Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ.Κρέτσος: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συμβατός με το Σύνταγμα και θα προχωρήσει
  • [02] Περίπου 2.700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα
  • [03] Απεργούν τα ταξί σε διαμαρτυρία για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις
  • [04] Euroleague: Συνετρίβη στη Βιτόρια ο Παναθηναϊκός

  • [01] Λ.Κρέτσος: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συμβατός με το Σύνταγμα και θα προχωρήσει

    Η «σκοτεινή» σχέση και αλληλεπίδραση της πολιτικής εξουσίας με το μιντιακό καθεστώς «φωτίστηκε» σε εκδήλωση με θέμα Μ.Μ.Ε. και διαπλοκή. Για τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία που έχουν προκαλέσει μιντιακοί ολιγάρχες έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος. «Μπλοκάρουν την χώρα, όπως βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπραξαν ακόμη ένα έγκλημα, διότι μιλάμε για υπηρεσίες οικονομικού συμφέροντος. Πρόκειται για απιστία σε βάρος του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει. «Εμείς λειτουργούμε απολύτως συνταγματικά κι ό,τι κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι η τηλεόραση έχει μια κοινωνική αποστολή.

    Ο κ. Κρέτσος μίλησε για φαινόμενα ολιγοπωλιακών ή μονοπωλιακών καταστάσεων στον τρόπο μέτρησης της τηλεοπτικής συμπεριφοράς ή στις ακροαματικότητες για το ραδιόφωνο. «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεχόμαστε επιθέσεις πολλές φορές με πολύ ανόητα επιχειρήματα και μάλιστα με μια τεράστια υποκρισία. Είναι ντροπή να προσπαθούν να βρούνε τρόπους για να υποστηρίξουν ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδεις δεν είναι συνταγματικός. Στον χώρο των ΜΜΕ οφείλω να πω αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο. Δυστυχώς η συζήτηση που δεν έγινε είναι για το τι τηλεόραση επιθυμούμε, πώς θα προαχθεί η κριτική σκέψη των πολιτών, πώς θα αναδειχθούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες κι αυτός ο πλούτος που έχει αυτός ο τόπος κι από λαογραφικής πλευράς κι από πολιτιστικής κι από γλωσσικής».

    Όπως αποκάλυψε Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «μαζί με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρούν κι άλλες σημαντικές ρυθμίσεις όπως το μητρώο live media που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου. Θα αφορά για επιχειρήσεις που λειτουργούν στο διαδίκτυο. Θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας και μηχανισμός διαφάνειας για την κρατική διαφήμιση. Έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για τις άδειες του ραδιοφώνου, έχουμε προχωρήσει κάποιες διαδικασίες όσον αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες κι αυτές χειραγωγούν την κοινή γνώμη, προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα αργομισθίας και πολυθεσίας στα δημόσια ΜΜΕ και έχουμε την σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων που θα συμβάλλει ώστε να διασωθεί, να ψηφιοποιηθεί οτιδήποτε υπάρχει είτε ως εικόνα, φωτογραφία, ήχος και θα ενισχύσει αυτό που λέμε δημιουργική ?βιομηχανία'. Υπάρχει και η πρωτοβουλία του κ. Δραγασάκη για την υποχρέωση να βγαίνουν στην Διαύγεια διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών και τέλος ενώ υπήρχε ο νόμος Βενιζέλου που έλεγε ότι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να καταθέσουν στον υπουργό Τύπου την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης ανά Μέσο Ενημέρωσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για πρώτη φορά κατέθεσε ο ΕΟΤ διαφημιστική δαπάνη, όπως και η Περιφέρεια Αττικής».

    Ο κ. Κρέτσος επεσήμανε ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό «για αυτό και κάνουμε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Όπως η Cosco δίνει ένα τίμημα έτσι κι ο καναλάρχης γιατί να μην δώσει ένα τίμημα; Τέλος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μίλησε και για την δημιουργία μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων «να μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε 400.000 καταχωρήσεις άρθρων για το τι έχει γράψει ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2015», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει μεταξύ άλλων κάποια «πολύ ηχηρά νούμερα» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τα συσσωρευμένα χρέη των καναλιών είναι γύρω στα 950 εκατομμύρια, οι δημοσιογράφοι έχουν ένα ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης σε ποσοστό 50%, η διαφημιστική αγορά έχει μειωθεί κατά 60 %».

    Για το θέμα διαπλοκή και ΜΜΕ μίλησε και ο δημοσιογράφος και διευθυντής του «κόκκινο fm», Κώστας Αρβανίτης ο οποίος μίλησε για το «αμαρτωλό» τρίγωνο μεταξύ πολιτικής εξουσίας, τραπεζών και συστημικών ΜΜΕ. Κι ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Βαγγέλης Καράγιωργος τόνισε ότι το «σάπιο στο βασίλειο των ΜΜΕ δεν είναι νέο φαινόμενο», ενώ η νεαρή φοιτήτρια της σχολής ΜΜΕ, 'Αντυ Κουκλάδα υπογράμμισε ότι «η νέα γενιά συμβολίζει το μέλλον, έχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε και θα το καταφέρουμε».

