Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τόνισε ο Π. Παυλόπουλος
  • [02] «Φθάσαμε στο δυσμενέστερο σενάριο» αναφέρει το Ποτάμι
  • [03] «Μαύρα τα μαντάτα από την τρόικα» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας
  • [04] Π. Παυλόπουλος: Να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία ως κόρη οφθαλμού
  • [05] Κυβερνητικές πηγές: Επιθυμία όλων για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup
  • [06] Κέρκυρα: Ανεπίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Τ. Νίκολιτς
  • [07] Βραζιλία: Tην παραπομπή της Προέδρου Ρουσέφ ψήφισε η Βουλή
  • [08] Αγνοούνται περίπου 400 μετανάστες στα ανοιχτά της Σικελίας
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Τώρα ξεκινά η πιο κρίσιμη συζήτηση για την ανάπτυξη
  • [10] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα προβλέπει η συμφωνία, τίποτε περισσότερο ή λιγότερο
  • [11] Κοντονής: «Δεν θα μας σταματήσουν οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες, ούτε οι προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος»
  • [12] Εκτός έδρας χειρότερα και από τη χρονιά του υποβιβασμού!

  • [01] Η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τόνισε ο Π. Παυλόπουλος

    Την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις δικές της υποχρεώσεις αναφορικά με το προσφυγικό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τα μέλη της αντιπροσωπείας του γαλλικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα με σκοπό την αποτίμηση της επάρκειας των ευρωπαϊκών μηχανισμών όσον αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

    Η Ελλάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το έχει πράξει ήδη παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα σε ό,τι αφορά την οικονομική και κοινωνική μας ζωή. Απέναντι στους πρόσφυγες, συμπεριφέρθηκε, συμπεριφέρεται και θα συμπεριφερθεί όπως ταιριάζει στον άνθρωπο δηλαδή με όρους ανθρωπισμού, πολιτισμού και Δημοκρατίας. Με βάση όχι μόνο τις δικές της αρχές και αξίες, αλλά και με βάση τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές, τους προέτρεψε να επικεντρωθούν στην εφαρμογή της Συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, και στον τομέα αυτό τόνισε τα εξής:

    Την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο και κυρίως να κάνει τα πάντα ώστε να πάψει να υπάρχει η ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών, οι οποίοι αποτελούν ένα σοβαρότατο πλήγμα για τον ίδιο τον πολιτισμό, για την ίδια την Δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στις δικές μας υποχρεώσεις επισήμανε τα εξής:

    Πρώτον την ανάγκη να λειτουργήσει το σύστημα της μετεγκατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής είναι εντελώς επιφανειακή η εφαρμογή του.

    Δεύτερον , την άμεση τροποποίηση του «ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ» , διότι, όπως παρατήρησε πλέον δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, και

    Τρίτον, την ανάγκη να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό η ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή-Συνοριοφυλακή, πάντα βέβαια με την επισήμανση ότι κάθε κράτος-μέλος διαχειρίζεται τα σύνορά του κυριάρχως, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, και εκείνο ελέγχει εάν και κατά πόσο γίνεται σεβαστή η κυριαρχία του.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του γαλλικού Κοινοβουλευτικού Κριστιάν Ασάφ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία για τη συνάντηση και τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι αποστολή τους δεν είναι ο έλεγχος ή η αξιολόγηση, αλλά το πώς και εάν λειτουργούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα.

    Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τόσο εκείνος, όσο και τα υπόλοιπα της αντιπροσωπείας, είναι πεπεισμένα για τους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδος-Γαλλίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σκεφτούν Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα.

    [02] «Φθάσαμε στο δυσμενέστερο σενάριο» αναφέρει το Ποτάμι

    O κ. Τσακαλώτος επιστρέφει από την Ουάσινγκτον με 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα στις βαλίτσες του, αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωση του και προσθέτει: «Η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα "γεφυρώνεται" με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα. Η νέα "σκληρή διαπραγμάτευση" οδήγησε στο δυσμενέστερο σενάριο. Η πολιτική ανικανότητα και η τεχνοκρατική ανεπάρκεια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοστίζει εδώ και δεκαπέντε μήνες πολλά δισεκατομμύρια, που πληρώνουν οι πολίτες σε φόρους και οι επιχειρήσεις με λουκέτα. Οι υπουργοί το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μας λένε διαρκώς "δεν είναι αυτό που νομίζετε..."».

