Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτα η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος και μετά συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις
  • [02] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο FM»: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε ένα πρόβλημα σε μια ευκαιρία ανανέωσης
  • [03] Στο Παρίσι ο Ν. Κοτζιάς - Συνάντηση αύριο με τον Γάλλο ομόλογό του
  • [04] Θ. Δρίτσας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η μεταφορά από τον Πειραιά, ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών στον Σκαραμαγκά
  • [05] Λ. Λαμπριανίδης: Στόχος, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό
  • [06] Αύξηση 9,6% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το α' τρίμηνο, για τον ΣΕΠ
  • [07] Αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς
  • [08] Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στην Αττική για το Πάσχα
  • [09] Ι. Αμανατίδης: Ο σύγχρονος φιλελληνισμός, βέλτιστος πρεσβευτής της Ελλάδας
  • [10] Σύλληψη 55χρονου που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης
  • [11] Τουρκία: Υπό κράτηση 28 άτομα, με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος Γκιουλέν
  • [12] Αφγανιστάν: Nεκροί και τραυματίες από έκρηξη στην Καμπούλ
  • [13] Προδημοσίευση από το μυθιστόρημα «Κι άλλο» του Χ. Γκιουντάι, για το σύγχρονο δουλεμπόριο στην Τουρκία
  • [14] Ωδή στον ύπνο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • [15] Δ. Παπαδημούλης: Πρόσθετα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων, δεν θα γίνουν αποδεκτά
  • [16] Αποβίβαση 106 μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Β. Αιγαίου
  • [17] Έρχεται στη Λέσβο η βασίλισσα της Ιορδανίας
  • [18] Απάντηση του Ευκ. Τσακαλώτου στο Ποτάμι για τα επιπλέον μέτρα

  • [01] Πρώτα η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος και μετά συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις

    Μόνον εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αφού ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτή και οποιαδήποτε συζήτηση για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα επικεντρώνουν την κριτική τους στις θέσεις του ΔΝΤ στα εξής σημεία:

    -Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.

    -τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν

    -η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει την ρευστότητα της οικονομίας

    -τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.

    Στο κλίμα αυτό, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό και εύλογο στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 του τρέχοντος μηνός. Την θέση αυτή διατυπώνουν με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση έχει σταθερό στόχο την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι΄αυτό επιδιώκει η αξιολόγηση να κλείσει ακόμη και στο επικείμενο Eurogroup προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Στην παρούσα φάση αυτό που μπορεί να γίνει είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και μόνον αυτή, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, επιμένουν οι ίδιες πηγές.

    [02] Κ. Χατζηδάκης στο «Πρακτορείο FM»: Ο κ. Μητσοτάκης μετέτρεψε ένα πρόβλημα σε μια ευκαιρία ανανέωσης

    «Δεν θέλω να κάνω τον εισαγγελέα, ούτε να κατηγορήσω προσωπικά κανέναν. Ενδεχομένως να υπήρχε μια πορεία κάποιων ετών κατά την οποία είχαν υιοθετηθεί ορισμένες πρακτικές σαν κι αυτές, πράγμα το οποίο οδήγησε να πιστέψουν ορισμένοι πώς τέτοιου είδους πρακτικές είναι σχεδόν πολιτικό έθιμο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που ακολούθησαν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με πιο πρόσφατη την παραίτηση από τη θέση του πολιτικού γραμματέα του κόμματος και από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Παπαμιμίκου.

    Μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM και στην εκπομπή "Καθημερινά" με τη Νικόλ Καζαντζίδου, ο κ.Χατζηδάκης είπε πως όλες οι εικόνες από συνέδριο το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε και το γεγονός ότι δεν έγινε ψηφοφορία για την εκλογή είτε των συνέδρων, είτε των μελών της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ είναι προβλήματα που «δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί».

