Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεράσιμος Αρσένης: Ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας σπουδαίος 'Ελληνας
  • [02] «Όχι» από την κυβέρνηση στην πρόταση των θεσμών για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ
  • [03] Νίκη Κλίντον και Τραμπ, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης
  • [04] Η ιταλική γερουσία καταψήφισε τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Ρέντσι
  • [05] ΗΠΑ και Ιράν συζήτησαν την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας
  • [06] Γιούνκερ: Η EE έχει «παρέμβει υπερβολικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων»

  • [01] Γεράσιμος Αρσένης: Ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας σπουδαίος 'Ελληνας

    Πολυσχιδής προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, ο Γεράσιμος Αρσένης, που έφυγε σήμερα (σ.σ. Τρίτη 19/04)από κοντά μας, πικραμένος και ανήσυχος από την πορεία και την προοπτική της πατρίδας μας, κέρδισε τη συμπάθεια όλων των Ελλήνων με τον πολύ ανθρώπινο, γενναιόψυχο και φιλοσοφημένο τρόπο που δέχτηκε την ήττα του, το 1996, στην ψηφοφορία που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού που θα διαδεχόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτόν προτιμούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για διάδοχό του. Την πληροφορία αυτή μετέφερε στον γράφοντα και ο Μιχάλης Ράπτης (Pablo), που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε στενότατη επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου και όλη την οικογένεια του Ανδρέα, από όπου και είχε την πληροφορία. Εκ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης τριμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας του, ο Δημήτρης Λιβιεράτος θυμάται σήμερα τον Αρσένη "σοβαρό, μορφωμένο και μυαλωμένο, όχι σαν πολλούς άλλους στο Κίνημα".

    Ο Κεφαλλονίτης πολιτικός και οικονομολόγος ήταν όντως ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, βαθειά κατανόηση του κόσμου και επίσης του πόσο συνδεδεμένα είναι τα ελληνικά με τα παγκόσμια προβλήματα. 'Επαιξε σπουδαίο ρόλο στην πρώτη, πιο "ριζοσπαστική"περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα, ως υπουργός 'Αμυνας, υπήρξε ο αρχιτέκτονας και θεμελιωτής του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, που υπήρξε ?επανάσταση? στην ελληνική αμυντική και γεωπολιτική φιλοσοφία, προκαλώντας σφοδρότατη αντίθεση των ΗΠΑ. Αυτός ίσως ήταν και ένας από τους λόγους της μη εκλογής του στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού αργότερα.

    Ο Αρσένης είχε επίγνωση των διεθνών πραγματικοτήτων και την ανάγκη διεθνών ερεισμάτων. Αντιμέτωπος με τις επιθέσεις των αγορών, και όσων τις ?καθοδηγούν?, στις αρχές της διακυβέρνησής του, ο Ανδρέας τον έστειλε στους 'Αραβες όπου αναζήτησε και βρήκε την οικονομική υποστήριξη που χρειαζόταν. Αργότερα θα συνάψει, με τη Συρία του πατρός 'Ασαντ, συμφωνία μεταστάθμευσης των ελληνικών μαχητικών που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν εύκολα στην Κύπρο. Ο ίδιος διηγιόταν έκπληκτος στον γράφοντα, χρόνια μετά, το πως αυτή η συμφωνία ανετράπη χωρίς καν να καταλάβει κι ο ίδιος τι συνέβη! Η εξοικείωση με τους πραγματικούς μηχανισμούς της διεθνούς εξουσίας πάντα εκπλήσσει. (Επεχείρησε να συνάψει και με τους Ισραηλινούς συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεση πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ).

    'Εχοντας πλήρη επίγνωση του βαθμού προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ και των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε ερχόμενος στην εξουσία, επέμενε φορτικά προς την ηγεσία του, καθ' όλο το έτος 2014, στην ανάγκη να αποκτήσει εργαλείο ανάλυσης και επεξεργασίας εξωτερικής πολιτικής και να ανοίξει αξιόπιστο, σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα.

    Ο Αρσένης ήταν επίσης από τους πρωτεργάτες και κύριους υποστηρικτές της ?Πρωτοβουλίας των Δελφών?, την οποία στήριξε τόσο ο ίδιος όσο και το Ινστιτούτο που ίδρυσε και διηύθυνε (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Με τη συμμετοχή μιας πλειάδας προσωπικοτήτων από την Ευρώπη (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) και τις ΗΠΑ, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως κύρια αντικείμενα τη συμπαράσταση στην Ελλάδα, την επεξεργασία ?εναλλακτικών? στον ?ευρωφιλελευθερισμό? και την αποτροπή νέου ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία.

