Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσα στην εβδομάδα η μετακίνηση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά προς το Σκαραμαγκά
  • [02] Στους 23 οι νεκροί από τον νέο ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία
  • [03] Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, έγραψε ο Φραγκίσκος στο Τwitter
  • [04] Πάπας: Θαυμάζω τους Έλληνες που κράτησαν ανοιχτή την καρδιά τους
  • [05] Ο Πάπας θα επιστρέψει στο Βατικανό με δέκα πρόσφυγες

  • [01] Μέσα στην εβδομάδα η μετακίνηση των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά προς το Σκαραμαγκά

    Τη μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, όπου οι δυνάμεις του στρατού εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την τοποθέτηση οικίσκων και κατασκευής αποχέτευσης, αναμένουν περισσότεροι από 3.700 μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά.

    Η διαδικασία μετακίνησή τους, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το πρωί με λεωφορεία με βάση νέο σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας.

    Οι εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων Υπουργείων είναι ότι στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά που βρίσκεται κοντά στον Πειραιά θα υπάρξει η δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 4.000 ατόμων.

    Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπάθησαν από άλλα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας να μετακινηθούν από μόνοι τους με ταξί η λεωφορεία προς το Σκαραμαγκά, ωστόσο οι αρχές δεν τους επέτρεψαν την είσοδο καθώς η όλη διαδικασία θα γίνει με προγραμματισμό και σχεδιασμό. Ήδη αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κέντρο 1050 άτομα. Ανάλογη κίνηση από μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν προς το λιμάνι του Πειραιά από άλλες δομές φιλοξενίας προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μια θέση στο Σκαραμαγκά, έγινε και μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο το λιμενικό σώμα στο πλαίσιο μέτρων αποτροπής από την Παρασκευή έδωσε εντολή και σφραγίστηκαν τα έγγραφα ταυτοποίησης των ατόμων που διαμένουν λιμάνι.

    Το πρωί έφτασαν 6 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star1 ενώ στους χώρους του λιμανιού βρίσκονται ήδη 3730 άτομα.

    Χθες παρά το γεγονός ότι τρία λεωφορεία βρέθηκαν στο λιμάνι προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε Μαλακάσα και Οινόφυτα κανείς δεν επιβιβάστηκε σε αυτά ενώ για σήμερα δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για μεταφορά σε δομές φιλοξενίας.

    [02] Στους 23 οι νεκροί από τον νέο ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία

    Δεκάδες άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια μετά τον νέο σεισμό που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Ιαπωνία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, ανεβάζοντας σε 32 τον αριθμό των νεκρών μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

    Η νομαρχία του Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, επλήγη τις τελευταίες 48 ώρες από μια σειρά σφοδρών δονήσεων που προκάλεσαν καταστροφές, πυρκαγιές και κατολισθήσεις.

    Στην ορεινή περιοχή Μινάμι-Άσο, μια μεγάλη κατολίσθηση παρέσυρε κατοικίες, απέκλεισε έναν αυτοκινητόδρομο και απομόνωσε από τον υπόλοιπο κόσμο περίπου 1.000 κατοίκους.

    "Ο συνολικός απολογισμός έχει φθάσει τους 32 νεκρούς", δήλωσε ο Γιουμίκα Κάμι, εκπρόσωπος της νομαρχίας του Κουμαμότο. Μεταξύ αυτών, δύο φοιτητές που είχαν αποκλειστεί μαζί με μια δεκαριά άλλους νέους σε πανεπιστημιακή κατοικία που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση.

    Οι τραυματίες ανέρχονται σε σχεδόν χίλιους, από τους οποίους 184 έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    "Πρώτα απ' όλα οφείλουμε να σώσουμε ζωές. Οφείλουμε να δράσουμε γρήγορα", δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος ματαίωσε την επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη περιοχή και συγκάλεσε συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κυβέρνηση έχει στείλει επιτόπου 20.000 άνδρες.

    Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία προβλέπει ισχυρές βοχοπτώσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, προειδοποίησε για νέες κατολισθήσεις. Ο δήμος του Μισάτο συνέστησε σε περίπου 10.000 κατοικους να απομακρυνθούν προληπτικά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

    Περισσότεροι από 65.000 κάτοικοι, που έχουν μείνει άστεγοι, βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, ενώ δεκάδες χιλιάδες σπίτια εξακολουθούν να μην έχουν νερό, ηλεκτρικό και αέριο. "Δεν έχω τίποτε να φάω, τίποτε να πιώ, δεν ξέρω τι να κάνω", είπε σε δημοσιογράφους ο 67χρονος Τομόκο Γκότο.

    Ένα νοσοκομείο της πόλης Κουμαμάτο εκκενώθηκε στη διάρκεια της νύκτας και το αεροδρόμιο έκλεισε.

    Ο νέος σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), σημειώθηκε σήμερα στη 01:25 (τοπική ώρα, 19:25 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων.

    [03] Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, έγραψε ο Φραγκίσκος στο Τwitter

    «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο πάπας Φραγκίσκος. «Οι πρόσφυγες είναι βλέμματα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τυγχάνουν της ανάλογης μεταχείρισης», πρόσθεσε ο ποντίφικας.

    Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στα πρώτα σχόλιά τους, αναφέρουν ότι ο πάπας Φραγκίσκος μετέβη σήμερα στην Λέσβο η οποία είναι και «το σύμβολο της δοκιμασίας των προσφύγων», ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση την δήλωση του πάπα ότι «θέλει να κρατήσει πάνω στο γραφείο του τις ζωγραφιές με τις οποίες τον υποδέχθηκαν τα μικρά προσφυγόπουλα».

    Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, παράλληλα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, προβάλλει τον απλό όσο και περιεκτικό τρόπο με τον οποίο ο ποντίφικας θέλησε να ευχαριστήσει την χώρα μας για την αλληλεγγύη και την βοήθεια που επέδειξε: η ιταλική εφημερίδα αποδίδει το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Αργεντινού ποντίφικα, με δυο μόνον λέξεις «grazie Grecia», ευχαριστώ Ελλάδα.

    [04] Πάπας: Θαυμάζω τους Έλληνες που κράτησαν ανοιχτή την καρδιά τους

    Από τότε που η Λέσβος έγινε πέρασμα για πολλούς αποδημούντες, αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω στο νησί.Ευχαριστώ το θεό που μου έδωσε τη δυνατότητα και θέλω να ευχαριστήσω την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΠροκόπηΠαυλόπουλο που με προσκάλεσε, είπε ο πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στο λαό της Λέσβου .

    Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες κράτησε ανοιχτή την καρδιά του και προσέφερε σε όσους έχουν ανάγκη.Σήμερα θα ήθελα να ανανεώσω την έκκληση μου για βοήθεια. Πολλοί πρόσφυγες που είναι στην Ελλάδα διαβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον, τόνισε ο ποντίφικας.

    Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά οι πρόσφυγες πάνω από αριθμοί είναι κυρίως άνθρωποι. Είναιαναγκαίο να χτίσουμε την ειρήνη εκεί που ο πόλεμος έφερε την καταστροφή και το θάνατο, είπε ο πάπας Φραγκίσκος.

    Μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις στο προσφυγικό, είπε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

    Απότο λιμάνι της Μυτιλήνης Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος έκαναν κοινή δέηση για όσους έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος για να αποφύγουν τα δεινά του πολέμου.

    Σε μια συμβολική κίνησηΦραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος πέταξαν στεφάνια στα νερά του Αιγαίου στη μνήμη όλων εκείνων και κυρίως των παιδιών που πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

    [05] Ο Πάπας θα επιστρέψει στο Βατικανό με δέκα πρόσφυγες

    Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, έγραψε ο Φραγκίσκος στο Τwitter


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 April 2016 - 12:32:27 UTC