Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: «Ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα ο απόδημος ελληνισμός»
  • [02] Π. Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό ζήτημα
  • [03] Ν. Κοτζιάς: «Η εξωτερική πολιτική θέλει μεγάλες αναπνοές και όχι βιασύνες»
  • [04] «Όσο οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο η σιωπή της Ν.Δ γίνεται προκλητικότερη»
  • [05] Τεχνικό πρόβλημα εμπόδισε τις εβδομαδιαίες πληρωμές ανεργίας
  • [06] Περίπου 4.550 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά
  • [07] «Πρέπει να υπερασπιστώ την Ελλάδα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας
  • [08] Δεν πραγματοποιήθηκαν οι εβδομαδιαίες πληρωμές ανεργίας, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ
  • [09] «Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»
  • [10] Νέα τραγωδία ανοιχτά της Σάμου με πέντε νεκρούς

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: «Ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα ο απόδημος ελληνισμός»

    «O απόδημος Ελληνισμός είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών, που κατέθεσε η ΝΔ, τονίζει πως δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές.

    Η πρότασή της ΝΔ αφορά, όπως σημειώνει, σε όσους συμπολίτες μας διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς. «Πιστεύουμε πως είναι μια πρόταση ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη και διοικητικά εφαρμόσιμη», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο απόδημος ελληνισμός προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος και -όπως λέει- «οφείλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε και να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου». Εκφράζει, μάλιστα, την ελπίδα πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση αυτή έτσι ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

    «Αλλά και αν αυτό δεν συμβεί, σας βεβαιώνω ότι, μόλις γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το νομοσχέδιο θα περάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί θεσμικά η Δημοκρατία μας. Χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει σταθερό εκλογικό κύκλο. Χρειάζεται μικρότερη Βουλή. Σταθερό εκλογικό νόμο. Και βέβαια θεσμοθετημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση της ομογένειας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ στον Εθνικό Κήρυκα.

    [02] Π. Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό ζήτημα

    Έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει, κατά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη στην Αθήνα αυτή την κρίσιμη ώρα, των υπουργών Eξωτερικών της Ολλανδίας, κ. Μπερτ Κέντερς , της Σλοβακίας, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ , της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας κας Μαργκαρίντα Μάρκες καθώς και των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Αρλέμ Ντεζίρ, της Ιταλίας, κ. Σάντρο Γκότσι και της Μάλτας, κ. Ίαν Μποργκ , τους οποίους δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενους από τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκο Ξυδάκη.

    Νωρίτερα, στις 7 μ.μ. ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπροσωπεία των έξι υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στηρίζουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πρόκληση του Προσφυγικού.

    Ο κ. Παυλόπουλος αφού επισήμανε ότι η ώρα είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει και θα εφαρμόσει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για την εφαρμογή της Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία και όχι μόνο, και αυτό θα το πράξει σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, με όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στον κοινό μας πολιτισμό και στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει μόνη της όλο αυτό το τεράστιο βάρος και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των εταίρων της. «Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στον Πολιτισμό της νοοτροπία φοβική, νοοτροπία απομόνωσης σε ένα πρόβλημα, από το οποίο κρίνεται το μέλλον της ΕΕ. 'Αρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι επιβεβλημένη με βάση τις ίδιες τις αρχές της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε και να συμπράξουμε όλοι» τόνισε.

    Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις εξής τέσσερις παρατηρήσεις :

    Πρώτον, τόνισε, ότι και κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας και στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και κυρίως να δώσουμε έμφαση στο θέμα της μετεγκατάστασης. Και υπογράμμισε ότι χωρίς την εφαρμογή αυτή θα υπάρξει κίνδυνος, ό,τι οικοδομήσαμε μέχρι σήμερα να μην προχωρήσει.

