Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Δεν σώζεται η Ελλάδα με ψέματα και παραμύθια
  • [02] Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Οι Ευρωπαίοι έχουν "απαυδήσει" με τη Γερμανία
  • [03] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Google για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της
  • [04] Ογδόντα μοντέρνες τοιχογραφίες στις όχθες του Τίβερη από τον Νοτιοαφρικανό Ου. Κέντριτζ
  • [05] Ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ για το διαβόητο έργο του Χίτλερ, «Ο Αγών μου»
  • [06] Η ανάδειξη της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας, στο επίκεντρο του σχεδιασμού της καινούργιας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020
  • [07] Αλ Τσίπρας: Μην ποντάρετε στην αποτυχία, η αξιολόγηση θα κλείσει
  • [08] Πρώτο βήμα για τον τελικό η ΑΕΚ, με το 1-0 επί του Ατρόμητου
  • [09] Πρώτο βήμα με κατοστάρα στα προημιτελικά ο Ολυμπιακός
  • [10] Στα χέρια του Πεδουλάκη και πάλι ο Παναθηναϊκός

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Δεν σώζεται η Ελλάδα με ψέματα και παραμύθια

    Από την αρχή της ομιλίας της, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις πού πάει η χώρα. «Χάνεται χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Έχετε βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο κι αυτή πάει κατευθείαν στον γκρεμό. Όσο λέτε ότι διαπραγματεύεσθε ανεβαίνει ο λογαριασμός», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνησης λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται και πως μοιράζονται τα βάρη δίκαια.

    «Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% πλήττει κυρίως τα μικρομεσαία εισοδήματα. Οδηγείτε τη μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση. Η κατεύθυνσή σας είναι ισοπέδωση για όλους», σημείωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «ποτέ το ΔΝΤ δεν ήταν αρνάκι»

    «Με ψέματα και παραμύθια δεν σώζεται η Ελλάδα. Δώστε λύση αλλιώς φύγετε, γιατί μόνο ζημιά συσσωρεύετε για τη χώρα», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

    Απευθυνόμενη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι είναι λάθος να συνδέει τη τρομοκρατία με το προσφυγικό. «Ίσως να πιέζεται από τα κόμματα και κινήσεις στα δεξιά της», ανέφερε, καλώντας τους πάντες να μην δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες.

    Χαρακτήρισε επικίνδυνη και αυτοεκπληρούμενη προφητεία την άποψη περί σύγκρουσης των πολιτισμών, και λάθος μηνύματα της κυβέρνησης τις δηλώσεις για το «αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» και πως «οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες δεν αντιμετώπιζεται με στολές παραλλαγής και προσέθεσε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από την αρχή, ενώ μίλησε για άθλιες συνθήκες στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη.

    «Είναι δυνατόν ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας της χώρας να είναι κλειστός Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;» ρώτησε η κ. Γεννηματά.

    Επανέλαβε, επίσης, την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

    Για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας στη Ελλάδα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει συνολικά το τι αστυνομία χρειάζεται και πώς θα είναι οργανωμένη. Επίσης υπέδειξε την ανάγκη να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    [02] Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Οι Ευρωπαίοι έχουν "απαυδήσει" με τη Γερμανία

    Οι Ευρωπαίοι "έχουν απαυδήσει" με τη Γερμανία "που δίνει μαθήματα", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν απέφυγε πάντως να δώσει κι αυτός τις συμβουλές του όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

    "Η Ευρώπη υποφέρει αυτή τη στιγμή περισσότερο από το γεγονός ότι οι άλλες χώρες έχουν απαυδήσει με το ότι η Γερμανία πιστεύει πάντα ότι τα ξέρει όλα καλύτερα" και "δίνει στους άλλους μαθήματα", δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

    Ο υπουργός απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη διεκδίκηση ορισμένων γερμανών συντηρητικών να τεθεί ένας Γερμανός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν λήξει το 2019 η θητεία του νυν προέδρου της, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.

    Όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα χρειαστεί "κάποιος που να είναι ικανός", τόνισε ο Γκάμπριελ.

