Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαδημούλης στο Spiegel: Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βοηθά όσους θέλουν αστάθεια στην Ελλάδα
  • [02] Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Είμαστε στην Ελλάδα για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της χώρας
  • [03] Πτώση 4,29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [04] Το Brexit θα κοστίσει στους Βρετανούς την απώλεια του μισθού ενός μήνα έως το 2020, αναφέρει ο ΟΟΣΑ
  • [05] «Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης»
  • [06] ΠΟΕΣΥ: Συνέχιση του αγώνα με άλλη μορφή
  • [07] Ειδομένη: Παρά την απομάκρυνση των σκηνών από τη σιδηροδρομική γραμμή δεν διεξάγονται προς το παρόν δρομολόγια
  • [08] Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, μετά την απομάκρυνση των σκηνών από τους πρόσφυγες
  • [09] Νέα έρευνα από δύτες στα ύφαλα του πλοίου «Παναγία Τήνου»
  • [10] Μείωση στις πωλήσεις των iPhone κατέγραψε για πρώτη φορά η Apple
  • [11] Το διοξείδιο του άνθρακα «έφερε» την κλιματική αλλαγή αλλά πρασίνισε τη Γη

  • [01] Παπαδημούλης στο Spiegel: Το σενάριο των πρόωρων εκλογών βοηθά όσους θέλουν αστάθεια στην Ελλάδα

    Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση, δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο αντιπρόεδροςτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

    Ερωτηθείς εάν θα βρεθεί λύση, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πρόσθετα μέτρα, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και αναζητά την βοήθεια του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης απαντά ότι ελπίζει «σε μία πιο κριτική στάση του Βερολίνου απέναντι στο ΔΝΤ».

    «Δεν ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας επέμεναν. Ονειρεύομαι και ανυπομονώ για την ημέρα όπου η ΕΕ θα μπορεί να λύνει από μόνη της τα προβλήματά της, χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια», δηλώνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σε ερώτηση για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «μπορεί να επιβιώσει πολιτικά λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα», ο Δημήτρης Παπαδημούλης απαντά ότι «το σενάριο των πρόωρων εκλογών βοηθά όσους θέλουν αστάθεια στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, δεν θα προκαλέσουν αστάθεια μόνο στην χώρα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και στην παρούσα φάση, η ΕΕ έχει ήδη πολλά σημαντικά προβλήματα να λύσει, όπως είναι το προσφυγικό, η αναιμική ανάπτυξη, η τρομοκρατία, το επίμαχο δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία. Μόνο ένας ανόητος ή εμπρηστής θα έπαιζε με τη φωτιά στην παρούσα φάση».

    [02] Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Είμαστε στην Ελλάδα για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της χώρας

    Την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤεπ) να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τόσο μέσω των χρηματοδοτήσεων της στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσο και μέσω των συμβουλευτικών της υπηρεσιών, διαμηνύει ο επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Investment Team Greece της τράπεζας, Νίκολας Τζένετ, (Nicholas Jennett), αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ.

    «Ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό επιχειρείν, επιχειρηματικές ιδέες με προοπτική που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο Nicholas Jennett, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

    Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο για συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την χώρα μας το 2016, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε περιοριστικό όριο προς τα πάνω για τις συνολικές χορηγήσεις, ειδικά μετά την ενεργοποίηση του επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ. Ως τράπεζα προσκαλούμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες από όλο το φάσμα του επιχειρείν που αναζητούν χρηματοδοτήσεις στα επενδυτικά τους σχέδια να χτυπήσουν την πόρτα μας κα να συνεργαστούμε. Οι συνολικές χορηγήσεις για το 2016 θα εξαρτηθούν αποκλειστικά και μόνον από την ζήτηση που θα υπάρξει για χρηματοδότησης από μέρους του ιδιωτικού και φυσικά του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα».

    Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς που η ΕΤεπ θα δώσει προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις δανείων, είπε ότι ούτε σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν περιορισμοί. «Σε κάθε περίπτωση τομείς, που συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, όπως μεταξύ άλλων η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία τροφίμων, η τεχνολογία και η καινοτομία αλλά και γενικότερα τομείς που συνδέονται με την εξωστρέφεια και δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας είναι ανοικτοί προς χρηματοδότηση».