    Δεύτερον, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου και στο πλαίσιο αυτό να ξαναδούμε τον προσδιορισμό της έννοιας του Πρόσφυγα Πολέμου. «Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ του αιτούντος άσυλο γενικώς και του πρόσφυγα πολέμου. 'Αρα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός αλλαγής του καθεστώτος της Συνθήκης του Δουβλίνου, σε συνάρτηση με τον προσδιορισμό της έννοιας του πρόσφυγα πολέμου» τόνισε.

    Τρίτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η μετεξέλιξη του FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή-συνοριοφυλακή. Πάντοτε, βέβαια, με την τήρηση του κανόνα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών, όπως ορίζονται και φυλάσσονται κυριάρχως από τα κράτη αυτά.

    Τέταρτον, κάλεσε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδίως την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από το ίδιο το καταστατικό της. Μάλιστα, ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από την θεσμική σύνδεση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι οι κανόνες που αφορούν την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επιβάλλουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σ' αυτήν τις οποίες πρέπει να τις εκτελέσει. Και προκειμένου να γίνει αυτό είναι ανάγκη να το καταστήσουμε από κοινού σαφές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους υπευθύνους της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες».

    Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι Πρόσφυγες έχουν τα δικαιώματά τους, τα οποία εμείς προστατεύουμε στο ακέραιο και παρατήρησε ότι βεβαίως, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των Προσφύγων, οι οποίες απορρέουν από την Συμφωνία που έχουμε υπογράψει και από την ελληνική έννομη τάξη. Υποχρεώσεις, που αφορούν ουσιαστικά την ίδια την προστασία τους.

    Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ λέγοντας : «Όπως επίσης οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επιτελούν μία σπουδαία αποστολή. Αλλά και αυτές πρέπει να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που απορρέουν από το Ελληνικό Δίκαιο, από το Δίκαιο της Διεθνούς Έννομης Τάξης το οποίο διέπει τις ΜΚΟ, και βεβαίως από το πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. 'Αρα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να τηρούν απαρεγκλίτως αυτούς τους κανόνες. Και σε αυτό τον τομέα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει την εφαρμογή των ως άνω κανόνων».

    [03] Ν. Κοτζιάς: «Η εξωτερική πολιτική θέλει μεγάλες αναπνοές και όχι βιασύνες»

    Σε μια πλήρη ενημέρωση, αλλά και τοποθέτηση σε τρέχοντα διπλωματικά θέματα, με ειδική αναφορά στις επόμενες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών, εξελίχθηκε η συζήτηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τους διπλωματικούς συντάκτες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσίαση του ψηφιακού προγράμματος διασύνδεσης των προξενικών μας αρχών.

    Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα ήδη έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικές συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη στις 14 Απριλίου θα είναι μία τριμερής διαβούλευση σε υπηρεσιακό επίπεδο αστυνομικών αρχών Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, ενώ η δεύτερη στις 21-22 Απριλίου θα είναι τετραμερής με τη συμμετοχή των γειτονικών χωρών στα βόρεια σύνορά μας -της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας- και θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών.

    Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, θα προταθεί από ελληνικής πλευράς η λήψη μίας κοινής απόφασης να συγκληθεί συλλογικά μία μελλοντική ευρύτερη συνάντηση, με χώρες όπως η Σερβία, Αυστρία, Σλοβακία, Κροατία για τα θέματα διασυνοριακής συνεργασίας και ασφάλειας, και του προσφυγικού γενικότερα, ενδεχομένως τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου.

    [04] «Όσο οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο η σιωπή της Ν.Δ γίνεται προκλητικότερη»

    Και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά από δημοσιεύματα που συνδέουν και νέα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

    Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος πολίτης καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου έσπευδαν να εξαφανίσουν λίστες διακίνησης μαύρου χρήματος, και αρνήθηκαν να παραλάβουν και να επεξεργαστούν σχετικά δεδομένα». Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως «όσο οι αποκαλύψεις, που εμπλέκουν την προηγούμενη ηγεσία της ΝΔ σε υποθέσεις μαύρου χρήματος, διαδέχονται η μία την άλλη, τόσο περισσότερο η σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται προκλητικότερη».

