Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Άτυπη αλλά ουσιαστική η συμμαχία των προθύμων για το προσφυγικό
  • [02] Πέθανε ο Γιάννης Αγγέλου
  • [03] Κ. Μητσοτάκης: «Ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα ο απόδημος ελληνισμός»
  • [04] "Πιο δίκαιες ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία" υποσχέθηκε ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [05] Σε εξέλιξη συνάντηση Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών
  • [06] «Από σήμερα ξέρουμε που ακριβώς πατάμε»
  • [07] Ντ. Κάμερον: Θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση των «Panama Papers»

  • [01] Ν. Ξυδάκης: Άτυπη αλλά ουσιαστική η συμμαχία των προθύμων για το προσφυγικό

    Κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης, έστειλαν οι έξι υπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

    Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, μετά τις τετράωρες διαβουλεύσεις που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία, προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

    Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρομόλωνπροοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης», σε αντίθεση με τη φυγόκεντρη και εθνικιστική εικόνα της Ευρώπης, χαρακτήρισε τη επίσκεψη των 6 υπουργών και υφυπουργών κρατών-μελών της ΕΕ ο κ. Ξυδάκης. Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη, εξαίροντας τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για το «τιτάνιο έργο» που έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Περιμένουμε δεσμεύσεις απ' όλες τις χώρες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων» διεμήνυσε.

    Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε για την ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου αναμένεται να τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος

    [02] Πέθανε ο Γιάννης Αγγέλου

    Έφυγε από τη ζωή ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου. Από το πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

    «Εξέπνευσε σήμερα το πρωί, στο Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο Γιάννης Αγγέλου, στενός συνεργάτης και επιστήθιος φίλος του κ. Κώστα Καραμανλή από το 1981. Ο Γιάννης Αγγέλου γεννήθηκε το 1950 και ήταν δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Ήταν παντρεμένος με την κα Αλεξάνδρα Μουρτζά, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Άγγελο και τον Δημήτρη.

    Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 14:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Παράκληση της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν υπέρ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας».

    [03] Κ. Μητσοτάκης: «Ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα ο απόδημος ελληνισμός»

    «O απόδημος Ελληνισμός είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών, που κατέθεσε η ΝΔ, τονίζει πως δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές.

    Η πρότασή της ΝΔ αφορά, όπως σημειώνει, σε όσους συμπολίτες μας διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς. «Πιστεύουμε πως είναι μια πρόταση ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη και διοικητικά εφαρμόσιμη», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο απόδημος ελληνισμός προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος και -όπως λέει- «οφείλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε και να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου». Εκφράζει, μάλιστα, την ελπίδα πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση αυτή έτσι ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

    «Αλλά και αν αυτό δεν συμβεί, σας βεβαιώνω ότι, μόλις γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το νομοσχέδιο θα περάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί θεσμικά η Δημοκρατία μας. Χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει σταθερό εκλογικό κύκλο. Χρειάζεται μικρότερη Βουλή. Σταθερό εκλογικό νόμο. Και βέβαια θεσμοθετημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση της ομογένειας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ στον Εθνικό Κήρυκα.

    [04] "Πιο δίκαιες ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία" υποσχέθηκε ο Τρ. Αλεξιάδης

    Στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά, η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, γνωστοποίησε απότη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

    Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. «Όταν, και αν έρθει η διάταξη στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κάνει τη δήλωση και το θέλουν να πληρώσουν μέχρι σε οκτώ (σ.σ. μηνιαίες) δόσεις. Σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα έρθει ή όχι αυτή η διάταξη στη Βουλή» συμπλήρωσε.

    Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη και συνεχίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, πέραν των όσων τυχόν θα απαιτηθούν, για όσες ημέρες το σύστημα TAXIS αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα.

    «Θα αντιμετωπίσουμε όσα προβλήματα υπάρχουν ή ενδέχεται να εμφανιστούν, αλλά δεν έχουμε σκοπό να αναπαράγουμε ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, μετακινώντας διαρκώς τις ημερομηνίες κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Μετά το τρίμηνο θα δοθεί παράταση μόνο για όσες ημέρες υπάρχουν πιθανώς προβλήματα στο TAXIS» ξεκαθάρισε.