    Ο Αρσένης ήταν από τους ελάχιστους 'Ελληνες πολιτικούς, που η βαθειά του κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος, η πολύ μεγάλη μόρφωση και η διεθνής του εμπειρία, έκαναν τη συζήτηση μαζί του μια πραγματική απόλαυση για όσους χαίρονται και επιδιώκουν να καταλαβαίνουν σε βάθος τον κόσμο, αποκωδικοποιώντας και απομυθοποιώντας τις μεγάλες δυνάμεις και τάσεις που προσδιορίζουν τη ζωή μας - και δεν θέλουν να μένουν στην αφόρητα πληκτική ?κουζίνα? μιας συχνά ανούσιας, γεμάτης ίντριγκα και κουτσομπολιό, ελληνικής ?πολιτικής ζωής?.

    Κεφαλλονίτης, ?όνομα και πράγμα?, ο οικονομολόγος και πολιτικός Αρσένης σφράγισε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, με τα καλά και με τα κακά της. Ταυτίστηκε με τη μείζονα αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του, όταν ήταν ?Τσάρος της οικονομίας?, συνδυάζοντας τις θέσεις του υπουργού Οικονομίας και του υπουργού Οικονομικών. Πολλοί επέκριναν το ΠΑΣΟΚ της ?πρώτης περιόδου? για την ?πολιτική παροχών? ή για το ότι δεν έβαλε τις βάσεις ?υγιούς ανάπτυξης?. Αυτές οι επικρίσεις μπορεί να είναι ή να μην είναι βάσιμες, γεγονός όμως είναι, για να το πούμε σε πιο κοινή γλώσσα, ότι ?ο λαός έφαγε ψωμάκι? εκείνη την περίοδο, επανορθώθηκαν δηλαδή κραυγαλέες κοινωνικές αδικίες όλων των μεταπολεμικών δεκαετιών.

    Την Ελλάδα ο Αρσένης την είχε στην καρδιά του με τον ιδιαίτερο εκείνο τρόπο που την αγαπούν και διατηρούν ?άφθαρτη? την εικόνα της στην ψυχή τους πολλοί, χρόνια ξενιτεμένοι 'Ελληνες, για να πληγωθούν συχνά στην επαφή τους με την πραγματικότητα. Δεν την ξέχασε άλλωστε ποτέ την Ελλάδα και στα χρόνια που διέπρεψε στο εξωτερικό ασχολούμενος με τον Τρίτο Κόσμο και ως επιστημονικό στέλεχος μεγάλων διεθνών οργανισμών.

    Ως υπουργός 'Αμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν ο αρχιτέκτονας του δόγματος του ?ενιαίου αμυντικού χώρου? με την Κύπρο, μιας από τις σημαντικότερες συμβολές στην αμυντική θωράκιση και της Ελλάδας και της Κύπρου μετά το 1974 και κατ' επέκτασιν στην εμπέδωση κάποιου βαθμού εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφού η τουρκική απειλή υπήρξε παραδοσιακά και βασικός μοχλός για την εξάρτηση Αθήνας και Λευκωσίας από ξένες δυνάμεις.

    Το πλήρωσε αυτό ακριβά. Η επιμονή του, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, να υλοποιήσει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ήταν ίσως ένας από τους λόγους που δεν ήταν αυτός ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Το γεγονός ότι επί των ημερών του δεν έγιναν ιδιαίτερες προμήθειες αμυντικών εξοπλισμών, επίσης δεν φαίνεται να βοήθησε πολύ την καριέρα του!

    Ο Αρσένης έφτιαξε το ?δόγμα? γιατί ανήκε στους ελάχιστους 'Ελληνες πολιτικούς με βαθειά συνείδηση του πολύπλευρου αντικειμενικού δεσμού Ελλάδας και Κύπρου, της βαθειάς, θεμελιώδους στρατηγικής αλήθειας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν επιβιώσει η Κύπρος και φυσικά ούτε και η Κύπρος μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα!

    Το 1974 αποδείχθηκε ότι η Κύπρος ήταν το ?αδύναμο? σημείο της ελληνικής άμυνας απέναντι στις τουρκικές απειλές και όσους τις υπέθαλπαν και τις χρησιμοποιούσαν. Η σύνδεση της άμυνας Ελλάδας και Κύπρου προσέφερε αμυντική κάλυψη στην απειλούμενη Δημοκρατία, μετατρέποντας την αδυναμία σε πλεονέκτημα.

