Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [02] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό
  • [03] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη
  • [04] Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, από νοσηλευτές
  • [05] Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για την πενταετία 2014 - 2019
  • [06] Αποζημίωση καταναλώτριας από ταξιδιωτικό πρακτορείο, με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή
  • [07] Αποκλεισμένη η πρόσβαση στο πρακτορείο Sputnik στην Τουρκία
  • [08] Ο Πάπας προσευχήθηκε για την επιτυχία του ταξιδιού του στη Λέσβο
  • [09] Εξαγγελία της Χ. Κλίντον για αύξηση του κατώτερου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα
  • [10] «Άνω Κάτω», ένα μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου για τη Σύρο, πριν και μετά την κρίση
  • [11] Δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [12] Συζήτηση για σύσταση εξεταστικής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
  • [13] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, στο υπουργείο Παιδείας
  • [14] Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

  • [01] Στο 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Στο 10ο τακτικό συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, που αρχίζει το απόγευμα στο κλειστό Γυμναστήριο Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει στις 19:30 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Παίζουμε επίθεση» είναι το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γεωργιάδης, δήλωσε ότι αποτελεί την αφετηρία μιας νέας πορείας στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ. «Μέσα σ' αυτό το κλίμα απογοήτευσης για το μέλλον και της καθημερινής μάχης ενάντια στην ανευθυνότητα των πολιτικών χειρισμών και επιλογών της κυβέρνησης, εμείς επιλέγουμε να παίξουμε επίθεση. Να μιλήσουμε ανοιχτά, με γωνίες και διάθεση για ρήξη με οτιδήποτε παλιό, μας κρατάει πίσω. Ζούμε την εποχή της οδυνηρής διάψευσης και επιλέγουμε να μπούμε στη μάχη, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποτελέσει σύντομα παρελθόν, καθώς το κόστος παραμονής της είναι δυσβάσταχτο για τη νέα γενιά και μπορεί να αποβεί ολέθριο για τη χώρα» επισήμανε.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με την εκλογή των μελών της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, των εκπροσώπων της οργάνωσης στην ΠΕ της ΝΔ και των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο του κόμματος.

    [02] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργούΑλέξη Τσίπρα συνέρχεται σε λίγη ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, την κατάσταση στο Αιγαίο σε ότι αφορά την αποστολή του ΝΑΤΟ και γενικότερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

    Το ΚΥΣΕΑ θα συζητήσει και την κατάσταση στην Ειδομένη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό το πρίσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, τις τελευταίες ημέρες, και τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα πάνω από τις Οινούσσες.

    [03] Κρ. Λαγκάρντ: Το Brexit απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( το λεγόμενο Brexit) ως «έναν από τους πιο σοβαρούς πτωτικούς κινδύνους στον ορίζοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η Λαγκάρντ τόνισε πως η ψήφος των Βρετανών στο δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να προκαλέσει εκτεταμένη αβεβαιότητα, αλλά πρόσθεσε πως ελπίζει ότι αυτό δεν συμβεί.

    «Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έναν μακρόχρονο γάμο. Είναι προσωπική μου ευχή όχι αυτός δεν θα διαλυθεί. Και όπως όλοι σε όλους τους γάμους, οι καλές συζητήσεις μπορούν πράγματι να βοηθήσουν», υπογράμμισε η ίδια.

    [04] Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, από νοσηλευτές

    Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, πραγματοποιεί η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, διαμαρτυρόμενη για τις «δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της Δημόσιας Υγείας».Οι εκπρόσωποι της ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π., κάνουν λόγο για «υποβάθμιση και απαξίωση του Νοσηλευτικού επαγγέλματος» και για «πολιτική αδιαφορία για τις συνθήκες εργασίας του Νοσηλευτικού προσωπικού».

    Διεκδικούν ικανό αριθμό πραγματικών προσλήψεων, ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών / ασθενών για ποιοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, με ξεχωριστό τρόπο πρόσληψης, αξιολόγησης, εξέλιξης, και ενιαία, πανεπιστημιακού επιπέδου Νοσηλευτική εκπαίδευση.

    [05] Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής για την πενταετία 2014 - 2019

    Η θεμελίωση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου και η άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης, είναι ο στόχος του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού 2014-2019, τον οποίο ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο.