    «Στόχος μας είναι να χρηματοδοτούμε και όχι να απορρίπτουμε αιτήσεις δανειοδότησης, επισήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση και στην χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων όχι μόνον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και της ελληνικής περιφέρειας όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις».

    Ο Nicholas Jennett, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στην ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «διαθέτει ποιοτικά πολύ υψηλό ανθρώπινο δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου λόγω της κρίσης έφυγε από την χώρα και στόχος είναι με την ανάπτυξη να επιστρέψει».

    Έμφαση έδωσε και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες πέραν της χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΤΕπ στην Ελλάδα τόσο μέσω του μόνιμου προσωπικού όσο και μέσω στελεχών της από το εξωτερικό. Όλα τα αιτήματα που έρχονται στην ΕΤΕπ θα απαντηθούν ακόμη και εάν δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνουμε κατευθύνσεις που να απευθυνθούν, τόνισε χαρακτηριστικά. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην παροχή τεχνικής υποστήριξης σε έργα που θα είναι κατάλληλα και βιώσιμα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, τις εταιρείες μέσης κεφαλαιοποίησης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της ΕΤΕπ να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την συνεργασία της με τις ελληνικές συστημίκες τράπεζες ιδιαίτερα για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν χρηματοδοτεί απευθείας η ΕΤΕπ. Δήλωσε ανοικτός σε νέες ιδέες για ενίσχυση και εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας καλής συνεργασίας με τις τράπεζες.

    Το νεοσυσταθέν Ιnvestment Team Greece αποτελεί μέρος μιας ειδικής πρωτοβουλίας για την Ελλάδα και είναι το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί την ενίσχυση της παρουσίας της ETEπ μέσω εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και ενισχυμένης λειτουργικής δυναμικότητας.

    Με έδρα την Αθήνα, το Investment Team Greece συστήθηκε καθώς διασφαλίζει ότι η ΕΤΕπ μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας με κάθε τρόπο αξιοποιώντας την πείρα του Ομίλου ΕΤΕπ στον οποίο ανήκει και το EiF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) σε χρηματοοικονομικά και τεχνικά ζητήματα, αλλά και νέες δράσεις.

    Η ομάδα θα αποτελείται από 30 στελέχη του Ομίλου ΕΤΕπ, οι μισοί περίπου από τους οποίους θα έχουν την έδρα τους στο γραφείο της τράπεζας της ΕΕ στην Αθήνα.

    Επικεφαλής του Investment Team Greece με έδρα την Αθήνα είναι ο Nicholas Jennett, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ. Ο κ. Jennett είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος που θα εργάζεται για την ενίσχυση των δράσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα. Έχει δεκαεπτά χρόνια εμπειρίας στην τράπεζα, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του Τμήματος Νέων Προϊόντων.

    Από το 2008 ο Όμιλος ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων.

    Το σύνολο της ρευστότητας που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα ανέρχεται σε 18 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.

    Το 2015 ο Όμιλος ΕΤΕπ (η ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) χορήγησαν στην Ελλάδα δάνεια και εγγυήσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

    [03] Πτώση 4,29% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Μεγάλες πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου στον απόηχο της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ενώ οι επενδυτές στις προηγούμενες συνεδριάσεις προεξοφλούσαν ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές. Η Εθνική υποχωρεί κατά 13,36% στα 0,253 ευρώ, η Alpha Bank κατά 8,06% στα 1,94 ευρώ, η Eurobank κατά 13,60% στα 0,724ευρώ και η Πειραιώς σημειώνει πτώση 12,96%, στα 0,235 ευρώ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί προς τα επίπεδα των 570 μονάδων και στις 10:50 διαμορφώνεται στις 573,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4,29%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,75 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,39%.

    Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών(-11,22%, της Υγείας (-5,66%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,07%).

    Ανοδικά κινούνται 6 μετοχές, 40 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΙΑΣΩ+9,83%, Κλουκίνας-Λάππας+8,30%, Ικτίνος +2,94% και Κανάκης +2,04%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Unibios -14,29%, Eurobank-13,60%, Εθνική -13,60% και Πειραιώς -12,96%.