    Η βαθειά κατανόηση του στρατηγικού δεσμού Αθήνας-Λευκωσίας ήταν επίσης και ένας επιπλέον λόγος που ο Γεράσιμος Αρσένης αντιτάχθηκε στο σχέδιο Ανάν, που κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και την αντικαθιστούσε με ένα ?μεταμοντέρνο προτεκτοράτο?, υπό τον έλεγχο ξένων δικαστών και ξένων στρατών, αφήνοντας τον ελληνικό πληθυσμό στο νησί χωρίς την προστασία ενός ?κανονικού?, δημοκρατικού κράτους. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε εξαιρετικά ανήσυχος για την πιθανότητα επαναφοράς μιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν, που θεωρούσε ότι παρέμενε πάντα απειλή επικρεμάμενη επί του κυπριακού λαού και της ίδιας της Ελλάδας. Στις συζητήσεις του με τους Κυπρίους πολιτικούς, που είχαν ανάλογες απόψεις, τους παρότρυνε διαρκώς, χωρίς όμως αποτέλεσμα, να αφήσουν τις προσωπικές διαφορές τους και τις εγωϊστικές ?ατζέντες? τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην απειλή.

    Οι Αμερικανοί θεωρούσαν μετά το 1947 περίπου ?τσιφλίκι? τους την Ελλάδα. Χρειάστηκε να εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ το 1981 και να περάσουν ακόμα δύο χρόνια, για να αλλάξουν οι πινακίδες με το όριο ταχύτητας στο εσωτερικό του ελληνικού Πενταγώνου ? μέχρι τότε ήταν σε μίλια! Αλλά η αντίθεσή τους στο ζήτημα της αμυντικής σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου εξηγούνταν και από την ειδικότερη πολιτική τους στο κυπριακό, που συνέχιζε επί αυτού του ζητήματος την πάγια αποικιακή πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας. Αντανακλούσε και την εμμονή τους σε ένα μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο απέρρεε η επιμονή τους στο σχέδιο Ανάν ή μία παραλλαγή του, στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με τον τρόπο που επεχείρησε να το κάνει η κυβέρνηση Σημίτη και στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (το περίφημο ?τρίπτυχο? του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ).

    Σε αυτά όλα οι αντιλήψεις του Αρσένη και αυτής της ?πτέρυγας? του ΠΑΣΟΚ, του λεγόμενου ?παλαιού ΠΑΣΟΚ? ήταν εμπόδιο. Κατά καιρούς ο γράφων είχε τη χαρά να μιλήσει με τον εκλιπόντα για πολλά βασικά ζητήματα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, της διεθνούς οικονομίας και των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Θα επιχειρήσουμε με άλλη ευκαιρία να επανέλθουμε.

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει έναν σπουδαίο άνθρωπο και έναν σπουδαίο 'Ελληνα.

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2016

    Δημήτρης Κωνταντακόπουλιος

    ΣΣ: Η διακήρυξη των Δελφών για την Ελλάδα και την Ευρώπη:

    http://www.defenddemocracy.press/declaration/

    Η ομιλία του Γεράσιμου Αρσένη στο συνέδριο των Δελφών, Ιούνιος 2015

    https://www.youtube.com/watch?v=_HtXNfdBmOY

    [02] «Όχι» από την κυβέρνηση στην πρόταση των θεσμών για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ

    Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ, επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινώνσυναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

    Σημειώνεται, ότι η τελευταία κατά σειρά συνάντηση την Τρίτη αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του οποίου αναμένεται να ενσωματωθεί από αύριο στις διαπραγματεύσεις.

    Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 10:00 πμ η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

    Τσίπρας προς Μέρκελ: Να συνυπολογιστούν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αντικείμενο της συζήτησης τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, μετέφερε στην κ. Μέρκελ την ελληνική θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν μεθαύριο Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

    [03] Νίκη Κλίντον και Τραμπ, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται των υποψήφιων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κέρδισε άνετα τους προκριματικούς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης χθες, πλησιάζοντας το όριο των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός του πριν το αμφιλεγόμενο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.Η μεγάλη νίκη του Νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου στην ίδια του την πολιτεία του έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα και τον έφερε πιό κοντά στο να αποκτήσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για κερδίσει το χρίσμα, αφήνοντας πίσω τον Τεντ Κρουζ και τον Τζον Κέισικ.

    Η Χίλαρι Κλίντον, που προηγείται στους Δημοκρατικούς του μόνου άλλου συνυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε τους προκριματικούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, την οποία είχε αντιπροσωπεύσει και ως γερουσιαστής.

