Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για τη σύγκληση του Eurogroup από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ
  • [02] Σταθερά μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο
  • [03] Τη δική της Monopoly αποκτά η Θεσσαλονίκη
  • [04] Ιταλική πρόταση για πλωτά hotspots
  • [05] Συρία: 20 νεκροί από βομβαρδιμό νοσοκομείου στο Χαλέπι
  • [06] Εικοσιτρείς ξένοι συγγραφείς στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
  • [07] Εγκρίθηκε η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

  • [01] Πρωτοβουλίες για τη σύγκληση του Eurogroup από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα καταβάλει προσπάθειες, με αντίστοιχο κύκλο επαφών, προκειμένου να συνεδριάσει το Eurogroup.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ, στη συνομιλία του με τον κ. Τσίπρα, εξέφρασε απόψεις αντίστοιχες με τη χθεσινή ηχηρή παρέμβασή του. Υπενθυμίζεται, ότι ο πρόεδρος τηε Ευρωπαϊκης Επιτροπής είχε χαρακτηρίσει, χθες, παράλογη και μη δημοκρατική την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018. Επίσης, είχε δηλώσει ότι η απαίτηση για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων «δεν θα γινόταν αποδεκτή σε καμία δημοκρατία στον κόσμο».

    Ο κ. Τσίπρας έχει ανανεώσει για σήμερα το τηλεφωνικό ραντεβού του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Στη χθεσινή επικοινωνία που είχαν Τσίπρας-Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλει το αίτημα για σύγκληση της συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος στην κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.

    [02] Σταθερά μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο

    Παραμένουν σταθερά μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο. Συνολικά 41 μετανάστες αποβιβάσθηκαν από χθες Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη στα νησιά. Όλοι στη Λέσβο, κανένας δηλαδή στη Χίο και στη Σάμο.

    Εγκλωβισμένοι, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης ? Τουρκίας, καταγεγραμμένοι στα χοτ σποτς των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6.752 άτομα. Συγκεκριμένα στα νησιά βρίσκονται καταγεγραμμένοι στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 4.020. Στη Χίο 2.082 και στη Σάμο 658. Στα παραπάνω στοιχεία των χοτ σποτ δεν συμπεριλαμβάνονται 270 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο και 120 που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο, όλοι στη Λέρο.

    Επίσης, 1.500 από τους 6.752 διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο (οι 500) όσο και στη Μυτιλήνη (οι 1.000) επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Επίσης στα νησιά σε ανοικτές δομές, εκτός χοτ σποτ ζουν άλλοι 370 πρόσφυγες που έχουν μπει στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου και έχουν και αυτοί εγκλωβιστεί ,αφού δεν επιθυμούν να φύγουν για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

    [03] Τη δική της Monopoly αποκτά η Θεσσαλονίκη

    Τη δική της Monopoly αποκτά η Θεσσαλονίκη και οι κάτοικοι της πόλης καλούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής των πιο αναγνωρίσιμων σημείων και τοποθεσιών της πόλης, τα οποία θα εμφανιστούν στο ταμπλό του παιχνιδιού.Ο λόγος για το γρήγορο επιτραπέζιο παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών, που έρχεται ξανά στην Ελλάδα (προηγήθηκε η Αθήνα), αυτή τη φορά για να δημιουργήσει την τοπική έκδοση για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης καλούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία επιλογής των πιο αναγνωρίσιμων σημείων και τοποθεσιών της πόλης, που θα εμφανιστούν στο ταμπλό του παιχνιδιού. Επίσης θα υπάρχουν τοπικές κάρτες Αποφάσεων και κάρτες Πιθανοτήτων, γεγονός που σημαίνει ότι οι προτάσεις μπορεί να αφορούν επίσης φράσεις και λέξεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στη Θεσσαλονίκη και θα αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.

    Η διαδικασία επιλογής των τοποθεσιών ξεκινάει την Πέμπτη, 5 Μαΐου, όταν ο κύριος Monopoly θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, ενώ η όλη διαδικασία υποβολής προτάσεων αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες.

