Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό: «Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις»
  • [02] Θετική αποτιμάται η μείωση των προσφυγικών ροών μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας
  • [03] Eίναι καιρός να θέσουμε το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, τονίζουν οι Ευρωβουλευτές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • [04] Διεθνές συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη το 2017 στην Αλγερία
  • [05] Απάντηση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά
  • [06] Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

  • [01] Μήνυμα αισιοδοξίας από τον πρωθυπουργό: «Σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις»

    Τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. θα συνεδριάσει το Eurogroup όπως ενημερώθηκε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Η είδηση αυτή επιβεβαιώνει τις αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας δηλώνοντας ότι «η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις» και σχολίασε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις μέρες εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη δεύτερη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων προοδευτικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη και την αποδέχτηκε. Υπενθυμίζεται ότι είχε συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Παρίσι κατόπιν πρόσκλησης του Φρ. Ολάντ.

    --Οι αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ και επιβεβαιώθηκαν

    Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και την προειδοποίηση ότι αν δεν συγκληθεί το Eurogroup θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, παρατηρήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, μεγάλη κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο.

    Μετά το τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, δήλωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

    Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό. Άμεσα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

    Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

    Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη χθεσινοβραδινή μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

    Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5 προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

    Παρόλα αυτά, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

    [02] Θετική αποτιμάται η μείωση των προσφυγικών ροών μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

    Ως θετική αποτιμάται η μείωση των ροών που έχει σημειωθεί κατά τον έναν μήνα εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, δήλωσε ο Γιώργος Κυρίτσης μετά την υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής

    «Συμπληρώθηκε ένας μήνας εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας οπότε έγινε μια αποτίμηση η οποία είναι θετική εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά οι ροές», τόνισε ο εκπ[ρόσωπος του Συμβουλίου και προσέθεσε ότι «αυτό ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί, γιατί είναι ουσιώδης όρος επιτυχίας της συμφωνίας».

    Ανέφερε ότι επί μέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με νομικές διαδικασίες, με ζητήματα διαβίωσης κ.ά. «εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται». Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή που αφορά στους ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στο καθεστώς ΕΕ-Τουρκίας, για τους οποίους συνεχίζεται η κατασκευή χώρων φιλοξενίας και η βελτίωση των υποδομών με εντατικούς ρυθμούς.

    Ο κ. Κυρίτσης σημείωσε ότι «έχει πάει ικανοποιητικά η μεταφορά των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα για τις ημέρες του Πάσχα και θα συνεχιστεί αμέσως μετά μέχρι να αδειάσει τελείως». Υπογράμμισε ακόμη ότι προτεραιότητα είναι επίσης η αποφόρτιση του Ελληνικού και της Ειδομένης με αιχμή την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής.

    [03] Eίναι καιρός να θέσουμε το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, τονίζουν οι Ευρωβουλευτές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Με σημερινή τους παρέμβαση οι Ευρωβουλευτές του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος τονίζουν ότι δεν είναι αποδεκτή η στασιμότητα που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ούτε και η θέληση, μερικών γερακιών, που «έχουν ξεχάσει την ευημερία των Ευρωπαίων διότι παρακολουθούν τον θησαυρό τους, και συνεχίζουν να αιμορραγούν τη χώρα», υπογραμμίζουν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους την άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής και «να ληφθούν αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο».

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν:

    «Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να διαχειριστεί την εισροή προσφύγων -μια πραγματική ανθρωπιστική πρόκληση- κατάφερε να ολοκληρώσει παράλληλα πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της: έχει ήδη εξοικονομήσει πάνω από 5.000.000.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της!

    Παρ 'όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της -ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνουν μια στασιμότητα.

    Αυτό δεν είναι αποδεκτό, ούτε και η θέληση, πάντα δηλωμένη, μερικών γερακιών, που έχουν ανεγερθεί ως φρουροί του ναού της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, και έχουν ξεχάσει την ευημερία των Ευρωπαίων διότι παρακολουθούν τον θησαυρό τους, και συνεχίζουν να αιμορραγούν τη χώρα.

    Σήμερα, το ελληνικό χρέος, το οποίο φτάνει το 180% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο. Είμαστε ξεκάθαροι πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του. Για τους σοσιαλιστές και ριζοσπάστες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων πρέπει να συνεδριάσει και να ληφθούν αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο.

    Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να επιβάλει, χωρίς λόγο, μια νέα μεγάλη κρίση».

    [04] Διεθνές συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη το 2017 στην Αλγερία

    Διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μεσόγειος» θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία το 2017, οπότε και συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα.

    Αυτό αποφασίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα στο Αλγέρι η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), με τη συνδρομή της πρεσβείας Ελλάδας και του εκεί Γαλλικού Ινστιτούτου.

    Γαλλόφωνοι πρέσβεις της Ελβετίας, του Ισημερινού, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Χιλής, Αλγερινοί διανοούμενοι, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί δημοσιογράφοι , φοιτητές παρακολούθησαν τη διάλεξη του πρόεδρου της ΔΕΦΝΚ Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με την Γαλλία και με τον αραβικό κόσμο».

    Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν έναν άλλο Καζαντζάκη, ένα συγγραφέα κοσμοπολίτη, πάντα επίκαιρο.

    Η συζήτηση που ακολούθησε, έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν σε βάθος πολλές όψεις του απέραντου έργου του: η πνευματικότητα, η λογοτεχνική δημιουργία, η πολιτική, οι σχέσεις του Καζαντζάκη με το αραβικό και μη αραβικό Ισλάμ και το σουφισμό, η Κρήτη, ο μεσογειακός κόσμος?

    Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που του επιφύλαξε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γιώργος Στασινάκης πρόσφερε στο Ίδρυμα, έξι μυθιστορήματα και ένα ταξιδιωτικό του Καζαντζάκη.

    [05] Απάντηση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά

    Δίνοντας απάντηση στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση, θεωρώντας το ΔΝΤ σύμμαχό της, τον περασμένο Ιούλιο εκλιπαρούσε εγγράφως τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα επί τριετία.

    "Πέραν αυτού, οι απίθανοι χειρισμοί και η διεθνής αναξιοπιστία της κυβέρνησης ενίσχυσαν το ρόλο του Ταμείου και οδήγησαν στις υπερβολικές αξιώσεις του, ειδικά το τελευταίο διάστημα", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτά τα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.

    "Να σταματήσει λοιπόν η κυβέρνηση δια των εκπροσώπων της να αναζητά αλλού υπεύθυνους και δικαιολογίες για τον εγκλωβισμό της στα σημερινά οδυνηρά αδιέξοδά της", συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [06] Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

    Με εντυπωσιακή ανατροπή, ο ΠΑΟΚ κέρδισε απόψε στο PAOK Sports Arena, στον 4ο τελικό των πλέι οφ της Volley League, τον Φοίνικα Σύρου με 3-2 σετ και κατέκτησε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πρωτάθλημα. Ο «Δικέφαλος» βρέθηκε να υπολείπεται στο παιχνίδι με 0-2 σετ, αντέδρασε δυναμικά, όμως, ανέτρεψε το εις βάρος του σκηνικό και πήρε το παιχνίδι. Ο «Δικέφαλος» κέρδισε τη σειρά με 3-1 νίκες, έχοντας στον τέταρτο τελικό κορυφαίο τον Ρολάντο Σεπέδα.

    Τα σετ: 21-25, 21-25, 25-16, 25-14, 15-10


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2016 - 20:32:24 UTC