    «Όταν ασκείς κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είσαι εντάξει με τα του οίκου σου» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή, όχι μόνο σε επίπεδο νεολαίας αλλά και σε επίπεδο κόμματος και ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Δεν ισχυρίζεται κάνεις πως όλα όσα έχουν γίνει στην ΟΝΝΕΔ τα τελευταία χρόνια ήταν λάθος,ούτε ότι τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ σε πολύ μεγάλη κλίμακα είναι προβληματικά, λέμε όμως ότι αποδείχτηκε ξεκάθαρα πως υπάρχει ένα πρόβλημα και ότι το ζητούμενο για μας δεν είναι να είναι η ΟΝΝΕΔ άπλα και μόνο ένας κομματικός μηχανισμός άλλα μια ομάδα ανθρώπων που θα είναι όχι μόνο νέοι στην ηλικία και στις ιδέες» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης.

    Η ΟΝΝΕΔ έχει την αυτονομία της και πρέπει να την κρατήσει, είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Επεσήμανε όμως, ότι πρέπει να βρίσκεται πάντα «ένα βήμα μπροστά από το κόμμα», με νεανικές και ριζοσπαστικές απόψεις.

    Αναφερόμενος στη παραίτηση του κ.Παπαμιμίκου είπε: «Ο ίδιος μίλησε δεν μου αρέσει από τη φύση μου να παριστάνω τον εισαγγελέα, στόχος μας είναι τώρα να περάσουμε στην επόμενη σελίδα και να γίνει η ΝΔ μια νέα αξιόπιστη λύση».

    Στην ερώτηση αν όλα όσα συνέβησαν έβλαψαν την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι βλάπτει περισσότερο» και επεσήμανε ότι ο κ.Μητσοτάκης μετέτρεψε ένα πρόβλημα σε μια ευκαιρία ανανέωσης και ότι κάνει πράξη το σύνθημα «όλα από την αρχή».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφερε, ο κύκλος του λαϊκισμού πρέπει να κλείσει και όποιοι διαδεχθούν το ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δηλαδή που θέλουμε να τον δια δεχθούμε, πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι χωρίς τρωτά τα οποία θα δημιουργούν καχυποψία στην κοινή γνώμη» σημείωσε.

    Επόμενος σταθμός, πρόσθεσε, είναι το συνέδριο του κόμματος όπου «θα υιοθετηθούν αφενός μια σειρά από καταστατικές αλλαγές που θα επιχειρήσουν να κάνουν το κόμμα πιο ανοιχτό».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προκληθεί ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος είπε ότι εκτιμά πως «τα πράγματα θα προχωρήσουν ομαλά», όπως φάνηκε και από μια σειρά τοποθετήσεις συναδέλφων βουλευτών.

    [03] Στο Παρίσι ο Ν. Κοτζιάς - Συνάντηση αύριο με τον Γάλλο ομόλογό του

    Τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό πρόκειται να συναντήσει, αύριο, ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος φθάνει σήμερα το μεσημέρι στο Παρίσι, προερχόμενος από το Λουξεμβούργο.

    Η πρώτη αυτή επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη γαλλική πρωτεύουσα, αποτελεί ευκαιρία για τη γνωριμία και καλλιέργεια των διμερών προσωπικών σχέσεων με τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Κατά τη συνάντηση, που θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 17:15 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την προσφυγική κρίση, τη Συρία, τις προσπάθειες ειρηνευτικής διαδικασίας στο μεσανατολικό, τον ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη, καθώς και τις σχέσεις της με την Τουρκία, υπό το φως της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου. Η εμβάθυνση των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και ο περαιτέρω συντονισμός σε διμερείς πρωτοβουλίες, θα αποτελέσουν τον κύριο στόχο της συνάντησης των δύο υπουργών.

    Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με εκπροσώπους από γαλλικά «think tanks», σε συναντήσεις που οργανώνει στην πρεσβεία η πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη. Ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

    Με την ευκαιρία ειδικής τελετής στην πρεσβεία, ο Έλληνας υπουργός θα παρασημοφορήσει, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, τον Γάλλο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ, με τον οποίο θα έχει δείπνο εργασίας.