    [04] Το Brexit θα κοστίσει στους Βρετανούς την απώλεια του μισθού ενός μήνα έως το 2020, αναφέρει ο ΟΟΣΑ

    Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα οδηγήσει στην απώλεια για τον μέσο εργαζόμενο Βρετανό ποσού που ισοδυναμεί με τον μισθό ενός μήνα έως το 2020, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που θα δοθεί αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα, και την οποία επικαλείται το ραδιόφωνο του BBC.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι θα ήταν μια κακή απόφαση η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση των 28.

    "Κάναμε μια σειρά από υπολογισμούς και συμπεράναμε ότι το Brexit είναι ένας φόρος... Ισοδυναμεί χονδρικά με την απώλεια αποδοχών ενός μήνα μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών και τότε αυτό συνεχίζεται ... και εδώ υπάρχει μια συνεχής απώλεια", δήλωσε ο Γκουρία.

    "Η όλη ιδέα εδώ είναι ότι κάνουμε τις συγκρίσεις, τις προσομοιώσεις, τους υπολογισμούς μέσω διαφόρων τρόπων σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα συμβεί. Στο τέλος συμπεραίνουμε και λέμε, γιατί χάνουμε τόσο πολύ χρόνο, τόση μεγάλη προσπάθεια και τόση ευφυΐα προσπαθώντας να βρούμε τρόπους για να αντισταθμίσουμε μια κακή απόφαση, όπου δεν χρειάζεται αναγκαστικά να ληφθεί η κακή απόφαση".

    [05] «Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης»

    Μια επίσημη επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάικοφ, χθες το απόγευμα, στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, μετέτρεψε«μια χρήσιμη για την Ελλάδα συνάντηση σε εξέγερση»όπως χαρακτηριστικά λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιάννης Μουζάλας.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μουζάλας αναφέρεται γενικότερα στο μεταναστευτικό και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σε σχέση με τη διαχείριση του ζητήματος και υποστηρίζει την ανάγκη αντιμετώπισης με αυστηρότητα της όλης κατάστασης, αλλά και με επιείκεια.«Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης»λέει. Δηλώνει«ανήσυχος»,δεν δηλώνει«περήφανος», επισημαίνει όμως ότι«όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ».Προσπαθούνε«να υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Σχετικά με τη χθεσινή εξέγερση, ο κ. Μουζάλας είπε:«Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη. Υπήρξαν 15 τραυματίες (ο κ. Μουζάλας μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη, στον προθάλαμο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης) από αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω "που λέμε" γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών. Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα. Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί, και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητάμας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων ο κ. Μουζάλας σημείωσε:«Είναι αλήθεια ότι στη Μυτιλήνη είχαμε περίπου λίγο λιγότερα από εκατό ανήλικα ασυνόδευτα, τα οποία κρατούσαμε στο κέντρο ταυτοποίησης. Αυτό έγινε γιατί οι συνθήκες στο κέντρο ταυτοποίησης θα ήταν καλύτερες από τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα. Δυστυχώς έγινε αυτός ο καυγάς μεταξύ τους, που οδήγησε σε ένα ντόμινο μέσα στο κέντρο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είμαστε χαρούμενοι. Είδα όμως ότι όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ».

    Γενικότερα για τις συχνές εξεγέρσεις προσφύγων ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι«θα έχουμε τέτοια πράγματα» και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είδαν ξαφνικά κλειστούς τους δρόμους, ξέρουνε ότι θα γυρίσουν ξανά πίσω και ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε στη Γερμανία ή στην Αυστρία ή στην Ολλανδία που θέλανε. Εμείς θα τους φερθούμε, με βάση τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουμε τις αιτήσεις για άσυλα. Αυτό για αυτούς είναι μια επώδυνη διαδικασία, η οποία γίνεται πιο επώδυνη γιατί για 20, 25 μέρες μένουμε κλεισμένοι μέσα στο χοτ σποτ, όχι κλειδωμένοι σε κελιά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά σε ελεύθερη κίνηση μέσα στο χοτ σποτ με ανθρώπους που τους παρέχουν τις στοιχειώδεις φροντίδες. Μάλιστα στο χοτ σποτ της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι καλή, δεν είναι κακή, αλλά αυτό όλο δημιουργεί ένταση.

