Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Ο πρόεδρος της ΝΔ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές πριν γίνει η αξιολόγηση
  • [03] Φ. Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να ξαναφέρει τη χώρα στο σημείο που την έφερε το καλοκαίρι
  • [04] Β. Γεωργιάδης: Μέσα στις επόμενες ώρες τα αποτελέσματα των εκλογών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ
  • [05] Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης
  • [06] Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών στον Ισημερινό - Τουλάχιστον 77 οι νεκροί
  • [07] Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά
  • [08] «Ο Πάπας Φραγκίσκος μας ξανάδωσε τη ζωή», λένε οι σύροι πρόσφυγες που πήρε μαζί του ο ποντίφικας
  • [09] ΣΥΡΙΖΑ για συνέδριο ΟΝΝΕΔ: Εικόνα αποσύνθεσης της ΝΔ
  • [10] «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», το σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ
  • [11] Πάπας Φραγκίσκος: Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη

  • [01] Μαξίμου: Ο πρόεδρος της ΝΔ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Real News, σημειώνει ότι σε αυτήν ο πρόεδρος της ΝΔ «υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, προτείνει μειώσεις συντάξεων και απολύσεις - τις οποίες κρύβει υπό τον εύφημο τίτλο "συμφωνία αλήθειας", εκφράζει την αγωνία του για την πορεία της χώρας - χωρίς λέξη για τα 63 δις μέτρα που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις του κόμματός του, υπογράφοντας λευκά χαρτιά στους δανειστές και καταστρέφοντας το 25% του ΑΕΠ και ζητάει άμεσα εκλογές - για να μείνει ακέραιη η διαπλοκή στον τόπο».

    «Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη αυτή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει "κουτσομπολιά" τα σχέδια στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στη χώρα, προσποιείται ότι έχει ξεχάσει ότι το κόμμα του είχε ψηφίσει την συμφωνία του Ιουλίου,- αφού, προηγουμένως, η ΝΔ είχε αποδεχτεί, ως κυβέρνηση, 20 δις περισσότερα μέτρα, αναφέρεται γενικά και αόριστα σε "ισοδύναμα μέτρα" δίχως να κατονομάζει κανένα. Σε ένα μόνο σημείο είναι αρκετά διαφωτιστικός: στη στήριξη του στον κ. Παπασταύρου, φτάνοντας στο σημείο να αποκαλεί "θεσμική εκτροπή" τις κατηγορίες εναντίον του» προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου.

    «Τέλος, σε ότι αφορά την ατάκα του κ. Μητσοτάκη "σε λίγο δεν θα τολμούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ", αρχικά προβληματιστήκαμε για το ύφος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, όμως, θυμηθήκαμε ότι είναι κλεμμένη -και αυτή- από πρωτοσέλιδο γνωστής εφημερίδας γνωστού συγκροτήματος. Η ευθυγράμμιση του κ. Μητσοτάκη με συγκεκριμένα κέντρα διαπλοκής, είναι εμφανής ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο» σημειώνει επίσης το Μαξίμου καταλήγοντας ότι «την ώρα που η κυβέρνηση εργάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απαλλαγή της χώρας από την κηδεμονία των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να συνηγορήσει υπέρ του ΔΝΤ, αλλά και να συμπαραταχθεί με την διαπλοκή. Ο καθείς και τα όπλα του».

    Διαβάστε επίσης:

    Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνία αλήθειας όλων των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές πριν γίνει η αξιολόγηση

    «Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές πριν γίνει η αξιολόγηση. Με κανέναν τρόπο. Τα 5,7 δις. ? που είναι να πάρουμε μας είναι απαραίτητα, άρα δεν μπορεί να παίξει κανείς, με αυτή τη συμφωνία», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης στο ΣΚΑΙ.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Θεοδωράκη μετά την αξιολόγηση που περιμένουμε «για να μπουν στα ταμεία, τα λεφτά» που μας έχουν υποσχεθεί οι εταίροι μας, πρέπει «να βρούμε εναλλακτικές λύσεις γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει και δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι».

