Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τουσκ
  • [02] Τα προβλήματα της αγοράς στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Χατζηθεοδοσίου
  • [03] Τα έθιμα της Πασχαλιάς σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας
  • [04] «Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης»
  • [05] «Τέσσερις χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων»
  • [06] Φ. Μογκερίνι: Yπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [07] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ξεκινά τη διαδικασία ανάκλησης του Προέδρου Μαδούρο
  • [08] Ντ. Τουσκ: Σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες
  • [09] «Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση του κ. Μητσοτάκη που βλάπτει τη χώρα», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [10] «Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο»
  • [11] «Όχι» σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον Β. Σόιμπλε
  • [12] Με 310 προσκλήσεις και διαιτητή τον Σιδηρόπουλο ο τελικός του Κυπέλλου
  • [13] ΝΒΑ: Ο Νοβίτσκι θα παίξει και τη νέα σεζόν
  • [14] Τιμωρία δύο αγωνιστικών στον Βασιλειάδη
  • [15] Στο «Μπερναμπέου» θα παίξουν την πρόκριση Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τουσκ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε στον Ντόναλτ Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup.

    Σύμφωνα επίσης με τη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλησης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη.

    Ο πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

    [02] Τα προβλήματα της αγοράς στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Χατζηθεοδοσίου

    Το ύψος της προμήθειας στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, απασχολεί την πλειοψηφία των εμπόρων και επιχειρηματιών, επεσήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνάντηση που είχε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

    Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να τονωθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του επιμελητηρίου: ο κ. Στουρνάρας είδε θετικά όλα τα θέματα που έθιξε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., όπως και θέματα που αφορούν αποκλειστικά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας και για τα οποία αναμένονται άμεσα εξελίξεις, ενώ συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν σύντομα νέα συνάντηση.

    [03] Τα έθιμα της Πασχαλιάς σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας

    Το ορθόδοξο Πάσχα εορτάζεται με κατάνυξη σε όλη την Ελλάδα με το τελετουργικό που προβλέπει η Εκκλησία. Τα έθιμα ανά περιοχή, προερχόμενα από παραδόσεις που χάνονται στο βάθος του χρόνου, έρχονται με τη σειρά τους να τονίσουν το πνεύμα των ημερών, «καλώντας»τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν με ένα ξεχωριστό τρόπο στην Ανάσταση και την γιορτή του Πάσχα. Στην Κέρκυρα οι «Μπότηδες», στην Κάλυμνο οι δυναμίτες, το κάψιμο του Ιούδα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα, είναι μόνο μερικά από τα έθιμα που δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στον τρόπο που η Ελλάδα γιορτάζει

    Οι Μπότηδες στη Σπιανάδα

    Η Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου «βουλιάζει» από το πλήθος των πιστών, αλλά και τουριστών, που έρχονται στο νησί για να παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων το έθιμο «Μπότηδες», που λαμβάνει χώρα στην καρδιά του νησιού στην πλατεία Σπιανάδα.

    Σύμφωνα με το έθιμο, με την πρώτη Ανάσταση στις 12 το μεσημέρι, οι κάτοικοι της Κέρκυρας, που έχουν στολίσει τα ψηλά παραθυρόφυλλά τους με κόκκινα εμβλήματα και λουλούδια, πετάνε τους «Μπότηδες». Πρόκειται για πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Για το εν λόγω έθιμο που αποτελεί ένα συνδυασμό ενετικών παραδόσεων και ορθόδοξων εθίμων, υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.

    Μία απ' αυτές το θεωρεί μεσαιωνικό έθιμο, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί, ως καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους ως "φόρο" στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι ορθόδοξοι "μετακόμισαν" το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν στη δική τους μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα. Μια δεύτερη εκδοχή, με μεσαιωνικές ρίζες κι αυτή, αναφέρει ότι πρόκειται για προσπάθεια να εκδιωχθούν τα "μολύσματα", τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά. Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για παγανιστική προέλευση. Ο οργασμός της φύσης και η συλλογή των φρέσκων καρπών, απαιτούν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και, μάλιστα, όσο πιο τελετουργικά, τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή. Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.