    [02] Περίπου 2.700 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα

    Περίπου 2.700 πρόσφυγες διαμένουν αυτή τη στιγμή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης ενοικίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να δημιουργήσει 20.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του 2017. Αν και στην αρχή ο σχεδιασμός για την υλοποίηση του προγράμματος περιελάμβανε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, μετά το κλείσιμο των συνόρων η Ύπατη Αρμοστεία έχει στραφεί και στην αναζήτηση μαζικότερων χώρων φιλοξενίας ατόμων. «Πλέον δεν επαρκεί το χρονοδιάγραμμα που είχαμε κάνει για τις 20.000 θέσεις. Όταν έγινε ο σχεδιασμός είχαμε 30-50 υποψήφιους για μετεγκατάσταση. Αφότου σφραγίστηκαν τα σύνορα έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα που ζητούν μετεγκατάσταση. Αυτή η μαζική στροφή δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε τον αρχικό σχεδιασμό, γι' αυτό χρειαζόμαστε μαζικά έτοιμες θέσεις σε χώρους φιλοξενίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

    Όπως αποκαλύπτει, ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει παραχωρήσει εγγράφως στην Ύπατη Αρμοστεία ένα παλιό στρατόπεδο στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το Πάσχα να φιλοξενήσει έως και 1.400 άτομα. Επίσης, υπάρχει ο σχεδιασμός να παραχωρηθεί στην Ύπατη Αρμοστεία η δεύτερη επέκταση του Ελαιώνα, προκειμένου να στεγαστούν εκεί περίπου 1.000 άτομα. Και στους δύο χώρους θα τοποθετηθούν καταρχήν σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας και στη συνέχεια μπορεί να στηθούν και κινητές μονάδες στέγασης. Ο κ. Μάστακας εκφράζει, εξάλλου, την ελπίδα να δοθούν και άλλοι χώροι στην Ύπατη Αρμοστεία για τη στέγαση μεγάλου αριθμού προσφύγων.

    Όσον αφορά την ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 1.700 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ενώ 1.000 πρόσφυγες μένουν σε διαμερίσματα.

    Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητάει ξενοδοχεία σε περιοχές κοντά στις υπηρεσίες ασύλου (κυρίως Αττική και Θεσσαλονίκη) και διαμερίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα πέντε νησιά που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών και στα οποία λειτουργούν hot spots (Λέσβος, Χίος, Κως, Λέρος, Σάμος). Για την εφαρμογή του προγράμματος έχει υπογράψει ήδη συμφωνίες συνεργασίας με έξι εταίρους: το δήμο Αθηναίων και τις οργανώσεις «Praksis», «Αλληλεγγύη-Solidarity Now», «Ηλιαχτίδα», «Νόστος» και «Άρσις».

    Σύντομα αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία 1.500 θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα. Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία δημοσίευσε πρόσφατα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για άλλες οργανώσεις, οι αιτήσεις των οποίων εξετάζονται σε αυτή τη φάση.

    [03] Απεργούν τα ταξί σε διαμαρτυρία για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα(από τις 5 το πρωί έως τις 5 το πρωί της Παρασκευής) οι ιδιοκτήτες ταξί σε ολόκληρη την χώρα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Ιδιοκτητών - Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), οι ρυθμίσεις αυτές "θα αφανίσουν τον ήδη εξαθλιωμένο κλάδο των ταξί", καθώς εάν εφαρμοστεί το νέο φορολογικό σχέδιο «τα περίπου 30.000 ταξί της χώρας θα κληθούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος των 20.000.000 ευρώ».

    Οι ιδιοκτήτες των ταξί, ζητούν να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13%, να μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης (26%), όπως και ο αντίστοιχος της προείσπραξης των φόρων, οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ να είναι αντίστοιχες του εισοδήματος, να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, να παραταθεί η λειτουργία των σημερινών ταμειακών μηχανών μέχρι την εγκατάσταση των νέων ταμειακών και την ομαλοποίηση της αγοράς.

    [04] Euroleague: Συνετρίβη στη Βιτόρια ο Παναθηναϊκός

    Ένας άνευρος και αναποτελεσματικός από τα 6.75 (3/19) Παναθηναϊκός, με πολλά κενά στην άμυνα και έλλειψη φαντασίας στην επίθεση, δεν είχε καμία τύχη στο «φρούριο» της «Fernando Buesa Arena».

    Οι «πράσινοι» έπεσαν με το βαρύ 84-68 από την Λαμποράλ Κούτσα, στον πρώτο αγώνα της σειράς των πλέι οφ της Euroleague, με τους Βάσκους, που έδωσαν ρεσιτάλ από τα 6.75 (13 τρίποντα) και κάλυψαν τα 14 λάθη τους, να φτάνουν χωρίς άγχος στο 1-0. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας, πάντως, θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία για «break» στη Βιτόρια (15/4), πριν η σειρά μεταφερθεί στο ΟΑΚΑ.

    Κορυφαίος των νικητών, που αγωνιούν για την κατάσταση του Άνταμ Χάνγκα (υπέστη τράβηγμα στο δεξί πόδι στο 29΄ και αποχώρησε), ο Ντάριους Άνταμς με 20 πόντους και 4 ασίστ, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Γιάννης Μπουρούσης με 15 πόντους και 6 ριμπάουντ.

    Από τους «πράσινους» (εκτός 12άδας έμεινε ο Μποχωρίδης), που πρέπει πάση θυσία να αντιδράσουν ενόψει του δεύτερου αγώνα της σειράς, ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα με 21 πόντους (17 στο πρώτο ημίχρονο) και 6 ριμπάουντ ήταν... όαση μέσα στην επιθετική... έρημο του Παναθηναϊκού.

    Τα δεκάλεπτα: 18-16, 39-28, 64-49, 84-68


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2016 - 22:32:20 UTC