    Υπογράμμισε ότι σε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις ο κόσμος ψάχνει για αρχηγό και για κόμματα που θα συνεργαστούν, σημειώνοντας ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν μπορεί να απέχει από αυτή τη διαδικασία. «Πρέπει να είμαστε παρόντες με προτάσεις, με συμφωνία επί των αλλαγών και επί των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στη χώρα».

    Σχολιάζοντας το κάλεσμα συνεργασίας του αρχηγού της ΝΔ κ. Μητσοτάκη εξέφρασε την θέση ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις με προοδευτική κεντρώα κατεύθυνση. «Όχι συντηρητικές δεξιές λύσεις αλλά λύσεις κεντρώες, λύσεις λογικής, λύσεις προοδευτικές. Οι λύσεις των άκρων δεν έχουν βοηθήσει τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά .

    O επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ λέγοντας: «Η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι τίποτα να πας από το 23% στο 24% στο ΦΠΑ». Συνέκρινε δε, την κατάσταση με τον αρσιβαρίστα Πύρρο Δήμα ο οποίος σήκωνε κάποια συγκεκριμένα κιλά όπως και κάθε άλλος που σηκώνει πχ. «300 κιλά και δεν μπορεί να σηκώσει ένα κιλό παραπάνω, όπως δεν μπορεί να σηκώσει 1% παραπάνω στον ΦΠΑ η ελληνική κοινωνία».

    [03] Φ. Γεννηματά: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να ξαναφέρει τη χώρα στο σημείο που την έφερε το καλοκαίρι

    "O κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να απειλεί την Ελλάδα. Δεν αντέχει η χώρα νέες περιπέτειες εξαιτίας του κ. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων", ανέφερε μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο MEGA, η Φώφη Γεννηματά.

    Με αφορμή τις πληροφορίες περί αναφοράς σε παραίτηση του πρωθυπουργού στις συναντήσεις του με τους κ.κ. Ολάντ και Σουλτς, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε οτι "η λύση θα ήταν να έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση και να έχει δοθεί διέξοδος μέσα από αυτή τη Βουλή" ενώ υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας "δεν έχει δικαίωμα να ξαναφέρει τη χώρα στο σημείο που την έφερε το καλοκαίρι".

    Κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση Τσίπρα" και επανέλαβε ότι μιλά για "μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει την ισχύ να διαπραγματευτεί σοβαρά με τους εταίρους και να ξαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους".

    Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "έχει παραδώσει τα πάντα" και ότι "φέρνει έναν τεράστιο λογαριασμό στον ελληνικό λαό και ο λογαριασμός έχει και ΦΠΑ 24%".

    [04] Β. Γεωργιάδης: Μέσα στις επόμενες ώρες τα αποτελέσματα των εκλογών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

    Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ για τα 120 μέλη της Κ.Ε. της οργάνωσης, τους 400 αντιπροσώπους για το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βασίλης Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, με καθυστέρηση, λόγω τεχνικών προβλημάτων που υπήρξαν, και αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Για «φιάσκο» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

    Δεν έγιναν εκλογές στο 10ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και η διαδικασία εξελίχθηκε σε «φιάσκο» καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης Σάκης Ιωαννίδης.

    Ο ίδιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αποχώρησε από το συνέδριο και μαζί του αποχώρησαν και άλλοι σύνεδροι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εκφυλισμό της διαδικασίας. «Δικαιώθηκαν οι φόβοι που είχα εκφράσει. Υπήρξε διασυρμός και το συνέδριο εξελίχθηκε σε φιάσκο. Κάποιοι για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες οδηγούν την ΟΝΝΕΔ στο γκρεμό», επισήμανε.

    [05] Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης

    Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης παραμένει το δεξαμενόπλοιο KRITI AMBER δυτικά της νήσου Φλεβων. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 42.000 τόνους καύσιμα και είχε αναχωρήσει από την Κούβα με προορισμό τη Σιγκαπούρη με ενδιάμεσο σταθμό τη ράδα του λιμανιού του Πειραιά για ανεφοδιασμό. Το δεξαμενόπλοιο έχει 24 άτομα πλήρωμα ενώ στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό για την παροχή βοήθειας

    [06] Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών στον Ισημερινό - Τουλάχιστον 77 οι νεκροί

    Η Κολομβία και ο Ισημερινός θα αποστείλουν σωστικά συνεργεία στον Ισημερινό ο οποίος επλήγη χθες το βράδυ (σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό 588, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.