    Το έθιμο συνοδεύουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί που ακούγονται από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, αλλά και οι φιλαρμονικές του τόπου που παίζουν θρησκευτικά εμβατήρια. Οι παρευρισκόμενοι στο έθιμο σπεύδουν να μαζέψουν τα κομμάτια από τα σπασμένα πήλινα κανάτια, να τα πάρουν σπίτι τους και να τα φυλάξουν στο εικονοστάσι τους, καθώς σύμφωνα με τους Κερκυραίους φέρουν τύχη και ευημερία.

    Από τις σούβλες στους λάκκους

    Απ' άκρη σ' άκρη στη Ρούμελη ακόμα και σε χωριά με λιγοστούς κατοίκους τις άγιες μέρες της Πασχαλιάς αποκτούν ζωή. Τα πασχαλινά έθιμα στη Ρούμελη έλκουν την καταγωγή τους από τον περασμένο αιώνα και όχι μόνο δεν ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά ζωντανεύουν όλο και περισσότερο, καθώς οι νεότερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι, τόσο στην προετοιμασία του «λάκκου» της φωτιάς και στο σούβλισμα, όσο και στο πασχαλινό γλέντι που ακολουθεί. Αν βρεθείτε Πάσχα στη Λαμία, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την περιφορά και, κυρίως, τη συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία πάρκου της πόλης τη Μεγάλη Παρασκευή, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

    Όλη η γειτονιά ένα τραπέζι

    Στην Αμφίκλεια, η κάθε οικογένεια δεν ψήνει μόνη της το πατροπαράδοτο αρνί, αλλά όλη η γειτονιά μαζί, συντηρώντας μια παράδοση ετών. Στις γειτονιές και τα σταυροδρόμια της Αμφίκλειας βλέπεις να ψήνονται 10-15, ίσως και περισσότερα, αρνιά στη σειρά. Πριν ο καθένας πάρει τον δρόμο για το γιορτινό τραπέζι του σπιτιού του, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το γλέντι στην παρέα, έστω και αν «θυσιάσουν» ένα μέρος απ' το αρνί?. Μάλιστα, πολλές από τις παρέες που έχουν συναντώνται ριζώσει σταθερά, φροντίζουν να εξασφαλίσουν «ρεφενέ» ένα μικρό αρνί για να βγει από την φωτιά πρώτο και να συνοδεύσει το γλέντι της παρέας.

    Στη Λιβαδειά, οι κάτοικοι της πόλης μένουν σχεδόν άγρυπνοι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για να φτιάξουν τον «λάκκο» και πριν ακόμη ξημερώσει να έχουν ετοιμάσει το σημείο και τον σωρό με τα κλαδιά. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας, αφού κάνει τον σταυρό του,ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

    Με αρκετή υπομονή, ραντίσματα νερού και χτυπήματα στα φλεγόμενα κλαδιά, η θράκα ετοιμάζεται και μπαίνουν επάνω τα αρνιά. Στον δημοτικό «λάκκο», που στήνεται στην περιοχή της Κρύας, προσφέρονται δωρεάν σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί στους επισκέπτες και στους παρευρισκομένους, ενώ συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

    Τα "Δάκρυα της Παναγιάς"

    Στην Άμφισσα, λαμβάνει χώρα ένα ενδιαφέρον πασχαλινό έθιμο της Ρούμελης. Ονομάζεται «Δάκρυα της Παναγιάς». Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής σύμπασα η Άμφισσα κάθεται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία κι εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που είναι τα εν λόγω?. δάκρυα!

    Στην Αρκίτσα, την δεύτερη ημέρα του Πάσχα συναντάμε το έθιμο της Ρωμάνας. Γυναίκες με τοπικές ενδυμασίες τραγουδώντας το τραγούδι της Ρωμάνας, συγκεντρώνουν χρήματα και υλικά για να φτιάξουν παραδοσιακές πίτες. Το ίδιο απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής προσφέρουν τις πίτες που ετοίμασαν.

    Στην Αράχοβα ανήμερα του Πάσχα γίνεται η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται αγώνας δρόμου των γερόντων (ανηφορικός δρόμος), οι οποίοι ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και φτάνουν στον λόφο.