    Το Σχέδιο, με πολυτομεακό χαρακτήρα, και εύρος θεματικών αντικειμένων αντίστοιχου του φάσματος των θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα, επιχειρεί να δώσει λύσεις, ανάλογες του σύνθετου χαρακτήρα των ζητημάτων. Λύσεις αναγκαίες για το μέλλον και την πορεία της Περιφέρειας και των κατοίκων της, καθώς οι συνέπειες των επιπτώσεων της ύφεσης εγγράφονται πολλαπλά στον χώρο, δημιουργώντας ζητήματα με χαρακτήρα κρίσης. Όπως είναι η ανάδειξη της αστικής και συχνά ακραίας φτώχειας. Η υποβάθμισή περιοχών με φαινόμενα κοινωνικής πόλωσης και αποκλεισμού, τα οποία ενέτεινε η μαζική προσέλευση των προσφύγων - μεταναστών. Η απορρύθμιση φυσικών και πολιτιστικών πόρων λόγω υποχρηματόδοτησης, κ.α.

    Συνολικά ανεδείχθησαν προβλήματα που αφορούν όλες τις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, γι' αυτό και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας, όπως επεσήμανε στην εισήγησή της η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Καλλιόπη Σταυροπούλου, συνοψίζεται στην «Κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της Αττικής, με μοχλούς ανάπτυξης την πολιτιστική της ταυτότητα, τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, την προστασία της εργασίας, την τεχνολογία και την καινοτομία. Όλα αυτά με κεντρικό σημείο αναφοράς την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της Αττικής».

    Στον σχεδιασμό, πρόσθεσε, αποτυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα της Περιφέρειας Αττικής με ειδίκευση σε τέσσερις θεματικούς άξονες και επιμέρους στρατηγικούς στόχους για τον καθένα τους.

    Ειδικότερα, στον άξονα της προστασίας του Περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, ο περιφερειακός περιβαλλοντικός σχεδιασμός διαπνέεται από τις αρχές της προστασίας, της περιβαλλοντικής αναβάθμισης και της βιώσιμης διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Αττικής. Μεταξύ των στόχων για την υλοποίηση του, περιλαμβάνονται: Σειρά μέτρων για την προστασία της φύσης και την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και έργων βελτίωσης και δημιουργίας υποδομών, οδοποιίας, αντιπλημμυρικών, απορροής όμβριων, αποβλήτων, μέτρα για τη μείωση του θορύβου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον.

    Στον άξονα Κοινωνική Μέριμνα, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός & Αθλητισμός, ο σχεδιασμός επιδιώκει την ενίσχυση ενός πλέγματος προστασίας ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης, την διασφάλιση ισότητας στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού και την ενίσχυση του ρόλου των υποδομών και υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης, έγκαιρης και ευέλικτης αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών.

    Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ των στρατηγικών στόχων περιλαμβάνονται: Μέτρα για την προάσπιση της υγείας των ευπαθών ομάδων και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που προκαλούνται στη δημόσια υγεία από εξωγενείς παράγοντες, δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, παρεμβάσεις για την προώθηση της κοινωνικής συνοχή, αθλητισμός για όλους κ.α.

    Στον τομέα Οικονομία και Απασχόληση, στόχος είναι η οικοδόμηση ενός παραγωγικού-αναπτυξιακού μοντέλου που θα φέρει στο προσκήνιο τους πολίτες και θα καταστήσει την Αττική φυτώριο για τη νεανική, καινοτόμο, συνεργατική και υγιή επιχειρηματικότητα, βάση σειράς δράσεων και μέτρων όπως: Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην καινοτομία και ενίσχυση των τριών τομέων δράσης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Δημιουργική Οικονομία, Γαλάζια Οικονομία, Βιώσιμη Οικονομία των Αναγκών)Επίσης με την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών και την αξιοποίηση του τουρισμού και των φυσικών πόρων της Αττικής.

    Τέλος, στον άξονα Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας, κεντρική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός ευέλικτου, λειτουργικού σχήματος που θα αναδιατάσσει τους διαθέσιμους πόρους (ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, προϋπολογισμός, περιουσιακά στοιχεία της Περιφέρειας), με τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση στα μεταβαλλόμενα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα της Περιφέρειας.

