Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για «πρωτοφανή ανικανότητα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Πρόσθετα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων, δεν θα γίνουν αποδεκτά
  • [03] Π. Ρήγας: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζει το ΔΝΤ εμπόδια
  • [04] Γ.Δραγασάκης: Η πορεία των δημοσίων οικονομικών θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου
  • [05] Οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να χαλαρώνουν τα κριτήρια χορήγησης επιχειρηματικών δανείων
  • [06] Τουλάχιστον 28 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν στην Καμπούλ
  • [07] Τουρκία: Υπό κράτηση 28 άτομα, με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος Γκιουλέν
  • [08] Όλγα Γεροβασίλη: Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται
  • [09] Άρθρο του Ευ. Βενιζέλου για τη διαπραγμάτευση
  • [10] Επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου, στη Σμύρνη, στις 7-10 Μαΐου
  • [11] Αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς
  • [12] Τα βραβεία Laureus σε Τζόκοβιτς και Γουίλιαμς
  • [13] Δέκα ματς χωρίς νίκη η Μαρσέιγ και... τέλος ο Μίτσελ

  • [01] Για «πρωτοφανή ανικανότητα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ. Κουμουτσάκος

    «Για μία ακόμη φορά η πλήρης αδιαφορία συναντά την πρωτοφανή ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την απόφαση αεροπορικής εταιρείας να σταματήσει τις πτήσεις στη χώρα μας.

    Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι μετά από 25 επιστολές της που έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση, μία απο τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, αποφάσισε να τερματίσει το καλοκαιρινό πρόγραμμα των πτήσεων προς την Ελλάδα.

    «Ο ελληνικός τουρισμός χάνει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του εκατομμύρια επιβατών-τουριστών. Με θύμα τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, την οικονομία, την Ελλάδα» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Πρόσθετα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων, δεν θα γίνουν αποδεκτά

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το αναγνωρίζουν αυτό. Το ΔΝΤ έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε κάποια ζητήματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η ελάφρυνση του χρέους, αμφότερα ζητήματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις στην πορτογαλική εφημερίδα "Publico".

    «Η κυβέρνηση και οι θεσμοί δεσμεύονται από τη συμφωνία. Πρόσθετα μέτρα με άμεση εφαρμογή, που προτείνονται πέραν των συμφωνηθέντων, δεν θα γίνουν αποδεκτά. Προέχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ελάφρυνση του χρέους» επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης, ενώ σχετικά με την ψήφιση στην ελληνική Βουλή των νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό, εκτιμά: «Θα υπερψηφιστούν από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αμφότερα είναι εξόχως σημαντικά για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία».

    Ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφέρεται και στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, όπου δεν παραλείπει να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία «για την καταπολέμηση των πολιτικών λιτότητας και την δημιουργία πλατιάς συμμαχίας που θα στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα θα στηρίξει την Πορτογαλία στα δύσκολα Eurogroup, που ακολουθούν για την κυβέρνηση Κόστα».

    [03] Π. Ρήγας: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζει το ΔΝΤ εμπόδια

    «Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος για το αντίθετο. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τα στοιχεία που υπάρχουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι προς θετική κατεύθυνση. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζει το ΔΝΤ εμπόδια, χρησιμοποιώντας στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισήμανε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Σκάι.

    «Εμείς από την μεριά μας ήμασταν έτοιμοι και με το φορολογικό και με το ασφαλιστικό εδώ και δύο μήνες. Υπάρχουν καθυστερήσεις συνεχόμενες από την μεριά των θεσμών. Αν συνεχιστεί αυτό η συμπλήρωσε δεν μπορεί ν' αντέξει με αυτούς τους όρους», προσέθεσε ο κ. Ρήγας.

    Χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ «απαράδεκτη πολιτικά και κοινωνικά», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να στηρίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει το ΔΝΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις, που πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες, το lock out, την απελευθέρωση των απολύσεων, και έπειτα να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ολοκληρώνει την αξιολόγηση και ότι τα μέτρα είναι δυσβάστακτα- όταν πήραν σε 5 χρόνια 65 δισ. μέτρα, και η δική μας συμφωνία περιλαμβάνει άλλου είδους μέτρα».

    Ερωτηθείς για το κείμενο των "53" είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ένα κόμμα δημοκρατικό έχει πλουραλιστικές απόψεις και δεν θα γίνει νεκροταφείο».

    [04] Γ.Δραγασάκης: Η πορεία των δημοσίων οικονομικών θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου

    Την σαφή εκτίμηση ότι η πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015 θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου ?και ότι το γεγονός αυτό θα πιστοποιηθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat- εξέφρασε στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο 105,5», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το ενδεχόμενο επιβολής ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, ο κ.Δραγασάκης επεσήμανε ότι τούτο είναι αμφίβολο πως θα απαιτηθεί και ότι το γεγονός αυτό θα καταδειχθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.

