Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι συνομιλίες ελληνικών αρχών - θεσμών έως το Eurogroup της 9ης Μαΐου
  • [02] Τζ. Λιου: Η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της προκειμένου το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο
  • [03] Συνετρίβη ελικοπτέρου στη Νορβηγία - 13 νεκροί
  • [04] Δεκάδες οι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας
  • [05] Χιλιάδες Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
  • [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα
  • [07] «Τέλος» ο Μανιάτης για την Σταντάρ Λιέγης

  • [01] Συνεχίζονται οι συνομιλίες ελληνικών αρχών - θεσμών έως το Eurogroup της 9ης Μαΐου

    Στα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών ως το Eurogroup της 9ηςΜαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

    Η ίδια εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

    Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών. Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

    [02] Τζ. Λιου: Η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της προκειμένου το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο

    Την ανάγκη να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της προκειμένου το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο μέσω ουσιαστικής ανακούφισής του, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Αμερικής Τζακ Λιου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, ο Αλ. Τσίπρας και ο Τζ. Λιου συζήτησαν για τη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας Ελλάδας, ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να εξευρεθεί εγκαίρως μια βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός.

    Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών καλεί όλες τις πλευρές να δείξουν ευελιξία ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.

    [03] Συνετρίβη ελικοπτέρου στη Νορβηγία - 13 νεκροί

    Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας αποφάσισε να καθηλώσει όλα τα ελικόπτερα του ιδίου τύπου με εκείνο που συνετρίβη σήμερα στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της χώρας.

    Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι είδαν το στροφείο του Super Puma να ξεκολά από το ελικόπτερο λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή. Το κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση NRK ότι το στροφείο βρέθηκε στην ξηρά, σε απόσταση 200-300 μέτρων από την καμπίνα του ελικοπτέρου η οποία έχει βυθιστεί στη θάλασσα.

    Με ανακοίνωσή του στο Twitter το κέντρο διευκρίνισε ότι έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις διάσωσης. Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θάλασσα 11 πτώματα, όμως οι αρχές θεωρούν ότι και οι 13 επιβαίνοντες στο ελικόπτερο είναι νεκροί.

    Από τους 11 επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου της εταιρείας Statoil, το οποίο επέστρεφε στην ξηρά από την εξέδρα άντλησης πετρελαίου Gullfaks B, οι 11 ήταν Νορβηγοί, ένας Βρετανός και ένας Ιταλός.

    "Το ελικόπτερο καταστράφηκε ολοσχερώς", πρόσθεσε το κέντρο.

    Η Statoil ανακοίνωσε ότι μετά το δυστύχημα διακόπηκαν οι εργασίες άντλησης στην εξέδρα Gullfaks B, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα λειτουργήσει ξανά.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, το στροφείο αποκολλήθηκε από το ελικόπτερο στον αέρα. "Κοίταζα προς τα επάνω, το στροφείο χαλάρωσε και εξαφανίστηκε προς τα βόρεια. Μετά, το ελικόπτερο έστριψε προς τον βορρά και είδα φωτιά στην κορυφή του, στο σημείο της ένωσης με το στροφείο. Έπιασε φωτιά πριν συντριβεί", είπε ο Τζον Άτλε Σέκινγκσταντ στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Bergens Tidende.

    Ένας άλλος μάρτυρας, ο Κρίς Άντερσεν, είπε στη δημόσια τηλεόραση NRK: "Είδα το στροφείο να ξεκολλάει... Ήταν φριχτό. Έγινε μια τεράστια έκρηξη. Αισθανόμουν τις δονήσεις".

    Η πρωθυπουργός και ο βασιλιάς της Νορβηγίας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

    Στην περιοχή όπου σημειώθηκε το δυστύχημα, στα δυτικά του Μπέργκεν, πετούν πολύ συχνά ελικόπτερα που μεταφέρουν εργαζομένους από και προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Οι καιρικές συνθήκες σήμερα στην περιοχή ήταν καλές.

    [04] Δεκάδες οι νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας

    Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έξι γιατροί, από τον αεροπορικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στο Χαλέπι της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

    Το νοσοκομείο Αλ Κοντς, σε μια συνοικία της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες, βομβαρδίστηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

    Οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σήμερα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άμαχοι. Η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος έπληξε άλλη μια κλινική, τραυματίζοντας πολλά άτομα. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι το νοσοκομείο αυτό καταστράφηκε εν μέρει και ότι ο ίδιος είδε ιατροφαρμακευτικό υλικό να έχει σκορπιστεί στα συντρίμμια. "Εξώ εξυπηρετούμε πολίτες, δεν υπάρχει στρατός", είπε ο διευθυντής της κλινικής, ο Χάσαν αλ Άχμαντ.