    "Δεν χρειαζόμαστε τρόφιμα ή άλλα πράγματα όπως αυτό, αλλά αντιθέτως χρειαζόμαστε υποστήριξη σε σωστικά συνεργεία και συνεργεία έρχονται από την Κολομβία και το Μεξικό", σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Publica από το Βατικανό όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο οποίος επιστρέφει απόψε στη χώρα του, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τις ζώνες που επλήγησαν στην ακτή του Ειρηνικού.

    "Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη τραγωδία, ένας σεισμός 7,8 βαθμών είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός σεισμός", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι αποδέσμευσε ένα πακέτο από τον προϋπολογισμό ύψους "περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων" για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    "Καλώ τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και ενότητα", σημείωσε επίσης, εκφράζοντας "την αλληλεγγύη του και την απεριόριστη αγάπη του προς τις οικογένειες των θυμάτων".

    Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 600 όπως και σημαντικές ζημιές σε πολλές επαρχίες της χώρας.

    "Προς το παρόν ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 77 και υπάρχουν περίπου 588 τραυματίες", δήλωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Γκλας, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας του Ισημερινού στο Twitter.

    Επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα εδώ και δεκαετίες και αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί κι άλλο όταν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

    [07] Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά

    Κάθε μήνας του 2016 σπάει τα θερμοκρασιακά ρεκόρ δεκαετιών. Το αποκορύφωμα ήταν ο φετινός Μάρτιος, που αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), όσο και με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

    Η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα - η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την JMA.

    Ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν κατά 1,04 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο, αλλά ο Μάρτιος ήταν συγκριτικά ακόμη πιο ζεστός.

    Η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και την αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ».

    Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει τη θερμοκρασία το 1891, κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά, σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ.

    Στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος στην δική της μετεωρολογική ιστορία (από το 1880), καθώς η θερμοκρασία ήταν 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 για αυτόν τον μήνα του έτους. Είχαν προηγηθεί ανάλογα ρεκόρ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016.

    [08] «Ο Πάπας Φραγκίσκος μας ξανάδωσε τη ζωή», λένε οι σύροι πρόσφυγες που πήρε μαζί του ο ποντίφικας

    "Ο Φραγκίσκος μας ξανάδωσε τη ζωή", είναι ο "σωτήρας μας", "θα γίνουμε άξιοι αυτού του δώρου": οι δώδεκα Σύροι, τους οποίους υποδέχθηκε ο πάπας στο Βατικανό, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον αργεντινό ποντίφικα.

    Οι τρεις οικογένειες, και οι τρεις μουσουλμανικού θρησκεύματος και με τακτοποιημένα τα χαρτιά τους, τις οποίες ο Φραγκίσκος πήρε μαζί του στο αεροπλάνο του μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο, πέρασαν την πρώτη νύκτα τους στην Ιταλία, φιλοξενούμενες στη συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

    Μετά την άφιξή τους στη Ρώμη, οι Σύροι ευχαρίστησαν τον πάπα "για την ευκαιρία που τους προσφέρθηκε με τη χειρονομία ελπίδας που έκανε και η οποία τόσο τους συγκίνησε", σύμφωνα με δηλώσεις τους που δημοσιεύονται από την εφημερίδα la Stampa.

    Μολονότι αρχικά σκέπτονταν όλοι να μεταβούν στη Γερμανία ή στη βόρεια Ευρώπη, λένε πως τώρα επαφίενται στον Φραγκίσκο: "Είμαστε προσκεκλημένοι του πάπα, ο οποίος μας έσωσε και μας ξανάδωσε τη ζωή".