    Ο Ιούδας καίγεται

    Στην Υπάτη, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μετά την Αγάπη, πραγματοποιείται το «κάψιμο του Ιούδα», έθιμο που χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σύσσωμος ο λαός της Υπάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αναβιώνει και κρατάει ζωντανό το πανάρχαιο αυτό έθιμο.

    Οι γιορτές συνεχίζονται έως και την Τετάρτη μετά το Πάσχα με τη μεγάλη πορεία των αντρών του χωριού της Υπάτης προς την Παναγία Αρσάλη. Το απόγευμα - μόνον οι άνδρες -ανεβαίνουν στην Παναγία Αρσαλή (Αγία Ιερουσαλήμ), διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση περίπου δύο ωρών για να φτάσουν στην σπηλαιο-εκκλησιάς, όπου θα διανυκτερεύσουν. Το ίδιο βράδυ στην Υπάτη, οι γυναίκες και τα παιδιά ανάβουν φωτιές στο κεντρικό σταυροδρόμι και καίνε τα παλιά μαγιάτικα στεφάνια, χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά μαγιάτικα τραγούδια. Όσοι αντέχουν, πηδούν πάνω από τις φωτιές.

    Η Αγία Ιερουσαλήμ, είναι η Αγία των σπηλαίων και των βράχων και το έθιμο προέρχεται από τα αρχαία ελληνορωμαϊκά Ροζάλια (παγανιστικές εορτές της Άνοιξης). Κατά την Επανάσταση του 1821 η Αγία Ιερουσαλήμ υπήρξε ορμητήριο και σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών της περιοχής.

    Χριστός Ανέστη, χαλάζι να μην πέσει

    Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας τη νύχτα της Ανάστασης, ένας επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι.

    Στo χωριό των Αγίων Αναργύρων Μουζακίου Καρδίτσας τη Μεγάλη Πέμπτη τα μεσάνυχτα, όπως αναφέρει ο π. Νικόλαος Δαλαγιώργος,τελείτε η Ιερά Παράκληση στην Οδό του Μαρτυρίου Του Ιησού Χριστού, ενώ την Μ. Παρασκευή μετά την περιφορά του επιταφίου αναβιώνει το έθιμο της αναπαράστασης της «Εις Άδου Καθόδου» του Κυρίου.

    Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες τραγουδούν και χορεύουν πασχαλιάτικα τραγούδια, χωρίς όμως μουσική υπόκρουση όπως η παράδοση ορίζει. Τους χωριανούς καλωσορίζει ο π. Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του Κατηχητικού, τα οποία τραγουδούν δίνοντας την δική τους νότα στην έναρξη της εκδήλωσης:«Χίλια Καλώς ορίσατε, φίλοι 'μ αγαπημένοι από καιρό χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι». Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα τιμάται ιδιαίτερα η Εφέστειος Εικόνα της Παναγίας Βασίλισσας, η οποία λιτανεύεται μετά τη Θεία Λειτουργία στο χωριό.

    [04] «Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης»

    Μια επίσημη επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ολλανδού ομολόγου του Κλας Ντάικοφ, χθες το απόγευμα, στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο, μετέτρεψε«μια χρήσιμη για την Ελλάδα συνάντηση σε εξέγερση»όπως χαρακτηριστικά λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιάννης Μουζάλας.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μουζάλας αναφέρεται γενικότερα στο μεταναστευτικό και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σε σχέση με τη διαχείριση του ζητήματος και υποστηρίζει την ανάγκη αντιμετώπισης με αυστηρότητα της όλης κατάστασης, αλλά και με επιείκεια.«Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης»λέει. Δηλώνει«ανήσυχος»,δεν δηλώνει«περήφανος», επισημαίνει όμως ότι«όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ».Προσπαθούνε«να υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Σχετικά με τη χθεσινή εξέγερση, ο κ. Μουζάλας είπε:«Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη. Υπήρξαν 15 τραυματίες (ο κ. Μουζάλας μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη, στον προθάλαμο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης) από αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω "που λέμε" γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών. Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα. Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί, και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητάμας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων ο κ. Μουζάλας σημείωσε:«Είναι αλήθεια ότι στη Μυτιλήνη είχαμε περίπου λίγο λιγότερα από εκατό ανήλικα ασυνόδευτα, τα οποία κρατούσαμε στο κέντρο ταυτοποίησης. Αυτό έγινε γιατί οι συνθήκες στο κέντρο ταυτοποίησης θα ήταν καλύτερες από τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα. Δυστυχώς έγινε αυτός ο καυγάς μεταξύ τους, που οδήγησε σε ένα ντόμινο μέσα στο κέντρο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είμαστε χαρούμενοι. Είδα όμως ότι όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ».

