Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Αταλάντευτη η απόφαση να μπει τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης
  • [02] Δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων εκτιμούν στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
  • [03] Π. Μοσκοβισί: Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα
  • [04] Κομισιόν: Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Απρίλιο
  • [05] Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές
  • [06] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σας εύχεται Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα
  • [07] Eίναι καιρός να θέσουμε το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, τονίζουν οι Ευρωβουλευτές του Γαλλικού Σσοσιαλιστικού Κόμματος
  • [08] Φ. Τίμερμανς: "Απίστευτες" οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για το προσφυγικό
  • [09] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Aνευθυνότητα η μη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες

  • [01] ΣΥΡΙΖΑ: Αταλάντευτη η απόφαση να μπει τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης

    Mε την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», διατρανώνεται η αταλάντευτη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ένα τέλος στο καθεστώς διαπλοκής, ανομίας, προνομιακής μεταχείρισης, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, που θεμελιώθηκε επί δεκαετίες εις βάρος των πολιτών, και συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος απαξίωσης της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

    Την θέση αυτή διατυπώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενες στην σχετική απόφαση της Βουλής και τονίζουν ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να σπάσει επιτέλους το «τρίγωνο της διαπλοκής», πολιτικών κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «όπως έχει επανειλημμένα πει ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μια κορυφή του «τριγώνου» βρίσκεται, εδώ και δεκαετίες, το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες που διασώθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων. Στην τρίτη τα υπερχρεωμένα, πλήρως αναξιόπιστα, ΜΜΕ».

    [02] Δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων εκτιμούν στις Βρυξέλλες και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

    Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

    Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

    Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

    Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

    Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

    Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

    [03] Π. Μοσκοβισί: Η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα

    Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση». Υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα».

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, υποστήριξε πως οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε: «Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε». Υπενθύμισε δε, πως η άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πως το πρώτο βασικό πακέτο μέτρων θα είναι «αρκετό» για να επιτύχει η Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.

    Ο Π. Μοσκοβισί προειδοποίησε επίσης μιλώντας κατά των «καθυστερήσεων», τονίζοντας πως η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι «καλύτερης ποιότητας» σε σχέση με «προηγούμενους μήνες ακόμα και χρόνια» και πως είναι άτοπο να «δίνεται μια εντύπωση κρίσης». «Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο 99% της συμφωνίας για το πρώτο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι της συμφωνίας, που ήρθε μετά από πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο».

    Σημαντική πρόοδο παρατηρούν Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΜΣ

    Κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι: "Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής".

    Τα μέτρα επαρκούν ως το 2018, εκτιμούν οι Βρυξέλλες

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθηνά.

    Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

    Η Επιτροπή επεξεργάζεται έναμηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

    Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες «σε πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς. «Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.

    Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».

    [04] Κομισιόν: Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Απρίλιο

    Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Απρίλιο, καθώς ο σχετικός δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI), που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυξήθηκε στις 90,3 μονάδες από 90,1 μονάδες τον Μάρτιο.

    Βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και την ΕΕ ύστερα από τρεις πτωτικούς μήνες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης της Ευρωζώνης ανήλθε στις 103,9 από τις 103,0 μονάδες του Μαρτίου και στην ΕΕ ενισχύθηκε κατά 0,5 της μονάδας στις 105,1 μονάδες.

    Η αύξηση του δείκτη στην Ευρωζώνη οφείλεται στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καθώς και της εμπιστοσύνης στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών. Η εμπιστοσύνη στον βιομηχανικό τομέα κατέγραψε μικρή άνοδο, ενώ επιδεινώθηκε ελαφρά στο λιανικό εμπόριο.

    Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε σημαντικά στην Ιταλία (+4,4) και την Ολλανδία (+1,9), κατέγραψε μικρή βελτίωση στη Γερμανία (+0,4) ενώ υποχώρησε στην Γαλλία (-1,0) και την Ισπανία (-0,8).

    [05] Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές

    Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η δική του η αίσθηση, από την πληροφόρηση που έχει, είναι «ότι είμαστε αρκετά κοντά και ότι είναι θέμα λίγων ημερών πλέον».

    Μιλώντας σχετικά με τα προληπτικά μέτρα τόνισε: «Αυτά τα μέτρα υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή τα ζητά το ΔΝΤ. Καταλαβαίνω ότι δεν τα ζητούν οι άλλοι τρεις, ούτε η ΕΚΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε ο ESM. Είναι ένα θέμα που θέτει το ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα όμως τη στιγμή που ο μηχανισμός αυτός έχει γίνει δεκτός από την ελληνική πλευρά, είναι μια λεπτομέρεια που μένει να καθοριστεί ακόμη», κατέληξε ο ίδιος.