    Για τον τομέα τίθενται στόχοι όπως: η προσαρμογή της δομής και λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού στα σύγχρονα δεδομένα, η διαμόρφωση ενός συνεκτικού, ευέλικτου και λειτουργικού Οργανογράμματος, η βελτίωση της αποδοτικότητας από το καταρτισμένο προσωπικό του φορέα και η καλύτερη αξιοποίηση των ήδη

    [06] Αποζημίωση καταναλώτριας από ταξιδιωτικό πρακτορείο, με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή

    Καταναλώτρια απευθύνθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή "Συνήγορος του Καταναλωτή", καταγγέλλοντας ότι φθάνοντας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», προκειμένου να λάβει μέρος σε οργανωμένο ταξίδι (στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη), δεν της επετράπη η αναχώρηση, επειδή το διαβατήριό της έληγε σε λιγότερο από 6 μήνες, ενώ η ελάχιστη εναπομένουσα χρονική περίοδος έως τη λήξη του διαβατηρίου για τις χώρες αυτές πρέπει να είναι 6 μήνες.

    Συγκεκριμένα, η καταναλώτρια κατήγγειλε ότι δεν της ζητήθηκε ποτέ από το τουριστικό πρακτορείο αντίγραφο του διαβατηρίου της, ούτε ο αρμόδιος υπάλληλος της επέστησε ποτέ την προσοχή ότι για τις συγκεκριμένες χώρες που επρόκειτο να επισκεφθεί ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί ως προς την ισχύ του διαβατηρίου, με αποτέλεσμα να μην της επιτραπεί, τελικά, να ταξιδέψει.

    Ύστερα από τη διαμεσολάβηση της Αρχής, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, η καταναλώτρια αποδέχθηκε την πρόταση του τουριστικού πρακτορείου να της πιστώσει το ποσό των χιλίων εκατό ευρώ (1.100 ευρώ), προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για μελλοντικό της ταξίδι, οποτεδήποτε αυτή το αποφασίσει.

    [07] Αποκλεισμένη η πρόσβαση στο πρακτορείο Sputnik στην Τουρκία

    Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik έχει αποκλειστεί στην Τουρκία, δήλωσε ο διευθυντής του πρακτορείου στην Τουρκία, σε μία κίνηση που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Αγκυρα.«Δεν υπάρχει πρόσβαση στο sputniknews.com και στις συνδεόμενες διευθύνσεις από την Τουρκία. Στείλαμε επιστολή στη ρυθμιστική αρχή ζητώντας τους λόγους. Δεν είναι κάτι που αναμέναμε», δήλωσε ο Μαχίρ Μπόζτεπε στο Ρόιτερς.

    Η τουρκική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών και Ιντερνετ δεν ήταν διαθέσιμη για να σχολιάσει το γεγονός.

    [08] Ο Πάπας προσευχήθηκε για την επιτυχία του ταξιδιού του στη Λέσβο

    Την εκκλησία Santa Maria Maggiore (Aγία Μαρία η Μεγίστη) της Ρώμης επισκέφθηκε χθες αργά το απόγευμα ο πάπας Φραγκίσκος, για να προσευχηθεί υπέρ της επιτυχίας του ταξιδίου του στην Λέσβο.Ο Ποντίφικας προσευχήθηκε κάτω από την εικόνα της Παρθένου Salus populi romani (Σωτηρία του ρωμαϊκού λαού), ζητώντας από την Παναγία να τον προστατέψει. Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα ζωγράφισε ο ευαγγελιστής Λουκάς.

    Όπως γνωστοποίησε το γραφείο Τύπου του Βατικανού, ο πάπας προσέφερε στην Παρθένο τριαντάφυλλα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, άσπρα και γαλάζια.

    [09] Εξαγγελία της Χ. Κλίντον για αύξηση του κατώτερου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα

    H Χίλαρι Κλίντον υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα υπογράψει νόμο για την καθιέρωση του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την έγκριση του Κογκρέσου

    [10] «Άνω Κάτω», ένα μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου για τη Σύρο, πριν και μετά την κρίση

    Η Σύρος του 40 και η Σύρος του σήμερα. Η Σύρος της προπολεμικής φτώχειας και η Σύρος της νέας φτώχειας. Η Σύρος των Καθολικών και η Σύρος των Ορθοδόξων είναι η βιβλίο «Άνω Κάτω» της δημοσιογράφου Χριστίνας Πουλίδου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Ένα μυθιστόρημα 437 σελίδων βασισμένο σε μια ενδελεχή μελέτη της ιστορίας του ξεχωριστού κυκλαδίτικου νησιού, με καταγεγραμμένες από τη συγγραφέα (κάτοικο - λάτρη της Ερμούπολης ) ιστορίες οικογενειών, φίλων, φιλενάδων, σχέσεων, ζευγαριών, ατόμων, διενέξεων , συμφιλιώσεων, γάμων, διασκεδάσεων, αλλά και μελαγχολιών της γειτονιάς. Όλων όσων συνιστούν την υπόσταση μιας μεικτής κοινωνίας που διαχρονικά ζει την αξιοπρεπή φτώχεια, μεταβαίνει στην μικροαστική ευμάρεια για να πέσει - από τη μια μέρα στην άλλη - στην σοκαριστική ένδεια.