    [03] «Μαύρα τα μαντάτα από την τρόικα» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας

    «Τα μαντάτα απ' τη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι μαύρα. Φτάνει πια η κοροϊδία και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και από τα άλλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στο μνημόνιο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

    «Ο λαός μας θα πρέπει να οργανώσει τώρα τους αγώνες του, τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία του, ενισχύοντας το ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

    [04] Π. Παυλόπουλος: Να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία ως κόρη οφθαλμού

    Την ανάγκη να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία ως κόρη οφθαλμού υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επισήμανε τη σημασία της δημοσιογραφικής αποστολής ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθεροτυπία, μαζί με την ελευθερία των δημοσιογράφων να εκφράζονται, να εργάζονται και να υπηρετούν την αποστολή τους.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ο κ. Σταμάτης Νικολόπουλος δήλωσε ότι το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τον Πρόεδρο για το Ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο και προσέθεσε: «Για εμάς αγγίζει τις εργασιακές σχέσεις. Η ουσία του προβλήματος είναι ότι, εάν δεν διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία των Ταμείων και την ανεξαρτησία των Ενώσεων, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα για την ελευθεροτυπία. Αυτό προσπαθούμε να πούμε σε όλους τους τόνους και να γίνει κατανοητό ότι δεν διαπραγματευόμαστε συντεχνιακά κάποια πράγματα».

    Τον κ. Νικολόπουλο συνόδευαν ο αντιπρόεδρος και η γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τσαλαπάτης και Νανά Νταουντάκη αντίστοιχα.

    [05] Κυβερνητικές πηγές: Επιθυμία όλων για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup

    Η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup αυτή τηνεβδομάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

    Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Προσθέτουν ότι συγχρόνως η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

    Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

    Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.». Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

    «Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

    [06] Κέρκυρα: Ανεπίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας Τ. Νίκολιτς

    Στην Κέρκυρα βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησής του, τον πρέσβης της Σερβίας στην Αθήνα και τη σύζυγος του.

    Ο κ.Νίκολιτς, πραγματοποιεί την ανεπίσημη αυτή επίσκεψη στην Κέρκυρα με αφορμή την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων για την 100η επέτειο από την έλευση και φιλοξενία στο νησί των Φαιάκων, Σέρβων στρατιωτών και πολιτών κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Κατά την άφιξή του,αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας της χώρας του με την Ελλάδα και κυρίως με την Κέρκυρα, καθώς και στην ευγνωμοσύνη που τρέφει η Σερβία για τη βοήθεια των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της προσφυγιάς των Σέρβων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα,θα παραστεί στην επιμνημόσυνη δέηση που θα πραγματοποιηθεί στο σερβικό μαυσωλείο στο νησάκι Βίδος, ενώ στην ομιλία του θα αναφερθεί στο «Νησί της Σωτηρίας», όπως το αποκαλούσαν τότε, οι πάνω από 150.000 Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες που έφτασαν στην Κέρκυρα αποδεκατισμένοι και εξαθλιωμένοι, και δέχθηκαν την αλληλεγγύη και τη φροντίδα των Κερκυραίων.Ανεπίσημα, τότε η Κέρκυρα για τρία χρόνια λειτούργησε ωςη πρωτεύουσα της Σερβίας. Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου φιλοξένησε τη Βουλή, ενώ το ξενοδοχείο «Bella Venezia» την εξόριστη σερβική κυβέρνηση.

    Τον κ. Νίκολιτς υποδέχθηκαν, χθες λίγα λεπτά πριν τις 11.00 το βράδυ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος και εκπρόσωποι της στρατιωτικής, αστυνομικής και της λιμενικής αρχής του τόπου.

    Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή, που θα λάβει χώρα, το βράδυ, στα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, θα αναγορευτεί ως επίτιμος δημότης της Κέρκυρας και θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Κερκυραϊκής Αξιοσύνης.

    [07] Βραζιλία: Tην παραπομπή της Προέδρου Ρουσέφ ψήφισε η Βουλή

    Το Κόμμα Εργατών που βρίσκεται στην εξουσία στην Βραζιλία αποδέχθηκε την ήττα του αργά χθες το βράδι μετά την ψήφιση στη Κάτω Βουλή υπέρ της αποπομπής της Προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, είπε χθες ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρουσέφ από το αξίωμα του προέδρου και στη Γερουσία.

    "Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία", είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.

    Η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρουσέφ πρέπει να δικαστεί. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, όπου η διαδικασία θα λάβει χώρα τη 10η ή την 11η Μαΐου, η Ντίλμα Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

    Η Ρουσέφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

    Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή Πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί.Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρουσέφ, ως το 2018.