    [06] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σας εύχεται Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σας εύχεται Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα!

    Υπενθυμίζεται ότι το Μεγάλο Σάββατο στις 22.45 το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα μεταδώσει απευθείας από το Φανάρι την Αναστάσιμη Ακολουθία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη.

    [07] Eίναι καιρός να θέσουμε το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, τονίζουν οι Ευρωβουλευτές του Γαλλικού Σσοσιαλιστικού Κόμματος

    Με σημερινή τους παρέμβαση οι Ευρωβουλευτές του Γαλλικού Σσοσιαλιστικού Κόμματος τονίζουν ότι δεν είναι αποδεκτή η στασιμότητα που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ούτε και η θέληση, μερικών γερακιών, που «έχουν ξεχάσει την ευημερία των Ευρωπαίων διότι παρακολουθούν τον θησαυρό τους, και συνεχίζουν να αιμορραγούν τη χώρα», υπογραμμίζουν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους την άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής και «να ληφθούν αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο».

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:

    «Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να διαχειριστεί την εισροή προσφύγων -μια πραγματική ανθρωπιστική πρόκληση- κατάφερε να ολοκληρώσει παράλληλα πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της: έχει ήδη εξοικονομήσει πάνω από 5.000.000.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της!

    Παρ 'όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της -ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν μια στασιμότητα.

    Αυτό δεν είναι αποδεκτό, ούτε και η θέληση, πάντα δηλωμένη, μερικών γερακιών, που έχουν ανεγερθεί ως φρουροί του ναού της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, και έχουν ξεχάσει την ευημερία των Ευρωπαίων διότι παρακολουθούν τον θησαυρό τους, και συνεχίζουν να αιμορραγούν τη χώρα.

    Σήμερα, το ελληνικό χρέος, το οποίο φτάνει το 180% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο. Είμαστε ξεκάθαροι πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του. Για τους σοσιαλιστές και ριζοσπάστες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων πρέπει να συνεδριάσει και να ληφθούν αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο.

    Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να επιβάλει, χωρίς λόγο, μια νέα μεγάλη κρίση».

    [08] Φ. Τίμερμανς: "Απίστευτες" οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για το προσφυγικό

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς χαιρέτισε σήμερα τις "απίστευτες" όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

    Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση των Βρυξελλών για το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις ευρωπαϊκές.

    Ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, τις νομικές πτυχές της και το δημοκρατικό της έλεγχο, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια για το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).

    Παράλληλα πολλοί υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμφωνίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη για την προσφυγική κρίση και να αναλάβουν δράση. Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί, κατηγορώντας την ΕΕ για την προσπάθεια της να μεταθέσει σε άλλους τα προβλήματά της και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

    Πολλοί αμφισβήτησαν επίσης τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ιδίως με τη Σύμβαση της Γενεύης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και απείλησαν να φέρουν τη συμφωνία ενώπιον του το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    [09] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Aνευθυνότητα η μη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες

    Την «ανησυχία» της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Όπως ανέφερε μετά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών της Ομάδας Εργασίας, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα» και πρέπει να βασίζεται στο «μνημόνιο», ενώ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη θετική ολοκλήρωσή της «μέσα στις επόμενες μέρες». «Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Γκουαλτιέρι καλώντας «όλους τους θεσμούς να δράσουν υπεύθυνα» και να δείξουν «ηγετικές ικανότητες» σε αυτή τη «θεμελιώδη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    «Μου είναι δύσκολο να καταλάβω το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων», δήλωσε, επίσης, ο Ρ. Γκουαλτιέρι ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «ένα μηχανισμό ασφαλείας», η οποία έχει «λογική βάση» για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η ελληνική πρόταση πληροί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup.

    «Ελπίζω πως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εργαστούν εποικοδομητικά στη βάση αυτής της πρότασης και θα ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση», πρόσθεσε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής.

    Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Γκουαλτιέρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προβλέψεις του Ταμείου οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει την «ικανότητα» να προβλέψει «σωστά» τα στοιχεία. To γεγονός ότι τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις θα πρέπει να αποτελεί επιχείρημα «κατά» της προληπτικής ψήφισης μέτρων, υπογράμμισε, τέλος ο Ρ. Γκουαλτιέρι, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο» και «μη αναγκαίο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2016 - 18:32:25 UTC