    «Περιμένουμε, επιτέλους, από τον κ. Μητσοτάκη και την ΝΔ, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [05] Τεχνικό πρόβλημα εμπόδισε τις εβδομαδιαίες πληρωμές ανεργίας

    Δεν πραγματοποιήθηκαν χθες οι εβδομαδιαίες πληρωμές ανεργίας, λόγω τεχνικού προβλήματος, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

    Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές τη Δευτέρα 11/04/2016 το πρωί. Όπως επισημαίνει, εντός του Σαββατοκύριακου, θα υπάρξει ενημέρωση για την πληρωμή των παροχών ανεργίας.

    [06] Περίπου 4.550 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά

    Στους 4.550 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ δύο πούλμαν με μόλις 114 άτομα αναχώρησαν χθες για Άγιο Ανδρέα Αττικής και Κουτσόχερο Λάρισας.

    Σύμφωνα με το λιμενικό, 65 άτομα προωθήθηκαν στον Αγ. Αντρέα και 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα. Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το Blue Star 2, πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω, ενώ το μεσημέρι αναμένεται από τη Ρόδο το Blue Star Paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά), σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

    [07] «Πρέπει να υπερασπιστώ την Ελλάδα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας

    Οι ελληνο-αυστριακές «σχέσεις στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας είναι εξαιρετικές», και τα θέματα τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, οι απόψεις που αντάλλαξε μαζί του και για τις οποίες συμφωνούν σε πάρα πολλά, «θα μεταφερθούν φυσικά και σε άλλα επίπεδα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη, με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα μετά την ακύρωση της επίσκεψης της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επειδή δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη διάσκεψη της Βιέννης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

    «Είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αν πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση,να συνομιλούμεμεταξύ μας, και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο εκπρόσωποι των κρατών, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος σίγουρα θα συναντηθούν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι και οι δύο διατεθειμένοι να συνομιλήσουν και να συναντηθούν», είπε ο Χ.Π. Ντόσκοτσιλ.

    Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αποστασιοποιείται σαφώς από την χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και στο θέμα της φύλαξης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων: «Πρέπει εδώ να υπερασπιστώ την Ελλάδα. Η Ουγγαρία έχει χερσαία σύνορα, κατασκεύασαν ένα φράχτη και καθημερινά περνάνε 200 έως 300 άνθρωποι... Τα ελληνικά σύνορα είναι θαλάσσια, και είναι ακόμα δυσκολότερο να τα προστατεύσει κανείς. Για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα».

    Κατά την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό του Σχιστού, ο Χ-Π Ντόσκοτσιλ διαπίστωσε ότι οι πρόσφυγες είναι ικανοποιημένοικαι υπογράμμισε«ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσει κανείς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο επιτελείται και για την Ευρώπη» υπογράμμισε.

    Για το αν θα παραμείνουν οι Σύροι πρόσφυγες στην Ελάδα, ο Αυστριακός υπουργός είπε: «Νομίζω πως είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να θέσουμε το ερώτημα ποιος θα πάρει άσυλο ή ποιος δεν θα πάρει... και τότε πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της κατανομής. Δεν θα έχουμε μια τέτοια κατάσταση ώστε όλοι όσοι έρχονται από αυτό τον διάδρομο (της Ελλάδας),όλοιαυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν δηλαδή στην Ευρώπη άσυλο, να μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα».