    Και η ένταση αυξάνει, ο θυμός αυξάνει. Σκεφτείτε ήρθαν από πολύ μακριά με πολύ άθλιες συνθήκες και λίγο πριν δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται, να περάσουν στην Ευρώπη, σταμάτησαν. Αυτό δημιουργεί θυμό, δημιουργεί μια άρνηση αποδοχής του ότι τα σύνορα είναι κλειστά, δημιουργεί εκρήξεις. Θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε αυστηρά, αλλά θα πρέπει συγχρόνως να είμαστε επιεικείς. Έχω πει κι άλλη φορά ότι θα πρέπει κανείς να μπορεί να διακρίνει τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς γίνεται Ιαβέρης».

    Για την άσκηση βίας

    Σχετικά με την άσκηση βίας χθες στο χοτ σποτ της Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε:«Σήμερα χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω θα φανεί. Αυτά που εγώ είδα μπροστά μου, δείχνανε μια αυστηρότητα η οποία ήταν αναγκαία. Σας μιλάω γι' αυτό που είδα. Περιμένουμε τέτοιες εκρήξεις, το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε και επίσης θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».

    Γενικότερα για το προσφυγικό ζήτημα και τις επανεισδοχές σε εφαρμογή της συμφωνίας ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε:«Όπως ξέρετε, τώρα που κρίνονται τα άσυλα θα αρχίσουν και οι επιστροφές. Ελπίζουμε ότι έτσι θα ελαφρυνθεί ο φόρτος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους καταυλισμούς. Έχει περάσει ένα μήνυμα στην απέναντι όχθη, μην έρχεστε δεν μπορείτε να περάσετε πια στην Ευρώπη, είσαστε αναγκασμένοι ή να μείνετε εδώ ή να γυρίσετε πίσω. Είναι λοιπόν μια άσχημη κατάσταση.

    Θέλω βέβαια να σας θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο είχαμε μια πολύ κακή κατάσταση, μέχρι το Γενάρη είχαμε μια τραγική κατάσταση όπου κάθε βράδυ δυο, τρεις, τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ερχόντουσαν βρεγμένοι, πνιγμένοι. Θυμόσαστε, εδώ ήμασταν μαζί. Επομένως, πρέπει να ισορροπήσουμε το τι πρέπει να γίνει που θα μπορέσει να κάνει τη ζωή πιο ανθρώπινη και γι' αυτούς. Το να έρχονται στην Ελλάδα, με τον τρόπο που έρχονται, δεν είναι καλό γι' αυτούς. Δυσκολεύει επίσης και μας. Προσπαθούμε να το χειριστούμε με αξιοπρέπεια και για εμάς και για αυτούς. Άλλοτε τα καταφέρνουμε, άλλοτε δεν τα καταφέρνουμε, αλλά αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέχρι στιγμής θα σας έλεγα ότι η ζυγαριά γέρνει θετικά. Είναι παράλογο και λογικό συγχρόνως να δίνεται τεράστια έκταση σε τέτοια επεισόδια, εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν το αξίζουνε, συγχρόνως όμως δίπλα σε αυτά τα επεισόδια έχουμε πάρα πολλές μέρες ομαλής συμβίωσης, έχουμε άλλους καταυλισμούς δίπλα όπου η συμβίωση είναι πιο ομαλή, γιατί έχουν μετατρέψει την κράτηση σε περιοριστικούς όρους κάτι που θα κάνουμε σταδιακά σε όλους. Χωρίς όμως να απεμπολίσουμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε εμείς την κατάσταση στους χώρους μας, να υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [06] ΠΟΕΣΥ: Συνέχιση του αγώνα με άλλη μορφή

    Μετά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, την επιτυχημένη, μέχρι σήμερα, πορεία της απεργίας μας, η οποία απέδειξε τόσο τη συνοχή όσο και την αποφασιστικότητα του κλάδου, συνολικά, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για έγκυρη, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ύστερα από κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα από σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 17:00, με την ακόλουθη μορφή:

    1) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:

    [α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

    [β] Εκτύπωση κοινού πρωτοσέλιδου για όλες τις εφημερίδες, με ρητή διατύπωση των θέσεων του κλάδου, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την ΠΟΕΣΥ, και προβολή των θέσεών μας σε δισέλιδο - στις μικρού σχήματος και ολοσέλιδου - στις μεγάλου.

