Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένωση Κεντρώων: Η χώρα οδηγείται στον γκρεμό
  • [02] ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα
  • [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις
  • [04] Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη στα κέντρα φιλοξενίας
  • [05] Θ. Δρίτσας: Έως το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο μέρος του
  • [06] Ο βασιλιάς της Ισπανίας κάλεσε τα κόμματα για διαβουλεύσεις με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης
  • [07] Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στην μετεγκατάσταση προσφύγων καταγράφει έκθεση της Κομισιόν
  • [08] Κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό άσκησε ο Στ. Θεοδωράκης
  • [09] Ταχεία, ενιαία και ομοιόμορφη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, ζήτησε ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης
  • [10] Στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για άδεια τηλεοπτικού καναλιού
  • [11] Β. Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει νέα ελληνική κρίση
  • [12] Βερολίνο: Ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά την αξιολόγηση
  • [13] Τόμας Μπαχ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Θαυμασμός για τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το προσφυγικό
  • [14] Κουτσοκούμνης: «Θα ξαναρχίσει το Κύπελλο, απομακρύνεται το Grexit»

  • [01] Ένωση Κεντρώων: Η χώρα οδηγείται στον γκρεμό

    H κυβέρνηση τελικά θα πει «ναι σε όλα» τα επώδυνα και αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει ότι «σ' αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή πρόταση, δεν υπάρχει μέριμνα για πάταξη των παθογενειών και των κομματικών στρατών, ή για περικοπές των μη αναγκαίων δαπανών».

    Καταλήγοντας, η Ένωση Κεντρώων καταγγέλλει την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό και ιδεοληψία», τονίζοντας ότι «η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον γκρεμό».

    [02] ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα

    «Μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα» πρότεινε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όμπσφελντ, παρουσιάζοντας την Έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος πρέπει «η Ελλάδα να τύχει μεγαλύτερης ευελιξίας και οικονομικής στήριξης για το προσφυγικό, λέγοντας πως αυτό είναι ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα».

    Αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι ως η ομάδα του ΔΝΤ στην Αθήνα είχε εποικοδομητικές συζητήσεις, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

    Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως «στόχος είναι ένα πρόγραμμα τα νούμερα του οποίου θα βγαίνουν». Ερωτηθείς ειδικά για το χρέος είπε πως δεν γνωρίζει πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται, ωστόσο αρκέσθηκε να επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το χρέος προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμα οικονομικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκθεση ΔΝΤ: Σε ύφεση η ελληνική οικονομία το 2016 - Ανάκαμψη από το 2017

    [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και συντάξεις

    «Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη.

    Έχουμε κόκκινες γραμμές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως αναμένει η συμφωνία με τους θεσμούς να οριστικοποιηθεί σε έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου και τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, αν υπάρχει προδιάθεση για συμφωνία η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί διότι για να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Διαπραγματευόμαστε με πολλούς παίχτες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, η διαφορά μας όμως με το ΔΝΤ δεν μεγαλώνει, είπε ο κ.Τσακαλώτος .Διευκρίνισε πάντως πως το ΔΝΤ έχει διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για την απόδοση των μέτρων όσο και για το πλεόνασμα του 2018.

    Δεν είναι υπαρκτές οι πληροφορίες περί πώλησης των κόκκινων δανείων είπε ο κ. Σταθάκης διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο.

    Τα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης και μέχρι τις 22 του μήνα θα μπορέσουμε να έχουμε λύση και στο θέμα των "κόκκινων δανείων". «Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

    Θα υπάρξει πλήρης προστασία των κύριων συντάξεων και στις επικουρικές θα υπάρξει αναπροσαρμογή μέχρι 10% Μέχρι το 2018 η εξοικονόμηση θα φθάσει στο 1,5% του ΑΕΠ δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος τονίζοντας πως είναι εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία

    Το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές ανέφερε και τόνισε πως καμία επικουρική σύνταξη μικρού και μεγάλου συνταξιούχου δεν πρόκειται να μειωθεί.

    [04] Συνεχίζεται η μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη στα κέντρα φιλοξενίας

    Συνολικά 15 λεωφορεία (7 χθες και 8 -μέχρι στιγμής- σήμερα) με πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει τα δύο τελευταία 24ωρα από την Ειδομένη για τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές.

    Σήμερα, από το πρωί έχουν αναχωρήσει έξι λεωφορεία για την Πέτρα Όλυμπου, όπου μεταφέρονται Κούρδοι Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ, ένα για την Αλεξάνδρεια Ημαθίας κι ένα για τα Γιαννιτσά, ενώ αρκετοί ακόμη πρόσφυγες περιμένουν να αναχωρήσουν ως το βράδυ.