    [04] Ιταλική πρόταση για πλωτά hotspots

    Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα προτείνει στις χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα ήδη από τη στιγμή που θα επιβιβάζονται στα πλοία που σπεύδουν να τους σώσουν, δήλωσεο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.Η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών αυτών ήδη πριν φθάσουν στην ξηρά, δηλαδή στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής -ΚΕΠΥ, ή hotspots-τα οποία έχει ανοίξει η Ιταλία για τον σκοπό αυτό.

    «Έτσι θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο Αλφάνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Κατάνη, στη Σικελία.

    «Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

    «Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ιταλία δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της. Η επιχειρησιακή δύναμης της Frontex είναι ένα απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης», συμπλήρωσε ο Έλληνας επίτροπος.

    Σε σχέση, επίσης, με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τον ρόλο της Ιταλίας και της Ελλάδας, θέλησε να υπογραμμίσει:

    «Περισσότεροι μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ιταλία και ακόμα περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλύτερα εξοπλισμένοι. Σε σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία. Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για την δημιουργία κινητών μονάδων hotspot δήλωσε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή και θεωρεί ότι πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή.

    «Είναι σαφές ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της - συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς», ολοκλήρωσε ο επίτροπος αρμόδιος για την μετανάστευση.

    [05] Συρία: 20 νεκροί από βομβαρδιμό νοσοκομείου στο Χαλέπι

    Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των δυνάμεων της Δαμασκού την περασμένη νύκτα κατά νοσοκομείου στο Χαλέπι, που βρίσκεται υπό των έλεγχο των σύρων ανταρτών, σκότωσαν 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά και τον τελευταίο παιδίατρο της πόλης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 49 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι τις τελευταίες έξι ημέρες.

    [06] Εικοσιτρείς ξένοι συγγραφείς στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

    Είκοσι τρεις ξένοι συγγραφείς θα λάβουν μέρος στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι και τις 15 Μαΐου.

    Οι συγγραφείς προέρχονται από την Αγγλία (Rob Davis, Daniel Hahn, Philip Kerr), τη Γαλλία (Marc Boutavant, Laurent Binet), τη Γερμανία (Carmen-Francesca Banciu), το Ισραήλ (Yishai Sharid, Orly Castel-Bloom, Avirama Golan, Alon Hilu, Yael Dayan), την Ιταλία (Diego Marani, Luigi Ballerini), τον Καναδά (Rawi Hage, Madeleine Thien, Joseph Kertes, Denis Theriault), την Κροατία (Ivan Srsen,) τη Ρουμανία (Rostas Zoltan, Monica Savulescu Voudouri) και την ΠΓΔΜ (Vladimir Martinovski, Stojcevska Antik Vera, Vlada Urosevic). Με περίπτερο εξάλλου συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είκοσι χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία (τιμώμενη χώρα), Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

    Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου θα φιλοξενηθεί επίσης Φεστιβάλ Μετάφρασης με τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων.

    [07] Εγκρίθηκε η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

    Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις εγκρίθηκε την Μ. Δευτέρα, από το Συμβούλιο Μουσείων, η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

    «Μια πολύ μακριά περιπέτεια ολοκληρώθηκε θετικά. Η έγκριση τόσο της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης ομόφωνα είναι ένα καθοριστικό, θετικό βήμα προς το άνοιγμα του μουσείου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Κοσκινά και συμπλήρωσε: «Τόσο η έγκριση των μελετών σε οριστική μορφή όσο και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως το θέμα της στελέχωσης του μουσείου, είναι όχι μόνο οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να ανοίξει το μουσείο αλλά και τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσουμε στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Όταν αυτά τα έχουμε στα χέρια μας, τότε θα είναι εύκολο να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Από πλευράς μουσείου ότι έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από την πολιτεία».

    Επίσης, η κ. Κοσκινά τόνισε ότι «το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να προχωρήσουμε το συντομότερο» και σημείωσε ότι «δεν χάνεται ούτε δευτερόλεπτο από πλευράς μουσείου για να μικρύνουμε τον χρόνο αναμονής για το άνοιγμα του μουσείου. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2016 θα φροντίσουμε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις ώστε να μην περιμένουν οι καλλιτέχνες και ο κόσμος για να μπουν στο μουσείο μέχρι τα οριστικά του εγκαίνια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2016 - 8:32:25 UTC