    [08] Αγνοούνται περίπου 400 μετανάστες στα ανοιχτά της Σικελίας

    Έξι νεκρούς περισυνέλεξε χθες το βράδυ το πλοίο Αquarius, οι οποίοι εντοπίσθηκαν σε πλεούμενο που προσέγγιζε τις ακτές της νότιας Σικελίας. Παράλληλα, σε συντονισμό με την ιταλική ακτοφυλακή, από το ίδιο πλοίο, το οποίο ανήκει σε μη κυβερνητική οργάνωση, διασώθηκαν 108 μετανάστες, εκ των οποίων πέντε είναι γυναίκες.

    Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, το οποίο επικαλείται το αραβόφωνο δελτίο του BBC, μετά την αναχώρησή τους από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και πολλές ημέρες περίπου 400 σομαλοί μετανάστες. Τριάντα φέρονται να διασώθηκαν, αλλά η τύχη των υπολοίπων εξακολουθεί να αγνοείται και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να πρόκειται για ένα ακόμη τραγικό ναυάγιο τεραστίων διαστάσεων.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Τώρα ξεκινά η πιο κρίσιμη συζήτηση για την ανάπτυξη

    H πιο κρίσιμη συζήτηση είναι η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους και τα προεδρεία των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναφορικά με τους αναπτυξιακούς στόχους και την προώθηση των επενδύσεων.

    «Η πιο κρίσιμη συζήτηση είναι ακριβώς αυτή. Η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», σχολίασε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «μετά από χρόνια που η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στα μέτρα και τη λιτότητα, τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον αντιπρόεδρο της ΕΕ ότι, βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, και όπως τόνισε, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.

    Ο πρωθυπουργός είχε μπροστά του σειρά φακέλων με στοιχεία τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση και με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να πειστούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.

    Μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα οΓίρκι Κατάινεν τόνισε:«Η Ελλάδα αξίζει τη σταθερότητα» και χαρακτήρισε μονόδρομο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    [10] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα προβλέπει η συμφωνία, τίποτε περισσότερο ή λιγότερο

    Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη..

    Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις. Οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη EUROSTAT τις επόμενες ημέρες ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

    Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το EUROGROUP, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος, τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη .

    Σε ό,τι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος, συμπληρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος .

    [11] Κοντονής: «Δεν θα μας σταματήσουν οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες, ούτε οι προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος»

    Στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου «Game Changer-Sports» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρέστη σήμερα το πρωί και μίλησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

    «Η πρωτοβουλία της διοργάνωσής του καλύπτει μια χρόνια ανάγκη του αθλητικού επιχειρείν στη χώρα μας», είπε ο κ Κοντονής στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Η ταχύτητα με την οποία διαφοροποιούνται οι κοινωνικές συνθήκες, καθιστούν τον αθλητισμό κορυφαίο φαινόμενο κοινωνικής δράσης, αλλά και τομέα εποικοδομητικής ψυχαγωγίας».

    Στη συνέχεια τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε αφενός με την υγιή, προοδευτική εικόνα που υπάρχει εδώ, της επιστημονικής προσέγγισης, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας και αφετέρου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες, που συναντά κανείς στον χώρο του αθλητισμού, ιδιαίτερα όταν η αθλητική παιδεία και το ευ αγωνίζεσθαι, με απόλυτη επιλογή των παραγόντων, έχουν περάσει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, το αγωνιστικό και οικονομικό όφελος- βασιλεύουν η ανισονομία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά.

    Κι όπως μας δείχνει δυστυχώς η επικαιρότητα, σε συγκεκριμένα αθλήματα ενδημούν άτομα και ομάδες με αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά. Άτομα και ομάδες που δραστηριοποιούνται μέχρι και στον υπόκοσμο και αντιγραφούν τις πρακτικές του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτό τον βόρβορο η κοινωνία γυρίζει την πλάτη και η Πολιτεία επιχειρεί πλέον με συντονισμένο και παρεμβατικό τρόπο να θέσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, και να βάλει τάξη ?όπου χρειάζεται- επιβάλλοντας τον εκδημοκρατισμό, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία.

    Είναι τέτοια, για παράδειγμα, η απαξία που έχει προκληθεί στο ποδόσφαιρο, ώστε οι αθλητές φεύγουν στο εξωτερικό, οι οικογένειες απομακρύνονται διαρκώς από τους αγωνιστικούς χώρους, οι διοργανώσεις πραγματοποιούνται με ελάχιστους θεατές, η αξιοπιστία τους δοκιμάζεται καθημερινά και η συνολική δραστηριότητα εξελίσσεται υπό πρίσμα συνεχών πολεμικών αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων, σκανδάλων και εμπλοκών της δικαιοσύνης, οι οποίες τελικά εισάγουν στον αθλητισμό τον... μισό ποινικό κώδικα.