    [04] Θ. Δρίτσας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η μεταφορά από τον Πειραιά, ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών στον Σκαραμαγκά

    Ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών ολοκλήρωσης στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, θα συνεχιστεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά, τόνισε το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η διαδικασία μετακίνησης και άλλων ατόμων προς τη συγκεκριμένη δομή θα επαναληφθεί πιθανότατα αύριο και την Πέμπτη.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα στελέχη του λιμενικού με τη βοήθεια εθελοντών θα καταβάλουν σήμερα προσπάθεια να πείσουν τα 450 άτομα που διαμένουν στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-2 να μετακινηθούν προς το κτίριο της Πέτρινης Αποθήκης και τον σταθμό της Ε-1, ενώ αναφορικά με τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν στο λιμάνι του Πειραιά, ενόψει των εορτών του Πάσχα, είπε ότι αυτά θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από Μεγάλη Δευτέρα.

    Σε ερώτηση για το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης και τις αντιδράσεις που υπάρχουν εκ μέρους εταιρειών, ανέφερε ότι αν και δεν είναι ένα θέμα το οποίο το διαχειρίζεται ο ίδιος, εκτίμησε ότι η αστυνομία θα καταβάλει εκ νέου προσπάθειες, προκειμένου να πείσει αυτούς τους ανθρώπους ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα η γραμμή θα απελευθερωθεί.

    Ο υπουργός Ναυτιλίας σχολιάζοντας την παράσταση διαμαρτυρίας για περίπου 10 λεπτά που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι μια ομάδα περίπου 25 αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Ναυτιλίας, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο γεγονός μεμονωμένο και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του λιμενικού αντιμετώπισαν το θέμα με απόλυτη ψυχραιμία. Στο λιμενικό σώμα και στο υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα χωρίς να δημιουργούμε νέα, ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι η ομάδα των αντιεξουσιαστών κρατώντας ένα πανό με σύνθημα υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών παρέμειναν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου για περίπου 10 λεπτά και αποχώρησαν. Κατά την απομάκρυνση τους πέταξαν μπογιά στο υπερυψωμένο φυλάκιο στην περίφραξη του υπουργείου.

    [05] Λ. Λαμπριανίδης: Στόχος, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό

    Η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό αποτελεί στόχο του υπουργείου Οικονομίας εκ παραλλήλου με τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης, σε φόρουμ σήμερα με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων: "όταν μας δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς να καταθέσουμε τον αναπτυξιακό νόμο αυτός θα συνοδεύεται και από τροπολογίες για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό". Δηλαδή, όπως εξήγησε οι τροπολογίες αφορούν στα εξής:

    - Στρατηγικές επενδύσεις (Ν. 3894 /2010 Ν. 4072/2012, Ν. 4146/2013) Επανεξετάζεται τι συνιστά στρατηγική επένδυση, τι είδους ωφελήματα θα παρέχονται κτλ.

    - Business centers - αλλοδαπές εταιρείες που εγκαθιστούν στην Ελλάδα γραφεία για την παροχή υποστηρικτικών ενδοομιλικών υπηρεσιών (Ν. 3427/2005 - κεφ. Στ). Στόχος είναι η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τέτοιων επιχειρήσεων και η επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα.

    - Κώδικας Μετανάστευσης (Ν.4251/2014 -άρ. 16), ο οποίος επιτρέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα πολιτών τρίτης χώρας (επενδυτές ή/και στελέχη), εάν πραγματοποιήσουν επένδυση που θα έχει «θετικές επιπτώσεις στην εθνική ανάπτυξη και οικονομία». Στόχος είναι να αξιοποιηθεί περισσότερο και ποιοτικά ανώτερο αλλοδαπό επιχειρηματικό δυναμικό, με συμβολή τόσο κεφαλαιακή όσο και εργασιακή προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

    [06] Αύξηση 9,6% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το α' τρίμηνο, για τον ΣΕΠ

    Αύξηση 9,6% παρουσιάζει το πρώτο τρίμηνο του 2016, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική της cosco pacific ltd. Συνολικά, διακινήθηκαν 806,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 736,4 χιλιάδων το ίδιο διάστημα πέρυσι.