    "Η γη τρέμει κάτω από τα πόδια μας. Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν τη νύχτα. Δεν κλείσαμε μάτι", είπε ένας κάτοικος της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ η οποία μπήκε ξανά στο στόχαστρο.

    Για τους κατοίκους του Χαλεπιού, η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών στα τέλη Φεβρουαρίου δεν αποτελεί παρά μακρινή ανάμνηση. Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 13 στις συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς και άλλοι 11 στις γειτονιές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

    Λόγω των βομβαρδισμών ματαιώθηκε η προσευχή της Παρασκευής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες.

    [05] Χιλιάδες Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

    Χιλιάδες Ορθόδοξοι χριστιανοί από πολλές χώρες του κόσμου, όπως από την Αίγυπτο και την Ανατολική Ευρώπη, βάδισαν σήμερα στα τελευταία βήματα του Ιησού, μεταφέροντας σταυρούς κάθε μεγέθους, τιμώντας με ευλάβει τη Μεγάλη Παρασκευή της Ορθοδοξίας.

    Οι πιστοί διέσχισαν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ακολουθώντας την Οδό του Μαρτυρίου και σταματώντας στους σταθμούς κατά μήκιος της για να προσευχηθούν.

    Οι ισραηλινές αρχές έχουν αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας στην Παλιά Πόλη, η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την παλαιστινιακή πλευρά που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Ωστόσο, παρά την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η κατάσταση σήμερα ήταν ήσυχη και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναλάβει περισσότερο να κατευθύνουν την κυκλοφορία των πιστών και των τουριστών στα στενά σοκάκια της πόλης παρά να προλαμβάνουν τυχόν βιαιότητες.

    Με μεγάλη δυσκολία το τεράστιο πλήθος κατάφερε να φτάσει στις πύλες του Παναγίου Τάφου.

    "Προσευχόμαστε για όλη την κοινότητα", είπε η 36χρονη Ιλόνα Οτίρμπα που έφτασε στην Ιερουσαλήμ με ένα γκρουπ από το Σουχούμι της Αμπχαζίας. "Η Εκκλησία της Γεωργίας δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία μας. Όλοι και όλες εδώ προσευχόμαστε για αυτό", πρόσθεσε.

    Η Κριστίνα Σαλάμ, που ήρθε από την Αίγυπτο μαζί με τους γονείς της και χιλιάδες άλλους πιστούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Αυτό το προσκύνημα δεν το κάνουμε από υποχρέωση. Είναι το όνειρο όλων των (Κοπτών) Αιγυπτίων".

    Οι Καθολικοί και οι χριστιανοί των άλλων δυτικών δογμάτων γιόρτασαν τη Μεγάλη Παρασκευή στις 25 Μαρτίου.

    [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων μέτρα

    «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ» δήλωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα». Αναλυτικότερα, ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις απάντησε: «Στο Εκοφίν του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018. Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

    «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: "το να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί". Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση σχετικά με κάποιες νέες αναφορές σε πιθανότητα «Γκρέξιτ».

    Σε ερώτηση της Λα Στάμπα αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για χθες Γιουρογκορούπ, ο επικεφαλής του απαντά ότι «είναι θέμα χρόνου» και πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

    Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου». «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», εξηγεί ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, το αίτημα για σύγκληση έκτατης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Γιουρογκρούπ πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα». «Θα ειδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες», τονίζει, τέλος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    [07] «Τέλος» ο Μανιάτης για την Σταντάρ Λιέγης

    Μπορεί το βελγικό πρωτάθλημα να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ωστόσο η Σταντάρ Λιέγης αποφάσισε να διακόψει πρόωρα τη συνεργασία της με τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αγωνίζεται εκεί δανεικός από τον Ολυμπιακό. Μαζί με τον Έλληνα διεθνή μέσο, η βελγική ομάδα άφησε ελεύθερο και τον τερματοφύλακα Βίκτορ Βαλντές.

    Έτσι, ο Μανιάτης που κατέκτησε το Κύπελλο Βελγίου με την Σταντάρ, επιστρέφει νωρίτερα στον Ολυμπιακό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 April 2016 - 18:32:26 UTC