    Παίρνοντας θέση σε μια συζήτηση που μαίνεται στη Γερμανία σχετικά με την ΕΚΤ και τις συνέπειες της δράσης της, υποστήριξε, όπως είχε κάνει πριν απ' αυτόν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η πολιτική του ευρωπαϊκού νομισματικού θεσμού προσφέρει πυρομαχικά στην άκρα δεξιά, αλλά και ότι το μόνο που κάνει είναι "να απαντά στα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης".

    "Δεν πρέπει να βλέπουμε στην πολιτική της ΕΚΤ την καρδιά του προβλήματος, όμως δεν πρέπει ούτε και να αποφεύγουμε να κρίνουμε και να επικρίνουμε την πολιτική της ΕΚΤ", δήλωσε.

    Οι Γερμανοί, πρωταθλητές στην αποταμίευση, είναι πολύ αρνητικοί στα χαμηλά επιτόκια, ένα από τα εργαλεία της ΕΚΤ για να τονώσει τον πληθωρισμό, το οποίο όμως εμποδίζει την αποταμίευση να καρποφορήσει.

    Η ΕΚΤ "έχει φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της" για να τονώσει τις τιμές και την οικονομία στην ευρωζώνη, διαπίστωσε ο Γκάμπριελ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων.

    [03] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Google για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρασε εκ νέου στην επίθεση κατά της Google, κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία ότι "καταχράται την κυρίαρχη θέση της επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών που φέρουν (το σύστημά της) Android και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας".

    Η Κομισιόν απηύθυνε στην Google μια "ανακοίνωση παραπόνων" --ένα είδος κατηγορητηρίου στην διάλεκτο των Βρυξελλών-- όσον αφορά το σύστημα εκμετάλλευσης και τις εφαρμογές Android, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.

    "Στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα η έρευνά μας, πιστεύουμε ότι με την συμπεριφορά της η Google στερεί από τους καταναλωτές μια μεγαλύτερη επιλογή εφαρμογών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ότι η επιχείρηση παρεμποδίζει την καινοτομία που θα προερχόταν από άλλους παράγοντες, σε παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ", διευκρίνισε η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

    Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Google μπορεί εφεξής να σχεδιάσει την υπεράσπισή της για να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις από την πλευρά των Βρυξελλών: ένα πρόστιμο που θα μπορούσε να φτάσει έως και στο 10% του ετήσιου τζίρου του ομίλου, δηλαδή στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια (βάσει των στοιχείων του 2015).

    --Τι απαντά η Google

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σύστημα Android, ο αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Google, Κεντ Γουόκερ δήλωσε:«Το Android έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός αξιόλογου ? και το σημαντικότερο, βιώσιμου ? οικοσυστήματος, βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και σε ανοιχτή καινοτομία. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξουμε πώς το Android υποστηρίζει τον ανταγωνισμό και δίνει επιλογές στους καταναλωτές».

    [04] Ογδόντα μοντέρνες τοιχογραφίες στις όχθες του Τίβερη από τον Νοτιοαφρικανό Ου. Κέντριτζ

    Ογδόντα έργα, ως μοντέρνες τοιχογραφίες, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, παρουσιάζουν τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Ανίτα Έκμπεργκ σε μια σκηνή από το έργο «Γλυκιά Ζωή», τον πρώτο στρατιώτη που μπήκε στην Ρώμη το 1870, όταν η πόλη ανήκε στον πάπα, αλλά και τη λύκαινα, σύμβολο, σύμφωνα με τον μύθο, της «Αιώνιας Πόλης», παρουσιάζονται από την Πέμπτη 21/4 στη Ρώμη.

    Πρόκειται για εντυπωσιακές «Μurales», τοιχογραφίες στις όχθες του Τίβερη, που δημιούργησε ο διεθνούς φήμης Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνη Ουίλιαμ Κέντριτζ.

    Για τα εγκαίνια, επ' ευκαιρία των 2.767 ετών από την ίδρυση της Ρώμης, περιβαλλοντικοί σύνδεσμοι και αθλητικού όμιλοι οργάνωσαν μια ιδιαίτερη παρουσίαση του όλου αυτού έργου: Μια «πλωτή» επίσκεψη, με φουσκωτές βάρκες, για ντόπιους και τουρίστες.