    Γενικότερα για τις συχνές εξεγέρσεις προσφύγων ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι«θα έχουμε τέτοια πράγματα» και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είδαν ξαφνικά κλειστούς τους δρόμους, ξέρουνε ότι θα γυρίσουν ξανά πίσω και ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε στη Γερμανία ή στην Αυστρία ή στην Ολλανδία που θέλανε. Εμείς θα τους φερθούμε, με βάση τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουμε τις αιτήσεις για άσυλα. Αυτό για αυτούς είναι μια επώδυνη διαδικασία, η οποία γίνεται πιο επώδυνη γιατί για 20, 25 μέρες μένουμε κλεισμένοι μέσα στο χοτ σποτ, όχι κλειδωμένοι σε κελιά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά σε ελεύθερη κίνηση μέσα στο χοτ σποτ με ανθρώπους που τους παρέχουν τις στοιχειώδεις φροντίδες. Μάλιστα στο χοτ σποτ της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι καλή, δεν είναι κακή, αλλά αυτό όλο δημιουργεί ένταση.

    Και η ένταση αυξάνει, ο θυμός αυξάνει. Σκεφτείτε ήρθαν από πολύ μακριά με πολύ άθλιες συνθήκες και λίγο πριν δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται, να περάσουν στην Ευρώπη, σταμάτησαν. Αυτό δημιουργεί θυμό, δημιουργεί μια άρνηση αποδοχής του ότι τα σύνορα είναι κλειστά, δημιουργεί εκρήξεις. Θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε αυστηρά, αλλά θα πρέπει συγχρόνως να είμαστε επιεικείς. Έχω πει κι άλλη φορά ότι θα πρέπει κανείς να μπορεί να διακρίνει τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς γίνεται Ιαβέρης».

    Για την άσκηση βίας

    Σχετικά με την άσκηση βίας χθες στο χοτ σποτ της Μόριας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε:«Σήμερα χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω θα φανεί. Αυτά που εγώ είδα μπροστά μου, δείχνανε μια αυστηρότητα η οποία ήταν αναγκαία. Σας μιλάω γι' αυτό που είδα. Περιμένουμε τέτοιες εκρήξεις, το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε και επίσης θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».

    Γενικότερα για το προσφυγικό ζήτημα και τις επανεισδοχές σε εφαρμογή της συμφωνίας ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε:«Όπως ξέρετε, τώρα που κρίνονται τα άσυλα θα αρχίσουν και οι επιστροφές. Ελπίζουμε ότι έτσι θα ελαφρυνθεί ο φόρτος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους καταυλισμούς. Έχει περάσει ένα μήνυμα στην απέναντι όχθη, μην έρχεστε δεν μπορείτε να περάσετε πια στην Ευρώπη, είσαστε αναγκασμένοι ή να μείνετε εδώ ή να γυρίσετε πίσω. Είναι λοιπόν μια άσχημη κατάσταση.