    Η ψηφοφορία στην πολιτεία ανέδειξε αρκετά προβλήματα στη διαδικασία. Μεταξύ άλλων, τα ονόματα περισσότερων από 125.000 ατόμων εξαφανίστηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους, όπου οι εγγεγραμμένοι αγγίζουν περίπου τα 4 εκατομμύρια. Ο οικονομικός διευθυντής της πόλης της Νέας Υόρκης Σκότ Στρίνγκερ, υπεύθυνος για ατασθαλίες στη διοίκηση της πολιτείας, διέταξε έλεγχο του εκλογικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο κατηγόρησε ως "μονίμως ανοργάνωτο, χαοτικό και ανεπαρκές".

    «Διαβλέπω τη νίκη»δήλωσε η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, αμέσως μετά τη νίκη της, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης. «Είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι ο Τεντ Κρουζ, θ' αποκλειστεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα»δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη νίκη του, στη Νέα Υόρκη.

    Στο μεταξύ, ο Τζον Κέισιτς εκτιμάται ότι θα κερδίσει τη δεύτερη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου FOX News.

    [04] Η ιταλική γερουσία καταψήφισε τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Ρέντσι

    H ιταλική γερουσία καταψήφισε και την πρόταση μομφής της κεντροδεξιάς κατά της κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι.Την πρόταση υπερψήφισαν ενενήντα τρεις γερουσιαστές από την Φόρτσα Ιταλία και την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ εκατόν ογδόντα - από το Δημοκρατικό Κόμμα, την Νέα Κεντροδεξιά και τη Λαϊκή και Φιλελεύθερη Συμμαχία - την καταψήφισαν.

    Λίγο νωρίτερα η γερουσία είχε καταψηφίσει και την πρόταση μομφής κατά της ιταλικής κεντροαριστερής κυβέρνησης που είχε καταθέσει το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

    Κατά την παρέμβασή του στην αίθουσα της γερουσίας, ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε να μην υπάρξει δικαστικός απολυταρχισμός o οποίος να χρησιμοποιηθεί κατά της κυβέρνησης, κάτι που θα αποτελούσε, όπως είπε, «πραγματική βαρβαρότητα».

    [05] ΗΠΑ και Ιράν συζήτησαν την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν χθες την εφαρμογή της περσινής ιστορικής πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και δυνάμεων της Δύσης με τον τρόπο που είχε αρχικά προβλεφθεί.

    "Συμφωνήσαμε να εργαστούμε αμφότεροι ώστε να σιγουρευτούμε πως (...) η πυρηνική συμφωνία εφαρμόζεται ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί να εφαρμοστεί και ότι όλες οι πλευρές στη συμφωνία λαμβάνουν τα ωφέλη τα οποία είχε σχεδιαστεί να λάβουν από τη συμφωνία", είπε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    "Θα συναντηθούμε ξανά για να εμπεδώσουμε αυτά που συζητήσαμε σήμερα", είπε, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Ζαρίφ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης για την υπογραφή στον ΟΗΕ των συμφωνηθέντων στην σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή.

    Ο Ζαρίφ δήλωσε πως συζήτησαν τρόπους που θα "εξασφαλίζουν ότι θα λάβουμε τα ωφέλη τα οποία δικαιούται το Ιράν από την εφαρμογή της συμφωνίας", και πρόσθεσε πως η συνάντησή τους την Παρασκευή θα αφορά τρόπους εφαρμογής των προτάσεων που θα συζητήσουν.

    Κανένας από τους δύο υπουργούς δεν έδωσε λεπτομέρειες για την χθεσινή τους συζήτηση.

    [06] Γιούνκερ: Η EE έχει «παρέμβει υπερβολικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων»

    Η αυξανόμενη αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή ως ευρωσκεπτικισμός, είναι αποτέλεσμα εν μέρει της υπερβολικής παρέμβασης των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η οποία χρειάζεται να μετριαστεί, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες.

    Σε δηλώσεις του που μπορεί να βρουν απήχηση στην Βρετανία καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα τον Ιούνιο υπέρ ή κατά της παραμονής της στην ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

    Σε ερώτηση του Βρετανού συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Έβανς για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο Γιούνκερ είπε, "Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής". Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, είπε, η κάθε χώρα ατομικά "βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια". Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Γιούνκερ.

    Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

    "Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα", είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρία του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών".

    Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

    Ο Γιούνκερ όμως είπε ότι ήταν αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των το μεταναστευτικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών, και έχει υποστηρίξει σθεναρά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

    "Κάναμε λάθος που νομοθετίσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας (...), αλλά θα σφάλλαμε επίσης και αν δεν δείχναμε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης", συμπλήρωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2016 - 4:32:29 UTC