    Για αυτό το λόγο, οι θεματικές που προανέφερα έχουν ιδιαίτερη αξία. Προκειμένου να συνεισφέρω στη συζήτηση δημιουργικά, και γνωρίζοντας την αγωνία σας για ένα νέο πλαίσιο στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, θα ήθελα να επιβεβαιώσω και από αυτό το βήμα ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, έχουν λάβει τις αποφάσεις τους πάνω στα ζητήματα αυτά: καμία ανοχή, κανένα βήμα πίσω στην συνολική προσπάθεια εξυγίανσης και επιβολής νέων δομών στον αθλητισμό, όπου αυτές απαιτούνται.

    Και δεν θα μας σταματήσουν ούτε οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες, ούτε οι εθνικοί και διεθνείς προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος. Στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται η άφιξη κλιμακίου των διεθνών υπερκείμενων αρχών, οι οποίες θα ελέγξουν, κατόπιν δικής μας επιμονής και παρότρυνσης, την εναρμόνιση των εσωτερικών κανονισμών της Ε.Π.Ο. με αυτούς της FIFA-UEFA, βάζοντας τέλος σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας.

    Γιατί άλλο είναι το ψευδεπίγραφο αυτοδιοίκητο, που κάποιοι προς εξυπηρέτηση ιδίων σκοπών επικαλούνται, και άλλο είναι μια συντεταγμένη αυτό-διοίκηση και ανάπτυξη ενός αθλήματος, σε καθεστώς νομιμότητας και σεβασμού των συνταγματικών επιταγών της χώρας.

    Τονίζω δε στο σημείο αυτό ότι η αναφορά μου δεν αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά αγγίζει και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες, από τις λεγόμενες ερασιτεχνικές, για τις οποίες τα πρόσφατα πορίσματα ελέγχων από θεσμοθετημένη υπηρεσία του Κράτους αποτελούν κόλαφο για τις διοικήσεις τους και καθιστούν την διαδικασία κάθαρσης και αναδημιουργίας ορισμένων εξ αυτών επιτακτική ανάγκη».

    [12] Εκτός έδρας χειρότερα και από τη χρονιά του υποβιβασμού!

    Χειρότερο ακόμα και σε σύγκριση με τη χρονιά του υποβιβασμού, είναι το αρνητικό σερί της ΑΕΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ συμπλήρωσε ακριβώς τρεις μήνες χωρίς «διπλό» στο πρωτάθλημα, καθώς η τελευταία εκτός έδρας επιτυχία της σημειώθηκε στα Ιωάννινα με 2-0 επί του ΠΑΣ στις 17 Ιανουαρίου.

    Ακολούθησαν εντός έδρας νίκες στη Super League αλλά και μία εκτός έδρας επί του Ηρακλή για το Κύπελλο, στις 4 Φεβρουαρίου. Από τότε η ΑΕΚ έδωσε έξι εκτός έδρας αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα στις οποίες είχε τρεις ήττες, τρεις ισοπαλίες και -το κυριότερο- πέτυχε μόνο ένα γκολ!

    Τη σεζόν του υποβιβασμού (2012-2013) η ΑΕΚ ξεκίνησε με πέντε ανεπιτυχή αποτελέσματα (1η Σεπτεμβρίου - 18 Νοεμβρίου 2012) πριν νικήσει 4-0 στη Βέροια στην 11η αγωνιστική. Στη συνέχεια νίκησε στην Κέρκυρα (1-0) για την 21η αγωνιστική και έκλεισε τη σεζόν με τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία. Δηλαδή το αρνητικό της σερί διεκόπη στους πέντε αγώνες και στις δύο περιπτώσεις.

    Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ της σύγχρονης Ιστορίας του Δικέφαλου είναι τα δώδεκα εκτός έδρας ματς στη Super League, στα οποία είχε εννέα ισοπαλίες και τρεις ήττες. Ένα... αδιανόητο σερί που ξεκίνησε στα play off της σεζόν 2007-2008 και συνεχίστηκε στο πρώτο μισό της περιόδου 2008-2009. Την εποχή εκείνη η ΑΕΚ συμπλήρωσε εννέα μήνες χωρίς εκτός έδρας νίκη, από τις 13/4/2008 (4-0 στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ) έως τις 18/1/2009 (1-0 τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2016 - 12:32:29 UTC