    Όπως τόνισε, ούτως ή άλλως προβλέπεται και στην υπάρχουσα συμφωνία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.

    Ακόμη, κατέστησε απολύτως σαφή τη θέση της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα ?όπως όλοι δηλώνουν ότι επιθυμούν- με το υπάρχον πακέτο μέτρων και στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και στη λήξη αυτής της συζήτησης να εξεταστεί κατά πόσον χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

    Παράλληλα, επεσήμανε την ύπαρξη εσφαλμένων εκτιμήσεων που έχει κατά καιρούς διατυπώσει το ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των θεσμών.

    Ειδικότερα, επεσήμανε την επιθυμία της Γερμανίας να παραμείνει το ΔΝΤ ως μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την άρνησή της να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του ΔΝΤ.

    [05] Οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνεχίζουν να χαλαρώνουν τα κριτήρια χορήγησης επιχειρηματικών δανείων

    Οι τράπεζες της Ευρωζώνης συνέχισαν να χαλαρώνουν τα κριτήριά τους για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο του 2016, αλλά έκαναν πιο αυστηρά τα κριτήρια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Bank Lending Survey).

    Παράλληλα, η χαλάρωση των όρων χορήγησης νέων δανείων συνεχίσθηκε για τις επιχειρήσεις και εντάθηκε για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, λόγω κυρίως της περαιτέρω μείωσης του περιθωρίου των επιτοκίων χορηγήσεων. Ωστόσο, οι τράπεζες της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι το σημερινό επίπεδο των κριτηρίων τους για δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι πιο αυστηρό σε σχέση με τα επίπεδα μετά το 2003.

    Όσον αφορά τις συνέπειες από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (APP), οι τράπεζες χρησιμοποίησαν την πρόσθετη ρευστότητα που απέκτησαν (χάρη στο πρόγραμμα αυτό) κυρίως για τη χορήγηση δανείων στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016. Παράλληλα, όμως, οι τράπεζες σημείωσαν ότι το APP είχε αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία τους.

    Ως αποτέλεσμα του APP, οι τράπεζες φαίνεται ότι χαλάρωσαν περισσότερο τους όρους των δανείων παρά τα κριτήρια χορήγησής τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης κατέγραψαν θετική επίδραση στον όγκο των χορηγήσεων τους από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, αλλά αρνητική επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και τα περιθώρια των επιτοκίων χορηγήσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016.

    [06] Τουλάχιστον 28 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας Ταλιμπάν στην Καμπούλ

    Τουλάχιστον 28 νεκροί και 330 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, σε ώρα αιχμής της κυκλοφορίας, στο κέντρο της Καμπούλ από αντάρτες Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν η αστυνομία και το υπουργείο Υγείας.

    "Πολλοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ισμαήλ Καουόσι και πρόσθεσε ότι ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς περνούν οι ώρες.

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη και πυροβολισμοί συγκλόνισαν το κέντρο της Καμπούλ, σε μια πρώτη επίθεση των ανταρτών στην αφγανική πρωτεύουσα, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των ανταρτών για την έναρξη της "εαρινής επιχείρησής τους".

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στόχος της οποίας ήταν κυβερνητικό κτίριο. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου αισθάνθηκαν τα σπίτια να σείονται, είδαν τα τζάμια να θρυμματίζονται και πυκνό καπνό να καλύπτει τον ουρανό. Σειρήνες των περιπολικών και των ασθενοφόρων ηχούσαν σε όλη την πόλη.

    [07] Τουρκία: Υπό κράτηση 28 άτομα, με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος Γκιουλέν

    Η τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση28 άτομα με την κατηγορία ότι είναι μέλη του κινήματος του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν σε μία επιχείρηση που επεκτάθηκε σε 28 επαρχίες της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, δικηγόροι και αστυνομικοί, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 64 άτομα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κάποτε σύμμαχό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν , που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, για την δημιουργία «παράλληλου κράτους» και για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τα μέσα ενημέωσης. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν αρνούνται τις κατηγορίες.

    Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τον Δεκέμβριο 2014 ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

    [08] Όλγα Γεροβασίλη: Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται

    Εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα, στο ενδεχόμενο αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του eurogroup. Όπως ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια θα είναι οικονομικό. Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

    Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.

    Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε στο σημείο αυτό ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρχει σταθερότητα, για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το δικό της πολιτικό κόστος, αλλά για το κόστος της χώρας και του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει και μόνο αυτόν τον γνώμονα πορεύεται.