    [05] Σε εξέλιξη συνάντηση Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών

    Ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθήνων, η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα θέματα της εθνικής σύνταξης έχουν κλείσει. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώσεις υπάρχουν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.

    Εν τω μεταξύ τρεις διαδοχικές συναντήσεις θα έχουν από το απόγευμα οι αρμόδιοι υπουργοί με τους επικεφαλής των θεσμών, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.Το αντικείμενο των συναντήσεων αυτών αφορά στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στα δημοσιονομικά μεγέθη.

    [06] «Από σήμερα ξέρουμε που ακριβώς πατάμε»

    Ως ύψιστη προτεραιότητα της σλοβακικής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα είναι η επίλυση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού προβλήματος τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις 4ωρες διαβουλεύσεις της ομάδας των έξι υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

    «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δώσουμε συνέχεια στις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη και σοβαρή αυτή κρίση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όλοι επηρεαζόμαστε από αυτή την κρίση, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να αφιερώσουμε όλη την ενέργειά μας προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ο κ. Λάιτσακ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά χρήσιμες τις δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε σε χρόνο ρεκόρ, εντός τεσσάρων ημερών, στην Αθήνα καθώς, όπως είπε, από αυτά που έμαθε εδώ, η χώρα του μπορεί να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για την ευρωπαϊκή της προεδρία. «Μάθαμε πολλά» σημείωσε «και από σήμερα θα μπορώ να πω ότι ξέρουμε που ακριβώς πατάμε όσον αφορά στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας, μια συμφωνία πολύ σημαντική».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εξέφρασε και την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη, πρώτη επίσης, όπως είπε, επίσημη επίσκεψή που πραγματοποίησε από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εξωτερικών, και την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

    «Ήρθα στην Αθήνα για συμβολικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους» είπε, εξηγώντας ότι ήθελε με αυτή του την επίσκεψη να τονίσει «τη σημασία των διμερών σχέσεων και για να διαβεβαιώσω τους Έλληνες συναδέλφους για την φιλία μας και για το γεγονός ότι η Σλοβακία προσβλέπει σε καλή συνεργασία με την Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις».

    Ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή του από τους Έλληνες ομολόγους του και επισήμανε ότι η σημερινή παρουσία του στην Αθήνα ως μέλος αυτής, της πολύ σημαντικής ομάδας σε ένδειξη αλληλεγγύης, ταυτόχρονα ήταν πολύ χρήσιμη για να μάθει για την πραγματική κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών.

    [07] Ντ. Κάμερον: Θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση των «Panama Papers»

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε ότι θα «έπρεπε να είχε διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση των Panama Papers» δηλώνοντας ότι το λάθος είναι δικό του, δύο ημέρες μετά την ομολογία του, ότι τελικά είχε μετοχές της υπεράκτιας εταιρίας του πατέρα του, ο οποίος πέθανε το 2010.

    "Λοιπόν, δεν ήταν μια σπουδαία εβδομάδα αυτή. Ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα αυτήν την υπόθεση, μην κατηγορείτε τους συμβούλους μου, το λάθος είναι δικό μου, πήρα το μάθημά μου", δήλωσε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια του εαρινού συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο.

    Μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers την περασμένη Κυριακή, χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερις ανακοινώσεις με μπερδεμένες διατυπώσεις από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, πριν ο ίδιος αποφασίσει τελικά να παραδεχθεί, το βράδυ της Πέμπτης ότι είχε μετοχές σε αυτή την εταιρία που εδρεύει στις Μπαχάμες. Εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την άσκηση μιας καταστροφικής επικοινωνιακής πολιτικής, ο ηγέτης των Συντηρητικών είχε διαβεβαιώσει ότι δεν έκανε τίποτε παράνομο και ότι πάντοτε πλήρωνε τους φόρους του. Ο Κάμερον επανέλαβε σήμερα την υπόσχεσή του να δώσει στη δημοσιότητα "προσεχώς" τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών, κάτι πρωτοφανές για πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας.Ακριβώς την ίδια ώρα, και μόλις δύο χιλιόμετρα πιο μακριά, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας την παραίτησή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 April 2016 - 14:32:24 UTC