    Το έργο του 61χρονου Κέντριτζ φέρει τον τίτλο «Θρίαμβοι και θρήνοι: μια μελέτη για την Ρώμη» και μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία του δήμου της ιταλικής πρωτεύουσας με το σύνδεσμο για την προβολή και φροντίδα του Τίβερη «Τevereterno». Συνολικά, τα «μουράλες» αυτά εκτείνονται για πεντακόσια μέτρα ενώ η τελετή εγκαινίων, θα πλαισιωθεί από τη μουσική των Νοτιοαφρικανών καλλιτεχνών Φίλιπ Μίλερ και Τουτούκα Σιμπίσι.

    [05] Ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ για το διαβόητο έργο του Χίτλερ, «Ο Αγών μου»

    Στις παραστάσεις τους οι Rimini Protokol, έχουν κατά καιρούς φέρει στη σκηνή τους άνεργους Αιγύπτιους μουεζίνηδες ή τους σύγχρονους Αθηναίους «Προμηθείς». Αυτή τη φορά, οι πολυβραβευμένοι ντοκιμενταριστές του ευρωπαϊκού θεάτρου καταπιάνονται με το διαβόητο « Mein Kampf», το δίτομο συγγραφικό πόνημα του Αδόλφου Χίτλερ (Ο Αγών μου, 1925-26).

    Η παράσταση «Ο Αγών μου, τόμοι Ι & ΙΙ» ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από τις 21 έως τις 24 Απριλίου λίγους μήνες μετά τη «συμβολική» πρεμιέρα της τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πάλαι ποτέ προπύργιο του Τρίτου Ράιχ, τη Βαϊμάρη.

    Το πιο καταραμένο μπεστ-σέλλερ του 20ού αιώνα, αυτός ο συνδυασμός αυτοβιογραφίας και πολιτικού μανιφέστου που έμελλε να γίνει η «Βίβλος» του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, αποτελεί το υλικό με το οποίο οι Rimini Protokoll επανέρχονται στη Στέγη, δύο χρόνια μετά το «Situation Rooms», το ζωντανό videogame-installation για το εμπόριο όπλων.

    «Είναι, πράγματι «Ο Αγών» μου, ένα ανάγνωσμα επικίνδυνο και προπαγανδιστικό, ή μήπως πρόκειται τελικά για ένα συνονθύλευμα κοινοτοπιών και παρανοϊκών ιδεολογημάτων; Τι διασφαλίζει η συμβολική απαγόρευση της επανέκδοσής του, τη στιγμή που σημειώνει ρεκόρ αναγνωσιμότητας ως e-book στο Ίντερνετ; Ποια είναι η ιστορική, πολιτική και λογοτεχνική του αξία; Τι τροφοδοτεί το «μύθο» του εδώ και ενενήντα ένα χρόνια; Τι, τέλος πάντων, λέει σε αυτό ο Χίτλερ;»

    [06] Η ανάδειξη της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας, στο επίκεντρο του σχεδιασμού της καινούργιας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020

    Η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν όχι μόνο την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά κι εκείνων που σχετίζονται με τη στήριξη, ανάδειξη και ενίσχυση της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας, ήταν το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας με θέμα «Η μετάβαση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο ΕΣΠΑ 2014-2020: Απολογισμός δράσεων, επιτεύγματα, προβλήματα και σχεδιασμός νέου προγράμματος», που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Τομέα Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

    «Μεγάλη καινοτομία που θέλουμε να εγκαινιάσουμε με το νέο ΕΣΠΑ είναι θέματα που αφορούν τον σύγχρονο πολιτισμό και τις σύγχρονες πολιτιστικές δημιουργίες», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα ερώτημα, θεσμικό, οικονομικό και ουσιαστικό, πώς δηλαδή μπορούν να βοηθηθούν οι νέοι δημιουργοί στο έργο που παράγουν και δεν βρίσκουν, ως τώρα τουλάχιστον, ουσιαστική ανταπόκριση από ένα υπουργείο Πολιτισμού». Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξουν δράσεις που θα μπορούν να «ενεργοποιηθούν» μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, οι τίτλοι των οποίων δεν παραπέμπουν ευθέως σε θέματα πολιτισμού, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νέους δημιουργούς, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα του Acropole Palace.