    Στο ερώτημα αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει πως αν οι στόχοι δεν εκπληρώνονται τότε πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Αλλά να συζητήσουμε σήμερα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος το 2018, δεν είναι μια λογική συζήτηση και δεν κάνει καλό στην οικονομία και αποσταθεροποιεί οικονομικό κλίμα, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος

    [09] Άρθρο του Ευ. Βενιζέλου για τη διαπραγμάτευση

    «Όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης, πέραν της βλάβης που ήδη έχει προκαλέσει και προκαλεί στην οικονομία, διατηρεί ζωντανό ένα οικονομικό και πολιτικό εφιάλτη: το σενάριο του αδιεξόδου, της ρήξης και τελικά του Grexit» τονίζει σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει: «Τα"παιδιά" θέλουν να δείξουν ότι το "παλεύουν", αλλά οι κακοί πιστωτές συνωμότησαν στο Ουάσιγκτον club. Η κωμικοτραγική υπόθεση των υποκλοπών των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ, ένωσε τους πιστωτές αντί να τους διχάσει. Αν υπάρξει συμφωνία που μπορεί να ψηφιστεί χωρίς απώλειες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή θα ψηφιστεί και θα έχει επιτευχθεί η παραμονή της συγκεκριμένης ομάδας στην εξουσία ως αυτοτελής στόχος ανεξαρτήτως οικονομικού κόστους και εθνικής προοπτικής. Αν όμως αυτό καταστεί δύσκολο, υπάρχει πάντα η επιλογή της ρήξης, του μετώπου της συνωμοσιολογίας, των εκβιαστικών και απλουστευτικών διλημμάτων χωρίς ενδοιασμούς. Ακόμη και αν αυτό οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή των πάντων και πρωτίστως των πιο αδύναμων».

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι «θα πρόκειται ανοικτά και ωμά για ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, καθώς τέτοιες ρήξεις δεν γίνονται με συμβατικές δημοκρατικές και δικαιοκρατικές διαδικασίες. Δεν νοείται δημοκρατικά να εκλέγεσαι με μια "αντιμνημονιακή" πλατφόρμα, να οδηγείς την οικονομία σε αδιέξοδο και το εκλογικό σώμα σε διχαστικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου ακυρώνεις εν ψυχρώ την επόμενη ημέρα, να επανεκλέγεσαι στο όνομα του τρίτου μνημονίου και να φλερτάρεις ξανά λίγους μήνες αργότερα με την ιδέα της ρήξης. Η μόνηθεμιτή λύση είναι η αλλαγή κυβέρνησης με τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και όχι η αλλαγή καθεστώτος».

    Επικρίνει ακόμη την κυβέρνηση για τη άρνησή να αξιοποίησει τη ρύθμιση του χρεους που έγινε το 2012 με το Psi.

    [10] Επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου, στη Σμύρνη, στις 7-10 Μαΐου

    Η δεύτερη για φέτος πατριαρχική και ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή της Σμύρνης και γενικότερα στην περιοχή της Ιωνίας, πραγματοποιείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τις 7 ως τις 10 Μαΐου.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται στα πλαίσια της θέσπισης από το οικουμενικό πατριαρχείοδυο τέτοιων επισκέψεων το χρόνο ύστερα από πρόσκληση των δημάρχων και άλλων κοινωνικών φορέων της περιοχής, αλλάκαι αίτημα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινότητας της πόλης.

    Η πρώτη φετινή επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Βουκόλου πρώτου Ιεράρχη της Σμύρνης. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

    Η επίσκεψη του Πατριάρχη σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Σαββάτο 7 Μαΐου με την άφιξη του στη Σμύρνη. Την Κυριακή 8 Μαΐου το πρωί, θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική θεία λειτουργία στην παλαιοχριστιανική εκκλησία της Εφέσου επί του τάφου του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννη του θεολόγου, ανήμερα της μνήμης του.

    Θα ακολουθήσει εθιμοτυπική επίσκεψη του Πατριάρχη στον Έπαρχο και στον δήμαρχο της Εφέσου.

    Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ο πατριάρχης θα πραγματοποιήσει τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στον Κιρκιντζέ. (Πρόκειται για το σημερινό χωριό Σιρίντζε τόπο καταγωγής της Διδούς Σωτηρίου).

    Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στον εσπερινό στα ερείπια του ναού της Γ Οικουμενικής Συνόδου (Διπλή Εκκλησιά) μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

    Τη Δευτέρα 9 Μαΐου ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική Θε?α λειτουργ?α στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη και θα παρακολουθήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στον περίβολο του ναού.