    Ο κ. Ντόσκοτσιλ υπεραμύνεται στη συνέντευξή του των μονομερών πρωτοβουλιών της Αυστρίας και αρνείται ότι η χώρα του επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην Κεντρική Ευρώπη: «Έχουμε 90.000 αιτήσεις ασύλου... Ανυπολογίσει κανείς αναλογικά με τον πληθυσμό, τότε θα έπρεπε η Γερμανία πέρυσι να είχε υποδεχθεί 900.000 πρόσφυγες, αλλά δεν το έκανε. Έχουμε συμφωνήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υποδεχθούμε 37.000 ετησίως, ήτοι συνολικά περίπου 135.000 πρόσφυγες», δηλαδή «το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Και αν μου δείξετε ένα άλλο κράτος στην Ευρώπη το οποίο να έχει υποδεχθεί τόσο πολλούς αναλογικά με τον πληθυσμό της, τότε δέχομαι ότι έχουμε αναλάβει ένα ηγετικό ρόλο σε αυτά τα θέματα. Όχι μεγάλης δύναμης... Αν κάθε ευρωπαϊκή χώρα υποδεχθεί 2,5% του συνολικού πληθυσμού της, όπως η Αυστρία, τότε δεν θα έχουμε κανένα προσφυγικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Δεν πραγματοποιήθηκαν οι εβδομαδιαίες πληρωμές ανεργίας, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ

    Δεν πραγματοποιήθηκαν χθες οι εβδομαδιαίες πληρωμές ανεργίας, λόγω τεχνικού προβλήματος, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

    Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές τη Δευτέρα 11/04/2016 το πρωί. Όπως επισημαίνει, εντός του Σαββατοκύριακου, θα υπάρξει ενημέρωση για την πληρωμή των παροχών ανεργίας.

    [09] «Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

    Η ΕΕ δεν κάνει αυτό που υπόσχεται στο θέμα των προσφύγων, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Φέρουμε το μεγαλύτερο βάρος», σημειώνει ο κ. Κουρουμπλής και προσθέτει πώς η Ελλάδα αισθάνεται να έχει μείνει μόνη στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

    «Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από τα 60 σκάφη που έχει υποσχεθεί εστάλησαν μόνο οκτώ. Από τα 1.600 μέλη της Frontex που έχουν υποσχεθεί έχουν φτάσει μόνο 800. Είχαν υποσχεθεί ότι θα χορηγήσουν στη χώρα μας βοήθεια ύψους 400 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών μηχανισμών της ΕΕ έχουν δοθεί λιγότερα από 40 εκατομμύρια», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

    Η συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία δεν είναι διμερής ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά μια συμφωνία που υπέγραψαν όλες οι χώρες της ΕΕ, τονίζει, επίσης, ο κ. Κουρουμπλής και προσθέτει ότι «το βάρος πέφτει στην Ευρώπη, την πολιτισμένη Ευρώπη... Η ΕΕ επιτρέπει το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Έχουμε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και μας κατηγορούν κιόλας ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα.

    Η ΕΕ έχει 580 εκατομμύρια πολίτες και είναι τόσο δύσκολο να φιλοξενήσει 1,5 ανθρώπους. Είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των κλειστών συνόρων; Θέλουμε μια Ευρώπη που να ακολουθεί τον νέο εθνικισμό; Κάποιοι ξεχνούν ότι στην Ευρώπη χύθηκε πολύ αίμα λόγω της έκρηξης του εθνικισμού», προειδοποίησε ο κ. Κουρουμπλής.

    [10] Νέα τραγωδία ανοιχτά της Σάμου με πέντε νεκρούς

    Σε εξέλιξη είναι από το πρωί έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου για τον εντοπισμό αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων, μετά την ανατροπή λέμβου με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, που είχε ως αποτέλεσμα, ένα παιδάκι να καταλήξει στη διάρκεια της επιχείρησης περισυλλογής και να εντοπιστούν οι σοροί τεσσάρων γυναικών.

    Μέχρις στιγμής πέντε άνθρωποι, δύο γυναίκες- δύο άντρες και ένα παιδί- έχουν διασωθεί από σκάφος της Frontex και πλωτό του λιμενικού, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή με τη συνδρομή ελικοπτέρου.

    Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των διασωθέντων στη λέμβο επέβαιναν περίπου 10 άτομα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 April 2016 - 8:32:29 UTC