    Θέλω βέβαια να σας θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο είχαμε μια πολύ κακή κατάσταση, μέχρι το Γενάρη είχαμε μια τραγική κατάσταση όπου κάθε βράδυ δυο, τρεις, τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ερχόντουσαν βρεγμένοι, πνιγμένοι. Θυμόσαστε, εδώ ήμασταν μαζί. Επομένως, πρέπει να ισορροπήσουμε το τι πρέπει να γίνει που θα μπορέσει να κάνει τη ζωή πιο ανθρώπινη και γι' αυτούς. Το να έρχονται στην Ελλάδα, με τον τρόπο που έρχονται, δεν είναι καλό γι' αυτούς. Δυσκολεύει επίσης και μας. Προσπαθούμε να το χειριστούμε με αξιοπρέπεια και για εμάς και για αυτούς. Άλλοτε τα καταφέρνουμε, άλλοτε δεν τα καταφέρνουμε, αλλά αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέχρι στιγμής θα σας έλεγα ότι η ζυγαριά γέρνει θετικά. Είναι παράλογο και λογικό συγχρόνως να δίνεται τεράστια έκταση σε τέτοια επεισόδια, εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν το αξίζουνε, συγχρόνως όμως δίπλα σε αυτά τα επεισόδια έχουμε πάρα πολλές μέρες ομαλής συμβίωσης, έχουμε άλλους καταυλισμούς δίπλα όπου η συμβίωση είναι πιο ομαλή, γιατί έχουν μετατρέψει την κράτηση σε περιοριστικούς όρους κάτι που θα κάνουμε σταδιακά σε όλους. Χωρίς όμως να απεμπολίσουμε το δικαίωμά μας να οργανώνουμε εμείς την κατάσταση στους χώρους μας, να υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [05] «Τέσσερις χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων»

    «Τέσσερις χώροι έξω από τη Θεσσαλονίκη προέκυψαν από τη διαδικασία εύρεσης βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων. Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο EXELΚA στο Ωραιόκαστρο και τρεις χώρους στο Καλοχώρι, ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Σε αυτά τα σημεία, αλλά και στο κέντρο που δημιουργήθηκε στα Λαγκαδίκια, ευελπιστούμε να μετακινήσουμε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες τουλάχιστον 4.500 ανθρώπους, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο όσων βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη». Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος διευκρινίζει ότι μετακίνηση προσφύγων θα γίνει και προς άλλες δομές φιλοξενίας εκτός από αυτές που δημιουργούνται στις παρυφές της Θεσσαλονίκης.

    «Βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή εκείνη που αφορά την εξασφάλιση ενός προσωρινού καταλύματος για όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση επιδίωξη μας είναι η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα σε μικρότερες και ευκολότερα διαχειρίσιμες δομές που δεν θα είναι "στη μέση του πουθενά" και δε θα θυμίζουν στρατόπεδα με σκηνές», προσθέτει.

    [06] Φ. Μογκερίνι: Yπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

    Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των Ευρωπαίων επιτρόπων.

    Όπως τόνισε η ίδια, η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup στο Άμστερνταμ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

    Εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών. «Οι επικεφαλής δεν έχουν εντολή να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύντομης διακοπής των διαπραγματεύσεων λόγω Πάσχα.

    Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η αναβολή του Eurogroup δεν είναι κάτι «δραματικό», δεδομένου ότι το διάστημα των συνομιλιών στην Αθήνα, μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ ήταν πολύ μικρό.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία στο συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ), ωστόσο «χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος» για συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εφεδρικών μέτρων, ωστόσο τόνιζαν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών και μεταξύ των κρατών-μελών για το πώς θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα αυτά και πόσο συγκεκριμένα πρέπει να είναι.

    [07] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ξεκινά τη διαδικασία ανάκλησης του Προέδρου Μαδούρο

    Το συμβούλιο εκλογών της Βενεζουέλας έδωσε στους ηγέτες της αντιπολίτευσης χθες ένα έγγραφο που τους επιτρέπει να θέσουν σε λειτουργία τη διαδικασία δημοψηφίσματος που μπορεί να απομακρύνει τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βάλλεται λόγω της επιδεινόμενης οικονομικής κρίσης.

    Τριψήφιος πληθωρισμός, παραγωγικό έλλειμα τύπου Σοβιετικής Ένωσης και μια σοβαρή ύφεση έχουν στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στον σοσιαλιστή ηγέτη, ενώ η αποφασιστική νίκη σε βουλευτικές εκλογές πέρσι ενθάρρυναν την αντιπολίτευση να πιέσει για την ανάκληση του Μαδούρο.