    [07] Αλ Τσίπρας: Μην ποντάρετε στην αποτυχία, η αξιολόγηση θα κλείσει

    «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή σημειώνοντας ότι η χώρα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, είναι μια χώρα ασφαλής, φιλειρηνική, φιλόξενη και υπερασπίζεται αξίες. «Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρει και ο τελευταίος πολίτης στην Ευρώπη και τον κόσμο που σκέφτεται σήμερα να έρθει στην Ελλάδα για να κάνει τις διακοπές του», είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας, αν και χαιρέτησε τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια ασφαλής χώρα, είπε ότι η σπουδή του για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, δεν συνάδει με το μήνυμα που έχει ανάγκη η χώρα να εκπέμψει.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και άρα η ΝΔ δεν θα πρέπει να βάλει όλα τα λεφτά της στην αποτυχία της κυβέρνησης. Ξεχωριστή στιγμή ήταν αυτή που ο πρωθυπουργός με δριμύτητα απάντησε σε όσους επιχειρούν να συνδέσουν την Αριστερά με την τρομοκρατία και προειδοποίησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν του επιτρέπει να συνδέει την Αριστερά με τη βία και τις βαριοπούλες, γιατί η Αριστερά είναι πάντα απέναντι στη βία και έδωσε τους αγώνες της χωρίς κουκούλες πάντοτε. Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε όμως και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας πως σήμερα σε αυτή τη δύσκολη καμπή θα έπρεπε να ακούσουν τη γίνεται στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη γιατί "Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν γίνεται".

    Η αξιολόγηση

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει και υπογράμμισε ότι αύριο που δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας για τα οικονομικά, θα πρέπει η ΝΔ να εξηγήσει τη βασιμότητα τού ισχυρισμού της ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ποια θέσει παίρνει σε αυτή τη δύσκολη καμπή. Το ίδιο ερώτημα απηύθυνε και στη Φ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, λέγοντας τους πως θα έπρεπε να αναλογιστούν τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη και να βάλουν πλάτη αντί να επιχειρούν τη συγκρότηση κεντροδεξιού μετώπου.

    Μην ποντάρετε στην αποτυχία γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει

    «Θα σας συνιστούσα κύριοι της αντιπολίτευσης να μην βάλετε τα λεφτά σας όλα στην πιθανότητα αποτυχίας της κυβέρνησης γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Κατανοώ βεβαίως γιατί σας πιέζουν διακαώς για να το κάνετε αυτό. Ξεκινήσατε με την πρώτη σας συνέντευξη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας δεν βιάζομαι, και τώρα σας βλέπω να βιάζεστε και να αγκομαχάτε. Γιατί; Κάποιοι σας πιέζουν. Αυτοί έχουν λόγο βεβαίως. Έχουν χρέη, πιθανώς έχουν διώξεις, θέλουν να κρατάνε μέσα ενημέρωσης χωρίς να πληρώνουν φόρους, κάποιοι άλλοι βλέπουν δικούς τους συνεργάτες σε κάποιες λίστες, έχουν λόγους να θέλουν, αδιαφορώντας για την πορεία αυτής της χώρας, αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Εσείς όμως κάνετε λάθος αν παίζετε σε μια ζαριά τα πάντα, για τον απλό λόγο ότι θα διαψευστείτε. Και αμέσως μετά τι θα κάνετε; Θα βάλετε τα λεφτά σας στη δεύτερη αξιολόγηση. Και αν διαψευστείτε και εκεί; Το ξέρετε το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό. Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε ο λύκος».

    «Δεκτή η κριτική σας αλλά ποια θέση παίρνετε;»

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έφτιαξε τον μύθο της καταστροφής από την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε όμως τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «Θα μου απαντήσετε αύριο μόλις βγουν τα στοιχεία της Eurostat φαντάζομαι. Περιμένω να βγουν τα στοιχεία να μας πείτε για την καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, είναι η πιο σύνθετη και κρίσιμη διαπραγμάτευση, διότι είναι ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές απόψεις και γιατί για πρώτη φορά είναι τόσο έντονες οι διαφορές και αφορούν τόσο την εκτίμηση για το μέλλον όσο και την εκτίμηση για τα δεδομένα, για τον απολογισμό του 2015, για το χρέος. «Δεκτή η κριτική σας αλλά θα μας πείτε ποια θέση παίρνετε;», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε στις θέσεις του Ζ-Κ Γιούνκερ, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε σημερινή συνέντευξή του με την οποία δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα και ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθούν πάση θυσία οι θέσεις του ΔΝΤ. «Αν τα έλεγα εγώ αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ θα μιλούσε για μονομερείς ενέργειες και για διαπραγμάτευση Βαρουφάκη. Τα είπε ο Γιούνκερ τώρα. Και ένα πράγμα σας ρωτώ. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτές τις θέσεις;», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το 2010 έως το 2014 ήταν ύψους 62,92 δισ. ευρώ και με μείωση του ΑΕΠ σε 25%.