    2) Για τους ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ)

    [α] Μετάδοση σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές μονόλεπτου μηνύματος της Ομοσπονδίας.

    [β] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

    3) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

    [α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

    [β] Ανάρτηση BANNER και LINK που θα παραπέμπει στον ιστότοπο της ΠΟΕΣΥ, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την Ομοσπονδία.

    Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αμετακίνητα:

    - Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

    - Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης

    [07] Ειδομένη: Παρά την απομάκρυνση των σκηνών από τη σιδηροδρομική γραμμή δεν διεξάγονται προς το παρόν δρομολόγια

    Παρά την απομάκρυνση των σκηνών από τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, δεν διεξάγονται προς το παρόν δρομολόγια, καθώς όπως εξήγησε αρμόδιος υπάλληλος του ΟΣΕ στην περιοχή, προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να απομακρυνθούν οι σκηνές και από τα πλάγια των γραμμών, αλλά και μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

    Για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία θα πρέπει να απομακρυνθούν πλήρως οι σκηνές από τον περιβάλλοντα χώρο και να γίνει έλεγχος ασφαλείας στις γραμμές, εξήγησε.

    Οι ίδιοι οι πρόσφυγες, σύμφωνα με την αστυνομία, απομάκρυναν τις σκηνές από τη σιδηροδρομική γραμμή και τις τοποθέτησαν παράλληλα αυτής.

    [08] Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, μετά την απομάκρυνση των σκηνών από τους πρόσφυγες

    Ανοιχτή είναι η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, μετά την απομάκρυνση των σκηνών από τους ίδιους τους πρόσφυγες και την τοποθέτησή τους παράλληλα με τη γραμμή, σύμφωνα με την αστυνομία.Στο μεταξύ, από χθες η αστυνομία άρχισε τη διανομή φυλλαδίων τού υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τα οποία ενημερώνονται οι πρόσφυγες για τα σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης.

    Συγκεκριμένα, στα φυλλάδια αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά και ότι ο καταυλισμός (στην Ειδομένη) δεν καλύπτει τις βασικές καθημερινές ανάγκες των προσφύγων και θα τερματίσει τη λειτουργία του.

    Καλούνται οι πρόσφυγες να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με γρήγορο και συντονισμένο τρόπο, υπό την ευθύνη των ελληνικών Αρχών, ενώ σημειώνεται πως μετά τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας θα τούς δοθούν πληροφορίες, τόσο για τη διαδικασία απόκτησης ασύλου στην Ελλάδα όσο και για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, αλλά και για το πώς μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης με συγγενικά τους πρόσωπα, που βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    [09] Νέα έρευνα από δύτες στα ύφαλα του πλοίου «Παναγία Τήνου»

    Νέα έρευνα στα ύφαλα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου», στο οποίο προκλήθηκε εισροή υδάτων και έχει παρουσιάσει από χθες επικίνδυνη δεξιά κλίση 40 μοιρών στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-4, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα ιδιώτες δύτες υπό τον συντονισμό ειδικών συνεργείων.Στόχος είναι να εντοπιστεί το ρήγμα που προκάλεσε την εισροή υδάτων στο πλοίο και να στεγανοποιηθεί, αλλά και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για απάντληση των υδάτων.

    Δύτες που βούτηξαν και χθες στο ίδιο σημείο, δεν μπόρεσαν να διακρίνουν πολλά πράγματα λόγω των θολών νερών από τη λάσπη, καθώς πιθανολογείται ότι το «Παναγία Τήνου» πρέπει να έχει καθίσει στο έδαφος του βυθού και η κατάσταση να έχει σταθεροποιηθεί. Το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να φτάνει τα οκτώ μέτρα, όσο και το ύψος του πλοίου.