    [08] Ντ. Τουσκ: Σύγκληση του Eurogroup για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

    «Είμαι πεπεισμένος ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από τους υπουργούς Οικονομικών» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαιώνοντας τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Τουσκ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ανέφερε επίσης πως είναι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Επιτροπή, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και σημείωσε πως πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαίοτητας.

    «Πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα - Ντ. Τουσκ

    «Όχι» σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον Β. Σόιμπλε

    [09] «Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση του κ. Μητσοτάκη που βλάπτει τη χώρα», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παρέχει σθεναρή υποστήριξη σε αυτούς που προσπαθούν να εκβιάσουν την Ελλάδα», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι αναπαρήγαγε στο εσωτερικό τα επιχειρήματα εκείνων που προσπαθούν να εκβιάσουν τη χώρα, ότι τους εξόπλισε με επιχειρήματα σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της και ότι συντάσσεται ανοιχτά με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών.

    «Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να υποστηρίξει σθεναρά αυτούς που προσπαθούν να εκβιάσουν την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναπαρήγαγε τα επιχειρήματά τους στο εσωτερικό και παράλληλα τους εξόπλισε με επιχειρήματα σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της», αναφέρει η Κουμουνδούρου η οποία με μια σκληρή ανακοίνωση καταγγέλλει ότι ο κ. Μητσοτάκης, «συντασσόμενος με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, ζήτησε για μία ακόμα φορά περικοπές δαπανών, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις, και ισοπέδωση του κράτους πρόνοιας».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν προτείνει να αποδεχθεί η κυβέρνηση τη θέσπιση προληπτικών μέτρων. «Ας σταματήσει ο Κ. Μητσοτάκης να κάνει πολιτική κρύβοντας τις πραγματικές του θέσεις και ας απαντήσει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς προτείνει: Να αποδεχτεί η κυβέρνηση τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων; Να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που παραβιάζουν την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου και αγνοούν επιδεικτικά τα στοιχεία της Eurostat; Ζητά ο κ. Μητσοτάκης να υποχωρήσει η κυβέρνηση από μια συμφωνία, την οποία ακόμα και το κόμμα του έχει ψηφίσει στην Βουλή;», τον καλεί να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι «με την επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση του και τα μικροπολιτικά παιχνίδια, ο Κ. Μητσοτάκης βλάπτει τη χώρα».

    [10] «Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο»

    «Τη στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί το πρωτοφανούς αγριότητας πακέτο του ασφαλιστικού-φορολογικού, τσακώνεται, δήθεν, με τους θεσμούς για τα νέα προληπτικά μέτρα. Μόνο που το επίδικο αυτής της αντιπαράθεσης δεν είναι το αν θα νομοθετηθούν τα συγκεκριμένα μέτρα -σ' αυτό έχουν ήδη συμφωνήσει- αλλά ο πιο βολικός -επικοινωνιακά- για την κυβέρνηση τρόπος νομοθέτησης» αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

    «Συνεπώς, "το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο", γι' αυτό και ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης, με στόχο τη συνολική ανατροπή» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

    [11] «Όχι» σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον Β. Σόιμπλε

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει λόγο σύγκλησης έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

    «Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Der Tagesspiegel". Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

    [12] Με 310 προσκλήσεις και διαιτητή τον Σιδηρόπουλο ο τελικός του Κυπέλλου

    Χωρίς την παρουσία μαθητών -όπως αρχικά είχε αποφασισθεί- καθώς τα σχολεία είναι κλειστά λόγω των εορτών του Πάσχα, θα διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας. Την αναμέτρηση της 7ης Μαΐου στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, θα παρακολουθήσουν 310 «εκλεκτοί», οι οποίοι θα φέρουν ονομαστικές προσκλήσεις που θα προμηθευθούν από την ΕΠΟ (250) και τις δύο ΠΑΕ (από 30 εκάστη). Αυτό αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαιτητής του τελικού θα είναι ο Τάσος Σιδηρόπουλος.