    «Στα χρόνια της διακυβέρνησης μας, πράγματι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3%, όχι 25% όμως. Και εμείς μετά από μια διαπραγμάτευση στην οποία δεν πετύχαμε το στόχο μας, φέραμε μια ήπια προσαρμογή, όχι 63 δισ. αλλά 5,4 δισ. Και τι κάναμε μετά; Πήγαμε στον ελληνικό λαό. Δεν το κρύψαμε κάτω από το τραπέζι και με "τα λεφτά υπάρχουν" και με τα Ζάππεια, που κοροϊδεύατε τον ελληνικό λαό και δεν τον καλούσατε να επικυρώσει την πολιτική σας! Αυτή είναι η διαφορά μας κύριε Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός.

    Τα στοιχεία της Eurostat

    Ο πρωθυπουργός είπε πως αύριο που βγαίνουν τα στοιχεία της Eurostat, η ΝΔ θα κληθεί να εξηγήσει πως έχει βάση ο ισχυρισμός της ότι η διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης κατέστρεψε την οικονομία και διέλυσε τη χώρα. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την έκθεση του ΔΝΤ για την 5η αξιολόγηση στην οποία γινόταν λόγος για απροσδιόριστα μέτρα για το 2015 και για το 2016, με σύνολο μέτρων 5,7 δισ., συν η απόκλιση για πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 που με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της Eurostat είναι 2 δισ. και ίσως μεγαλώσει αύριο με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. «Με το καλημέρα λοιπόν εσείς θα παίρνατε μέτρα 7,7 δισ. ευρώ και μας λέτε εμάς ότι καταστρέψαμε τη χώρα επειδή φέραμε μια προσαρμογή 5,4 δισ. Για να μην υπολογίσω και το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 20 δισ. σε σχέση με αυτά που είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να σταματήσει κάποια στιγμή αυτή η υποκρισία.

    «Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν γίνεται»

    «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή. Θα την ξεπεράσουμε αυτή την καμπή παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες. Θα ήταν ευχής έργον αν σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή η αντιπολίτευση αναλογιζόταν τις ευθύνες της», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν την αναλογίζονται δυστυχώς και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη για να υπογραμμίσει ότι θα έπρεπε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να βάλουν πλάτη αντί να είναι απέναντι.

    «Και αν θέλετε να μιλάτε για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, θα έπρεπε να καταλάβετε ότι η Κεντροαριστερά χωρίς Αριστερά δεν υπάρχει. Αυτό είναι Κεντροδεξιά! Ο τόπος χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση. Χρειάζεται αλήθειες και τόλμη για να βγούμε από την κρίση και θα το καταφέρουμε», είπε ο Α. Τσίπρας.

    "Η αριστερά έδωσε αγώνες χωρίς κουκούλες! Δεν σας το επιτρέπω!"

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών, θέμα που συζητήθηκε με πρωτοβουλία της ΝΔ, είπε ότι στόχος είναι η εκμετάλλευση των φοβικών αντανακλαστικών και η προσπάθεια συσπείρωσης της ακραίας δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Επέκρινε με δριμύτητα την τακτική της ΝΔ να επιχειρεί να συνδέσει την Αριστερά με την τρομοκρατία.

