμαστε σε μιαπεριοχή η οποία, από την άποψη της Χριστιανικής Εκκλησίας είναι κυρίως ορθόδοξη, ο πάπας πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή με τις αρμόδιες ορθόδοξες αρχές, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης και οικουμενικής εγγύτητας προς το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο, η οποία πραγματοποιείται οικουμενικά από τους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών», προσέθεσε ο Φεντερίκο Λομπαρντι.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Αγίας Έδρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού, τέλος, συμπλήρωσε:

    «Είναι μια πρόσκληση για ανάληψη ευθύνης και για συμμετοχή η οποία απευθύνεται προς όλους: ο πάπας δεν προβαίνει σε πράξεις με άμεσο πολιτικό χαρακτήρα. Προβαίνει σε πράξεις ανθρώπινου, ηθικούκαι θρησκευτικού χαρακτήρα, με ιδιαίτερη σημασία και αναφορά στην ευθύνη του καθενός, ανάλογα με τον ρόλο του, τη θέση του στην κοινωνία και τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του. Πρόκειται σαφώς και για μια πρόσκληση προς του πολιτικούς να δράσουν αναζητώντας τις πιο ανθρώπινες λύσεις, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν, κατά τις μεγάλες αυτέςαλλαγές της εποχής μας».

    [08] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και η επανεξέταση πολιτικών προσφυγικού και ασύλου στο στόχαστρο των ευρωβουλευτών

    Τελικές ψηφοφορίες για PNR και προστασία δεδομένων

    Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Πέμπτη την οδηγία για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR) καθώς και τους νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και τη διαβίβασή τους όταν αυτή βοηθά τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Η ψηφοφορία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το Συμβούλιο.

    Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

    Η συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία επιτεύχθηκε κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο ΕΚ με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το πρωί.

    Άσυλο: Πρόταση για ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα ζητά το ΕΚ

    Η θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαχειριστεί καλύτερα τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Αυτό θα υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους την Τρίτη. Θα ζητήσουν επίσης να δημιουργηθούν ασφαλείς και νόμιμοι τρόποι εισόδου των υπηκόων τρίτων χωρών στην ΕΕ, χωρίς αυτοί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να καταφεύγουν στους λαθρεμπόρους.

    Τρομοκρατία: νέες στρατηγικές καταπολέμησης μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

    Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα συζητηθούν στο ΕΚ με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη στις 3μμ (ώρα Γαλλίας). Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν ξανά από τα κράτη μέλη να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή όλων των υφιστάμενων νομοθετικών πράξεων.

    Panama Papers: Συζήτηση στο ΕΚ για τις πρόσφατες αποκαλύψεις

    Σε συνέχεια των αποκαλύψεων των Panama Papers για τους μυστικούς ιδιοκτήτες περισσότερων από 200.000 offshore εταιρειών, μεταξύ των οποίων πολλοί πολιτικοί και γνωστοί αθλητές, το Κοινοβούλιο θα θέσει το ζήτημα σε συζήτηση με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την Τρίτη το απόγευμα. Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον είναι αποτελεσματικα τα υφιστάμενα μέτρα της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Επιπλέον κονδύλια για το προσφυγικό και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    Το Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την Τρίτη το πράσινο φως για το πρώτο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες, καθώς και 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL (ECTC). Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης, οι ευρωβουλευτές επιτάχυναν τη διαδικασία ώστε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

    Αίτημα για πανευρωπαϊκή απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου glyphosate

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου glyphosate στην αγορά όσο αυτό θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό θα υποστηρίξει το μη νομοθετικό ψήφισμα που θα τεθεί σε ψηφοφορία στο ΕΚ την Τετάρτη.

    Εκθέσεις προόδου για Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τετάρτη τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Johannes Hahn. Θα ζητήσει από την Αλβανία να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειές σε βασικούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ θα καλωσορίσει την πρόσφατη αίτηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ένταξη στην ΕΕ.