    «Μετά τα γεγονότα της Κυριακής καταλάβαμε πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος και δεν πρόκειται να επιτρέψω στον εαυτό μου να ξαναζήσει τέτοιου είδους καταστάσεις. Τα παιδιά μου τρομοκρατήθηκαν και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαουάς, Κούρδος Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ, ενώ φορτώνει τα πράγματά του σε ένα από τα λεωφορεία.

    Όλοι όσοι είναι παρόντες δηλώνουν κουρασμένοι από την κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης κι ευελπιστούν πως οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας θα είναι καλύτερες.

    Ορισμένοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να πάρουν μόνοι τους το λεωφορείο προκειμένου να βρεθούν σε κάποιο κέντρο για το οποίο έχουν «καλές συστάσεις», όπως λένε, από γνωστούς τους που έχουν ήδη πάει εκεί. Όπως ο Μοχάμεντ από το Χαλέπι της Συρίας, που χρειάστηκε να πάρει ταξί από την Ειδομένη για το Πολύκαστρο κι από εκεί λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί άλλο για την Κοζάνη προκειμένου να βρεθεί στη Λευκόβρυση και στους φίλους του. Μαζί του και ακόμη μία γυναίκα που δεν άντεχε άλλο να ζει σε μία από τις διάσπαρτες μικρές σκηνές πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, που για πολλοστή ημέρα παραμένει κλειστή. «Η ζωή στη σκηνή είναι ανυπόφορη. Σαν έναν αργό θάνατο», λέει ο νεαρός Σύρος, που ονειρεύεται να πάει στη Γερμανία κάποια στιγμή για να σπουδάσει.

    [05] Θ. Δρίτσας: Έως το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο μέρος του

    Για υποδειγματική στάση του λιμενικού σώματος και των εθελοντών, έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στις προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες και μετανάστες, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, σε 3.675 άτομα.

    Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι και προσέθεσε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στο συγκεκριμένο χώρο, που έφθασαν και τις 6.000 άτομα, δεν επηρεάστηκε καμία λιμενική λειτουργία.

    Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας είπε ότι στο Σκαραμαγκά θα υπάρχουν τρεις τομείς των 1.000 ατόμων.

    Ήδη«γέμισε» ο πρώτος τομέας και την επόμενη εβδομάδα -αφού πρώτα έχει διαμορφωθεί ο χώρος, και για αυτό εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία του Στρατού- θα μεταφερθούν άλλα 1.000 άτομα, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν δημιουργηθεί νέες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα (έως 700 άτομα) και μια νέα πτέρυγα στην Μαλακάσα (έως 500 άτομα).

    Για το γεγονός ότι ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε3 άδειασε νωρίτερα σε σχέση με τους άλλους σταθμούς, είπε ότι γειτνίαζε σε περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη κίνηση και είχε αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία του λιμανιού. Είναι η πύλη που εξυπηρετεί επιβάτες και οχήματα με προορισμό την Κρήτη, εξήγησε.

    Υπογράμμισε δε ότι εξ αρχής είχε αναφερθεί ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνιμη δομή παραμονής, αλλά χώρος για μεταβατική στάση των προσφύγων και μεταναστών προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλα σημεία.

    Για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά επισήμανε ότι ήταν όλες καταγεγραμμένες, υπογραμμίζοντας ότι για όσες δεν ήταν σαφής ο χαρακτήρας τους υπήρχε επόπτευση για να διαπιστωθεί εάν περιορίζονταν στην αποστολή που προβλέπονταν από το καταστατικό τους.

    [06] Ο βασιλιάς της Ισπανίας κάλεσε τα κόμματα για διαβουλεύσεις με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης

    Ο βασιλιάς της Ισπανίας κάλεσε τους ηγέτες των κομμάτων για νέες διαβουλεύσεις στις 25 και 26 Απριλίου, έπειτα από τις οποίες μπορεί να διεξαχθούν εκλογές, αν δεν βρεθεί κανένας υποψήφιος να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Ο Φίλιππος ΣΤ' "κοινοποίησε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την απόφασή του να διεξαγάγει νέες διαβουλεύσεις, στις 25 και 26 Απριλίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλάτι.

    Πρόκειται να διερευνηθεί αν "ο βασιλιάς μπορεί να προτείνει έναν υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης που θα διαθέτει την απαραίτητη υποστήριξη", σύμφωνα με το παλάτι. Αν αυτό δεν συμβεί, ο μονάρχης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να "προχωρήσει στη διάλυση των δύο σωμάτων [του κοινοβουλίου] και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές".

    Έτσι, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έχουν προθεσμία μέχρι τις 25 Απριλίου προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς όλοι λένε ότι θέλουν να αποφύγουν νέες εκλογές αν και μοιάζουν να βρίσκονται ήδη σε προεκλογική περίοδο.

    Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Ιουνίου, έξι μήνες μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

    Από τότε, μόνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέληξε σε συμφωνία με τους φιλελεύθερους του κεντροδεξιού σχηματισμού Ciudadanos, η οποία όμως ήταν ανεπαρκής για να σχηματίσει κυβέρνηση.

    [07] Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα στην μετεγκατάσταση προσφύγων καταγράφει έκθεση της Κομισιόν

    Μη ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που καταγράφει από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ίδια έκθεση, καταγράφεται πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος επανεγκατάστασης, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ παράλληλα η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν επειγόντως στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για επιμερισμό ευθυνών στο προσφυγικό.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι απέτυχε ο στόχος μετεγκατάστασης τουλάχιστον 6.000 ατόμων που τέθηκε πριν από ένα μήνα. Αντ? αυτού, μόνο 208 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από τα μέσα Μαρτίου ως σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.145. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «μόνο λίγα κράτη μέλη της ΕΕ» ανέλαβαν προσπάθειες μετεγκατάστασης και τονίζει ότι αν όλα τα κράτη-μέλη ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι στόχοι μετεγκατάστασης είναι επιτεύξιμοι.

    Όσον αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι 35.000 έως 40.000 άτομα που βρίσκονται στη χώρα είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν δραστικά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία, όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται συνεχώς.

    «Τα κράτη μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία», δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Όσον αφορά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι από τις 20 Ιουλίου 2015 επανεγκαταστάθηκαν 5.677 εκτοπισμένα άτομα που χρήζουν προστασίας σε 15 χώρες.

    Επισημαίνεται, επίσης, ότι σε συνέχεια της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, οι περισσότερες από τις περίπου 16.800 θέσεις που απομένουν ακόμη στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος αναμένεται να διατεθούν για την επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη διάθεση 54.000 επιπλέον θέσεων επανεγκατάστασης ή άλλων μορφών νόμιμης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία, που είχαν αρχικά προβλεφθεί για μετεγκατάσταση. Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν στις 18 Μαρτίου 2016 ότι για κάθε Σύρο που γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά, θα επανεγκαθίσταται ένας Σύρος από την Τουρκία.

    [08] Κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό άσκησε ο Στ. Θεοδωράκης

    «Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και στους νησιώτες και σε όλους τους Έλληνες αν έχει κάποιο σχέδιο για την μετανάστευση και την προσφυγιά», τόνισε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος επισκέφθηκε το hot spot της Χίου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους πρόσφυγες και προσέθεσε ότι «η κοινωνία της Χίου έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Από εδώ και πέρα οι υπουργοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους».

    O Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στη Χίο σήμερα το πρωί όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού καθώς και με τον λιμενάρχη του νησιού Χρήστο Φραγκιά. Επισκέφτηκε τον καταυλισμό στην Σούδα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και όπου διαμένουν περίπου 700 πρόσφυγες. Εκεί, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βοηθούν στον καταυλισμό, καθώς και με τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο νησί.

    Στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του hot spot, καθώς -όπως είπε- μόνο «ένας άνθρωπος κάνει συνεντεύξεις σε 1.000 πρόσφυγες» που αιτούνται ασύλου, ενώ «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα κοντέινερς: δεν έχουν ζεστό νερό, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα».

    [09] Ταχεία, ενιαία και ομοιόμορφη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, ζήτησε ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης

    Την ανάγκη ταχείας, ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, σε παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Άμστερνταμ με πρωτοβουλία της ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

    «Η σημερινή μας συζήτηση λαμβάνει χώρα εντός ενός ευρύτερου πλαισίου, όπου οι φόβοι που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για το μέλλον της ΕΕ έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά καταιγίδας», σημείωσε και επισήμανε πως «πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, στην οικονομική και νομισματική κρίση με την παρατεταμένη υψηλή ανεργία, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, και την ταχέως αυξανόμενη φτώχεια, καθώς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι».

    Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόταση για την ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στην προετοιμασία και παρακολούθηση των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων καθώς και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, σε συνέχεια σχετικής διάσκεψης που διοργάνωσε η Ολλανδική Προεδρία στο Άμστερνταμ στις 28 Ιανουαρίου.

    Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα πρόσφατα περιστατικά στην Ειδομένη.

    [10] Στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για άδεια τηλεοπτικού καναλιού

    Στα 3 εκατομμύρια ευρώ ορίζεται η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες ιδιωτικών καναλιών, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), ορίζεται στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 ευρώ).

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεδομένου ότι πρόκειται περί εξειδικευμένου αντικειμένου, το οποίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού, ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Deloitte μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης. Η Deloitte έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές.