    «Ξαναπαίξατε σήμερα το χιλιοπαιγμένο ρεπερτόριο για τις δήθεν σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία. Και κάνατε και ένα βήμα παραπέρα. Μιλήσατε για την τρομοκρατία και τη βία στην Ελλάδα που έχει σαφές αριστερό πρόσημο. Λυπάμαι για αυτή τη στάση. Γιατί πιστεύω ότι ανήκουμε σε μια γενιά που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε τις διχαστικές πολιτικές του παρελθόντος. Και έρχεστε να πείτε εδώ σήμερα ότι η τρομοκρατία και βία έχει αριστερό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η Αριστερά, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτόν τον τόπο έχει μια ιστορία. Και οι αριστεροί και οι αριστερές. Μια ιστορία αγώνων, μια ιστορία διωγμών, έχει υπάρξει θύμα της βίας η αριστερά. Οι αριστεροί και οι αριστερές ήταν στους διωκόμενους και όχι στους διώκτες. Και ήταν θύματα μιας βίας που οργάνωνε ένα παρακράτος πολλές φορές. Το παρακράτος των εθνικοφρόνων. Δεν ανήκει λοιπόν η αριστερά στους θιασώτες της βίας. Οι αριστεροί, και όχι μόνο οι αριστεροί, και οι δεξιοί και οι πατριώτες δημοκράτες έδωσαν τη ζωή τους για αξίες, την δημοκρατία, την ελευθερία, η ιστορία. Η παράδοση και οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση και δεν σας επιτρέπω να το επαναλαμβάνετε. Να συνδέετε την Αριστερά με τους δήθεν αντιεξουσιαστές που έχουν την πιο εξουσιαστική αντίληψη, διότι η αντίληψη που διεκδικεί το δικαίωμα να ασκήσει την υπέρτατη βία και να αφαιρέσει ζωή αυτή είναι μια εξουσιαστική λογική», είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι διχαστικό να μιλάει ο πρόεδρος της ΝΔ για τρομοκρατία τις αριστερής ιδεολογίας και να ταυτίζει την Αριστερά που γέννησε την εθνική αντίσταση, τους Λαμπράκηδες, το κίνημα του 1-1-4, τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. «Η Αριστερά έδωσε αγώνες πάντα χωρίς κουκούλες, κύριε Μητσοτάκη! Πάντοτε και χωρίς τσεκούρια και χωρίς βαριοπούλες. Τους οπαδούς της βαριοπούλας και των τσεκουριών, η Αριστερά τους έχει απέναντι, αλλά κάποιες φορές η δική σας παράταξη δεν τους έχει απέναντι», είπε ο πρωθυπουργός.

    Η τριτολογία του πρωθυπουργού

    Η χώρα βρίσκεται σε κατεύθυνση της εξόδου από την οικονομική κρίση και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, και η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει θέματα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από μία αποσταθεροποιημένη περιοχή, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του στην συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή για την ασφάλεια των πολιτών.

    Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ακροδεξιά ατζέντα και τον κατηγόρησε ότι υιοθετεί και τις θέσεις ακραίων κύκλων στην Ευρώπη για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, αφού ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν έχει και τόση σημασία η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ανέφερε δε, στο σημείο αυτό , ότι αυτή η άποψη ίσως είναι και η μόνη με την οποία ο κ. Μητσοτάκης διαφοροποιείται από το "success story" των πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν ήρθαν ποτέ τελικά.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΝΔ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι και η διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς πιστεύουμε στην εσωτερική Δημοκρατία και εσείς διαγράψατε τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος και όλη την οργάνωση της Νεολαίας επειδή τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά από αυτά που θέλατε», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη.

    Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε ότι αυτά οφείλονται στην αύξηση του Τουρισμού, στο ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ψηφίσει τις 100 δόσεις -μέτρο που αν και χαρακτηρίστηκε από την ΝΔ «μονομερής ενέργεια»- έδωσε ανάσα στην χειμαζόμενη αγορά και στα δημόσια Ταμεία. Ως τρίτο παράγοντα ανέφερε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 98%, με συνέπεια να «πέσουν» 5 δισ. ευρώ στην αγορά.

    Αλλά και στον τομέα της ύφεσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι και εκεί έπεσαν έξω οι εκτιμήσεις, και η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαταλέγεται σε αυτές που συρρίκνωσαν τον εθνικό πλούτο.