    Τρόποι εξόδου από την κρίση στον αγροτικό τομέα

    Οι ευρωβουλευτές θα θέσουν την Τρίτη ερωτήματα στον Επίτροπο Γεωργίας, Phil Hogan, σχετικά με τις λεπτομέρειες του πρόσφατου πακέτου βοήθειας προς τους Ευρωπαίους γεωργούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σωρευτικές επιπτώσεις της πτώσης των τιμών και του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ. Θα αξιολογήσουν επίσης την αποτελεσματικότητα του πακέτου του 2015 και θα καταθέσουν προτάσεις για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση στον αγροτικό τομέα.

    [09] Ψηφιακό άλμα ποιότητας σε όλες τις προξενικές αρχές της Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι Ν. Κοτζιάς και Π. Κουρουμπλής

    Άλμα ποιότητας αντάξιο της ψηφιακής εποχής κάνουν οι προξενικές υπηρεσίες της Ελλάδας ανά τον κόσμο, διευκολύνοντας τη ζωή όλων των αποδήμων Ελλήνων. Με μία απλή αίτηση στο ελληνικό προξενείο του τόπου κατοικίας τους, όλοι οι ομογενείς θα μπορούν να έχουν, μέσα σε λίγα λεπτά, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης. Απλά, όπως ακριβώς και οι εντός Ελλάδας Έλληνες στα ΚΕΠ.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, εδώ και μήνες, επεξεργάστηκε επίπονα σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένων Ηλεκτρονικών Προξενικών Υπηρεσιών, που με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει βαθύτατη και ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού κράτους προς οποιοδήποτε πολίτη στο εξωτερικό, ως βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας διπλωματίας που πρέπει να ασκεί μία χώρα.

    Το νέο αυτό εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στη διασύνδεση του υπουργείου Εξωτερικών και των προξενικών αρχών της Ελλάδος ανά τον κόσμο, στην κεντρική βάση δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

    Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο βαφτίστηκε «Πρόξενος», όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, εντάσσεται μέσα σε μία γενικότερη στροφή καλύτερης διάταξης υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, που θα δυναμώσει και θα βελτιώσει την παρουσία και τη εικόνα της χώρας σε όλο τον κόσμο και με τρόπο που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή εποχή.

    [10] «Πρόκληση για τους εργαζόμενους οι κυβερνητικές φιέστες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ»

    «Οι κυβερνητικές φιέστες, με τις οποίες η κυβέρνηση γιορτάζει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους κι αποδεικνύουν και στον πιο δύσπιστο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπηρετεί "ψυχή τε και σώματι" τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ «για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ».

    [11] Υπογραφή της σύμβασης για τον ΟΛΠ παρουσία του πρωθυπουργού

    Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης να σημειώνουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.

    Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία της συμφωνίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, η συμφωνία για τη σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China COSCO Shipping Corporation Limited που υπογράφηκε, είναι τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία (της συμφωνίας) να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:

    - 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.

    - 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.

    - 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

    - 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

    Επισημαίνεται, ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

    «Το Λιμάνι δεν πωλείται, παραμένει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου».

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου και προσθέτουν ότι πωλείται η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές, όχι ο λιμένας του Πειραιά, ιδιοκτήτης του οποίου είναι το ελληνικό Δημόσιο.

    Επίσης, επισημαίνουν ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052 (master concession) και όχι ιδιοκτήτης του και ότι ο ΟΛΠ έχει ουσιαστικά, ήδη, αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο ΧΑ το 2003, με την πώληση 26% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτήν την εξέλιξη επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [12] Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στο σημερινό EuroWorking Group

    Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επέστρεψαν σήμερα στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Αυτό δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη σημερινή ενημέρωση Τύπου, στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε η ίδια, τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής έχουν παραμείνει στην Αθήνα και συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στην ημέρα. Ερωτηθείσα κατά πόσο σχετίζεται αυτή η επιλογή με την ασφάλεια των επικοινωνιών στην Ελλάδα, μετά και τις διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας, η ίδια εκπρόσωπος ανέφερε: «Προτιμάμε τις συναντήσεις με φυσική παρουσία κάθε φορά που τεχνικά είναι εφικτό, και αυτή τη φορά ήταν».

    «Εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», είπε η Μ. Αντρέεβα, παραπέμποντας σε χθεσινές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ότι οι συζητήσεις στην Αθήνα προχωράνε «καλά» και σημειώνεται «πρόοδος».