    Στο σημείο, έχουν τοποθετηθεί πλωτά αντιρρυπαντικά φράγματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται εκεί δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και δύο ρυμουλκά για λόγους ασφαλείας, καθώς το πλοίο πιθανόν έχει μικρή ποσότητα καυσίμων, που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

    Το «Παναγία Τήνου» ήταν δεμένο στην πύλη Ε4, δίπλα από τα πλοία που «δένουν» στην πύλη Ε3 και εκτελούν καθημερινά δρομολόγια για Κρήτη.Πλοίο που βρισκόταν δίπλα του χρειάστηκε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο του λιμανιού, ενώ μετά το χθεσινό περιστατικό θα εξεταστεί για λόγους ασφαλείας εάν θα γίνει επανακαθορισμός των θέσεων των πλοίων που θα συνδέουν τον Πειραιά με την Κρήτη.

    [10] Μείωση στις πωλήσεις των iPhone κατέγραψε για πρώτη φορά η Apple

    Κάμψη, και μάλιστα σημαντική, τόσο ως προς τις πωλήσεις όσο και ως προς τα έσοδα, παρουσιάζει η εικόνα των οικονομικών στοιχείων της Apple, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τριμήνου του 2016.

    Ειδικότερα, για πρώτη φορά μετά από περίπου 13 χρόνια, η Apple παρουσιάζει αρνητικά στοιχεία, στις πωλήσεις των προϊόντων της, ενώ σημαντική μείωση σημείωσαν και οι μετοχές της εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, ο γίγαντας της τεχνολογίας κατέγραψε μείωση της τάξης του 13% στα έσοδα του δεύτερου οικονομικού τριμήνου στα 50,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με 58 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τα έσοδα της εταιρείας το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους -η πρώτη πτώση στις πωλήσεις για την Apple από το 2003.

    Επιπλέον, καταγράφηκε μείωση στις πωλήσεις των iPhone -για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας- αφού κατά τη διάρκεια του τριμήνου πωλήθηκαν συνολικά 51,2 εκατομμύρια συσκευές, έναντι 61,2 εκατομμύρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τέλος, υποχώρηση της τάξης του 8% σημείωσαν οι μετοχές της Apple, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οι μετοχές της εταιρείας έχουν καταγράψει μείωση κοντά στο 20%, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

    Ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, δήλωσε ότι η εταιρεία απέδωσε καλά «μπροστά στις ισχυρές μακροοικονομικές αντιξοότητες».

    [11] Το διοξείδιο του άνθρακα «έφερε» την κλιματική αλλαγή αλλά πρασίνισε τη Γη

    Μπορεί η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αλλά έχει και μια θετική όψη: έχει σημαντικά πρασινίσει τη Γη, αυξάνοντας την φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των δέντρων και των άλλων φυτών μετά τη βιομηχανική επανάσταση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν τα πράσινα φύλλα που προστέθηκαν λόγω των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, απλώνονταν στην επιφάνεια του πλανήτη μας, θα κάλυπταν μια έκταση διπλάσια από τις ΗΠΑ. Επεσήμαναν όμως ότι η θετική αυτή πλευρά του διοξειδίου πιθανότατα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου και αντισταθμίζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα (άνοδος θερμοκρασίας και στάθμης θαλασσών, λίωσιμο πάγων, οξίνισιη ωκεανών, περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.α.).

    Οι 32 ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ράνγκα Μινένι του Τμήματος Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το BBC.

    Η μελέτη, που βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων 33 ετών από αμερικανικούς δορυφόρους, καθώς και στην μελέτη μοντέλων μέσω υπολογιστών, δείχνει διαχρονική αύξηση της τάξης του 25% έως 50% στο πράσινο της Γης. Η εξέλιξη αυτή επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, καθώς τα περισσότερα φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο από την ατμόσφαιρα. Μόνο το 4% του πλανήτη εμφανίζει απώλεια πρασίνου κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

    Εκτιμάται ότι το διοξείδιο είναι μακράν ο σημαντικότερος παράγων (σε ποσοστό 70%) για την ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών στη Γη και ακολουθεί σε σπουδαιότητα (9%) η αύξηση του επιπέδου του αζώτου.

    Το επιχείρημα ότι το αυξημένο διοξείδιο πρασινίζει τον πλανήτη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μελέτη, που μάλιστα δείχνει ότι η θετική επίπτωση του διοξειδίου στα φυτά είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα, αναμένεται να δώσει νέα τροφή στα επιχειρήματά τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2016 - 8:32:26 UTC