    "Είδαμε φίλους και συγγενείς να πεθαίνουν κάτω από τα ερείπια, διαφύγαμε επειδή στη Συρία δεν είχαμε πια καμιά ελπίδα", εξηγεί ο Χάσαν, ένας μηχανικός από τη Δαμασκό, που συνοδεύεται από τη γυναίκα του, την Νουρ, και τον δίχρονο γιο τους.

    "Στη Λέσβο, είχαμε καταλάβει πως ήμασταν αποκλεισμένοι σ' ένα μέρος απ' όπου δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε, σε μια παγίδα, μια φυλακή", προσθέτει, μέχρι την επίσκεψη του πάπα, "του σωτήρα μας".

    "Ελπίζουμε πως η κοινή γνώμη (στην Ευρώπη) θα καταλάβει τους λόγους μας και πως η χειρονομία του πάπα θα έχει συνέπειες στην πολιτική έναντι των προσφύγων", λέει από την πλευρά της η Νουρ στη La Repubblica.

    [09] ΣΥΡΙΖΑ για συνέδριο ΟΝΝΕΔ: Εικόνα αποσύνθεσης της ΝΔ

    «Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συστήματος της διαπλοκής να μας πείσει για το «φιλελεύθερο» και «εκσυγχρονιστικό» πνεύμα που επικρατεί στη ΝΔ, υπό τον κ. Μητσοτάκη, ο εκφυλισμός και η αποσύνθεση, οι μάχες μέχρις εσχάτων για τη νομή της κομματικής εξουσίας, οι συγκρούσεις «βαρόνων» και κομματαρχών στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «για την εικόνα αποσύνθεσης της ΝΔ».

    «Αυτή η εικόνα δεν παραπέμπει σε «οξυγόνο», αλλά στη γνωστή, από δεκαετίες, δυσωδία του πελατειακού κράτους και της εξυπηρέτησης προσωπικών και άλλων συμφερόντων. Ο κόσμος, όμως, τους έχει καταλάβει. Όσο κι αν προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν ένα πρόσωπο «νέων», «άφθαρτων» και «σοβαρών τεχνοκρατών», παραμένουν ίδιοι κι απαράλλαχτοι» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

    [10] «Οξυγόνο για την Ελλάδα μας», το σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ

    "Οξυγόνο για την Ελλάδα μας", είναι το σύνθημα του 10ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΝΔ έχει μπει πια στην τελική ευθεία για το συνέδριό της στο οποίο, τόνισε, "θα κάνουμε πράξη το αίτημα των φίλων και των μελών της ΝΔ για μια ?Νέα Δημοκρατία απο την αρχή".

    Αναφερόμενος στο σύνθημα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για οξυγόνο "για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία".

    "Το οξυγόνο για να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδα μας έτσι όπως τη θέλουμε", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [11] Πάπας Φραγκίσκος: Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη

    Φωνές παιδιών ακούγονταν χθες το απόγευμα μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεφε στη Ρώμη από τη Λέσβο, την ώρα που εξηγούσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν τους λόγους της χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλίας του, να οδηγήσει ο ίδιος στην Ευρώπη τρεις οικογένειες σύρων μουσουλμάνων προσφύγων, δώδεκα ανθρώπους συνολικά. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο της ιταλικής πρωτεύουσας, σημειώνει ο ειδικός απεσταλμένος της Le Figaro, ο Φραγκίσκος κατέβηκε πρώτος για να υποδεχθεί συμβολικά, μπροστά στις κάμερες, τις οικογένειες αυτές στο ευρωπαϊκό έδαφος.

    "Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς", είχε διαβεβαιώσει λίγο νωρίτερα ο ποντίφικας. "Αυτές οι τρεις οικογένειες είχαν τα χαρτιά τους τακτοποιημένα και έτοιμα. Σε μια πρώτη λίστα, ήταν δύο χριστιανικές οικογένειες, αλλά δεν είχαν τακτοποιημένα τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιο προνόμιο. Αυτοί οι δώδεκα είναι όλοι παιδιά του Θεού και προέκρινα τα παιδιά του Θεού!"

    "Όλα έγιναν με όλους τους τύπους. Οι τρεις κυβερνήσεις, του Βατικανού, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ήταν σύμφωνες και έδωσαν τη βίζα", εξήγησε ο Ποντίφικας.