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ίδια εκπρόσωπος είπε πως συζητήθηκαν ζητήματα της «ευρύτερης προετοιμασίας» της συνόδου.

    [13] «O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός»

    «O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα του δεύτερου τραπεζικού φόρουμ που διοργανώνει η εφημερίδα Κεφάλαιo και η εταιρία "Symeon Tsomokoς", επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους».

    Επίσης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι τμηματική ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτρέψει στην χώρα να γυρίσει σελίδα και στους επενδυτές να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους.

    Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ.Δραγασάκης κάλεσε τις τράπεζες να διαδραματίσουν ένα κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων με την διαμεσολάβηση τους με την επενδυτική κοινότητα. Έδωσε έμφαση στην επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις ενέργειες τους προς την κατεύθυνση της μείωσης τους.

    Για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι «εμπορεύματα». «Αρνούμαστε την λογική ότι τα δάνεια για να αγοράζονται και να πωλούνται», είπε χαρακτηριστικά.

    Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η προσέλκυση καταθέσεων, η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ που θα γίνει μετά την αξιολόγηση που θα σημάνει και την έναρξη της συζήτησης για την άρση των capital controls σε ένα τρίμηνο, τετράμηνο.

    [14] ΑΕΚ: Η «απολογία» του Πογέτ

    Με το iPad στο χέρι μπήκε στα αποδυτήρια της ΑΕΚ ο Γκουστάβο Πογέτ στην προπόνηση στα Σπάτα. Αφού χαιρέτησε τους παίκτες απευθύνθηκε στον Δημήτρη Κολοβέτσιο και του ζήτησε... συγγνώμη! Βλέποντας την απορία στο πρόσωπο του 24χρονου αμυντικού, ο Πογέτ του έδειξε στο iPad ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο τον τιμώρησε για την εμφάνισή του στο ματς με την Καλλονή, στέλνοντάς τον να προπονηθεί μόνος του.

    «Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη που σου το έκανα αυτό. Δεν το γνώριζα, μέχρι που το διάβασα» είπε. Το θέμα αντιμετωπίστηκε με χιούμορ, καθώς ο Κολοβέτσιος δεν είχε υποστεί «καψώνι», αλλά την περασμένη Δευτέρα, μετά το ματς με την Καλλονή, είχε πάει στα Σπάτα για αποθεραπεία μαζί με τον Χρήστο Αραβίδη και άλλους συμπαίκτες τους.

    Το περιστατικό αυτό και η σχετική πλάκα που ακολούθησε, εκτόνωσε σε κάποιο βαθμό την ένταση που είχε δημιουργηθεί μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα και την απογοητευτική εικόνα της ομάδας. Ο Ουρουγουανός είναι «μετρ» σε θέματα ψυχολογίας και επικοινωνίας με τους παίκτες και προσπάθησε να ελαφρύνει το κλίμα. Όμως οι «πληγές» δεν γιατρεύονται τόσο εύκολα. Θα χρειαστούν νίκες και καλές εμφανίσεις, αρχής γενομένης από το ματς με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ.

    [15] Το όνειρο του ΝΒΑ «κολλάει» την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Ουίλιαμς

    Με μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων τον όρο για αποχώρηση από τον Παναθηναϊκό σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των «πράσινων» με την πλευρά του Έλιοτ Ουίλιαμς. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας «παλεύουν» εδώ και μέρες να «δέσουν» μέχρι το 2017 τον Αμερικανό, ο οποίος κατάφερε από την ημέρα της έλευσης του στον σύλλογο να αλλάξει την αγωνιστική εικόνα του τριφυλλιού και να βάλει ψηλά τον πήχη, αλλά οριστική συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα.

    Η «πράσινη» διοίκηση έχει καταφέρει, πάντως, να τα βρει με τον Ουίλιαμς στο οικονομικό. Η πλευρά του Αμερικανού είχε ζητήσει 2 εκατομμύρια τον χρόνο από τους «πράσινους», οι οποίοι του προσέφεραν αρχικά 1,5εκ., αλλά τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Ουίλιαμς να έχει σε περίπτωση παραμονής ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 April 2016 - 12:32:32 UTC