    «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή, σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, κι αυτό που έχει αξία είναι ότι η χώρα έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, όπως διαπιστώθηκε από τις δηλώσεις Γιούνκερ κι όχι μόνο από τα Αριστερά, αλλά και από τα Δεξιά και καλό θα ήταν να ταυτιστείτε με αυτούς, εφόσον αυτές οι συμμαχίες βρίσκονται στη ευρύτερη πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Δεξιάς κι όχι με κάποιους άλλους ακραίους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Την πεποίθηση ότι «Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες. Θα κλείσει η αξιολόγηση. Θα περάσουμε έναν κάβο και θα ανοίξει η πολύ κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του χρέους» εξέφρασε ο κ. Τσίπρας καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ιδίως τν ΝΔ, να προσέλθει στο τραπέζι της ανταλλαγής απόψεων, «γιατί όταν θα έχει κλείσει η αξιολόγηση δεν θα έχει πια νόημα να συνεχίζεται μία λογική την οποία πρώτος εισήγαγε ο κ. Σαμαράς περιμένοντας την αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

    Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι παρά τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές, το μήνυμα από τη σημερινή συζήτηση είναι ότι η είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής, μια χώρα με βαθιά κουλτούρα πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών, και προσέθεσε πως αυτό το ανέδειξε ο ελληνικός λαός στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση, δείχνοντας πως μπορεί να ανοίξει την αγκαλιά της στο διαφορετικό και πρωτοστατεί για τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

    «Και έχοντας αυτό το πλεόνασμα αξιών ως πυξίδα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος η Ελλάδα, θα σπάσει κάθε ρεκόρ ξένων επισκεπτών και μετά από έξι χρόνια η Ελλάδα θα ξεκινήσει την μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάπτυξη και θα υπάρξει η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον ελληνικό λαό.

    [08] Πρώτο βήμα για τον τελικό η ΑΕΚ, με το 1-0 επί του Ατρόμητου

    Προβάδισμα για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας πήρε η ΑΕΚ μετά τη νίκη της με 1-0 επί του Ατρόμητου στον πρώτο ημιτελικό του ΟΑΚΑ. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε στο 73΄ ο Μάνταλος, ενώ η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για την Μ. Τρίτη στην έδρα της ομάδας των δυτικών προαστίων.

    Ένα 24ωρο μετά την απομάκρυνση του Γκουστάβο Πογέτ και την έλευση του Στέλιου Μανωλά η Ένωση πραγματοποίησε μέτρια εμφάνιση στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, απέναντι σε μία ομάδα που παρατάχθηκε για να φύγει αήττητη και όχι να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Παρ? όλα αυτά οι γηπεδούχοι πέτυχαν το γκολ, με τον -εκτελούντα χρέη σέντερ φορ στην φάση- Πέτρο Μάνταλο και, πλέον, έχουν τον πρώτο λόγο για το «εισιτήριο» που οδηγεί στον τελικό.

    [09] Πρώτο βήμα με κατοστάρα στα προημιτελικά ο Ολυμπιακός

    Με... χαρακτηριστική άνεση ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 στην προημιτελική φάση των πλέι οφ, επικρατώντας του Ρεθύμνου με 102-71 στο ΣΕΦ. Η σειρά μεταφέρεται στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», όπου το 8ο στην κανονική περίοδο Ρέθυμνο υποδέχεται τον 1ο Ολυμπιακό. Από 21 πόντους σημείωσαν οι Λοτζέσκι και Παπανικολάου για τους «ερυθρόλευκους», 15 πόντους πρόσθεσε ο Στρόμπερι, ενώ 10 πέτυχε ο Ουόρικ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν είχε στη διάθεσή του τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη. Ο συνήθης «ύποπτος» Τάιλερ Στόουν από τους Κρήτες πέτυχε 19 πόντους και μάζεψε 10 ριμπάουντ.

    Τα δεκάλεπτα: 22-15, 45-36, 76-52, 102-71

    [10] Στα χέρια του Πεδουλάκη και πάλι ο Παναθηναϊκός

    H Λαμποράλ Κούτσα τον ώθησε εκτός Παναθηναϊκού το Μάρτιο του 2014, οι Βάσκοι τον επανέφεραν στην τεχνική ηγεσία των «πράσινων» μέχρι το τέλος της εφετινής αγωνιστικής περιόδου. Ο λόγος για τον Αργύρη Πεδουλάκη, η συμφωνία του οποίου με το «τριφύλλι» ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΚΑΕ, μία ημέρα μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από το φάιναλ φορ της Euroleague και την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Ο Έλληνας τεχνικός επιστρέφει στον πάγκο των Κυπελλούχων Ελλάδας με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας.

    Υπό τις οδηγίες του Αργύρη Πεδουλάκη οι «πράσινοι» κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα Ελλάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2016 - 18:32:29 UTC