    Τον Μάρτιο του 2016, ο ΣΕΠ διαχειρίστηκε 275,1 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 266,5 τον αντίστοιχο μήνα του 2015, παρουσιάζοντας άνοδο 3,2%. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν πλέον το λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικό κόμβο για τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων τους σε χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.

    Στελέχη του ΣΕΠ αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην Ειδομένη με το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής για περίπου 31 ημέρες, ανέφεραν ότι η εταιρεία, παρά τις υποσχέσεις που της έχουν δοθεί ότι θα ανοίξει, έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.Πρόσθεσαν ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έχουν βρεθεί εναλλακτικές διαδρομές από Βουλγαρία και Ρουμανία για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, μέσω του σιδηροδρόμου, κάτι όμως που έχει σημαντικό κόστος για το ΣΕΠ, κατά περίπου 6.000 ευρώ ανά συρμό.

    [07] Αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς

    Σε ρυθμούς διαπραγματεύσεων μπαίνουν εκ νέου από σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των κλιμακίων, μετά από την ολιγοήμερη παύση λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι επαφές θα πραγματοποιηθούν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα ενσωματωθεί στις συνομιλίες από αύριο. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταβούν στο Άμστερνταμ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

    Στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης γίνεται λόγος για καταγραφή της κατάστασης και η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει αναφέρει ότι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και για συνεδρίαση- εάν χρειαστεί- τη Μεγάλη Πέμπτη 27 Απριλίου.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θέτουν και ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 2,7- 3 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

    Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στις διαπραγματεύσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

    [08] Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στην Αττική για το Πάσχα

    Προκειμένου να υπάρχει ενιαίο εορταστικό ωράριο στην Αττική την περίοδο του Πάσχα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την αποφυγή σύγχυσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα ότι προτείνει ως ημερομηνία έναρξης του εορταστικού ωραρίου την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 αντί της Τετάρτης 20 Απριλίου 2016.

    Συγκεκριμένα το προγραμμα έχει ως εξής:

    Ημέρα Ημερομηνία Ωράριο

    Πέμπτη 21.04.2016 09:00 - 21:00

    Παρασκευή 22.04.2016 09:00 - 21:00

    Σάββατο 23.04.2016 09:00 - 18:00

    Κυριακή 24.04.2016 11:00 - 18:00

    Μ. Δευτέρα 25.04.2016 09:00 - 21:00

    Μ. Τρίτη 26.04.2016 09:00 - 21:00

    Μ. Τετάρτη 27.04.2016 09:00 - 21:00

    Μ. Πέμπτη 28.04.2016 09:00 - 21:00

    Μ. Παρασκευή 29.04.2016 13:00 - 19:00

    Μ. Σάββατο 30.04.2016 09:00 - 15:00

    Κυριακή Πάσχα 01.05.2016 Αργία

    Τη Δευτέρα 02.05.2016 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά (υποχρεωτική αργία), όπως και την Τρίτη 03.05.2016 (μεταφορά αργίας Πρωτομαγιάς).Από την Τετάρτη 04.05.2016 επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

    [09] Ι. Αμανατίδης: Ο σύγχρονος φιλελληνισμός, βέλτιστος πρεσβευτής της Ελλάδας

    «Αιχμή των ελληνικών προσπαθειών αποτελεί η ενίσχυση και ενεργοποίηση του σύγχρονου φιλελληνισμού, ως βέλτιστο πρεσβευτή των ελληνικών ζητημάτων» τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε μήνυμά του για τον εορτασμό, σήμερα, της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης εκ νέου του πνεύματος του φιλελληνισμού, με «μαγιά» τον «έμπρακτο ανθρωπισμό των νεότερων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών».