    Ερωτηθείς σχετικά με "τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη", ο Φραγκίσκος απάντησε: "Οι λίγοι τρομοκράτες" που πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις "είναι όλοι παιδιά ή ανίψια ανθρώπων γεννημένων στην Ευρώπη. Τι συνέβη λοιπόν; Για μένα, η πολιτική της ενσωμάτωσης είναι θεμελιώδης. Και σήμερα η Ευρώπη οφείλει να ξαναβρεί αυτή την ικανότητα να ενσωματώνει την οποία πάντα είχε. Υπήρχαν ανέκαθεν αφίξεις στην Ευρώπη, αυτό πλουτίζει τον πολιτισμό".

    Ο πάπας έκλεισε τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μ' αυτή την έκκληση προς τη Γηραιά Ήπειρο: "Η Ευρώπη οφείλει επειγόντως να εφαρμόσει πολιτικές υποδοχής, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης, εργασίας, οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα στοιχεία αυτά είναι γέφυρες που θα μας οδηγήσουν στο να μην υψώνουμε τείχη. Όμως, πρέπει να το ξαναπώ, ο φόβος έχει όλη την κατανόησή μου". Και παρέφρασε την Μητέρα Τερέζα για να εξηγήσει το πνεύμα της χειρονομίας του: "Έπειτα απ' αυτή τη σταγόνα, η θάλασσα δεν θα είναι πλέον η ίδια. Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη".

    «Ο Φραγκίσκος μας ξανάδωσε τη ζωή», λένε οι σύροι πρόσφυγες που πήρε μαζί του ο πάπας

    "Ο Φραγκίσκος μας ξανάδωσε τη ζωή", είναι ο "σωτήρας μας", "θα γίνουμε άξιοι αυτού του δώρου": οι δώδεκα Σύροι, τους οποίους υποδέχθηκε ο πάπας στο Βατικανό, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον αργεντινό ποντίφικα.

    Οι τρεις οικογένειες, και οι τρεις μουσουλμανικού θρησκεύματος και με τακτοποιημένα τα χαρτιά τους, τις οποίες ο Φραγκίσκος πήρε μαζί του στο αεροπλάνο του μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο, πέρασαν την πρώτη νύκτα τους στην Ιταλία, φιλοξενούμενες στη συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

    Μετά την άφιξή τους στη Ρώμη, οι Σύροι ευχαρίστησαν τον πάπα "για την ευκαιρία που τους προσφέρθηκε με τη χειρονομία ελπίδας που έκανε και η οποία τόσο τους συγκίνησε", σύμφωνα με δηλώσεις τους που δημοσιεύονται από την εφημερίδα la Stampa.

    Μολονότι αρχικά σκέπτονταν όλοι να μεταβούν στη Γερμανία ή στη βόρεια Ευρώπη, λένε πως τώρα επαφίενται στον Φραγκίσκο: "Είμαστε προσκεκλημένοι του πάπα, ο οποίος μας έσωσε και μας ξανάδωσε τη ζωή".

    "Είδαμε φίλους και συγγενείς να πεθαίνουν κάτω από τα ερείπια, διαφύγαμε επειδή στη Συρία δεν είχαμε πια καμιά ελπίδα", εξηγεί ο Χάσαν, ένας μηχανικός από τη Δαμασκό, που συνοδεύεται από τη γυναίκα του, την Νουρ, και τον δίχρονο γιο τους.

    "Στη Λέσβο, είχαμε καταλάβει πως ήμασταν αποκλεισμένοι σ' ένα μέρος απ' όπου δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε, σε μια παγίδα, μια φυλακή", προσθέτει, μέχρι την επίσκεψη του πάπα, "του σωτήρα μας".

    "Ελπίζουμε πως η κοινή γνώμη (στην Ευρώπη) θα καταλάβει τους λόγους μας και πως η χειρονομία του πάπα θα έχει συνέπειες στην πολιτική έναντι των προσφύγων", λέει από την πλευρά της η Νουρ στη La Repubblica.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 April 2016 - 12:32:24 UTC