    [11] Δημοσιεύθηκε για διαβούλευση το σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

    Δόθηκε σήμερα για διαβούλευση, το σχέδιο της προκήρυξης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση των επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών σταθμών στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η διαβούλευση θα διαρκέσει μία εβδομάδα και στη συνέχεια η προκήρυξη θα δημοσιευθεί (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) στο ΦΕΚ και στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι άδειες που θα δημοπρατηθούν είναι τέσσερις, για μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, υψηλής ευκρίνειας ελεύθερης λήψης και εθνικής εμβέλειας.

    Η τιμή εκκίνησης για κάθε δημοπρατούμενη άδεια έχει οριστεί στο ποσό των 3.000.000 ευρώ.

    Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μέσω Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, που θα συγκροτηθεί από ειδικούς επιστήμονες και στελέχη του δημόσιου τομέα και με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη, ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

    Η προκήρυξη με τα παραρτήματά της είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (www.media.gov.gr) και του υπουργού Επικρατείας (www.ypepikrateias.gr) και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας η υποβολή φακέλων αιτήσεων συμμετοχής πρέπει να γίνει ως τις 9/6 και στις 25/6 θα ανακοινωθούν οι προεπιλεγέντες. Η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των συμμετεχόντων θα γίνει μέχρι τις 22/7 και η διαδικασία της δημοπρασίας θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου 2016.

    [12] Συζήτηση για σύσταση εξεταστικής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

    Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΚΟ των ΑΝΕΛ Παν. Καμμένου για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τα δάνεια που έχουν πάρει πολιτικά κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Την πρόταση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις τοποθετήσεις που αναμένεται να κάνουν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, μετά από ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

    [13] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, στο υπουργείο Παιδείας

    Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καλούντους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 11:30, με αιτήματα:

    - Μαζικοί διορισμοί στην εκπαίδευση

    - Μόνιμος διορισμός όλων των αναπληρωτών τώρα

    - Κατάργηση του Ν.3848/10

    Σε έντονο τόνο, οι ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, απέρριψαντην έκκληση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να μην πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση σήμερα, καθώς την ίδια στιγμή είναι προγραμματισμένη εκδήλωση για βράβευση μαθητών.

    «Η κινητοποίησή μας δε στρέφεται κατά των μαθητών και της εκδήλωσης. Οι μαθητές μας, τα σχολεία και η παιδεία μας δεν "κινδυνεύουν" από τις διαδηλώσεις των δασκάλων και των καθηγητών τους, αλλά από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ», αναφέρει η ΔΟΕ. «Το υπουργείο συναισθάνεται την οργή που έχουν προκαλέσει οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του στους εκπαιδευτικούς και θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και μην υπάρξει, όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν, μια μαζική, μαχητική, διεκδικητική, συγκέντρωση την Παρασκευή, να μην υπάρξει με κινηματικούς όρους αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής», προσθέτει.

    Από τη μεριά της, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται προτροπές-συμβουλές από το υπουργείο σχετικά με αποφάσεις του για την ανάληψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, κάνει λόγο για «επικοινωνιακά τεχνάσματα» από πλευράς υπουργείου, όσον αφορά την ανακοίνωση για σύμπλευση στο ζήτημα της πρόσληψης αναπληρωτών. «Η ΟΛΜΕ από την ίδρυσή της έχει αποδείξει το αμέριστο ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη και την προστασία της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, συνεπώς τα διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Υπουργείου παιδείας για δήθεν συμφωνία της ΟΛΜΕ με τις προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών δεν την αφορά. Η τελευταία μάλιστα τακτική του υπουργείου παιδείας έρχεται να επιβεβαιώσει τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η ΟΛΜΕ σχετικά με τη συμμετοχή της στον εθνικό- κοινωνικό διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

    [14] Το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, όμως η συμμετοχή του ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με το πώς θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα, δήλωσε την Πέμπτη η Γενική Διευθύντρια του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού αυτού, η Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Δεν θα αποχωρήσουμε», ανέφερε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε», επέμεινε η ίδια.

    Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, πρόσθεσε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.

    Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας νωρίτερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον "σκεπτικισμό" της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι? αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

    Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".

    Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 April 2016 - 8:32:31 UTC