    [13] ΝΒΑ: Ο Νοβίτσκι θα παίξει και τη νέα σεζόν

    Ο Ντιρκ Νοβίτσκι διέψευσε (ξανά) τις φήμες πως σκέφτεται ν' αποσυρθεί από τα γήπεδα και ξεκαθάρισε πως θα τηρήσει το συμβόλαιο του. Ο Γερμανός σούπερ σταρ των Ντάλας Μάβερικς δήλωσε πως έχει συμβόλαιο γι' ακόμη έναν χρόνο και μετά σκοπεύει ν' αποσυρθεί σε ηλικία 39 χρόνων.

    «Μπορεί να νιώθω κουρασμένος από όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έχω ακόμη συμβόλαιο με τους Μαβς και θα το τηρήσω. Σίγουρα δεν θα αποσυρθώ. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ένιωσα πολύ καλά φέτος και ήμουν αποτελεσματικός για την ομάδα, οπότε δεν υπάρχει θέμα να σταματήσω» δήλωσε ο βετεράνος σταρ, ο οποίος από το 1999 αγωνίζεται στην ομάδα του Τέξας, μετά τον αποκλεισμό των Μάβερικς από την Οκλαχόμα (4-1), στον 1ο γύρο των πλέι οφ.

    [14] Τιμωρία δύο αγωνιστικών στον Βασιλειάδη

    Χωρίς τον Κώστα Βασιλειάδη θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, στην τρίτη μεταξύ τους αναμέτρηση για την 1η φάση των πλέι οφ. Ο διεθνής γκαρντ απολογήθηκε στον αθλητικό δικαστή για τη συμπεριφορά του στο δεύτερο ματς της σειράς στο κλειστό της Πυλαίας (γράφτηκε στο φύλλο αγώνα πως εξύβρισε τον διαιτητή Πηλοΐδη) και γνωστοποιήθηκε η τιμωρία του με δύο αγωνιστικές. Η ποινή εκτελείται άμεσα, γι' αυτό και οι «ασπρόμαυροι» δεν κατέθεσαν έφεση.

    [15] Στο «Μπερναμπέου» θα παίξουν την πρόκριση Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης

    Για 70 λεπτά στο «Ετιχαντ» διεξαγόταν ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του εφετινού Champions League. Στο τελευταίο 20λεπτο η Ρεάλ Μαδρίτης πίεσε για το γκολ που θα της χάριζε... μισή πρόκριση, αλλά δεν το πέτυχε... ελέω Χαρτ. Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης έμειναν στο 0-0 στον πρώτο χρονικά ημιτελικό της διοργάνωσης και, πλέον, οι δύο ομάδες θα «λύσουν τις διαφορές τους» στις 4 Μαΐου στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου».

    Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι... άλλη ομάδα, ωστόσο, η απουσία του Πορτογάλου δεν αποτελεί δικαιολογία για την εμφάνιση των «μερένγκες» στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Όταν η «βασίλισσα» ανέβασε... στροφές «άγγιξε» το γκολ τρεις φορές, πρώτα στο 71΄ με την κεφαλιά του Χεσέ στο δοκάρι, στη συνέχεια στο 79΄ με τη νέα κεφαλιά του Κασεμίρο που εξουδετέρωσε ο Χαρτ και στο 85΄ ήρθε η απίστευτη επέμβαση του Άγγλου διεθνούς πορτιέρε στο εξ επαφής βολέ του Πέπε.

    Οι γηπεδούχοι, εάν εξαιρέσει κανείς το σουτ του Αγουέρο στο 46΄ (άουτ), δεν ανησύχησαν καμία άλλη φορά την εστία του Κέιλορ Νάβας. Ήταν φανερό ότι η Σίτι δεν ήθελε να ρισκάρει με προφανή στόχο να μη δεχτεί γκολ και πέτυχε απόλυτα το στόχο της, ενώ και οι «μερένγκες» προτίμησαν χωρίς το μεγάλο τους «αστέρι» στην ενδεκάδα να διαφυλάξουν πρώτα τα νώτα τους και μετά να επιτεθούν. Όταν αποφάσισαν να το κάνουν ήταν η ομάδα που πλησίασε περισσότερο στο γκολ και δεν το πέτυχε λόγω των εξαιρετικών επεμβάσεων του Χαρτ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2016 - 12:32:30 UTC