    Το μήνυμα του κ. Αμανατίδη έχει ως εξής:

    «Με αισθήματα υπερηφάνειας και σε πνεύμα συνέπειας, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να απευθύνομαι σε όλα τα μέλη της ελληνικής Ομογένειας, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

    192 έτη μετά τον θάνατο του διακεκριμένου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, η ακτινοβολία του ελληνικού πνεύματος, του ανθρωπιστικού ιδεώδους, όπως αυτό εκφράζεται σε κάθε στίχο, κάθε έννοια της αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματείας, εξακολουθεί να αποτελεί φανό προσέλκυσης επιφανών προσωπικοτήτων και πολιτών, oι οποίοι συντάσσονται των δράσεων των φιλελλήνων προγενέστερων γενεών, στην υπεράσπιση και προβολή των ελληνικών δικαίων, έναντι πολυδιάστατων προκλήσεων.

    Στο παρόν ασταθές και ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, καθίσταται περισσότερο εμφανής η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το πνεύμα του φιλελληνισμού. Πράγματι, αιχμή των ελληνικών προσπαθειών αποτελεί η ενίσχυση και ενεργοποίηση του σύγχρονου φιλελληνισμού, ως βέλτιστο πρεσβευτή των ελληνικών ζητημάτων, οποίος δύναται να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο στην κοινή μας προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, τη διαμόρφωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης και άθροισης των κοινών μας δράσεων στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

    Ο έμπρακτος ανθρωπισμός των νεότερων Ελλήνων στις ακτές των ελληνικών νησιών, δύναται πράγματι να αποτελέσει τη μαγιά ενός σύγχρονου φιλελληνισμού, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στην έκδηλη υποστήριξη επιφανών προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας και τη καλλιέργεια των φιλελληνικών αισθημάτων, τα οποία εδράζονται στις ελληνικές και συνάμα ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και της δημοκρατίας».

    [10] Σύλληψη 55χρονου που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης

    'Ανδρας, 55 ετών, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενος για βιασμό ανήλικης. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε βάρος του 55χρονου Έλληνα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Αθηνών για αποπλάνηση παιδιού που δεν συμπλήρωσε το 12ο έτος της ηλικίας του, κατ' εξακολούθηση, και βιασμό κατ' εξακολούθηση, πράξεις που φαίνεται ότι έλαβαν χώρα το 2012 στην Αθήνα.

    Κατά πληροφορίες, πρόκειται για οδηγό ταξί, ενώ ο συλληφθείς κρατείται στο τμήμα Ασφαλείας Νεάπολης. Της σύλληψής του προηγήθηκε έλεγχος αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο ταξί, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε περιοχή του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.Όπως έγινε γνωστό, το θύμα είναι γεννημένο το 2004, δηλαδή ήταν μόλις 8 ετών κατά την τέλεση των παραπάνω αδικημάτων. Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, οι πράξεις διαπράχθηκαν σε σπίτι, όπου το διάστημα εκείνο ζούσε ο 55χρονος μαζί με ένα ακόμη άτομο και τη μητέρα της ανήλικης.

    [11] Τουρκία: Υπό κράτηση 28 άτομα, με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος Γκιουλέν

    Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση28 άτομα με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν σε μία επιχείρηση που επεκτάθηκε σε 28 επαρχίες της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δικηγόροι και αστυνομικοί, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 64 άτομα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κάποτε σύμμαχό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν , που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, για την δημιουργία «παράλληλου κράτους» και για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τα μέσα ενημέωσης. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν αρνούνται τις κατηγορίες.

    Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τον Δεκέμβριο 2014 ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

    [12] Αφγανιστάν: Nεκροί και τραυματίες από έκρηξη στην Καμπούλ

    "Πολλοί νεκροί και περίπου 200 τραυματίες" είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας και της επίθεσης ενόπλων σήμερα το πρωί σε κυβερνητικό κτίριο στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.Πολίτες και μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας περιλαμβάνονται στα θύματα της επίθεσης και ο απολογισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ισμαήλ Καουόσι. "Η επίθεση στοίχισε τη ζωή αρκετών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι.