    [11] Αρχίζουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς

    Σε ρυθμούς διαπραγματεύσεων μπαίνουν εκ νέου από σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των κλιμακίων, μετά από την ολιγοήμερη παύση λόγω της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι επαφές θα πραγματοποιηθούν με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα ενσωματωθεί στις συνομιλίες από αύριο. Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, προκειμένου οι δύο πλευρές να μεταβούν στο Άμστερνταμ, όπου την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

    Στην ατζέντα της συγκεκριμένης συνεδρίασης γίνεται λόγος για καταγραφή της κατάστασης και η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξουν αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει αναφέρει ότι πιθανόν να πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και για συνεδρίαση- εάν χρειαστεί- τη Μεγάλη Πέμπτη 27 Απριλίου.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ θέτουν και ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 2,7- 3 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

    Η κυβέρνηση, πάντως, αναμένεται να διαθέτει ένα επιπλέον «όπλο» στις διαπραγματεύσεις, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η Eurostat θα ανακοινώσει τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πέρυσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2%- 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η καλύτερη αυτή επίδοση θα έχει θετικές επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια, περιορίζοντας το ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

    [12] Τα βραβεία Laureus σε Τζόκοβιτς και Γουίλιαμς

    Το τένις είχε την τιμητική του στα φετινά αθλητικά βραβεία Laureus, στην τελετή που έγινε στο Βερολίνο. Η ειδική επιτροπή ανέδειξε τους σούπερ σταρ του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς και Σερένα Γουίλιαμς, ως κορυφαίους της χρονιάς. Ο Σέρβος αναδείχθηκε καλύτερος αθλητής για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ η Αμερικανίδα κέρδισε για τρίτη φορά, στην καριέρα της, το βραβείο της καλύτερης αθλήτριας.

    Ο «Νόλε» αφιέρωσε το βραβείο στον πιλότο της Φόρμουλα Ενα, Nίκι Λάουντα, και στον θρυλικό Γιόχαν Κρόιφ, που απεβίωσε τον προηγούμενο μήνα. Ο Τζόκοβιτς κέρδισε το βραβείο για 3η φορά στην καριέρα του, μετά από το 2012 και το 2015. Ο άνθρωπος που το έχει κερδίσει περισσότερες φορές έρχεται πάλι από το τένις και είναι ο Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος το είχε παραλάβει για τέσσερις διαδοχικές χρονιές (από το 2005 έως και το 2008.

    Ο Αμερικανός πρωταθλητής του γκολφ Τζόρνταν Σπιτ, αναδείχθηκε αποκάλυψη της χρονιάς, ενώ η εθνική της Νέας Ζηλανδίας του ράγκμπι, που κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, κέρδισε τον τίτλο της ομάδας της χρονιάς.

    [13] Δέκα ματς χωρίς νίκη η Μαρσέιγ και... τέλος ο Μίτσελ

    Η Μαρσέιγ δεν μπόρεσε να τα καταφέρει ούτε στο Μονακό, όπου γνώρισε την ήττα με 2-1 από την τοπική ομάδα και συμπλήρωσε δέκα ματς χωρίς επιτυχία στο γαλλικό πρωτάθλημα, παραμένοντας πάντα κοντά στην «καυτή» ζώνη του υποβιβασμού. Έτσι ο Μίτσελ ειδοποιήθηκε πως λύνεται η συνεργασία του με την ομάδα της Μασαλίας. Ο Ισπανός τεχνικός, γνωστός στην Ελλάδα και από τη θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, είχε αναλάβει το περασμένο καλοκαίρι τη Μαρσέιγ, αντικαθιστώντας τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Υπηρεσιακός προπονητής μέχρι το τέλος της σεζόν αναλαμβάνει ο βοηθός του, Φρανκ Πασί.

    Άλλα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για απόλυση και άλλα για παραίτηση, αλλά η ουσία είναι πως ο Μίτσελ αποτελεί παρελθόν από το «Βελοντρόμ». Ο 53χρονος πρώην τεχνικός των Ράγιο Βαγιεκάνο, Ρεάλ Καστίγια, Χετάφε, Σεβίλης, Ολυμπιακού και πλέον και της Μαρσέιγ, άφησε τη γαλλική ομάδα στη 15η θέση της βαθμολογίας, έχοντας μετά από 34 αγωνιστικές 40 βαθμούς, μόλις έξι περισσότερους από την 18η και πρώτη εντός ζώνης υποβιβασμού, Γκαζελέκ Αζαξιό.

    Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στον πάγκο της Μαρσέιγ, ο Ισπανός τεχνικός είδε την ομάδα του να πανηγυρίζει μόλις δύο φορές (!) τη νίκη στο «Βελοντρόμ», κόντρα στην Μπαστιά (4-1) κι απέναντι στην Τρουά (6-0). Επίσης από το Φεβρουάριο η ομάδα της Μασαλίας πανηγύρισε μόλις δύο νίκες κι αυτές απέναντι στις ερασιτεχνικές, Τρελισάκ και Γκρανβίλ, αναμετρήσεις και οι δύο για το κύπελλο Γαλλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 April 2016 - 10:32:32 UTC