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμή εκκίνησης είναι η τελευταία από τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο ν.4339/15 πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Έχουν προηγηθεί άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις, η πρώτη αφορά στην απόφαση του υπουργού Επικρατείας για τη μεταφορά της αρμοδιότητας διενέργειας του διαγωνισμού στη ΓΓΕΕ και η δεύτερη, είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππά, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, για τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά ειδικότητα που θα οφείλουν να απασχολούν τα κανάλια, τα οποία θα αδειοδοτηθούν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επόμενο βήμα είναι η -εντός των ημερών- δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού προς δημόσια διαβούλευση.

    [11] Β. Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει νέα ελληνική κρίση

    Δεν υπάρχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί ή να ελαφρυνθεί το κρατικό χρέος της Ελλάδας, έκρινε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφείς: εάν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και κατόπιν συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε για αυτό», σημείωσε ο Σόιμπλε. «Μέχρι τώρα, δεν μπορώ να διακρίνω στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους ότι υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμιά ανάγκη για κάτι τέτοιο», επέμεινε ο ίδιος.

    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσε την υπόθεση πως ο θεσμός θα ωθούσε την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία για τακτικούς, διαπραγματευτικούς λόγους, μετά τη διαρροή της απομαγνητοφώνησης μιας συνδιάλεξης στελεχών του ΔΝΤ, στην οποία αφηνόταν να εννοηθεί πως το Ταμείο θα απειλούσε να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ώστε να πιεστούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα.

    «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Οπωσδήποτε δεν θα αφεθούμε να εκβιαστούμε. Τηρούμε τις συμφωνίες αλλά και οι άλλοι πρέπει επίσης» να το πράττουν, επέμεινε ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας.

    Η Ελλάδα κι οι διεθνείς πιστωτές διέκοψαν τις συνομιλίες για την αξιολόγηση του προγράμματος σήμερα, κάτι που σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς πιθανόν θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης μιας σημαντικής δόσης στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αμέσως μετά από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

    Κατά τον Σόιμπλε, η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθεί στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε ότι μια συμφωνία μοιάζει να είναι εφικτή περί τα τέλη του Απριλίου.

    [12] Βερολίνο: Ενδεχόμενη ελάφρυνση χρέους θα συζητηθεί μετά την αξιολόγηση

    Αισιόδοξο ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών εμφανίστηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οποίου έκανε λόγο για προσωρινή μόνο διακοπή των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι, παρά τις συνομιλίες που «σέρνονται», θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν απλώς διακοπεί και ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσουν, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

    «Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και «αυτό αποτελεί θετική ένδειξη». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι. Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

    [13] Τόμας Μπαχ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:Θαυμασμός για τον τρόπο που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το προσφυγικό

    «Θέλουμε να εκφράσουμε το θαυμασμό μας για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το θέμα των προσφύγων» τονίζει σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην έδρα της ΔΟΕ στη Λωζάννη.

    «Οφείλουμε ως Ολυμπιακό κίνημα ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και τους Έλληνες για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας-την προσφυγική κρίση», σημειώνει ο 59χρονος Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ και πρώην χρυσός ολυμπιονίκης στην ξιφασκία.

    Μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΟΕ τονίζει πώς θέλει να εκφράσει «την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και την ευγνωμοσύνη του για το μεγάλο δώρο που χάρισε στην ανθρωπότητα -τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Ο κ. Μπαχ εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην έδρα της ΔΟΕ και τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την επόμενη εβδομάδα θα έλθει στην Ελλάδα για να παραστεί στην τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρ. Παυλόπουλος: Στους πρόσφυγες πρέπει να συμπεριφερθούμε υπό όρους ανθρωπισμού

    [14] Κουτσοκούμνης: «Θα ξαναρχίσει το Κύπελλο, απομακρύνεται το Grexit»

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη και τον εκπρόσωπο της FIFA Κώστα Κουτσοκούμνη. Ο τελευταίος κατά την αποχώρησή του τόνισε ότι το Κύπελλο θα ξαναρχίσει και ως εκ τούτου θα αποφευχθεί την τελευταία στιγμή το Grexit του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού δήλωσε μεταξύ άλλων:

    «Η ΕΠΟ θα αποσύρει την προσφυγή της στο ΣτΕ και θα αιτηθεί την επανεκκίνηση του Κυπέλλου και μέχρι την Παρασκευή το Υφυπουργείο θα δώσει την συγκατάθεσή του, αφού πρώτα ΕΠΟ και Υπουργείο βρουν τον τρόπο που θα συνεχιστεί ο θεσμός».

    Νωρίτερα από την ΕΠΟ είχε ανακοινωθεί ότι δέχεται να κάνει αλλαγές στους κανονισμούς της και ειδικά στον Κώδικα Δεοντολογίας, βαδίζοντας κατά τις επιταγές και το πλαίσιο της FIFA, ζητώντας πάντως αλλαγές και από την Πολιτεία στο νομοθετικό πλαίσιο περί αυτοδιοίκητου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 April 2016 - 16:32:35 UTC