    "Ο Πρόεδρος καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί και προκάλεσε τον θάνατο αρκετών μεταξύ των συμπατριωτών μας όπως και τον τραυματισμό πολλών ακόμη", αναφέρει ανακοίνωση.Στόχος της επίθεσης ήταν κτίριο όπου στεγάζεται υπηρεσία ασφαλείας που παρέχει προστασία σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    [13] Προδημοσίευση από το μυθιστόρημα «Κι άλλο» του Χ. Γκιουντάι, για το σύγχρονο δουλεμπόριο στην Τουρκία

    Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Κι άλλο» του Τούρκου συγγραφέα Χακάν Γκιουντάι, που θα κυκλοφορήσει σύντομα σε μετάφραση Στέλλας Βρετού από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, προδημοσιεύει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο εννιάχρονος Γκαζά αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σχολείο και να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, του Αχάντ, ο οποίος είναι διακινητής μεταναστών. Κάθε τόσο παραλαμβάνει ομάδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων και τους οδηγεί στις ακτές της Τουρκίας, στο Αιγαίο, όπου άλλοι διακινητές αναλαμβάνουν την παράνομη μεταφορά τους στην Ελλάδα με σαπιοκάραβα, σε μια αλυσίδα παρανομίας που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει ζωές.

    Ο Χακάν Γκιουντάι γεννήθηκε στη Ρόδο το 1976. Έχει εκδώσει συνολικά οκτώ μυθιστορήματα. Για το βιβλίο του «Κι άλλο» βραβεύτηκε με ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά βραβεία παγκοσμίως, το Le prix Medicis etranger.

    Ακολουθεί προδημοσίευση του βιβλίου «Κι άλλο» του Χακάν Γκιουντάι

    «Η Τουρκία αποτελεί τη διαφορά ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Ό,τι και να αφαιρέσεις από τη μια ή από την άλλη, αυτό που απομένει είναι η Τουρκία. Είμαι σίγουρος ότι η απόσταση μεταξύ τους -κι ας μην ξέρω πόση ακριβώς είναι- είναι όση η Τουρκία...»

    [14] Ωδή στον ύπνο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

    «Μία ωδή στον ύπνο» χαρακτήρισε το "Ύπνος Project", η αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, το οποίο ξεκίνησε στη Στέγη και θα αναπτυχθεί έως τις 19 Ιουνίου στο κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αμαλίας, και σε άλλους γνωστούς και άγνωστους χώρους της Αθήνας.

    Το Ύπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων, στην καρδιά των οποίων βρίσκεται μια εικαστική έκθεση σημαντικών έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Επίσης περιλαμβάνονται performances και sleepovers, σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων, ενώ συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση περιοδική έκδοση.

    Το πρόγραμμα προσεγγίζει το μείζον θέμα του ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα και δημόσιες συζητήσεις που ξεδιπλώνουν τις πιο σύγχρονες αιχμές και εκδοχές του. Δεν πρόκειται για μια θεματική έκθεση - με τη συμβατική έννοια του όρου - αλλά για ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων που επικεντρώνονται σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας. Εκείνο το τμήμα για το οποίο πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχτούμε σωματικά και ψυχικά, και πως παύει η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε πως του αξίζουν η σιωπή και η αργία.

    [15] Δ. Παπαδημούλης: Πρόσθετα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων, δεν θα γίνουν αποδεκτά

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το αναγνωρίζουν αυτό. Το ΔΝΤ έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε κάποια ζητήματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η ελάφρυνση του χρέους, αμφότερα ζητήματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις στην πορτογαλική εφημερίδα "Publico".

    «Η κυβέρνηση και οι θεσμοί δεσμεύονται από τη συμφωνία. Πρόσθετα μέτρα με άμεση εφαρμογή, που προτείνονται πέραν των συμφωνηθέντων, δεν θα γίνουν αποδεκτά. Προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους» επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, ενώ σχετικά με την ψήφιση στην ελληνική Βουλή των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, εκτιμά: «Θα υπερψηφιστούν από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αμφότερα είναι εξόχως σημαντικά για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία».

    Ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφέρεται και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, όπου δεν παραλείπει να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία «για την καταπολέμηση των πολιτικών λιτότητας και την δημιουργία πλατιάς συμμαχίας που θα στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα θα στηρίξει την Πορτογαλία στα δύσκολα Eurogroup, που ακολουθούν για την κυβέρνηση Κόστα».

    [16] Αποβίβαση 106 μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Β. Αιγαίου

    Από χθες έως και σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί αποβιβάσθηκαν 106 όλοι κι όλοι μετανάστες και πρόσφυγες, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Κανένας στη Λέσβο, 40 στη Χίο και 66 στη Σάμο.Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, μόνο στη Σάμο και συγκεκριμένα 52 ατόμων. Στη Λέσβο και στη Χίο δηλώνεται πως δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες καταγεγραμμένοι πριν την 20η Μαρτίου.

    Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3771, στη Χίο 1957 και στη Σάμο 595. Στα παραπάνω στοιχεία των χοτ σποτ συμπεριλαμβάνονται 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και περίπου 1500 που διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

    [17] Έρχεται στη Λέσβο η βασίλισσα της Ιορδανίας

    Η παλαιστινιακής καταγωγής βασίλισσα Ράνια σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί ότι θα επισκεφθεί τη Λέσβο στις αρχές της Mεγάλης Eβδομάδας καλεσμένη της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης International Rescue Committee. Μέσω της οργάνωσης αυτής, η βασίλισσα εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λέσβο, που τους τελευταίους 15 μήνες είχε μετατραπεί σε πύλη εισόδου στην Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και όχι μόνο.

    Η είδηση επιβεβαιώθηκε τόσο από την Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Αθήνα όσο και από εκπρόσωπο της International Rescue Committee. Αλλά και ο συντονιστής του καταυλισμού των προσφύγων στον Καρά Τεπέ Σταύρος Μυρογιάννης, τον οποίο θα επισκεφθεί η βασίλισσα Ράνια, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επιβεβαίωσε την επίσκεψη για την οποία έχει ενημερωθεί επίσημα καθώς και για την πρόθεσή της να επισκεφθεί τον καταυλισμό.

    Πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσω της τοπικής εφημερίδας της Μυτιλήνης «Νέα της Λέσβου», η βασίλισσα Ράνια ζήτησε να επισκεφθεί τον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ που δημιούργησε ο δήμος Λέσβου, έναν καταυλισμό που αποτελεί πρότυπο και έχει συγκεντρώσει εγκωμιαστικά σχόλια για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του. Εκεί φιλοξενούνται και σήμερα εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες και ευπαθείς ομάδες που έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου και αναμένουν να εξετασθούν από τις αρμόδιες αρχές. Φιλοξενούνται επίσης πρόσφυγες οι οποίοι έφθασαν στο νησί πριν την 20η Μαρτίου οπότε και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, όσο τα βόρεια σύνορα παραμένουν κλειστά.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ο Πάπας Φραγκίσκος πήρε μαζί του 12 πρόσφυγες που ήταν ανάμεσα σε αυτούς τους εγκλωβισμένους στην Ελλάδα.

    [18] Απάντηση του Ευκ. Τσακαλώτου στο Ποτάμι για τα επιπλέον μέτρα

    «Ας περιμένει έως την Πέμπτη, που τα στοιχεία θα το διαψεύσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε ανακοίνωση του «Ποταμιού» και επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από το ΔΝΤ για τον δημοσιονομικό στόχο του 2018, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Ποτάμι! Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ας περιμένει μέχρι την Πέμπτη που τα στοιχεία θα το διαψεύσουν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 April 2016 - 8:32:30 UTC